Frågespalten

Patrik Engellau

Kära Frågespalten,

Min man, som är kommunist, säger att även om det inte är direkt olagligt att sådana som Leif Östling har pengar på Malta så är det i alla fall olagligt eftersom alla pengar egentligen tillhör Skatteverket och att om Skatteverket behöver pengarna så blir det plötsligt olagligt att ha försökt gömma dem och därför kan det vara lika bra att betrakta gömslet som olagligt redan från början. Och i vilket fall som helst är det skämmigt att gömma pengar i Medelhavet.

Min dotter säger att Malta inte har skrivit på Barnkonventionen och därför inte är ett Hållbart land och att Östlings sedlar därför kan mögla i sina kassaskåp på Malta så att det vore bra för honom om man tog hem pengarna till Sverige dit de ändå hör.

Själv har jag märkt att Östling anses ha någon sorts skuld fastän han inte gjort något olagligt medan till exempel politikerna i Stockholms kommun, som nyligen bestämt att barnen till utvisningshotade ska få bidrag och kanske bostad, vilket troligen försvårar jobbet för de myndigheter som ska verkställa utvisningarna, klappar sig på bröstet och anser sig ha gjort en god sak. Politikernas beslut är kanske inte olagligt, men det känns mer olagligt än Östlings grej och varför ska han då skämmas medan stockholmspolitikerna hålls för goda?

Nästan nazistråtta

Bästa Nästan nazistråtta,

Du har fått mycket om bakfoten, i första hand relationen mellan det Goda och det Lagliga. Förr i tiden ansågs båda dessa önskvärda. De kom av någon anledning endast sällan i konflikt med varandra, i varje fall inte till den grad att man var tvungen att ge dem en fast inbördes rangordning. Om man tvingats att rangordna så hade Lagen troligen satts överst, dock att man med hjälp av kunglig nåd kunde upphäva ett lagligt beslut som kändes uppenbart mindre gott. Om Lagen inte passade fick man annars skriva om den, det dög inte att bara sätta sig över den med hänvisning till Godhetens överlägsenhet.

Nu för tiden är det inte längre så. Nu står det Goda över Lagen vilket framgår av att Lagen alltid måste vika sig för det Goda. Ett tydligt exempel är att statsminister Löfven ena dagen säger att Lagen ska gälla i utvisningsärenden men sedan nästa dag ändrar sig när det lite oväntat visar sig att innebörden av ett utvisningsbeslut är att någon ska utvisas vilket självklart inte är så Gott.

Politikerna är högsta styresmän såväl för Lagen som det Goda. Deras kontroll över Lagen framgår exempelvis regeringsformen, som noggrant beskriver hur denna maktutövning ska gå till. Politikernas chefskap över det Goda är inte alls så noggrant reglerat men det uppträder här och där i urkunderna, till exempel i 2011 års utrikesdeklaration där det fastställs att Sverige är en humanitär stormakt.

Det är inte bara Gott att vara en humanitär stormakt, det är också Dyrt. Det kostar pengar att vara God i så stor skala som det svenska åtagandet representerar. Här närmar vi oss Östlingdilemmat. Politikerna har nämligen inte tillräckligt med pengar att vara Goda för – det finns ingen gräns för hur mycket Godhet kan kosta om man anstränger sig lite – men det har Östling och hans anhang. Om Östling och alla andra medelklassare som jobbat och sparat och har en slant på banken skulle ha full rätt till sina besparingar kunde det hända att politikerna fick lägga band på sin Godhet, vilket var och en genast inser vore fel. Den rätten skulle medelklassarna kunna få genom Lagen och då inser vi återigen hur viktigt det är att det Goda står över Lagen.

I det perspektivet förstår du nog, Nästan nazistråtta, hur fel du har när du jämställer det nära lagbrott som Östlingfalangen gjort med det nära lagbrott som kommunpolitikerna i Stockholm gör när de försörjer utvisningshotade människor. Dessa nära lagbrott är ju i verkligheten helt olika eftersom det ena handlar om att sticka käppar i hjulet för det Goda medan det andra att främja det Goda.

Allt är därför till det bästa i vårt land.

Din dotter visar gott gry, men hon misstar sig. Även Sverige har tagit tid på sig att underteckna Barnkonventionen. Med din dotters resonemang skulle Sverige därför inte vara Hållbart! Det faller ju på sin egen orimlighet. Men detta är överkurs. Någon annan gång ska jag utreda relationerna mellan Barnkonventionen, Lagen, Hållbarheten, det Goda, de Mänskliga Rättigheterna samt Hyresbidraget och Klimathotet. Jag kan redan nu tipsa om att hemligheten ligger i Värdegrunden.

Din vän

Frågespalten

29 reaktioner på ”Frågespalten

 1. Arne skriver:

  Snart så kommer satiren och konsten att utveckla sig i Sverige då det blir som i andra diktaturer det enda sätt att utöva samhällskritik då allt annat är förbjudet. Redan kommer lagförslag på att man inte får göra vad Katerina Janouch gjorde och säga som det är om Sverige utomlands. Polisen har inte resurser att utreda våldtäkter mot barn, men man stängde Galleri Rönnqvist (tillsammans med vänsteraktivister), tog ner konst och satte Dan Park i fängelse. Man har inte resurser att utreda våldtäkt mot barn men man åtalar folk för deras inlägg och plumpa skämt på Facebook. Man har inte resurser att utreda våldtäkter mot barn och inte heller asylbedrägerier eller att utvisa kriminella. Det hela är medvetet, svaret på varför Dan Eliasson sitter kvar är att hans uppdrag är att göra polisen så ineffektiv som möjligt i att utreda brott mot svenskar (vilka fakta talar för motsatsen) och att hans uppdragsgivare vill ha det så. Döms någon till utvisning i tingsrätten så upphävs det i hovrätten.

  Jag tror att vi måste röra oss bort från att beskriva det som etablissemanget gör som gott, ens i intentionen. Vem beskriver en halshuggning som god, eller en gängvåldtäkt? Våra motståndare ger oss inte EN millimeter i att vi skulle kunna vara drivna av godhet, så varför skulle vi ge dem ursäkten att de är banalt goda, eller dumma, eller lite naiva? Nej, DE VILL HA DET SÅ HÄR. Vi är lurade och vi har med fiender att göra och bör lägga taktik därefter. Jordan Peterson har fel, eller fel fokus, när han säger att vi alla har kapacitet för ondska, att vi nästan alla skulle varit nazister under Hitler. Felet han gör är att han talar till likasinnade, de goda, som redan strävar bort från det onda. De onda, dagens etablissemang, politiker, media, vänster, genusprofessorer, AFA, Antifa och Expo, de lyssnar inte på honom. De är upptagna med att vara det de gör bäst, att vara onda. Vårt problem är istället att gå ifrån att vända andra kinden till och aktivt förhindra nästa slag, det är denna aktiva handling som Peterson och andra inte förhåller sig till men som de flesta män innerst inne är experter på. Min son kunde fäktas första gången han tog upp ett svärd.

  Gillad av 9 personer

 2. Arne skriver:

  Här ett exempel på någon jag instinktivt uppfattar som en bra människa. Jag kan ta fel, men han gör något så ovanligt som att erkänna att han gjorde fel och ändrat sig efter samtal med Jordan Peterson (om Bill C-16), samt att han verkar trygg med att han inte är den smartaste på jorden (han lär natodokument ligga och drälla). När såg man senast en svensk politiker med denna rättframhet?

  Gillad av 2 personer

 3. Aha skriver:

  En bra satir som anknyter till vänsterns ”allt till alla”.

  I samklang med artikelns beskrivning av Godhet vore intressant om det kom till stånd en undersökning som visar mycket de som skriker mest när det gäller godhetsfördelning själva bidrar med i form av inbetalade skattemedel. En liten klick, de som arbetar i organisationer med statsbidrag och som professionellt skriker om mer bidrag, bidrar nog bra. Men hur ser det ut för de andra ”skrikerskorna”?

  Det godhetsposerande som pågår i Sverige är djupt osmakligt, skenheliga människor är det, än värre är det att det leder till en fullkomligt groteskt felaktig prioritering;
  – en rännil (ensamkommande) ges fullgod standard istället för att ge basal hjälp till miljoner människor.

  Godhet har blivit elakhet.

  Gillad av 3 personer

 4. Kaj Åhlund skriver:

  Bästa Patrik Engellau.
  Tack för en underbar text som väl belyser hur samhällsdebatten ser ut i vårt land.
  Visserligen en aning satirisk men likt väl påfallande lik det vi får oss till livs från personer som är våra valda ombud och till vår Oberoende mediamegafon SVT och SR samt stora delar av vår skattefinansierad press.

  Har vi människor blivit ”dummare” av årtionden av hjärntvätt så att de folkvalda tror att dom måste använda ett särskilt ”barnspråk” där en spade inte är en spade?

  Tack för att du kämpar på själv orkar jag snart inte bry mig.
  Kaj Åhlund

  Gillad av 3 personer

 5. JAN BENGTSSON skriver:

  Barnkonventionen får nog betraktas som en Trojansk Häst…

  Vi kan då inte, skall inte kunna, försvara oss mot en barninvasion!

  Vilket vi sannolikt bara såg en LITEN försmak av 2015…

  Det kan bli långt värre,
  när Afrikas barn börjar marschera mot Sverige…

  ”En Marche” utan synbart slut!

  Gillad av 6 personer

 6. Bo Svensson skriver:

  All fattigdom och andra olägenheter som kostar pengar att bota, kan avhjälpas genom att de goda makthavarna tar lån som framtida skattebetalare förmodas återbetala.

  Det enda som kan stå i vägen för denna lösning är om det skulle bedömas illegalt att lasta skulder på dem som inte tillfrågats och fått möjlighet att acceptera eller vägra.

  Gilla

 7. Richard skriver:

  Ja, så galet är dagsläget. En sak bara;
  ”…Östling och alla andra medelklassare som jobbat och sparat och har en slant på banken”.

  Östling är kanske medelklassare i sin bakgrund och sina värderingar men han är väl snarare överklass numera genom sin stora förmögenhet?

  Och han har nog lite mer än EN slant på banken 😉

  Med det sagt, utifrån det lilla jag vet om honom, verkar han ha gjort en fantastisk klassresa och jobbat hårt för sina framgångar. Respekt! Däremot tror jag inte att Östling skulle ha någon större förståelse för en sådan som jag (med svenska mått mätt fattig och med låg arbetskapacitet) så jag betvivlar att våra intressen sammanfaller; åtminstone i de flesta frågor.

  Dock vill jag inte att sossarna beskattar sådana som Östling och ger till sådana som mig eftersom jag anser det vara både moraliskt sett fel (stöld) och pragmatiskt sett fel (eftersom dugliga människor då lämnar landet eller arbetar mindre).

  Gillad av 2 personer

  • Kristina von Heland skriver:

   Östling har skattat svensk inkomst i Sverige, tysk inkomst i Ty. Han har satt in pengar på Malta då han fått pengar från andra länder. De hängde också ut det engelska kungahuset men det blev lite fel. De har pengar där för att de ska ha det. De betalar mer skatt där.
   Östling är ett perfekt exempel på att hoppa i galen tunna. Det blev ett nytt uttryck, vad fan får jag, hashtag med mera. Han har för stor respekt bland arbetare då han tillhör den gamla stammen storföretagare som drivit Sverige framåt. Tyckte det var kul, där högg de i sten!
   När ska den svenska pressen skriva om att man hittat en biljon Euro som Chaves gömt i Andorra? Han dotter är redan den rikaste kvinnan i Venezuela-stora uppslag och på löpet?
   Det var i samband med förstatligandet av oljan.

   Gilla

  • Senior skriver:

   Jag har alltid undrat, och frågat vänstermänniskor i bekantskapskretsen och i kommentarsfält likt detta om de kan precisera åtminstone lite grann vari gränsen går för att kunna benämnas som ”överklass”. Hittills har ingen kunnat ge mig ett vettigt svar.

   Gilla

 8. Hortensia skriver:

  Din humor är obetalbar, Patrik, men i Sverige råder väl ändå ”Lagen om alltings jävlighet” över allt annat? Vi har i alla fall, bokstavligen, fått Fan (och hans anhöriginvandrade mostrar) för våra skattepengar.

  Gillad av 2 personer

 9. Östanskog skriver:

  Fredagens FAKE NEWS I VÄRLDSKLASS (FiV)

  ‘Det Goda’ och ‘det onda’ införs i Svenska Akademins ordlista. Äntligen! Samtidigt försvinner ‘rättskaffens tös’ och ‘midsommarstång’. ”En win-win situation”, säger f.d. partiledare Mona Sahlin till vår kulturredaktör vid signering av memoarboken ‘Hissen som endast gick uppåt’.
  – – – – – – – – – – – – –
  Så jobbar FiV med kvalitetsjournalistik: uppgifter skall vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar alltid efter förstahands källor såsom TN, Taxichaffisarnas Nyhetsbyrå.

  Gilla

 10. Urban Larsson skriver:

  Det hela handlar ju om pengar,om vi gör som i tyskland när deras d-mark blev värd miljarders miljarder – alltså varje krona, så kan vi vara goda mot hela världen, samtidigt. Det gäller bara att göra kronans värde så värde full över hela jorden samtidigt men att det fortfarande bara kostar 11.40 för en liter mjölk i varje land. Då har vi varit så goda att alla kan köpa mjölk hur mycket de vill och hur länge som helst. Med andra ord har vi fixat Paradiset på jorden och alla dricker brun mjölk

  Gilla

 11. oppti skriver:

  Att gömma pengar för skatteverket är fel.
  Att visa dem för skatteverket men behålla en större andel av dem än vad Margareta vill är också fel.
  Hasse o Tage tyckte att vi skulle ge skatteverket hela börsen så de kan få ta det de vill ha.
  Men då kom häxan Pomperipossa och förklarade att över 100% är lite orimligt!

  Gilla

  • rudmark skriver:

   >Opti
   HasseåTages tre frågor från skateverket.
   -Hur mycket pengar har du?
   -Var finns dom?
   -När kan vi komma och hämta dem?

   Egentligen onödigt administrativt sett att lön och ersättningar öht går till den som tjänat in dem. Låt dem gå via skatteverket, som betalar ut lämplig summa.

   Gilla

 12. O.T. skriver:

  Det nya Bryssel karaktäriseras av kravaller och plundring utförd av personer med utländsk bakgrund, såväl som den pågående, tungt beväpnade militära närvaron på Bryssels gator, som funnits på plats sedan 22 mars 2016, dagen så europeiska islamister mördade 32 och skadade 340 personer i den värsta attacken någonsin i Bryssel.

  Man kan undra varför dessa utomordentliga belgiska soldater patrullerar längs gatorna och inte gör något för att stoppa upprorsmakarna. Den enkla förklaringen är att detta ligger utanför deras makt; om en soldat faktiskt skulle skada en plundrare så skulle han förmodligen bli offentligt angripen, ställd vid skampålen av media, dragen iför rätta och avskedad.

  https://sv.gatestoneinstitute.org/11547/helvetet-bryssel

  Gilla

 13. Lars skriver:

  Patrik: Östling är inte medelklass! Han har varit medelklass, men det är många decennier sedan. Du tillhör inte heller medelklassen. Kanske innan du blev ambassadör (om du nu inte hade förmögenhet och kontakter) men sedan dess är du inte medelklass. Medelklass är de med inkomst under den 90:de decilen i inkomstfördelningen och troligen över den 50:de decilen. Du ligger fortfarande som pensionär betydligt över!

  Men vackert om du fortfarande kommer ihåg hur det är att vara medelklass (men minnet konstruerar man efterhand och många minns bara de goda sidorna (och ibland bara traumatiska minnen).

  Sedan finns det fler perspektiv än inkomst och förmögenhet. Ett perspektiv är kunskap och kompetens och intelligens och intressen. Ett annat något korkat jag lyssnade på var att en tandläkare med lägenhet i innerstaden var överklass!

  Olika personer lägger olika betydelse i allmänna begrepp, men socioekonomiskt får man rimligen väga in inkomst och utbildning och boende. Dock ska observeras att man även i överklassen kan lida t.ex. av skuld och skam, brist på anknytning och tillhörighet, utanförskap, bristfällig kunskap, narcissism, självöverskattning mm och diverse psykiska symptom och fysiska sjukdomar, men det ändrar inte det faktum att man är överklass. Likväl åldras man.

  I det sista är vi lika.

  Gilla

 14. Rikard skriver:

  Hej.

  Det Goda förr var det frivilliga, där Lagen var det tvungna.

  Nu är Lagen så som så att det Goda är det tvungna.

  Ety, om man får säga så, det privata är politiskt – dock löper pilen endast i en riktning, för det politiska är ej privat.

  Frågan, hr författare och fd makthavare, frågan är om de av ditt forna skrå som ännu smörjer kråset med timmar, dagar och år av våra liv frivilligt vill låta sig vara tvingade av Lagen att låta det Goda vara just frivilligt?

  Eller mindre poetiskt (?): du kan inte rösta bort partiväsendet.

  Svenskar bör ta efter de engelsmän som idag kallas amerikaner.

  Ingen beskattning utan full representation.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gillad av 1 person

 15. Per-Anders skriver:

  Ge pengar och makt till staten är som att ge whiskey och bilnycklar till en tonårspojke.

  Var tror folk att pengar gör mest nytta, hos Östling eller hos Magdalena Andersson.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.