Upprördhet som livsstil

Patrik Engellau

Tänk dig två ententesoldater i en skyttegrav i Flandern under första världskriget. De har helt olika attityder. Den ene gör som man hade förväntat sig, alltså gömmer sig så mycket han kan och skjuter när han blir beordrad. Den andre, däremot reser sig över värnet och vet inte till sig av indignation över tyskarnas beteende.

”Ser du”, säger han upprört, ”nu skjuter de igen. På oss! Ska det vara ett kulturfolk, jag bara frågar.”

Så hasar han ned och lägger sig bredvid den andre i gyttjan. ”Jävla tyskar. De sa ju att kriget skulle vara över på några månader. Nu är jag här på andra året! Vill de verkligen döda oss, förresten? Jag kan knappt tro det. Det är som om de helt glömt bort det där med mänskliga rättigheter. Vi måste nog påminna dem och förmana dem. Vi skriver ett brev till dem, vetja! Vi kan citera från Goethe och Kant – deras egna! – så fattar de att de är ute på farliga vägar. Om vi bara kan få dem att förstå att vi har gemensamma intressen.”

Vad är det för skillnad på den förste och den andra soldaten, mellan den som tar skydd och den som blir bestört över händelserna? Den första erkänner förekomsten av en huvudmotsättning, nämligen mellan den egna sidan och fienden. Den andra ser konflikten som ett misstag som inträffat för att tyskarna inte följer ens det egna regelverket.

Jag ska inte påstå att svensk politik är som första världskriget, men det råder ingen avgrundsskillnad mellan politik och krig; kriget är bara, som von Clausewitz sa, politikens fortsättning med andra medel.

Jag känner ett antal ledande politiker personligen och respekterar flera av dem. Jag vet att om dessa fått bestämma så hade förhållandena i Sverige möjligen varit annorlunda. Men nu har de inte fått bestämma och tvingas antingen anpassa sig eller lägga av. Det är inget ovanligt moraliskt dilemma i livet.

Det är som det är. Det samlade politikerväldet är, som jag ser det, ifärd med att föröda Sverige. Till exempel blir smärtsignalerna från skolans värld alltmer påträngande. Men partierna har ännu inte kommit i närheten av att formulera ens preliminärt trovärdiga idéer om hur problemen skulle kunna rättas till. Problemen har inte kommit som en överraskning. De har funnits och förvärrats i årtionden. De ansvariga politikerna har inte varit naiva. De har inte brytt sig tillräckligt.

Jag känner mig som den där förste soldaten. Tysken är säkert en jättehyvens person som man gärna skulle ta en bärs med om förhållandena vore annorlunda, men nu är de inte annorlunda. Förhållandena är just så här. Tysken skjuter på mig vilket här och nu motsvaras av att politikerna hotar att ödelägga landet, mitt land.

Det finns, enligt min uppfattning, alldeles för många människor som förhåller sig till de ansvariga för den svenska politikens debacle som den andra soldaten i förhållande till tyskarna i min berättelse om första världskriget.

De lägger sin energi på att vara upprörda. ”Se på Reinfeldt”, säger de, ”först försöker han lura oss att migrationen är lönsam för skattebetalarna, sedan gömmer han sina inkomster i ett privat bolag för att slippa betala skatt medan han lever på pensionen!”. De pustar och fräser av harm. ”Se på Löfven”, säger de, ”han säger att hans Europa inte bygger murar och sedan bygger han själv murar efter några månader [vilket han i och för sig inte gjorde, det där om etthundraåttiogradaren inom migrationspolitiken är enligt min mening en myt; PEs anmärkning]. Så lovar han att svensk lag ska gälla och byter sedan snabbt uppfattning när det gäller afghaner utan uppehållsrätt. Och migrationsminister Fritzon sitter med afghaner på Medborgarplatsen för att obstruera mot beslut som hennes egen regering just har fattat.”

Att bli upprörd för att katten tar en mus är fåfängt. Katter låter sig inte påverkas av våra moralkakor. Att ta möss är kattens natur. Det är bortkastad energi att bli upprörd. Det är samma med Sveriges politiker. De gör vad de behöver göra för att värna om sin makt. När de gör det har det alltmer blivit så att de skadar mina och övriga medelklassares intressen. Är det inte dags att inse det vid det här laget?

Jag tycker vi ska upphöra med den gängse förljugna charaden som går ut på att politiker ska hänga med huvudet och säga att de varit ”naiva” varpå vi medelklassare ska ge dem ett slags smisk genom att bli upprörda varefter de låtsas skämmas ytterligare några dagar – och sedan fortsätter allt som vanligt som om ingenting hade hänt.

Genom vår upprördhet ger vi dem ett slags absolution. Det är som om vi trodde att katten kunde sluta ta möss bara den ville och att vi tycker oss läsa i dess ögon att den faktiskt skäms och avser att sluta ta möss i framtiden. Om katter kunde tala skulle de säkert också lova.

85 reaktioner på ”Upprördhet som livsstil

 1. JL skriver:

  Idag var jag på besök i en skola i mitt nya hemland.

  Mitt i klassrummet satt en skylt på väggen med följande ord:

  ”Learn and value our countrys culture for nation building”

  Min första tanke var ”otroligt SKÖNT att se att de FÖRSTåR och VÄRDERAR sin särart”

  ……och min andra tanke var att det är DJUPT tragiskt att jag aldrig sett något liknande på en svensk offentlig institution. Företagskultur är det acceptabelt att värna om i Sverige. Värnar man om svensk kultur är man dock ”insert valfritt brunsmetande ord”, och det dyker omgående upp en massa offerkoftor från diverse ”förtryckta minoriteter”, direkt följda av sina ivriga försvarare.

  Jag diskuterade skylten med en lokalinvånare och förklarade att jag gillade den, men att man aldrig skulle se en sådan i Sverige. Förklara ”varför” på en förståeligt sätt kunde jag dock inte.

  Tror fortfarande knappt jag förstår det själv. Sorgligt är det dock.

  Gillad av 7 personer

  • Krassimira Svensson skriver:

   Att svenskar och andra europeiska folk är så olika i sin uppfattning om den egna kulturen och traditioner vill jag illustrera med en egen upplevelse från en resa till Bulgarien där jag är född och uppvuxen. Med på flyget fanns en grupp män och kvinnor från Gottand som skulle på någon folkdansfestival i Bulgarien. Men det var inte svensk folkdans då skulle dansa, utan bulgarisk folkdans. De hade dansat bulgarisk folkdans i 40 år. Den var så mycket bättre än den svenska pardansen för ingen behövde känna sig förfördelad, förklarade damen i sätet bredvid mig. Jag kommenterade att det var synd att svenska barn inte lärde aig svensk folkdans i skolan. Bulgariskfolkdans fick man lära sig som barn på gympalektionerna i skolan, och det är fortfarande så. Inget bröllop, inget nyårsfirande eller annan offentlig fest utan ”horo”, den natonella folkdansen aom alla bulgarer kan i mer eller mindre omfattning. Ja, det var inte så tokigt det där, att ni lär barnen dansa på gympalektionerna i skolan, svarade damen bredvid. Det är viktigt att ge barnen så mycket motion som möjligt.
   Där stannade vårt trevliga samtal, jag hade inget mer att säga.

   Gillad av 5 personer

 2. Bo Svensson skriver:

  Upprördhet är hälsovådligt. – Ens mentala viloläge skall vara bekymmerslöshet om man är rädd om sin hälsa. – Det man inte kan göra något åt, är det ingen mening att bekymra sig för och kan man göra något åt det, skall man göra det.

  Det fienden är ute efter, kan jag mycket väl tänka mig, är att vi skall bli så upprörda att vi dör av det. – Man har ingen annan tanke bakom sitt agerande än att göra tvärtom mot vad de som de hatar skulle önska. – Det är därför det ser ut som det gör.

  Gilla

  • Bo Svensson skriver:

   Fungerar det inte med mindre, tänker jag på att jorden bara är som ett dammkorn i universum och att om vi fortsätter på samma kurs och sumpar allt, är vår planet bara en av 15 biljoner biljoner andra. – Lika många som där är kubikmillimetrar i en kub med kantlängden 25 mil.

   Gilla

  • Bo Svensson skriver:

   Problemen och lösningarna.

   Problem: Den skattefinansierade undervisningen.
   Lösningen: Pengarna betalas ut etappvis i takt med att man kan dokumentera införskaffat kunnande och för pengarna köper man sin undervisning på en fri marknad.

   Problem: Arbetslöshet och miljöförstöring.
   Lösningen: Trappa ner beskattningen av skapandet av värden och ersätt med beskattning av förstörandet av värden.

   Problem: Ansvarslöst spenderande av skattemedel.
   Lösningen: Individuellt ansvar för skattebetalaren för fördelningen av pengarna över godkända ändamål.

   Problem: Återkommande kriser i finanssektorn som menas kräva hundratals miljarder av skattemedel för att hjälpligt bota.
   Lösningen: http://www.alternativ.nu/index.php?topic=161643.0

   Problem: Kriminalitetens ohanterliga kostnader.
   Lösningen: Krav på ekonomisk garant som villkor för rörelsefrihet utanför bevakade enklaver och att människoliv och övergrepp mäts i pengar.

   Problem: Invandring.
   Lösning: Upphöra med särbehandling av invandrare på inföddas bekostnad och att lämpa över asylverksamheten till UNHCR som vi förser med de resurser vi är beredda att ägna ändamålet.

   Problem: Kostnaderna för förpassning av vilsekomna.

   Lösningen: Förpassningen skall vara till bevakad enklav intill flygplats varifrån man sedan är fri att ta sig vidare till hemtrakterna.

   Problem: Blodiga konflikter om begränsade och eftertraktade resurser.
   
Lösningen: Regionala och senare globala resursavgifter för hävdande och täkt av begränsade resurser på nivåer som gör att efterfrågan stämmer med tillgången. – Intäkterna fördelas efter principer som gynnar återhållsam reproduktion.

   Gillad av 1 person

   • Lassekniven skriver:

    Bra formulerat och goda idéer.
    Det problem som genast uppstår följer ”Erk du, Maja du, så skall via ha´t men var skall vi ta´t.”
    Ställer SD upp detta? Inte i deras partiprogram i alla fall.
    Jag vill ha direktdemokratiska folkomröstningar samt en gratis papperstidning där de sanna sanningarna presenteras. Då skulle MSM behöva bevisa motsatsen vilket de inte kan eftersom de bara ljuger (utom på sportsidorna där det vanligtvis är svårt att ljuga).
    Men du har rätt, folk förstår pengar och vad saker och ting kostar även i icke-pengar, till exempelvis utvisning även för små brott.

    Gilla

   • Hovs_hällar skriver:

    Tydligen föreställer du dig existensen av nån slags överjordisk makt som ska se till att alla dina trevliga förslag faktiskt genomdrivs.
    Kanske Gud Fader i himmelen kan övertalas?

    Gillad av 1 person

   • Per-Anders skriver:

    ”Trappa ner beskattningen av skapandet av värden och ersätt med beskattning av förstörandet av värden.”

    Mycket bra formulerat. Tyvärr, handlar socialismen i Sverige om att göra precis tvärtemot.

    Ta bara finansminister Magdalena Andersson. Gnäller om att vi inte betalar våra skatter. Själv betalar hon inte ett enda öre i skatt.

    Gilla

   • dolf skriver:

    Har du källa på att finansministern inte betalar någon skatt?
    Jag tycker för övrigt att det vore en utomordentlig idé att alla riksdagsmäns och ministrars deklarationer lades upp på riksdagen.se respektive regeringen.se eller vad sjutton deras sajter nu heter. Det borde höra till minimikraven att de förtroendevaldas inkomster och skatteinbetalningar redovisas öppet.

    Gillad av 1 person

   • Bo Svensson skriver:

    Jag föreställer mig alltså, att de som är bra på att hitta lösningar på problem, skall begränsa sig till det och överlåta resten åt t ex politiska partier som letar efter bättre lösningar på samhällsproblem än de själva kan komma på.

    Gilla

 3. Anna-Karin Hjelm skriver:

  Håller med. Men då återstår frågan: Vad ska vi göra? Hur i hela världen ska vi lyckas att vända utvecklingen i detta vårt land, som met och mer känns som Titanic på väg mot sin undergång ?

  Gilla

 4. Fredrik Östman skriver:

  Jag upprörs av Antidas, Antidemokratisk Aktions, demonstrationer mot den demokratiskt valda regeringen här i Wien. Det finns goda skäl för att uppröras när någon försöker usurpera makten. Upprördhet mobiliserar, ger kraft och motivation. Det är inte normalt att man fortsätter att rösta på partier som gör en upprörd. Det är här problemet ligger.

  Gillad av 2 personer

  • Lassekniven skriver:

   Sånt stör mig också men jag kan tänka mig att den nya regeringen i Österrike inte kommer att lägga några fingrar emellan. Här i Sverige får de ju härja fritt. Ett annat problem är ju att MSM älskar att slå upp jätterubriker och på så sätt ge dem gratis reklam. Ignorera dem totalt och skicka ut nationella insatsstyrkan och en kustjägarbataljon ( Alpenjäger i Österrike, rätt hårda soldater om jag förstått saken rätt) om det behövs. Juridiskt borde det inte vara något problem efter som Antidas har förklarat krig mot folkvald regering. Bunta ihop dem och därefter förpassning till fängelsehålor med vatten och bröd under lååång tid.
   Se gärna mitt svar till Bo Svensson också.

   Gilla

   • Lassekniven skriver:

    Låter bra Fredrik, vi får skicka ner några poliser så att de får lära sig. I Sverige skall de nu kommunicera med buset, som givetvis skrattar ihjäl sig (vilket i och för sig vore bra). Nya poliser behöver att ha inte några speciella fysiska krav på sig längre. Det räcker att de kan prata. Man kanske kan rekvirera dem hos Feministiskt initiativ.
    De poliser vi fortfarande är nog mellan skål och vägg tillräckligt hårda men får ju inte använda våld mot buset trots att det arbetar för våldsmonopolet. För muckade inte varken inhemska eller invandrade gangstrar mot Piketen på Norrmalm för då blev det pisk i källaren.

    Gilla

 5. svenne skriver:

  ”Problemen har inte kommit som en överraskning. De har funnits och förvärrats i årtionden. De ansvariga politikerna har inte varit naiva. De har inte brytt sig tillräckligt”.

  Politikerna har ju påstått att de har varit naiva, men detta är kanske ett sätt att lägga ut dimridåer för att maskera sitt egenintresse att framstå som lysande företrädare för en ”humanitär stormakt”.

  Det som dom verkligen har ”brytt sig tillräckligt om” är att se till att det svenska folket inte skall få påverka den invandringspolitik som dom har bedrivit, bedriver och kommer att bedriva. De är inte intresserade att – av prestigeskäl? – erkänna att det hela tiden har funnits röster som varit ytterst tveksamma beträffande invandringspolitikens riktning och dessutom har haft rätt angående detta..

  Trots den tvärvändning som nu har skett hos en del politiker så kommer inte den skada som de har åsamkat oss, på grund av den ansvarslösa invandringspolitiken, att kunna repareras under överskådlig tid. Det går inte att momentant skapa ett fungerande samhälle efter det att samhällsutvecklingen har varit destruktiv i decennier. Först måste vi nå det sluttande planets botten och därefter påbörja uppbyggnaden mot ett fungerande samhälle

  Detta kan liknas vid ett stort tungt svänghjul som roterar med högt varvtal och som man plötsligt vill att det skall snurra åt det andra hållet. Först krävs det en inbromsningsfas fram till stillastående och därefter kan man påbörja en uppvarvning åt det andra hållet. Detta är en process som fungerar, med lyckat resultat, inom det mekaniska området och det vore önskvärt att liknelsen även kunde gälla för en återgång till ett normalt svenskt samhälle.

  Gillad av 4 personer

 6. Lars skriver:

  Nog så, det är bäst sluta bli upprörd och tänka kallt istället, bättre för välbefinnandet och bättre för analysen och resonemanget.

  Makt säger PE, men vad bygger politikers makt? I grunden på att få folket och deras röster med sig och hur gör de det? De måste ha en grundläggande vision t.ex. om välfärd, samhälle, tillväxt eller om nedmonterad välfärd, sänkt skatt, samhälle, tillväxt. Visserligen kan de manipulera opinionen via media så att opinionen inte förstår vart man är på väg och till slut kanske de fångas av sin egen manipulation, men i slutändan bygger makten på att man kan leverera.

  Nu levererar inte partier och regeringar. Den borgerliga sidan tycks gå till val på samma politik som inte gav resultat under Alliansens år (ett part, M, vill förstås ha samma invandring som innan inflödet 2015 ca 80 000 om året). Den vänstra sidan där framförallt S är väsentligast vill bevara välfärdsstaten och ha balans i rikets affärer (skatt som nödvändigt inslag), men är i övrigt tomma på kunskap och ideer (två partier Mp och V vill inte begränsa invandringen).

  Fler frågor finns naturligtvis på den politiska paletten men det är svårt att se att sjuklövern levererar. Återstår att manipulera opinionen vad jag förstår.

  Gillad av 1 person

   • Lars skriver:

    Det finns inget land där man inte är beroende om man inte tillhör den översta procenten i inkomstfördelningen. Skicka gärna 25 miljoner, du kan få konto nr, så ska jag omedelbart ändra min berättelse om Sverige!

    Gilla

   • A skriver:

    Nähä Lars då är det kanske inget problem att vi i princip inte har något civilsamhälle, eller att allt övrigt potentiellt motstånd undergrävts eller infiltrerats under närmare hundra år av socialdemokraterna. Det är möjligt att det finns något exempel på några andra länder som kan uppvisa nåt liknande, men det lär inte vara många. Jag tror inte ens de givna exemplen sovjet eller kina kommer upp i något motsvarande om man detaljstuderade dem.

    Mvh A

    Gilla

 7. 5ven55on skriver:

  Jag håller helt med. Vi måste hålla huvudet väldigt kallt för att kunna besegra dessa skurkar. Däremot ska de straffas när vi har vunnit, androm till varnagel. De behöver straffas minst i proportion till det fruktansvärda de gjort. Det är faktiskt bra om de straffas t.o.m. ännu hårdare för att varningen ska fortsätta eka i många framtida generationer makthavares medvetande.

  Gillad av 5 personer

 8. malmobon skriver:

  Dagen innan första massvåldtäkten i Malmö, skrev jag på Twitter. ”De flickor och kvinnor som vi män skall skydda, väljer partier som vill ta in våldtäktsmännen i landet. Hur kan vi skydda någon som inte förstår?”.
  Största skulden är inte politiker. Det är massmedia. Pk styr politiker. Vurmar för dessa kräk.

  Kommer inte hjälpa med få dessa kvinnor vakna, och se sammanhanget. Kvarteren där dessa blir våldtagna, är det kvarter där det finns mest vänstersympatisörer. Sofielund,
  Har en form av gemenskap, som är svår att förstå för mig.

  Catrin Stjernfeldt- Jammeh (S) gör inget. Ser på. Fortsätter ge bidrag till folk som inte får vara i landet. Skrämmande för Malmö och Sverige.

  Gillad av 5 personer

  • Per-Anders skriver:

   Hjälp inte de kvinnor som vi i alla utomeuropeisk invandring. De problem som de skapar kan de lösa själva.

   Samma sak med de som gnäller på att pensionsåldern höjs. Mitt svar till dem är bara: Ni har valt det själva genom att rösta på de politiker ni har röstar på. Sluta gnälla.

   Gillad av 1 person

   • Kalle Anka skriver:

    87% av väljarkåren har ju röstat för massinvandring, många invällare kommer från medeltida klansamhällen. Håll till godo,man får vad man röstar på.

    Gilla

 9. Arne skriver:

  Vilken bra liknelse. Det finns en tredje soldat också, den som vill göra något och säger till de andra, ”Kom igen nu då, nu tar vi de de jävlarna!” och klättrar ur skyttegraven och springer mot fienden med geväret i högsta hugg, men fastnar i taggtråden och blir nerskjuten av maskingevär, det sista han ser innan han dör är hur de två andra är kvar i skyttegraven. Den tredje typen vinner om alla springer, men en och en så är vi lätta offer.

  Jag känner också igen det du refererar om politikerna från mitt eget yrkesliv, det är nästan slumpmässigt om kloka beslut och kompetenta människor har möjlighet att påverka eller inte, sen kommer en omorganisering, och en till, och varje ny uppsättning ledare vill ju sätta sitt avtryck, men ledare har ju inte kommit dit de kommit för att de är bra på att lösa problem, utan för att de är bra på att leda och ”ta beslut” och armbåga sig först. Man kan säga sin mening, och sedan få lov att byta jobb. Det är en annan myt om ”bra ledare”, att de uppskattar konstruktiv kritik. Jag är dock glad att jag inte har ansvar för hur många som blir våldtagna i Sverige genom att hålla tyst som dina politikerbekanta.

  Jag tror ändå att det kan finnas ett visst värde i att projicera skam, det har ju uppenbarligen fungerat för etablissemanget, det har fått svenskarna att tro att det värsta som finns är att inte gilla olika. Jag har själv i åratal försökt påverka på mitt lilla vis, kan man inte få dem att skämmas, det som sker är ju fruktansvärt, jag har försökt allt. Jag försökte förflytta våra ledarskribenter mentalt, idag i så fall till Malmö för ett par dagar sedan, tänk om de osynligt kunnat befinna sig till Malmö och stått bredvid den senaste gruppvåldtäkten som ryktet säger slutade med att de satte eld på flickan. Skulle de ändå varit för massinvandring om de sett att ALLA förövare var invandrare? Hört ljuden och luktat tändarvätskan?

  Gillad av 6 personer

 10. Arne skriver:

  Om jag får fortsätta, så har jag som Patrik landat i att det inte går att få dem att skämmas och efter mångåriga studier så har jag också kommit fram till att även om det finns naivitet och ren obildning och avsaknad av analysförmåga och grupptänk i övermått bland politikerna så är det omöjligt att det förklarar det vi ser. Reinfeldt exempelvis gjorde ett aktivt val att öppna Sverige ytterligare och myten var att det var för att ”straffa svenskarna för SD”. Jag kan då inte se hur man då kan frånta honom ansvaret för gängvåldtäkterna, han VILL ha dem, eftersom han prioriterar våldtäkter över samarbete med SD. Det är ett aktivt val, precis som min son väljer en Nerfgun över ett TV-spel. Skälen kan man diskutera länge, jag tror att skälen för vänstern och högern skiljer sig men det geniala är nu att de uppnår samma resultat, globalisering, massinvandring och folkblandning och en reducering av vanligt folks sammanhållning gentemot politikerväldet. För Ms del så tror jag personligen att det började med Bildt och ”Bilderberggruppen” och liknande, och Bildt lät Reinfeldt bli sin arvtagare, de sitter fortfarande på första raden på stämmorna, det handlade inte alls om att straffa svenskarna för SD utan hela syftet är medveten massinvandring. Skälen kan då variera mellan höger och vänster men jag håller med Patrik, de är fiender, och de vill ha det så här och kommer inte att skämmas, så det kvittar. Problemet är att etablissemanget kontrollerar media och projicerar därför fortfarande mer skam, det är detta striden står om nu. Vanligt folks skam, politiker och media är onda och kommer inte att skämmas, men vanligt hyggligt folk skäms, de skäms bara över fel saker. De borde skämmas över svenska kvinnor som nu blir torterade och våldtagna pga invandringspolitiken och indoktrineringen som säger att det inte är skillnad på folk och folk.

  Jag gillar inte katter, de lovar och lovar men tar småfåglar lik förbannat.

  Gillad av 8 personer

 11. Håkan2 skriver:

  Allt kretsar kring egenintresset. Egenintressen har vi alla. Men så finns även representationskapet. Man utses som representant för andras intressen. Som att bli invald till riksdagen. Hur skall medborgarna kunna veta var gränsen för representationskapet och egenintresset går, hos de valda?

  De flesta medborgarna vill helst se de valda som enbart representanter. Och så beskrivs det också i läroböckerna, när demokratin förklaras.

  Och när korrupta länder beskrivs, i samma läroböcker, förklaras att egenintresset där tagits över från det allmänna representationskapet.

  I verkliga livet styrs människor av både egenintresse och representationskapet. Det bygger alla enskilda karriärer på. Men inom en karriär får aldrig egenintresset slå ut representationskapet.
  Kanske är det den utvecklingen vi i ökad grad tycker oss se inom svensk politik.

  Till detta skall läggas att ingen utanför medborgarskapet kan välja några representanter till vare sig riksdag eller kommun. Demokrati fungerar så. Migrationskollektivet står utanför tills de blivit svenska medborgare. Ändå tycks representationskapet för kosmopoliten många gånger övertrumfa ansvaret för de enskilda medborgarna i svensk riksdag. Hur kan representationskapet tillåtas utvecklas i den riktningen? Det medborgarskap man satts att representera sviks. Plötsligt får vi representanter som både drivs av egenintresse och ett sviket representationskap.

  Gillad av 2 personer

  • Håkan2 skriver:

   Till detta kan läggas en annan mänsklig lärdom som lyder, ”I mörkret blir alla katter grå”. Som även kan betyda att i krig försvinner alla nyanser, hur komplex och nyanserad människan själv är, rent privat. I krig återfinns endast vän- eller fiendskap.

   Vid inbördeskrig händer samma sak. Inbördeskrig kan vara både låg- och högintensiva. Och förekomma i de mest civilicerade samhällen. Exempel är de tidigare motsättningarna på Nordirland. Konflikten pågick i decennier. Under tiden var nyanserna borta. Inga egentliga mellanlägen fanns. Endast vän- och fiendskap återstod.

   All god politik måste förhindra den typen av utveckling. Faran är alltid närvarande när starka gruppintressen tillåts byggas upp. I religion och etnicitet återfinns social sprängkraft. Något som vi ser mer och mer av i det svenska samhället. Och då finns inte rum för någon politisk naivitet.

   Svek kan ha många bottnar. Och så även mänsklig frustration. Snart tvingas kanske de flesta av oss att söka skydd. Kanske först bakom tjocka galler och höga spetsiga järnstaket. Vare sig vi vill det eller inte.

   För att en sådan destruktiv utveckling inte skall ske måste egenintresset få stå tillbaka och ansvaret för representationskapet återupprättas bland valda ombud. Det finns egentliga ingen annan väg om vi fortsatt önskar leva i ett fritt och demokratiskt samhälle. Men tiden börjar bli knapp. Demokratin får inte fortsätta att försvagas. Vid någon tidpunkt kan det vara för sent. Och då har vi förlorat förmågan att hantera nyanser.

   Gillad av 3 personer

 12. Kent Forssgren skriver:

  JA, VI ÄR NU MÅNGA SOM ÄR UPPRÖRDA, MEN VI FÖRSÖKER INTE GÖRA NÅGOT KONSTRUKTIVT SOM TAR BORT ORSAKEN TILL VÅR UPPRÖRDHET.
  Orsaken är, som skrivet, våra politiker. Landsförrädarna. De som föröder vårt land.
  Men, vi svenskar är så vana att följa överhetens påbud att vi inte längre vet hur vi skall tackla situationen.
  En svensk knyter nävarna men stoppar dem sen i fickorna.
  Detta vet också dagens politiker; och de utnyttjar detta svenskhetens svaghet, måste vi nog i dag kalla det, till att fortsätta fördärvet av vårt land.

  HUR SKALL DÅ SVERIGE GÖRAS TRYGGT IGEN?
  Den nuvarande politiska och administrativa ledningen i Sverige måste bort. NU.
  HUR DETTA SKALL SKE, ÄR DET DAGS ATT DISKUTERA?
  Vi är, som skrivet, helt klara över situationens allvar, så fler beskrivningar över detta behövs inte.

  I ANDRA LÄNDER DEMONSTRERAR MÄNNISKOR.
  Polen ett bra exempel, både historiskt med Lech Wałęsa och i nutid med protesterna mot EU´s diktat om kvoter för invandring.

  I ANDRA LÄNDER BLIR MILITÄREN TRÖTT PÅ POLITIKERS VANSTYRE OCH TAR ÖVER MAKTEN.
  Det måste väl rimligen finnas sådana militärer också i Sverige.
  Men aj då. Sådana tankar har nog föresvävat våra politiker, då de i det närmaste har avskaffat vår krigsmakt.

  VI BEHÖVER EN STARK OCH KARISMATISK PERSON SOM GÅR FÖRE OCH LEDER OSS.
  Vi behöver en Donald Trump!
  Svårt att tro på poängen med detta, för svensken som tagit del av den sanslösa och förljugna hatpropagandan av honom som Public Service bedriver.
  En orsak till detta hat är att de är rädda att hans framgångar på hemmaplan skall leda till att en liknande person dyker upp i Sverige. Med tema GÖR SVERIGE TRYGGT IGEN!
  Följ gärna denne klarsynte ledares kommunikation utanför de gängse msm. Han har nämligen samma situation som vi, i sitt USA. Media har hatkampanj emot honom.

  Några av oss hoppas och tror på Jimmie Åkesson. Om händelsevis SD skulle få majoritet i det kommande valet, skulle JÅ befinna sig i samma position som DT i USA. Media och administrationen styrs av den föregående makten.

  Situationen för Sveriges del synes vara utan hopp.
  SKALL VI NU BLUNDA OCH GE UPP?

  Gillad av 4 personer

 13. oppti skriver:

  De som var upprörda för ett år sen har i år fått medhåll från politikerna.
  Då kallades de för namn , nu är de ansvariga väldigt bekymrade.
  Kan det vara valår 2018?

  Gilla

 14. Aha skriver:

  Under finnarnas krig mot ryssen var det förvånansvärt få som gapade och skrek över grannen som de kallade ryssen. Man stred sammanbitet som mannen i skyttegraven enligt Engellaus liknelse.
  Ändå var det så att när smällde som värst så var det ändå bara 10% som förmådde hålla huvudet kallt. Detta åhörde jag en gång direkt från trovärdig källa;
  från krigsveteranen, ikonen och sedermera i Sverige ställföreträdande riksbibliotekarie Harry Järv.

  Vilka är då de där 10% som koncentrerat och effektivt motverkar Sveriges vandring mot mångkulturell splittring i form av Islam och PK-ism, mot utanförskap och gettofiering som närmar sig en miljon, mot en alltmer slukande välfärdsindustri?

  Det skull kunna vara SD men dom har etablissemanget lyckats tilldela SD ett lungt frontavsnitt med för tillfället liten påverkansmöjlighet. Medborgerlig samling satsar på att få vara med i frontlinjen men det återstår och se om de förmår bli många.
  Vi som kommenterar på denna blogg är väl närmast att beskriva som den upprörda soldaten där denna blogg Det goda samhället kan beskrivas som en föredömlig skyttegravsleverantör.
  Tino Sanandaji, Jan Tullberg, Rebecca Uvell och andra grävare tillhör de 10% som ger effektiv moteld laddad med fakta.

  Motståndet växer. Tillväxten skulle dock må väl om det steg fram en, jag skriver inte en stark man, men dock en karismatisk person som med kunnighet och espri förmår öka motståndet mot Sveriges utveckling som väl närmast kan beskrivas som en regression väl symboliserat av att det nu behövs högre pensionsålder.

  Gillad av 2 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   10% var genomsnittet i Andra världskriget för hur många av soldaterna som någon enda gång avfyrade sitt gevär. Sedan dess har vissa arméer, t.ex. den amerikanska, fått upp sin kvot genom att använda en psykologiskt nedbrytande hjärntvätt under utbildningen. Resultatet har blivit en epidemi av PTSD bland återvändarna, närmare bestämd de bland de 40% som gått från icke-avfyrar-gruppen till avfyrargruppen. Antar att kvoten och PTSD/shell shock var högre i Första världskriget, eftersom officerarna på den tiden avrättade ”fegisar” på fläcken.

   Gilla

  • Hovs_hällar skriver:

   Liknelsen med soldaterna är egentligen inte helt lyckad — utom för att tydliggöra EN sak: att 7-klöverpolitikerna faktiskt har blivit våra fiender.

   Det handlar inte om att de gjort enstaka misstag, utan om att de driver en sammanhängande politisk linje som leder till sammanbrott för det vi kallar ”Sverige”. Och den politiken kan vi sammanfatta under beteckningen ”PK-vansinnet”.

   Att i en faktisk krigssituation endast en minoritet av soldaterna förmår fungera effektivt är allmänt omvittnat. När det handlar om ”pennfäktning”, eller idag snarare ”tangentbordsfäktning”, kan man hoppas på högre verkningsgrad.

   Gillad av 2 personer

 15. Mangan skriver:

  Offentligt visad upprördhet har trots allt den konstruktiva effekten att andra opinionsbildare och även politiker blir varse om att väljarna är upprörda och eftersom de är måna om röster kan det leda till förändringar i den förda politiken.

  För det andra är det långt ifrån alla som har den språkliga förmågan att uttrycka sig i längre resonerande texter. De som inte kan det får visa sitt missnöje på annat vis. Däremot håller jag med om att de som har förmåga bör göra så istället för att lägga sin energi på ett evigt ältande om samma gamla saker.

  Gillad av 1 person

 16. Magnus Rosensparr skriver:

  Politikerväldet (läs 7-klövern) skadar inte bara medelklassens intressen utan allas intressen (alltså inklusive sina egna väljares) utom sina egna. Det är dags för alla att inse det nu. En stor del av arbetarklassen har redan gjort det och så även en del av medelklassen. Överklassen (kungahuset [genom bulvaner], den jordägande adeln, storfinansen, storbönderna och alla andra superförmögna) har synbarligen inte gjort det, och framför allt har man inte agerat. Det är hög tid nu för dem att göra sin insats. Genom att ta en rejäl del av förmögenheten och satsa den på helt nya svenska massmedier, kan man slå ut nuvarande PK-indränkta MSM, förutan vilken politikerväldet inte skull klara sig särskilt länge, och därmed på ett avgörande sätt gå i bräschen för ett nytt frihetligt och framtidsinriktat Sverige.

  Gillad av 4 personer

  • Kent Forssgren skriver:

   Bra förslag.
   SD beter sig märkligt när de samtycker till att Public Service skall finansieras genom en för alla medborgare tvingande skatt.
   Bättre vore att lobba för kräva att de seriösa nätbloggare får ta över den ena av de två kanalerna som SvT har.
   Med till exempel skribenter från Ledarsidorna och Det Goda Samhället.
   Många andra föredömen finns, vilka redan använder rörlig bild i sin kommunikation.

   Gillad av 2 personer

 17. Eskil skriver:

  ”politiker ska hänga med huvudet och säga att de varit ”naiva””

  Nej. De har inte varit naiva. De har varit genuint inkompetenta. Och inkompetenta personer skall avskedas om de inte har vet att självmant avgå.

  Gillad av 6 personer

 18. Lennart Bengtsson skriver:

  Men om vi fortsätter med Patrik Engellaus bild så blev första världskriget förödande för Europa med det tog ändå slut även om det kom ett ännu mer förödande europeiskt krig 20 år senare. Idag har de flesta glömt första världskriget och snart även det andra och vid nästa sekelskifte så finns det nog ingen som tänker på den svenska politiken så där 80 år tidigare. Allt beror på tidsperspektivet. Men detta är förstås en tröst endast för tigerhjärtan.

  Att dagens svenska politik är förödande för landet har de flesta tänkande varelser insett sedan länge men att få till stånd en ändring är lika svårt som det hade varit att stoppa första världskriget 1915. En bidragande orsak är att negativa händelser precis som under ett krig systematiskt hemlighålles. Idag finns det alldeles för många som inte bekymrar sig om verkligheten därför att de föredrar sin föreställning om verkligheten.

  När verkligheten blir alltför påträngande som dagens snabbt växande kriminalitet med dödsskjutningar och gruppvåldtäkter så möts detta med förnekanden som nu även har blivit institutionaliserade genom att man gradvis slutat att rapportera och sammanställa sådana händelser. Myndigheter som BRÅ meddelar att det inte finns något mer att tillägga till det som redan är känt! Samtidigt fortsätter våldet att tillta. Myndigheterna döljer de allt hemskare händelserna som nu senast i Malmö därför att de är rädda för vad medborgarna skall göra om de får veta vad som egentligen händer.

  Det enda resultatet är att allt bara blir värre och till slut kommer ändå allt upp i ljuset i all sin förfärlighet. Ansvariga politiker kommer inte att undgå historiens dom. I längden hjälper varken tystnad eller ”fake news”.

  Gillad av 7 personer

  • cmmk10 skriver:

   ” Idag finns det alldeles för många som inte bekymrar sig om verkligheten därför att de föredrar sin föreställning om verkligheten.”

   Att detta är sakernas tillstånd kan man konstatera efter att ha lyssnat på Täppas Ring P1 i två dagar. ”Fred i vår tid” liksom!

   Gilla

 19. Elisabeth skriver:

  Patrik Engellau, jag förstår nog inte riktigt vart du vill komma. Ska vi sluta vara upprörda över tillståndet i nationen ? Om vi nu tar exemplet Ylva Johansson och hennes skamlösa ”tvärvändning” så önskar jag hett att hennes tidigare uttalanden och politik används mot henne tills hon skriker. Sammaledes med alla andra kappvändare. Problemet är att media inte gör sitt jobb, det uppstår inga gammaldags ”svekdebatter” nuförtiden, troligen för att alltför många politiker ( och journalister ) idag är så genomruttet svekfulla, eller snarare, de är simpla karriärister utan några äkta övertygelser.. Vanligt folk kommer ju inte till tals med politiker om inte media gör det men jag hoppas och tror att många ute i stugorna diskuterar och minns, man kommer inte att ge absolution. Det är nog mest bara medelklassare uppe i Stockholm som håller på med förljugna charader. Nåväl, om du nu inte vill att vi ska bli upprörda, vill du då kanske att vi ska bete oss som den andra soldaten i skyttegraven ? Han som klart ser vilka fienden är ? Då så. Huka er gubbar och gummor i riksdag och Rosenbad för nu laddar han om !

  Gillad av 3 personer

 20. Bengt skriver:

  Tack P.E. för att du sätter ord på vårt lidande, på vår upprördhet! DGS är ett motgift till kräksjukan man så gott som dagligen drabbas av om man inte helt avstår från att ta del av vänsterpropagandan på SVT och SR. Man blir ju så till den milda grad förgiftad att man rent av blir spyfärdig av att bara höra namnet Täppas Fogelberg nämnas.
  Det gäller att mobilisera alla goda krafter inför nästa val för att få en ändring till stånd. DGS, ledarsidorna.se, Nya Tider, Fria Tider, Samtiden – ja jag kan icke räkna dem alla – alla ger de hopp!

  Gillad av 2 personer

 21. Hovs_hällar skriver:

  Att ta ifrån förrädarna — 7-klöverpolitikerna — deras makt är en seg process. Sålänge vi trots allt ännu har allmänna val, måste dessa politiker avskedas genom att de avsätts i ett riksdagsval.

  Alltså måste man mobilisera så många röster emot dem i ett sådant val, för att de ska diskvalificeras.

  Det som sägs och skrivs mot dem är formulerat med detta syfte i bakhuvudet — syftet är helt logiskt att nå fram till väljare som kan övertygas om att sluta rösta på de här 7-klöverpolitikerna.

  Då måste man nämligen först påvisa att deras faktiska åtgärder är skadliga för oss, deras väljare. Detta brukar kallas opinionsbildning.

  En komplex uppgift, då effektiv opinionsbildning bygger på att mottagaren kan känna igen sig i det som skrivs eller sägs. Dock tycker jag både Patrik och flera andra här på DGS sköter detta mycket bra.

  Gillad av 3 personer

 22. Lassekniven skriver:

  Riksdagen bestämmer över regeringen. Men regeringens politiska representanter säger till sina riksdagsmän hur de skall rösta. Om någon enskild har en annan uppfattning blir denne tagen i örat och hotas med utslutning. Om denne framhärdar blir han/hon utesluten men kan sitta kvar som vilde under mandatperioden. Lokalt är Martin Wannholt (M) i Göteborg ett exempel. Han bildar då ett nytt parti som då inte har någon chans på grund av för få sympatisörer. Så är det ju för alla små partier. Kvar har vi 7-klövern samt SD som enligt min uppfattning sluggar alldeles för klent när det gäller sanningarna. Det är ju bara för Jimmie Åkesson att läsa DGS och alla andra alternativa bloggar och sidor och hämta sanning och tunga argument.
  Om Socialdemokraterna hade haft regeringsmakten och minst 51 % av väljarna hade och den hårdföre Göran Persson varit regeringschef, i stället för velepinnen och den inkompetente Löfven, så hade situationen sett annorlunda ut idag (jag röstar inte på sossarna). Något ömkligare än Alliansens politiker får man leta efter. Miljöpartiet, som har fördärvat så mycket, och KD skall inte vara kvar i riksdagen.
  Fram för direktdemokrati och verkställande omröstningar.

  Gillad av 3 personer

  • Bo Svensson skriver:

   Beslutande folkomröstningar får jag inte att fungera logiskt. – Först får man majoritet för generösa generella bidrag och sedan för radikala skattesänkningar och så sprack systemet.

   Min lösning på demokratibristen är intelligentare: Individuell makt för skattebetalaren över pengarnas fördelning.

   Gilla

   • Lassekniven skriver:

    Individuell makt över sina egna skattepengar tilltalar mig mycket men under detta sekel kommer det att vara en utopi.
    Vad jag menar är att Schweiz är ett realistiskt föredöme, man har direktdemokrati. Bättre kan man inte få det i dagsläget. 1947 kostade 1 schweizerfranc 1 krona. Idag kostar den 9 kronor. Det säger väl allt. Med vettiga styresmän för landet hade vi kunnat ha det mycket, mycket bättre.

    Gillad av 5 personer

   • Bo Svensson skriver:

    Det skulle väl vara lätt att först få majoritet för ett förslag att partierna fick göra var sin budget = procentuell fördelningsplan för samma andel av skatteintäkterna som de fick röster och nästa steg är att varje folkvald fick göra en – före valet. – Till att vi sedan får bestämma själv är steget kort eftersom man därmed också är fri att släppa ut skattefiansierade verksamheter i den friska konkurrensutsatta ekonomin och slippa myndighetsstyrning och kontrollproblem.

    Gilla

  • Aha skriver:

   Det där att som politiker läsa bloggar (och deras kommentarsfält) borde verkligen vara effektivt när det gäller att skaffa sig en så gott som heltäckande argumentationsbild, en bred som betingas av att det är så många personer som tycker till.
   När man sedan får ta del av politikernas argument slås man hur onyanserade och enkla argumenten är – å andra sidan är det där politikernas publikum också befinner sig.

   Gilla

 23. Verdandi skriver:

  Det finns en nyckel. MSM.
  Media styr världsbilden hos fotfolket. Det är hela knutpunkten. En stackars sate som jag kan bara försöka sprida information på nätet och till bekanta. Jag ägnar mycket tid åt det. Vad annat kan man göra?
  Om Trump lyckas dränera träsket så hoppas jag att det bidrar till att Sverige har en chans.

  Man ska inte gnälla, man ska utbilda sig. Läsa på! Vilka saudiska prinsar sitter i fängelse och varför? Vilka kompisar har de i Sverige? Vilka i Sverige tjänar på den människo, drog och vapen handel som dessa Saudiers nätverk styrt? Osv osv. Om man är en anonym privatperson så får man nöja sig med att läsa olika källor på nätet och sprida till bekanta. De med pengar och makt måste ge sig in i motstriden, på Trumps sida.

  Gillad av 6 personer

  • Elisabeth skriver:

   Du har helt rätt, Verdandi. Media är nyckeln, När media, infiltrerad av feminister, vänster och miljöpartister, tumlar om i sänghalmen med politikerna så blir det så här. Tack och lov finns alternativ media idag och där kan verkliga nyheter spridas och opinion bildas för en annan syn på saken. Vi kan, som du skriver, läsa på och utbilda oss. Det är bra inför valet. Och jag tror politikerna darrar inför denna nya media. det märks redan nu på diverse barnsliga utspel om ”troll”, ”ryssinfiltration” osv.
   Jag hoppas också att Trump klarar av att dränera det amerikanska träsket. Det blir bra för Europa också.

   Gillad av 5 personer

 24. Jaxel skriver:

  Det är klart politikerna har ett egenintresse i att behålla makten. Däremot tror jag, till skillnad från krönikören (?), att politikerna liksom alla människor är lite mer komplicerade så. Människor drivs inte bara av egenintresset. Är inte krönikörens engagemang i Det Goda Samhället något som exemplifierar detta? Fast för tillfället kan vi lämna denna fråga därhän.

  Helt kortfattat är krönikans tes alltså att i syfte att behålla makten driver politikerna landet i fördärvet. Jag är helt klart benägen att hålla med om att våra styrande håller på att föröda landet. Den viktiga frågan är väl i så fall: Hur har det kunnat bli så? Vad är det för mekanismer som leder till att man för att behålla makten bör föröda landet? Rent intuitivt framstår det dom orimligt. Landets medborgare har trots allt möjlighet att rösts bort riksdagspolitikerna.

  Gillad av 2 personer

  • Hovs_hällar skriver:

   Svaret på detta har jag serverat ett antal gånger:
   Vi måste inse att människan bland annat drivs av andliga behov.
   Och när kristendomen av de flesta inte upplevs fylla de behoven, uppstår ett existentiellt tomrum som kan komma att fyllas av ungefär vad som helst — även en rent ondskefull rörelse, bara den lyckas framställa sig själv som — ”god”!

   Och exakt det har ”PK-sekten” lyckats med. Märk väl att dess engagemang alltid handlar om främlingars intressen MOT våra svenska intressen, eller att man förespråkar kaos MOT ordning.

   Förr i tiden skulle folk med en sådan agenda hamnat i fängelse, eller i galgen, per omgående.

   Och där hör de hemma.

   Gillad av 4 personer

 25. Crister. L skriver:

  ”Det är bortkastad energi att bli upprörd.”

  Ett bra exempel på det som kallas neuroticering är piloten som koncentrerar sig på att nödlanda planet när ena motorn stannat – han är kall och sammanbiten och fokuserad. Men när piloten genomfört bragden och landat planet bör neuroticeringen efterbehandlas. Det vet folk med farliga yrken, man behöver ett eftersnack, uttrycka känslan. Debriefing, kallas detta. Den upprördhet som angår politiken behöver också snackas om. Detta är ju ett väsentligt inslag i vad som pågår här på DGS och andra bloggar – och tack goda makter för det!. De kalla politikerna däremot blir bara kallare, och likgiltigare. Den sortens politiker som nu utgör besättning på skutan Den Humanitära Stormakten – med Löfven på styråran! Att rösta på dem framstår som neurotiskt undvikande och förnekande.

  Gillad av 3 personer

 26. Thomas Ek skriver:

  Engellau,
  Det är bortkastad energi att bli upprörd. Det är samma med Sveriges politiker. .
  Va fan är det Du försöker göra med Det Goda Samhället då?
  Är det bara en hobby där du kan vädra dina skriftliga färdigheter?
  Den här platsen DGS, har kommit att bli en grupporgie i gnäll.
  Konkreta förslag hur vi kan förbättra vårt samhälle lyser ju med sin frånvaro.

  Thomas Ek

  Gillad av 4 personer

  • Lassekniven skriver:

   Thomas Ek, vad gör du själv? Står du i Kungsan med ett plakat som säger ”kasta ut alla muslimmer”. Sluta att kasta skit på Patrik Engellau, du förstår väl att hans krönikor är diskussionsunderlag för oss andra.
   Det finns massor med förslag till förändring förändring, exempelvis har Fredrik Östman, som för övrigt har givit dig ett gilla, ett förslag på sin blogg The Way of Reason.
   Själv förespråkar jag ett system som i Schweiz med direktdemokrati och talar om för alla som vill höra på vad ett sådant system innebär.

   Gillad av 7 personer

   • Olle Reimers skriver:

    Direktdemokrati underlättas genom blockchainteknik där alllt ligger öppet för deltagarna: politiska löften och dess genomförande!

    Gilla

   • Thomas Ek skriver:

    Samtliga inlägg som jag skrivit har förslag på åtgärder, allihopa.
    Mina kommentarer brukar som regel följas av förslag på åtgärder.

    Den här sajten är väldigt bra men jag vill stimulera till att deltagarna själva skall komma med lite mer förslag än vad som sker nu.
    Vaknade nog på fel sida i morse.
    Men jag önskar sparka igång gänget här lite…

    Thomas Ek

    Gillad av 1 person

 27. Anders skriver:

  Blogginnehavaren är som alla akademiker. Han kan inte gå i takt. Kunde han det skulle han gå med i SD. Det skulle ha en oerhörd betydelse för att göra SD till ett legitimt val i PE:s inflytelserika kretsar. Visst, jag gillar heller inte allt i SD:s program, men jag stöder SD av det skälet att ett invandringsstopp är den absolut viktigaste frågan. Den är helt avgörande för om Sverige ska kunna överleva som nation. Men mitt intryck är att PE vill stå fri, och kanske inte smutsa ned händerna. Men just splittringen och oförmågan att samlas runt ett tydligt alternativ gör etablissemangskritikerna svaga. Det blir prat, men inget mer.

  Gillad av 9 personer

  • Hovs_hällar skriver:

   Anders: – Det är klokt av en bloggare som Patrik att stå oberoende, av flera skäl. Vilket parti folk vill rösta på i slutändan kan de räkna ut själva.

   Själv vet jag det med bestämdhet sedan några år, men föredrar att inte skriva det på näsan på andra.

   Gilla

  • Arne skriver:

   Så tänker jag också, men alla bäckar små. Jag kan till och med se poängen med fisen i rymden: MED. Fler ideér finns än de som ryms inom SD.

   Gilla

  • Aha skriver:

   Jag tycker som du. Ledande regioner, stater, organisationer och företag får sin tid på toppen avsevärt förlängt p.g.a. att kritikerna inte förmår samla sig, inte förmår samarbeta.
   Detta är en åtgärd som inte kostar någonting. Synd att den inte blivit av.

   Gilla

 28. Per-Anders skriver:

  SD har inga som helst planer på hur problemen i Sverige ska lösas. Det enda fråga som gäller i dagsläget är att stoppa invandringen och sedan börja kasta ut en massa människor från Sverige. Gör man inte det är alla andra frågor totalt meningslösa.

  Det andra som behöver göras är att skriva om grundlagarna. Vi måste ha grundlagar som sätter stopp för korruption och maktmissbruk. Vi måste ha grundlagar som straffar makthavare som inte arbetar för folket och landet. Straff ska utgå på sådant sätt att desto mer makt man har desto hårdare ska man straffas. Vi ska ha grundlagar som slår fast att de som är satta att leda Sverige är anställda av folket och har ansvar inför folket. Alla som använder makten för att sko sig själva ska in i fängelse.

  Mer av beslut ska ske genom folkomröstningar där den som vill ändra på något ska ha en absolut majoritet av antalet röstberättigade. Röstning ska gå till på sådant sätt att de som inte vill ändra på något inte ens ska behöva rösta. De ska inte gå att göra som idag att bli ansluten till EU när inte en majoritet har sagt ja till det. Makten ska decentraliseras. Grundlagarna ska bestämma en maximal storlek av staten. Staten ska inte kunna växa och växa.

  Vad vi skulle behöva göra idag är att bilda ett enfrågeparti som endast har som fråga att stoppa invandringen och börja kasta ut folk ur landet. Förhoppningen är att partiet får majoritet.

  Nästa fråga är att bilda ett parti som endast har som fråga att skriva om grundlagarna. Förhoppningen är att partiet får egen majoritet.

  När invandringen är stoppad och grundlagarna ändrade så kan vi börja titta på övriga frågor igen.

  Gillad av 4 personer

 29. dolf skriver:

  Så om jag förstår Engellau rätt:
  1. Tyskarna sköt mot ”oss”
  2. Därför skjuter man på tyskarna om man har förnuftet i behåll
  3. Våra politiker är som tyskarna
  Slutsats: Vi borde skjuta politikerna.

  Briljant, det ställer jag mig helt bakom.

  Gillad av 6 personer

 30. Tobias Wallin skriver:

  Patrik vill ha mer aktivitet bland de missnøjda svenskarna samtidigt som han de senaste dagarna konstaterat att de som redan har en røst i offentligheten vægrar att ge upp privilegier och alltså inte tænker gå føre med någon sådan aktion.

  Hur lætt tror patrik och før den delen Ni øvriga att det ær før den som saknar en sådan offentlig røst att bli publicerad eller få utrymme i media med ett budskap som går emot den allmænna meningen? – Det ær i princip omøjligt!

  Det enda alternativ som återstår ær – førutom EN individuell protestrøst på SD eller annat læmpligt parti – en individuell hungerstrejk på Sergels torg. Och æven då løper den protesterande høg risk att bli diskret bortforslad av polis.

  Dessutom och dessværre har inte ens Patrik korrekt identifierat problemen inom områden som skolan, bostads- och arbetsmarknadspolitiken utan propagerar før att man i Sverige kan behålla førdelarna med den nu gællande politiken men gøra sig av med nackdelarna, vilket i praktiken ær omøjligt.

  Varfør det ær omøjligt? Dærfør att nackdelarna har funnits dær sedan politiken inførdes av Alva Myrdal, Per-Albin Hansson, Wigforss, Møller och alla de andra gamla ikonerna. De førutsåg dessutom en kommande samhællsomvælvning bara deras Socialistiska reformer fått verka under tillræckligt lång tid. och dær ær vi princip nu.

  Det går inte att reformera Sverige med mindre æn att man genomfør reformer som træffar æven svenskar. Det går inte att behålla førdelarna med Socialdemokrati och avskaffa nackdelarna.

  Att både Alliansen och SD sæger sig førsvara vælfærdsstaten ændrar inte heller på något av ovanstående.

  Gillad av 2 personer

  • 5ven55on skriver:

   Sant, men vi måste först lösa de akuta problemen. Det är svårt nog att få folk att fatta att de håller på att bli plundrade (och kanske ännu värre saker).

   Först röstar vi på SD samtidigt som vi beväpnar oss och förbereder oss på våldsamheterna som kommer.

   Sen, när vi slängt ut alla som inte sa vara här och bytt ut folkförrädarna mot ledare som vill oss väl, kan vi börja riva upp sosseriets helvetesväv.

   Men först handlar det om överlevnad.

   Gilla

 31. olle holmqvist skriver:

  Det finns faktiskt en liten konkret åtgärd för oss småfolk. Bojkotta i alla sammanhang – alla med advokat-titel !
  Advokatsamfundets begåvade ordförande har insett ekvationen ;
  ”humanitär stormakt = stålar till advokater”
  Mindre del från skattemedlad ersättning för insats för gruppvåldtäktsmisstänkta o a olagligt.
  Större del för biträde vid asyl m m handläggning. Även den skattemedlad. Inget tjafs med klient/kund som konstrar med att betala. Humanitetsklienterna själva fortsätter sedan gärna i Nya Riket med den jurist=advokat-kontakt de knutit första gången.
  https://www.advokatsamfundet.se/globalassets/bildbank/om_samfundet.jpg?width=733&mode=crop&anchor=middlecenter
  (här övernattar inga asylsökande)

  Välj istället jurist – utan – denna ”kvalitetsstämpel”. Den normalbegåvade hittar dem på nätet.

  Gillad av 3 personer

 32. HL skriver:

  I stället för SD kan man ju läsa MEDs program och själv se vilken förändring det skulle bli för Sverige om MED fick mandat för sin politik.

  Gilla

 33. O.T. skriver:

  Nerringd, JO-anmäld och mejlbombad
  Myndigheten för samhällsskydd fortsätter inte påbörjad studie om muslimska brödraskapet i Sverige.
  Spridda telefonsamtal började komma in till Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap, MSB, i månadsskiftet februari–mars. Samtalen var först inte så många, men kolleger på olika nivåer i myndigheten upptäckte när de stämde av med varandra att frågorna var likartade.

  Det rörde sig om privatpersoner och organisationer som hörde av sig. Dels ville de ifrågasätta en rapport som myndigheten lagt ut på sin webbplats. Dels krävde de information om medarbetare som beställt rapporten, med repliker som: »Kan ni berätta om cv på den gubben?«.

  – Vi blev förvånade över att en studie som låg insprängd bland allt annat material på vår hemsida blev uppmärksammad så snabbt, berättar Anneli Bergholm Söder, chef på MBS:s operativa avdelning.
  Rapporten var en av myndigheten beställd förstudie med titeln »Muslimska brödraskapet i Sverige«.

  Författare var terrorforskaren Magnus Norell. Tillsammans med docenten Aje Carlbom och Pierre Durami, före detta medlem i Muslimska brödraskapet, hade han ägnat fyra veckor åt att sammanställa den internationella forskningens slutsatser, och koppla ihop med bilden av vad man kände till om brödraskapet i Sverige.

  Rapporten var, upplyste författarna, att betrakta som »ett första försök att formulera en sammanhållen kunskapsöversikt av rörelsens europeiska och svenska aktivister.«
  https://www.fokus.se/2017/06/nerringd-jo-anmald-och-mejlbombad/
  Något nytt i frågan är vi nog många som undrar?

  Gilla

 34. johan utan land skriver:

  Jag sympatiserar med den soldat som tyckte att att motståndarsidan egentligen är hyvens grabbar som borde veta bättre. Så var det dessutom säkert i många fall. Men nu var det som det var och det är inte mycket den enskilde individen kunde göra. Jag skulle nog också hukat bäst jag kunde och skjutit när jag måste om jag var skyttegravssoldat i Verdun.

  Mer konstruktivt agerade en del sjömän som faktiskt gjorde myteri mot den överhet som ville tvinga ut dem i kaoset. Tyska matroser i Kiel vägrade visst att ge sig ut på självmordsuppdraget att möta den överlägsna brittiska flottan och jag har en vag minnesbild av att även ryska matroser på sitt håll gjorde myteri.

  Man kan diskutera hur stor inverkan dessa båda händelser hade i det stora hela men de regimförändringar som följde på dessa rimliga protester bäddade för nya och större framtida katastrofer när de internationella socialisterna tog över Ryssland och senare de nationella socialisterna tog hand om Tyskland.

  Gilla

 35. Petrus skriver:

  Engellau:

  ”Jag tycker vi ska upphöra med den gängse förljugna charaden som går ut på att politiker ska hänga med huvudet och säga att de varit ”naiva” varpå vi medelklassare ska ge dem ett slags smisk genom att bli upprörda varefter de låtsas skämmas ytterligare några dagar – och sedan fortsätter allt som vanligt som om ingenting hade hänt.

  Genom vår upprördhet ger vi dem ett slags absolution. Det är som om vi trodde att katten kunde sluta ta möss bara den ville och att vi tycker oss läsa i dess ögon att den faktiskt skäms och avser att sluta ta möss i framtiden. Om katter kunde tala skulle de säkert också lova.”

  Kommentar:

  Kommer här osökt att tänka på (m):s spelade omsvängning i invandringsfrågan. Eller på Liberalernas plötsliga erkännande att vi har ett integrationsproblem som inte är löst (signalpolitik som påminner om forna tiders krav på ”språktester” några veckor innan valet som folk svalde med hull och hår).

  Ytterligare en variant är skapandet av Medborgerlig Samling under ledning av Ilan Sadé när de ekonomiskt mer högerinriktade och Palestina-vänliga SDU:arna sparkats ur SD. Borgerlig Framtid (sedermera Medborgerlig Samling) under Ilan Sadé fick bli plan B om moderaterna inte skulle kunna locka tillbaka tillräckligt många ekonomiskt högerinriktade SD:are och/eller SDU:arnas nya parti (Alternativ för Sverige) skulle börja få vind i seglen.

  För (s) är det svårare att försöka lura väljarna med signalpolitik eftersom regeringskoalitionspartnern (mp) då kan surna till.

  Gilla

 36. Petrus skriver:

  Tilläggas kan att eftersom sossarna p g a sin koalitionspartner har svårt att lura väljarna med signalpolitik så borde det vara drömläge för en vänster-motsvarighet till Alternativ för Sverige som placeras aningen till vänster till SD (och t ex inte går med på att införa bortre tidsgräns för sjukskrivning).

  Gilla

 37. johan utan land skriver:

  Nå, vad ville jag då säga med detta? Läget är svårt. Vissa av våra motståndare är onda typer som av okänd anledning arbetar på att underminera det samhälle där de själva nått makt och inflytande. Oklart varför, kanske de är både masochister och sadister. Majoriteten är hederliga människor som bara är lurade av PK-sekten och andra har sett att kejsaren är naken men tvingas av olika skäl tramsa med. Det är synd om den sista gruppen. Det kan inte vara nyttigt för hälsan.

  Vad kan då vi oppositionella göra? Samma sak som alla andra oppositionella i demokratier.

  Bilda opinion, t.ex genom att skaffa en blogg eller att stödja någon befintlig blogg man gillar. Tala taktfullt med vänner och bekanta.

  Rösta mot det regerande laget (jag vet, det här är knepigt men man kan åtminstone låta bli legitimera de samhällsomstörtande krafterna i sjuklövern),

  Bojkotta. En viktig del i sjuklöverns makt är media. Media är superstarka och kommer man inte åt dem så lätt men man kan åtminstone bojkotta. Än så länge är det frivilligt med TV-licens och att köpa tidningar är definitivt frivilligt. Varje krona till MSM stärker ytterligare deras makt. Varje krona man inte lägger på tidningar bidrar till att fler journalister får möta arbetsförmedlingen.

  Bygg upp egna strukturer. Som många varit inne på borde man följa arbetarrörelsens exempel från förra seklet och bygga upp egna rörelser. ABF, HSB, COOP, Sparbanker och allt vad det nu var. Lättare sagt än gjort förstås och kanske inte helt realistiskt. Man får nog nöja sig med att undvika de allra mest PK-marinerade etablissemangen.

  Dessutom är inte exemplet med arbetarrörelsens rörelser helt lyckat. De nådde länge enorma framgångar men slarvade sedan bort det mesta. Deras affärsrörelser är idag knappt en spillra av sitt forna jag och politiskt lät de sig infiltreras av olika tokvänsterkrafter.

  Gilla

 38. Arne skriver:

  Jag tror att jag missade Patriks poäng. Kanske var poängen att man bara skall sätta sig tillrätta i skyttegraven och göra de konstruktiva saker man kan så inte hela ens tid går åt till att vara arg:

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.