De oskyldiga barnen i Nice

Mohamed Omar

Idag är det den 28 december och i kalendern står det att det är ”Värnlösa barns dag”. Dagen var allmän helgdag i Sverige fram till 1772. Vilka är de värnlösa barnen?

Dagen firas för att minnas de barn som kung Herodes lät mörda i Betlehem. Han hade hört av de tre vise männen, stjärnskådarna från öster, att ”judakonungen” skulle födas där. Herodes ville inte veta av någon rival. Han kunde ju inte veta att Jesu rike inte var av denna världen.

”När nu Jesus var född i Betlehem i Judeen, på konung Herodes tid, då kommo vise män från österns länder till Jerusalem och sade: ’Var är den nyfödde judakonungen? Vi hava nämligen sett hans stjärna i östern och hava kommit för att giva honom vår hyllning.’ När konung Herodes hörde detta, blev han förskräckt, och hela Jerusalem med honom.”

”Och han sände åstad och lät döda alla de gossebarn i Betlehem och hela området däromkring, som voro två år gamla och därunder…”

Händelsen kan man läsa om i Matteus evangelium. Jag citerar alltid ur 1917 års översättning. Jag tycker mer om den än de senare översättningarna. Det ålderdomliga språket är högtidligare.

Den hemska massakern på barnen sägs ha fullbordat det som var sagt av profeten Jeremias, när han sade:

”Ett rop hördes i Rama, gråt och mycken jämmer; det var Rakel som begrät sina barn, och hon ville icke låta trösta sig, eftersom de icke mer voro till.”

Den här dagen kallas också ”De oskyldiga barnen i Betlehem”. Påven, ledare för världens största kristna samfund, nämnde Herodes barnmord i årets jultal. Så här sade han:

”I många fall är avfärden fylld med hopp. I andra kan den bara ha ett namn: överlevnad. Att överleva dagens Herodes, som för att öka sin makt och rikedom inte ser något fel med att spilla oskyldigt blod.”

Han ville säga att de migranter som kommer till Europa idag flyr från Herodes. Vi ska tänka på dem som de oskyldiga barnen i Betlehem. Men de flesta migranter är inte barn, utan vuxna män.

Och varför nämner inte påven att vissa migranter är mer lika Herodes än de oskyldiga barnen? Jag menar alltså evangeliets starkt negativa bilden av Herodes. I vissa fall är det just sådana herodesar som kommer!

Jag tycker att vi ska tänka barnamorden i Nice den 14 juli 2016. De mördades av jihadisten Mohamed Lahouaiej-Bouhlel. Mohamed var en tunisier som hade fått uppehållstillstånd i Frankrike.

Kanske hade de franska myndigheterna som gav Mohamed uppehållstillstånd blivit påverkade av sådana vädjanden till människors medlidande, som det vi hörde i påvens jultal. Jag vet inte. Kanske fick han uppehållstillstånd av en annan anledning. Men jag vet att det inte finns någon tyrannisk kung Tunisien, som liksom Herodes massakrerar barn, men att däremot en tunisisk migrant som kommit till Frankrike, var en sådan Herodes och kallblodigt körde ihjäl barn på strandpromenaden Promenade des Anglais i Nice.

På en bild, som togs av nyhetsbyrån Reuters fotograf Eric Gaillrad tagit, ser man en övertäckt kropp, bredvid kroppen ligger ett barns docka. Den lilla kroppen tillhör ett barn som aldrig mer ska leka. Här hade intet ont anande familjer firat den franska nationaldagen då döden kom som en blixt från klar himmel. Desperata föräldrar kastade sina barn åt sidan för att rädda dem från lastbilen. En mamma – hon heter Linda – berättade att hon, just som hon flydde i panik, såg ett spädbarn med krossat huvud.

En elvaårig pojke föll skadad till marken, omtöcknad frågade han sin farfar: ”Jag drömmer, farfar. Drömmer jag?” Hans farfar svarade: ”Ja, du drömmer.”

På morgonen dagen efter gick föräldrar, stumma och förvirrade av chock och smärta, omkring och letade efter sina barn.

Ett rop hördes i Nice…

Påven skymmer denna knepiga verklighet. I stället gör han, som så många andra kristna ledare i västvärlden, svepande, och faktiskt också fördummande, uttalanden om ”de goda flyktingarna” och de hårda och kalla européerna som måste öppna sina hjärtan för att inte gå under av skuld. Men varför hålls inte regimerna i dessa länder ansvariga för sin vanskötsel? Varför hålls inte de islamiska fundamentalisterna, som hämmar utvecklingen, ansvariga?

Påven nämner i sitt tal inte Islamiska Staten-anhängarna i Europa. Män som fått uppehållstillstånd, och även medborgarskap i europeiska länder, och som drömmer om att upprätta en tyrannisk stat, ett kalifat, långt värre än något rike som Herodes ska ha styrt över.

Idag kan vi också tänka på det oskyldiga barnet Ebba Åkerlund. Hon var bara elva år då hon mördades av den asylsökande jihadisten Rakhmat Akilov på Drottninggatan i Stockholm.

Den välmenande öppna hjärtan-politiken kan få hemska resultat som får hjärtat att blöda. Om detta borde påven och andra också tala. Annars blir de, medan de vill få oss att ömma för de oskyldiga barnen i Betlehem, medskyldiga till att barn mördas på Europas gator idag.

Läs om barnen som mördades i Nice i tidningen Independent 15 juli 2016