Kyrka attackerad i Egypten

Mohamed Omar

Fredagen den 22 december blev en kyrka söder om Kairo härjad av en ilsken pöbel. Det skedde strax efter den islamiska fredagsbönen, så troligen blev de upphetsade av imamen. Det är inget konstigt. Det är ganska vanligt att protester och upplopp bryter ut efter fredagens predikan i moskéerna. Vi såg det tydligt under den så kallade ”arabiska våren”.

Muslimerna som attackerade kyrkan påstår att den höll på att byggas och att man inte ville ha någon kyrka där. De krävde att det som fanns skulle rivas.

Men vad var den omedelbara anledningen till deras ilska? Det som gjorde att man gick till attack just nu. Jo, man trodde att de kristna hade installerat en klocka. De hade hört klockan klämta. Ryktet spreds snabbt att ”de kristna ringer i sina klockor” och det var detta som hade upphetsat dem och lett till att man samlades efter fredagsbönen i moskén för att tillsammans förstöra kyrkan.

En imam, Ahmed Emara, sade så här: ”Jag önskar att de byggde den [kyrkan] på en mer avlägsen plats, det hade varit mer acceptabelt. Men att bygga den i ett tätbefolkat område där det finns en stor moské och ett Al-Azharinstitut, vore en förolämpning mot folket som lever där.”

Al-Azhar är en anrik skola som utbildar imamer.

Attacker mot kyrkor i Egypten är vanliga. Varifrån kommer hatet mot kyrkklockor? Det är ingen extremistisk åsikt. Det är inget som Islamiska Staten hittat på. Det är så att sharia, den helt vanliga och traditionella islamiska lagen, förbjuder kristna att öppet fira sina högtider, visa upp kors, att missionera och att ringa i klockor.

I Sverige har två gamla klockstaplar, en i Nyköping och en i Sigtuna, bränts ner i den islamiska fastemånaden ramadan. Det finns inga bevis för att de förstördes av islamiska extremister, men sammanhanget gör att jag håller det inte alls för osannolikt.

Klockstapeln i Sigtuna från 1700-talet har alltid varit en symbol för staden med dess ringning av klockorna varje dag. Den stod bredvid Mariakyrkan och Sankt Olofs kyrkoruin.

Muslimska extremister brukar öka sin fientlighet och sina attacker mot icke-muslimer under denna månad. Förra året, den 27 juni 2016 under månaden ramadan, attackerades Sankt Pauli kyrka i Malmö av en man som skrek ”Allahu akbar!” Enligt polisen var han ”fullständigt galen” och hade ”synpunkter på religionen som utövas i kyrkan”.

När det brinner i en moské blir det stora rubriker i medierna och toppolitiker uttalar sig. Det skrivs kolumner om islamofobi och rasism. Men när en kyrka attackers, när vårt kristna kulturarv står i lågor, är det tyst. Jag har inte hört en enda politiker säga att vi behöver göra någonting åt den kristofobi som finns bland muslimer, och som har en grund i islamiska texter.

Profeten Muhammed hatade ljudet av kyrkklockor. I en hadith sade han att klockorna är ”Satans instrument”. Hadither är berättelser om Muhammed. Islamisk lag kommer från både Koranen och hadither.

Klicka här för att gilla min sida på Facebook!