Ja, det är nyttigt att skaffa kunskap om islam

Mohamed Omar

Ett stort problem i dagens Sverige, menar Kashif Virk, imam i Ahmadiyyasamfundet, är att svenskar har för lite kunskap om islam. Denna okunskap, förklarar han i en artikel i Expressen, ”Ge mig en chans att förklara islams mittfåra” (31/12 2017) har lett till att en negativ bild av islam har kunnat spridas. Debatten om islam, skriver han, ”spårade ur fullständigt under 2017”.

Dock är Virk dåligt lämpad att förklara islams mittfåra, då han själv befinner sig långt ut i ytterkanterna av islam. De allra flesta muslimska teologer i världen skulle faktiskt argumentera att Virk inte är en del av islam alls. Ahmadiyyasamfundet som han företräder är nämligen en ytterst liten grupp som uppstod i Indien på 1800-talet. Ahmadierna tror på en ny profet, en indier vid namn Mirza Ghulam Ahmad, som alltså uppträdde efter Muhammed. Detta strider förstås mot en central dogm i traditionell islam – Muhammed är den siste profeten.

Om man skulle fråga riktiga företrädare för islams mittfåra, så skulle de säga att Virk har missförstått islam och behöver läsa på. Om de var snälla. Om de var elaka skulle de säga att Virk är en avfälling som borde avrättas i enlighet med profeten Muhammeds bud: ”Döda den som byter religion”. Ahmadierna får inte ens besöka Mecka eftersom de inte räknas som muslimer. Så Virk är bara imam i sitt eget samfund.

I Uppsalamoskén, stadens största sunnitiska moské, har man ingenting emot att Abo Raad, en imam som uttryckt stöd för Islamiska Staten, kommer och predikar och håller i studiecirklar för unga muslimer. Men Virk är inte välkommen.

Trots detta så anser Virk att det stora problemet är svenskarnas negativa bild av islam. Svenskar borde läsa Koranen, skriver han. Jag har varit muslim och läst Koranen många gånger. Och jag läser den fortfarande. Det finns ingenting där som kan övertyga mig om att jag ska återvända till islam. Det finns ingenting övernaturligt med denna bok. Den är precis som man förväntar sig att en bok skriven på den tiden och i den miljön ska vara.

Virk tycker också att de som är skeptiska till islam ska skaffa sig muslimska vänner. Han kan ju försöka själv! Det blir inte lätt för en ahmadier att umgås vänskapligt med troende sunniter och shiiter. Hur många sunnitiska vänner har Virk som respekterar hans tro? Hur många sunnitiska vänner har Virk som kommer och ber i hans moské?

Flera av dem som idag är som mest kritiska till islam är före detta muslimer. Jag kan tipsa Virk om Ibn Warraqs bok Why I Am Not a Muslim från 1995. Författaren argumenterar för sin sak med bevis och logiska resonemang, till skillnad från Koranens författare som mest påstår saker och hotar.

Det finns väldigt många muslimer i världen. Är de korkade allihopa? Nej, de allra flesta muslimer är födda muslimer. De har aldrig haft ett val, utan har passivt tagit emot den av sina föräldrar och sitt islamiska samhälle. Få muslimer har tid, ork och intresse att sätta sig in i vad som faktiskt står i de islamiska källorna.

Men ju mer kunskap muslimer får, desto fler lämnar islam. Islamkritiken har formligen exploderat på nätet. Om du googlar på ex-muslimer kommer du att få massor av träffar. Det som hämmar denna utveckling är bristen på demokrati, utbildning och yttrandefrihet i islamvärlden.

Jag tycker Virk prioriterar märkligt när han oroar sig över svenskars negativa bild av islam samtidigt som han här i Sverige är helt trygg och fri från diskriminering och förföljelse. Han kan ju försöka propagera för ahmadismen i Saudiarabien, Egypten eller Pakistan! Att ahmadiyyasamfundet har det så bra i Sverige beror på att Sverige inte är islamiskt. Hade Sverige varit ett islamiskt land hade vi varit mer lika Saudiarabien, Egypten och Pakistan. Det hade inte varit bra för Virk!

Virk föreslår också att svenskar med en negativ bild av islam ska besöka islamiska länder. Det kommer hjälpa dem ur sina fobier. Alltså dessa länder som förföljer ahmadier! Dessutom behöver man inte resa till islamiska länder idag, vi har islamiska enklaver i Sverige. Virk kan ju pröva att ställa sig på Rinkeby torg och predika om sin profet Mirza Ghulam Ahmad. Ska bli intressant att se hur mycket vänlighet han kommer att få av de muslimska ungdomarna där. De som kommer att skydda honom är den otrogna, svenska polisen.

Som ateist och före detta muslim tvekar jag att följa Virks råd att besöka ett islamiskt land. Det är för farligt, i vissa länder skulle jag kunna bli dödad. Ingenstans skulle jag känna mig trygg att diskutera mina åsikter. Samtidigt lever islamiska extremister i trygghet i Sverige. De kan utan att känna rädsla propagera för slaveri, kvinnoförtryck, teokrati och hat mot svensk kultur.

Imamen vill att vi svenskar ska förstå att islam egentligen är en fredlig religion. Man varför riktar han denna uppmaning till oss? De jihadister som halshugger människor läser inte upp stycken från islamofobiska bloggar – de läser Koranen. Alla jihadister är muslimer och det är framför allt dessa Virk behöver övertyga om sitt fredsbudskap.

Jag har en god vän som är ahmadi och ursprungligen kommer från Pakistan. Han heter Azhar och bor i den lilla staden Woking utanför London där han driver en indisk restaurang. Jag besöker honom varje gång jag reser till England. Sommaren 2014 var jag i Woking och han bjöd mig på lunch i sin restaurang. Med sorg i blicken berättade han att en gammal kvinna och två barnbarn som hörde till ahmadiyya precis hade bränts till döds i Pakistan. ”Vi har det bättre i Indien med en majoritet hinduer”, sa han med ett ironiskt leende. ”Hinduerna behandlar oss bättre.”

Men Azhar var också orolig för situationen i England och menade att han inte kände sig helt trygg längre. ”Extremismen växer och jag känner av hatet”, sa han. ”I skolan får mina barn höra av andra muslimer att de är orena och ska brinna i helvetet. De blir så ledsna. Jag funderar på att byta till en skola med färre muslimer. Och det fast vi själva är muslimer!”

Det som oroar min vän Azhar är islamiseringen av Storbritannien. När islam växer, växer också intoleransen och hatet mot icke-muslimer och ”kättare” som ahmadierna. Den 24 mars 2016 blev en ahmadier, butiksägaren Asad Shah, mördad i Glasgow. Mördaren var en fanatisk sunnimuslim. Om islamiseringen i Sverige fortsätter kommer Virk och hans ahmadier inte längre att vara trygga i sina moskéer, i sina hem och i sina skolor. Detta borde oroa Kashif Virk.

Muslimerna har valt att komma till vårt land. Vi har inte tvingat dem. De kom fast de visste att Sverige var ett sekulärt, västeuropeiskt land med kristen tradition. Det är ju bara att titta på flaggan! I stället för att muslimer ställer krav på svenskar att lära sig om islam, borde det väl vara rimligare att muslimerna känner ett ansvar att lära sig om svensk kultur.

Med detta sagt, jag håller ändå med Virk om att kunskap om islam är nyttigt. Kunskap behövs för att bättre förstå hur fortsatt islamisering kommer att förändra vårt land.

30 reaktioner på ”Ja, det är nyttigt att skaffa kunskap om islam

 1. Ulla L skriver:

  Först; tack för att du finns Mohamed Omar, och sprider kunskap om ett för oss totalt främmande levnadssätt.
  Den påhittade rörelsen islam, med dess olika varianter, är mer eller mindre krigisk, påtvingande, skrämmande, intolerant, odemokratisk och har historiskt aldrig varit lyckosam. Det katastrofala är att Sverige är på god väg att bli ett islamiskt land. Någon annan slutsats kan inte jag dra eftersom Mellanösterns levnadssätt blir mer och mer påtaglig överallt i samhället. Och uppmuntras med skattemedel! Muslimerna tränger sig in överallt och kräver av svenskarna mer och mer. Och gör mig rädd och förbannad på politikerna. Jag vill inte se ett enda islamtecken i Sverige.
  Nyss läste jag att muslimerna i Växjö ansökt om att få ha böneutrop över staden ”för att känna sig hemma” (Nyhetsbyrån.org). Och så menar muslimerna att det skulle främja integrationen. Så tänker en grupp som har som mål att ta över ett land!

  Gillad av 9 personer

  • Jan Bengtsson skriver:

   Dröjer det 50 år innan Sverige har en ny majoritetsreligion,
   eller går det fortare???

   Hur länge dröjer det innan vi får Sharia Lag här, mer allmänt implementerat?

   Synnerligen befogade frågor att ställa oss!

   Gilla

 2. Moab skriver:

  Som sagt, det är som att resa i en av de elektriska ubåtarna i The Matrix med Kapten Eddie vid rodret i tunnelsystemet som kallas islam att läsa dessa inslag. Man behöver inte mer bevis på att man tagit det röda pillret än att Eddie inte blir publicerad i MSM.

  Gillad av 4 personer

  • gratiks skriver:

   När Bosnienkriget pågick på 90-talet reagerade jag starkt på att Sverige skulle ta emot muslimer frän det forna Jugoslavien. De hade en medeltida människo- och kvinnosyn som kunde skrämma livet ur vem som helst.
   Sverige var ju ett kristet land och borde bara ta emot kristna på flykt, var min grundläggande uppfattning.
   Det fanns så många andra närliggande länder som kunde ta emot de muslimska flyktingarna.
   För avsikten med att ta emot flyktingarna borde ha varit att erbjuda dem en tillfällig fristad tills de kunde återvända till sina krigshärjade hemländer. Inte att låta dem invandra och för alltid bosätta sig i vårt land.
   Under väntetiden kunde de utbilda sig i ett yrke som gjorde dem värdefulla vid återuppbyggnaden av sitt eget land.
   Med en sådan politik hade vi hjälpt flyktingarna på ett konstruktivt sätt.
   I stället lät politikerna flyktingsmugglarna bestämma vilka som skulle få komma till Sverige och bli livstidsförsörjda av våra skattemedel.
   Resultatet av den humanismen set vi idag när
   Sverige håller på att islamiseras i en accelererande takt. De mellanösternliknande förortskalifaten blir fler och fler. Marinerade i våld, hämnd, kriminalitet. Det är bara en tidsfråga innan kriget kommer, det första inbördeskriget.

   Gillad av 6 personer

 3. Lennart Bengtsson skriver:

  Detta är viktig information. Det som är så djupt oroande är att landets politiker och myndigheter är så extremt okunniga. Detta är tyvärr en följd av medias ovilja och oförmåga att objektivt informera allmänheten. Det är dock omöjligt att i längden fortsätta att undanhålla svenska medborgare kunskap orm islam och andra religioner inte minst med tanke på problemen i arabvärlden efter IS fall. Att människorna som drabbats av IS fasansfulla övergrepp är uppfyllda av hämnd kan förstås med är icke desto mindre oacceptabelt. Precis som nazisternas illgärningspersoner ställdes inför lagen efter kriget måste samma förfarande följas i Irak och Syrien. Det är som sagt på tiden att världssamfundet tar itu med det medeltida beteendet som forfarande plågar islam och här borde Sverige verkligen föregå med gott exempel och sluta understödja muslimsk fundamentalism som tyvärr landet fortfarande gör.

  Gillad av 3 personer

  • olle reimers skriver:

   Jag tror tyvärr inte att det enbart rör sig om okunnighet. Islamiseringen av Sverige är helt i linje med den som drivs av demokraterna i USA och som går ut på att slå sönder nationalstaterna samt att via identitespolitiken skapa ett kaos av ständiga konflikter.

   Jag vet att du själv har skrivit om detta åtskilliga gånger och att det kanske inte behöver upprepas. Min poäng är dock att de som drivit denna ansvarslösa politik inte ska ha ”the benefit of the doubt” vad gäller själva avsikten. Den är i högsta grad närvarande även om dumheten är där också.

   Gillad av 1 person

 4. Hovs_hällar skriver:

  Tack, Eddie, för en mycket kunnig artikel. Själv skulle jag bara formulera den sista meningen lite starkare:

  ”…Kunskap behövs för att bättre förstå hur fortsatt islamisering kommer att föröda vårt land….”

  Och tydligen vill makthavarna ha det så, eftersom de på alla sätt stödjer och uppmuntrar islams fortsatta utbredning här i landet.

  En intolerant och demokratifientlig lära, som inte har något i vårt land att göra.

  Gillad av 2 personer

 5. Agneta Berglöw skriver:

  Huvudrubrik i stor fet stil i dagens Göteborgs-Posten:Rapport:Så sprids extremism i stan.
  Det är inte de hemvändande IS-soldaterna som rekryterar och sprider propaganda om våldsbejakande islam i Göteborg-utan självutnämnda imamer enligt kommunens samordnare mot våldsbejakande extremism.
  Nästa huvudrubrik i en närbelägen stads tidning nämligen i Borås Tidning;Rödmosseskolan(muslimsk) som ligger i Göteborg får nu plötsligt lov att öppna filial i Borås trots mkt motstånd.
  Denna ständiga infiltration gör mig livrädd o urförb……..

  Gillad av 4 personer

 6. Leif Nilsson skriver:

  Utmärkt Muhamed Omar!
  Som du skriver: ”Muslimerna har valt att komma till vårt land. Vi har inte tvingat dem. De kom fast de visste att Sverige var ett sekulärt, västeuropeiskt land med kristen tradition.” ”….borde det väl vara rimligare att muslimerna känner ett ansvar att lära sig om svensk kultur.”

  Om inte! – så talar den klarsynte danske prästen Johan Christian Nord klarspråk:
  ”Efter att vi har skapat Fort Europa måste vi utvisa de personer, som inte vill anpassa sig till vår ordning. Denna jordlott är vår. Flyktingströmmen är en kolonisering, en expansion av den islamiska världen. Det är inte en moralisk fördömelse. Människor tar territorier från varandra, så är det bara.

  Tillkomsten av gränser är ett uttryck för vår livsvilja. Muslimer är inte holländare och dalmasar (Amagerbönder). Våra barns liv är viktigare än deras barns liv. Tyvärr skall många fler lemlästas av lastbilar och våldtas, innan vi får ett undantagstillstånd i sinnet. Idag är vi fortfarande levande döda.”
  (Min översättning från http://snaphanen.dk/2018/02/10/__trashed-16/#more-190680)

  Ett kristet budskap, annat än ärkebiskopen Antje Jackeléns valspråk ”Allahu Akbar”!

  Gillad av 3 personer

 7. Hosianna skriver:

  Helt riktigt, Eddie, att kunskap om islam, liksom kunskap om precis allt annat här i världen, är nyttigt – och krävs för att vi ska kunna fatta rationella beslut…

  … men om de professionellt ”naiva”, kroniskt faktaresistenta figurerna i Sjuklöverpartiet ska kunna lära sig tillräckligt om islam, för att göra om och göra rätt…

  https://ledarsidorna.se/2018/02/den-svenska-bidragsindustrin-ett-isberg-pa-drift-men-med-bestamd-riktning/

  … måste alla kloka, vuxet ansvarsfulla och pålästa väljare rösta rätt i september och vara beredda på uppoffringar, för att bevara vårt arma land civiliserat.

  http://www.gp.se/ledare/vi-behöver-65-plussare-som-churchill-i-politiken-1.5171046

  Gillad av 5 personer

 8. Fredrik Siarsson skriver:

  Islams företrädare gjorde några viktiga vägval för över 1000 år sedan som sätter sina spår i dag. Initialt var islam mycket riktigt en kunskapsvänlig och progressiv rörelse. Hög organisationsförmåga gjorde kakfatet till ett gigantiskt imperium som lockade till sig vetenskapsmän och uppfinningar.
  Tänkandet var inspirerat av Aristoteles och andra antika filosofer. På höjden av allt detta dömde de lärdes råd ut att vetenskap och kritiskt tänkande var inget som rörelsen skulle ägna sig åt. Endast det skrivna ordet i Koranen ska vara vägledande och inga nya uttolkningar av denna skrift skulle göras. Shiaislam var redan då en egen gren och hade fortsatt ett närmare förhållande till kritiskt tänkande än sunni. Resten är som bekannt historia.

  Gillad av 1 person

 9. Sune Mangs skriver:

  Mohammed Omar med självupplevd insyn och kunskap i islam demaskerar som vanligt med lätt hand den totala moraliska inkonsekvensen och hyckleriet bland företrädare för olika muslimska grupperingar i Sverige. Den svenska officiella sanningen om en enhetlig islam som manifesteras genom det typiska bidragsunderstödda organisationsskojeriet, där självutnämnda ombudsmän för islam lägger ut texten, vilar i sig på förnekelsen av det faktum att olika fraktioner inom islam är dödsfiender i den muslimska världen. I väst däremot är det politiskt och organisatoriskt opportunt att endast fokusera på islamofobi och en föregivet enhetlig offerposition visavi den kristna (i praktiken sekulära) majoriteten. I väst låtsas de muslimska organisationerna således att huvudproblematiken är det kristna väst och islamofobi, medan i den muslimska världen, där ”fredliga” islam dominerar, råder dödsfiendeskap mellan olika skolor av islam. Hur ser exempelvis en förening som Sveriges unga muslimer på shiiter eller ahmadier; är de välkomna i den bidragsfinansierade stugvärmen?

  Gillad av 1 person

 10. Anders Nilsson skriver:

  Kan rekommendera en sida som har självstudiekurser i politisk islam, den del av islam som påverkar oss ickemuslimer:
  https://learn.politicalislam.com/#/
  Sidan drivs av Center for the Study of Political Islam (CSPI) och baseras på studier av Dr. Bill Warner.
  Har själv precis börjat grundkursen där. Det verkar klart vettigt måste jag säga.
  För att få lite inblick i vad dr. Warner tar upp, kolla in hans YouTubekanal:
  https://www.youtube.com/channel/UC0Uu4XnRS1hiz3JCpNFIuUg?&ab_channel=PoliticalIslam

  Gilla

 11. O.T. skriver:

  Läst på samtiden.se Borås stad har i det längsta försökt att slippa den fundamentalistiska friskolan i kommunen och ärendet har dragits genom en lång rad instanser innan det för en tid sedan hamnade i kammarrätten som dock går på Waberis linje och ger skolan grönt ljus. Nu står Boråsbornas hopp till ett eventuellt överklagande till Högsta förvaltningsdomstolen. Det är emellertid inte säkert att prövningstillstånd ges.

  Gilla

 12. olle holmqvist skriver:

  Hörde just på Nordegren&Epstein att Täppas Fogelberg betecknat Drottningsgatsmördaren som ”en trubbig kniv”. Sex döda, femton skadade, vad skulle krävas för att herr
  Riksfolk-moral-över-uppfostraren skulle säga ”vass kniv” ?

  Gillad av 1 person

  • Moab skriver:

   Det är ju tämligen uppenbart, det är egen fysisk smärta eller att själv få lukta blod, kanske är det så att Täppas Fogelberg, Dan Eliasson, Fridolin, Reinfeldt och en hel rad andra män har det gemensamt att de är mycket fysiskt svaga med låg smärttröskel. Jag tippar att Lars Vilks på egen hand hade kunnat ta hand om de alla.

   Gilla

  • BjörnS skriver:

   Den här veckan är han värd i Ring P1. Ring och fråga honom. Kanske det finns någon sympatisör i växeln som släpper igenom dig.

   Gilla

 13. Jam skriver:

  Stiftelsen Växjös muslimer har lämnat in en ansökan om att få ha böneutrop. Motivet ska vara att muslimer ska ”känna sig hemma” och ”vara stolt över sin kultur”. Nu stämmer stiftets biskop in i kravet.

  Det är i invandrartäta stadsdelen Araby i Växjö som böneutropen ska ske, om den muslimska stiftelsen får som de vill, vilket Samhällsnytt tidigare skrivit om.
  Nu stämmer stiftets biskop in i kravet från den muslimska organisationen. På Facebook skriver han gillande om förslaget och menar bland annat att det är ”naturligt” att ”olika traditioner och religioner hörs” samt att han ”hoppas att höra såväl kyrkklockor som böneutrop i vår stad”.

  https://samnytt.se/biskopen-i-vaxjo-stift-valkomnar-muslimska-boneutrop/

  Muhammeds sista önskan och testamente:
  Islam måste triumfera över alla andra religioner (K 9:33)
  Avgudadyrkare inkluderat judar och kristna är smuts (9:28)
  Muslimer som inte slåss mot icke-muslimer kommer bli strängt straffade och ersatta av andra (K 9:39)
  Oavsett om du är obeväpnad eller välbeväpnad, slåss/kämpa för Allah med dina pengar och dina personliga tillbehörigheter (K 9:41)
  Välgörenhetsbidrag skall användas till att främja Islam bland annat (K 9:60)
  Att provocera ickemuslimer är en god handling enligt Allah (K 9:121)

  Ärkebiskop eller biskop alla gräver idogt sin egen grav.

  Gillad av 4 personer

 14. BjörnS skriver:

  Stackars Virks. Han vill säkert bara gott och väl, men så blir det precis som vanligt; Extremister får en förment respektabel slöja att gömma sig bakom.

  Gilla

 15. Jan Ahlström skriver:

  Tack för att du återigen tog upp detta med muslimerna som betraktas som ett b-lag av övriga muslimer .
  Hoppas din info får stor spridning, så när slam diskuteras görs det med rätt underlag.

  Gilla

 16. Lars Odlen skriver:

  Klokt skrivet som alltid.
  Knäckfrågan blir om Islam kan reformeras?
  Mängden av muslimska samfund o inriktningar talar för detta men koranens absoluta budskap begränsar.
  Är det bara en höljudd fundamentalistisk fanatism från ett fåtal som får Islam att framstå som intolerant och absolut, eller är det den underliggande värdegrunden gällande även de moderata?
  Lars O

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.