Är det så farligt med lite ”fake news”?

Jan-Olof Sandgren

Vore det lika enkelt att påvisa fake news som att avgöra om det finns spår av nötter i en brylépudding, vore problemet löst. Man kunde bara införa en ”Sannings-certifiering” i stil med Rättvisemärkning eller Trygg E-handel. Den som driver en nyhetssajt (och vill behålla allmänhetens förtroende) får mot rimlig ersättning och efter vederbörlig kontroll, använda en symbol som garanterar att man inte ljuger.

Alla förstår att det inte fungerar. Ändå är det ungefär så makthavare genom tiderna har försökt lösa problemet.

Mohammed förde en livslång kamp mot fake news. I hans hemstad Mecka fanns många gudar, kulter och beläten som vem som helst kunde dyrka. De flesta (kanske alla) var naturligtvis bluff, men inbringade inkomster till staden. Affärsmännen var nöjda och pilgrimerna var nöjda. Men Mohammed var inte nöjd. Han ville att bara sanningen skulle få dyrkas, och för att inte riskera några misstag hämtade han sin information direkt från Gud. Därför kan muslimer över hela världen känna sig trygga i att deras religion är certifierad. Allt finns dokumenterat i Koranen. Islams kamp mot felaktiga nyheter pågår förresten fortfarande, och visar inga tecken på att avta.

Också katolska kyrkan har haft problem med fake news. Speciellt under senmedeltiden. Kampen fördes på två plan. Dels kartlade skolastikens teoretiker (med stöd av Aristoteles och tillgänglig kunskap) vad som faktiskt var sant. Därefter inrättades speciella undersökningsdomstolar (inkvisitionen) för att stoppa trollfabriker och påhittade sanningar. Så sent som 1633 dömdes till exempel en man vid namn Galileo Galilei, för att ha spridit falska nyheter om himlakropparnas rörelser.

Få nationer har fört en så ojämn kamp mot fake news som Sovjetunionen. Trots lysande resultat i femårsplanerna, och ett nyhetsmedium (Pravda) vars sanningshalt garanterades av staten, tenderade folk att lyssna på propaganda från Väst. Denna illvilliga fake news-attack pågick under decennier och undergrävde så småningom förtroendet för det kommunistiska samhällsbygget.

Så när Alice Bah Kunke förespråkar censur för att komma tillrätta med fake news, är hon långt ifrån ensam. Men istället för att ge sig i kast med den känsliga frågan, om vem som har rätt att definiera sanningen (vilket kan vara oklart ibland) kan man fråga sig: Hur skadligt är det med falska nyheter? Är det verkligen en katastrof om en och annan lögn sipprar ut i media?

Det finns en Youtube-kanal som hävdar att jorden är platt och som stöds av ”vetenskapliga bevis”. Jag är säker på att det är en falsk nyhet, som skulle få katastrofala följder om folk trodde på den. Så varför förbjuds den inte? Jo, därför att det finns gott om konkurrerande information, som i mina och andras ögon är mer trovärdig, och därför behövs inget förbud.

Medborgare med tillgång till all information (utan inskränkningar), väljer ofta det bästa alternativet. Det tycks finnas fler individer som är kapabla att fatta kloka beslut, än motsatsen. I annat fall blir det svårt att förklara varför demokratier som styrs enligt majoritetsprincipen, fungerar bättre än teokratier som styrs enligt Gud.

Så svaret på frågan blir:

 • Falska nyheter kan göra omåttlig skada, om de har monopol. Det finns gott om historiska exempel på det (se ovan).
 • Falska nyheter kan bli ett allvarligt problem, om nyhetsflödet är strypt, till exempel genom censur. Fake news som lyckas ta sig igenom censurfiltret får då större genomslag.
 • Falska nyheter blir ett hanterligt problem, om det råder fri konkurrens bland media. Om alla kan presentera sina argument på ungefär samma villkor, får de mest korkade alternativen svårt att hävda sig. Det är i varje fall min tro.

Som en illustration till punkt nummer två, kan nämnas att regeringen nyligen inlett ett samarbete med Facebook inför valet 2018. Målet är att styra informationsflödet så att debatten under valåret blir ”vettig och fungerande”, allt enligt bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson.

Jag skulle tro att liknande resonemang förs i Ryssland, inför det stundande presidentvalet.

68 reaktioner på ”Är det så farligt med lite ”fake news”?

 1. Lennart Bengtsson skriver:

  Helt korrekt resonerat. Som historien visat och fortfarande visar så finns det inga möjligheter att förhindra så kallade fake news. Det mest allvarligaste inträffar när någon grupp som statliga media får ensamrätt till informationspridning ty då finns det ingen möjlighet att få stopp på ”fake news”. Pravda=sanningen är här ett utmärkt exempel. Det var Sovjetsystemets sätt att stoppa ”fake news”. Att intresset till mediakontroll har ökat i Sverige är sannolikt att de etablerade politiska partierna önskar optimera sina möjligheter inför det förestående valet.

  Gillad av 9 personer

 2. Aha skriver:

  Mycket bra skrivelse som visar på komplikationer med att jaga fake news.
  De direkta lögnerna saknar berättigande men än värre är det med de försåtliga lögnerna.
  De försåtliga lögnerna är lögner där man anpassar verkligheten till ens favör och de är vanligt förekommande.
  Ett exempel;
  Häromdagen förmedlade Ekot att finansministern att Sverige går bra. Ekonomin växer (BNP) och sysselsättningen ökar.
  Av nyheten framgick inte om BNP var per capita, troligen inte. Då Sverige genom invandringen växer genererar det en hel del nya migrationsrelaterade sysselsättningar såsom lärare, tolkar, psykologer etc.
  Frågorna blir då utifrån Ekots nyhet;
  – hur stor är ökningen per capita?
  – vad är normal ökning i en högkonjunktur?
  – hur mycket av ökningen är migrationsrelaterad?

  Med svaren på dessa frågor visar det sig troligen att utvecklingen är medioker, men nu underlät alltså Ekot att ställa dessa relevanta frågor.
  Finansministern lyckades med sitt uppsåt; att utifrån en försåtlig nyhet skaffa sig politisk kredit inför stundande val.

  Gillad av 8 personer

  • Hovs_hällar skriver:

   BNP per capita är hemligstämplad numera (ironi). Nja, från makthavarnas håll undviker man helt enkelt att nämna den uppgiften. Kanske man räknar med att folk inte fattar skillnaden.

   ”…Nationalekonomer mäter tillväxt i välstånd med BNP per capita. Jag påpekade för några månader sedan att Anders Borg hade tagit det oortodoxa beslutet att helt enkelt inte redovisa standardmåttet BNP per capita i sin budget. Uppgifter om BNP per capita går heller inte att hitta i regeringens redogörelse för perioden 2006-2014 som Alliansen gick till val på. Anders Borg skämdes väl för att berätta att tillväxten i BNP per capita mellan 2006-2014 låg på föga imponerande 0.3%. …”

   http://tino.us/2015/04/det-gar-inte-bra-for-sverige/

   Gillad av 6 personer

 3. Kent Forssgren skriver:

  KLOKT RESONEMANG.
  Men avslutningen förefaller hämtad från Public Service.
  Endera är det, enligt PS, Donald Trump som är den store Boven, eller också är det Putin.

  ””Målet är att styra informationsflödet så att debatten under valåret blir ”vettig och fungerande”, allt enligt bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson.””
  ”Jag skulle tro att liknande resonemang förs i Ryssland, inför det stundande presidentvalet.”
  Fake News eller sant?

  I fallet USA så var det makten före DT som var den store Boven.
  I Ryssland så var det makten efter unionens fall som var den store Boven.

  Varför inte bejaka vad dessa två ledare har åstadkommit.
  De har ingjutit en positiv framtidstro hos medborgarna i sina respektive länder.

  Och, de två ledarna talar med varandra och övriga stora ledare runt klotet,
  varför resultatet kan bli att en positiv framtidstro har en chans att sprida sig till fler länder.

  Det makalösa är att svenska politiker och svenska gammelmedia inget förstår av det som sker inom världspolitiken i dag.
  De vill föra folket tillbaka till gamla onda tider.

  Gillad av 3 personer

 4. oppti skriver:

  Falska nyheter är ett litet problem i ett upplyst samhälle. Ballongen spricker om den utsätts för en granskande nål.
  Det är värre i ett samhälle där få meningsföreträdare får göra sin mening hörd och där motståndarna tystas -som i PK Sverige!
  Invandring
  Klimatfrågan
  Rysslands hot
  Trump
  Där har vi EN åsikt!

  Gillad av 4 personer

 5. Östrahult skriver:

  Jo det är på tiden att vi reagerar kraftfullare mot de censurlagar som är under införande under ledning av moderaterna i hjärtligt samförstånd med regeringen. Ett exempel som framhålls är att man vill stoppa Lexbase och det kan man ju förstå, där går att ana sådant som man vill dölja som etnicitet på brottslingar.

  Hur moderaterna kan svänga så radikalt så att man vill införa STASI Light i Sverige kan verka obegripligt men förklaringen är nog att handlandet styrs av ett blint eller i alla fall ljummet raseri mot SD, inte särskilt begåvat tycker jag. Man vinner inga val bara på att vara anti. Nu ska dessutom Facebook hjälpa regeringen med valet: ”Vår roll är att säkerställa att det goda överväger de krafter som kan äventyra de sunda diskussionerna”, säger Peter Münster, Facebooks kommunikationschef i Norden.” Därmed illustreras det faktum att Sverige utgör en säregen blandning av socialism och amerikanisering. Mitt råd är att göra som jag: Bojkotta Facebook, Du får tid över, slipper en massa pucko information och tjuvarna ser inte när de kan göra inbrott.

  Annars så tror jag att vanligt folk inte är så lättlurat, exempel idag: Fake News i GP: Om störande ungdomsgäng som stjäl i butiker etc i Länsmangården: Polisen säger att det är vanliga trevliga ungdomar, absolut ingen kriminalitet.

  På Flashback skriver folk: ”Är man beredd/har möjligheten att köpa bostadsrätt kan det vara att rekommendera i många fall. Lägre risk att få riktigt pack som grannar.”

  Gillad av 2 personer

 6. Östanskog skriver:

  FAKE NEWS I VÄRLDKLASS

  Hedersdoktorn i teologi (LuU) Jonas Gardell och hatpredikanten Ann Heberlein skall byta befattningar sinsemellan.Jonas blir lektor i etik och Ann blir skattefinansierad hovkomiker och högoddsare i Melodifestivalen. ”En win-win situation”, säger kulturministern Alice Bah Kuhnke (Mp) i Green Cigarr Magazine.
  ————————————–
  Detta är en kulturnyhet och således en del i vår propagandajournalistik.

  Gillad av 1 person

 7. Rikard skriver:

  Hej.

  Följande övning fick vi göra på Nordiska Språk i Lund en gång i tiden:

  ”‘A person enters a Place’. Analysera och jämför med nedanstående meningar, och gör så fortlöpande tills du har analyserat och jämfört samtliga meningar.”

  För varje ytterligare mening tillkom mer information, varför analysen förändrades.

  Jag minns en lärare som på gymnasienivå instruerade sina klasser att alltid analysera journalisters alster med frågeställningarna: ”Varför anses jag böra veta detta?” samt ”Vad i denna berättelse är det man anser jag inte bör veta?”. (En övning jag skamlöst anammat själv, och som jag rekommenderar då man talar med värdegrundstroende.)

  Varje nyhet är en berättelse där någon avgjort vad du inte behöver veta.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gillad av 10 personer

 8. worlpresscomsite skriver:

  Hans Högqvist. ”Växthuseffekten”, vilken påstås orsakas av människors förbränning av fossila bränslen och numer även ved, är den nuvarande mest lyckade fake news, kanske den mest lyckade någonsin!
  Livets gas, koldioxid, skulle enligt de troende orsaka livets undergång om den steg till en nivå den hade under dinosariernas tid och dessutom menar de troende att människan kan orsaka detta. Nu ska vedeldning närmast förbjudas och vedspisar samt kaminer skrotas. Om träbitarna ligger och ruttnar avger de lika mycket koldioxid som om de bränns. Skogsbränder ska givetvis också förbjudas.
  Hur ska uppvärmningen klaras vid ett större elavbrott, ska folk i avlägsna delar frysa ihjäl? Tänkte inte på det?

  Gillad av 7 personer

  • Kent Forssgren skriver:

   Det är utan tvekan den största lögnen i den moderna naturvetenskapens historia.
   Det finns överhuvudtaget ingen växthusgaseffekt. Inte ens i växthuset.
   Energiförflyttningen där sker via konduktion. I atmosfären via konvektion.

   Sen, håll i er!
   Det finns överhuvudtaget inga fossila bränslen.
   Den gas och olja vi använder har ett icke biologiskt ursprung: den är abiotisk.

   Men nämner man detta i gammelmedia då slår censuren omedelbart till.
   Så många tjänar pengar på denna lögn.
   Mest av alla tjänar staten. Nästan hela kostnaden som vi konsumenter betalar för denna energiform består av skatt plus skatt på skatten.

   Gillad av 3 personer

   • Hovs_hällar skriver:

    Kent F: Nu blev jag nyfiken. Dessa kolväten har alltså uppstått utan medverkan av levande organismer?

    Ursäkta om jag säger att jag inte tror på detta.

    Gillad av 1 person

  • uppstigersolen skriver:

   Om allt går enligt miljöpartiets plan så inträffar inom kort ett större elavbrott. Då kommer några att frysa ihjäl och andra att svälta ihjäl. Detta leder till att ett flertal bostäder blir disponibla och Sverige kan åter öppna migrationskranen.

   Gillad av 3 personer

  • Per-Anders skriver:

   Ja, Miljöpartiet lever på denna lögn. Att koldioxid i atmosfären påverkar temperaturen på jorden är en hypotes som ingen vetenskapsman i hela världen har lyckats visa stämmer. Experiment pågår men än så länge har de inte fått resultat som visar att hypotesen stämmer.

   Det blir nog värre för invånare i våra stora städer vid strömavbrott än för många på landet som har både vedeldad kamin och spis. Dessutom går det nog att fixa till en spis utomhus ganska snabbt.

   Gillad av 3 personer

 9. Moab skriver:

  Bra inlägg men jag hade gärna sett det i SvD istället, där tar man inte ens upp den nya lagstiftningen på området som är på gång. Jag vet inte vad som skrevs tidigare då grundlagen ändrades på 70-talet exempelvis, men det verkar som våra medier alltid har haft ett stort ointresse för dessa frågor, det verkar vara så att svensk media har varit systemtrogen sen Gutenberg så Wolodarski, Lifvendahl och Teodorescu agerar i en fin gammal tradition av skriftställare.

  Då vi är inne på SvD, om nu vill läsa något skrämmande så rekommenderar jag denna:

  https://www.svd.se/vetenskapsradet-jamstalldhet-ar-en-kvalitetsfraga

  Vi har alltså bevisligen nu ett postmodernt Vetenskapsråd, som inte klarar av grundläggande logik i ens sina egna resonemang, de skall främja de bästa forskarna OCH kvinnor. Ha kakan och äta den, sant och falskt på samma gång. Ren postmodernism, artikeln är så genomsyrad av postmodernistisk syn på logik och dessutom av identitetspolitik, som ett tidsdokument man borde gräva ner i en tidskapsel som man gör i skolor i USA så kan framtida skolbarn gräva upp kapseln om 50 år.

  We are lost, var det Nya Zeeland någon sa?

  Gillad av 6 personer

  • Johan skriver:

   Varför stanna vid kvinnor…
   Varför inte främja araber och afrikaner som är än mer underrepresenterade?

   På något mystiskt sätt blir den duktige vite mannen alltid utsedd till skurk…Att vara duktig har blivit dåligt…Uppochnedvända världen leder till undergången…

   Gillad av 5 personer

  • Anders skriver:

   Vetenskapsrådet är genompyrt av identitetstänkande. De flesta på handläggarnivå är disputerade kvinnor som inte var tillräcklig bra för en fortsatt forskarkarriär, och som säkert anser sig förfördelade pga sitt kön och nu driver ”jämställdhetspolitiken”. Det är med Vetenskapsrådet som med universiteten: Går inte att reformera. Lägg ner alltihop.

   Gillad av 3 personer

  • Johan skriver:

   90% av Wikipedias skribenter är män. Frivilligt och oövervakat av stat och myndigheter…
   Vems är felet?
   Ska vi återigen skylla på männen…att dom skapar det kanske finaste människan i sitt samarbete åstadkommit…
   Var är kvinnorna?

   Gillad av 2 personer

   • Anders F1 skriver:

    Har man inte kunskap och förstånd att skilja ut falska nyheter bör man inte få rösta i val. Vi vet alla att ABK är en hen, t ex.

    Gilla

   • Anders F1 skriver:

    Hej jag heter Gudrun. Kvinnorna har inte tid att skriva på vikipedia. De snyter barn o tvättar gubbens kalsonger. Och målar läpparna.

    Gilla

 10. Kent Forssgren skriver:

  Inte Fake News!
  Kan meddela att Ledarsidorna.se är nere just nu.
  Censuren är redan i gång?

  Ledarsidorna har varit utsatt för attacker tidigare.
  Kommentarer på Ledarsidorna hanteras via Facebook och de plockas bort om innehållet inte uppskattas av Expofolk som hanterar censuren där.
  Ägaren av ledarsidorna Johan Westerholm har aviserat att han avser att bytta plattform bort från Facebook.

  Medborgarna måste upplysas om konsekvenser av förslaget till inskränkningen av vår yttrandefrihet och möjligheten till folkomröstning.

  Jag misstänker att makten kommer att använda fula odemokratiska metoder för att förhindra folkomröstningen.
  SD har här en jätteuppgift.
  Går denna ändring i vår grundlag igenom är det definitivt adjö också med den lilla rest av demokrati vi har.

  Gillad av 6 personer

  • gratiks skriver:

   Låt oss mejlbomba våra riksdagsmän (adresserna finns på riksdagens hemsida) och protestera mot de planerade inskränkningarna av yttrandefriheten i vår nuvarande grundlag.
   De folkvalda ska inte få komma undan lika enkelt som när de på 70-talet smyginförde mångkulturen i grundlagen.

   Gillad av 4 personer

   • PerH skriver:

    Att uppmana folk mejlbomba politiker och journalister är en dålig idé, bara kontraproduktivt.
    Tolkas som ”Hat och hot” från svansen.

    Gilla

 11. Lilla fröken PK skriver:

  Det som står i vägen för den egna agendan skall avlägsnas eller förbjudas. I gårdagens Rapport framträdde bostadsminister Peter Eriksson och förkunnade att regeringen vill avskaffa bygglovsprövningen för installation av solceller på taken. Det ska räcka med en anmälan till kommunen i efterhand. Att man riskerar att sabba viktiga arkitektur- och kulturvärden, är tydligen inte så viktigt. Tyvärr var detta utspel inte fake news, utan visar på en tendens från politiken att vija montera ner olika kontrollstationer till förmån för något ”högre gott”. Vi kommer säkert få se flera utspel i samma anda, jämför speciallättnader för vissa invandrargrupper.

  Gillad av 2 personer

  • Per-Anders skriver:

   Haha, så roligt! Annars är de totat rabiata med att ändra något på ett tak hur litet det än är, trots att de enda som kan se ändringen är fåglar och helikopterpiloter.

   Gillad av 2 personer

  • Moab skriver:

   Ja dumheten styr, vi förstör vårt kulturarv till en enorm kostnad för en försumbar effekt, Kina bygger nya kol och kärnkraftverk som äter upp den marginella effekt solceller möjligen har på en sekund om man ens tror på koldioxidens negativa effekter, vilket jag inte gör. Livets gas.

   Värre ändå är att våra usla politiker inte ens förstår att satsa på lösningar som finns om hörnet, exempelvis thoriumreaktorer, Edward Teller föreslog sådana i sin sista artikel innan han gick bort, Carlo Rubbia och vår egen Lars Blix är också positiva, man uppskattar att vi har energi för 1000 år, mera säkert och med mindre avfall. Forskar vi på detta, nej, vi styrs av de sämsta, mest utopiska och värst utbildade någonsin.

   Gillad av 6 personer

 12. Björn skriver:

  Risken med att myndigheter och MSM hela tiden leverera ”fake news” och ”fake facts”, typ att Sverige BEHÖVER invandring av analfabeter från MENA för att ”klara pensioner och vård i framtiden”, är att det blir så vedertaget att det sprids till andra samhällsfunktioner! När nu anstormningen av invandrare gjort att den underdimensionerade sjukvården går på knäna, finns ju risken att läkarna för att minska vårdköerna, tar till samma ”Bagdad Bob-trix”, och skickar hem patienter med budskapet; ”Du är frisk”, trots att det upptäckts både cancer och annat vid undersökningen! Fler och fler anmälningar mot vårdapparaten, tyder på att det redan smugit igång på vissa ställen!

  Gillad av 3 personer

   • Moab skriver:

    Blev precis avbokas på lokala vårdcentralen utan att bli uppringd, de hade fått ett mera akut fall, blev ombedd att åka till akuten. Skällde ut sköterskan som ville att jag skulle boka ny tid imorgon genom att ställa mig i telefonkö IGEN, efter ytterligare utskällning så visade det sig att de visst hade en tid som hon precis fick in. Det är precis så, de försöker hålla folk borta, de som inte klagar kan få dö. Skäll ut de jävlarna.

    Gillad av 5 personer

  • Johan skriver:

   Framtidens skola kommer gå åt helvete totalt. Underskottet av lärare kommer bli en bra bit över 100 000…(TextTV häromdagen).
   Går skolan åt helvete går landet så småningom åt helvete…

   Gillad av 4 personer

 13. Lassekniven skriver:

  De som är viktiga för framtiden, nämligen de människor som utgör röstunderlaget, bryr sig inte, förstår inte eftersom de söker sina sanningar i Public Service och övriga köpta media.
  De har för övrigt fullt upp med att få sina liv att gå ihop och orkar inte sätta sig in i den regionala och nationella antroposociala, allt övergripande, problematiken.
  De ojar sig över djinnen Akilov som kommer att kosta staten ohyggligt med pengar. Han har förmodligen begått brott i hemlandet också så varför inte skicka hem honom för att bli decapiterad. Han har gjort sitt på denna jord. Bo Svenssons idé med migrantläger i anslutning till flygplatser, hamnar och Öresundsbron är lysande. Akilov hade skickats hem inom en vecka direkt från lägret med en sådan lösning och man man hade kunnat undvika massakern på Drottninggatan. Denne man representerar en jättelik kohort av muhammedaner som vill utrota oss kristna.
  Jag säger: kristna i alla länder, förenen eder och muslimerna skola bäva.
  Vi behöver en väckelserörelse för att rädda landet, troende och icke troende tillsammans.

  En nyhet: Anders Lindberg har blivit politisk chefredaktör på Aftonblaskan vars enda tillgång är sportsidorna. Jag personligen ser honom om chefshjärntvättare av svenska folket och som Sveriges mr Fake News. Sådana som vi får inte bemöta honom i tidningen utan refuseras direkt.
  Vi är uppenbarligen chanslösa. Let the good times roll är över sedan länge. Se framemot misär och problem.

  Gillad av 7 personer

 14. Mikael Steinwall skriver:

  Medierna bedriver inte mestadels ”fake news” journalistik, även om det också förekommer. Det handlar mer om selektiv och hårt vinklad journalistik. Invandringen, Trump och Brexit är mycket tydliga exempel på det.
  Och det är ju illa nog.

  Gillad av 2 personer

 15. Johan skriver:

  Om det är någorlunda högt i tak borde samhället kunna rycka på axlarna åt lite kryddade news. Det är väl först när man har behov av att styra sanningen i en viss riktning som det blir angeläget att försöka stoppa alternativa sanningar.

  Gillad av 1 person

 16. frihetligvanster skriver:

  Falska nyheter är ingen nymodighet. Men det är skillnad på falska nyheter och falska nyheter.
  När en sida rapporterar att en viss person har sagt eller gjort något och det inte är sant.
  Hur ska vi hantera detta? Det kan bli ett förtalsmål men med tanke på alla falska nyheter som har florerat så skulle det bli ohållbart om allt hamnade i domstolen.
  Att i förväg censurera texter leder bara till ett mer auktoritärt samhälle. En sanning kan se helt olika ut beroende på vem betraktaren är. Ett annat fenomen är att utelämna fakta ur ett större samanhang och då blir bilden helt annat än vad som det var tänkt.
  Konsten att läsa mellan raderna har aldrig varit lätt. Segrarna i ett krig skriver historien utifrån deras syn på vad som hade skett. Det är ett större problem när historia förfalskas
  På nittiotalet ville många förbjuda nazismen och deras rätt att få utrycka sig. Jag skrev då en debattartikel om att nazisterna ska ha samma rätt att få uttrycka sina åsikter som en vänstermänniska vilket jag är. Mitt argument var mycket enkelt jag bara hänvisade till åsiktsfriheten och yttrandefriheten. Jag blev utsatt för en massa kritik allt från högern till vänstern att jag försvarade nazisterna men det enda jag försvarade var yttrandefriheten.
  Så frågan är hur löser vi problemet med falska nyheter, jag tror tyvärr att det inte går om vi vill leva i ett öppet samhälle.

  Gillad av 2 personer

   • Fredrik Östman skriver:

    Visst gör det det. Skillnader inom vänstern. Att övergången från kommunism till nazism är flytande visas en emellertid av dagens vänster som blandar nazistisk identitetspolitik och rasism med klassretorik.

    Gillad av 1 person

   • frihetligvanster skriver:

    om du menar att identitetspolitik är det samma som raspolitik så kan jag tycka att det är en förenkling men jag anser att identitets- pratet som pågår nu är ett villospår. För mig är klassanalysen vägledande och i den så kan det ingå ett litet mått av identitetstänk för att göra en analys men om identitetstänket blir vägledande då är vi ute på grumligt vatten och då är det lätt att göra kopplingen mellan ras och identitet

    Gilla

 17. Lars skriver:

  Det är märkligt med lögnen. Man kan ljuga en gång, två gånger, men inte tre, brukar man säga.

  När media förvanskar som man gjort i årtionden och vinklar information bort från det väsentliga, så ljuger man.

  Lösningen är att inte ljuga. Människor vill ha pålitlig information. Det är den gren media sitter på, men som de i rask takt sågat av (takten kan förstås diskuteras, det började kanske med Kvällsöppet med Gary Engman på 70-talet och Lasse Holmkvist ”Här har du ditt liv” eller rent av med Hylands hörna dvs produktionen av nonsens information).

  Gilla

 18. T.O skriver:

  När till och med ”journalisterna” i de regimtrogna medierna sparkar bakut förstår ju vem som helst att här har man tagit ett kliv långt över anständighetens gräns.
  Detta är inget annat än ett skamgrepp på demokratiska spelreglerna för att stoppa den enda verkliga oppositionen och deras kanaler i form av fri media/medborgarjournalistik och den öppna och ocensurerade debatt de erbjuder vanligt folk. Den enda verkligt fria och oberoende journalistiken och yttrandefriheten vi har i demokraturen Sverige.
  Desperationen hos de styrande börjar övergå i ren panik och visar att vi står inför ett ödesval av smått kuslig dimension.
  http://mobil.thoralf.bloggplatsen.se/2018/02/21/11516797-7-klovern-vill-infora-censurgrundlag/

  Gillad av 1 person

 19. Källkritik skriver:

  … Och så har vi det medvetet sneda urvalet. Man kan alltid, som journalist och redaktion, välja ut de nyhetskarameller som är goda, och som stämmer med den egen smak. Och struntar i de mer sura och inkorrekta. Då går man fri från att anklagas för fake news. Allt är sant, men urvalet lutar som en kryssande segelbåt i styv kuling.

  Påverkan är ingenting rakt och enkelt. Fråga vilken försäljare som helst. Det som stör mig allra mest, inom MSM är det ofta försåtliga urvalet. För DN:s del räcker det numera att enbart läsa rubrikerna, för att se vartåt texten lutar. Tidningen Vi har gått samma väg. Och SvD hänger på gärdsgårn.

  Det som enbart informerar sig via källor som DN, SvD och till del även SVT, tvingas till ett liv i en tämligen klaustrofobisk filterbubbla.

  Helst läser jag genomarbetade böcker, i olika ämnen. En mängd olika bloggar. Svenska och såväl som utländska. Och skummar mest övrig nyhetstext. Mest för att se om de börjat skifta position. Och vilka ämnen de fortsatt undviker.

  På sikt tror jag MSM undergräver sig själva. Mitt tidigare förtroende är sedan länge borta. Förtroende måste bygga och förvaltas. Brister det här blir folk besvikna, den dag de upptäcker att de förts bakom ljuset. Idag tvingas man ständigt hålla egen källkritik i trim.

  Gillad av 2 personer

 20. Anders F1 skriver:

  Har man inte kunskap och förstånd att skilja ut falska nyheter bör man inte få rösta i val. Vi vet alla att ABK är en hen, t ex.

  Gilla

 21. ulfjoson skriver:

  Rena lögner är förhoppningsvis lättare att genomskåda! Men när man ständigt kommer med halvsanningar, förlöjligande, mörka och hån! Då blir det farligt, då blir fejk sanningar! Bra exempel på hur staten Sverige och nyhetsjournalister redovisar nyheter från Israel! Det är så lätt att i dag jämföra samma nyheter från olika media! I bland blir jag alldeles kall! Vad lever vi i för bananrepublik? Korupt och lösnummerförsäljning är våra nyhetsmedias vardag! Skrämmande!

  Gilla

 22. R skriver:

  Nytt parti i Malmö har invandrare som målgrupp.
  Partiet anordnar träffar för invandrare där man diskuterar olika ämnen och siktet är ställt på att bli rikstäckande i framtiden.

  Frontfiguren för partiet var väl vald av partiets bakmän.
  Detta är den listiga starten på det första Islampartiet i Sverige och då gäller det att få det att framstå som att det är för alla invandrare.
  I själva verket är detta fröet till det kommande Islamistpartiet som har nationella ambitioner.

  Detta nya parti kommer naturligtvis att välkomnas i alla politiska församlingar och även fjäskas för så att man inte riskerar att bli utmålad som rasist. Raka motsatsen till hur SD som Sveriges tredje största parti mottogs både i rikspolitiken och lokalpolitiken.

  Undrar hur man skall kunna kritisera partiets ståndpunkter utan att bli kallad rasist.
  Detta problem uppstod direkt efter president Obamas tillträde i USA.

  Gilla

 23. olle holmqvist skriver:

  Nyspråket, eller nu-språket pågår redan. Utmaning _ något positivt något som kan åtgärdas – om man gör rätt. Problem däremot kan vara av sådan art att de inte kan åtgärdas. Man får försöka leva med dem så gott det går. Själv behöver jag käpp sedan ett par år och förväntar mig det återstående år. Det är ingen ”utmaning” att gå med käpp.

  Laila Freivals väluppskolade lelle pöjk- Anders Lindberg numera AB, innoverade att det är en och samma, odelbara ”Öppenhet” som tagit och tar emot alla invandrare- och som befrämjat svensk exportindustris nyliga framgångar. Öppenheten räcker dock inte till att berätta om
  influezan kommit hit med invandrare. När (inte om) lågkonjunkturen kommer, får vi väl vädja
  dem som redan kommit, att se till att ännu många fler kommer.

  Nu ska offentlighetsprincipen omfatta bara betrodda. Sluttande planet har en allmänmänsklig aspekt: Man vänjer sig…Får se hur länge vi får läsa 8dagar för alternativa förklaringar, som vi själva kan jämföra.
  http://www.8dagar.com/

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.