Att bejaka sin manlighet

Patrik Engellau

Det finns en massa teorier om vad metoo-kampanjen med avläggare egentligen handlar om. En vanlig teori är att kvinnor numera och, vad jag förstår, med rätta oroar sig för att bli sextrakasserade eller våldtagna, eventuellt gruppvåldtagna, av män som ännu inte gått på kurs i svensk sexualmoral. Metoo blir ett slags panikskri mot alla män som inte gått den kursen, vilket trots allt är de flesta.

Själv tror jag på en annan teori som jag framfört tidigare, nämligen att det handlar om dressyr av män. Unga kvinnor nöjer sig inte med att på hundra år ha höjt sig från underläge till jämställdhet med männen utan strävar nu vidare för att etablera en ny könsmaktsordning med kvinnorna i topp.

Män måste helt enkelt uppfostras till lydnad. Uppfostran sker här på det vedertagna gammaldags sättet, det vill säga med morot och piska, mest piska förstås. För att statuera exempel lynchar kvinnomobben med assistens av ett antal redan färdigdrillade karlar, exempelvis Peter Wolodarski, ett gäng kända män såsom Kevin Spacey och Metropolitandirigenten James Levine, båda bögar visserligen, och Staffan Heimersson får sparken som krönikör på Aftonbladet för att han sagt något påstått anstötligt.

Män är djur, det vet feministerna, men djuren ska inte få uppföra sig som djur utan måste tämjas och lära sig att lyda. Till exempel är det obehagligt när en hund som Martin Timell ställer sig på bakbenen och börjar jucka med matte och försöker slicka henne i ansiktet. Han ska veta sin plats och inte ta några initiativ. Om matte emellertid väljer att klia Martin bakom öronen får han vifta på svansen.

Ej heller får hunden obehärskat kasta sig över läckerbitar som förevisas. När matte håller fram en smaskig köttbit eller visar en behagfull urringning eller en svällande rumpa så får hunden visserligen dregla lite diskret, men han ska hålla sig på mattan tills matte eventuellt ger sitt tydliga tillstånd.

Själv tänker jag inte bli hund. Jag tror att alla vi normala män som aldrig våldtagit någon eller ens kommit på tanken måste stå upp för oss själva och stolt bejaka vår manlighet. Jodå, i fyllan och villan har vi kanske sagt något obetänkt och kanske har vi sårat kvinnor liksom vi sårat män, men det har inte med könet att göra utan bara med brist på mänsklig medkänsla, ett nog så allvarligt brott, men inget för metoo-justisen.

Så från och med idag tänker jag sluta skämmas exempelvis för att jag aldrig tagit en dag barnledigt. Barnen föddes turligt nog för mig på söndagar så jag behövde inte ens ta permission från jobbet. Ej heller tänker jag sticka under stol med att jag inte är särskilt förtjust i spädbarn. Jag tycker bara att de är besvärande självupptagna.

Det betyder inte att jag inte bidragit till barnens uppfostran och familjens förkovran. Jag har till exempel motvilligt bytt blöjor och jag har alltid med glädje lagat all mat. Jag har, när barnen börjat kunna kommunicera på ett sätt som jag kan begripa läst och till och med skrivit godnattsagor för dem. Jag har läst läxor med dem och rättat deras uppsatser.

Jag säger inte att alla män bör bete sig som jag gjort. Unga pappor kan med bibehållen självrespekt mycket väl ta ut alla pappadagarna och jollra med det nyfödda barnet i stället för att gå till jobbet (och jollra med medarbetare och chefer; i många fall är skillnaderna inte så stora som vi ibland föreställer oss). Men jag tänker inte längre gå med på att de föräldraroller och den arbetsfördelning som jag och min fru utarbetade för vår familj på något vis skulle vara underlägsna eller gammaldags.

Svenska män har någon sorts slagpåsekomplex. Vi anser oss vara så stabila och välbyggda att vi kan ta emot hur många högerkrokar, jabbar och uppercuts som helst utan att det egentligen berör oss. Den senaste tiden manspogromer och lynchningar har fått mig att tänka om. Vi måste bejaka vår manlighet.

Att bejaka sin manlighet betyder inte, som feministerna verkar tro, att släppa alla hämningar och förvandlas till en pitbullterrier. Att bejaka sin manlighet betyder att gilla sitt kön och inte längre acceptera att män måste dompteras efter önskemålen hos en liten grupp statsfinansierade aktivistiska feminister.

87 reaktioner på ”Att bejaka sin manlighet

 1. Olle Reimers skriver:

  Jag vet inte varför man särskilt ska behöva bejaka att man är man. Man är den man är! En del är män och en del är kvinnor. Men även i egenskapen av att vara man är jag olik många andra män och i många avseenden lik många kvinnor.

  Givetvis handlar det inte om de ytliga sakerna utan om hur man tänker och reagerar i olika situationer.

  Visserligen är det ett antal egenskaper som följer med att kromosomuppsättningen ser ut på ett visst sätt (medfödda könsbetingade egenskaper) men liv och erfarenhet har också stor betydelse för utvecklandet av dessa.

  Mycket av de här diskussionerna tjänar i mina ögon mer syftet att undkomma det personliga ansvaret för sina handlingar och beslut. Istället för att koncentrera sig på vad man an göra bättre blir fokuseringen på vad man kan skylla ifrån sig med.

  Det viktigaste är för både män och kvinnor är att försöka lära sig av varandra. Vi är trots allt ungefär lika många av båda sorterna och har mer än en anledning att vara i kontakt. Som stämningen är just nu går mycket ut på att bägge lägren ska misskreditera varandra och allt blir ett maktspel som har föga att göra med våra mänskliga egenskaper och hur vi bäst ska utveckla våra relationer.

  Gillad av 6 personer

  • Hovs_hällar skriver:

   Håller inte med om att ”bägge lägren” misskrediterar. Som jag ser det, så är det ETT läger — det ny-feministiska — som smutskastar det andra. Och det andra (= alla som inte delar dessa extremisters skeva agenda) försöker efter förmåga försvara sig mot dessa rabiata angrepp.

   Metoo-rabaldret är ett exempel på hur ny-feminismen försöker gripa initiativet när det gäller huvudsyftet — smutskastandet av huvudfienden ”männen” — samtidigt som man TIGER om den verkliga terror som utövas av migranter från kulturen ”X” mot svenska kvinnor.

   Läs om mordet på Elin Krantz här:
   https://juliacaesar.blog/2017/12/10/ett-mord-som-forandrade-sverige/#more-2275
   Av Julia Caesar

   ”Tidigt på söndagsmorgonen den 26 september 2010 blir hon brutalt våldtagen och mördad av den 22-årige etiopiske invandraren Ephrem Tadele Yohannes. Hennes avklädda och skändade kropp, med underlivet fyllt av gräs, göms av mördaren under ett 83,6 kilo tungt stenblock i en skogsdunge vid spårvagnshållplatsen Temperaturgatan på Hisingen. ..”

   Gillad av 3 personer

   • Jan Molin skriver:

    Jag tycker att vi? måste på något sätt göra en lista på de mord, våldtäkter och övriga brutala illdåd invandrare begår. Som hela tiden skall uppdateras. Jag deltar gärna, jag är pensionär och har tid, även om man som sådan tycker att man har för lite tid! Man får börja med det som skrivs om i tidningar och nämns i radio teve. Men jag har en känsla av att man försöker dölja så många som möjligt av dåden. Men lokalt kanske de visas, jag vet inte.

    Gillad av 5 personer

  • Jan Molin skriver:

   @Olle Reimers: jag tror inte du förstått vad Patrik skriver här ovan! Jag vet inte hur gammal du är, men jag vet att det var länge sedan som vänstern huvudsakligen lade ner historieämnet. Det märks mycket väl i många debatter idag, okunnigheten är stor, och Kunhke drar ju detta till sin spets när museerna endast ska visa och berätta om nutiden, dvs vänsterns postmodernism.
   Man kan gott säga att mannen i grunden är en jägare och vid behov krigare för att försvara kvinna och avkomma. För att omedvetet lyckas föra sin gener vidare genom nya generationer. Och tack vare detta skydd genom historiens ”oändliga” tidslopp har kvinnorna å sina vägnar lyckats att föda upp småbäbisar till nya föderskor och mathållare/försvarare.

   Kommunister och socialister av alla de slag har nu i många generationer slagits för att bryta ner västerlandets länder och skapa sina olika utopier. Varje gång i olika länder har de med vapen tagit makten: Sovjetunionen med sina underhuggare i Östeuropa, Kina, Vietnam (litet eljest här eftersom landets kommunister vann över både Frankrike och USA. Men fortsätte att på kommunisters vanliga sätt att aldrig fredligt gå över till demokrati, men den historiken drar jag inte här, men läs gärna på!), Kambodja, Laos mfl.i I många fler länder krigar man för att ta makten. I Sydamerika tog man över i många, många länder till gruvligt pris för befolkningarna. Alltid hyllade av den svenska vänster, som alla är ulvar i fårakläder.

   Avslutningsvis: männen ska inte göra om sig, det blir bara sjuka män av detta, och dessa män tror jag inte kvinnorna vill ha egentligen. Det är kanske därför de svenska kvinnorna skiljer sig i sådan hög grad, trots de jämlika männen. Bevara den gamla manligheten,låt ingen sätta sig på dig!

   Gillad av 6 personer

 2. Lars skriver:

  Jag mötte en mycket sexuellt utstuderad tjej, som var underordnad. Jag upptäckte hennes långa naglar, de var häftiga, vilka häftiga naglar du har sa jag! Jag kan anmäla dig för sexuella trakasserier sa hon! Jag sa inget mer,. Det märkliga med den arbetsplatsen var att man gjorde sitt bästa för att lyfta tjejer till ledande positioner och det var väl bra, och en del var duktiga och en del inte. Jag misstänker att i spåren av #metoo så kommer män på många arbetsplatser blir stramare i sin relation till kvinnor och jag misstänker vägen går över att kräva resultat dvs vad som gäller män i alla lägen (utom på toppen av pyramiderna i vissa företag). Jag tror #metoo kommer att slå tillbaka!

  Gillad av 6 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   Också det sedvanliga resultatet som vi redan sett med affirmative action i USA: De svarta slutar att anstränga sig och kräver bara gåvor och privilegier, vilket bara gör att de blir ännu mindre framgångsrika på områden där sanning och kompetens räknas. Kvinnor vill uppenbarligen gå samma väg tillbaka. Regressiv politik.

   Vi vita heterosexuella medelålders män kommer att knäckas när White Man’s Burden blir för tung att bära.

   Gillad av 1 person

 3. Moab skriver:

  Jag har själv aldrig varit nära några #metoo incidenter och jag tror de lider av att vår intuition inte kan bedöma skeenden större än de som utspelade sig i en stenåldersby. Om 1-2 män där tog sig #metoo friheter så hade det spritt sig i byn och så hade de raskt fått skallen inslagen men någon hastag hade inte behövts för hela by visste att det var Ugga och Bugga och inte ALLA män i byn som pillade under björnskinnskjolarna. Våra samhällens storlek har gjort att vår intuition har satts ur spel, vi kan inte föreställa oss hur många 8miljoner människor är. De som jag i min tidigare naivitet trodde skulle utsträcka folks intuition så att de kan förstå det större samhälle de lever i var media, men motsatsen är ju det som sker. Istället för att fokusera på den enorma mängd invandrade sexualbrott (7000 anmälda våldtäkter, 11% anmälningsbenägenhet ger kanske 50,000 våldtäkter om året) så får man stenåldersbyn att tro att tafs på jobbet sker dagligen, att alla män gör detta och värre. Istället så är det att om en journalist tafsar på 1000 kvinnor och drogar 50 under sin livstid så blir det ändå många hashtags, och det blir INGA hashtags# från incidenter i trapphus, inte ens en notis i våra stora dagstidningar är detta värt.

  Patrik försöker höja vanligt hyggligt folks medvetenhet men jag är deprimerad över utsikterna. Själv sätter jag mitt enda hopp till murbräckan genom 7-klöverns mur och att avskärma min familj från det som sker och att uppfostra mina barn i att gott och ont finns.

  Gillad av 8 personer

  • Kent Forssgren skriver:

   ”Patrik försöker höja vanligt hyggligt folks medvetenhet men jag är deprimerad över utsikterna.”
   Instämmer.

   Understundom så tvivlar jag på att den möda som många skribenter och kommentatorer lägger ner, i avsikt att väcka de sovande, inte kommer att hjälpa.

   Den makt som Public Service och de övriga i MSM är för stor.
   Dessutom misstänker jag starkt, att vi inte når den sovande målgruppen: de äldre som inte internettar och de yngre som enbart hashtaggar.

   Jag frågade en gång en högt uppsatt politiker som hade goda idéer i sakfrågor,
   vilka han i motvind kämpade för, hur orkar du? Jag tänker ganska ofta på hans svar.
   -I politiken måste man ha tålamod.
   -Tala för din sin sak tills de politiska motståndarna tröttnar på dig,
   då får medborgarna chansen att lyssna på dig.
   -Är då din sak god för medborgarna, då vinner du medborgarnas förtroende och får deras röst.

   Men, vem är vi, som skall ta emot deras röst?

   Gilla

 4. svenne skriver:

  ”Men jag tänker inte längre gå med på att de föräldraroller och den arbetsfördelning som jag och min fru utarbetade för vår familj på något vis skulle vara underlägsna eller gammaldags”.

  Många gånger faller sig arbetsfördelningen i hemmet som något naturligt utan att det krävs ett medvetet ”utarbetande” till ett system. I min familj sorterades arbetsuppgifterna automatiskt beroende på vem som hade bäst fallenhet för olika aktiviteter.

  Exempelvis var min matlagning så dålig att det aldrig utövades någon påtryckning att jag skulle ansvara för denna syssla, däremot ansvarade jag för ”grovarbete” i form av potatisskalning, diskning och dylikt. Pysslandet med sådant som krävs för hemmets mysfaktorer i form av gardiner, blommor etc. var helt utanför min horisont. Däremot ansvarade jag för underhåll av bilen, båten och alla de reparationer som krävdes för att husets faciliteter skulle fungera liksom hushållsekonomin.

  Detta ”system” upprätthölls utan några större diskussioner därför att arbetsuppgifterna upplevdes av oss som att de belastade var och en ungefär lika mycket och det kändes rättvist. Uppdelningen var aldrig föremål för diskussion om manliga och kvinnliga sysslor, men nu för tiden skulle det säkert gå att kasta in en brandfackla i form av genustänkande angående en sådan arbetsfördelning. Vad än ”genusexperter” säger så leker pojkar hellre med bilar än med dockor.

  Gillad av 6 personer

  • uppstigersolen skriver:

   Nu behöver jag inte skriva det jag tänkt eftersom Svenne så på pricken beskriver min och hustruns arbetsdelning. Dock med ett tillägg, jag lagar mat ibland. Det går så till att jag går ner på någon av de lokala krogarna och köper hämtmat.

   Gillad av 1 person

   • Hortensia skriver:

    Ett vinnande koncept, Uppstigersolen, jag är barnsligt förtjust i sushi och uppskattar verkligen makens förmåga att trolla fram en elegant festmåltid – helt utan disk! 😉

    Gillad av 2 personer

 5. larslindblog skriver:

  Men att bete sig som en man och försöka bidraga till en problemlösning är inte alltid lätt ;
  I BLT 9/12 sid 19 , /KARLSHAMN/ kan vi läsa om en man som tröttnat på att få sin /andras bilar vandaliserade och brända.
  Mannen lämnade in en film till polisen där gärningsmannen klart syntes.
  Polisen upptäckte dock att mannen haft kameran på allmän plats och upprättade en anmälan mot brottsoffret angående brott mot specialstrafflagen gällande kameraövervakning .

  Grannstaden Ronneby har haft enorma problem med utländska ungdomsgäng , våld , knark , rån , misshandel , utpressning , ledarna sägs enligt polisen vara från Palestina . Asylsökande som fått avslag i alla olika instanser ,men bor kvar med sin mor i den bostad man fått av kommunens bostadsförmedling och skattebetalarna betalar hyran för.

  Gillad av 6 personer

 6. MartinA skriver:

  Effekten av me2 är att PK skadar sig självt. Redan har flera av senaste års värsta moralister såsom Virtanen och Oisin Cantwell fått sin trovärdighet raserad. Vidare kommer den sociala atmosfären inom PK institutioner att bli ännu otäckare. Vidare kommer många kvinnor flytta fram sina positioner och sin makt inom PK institutioner. Vilket kommer sänka dessa institutioners slagkraft och kompetens.
  Det fina med me2 är att det är den vanliga kulturmarxistiska strategin att sönda och härska och kritisera sönder utan att kunna bli kritiserad själv. Men nu riktad mot kulturmarxistiska institutioner. Och som bekant kan den här strategin bara förstöra, den kan aldrig skapa. Så låt varg riva varg så får guds barn lindring.

  Ytterligare en positiv effekt av me2 är att det kommer leda till mer könsuppdelning. Vilket är positivt, i de flesta verksamheter mår vi människor bra av att vara könssegregerade. Att tonåringar tvingas plugga i samma klassrum som det motsatta könet är befängt.

  Och självklart, den vanlige man som känner sig träffad av de här dumheterna ser för mycket på tv.

  Gillad av 5 personer

 7. Sten Lindgren den äldre skriver:

  Det finns givetvis en sund kärna i metoo-rörelsen. Vad jag förstår så är kärnan att en del kvinnor som velat göra karriär inom teater, film och media i efterhand upptäckt att de utnyttjats sexuellt. De har insett antingen att det de gav sig in på inte hade behövts, de hade blivit kändisar ändå, alternativt att det inte ledde till framgång och nu vill man hämnas.

  Utifrån denna kärna har rörelsen spridit sig som ringar på vattnet, exempelvis i form av:

  • Maktgrupperingar inom feministrörelsen som vädrar morgonluft och som vi andäktigt ska lyssna på
  • En hysteriska medierapportering som för tankarna till hur det låter i en hönsgård
  • En hysterisk flock av vanliga dödliga som hakar på kampanjer i sociala medier för att bilda klubb inom olika professioner, kanske få framträda i medier och för att hämnas egna oförrätter

  Sett i ett längre perspektiv blir troligen det bestående resultatet att metoo ledde till att vänstervågens propaganda för fri och ohämmad sexualitet tog slut. Märkligt nog blir effekten att könsrollerna stärks och inte tvärtom som kanske feministerna tror.

  Gillad av 2 personer

  • Per-Anders skriver:

   ”…i efterhand upptäckt att de utnyttjats sexuellt…”

   Nej! De har inte utnyttjas sexuellt. De har låtit sig utnyttjas sexuellt. De har själva ställt upp på det.

   Bara att ha ett jobb är faktiskt att bli utnyttjad. De låter dig göra det för att du få betalat för att bli utnyttjad.

   Gillad av 3 personer

   • Fredrik Östman skriver:

    Men det är ju det socialismen påstår sig vilja göra något åt. Inget stör socialisten som att människor har relationer med varandra. Inget väcker socialistens hat så som mänsklig kärlek.

    Socialismen är en mental autoimmunreaktion på civilisationen, ty civilisation och samhälle består i ömesidigt beroende mellan människor. Socialismen är den dödskult, ty i döden är vi inte längre beroende av varandra. Människan har varit civiliserad bara i tiotusen år, mindre än en tiondedel av sin existens som homo sapiens, mindre än en hundradedel av sin existens som art, mindre än en hundratusendedel av sin existens som biologiskt evolutionerande varelse. Den ligger i våra gener.

    Gilla

  • JAN BENGTSSON skriver:

   Hen vill ej tillstå att ”sängvägen” kan ha främjat/påskyndat karriären…

   På en STOR tidning lär det under en period ha varit underförstått,
   för att komma ifråga för anställning som ung Journalissa…
   Efter ett krogbesök, sen fortsatt privat eftersits hos den högste)

   Därmed inte sagt att det måste ha varit en enbart obehaglig upplevelse,
   kanske snarare tvärtom)
   En mogen man kan ha många kvalitéer!

   Ännu har täckelset inte fallit,
   för den störste hycklaren…

   Gilla

 8. Hortensia skriver:

  Heja Patrik! Vi är nog många vuxna människor, som undrar vart logiska argument och sunt förnuft har tagit vägen i hittepå-debatten om ”genus”.

  Själv kan jag inte för mitt liv begripa varför det anses möjligt, att välja(!) sitt eget kön, men absolut omöjligt att låta nyblivna föräldrar själva välja…

  … vem av dem som ska/vill/kan/är bäst lämpad, att vara hemma med barnen under den korta, men livsviktigt avgörande, dyrbara tid, när de är små.

  Gillad av 2 personer

 9. KristinaF. skriver:

  Heja Patrik! Jag tycker också att män ska bejaka sin manlighet. Jag har många fina män i olika åldrar i min närhet. Och efter ett långt arbetsliv i manliga miljöer har jag till allra största del enbart positiva erfarenheter. Visst, dåliga också, men det har jag även av kvinnor. (Sexuella brott är naturligtvis något helt annat. )

  Gillad av 1 person

 10. dolf skriver:

  Lurigt det där med mansrollen. Jag blev nog tyvärr skadad i unga år eftersom min far (enligt vad jag fått berättat för mig, själv minns jag det inte, så frågan är förstås om det är sant) redan i början på 60-talet gick runt med mig i barnvagn. Jag får i alla fall trösta mig med att det var långt innan omhändertagande pappor blev på modet, så jag tror inte han försökte indoktrinera mig med feminism. Själv skrev jag för några dagar sedan Den nya mansrollen, del 3: &%¤£ off!

  Gillad av 1 person

 11. Fredrik Östman skriver:

  Ett mycket övertygande resonemang av den libertarianska marxisten Brendan O’Neill att den tredje vågens feminism är ett angrepp inte på män, utan på kvinnor (och att den andra vågens feminism redan pekade i samma riktning):

  Så stå upp för kvinnors välfärd genom att vägra att ge dem kvinnliga privilegier!

  Gillad av 5 personer

 12. Kungskobran skriver:

  ATT VARA MAN

  Jag är född till man
  stolt över vad jag kan
  jag vill vara han

  Uppfostrad i kvinnors värld
  har jag blivit lärd
  att skydda hennes härd

  Att ta initiativet på ett belevat sätt
  har dom lärt mig är rätt

  En kyss på kinden förväntas av en del
  andra tycker det är fel

  En kram skall göras på rättan sätt
  det är inte alltid så lätt

  Uppmärksamhet förväntas av dig
  det gäller att vandra på rättan stig

  Du förväntas ta initiativet
  så är det skrivet

  Du förväntas konversera
  vara rolig artig med mera

  Balansen är svår
  jag gör så gott det går

  Det missuppfattas av en del
  vad gör jag för fel?

  Men uppskattas för det mesta
  av de allra flesta.

  Så har mig min mamma lärt
  vad det i #metoo sammanhang
  nu kan vara värt

  Att somliga män är svin är klandervärt
  och inget som jag mig lärt

  Att fresta en man är kul
  men leder ofta till strul

  Jag är stolt att vara man
  jag gör vad jag kan
  att kvinnors behov anamma
  det har jag lärt mig av mamma

  Gillad av 9 personer

   • Fredrik Östman skriver:

    Bättre sent än aldrig. Uppenbarligen kommer vänsterfeminismens alla paranoida föreställningar om patriarkatet från det faktum att vänsterextremismens män verkligen har upprättat ett patriarkat inom sina egna kretsar. De kvinnor som har vaknat upp ur denna vänstermardröm kan kanske lockas att taga ett steg till och helt lämna vänstern och dess illusioner, lögner och övergrepp bakom sig?

    Vi måste utforma sanningens och hederlighetens och det personliga ansvarets lära så att den vinner anklang hos kvinnor. Alla de kvinnor som inte vill bli blåhåriga landvalar som lever en lesbisk livslögn omgivna av illistiga och i grunden frustrerade soyboys med attitydproblem.

    Gilla

   • JAN BENGTSSON skriver:

    Förr sa man att snälla pojkar inte fick kyssa vackra flickor…
    Eller ta det till högre nivåer (next base)…

    Man kan bara instämma att det var insiktsfullt!!!

    Kvinnor vill ha svin!
    I sängen!

    Gilla

 13. Xy - inte xx. skriver:

  Jag tänker så här; Det heter i alla övriga sammanhang att man inte får generalisera. I tidigt 1900-tal försökte man kategorisera brottslingar efter utseende. Allt under vetenskapens täckmantel. Likaså så reste man runt i Sverige och mätte skallformer. Man ansåg att det fanns lång- och kortskalliga. Likt en gång Carl von Linné sökte man få ordning i den mänskliga katalogen. Och det man såg tilldelade man även egenskaper. Även psykologiska sådana. Också det med vetenskapen i sitt sinne.

  Men tiden gick. Och idag anser vi oss moderna. Vi vet så mycket mer. Ja, vi betraktar oss till och med som klokare. Vissa raljerar till och med om äldre tiders inbilskhet och dumhet. Och frågar sig – ”hur kunde de”… ”Tur att vi kommit längre, och lever i mer moderna tider”.

  Och så kom då MeToo-kampanjen. Plötsligt var det fritt fram att kategorisera å det vildaste. Männen som grupp hamnade i fokus. Man fick rentav ge sig på dem – som kollektiv betraktat. Drevet gick. Och så var vi plötsligt där igen. Bland kort- och långskalliga. Och företog oss rätten till kriminell diskriminering – diskriminering i betydelsen särskiljande. Och till det behövs mätinstrument. Och så höll plötsligt moderniteten själv i äldre tiders gamla mätverktyg. Nu framtagna och avdammade, och med iver använda. ”Man vet väl hur män innerst inne är – egentligen”. Som man förr visste hur infödingar var i en mer kolonial miljö. Djupare än så satt inte civilisationens fernissa. Grund, ytlig och hård. Och jag som länge inbillade mig att vi kommit längre.

  Gillad av 6 personer

 14. Jan Ahlström skriver:

  Vi män som uppträder på ett normalt och vettigt sätt kan väl fortsätta med det, sen är det bra om metoo-kampanjen kan bidra till att både kvinnor och män håller koll på, och tar tag i, de puckon om inte kan ”bete sig som folk”.

  Gillad av 1 person

  • MartinA skriver:

   Män skaffar hög status för att kunna ta för sig av kvinnor. Kvinnor dras till män med hög status av ungefär samma anledning, att det kan ge avkomma som har chanser att skaffa hög status och därmed kunna ta för sig av många kvinnor. Det är ett självspelande piano evolutionärt.

   Gillad av 7 personer

   • Jaxel skriver:

    Man kan också notera att mans- och kvinnoroller utvecklas i ett samspel mellan könen. Man hör inte så sällan att stackars (unga) kvinnor måste anpassa sig till manliga krav och förväntningar. Mer sällan att (unga) män, för att nå framgång hos potentiella partners, också måste anpassa sig de krav och förväntningar som dessa har. Om kvinnor verkligen önskade en annan man och visade det i handling, i sina partnerval, så skulle männen bli tvungna att anpassa sig.

    Fast en sådan insikt skulle ju onekligen komplicera diskussionen om könsroller något. Enklare då att skylla allt man ogillar på männen.

    Gillad av 3 personer

 15. Hans Jensevik skriver:

  I ett liberalt samhälle reformeras bara samhällets institutioner, inte individen. I ett socialistiskt samhälle reformeras även individen. Enkelt! Måste man skriva hela artiklar på tusentals tecken för att förklara det? Men kul att läsa.

  Gillad av 5 personer

  • Hovs_hällar skriver:

   Hans J: Du skämtar väl?
   Socialismens ideologi bygger på ett antal rena lögner om hur saker och ting fungerar; lögner orsakade av önsketänkande — och där har du grundorsaken till att alla sådana experiment misslyckats.

   Människans natur kan inte förändras, vad man strävar efter att göra i ett vettigt samhälle är att skapa sådana spelregler att denna natur fungerar på bästa möjliga sätt.

   I Kina har man självmant insett detta, och ställt sitt experiment i giftskåpet. Därav den enorma framgången.

   Gillad av 2 personer

   • Anna Lindén skriver:

    Att människans natur inte går att förändra är förvisso sant, men försök att övertyga en svensk politiker om det. I vårt land har även borgerliga politiker anammat den sociala ingenjörskonstens socialistiska människosyn.

    Gillad av 7 personer

   • Hans Jensevik skriver:

    Först! Uppfatta inte mitt inlägg som kritik av Patrik. Som samhällsvetare vill jag nå och formulera kontentan snabbt.

    Varje människa har en liten ”censur-gubbe” i huvudet. Det är den där som bl a säger ”tänk dig för”. Jag, och om jag uppfattar Patrik rätt, så programmerar vi den vi har själva och det finns en ”brandvägg” mot intrång. Vi har förmågan att känna av. Många personer, tidningar mm finns som talar om vad vi ska tycke och många är duktiga på att manipulera oss. En liberal människas etik förbjuder intrång i andra människors censurgubbe. En socialist har inte denna hämning utan här är alla medel i princip tillåtna. En människa kan reformeras omedvetet genom denna censurgubbe. Man blir då en duktig idiot. Det är det det handlar om. Metoo kan av människor med dolda agendor användas för att göra om män till duktiga feministiska idioter i sina relationer till kvinnor. Och det är inte sunt. Och inte moraliskt OK!

    Jag anser att Hovs Hällars inlägg ligger lite vid sidan av ämnet även om jag sympatiserar med innehållet.

    Gilla

 16. Björn skriver:

  Vi har väl alla, inom BÅDA könen, våra ”sidor”, men om inte människosläktet ska dö ut, MÅSTE ju vi MÄN, faktiskt få ”bejaka vår manlighet” ibland!

  Gillad av 1 person

 17. Pär definition skriver:

  I spåren av MeToo-kampanjen tycks all självkritik ha dunstat bort. All sans och vett tycks ha försvunnit, ut genom dörren. Som en avlöning en fredagseftermiddag. Samtidigt som vi mäter vissa ting på guldvåg – exempelvis antisemitismens mer moderna uttryck – är det fritt fram att grovt kategoriserade alla män. Knappast en liten grupp här på jorden.

  Är det kanske därför det egna ansvaret kan späs ut till vatten. Att ge sig på en mindre grupp kan nog kännas skämmigt. Men i det större kollektivet kan man fås att tänka mera globalt, och då härja runt utan gränser – allt efter eget gottfinnande och godtycke. Mer moderna har vi nog inte blivit. Om vi med moderna menar friheten att tycka till om andra.

  Häxprocesser, pogromer, inkvisition och lynchmobbar har ett gemensamt – att en grupp ger sig på en annan. Och då har personligt mod bytts ut mot tryggheten i den större gruppen. Där feghet förvandlats till styrka. Kraften i MeToo-kampanjen bär på en mycket mörk baksida.

  Gillad av 4 personer

 18. Anna Lindén skriver:

  Det är självfallet varje familjs ensak vem som är hemma med barnen och hur länge. I ett icketotalitärt samhälle borde detta sannerligen inte angå någon annan.

  Gillad av 5 personer

   • Anna Lindén skriver:

    Jag har svårt att tro att den stora majoriteten kvinnor önskar motarbeta män. Personligen kan jag dock tycka att det är bra att många av dessa skenheligt feministiska vänstermän avslöjas av #metoo.

    Gillad av 1 person

   • Fredrik Östman skriver:

    Därför att den underliggande lögnen är att de traditionella könsrollerna utformats bara av män för att maximera mäns lycka på kvinnors bekostnad. Det är i grunden falskt. Könsrollerna har utarbetats från båda sidor. Det är inte heller givet att det som män söker och strävar efter är ett universellt värde som även kvinnor borde söka och sträva efter och mätas och dömas efter uppfyllandegrad. Det är alltihopa idiotiska socialistiska påhitt, fritt fabulerade. De saknar värdegrund. De strider mot värdegrunden. Könsrollerna är en del av vår värdegrund.

    Gilla

 19. Conny Lundberg skriver:

  I ett samhälle som i så hög grad präglats av idén att överheten( staten/regeringen) skall fostra individen, så försvinner lätt idén om att den enskilde medborgaren har ett eget personligt ansvar.
  Allt har låtit så bra och framåtsträvande som idén om att staten skall ta hand om individernas barn så att de kan arbeta mer och kvinnorna kunde bli självständiga och göra karriär och att vi dessutom kunde avstå vårt ansvar för våra föräldrar genom att lämna i dem på ”hemmet”.
  Jan Myrdal har ju själv berättat om hur han lämnades av sina föräldrar för att de skulle göra karriär som självutnämnda världsförbättrare i samhällssystemet och allt var sååå progressivt och bra!
  Faktum är dock att vi alla är styrda av ett system som vill ta ifrån oss vår medmänsklighet och instutionalisera våra mänskliga egenskaper vilket i sin tur medför att vi överger vårt personlig ansvar för oss själva och vår omgivning.
  Där förr starka familjer och släkter tog hand om varandra, ja utom i undantagsfall, där ser vi idag idén om staten som vår uppfostrare som ett ideal.
  Varför? Jo, för att vi skall ha tid att förverklig oss själva, någonting som i vår tid innebär att deltaga i olika infaltila jippon för vuxna som sänds i TV eller att vandra omkring som zombies med mobiltelefonen som en kompass rakt in i den framtid som vi inte ens själva styr över längre utan där staten och makthavare har tagit ut kompassriktningen utan vår medverkan.

  Gillad av 3 personer

  • Per-Anders skriver:

   Exakt. Nästan dagligen möter jag människor som skyller ifrån sig sitt eget ansvar. Många kräver rättigheter som kräver att andra ska betala för deras rättigheter. Att de själva ska rätta till sina problem existerar inte i deras begreppsvärld.

   Gilla

 20. Samuel af Ugglas skriver:

  Det verkar som #metoo rörelsen försöker bunta ihop svenska män med muslimer, kläd er i sopsäck med hål för ögonen, svenska kvinnor, så har ni löst problemet.

  Gillad av 1 person

 21. Göran Fredriksson skriver:

  ”Unga kvinnor nöjer sig inte med att på hundra år ha höjt sig från underläge till jämställdhet med männen utan strävar nu vidare för att etablera en ny könsmaktsordning med kvinnorna i topp.”

  Kanske är detta det sista steget för feminismens hybris som sätter statens grundläggande funktioner, bevarande av reviret och upprätthållande av säkerhet och ordning inom reviret som nödvändiga förutsättningar för kvinnors rätt till jämställdhet, på spel. Lagen och rätten är alltid underordnad makten. Om än med någon generations fördröjning

  Nästa steg kan vara att insikten brer ut sig att ett samhälle där kvinnor har makt över inre och yttre säkerhet inte är hållbart och ser poängen med sharialagar. För tusen år sedan övergav nordborna asatron för kristendomen, det är fullt möjligt att byta religion en gång till. Om incitamentet blir tillräckligt och i synnerhet som de flesta i praktiken redan har lämnat kristendomen under en så kort tid som ett par generationer.

  Gilla

 22. Lennart Bengtsson skriver:

  Med anledning av att ”Meeto”-kampanjen nu har kommit fram till det cirkusanställdas förbund kan jag inte underlåta mig att påminna om en strof i Karl Gerhards så underhållande ”Gungorna och karusellen:

  ” Men damen utan underkropp får jag klä av inpå revbensspjällen,

  så jag tjänar in på gungorna vad jag förlorar på karusellen”

  Med andra ord så händer det säkert en hel på cirkus och inte bara när det gäller elefanter och tigrar. Att de även är män som kan fara illa i cirkusmiljö så kan bara titta på Emil Jannings i ”der Blaue Engel”. Och ”änglarna” i tyskan är maskulinum så tänk på det alla stridslystna kvinnor.

  Gilla

 23. Erik skriver:

  En observation.

  I fängelser finns en hierarki.

  De som befinner sig absolut längst ner i denna hierarki är sexualförbrytare, särskilt pedofiler.

  Om det för en grupp personer, som genom att begå olika sorters brott och därmed sitter i fängelse för att de visat att de inte sätter vissa samhälleliga regler högt, ändå är så självklart att sexualbrott är av en art som inte ens dessa accepterar så har vi knappast en mansnorm som kan klandras i en mer vidsträckt mening.

  Gilla

  • Per-Anders skriver:

   I ett svensk fängelse bygger hierarkin på fysisk förmåga. Är du stor och stark är det ingen som bryr sig om vilket brott du har begått.

   Att en del fångar vill jag bort pedofiler och sexualförbrytare har inte det minsta med moral att göra utan handlar bara om att de andra fångarna, där en del har begått avskyvärda brott, tror sig tro att deras brottslighet ska bedömas mildare ur allmänhetens ögon. Det handlar bara om hyckleri.

   Gilla

   • Fredrik Östman skriver:

    Antagligen kommer till detta grupptillhörighet och gruppens styrka. Och eftersom svartskallar inte bara är absolut dominerande på brottets bana, utan, om än i lägre grad, även på våra fängelser, och de har mycket starkare ingruppskänsla för varandra, så är det förstås på fängelserna som i resten av samhället så att den vite mannen är allas slagpåse.

    Hycklarna som bestämmer vill ha det så här.

    Gilla

 24. Nils Elgenstierna skriver:

  Jag tycker faktiskt du skjuter lite bredvid målet Patrik. Visst, #metoo-rörelsen har kidnappats av tredje vågens feminister som brer på om patriarkatet och allehanda konspirationsteorier. Men hur är deras kvinnosyn egentligen? Om jag uppfatta saken rätt framställs kvinnor som svaga, sårbara och bräckliga och i behov av ”ombudsmän” mot alla patriarkala strukturer. Kvinnor är helt enkelt inte förmögna att ta vara på sig själva i värld full av predatoriska män. Det förunderliga är att de kvinnor jag känner tvärtom är självständiga och starka.

  Missförstå mig rätt. Våldtäktsmän ska sitta bakom galler och om jag kan bidra till att detta sker så ställer jag upp alla dagar i veckan. Och arbetsplatser där personer i maktposition tillåts utnyttja denna genom att kränka personer i beroendeställning behöver sanera sin arbetsmiljö. Företrädesvis genom att det möbleras om i ledarskapet och inte genom att ledningen, som undvikit att ta tag i problemet, tillsätter en oberoende utredare.

  Den obehagliga undertonen i debatten är att predatoriska män måste kuvas och bräckliga kvinnor måste skyddas. Fråga dig sedan vem som ska se till att detta sker så börjar det osa Orwell. I grunden är jag optimist men då måste vi, du och jag, stå upp för vad som är rätt och orätt och inte överlåta det på personer som, föreställande sig själva som godhetens apostlar, betraktar män och kvinnor som viljelösa rön i behov av kuvande respektive skydd.

  Gillad av 2 personer

 25. Willy Lindqvist skriver:

  De flesta män har fått lära sig att ta en och annan motgång i livet och komma tillbaka. Den som inte klarar det saknar livskraft. Det borde en och annan kvinna också försöka inse.

  Gillad av 1 person

 26. benjaminngquist skriver:

  Personligen är jag benägen att tro att meetoo är en vänsterfundamentalistisk fint för att rikta fokus från de verkligt allvarliga sexövergrepp som massinvandringen har inneburit.
  Tragikomiskt så drabbar denna feministiska attack i stort sett endast PK-män!

  Gillad av 5 personer

 27. Johan skriver:

  Camille Paglia, ”miss-okey”, förklarar underbart att den vita skyddade medelkasskvinnan kräver att världen ska vara bli hennes vardagsrum. 7 minuter in i klippet…

  Sanslösa utopiska krav. Världen är befolkad av idioter. Kommer aldrig att försvinna. Spindlar är här för att stanna. Likaså råttor.
  Feministernas krav är numera utopiska. Vissa fenomen är omöjliga att bli av med.

  Dick Erixon redogör i dagens upplaga av Samtiden hur #Metoo kan drabba företag och arbetsplatser. Män blir livrädda att vistas ensamma med kvinnor när de kan få sina liv ödelagda av en enskild kvinnas anklagelse. Detta kan få förödande konsekvenser för kvinnor också. De ses som hot. Debatten förs givetvis redan i USA ( i Sverige är vi alla råttor från Hameln).

  Gilla

  • Per-Anders skriver:

   Exakt. Jag börjar faktiskt fundera på om inte en del företag kommer att börja utesluta kvinnor. Det blir för mycket problem att ha kvinnor på arbetsplatsen.

   Ska man undvika sexuella trakasserier och diskrimineringsanklagelser, anställa endast ett kön och bara etniska svenskar.

   Gilla

  • educaremm skriver:

   Feminism är en absurd ism, därför att den redan från början, kankse 100-år sedan, strävade efter att lära kvinnor att bli mer som män, för att därmed tilltro sig om att på så vis kunna uppnå ett s.k. lika värde, som män.
   Feminism är därför, trots sitt namn, egentligen en kvinnoförnekande ism. Det är en ism som förnekar kvinnors generella olikheter gentemot män, att dessa olikaheter, på många plan, inte minst både psykologiska, sociologiska och biologiska, är värdefulla att värna, och inte alls skall förnekas, eller bortarbetas, för att flickor och kvinnor då skall bli mer – tuffa – , som pojkar och män, för att då kunna anses vara – befriade – , och att då kunna anses ha ett – lika värde – , som pojkar och män, vilket bara är någonting kvinnoförnekande, och därför dumt, och också absurt….

   ….
   Men man måste nog koppla ihop en feminism med övrig samhällsutveckling.
   B a då all maskinteknisk utveckling från mitten av artonhundratalet och framåt. Då började man med masstillverkningar av alla möjliga varor; från tyger, skor, kläder, möbler, och vidare under 1900-talet, till husgeråd, kylskåp, telefoner, radioapparater, bilar, damsugare, samt alltmer tekniska hjälpmedel inom jordbruk (som minskade behov av handarbetet där)…
   Man började alltså masstillverka det mesta i stora fabriker, och ju större upplagor av en vara som kunde tillverkas, desto större förtjänst…
   Att man ville ha in både unga drängar från landsbygden till de stora fabrikerna var ju en självklarhet, men man ville även att unga pigor, unga flickor, skulle arbeta inom en framväxande industri (kanske då till än mindre lön än till de unga drängarna?), och därmed möjligheter till ytterligare vinster på de massproducerade produkterna av alla de slag…
   Biltillverkaren Ford i USA började att masstillverka bilar, men höjde också löner för bilarbetarena så att dessa även kunde konsumera bilarna…
   Detta ansågs väl vara en god idé, så konsumtionen i Amerika tog fart…
   En feminism är inte främst till försvar för kvinnor utan mer handlar det nog om en önskan om att kvinnor mer skall föda mindre antal barn… (kanske för att stora världsplanerare ser att en befolkningsminskning behövs? I Kina infördes ju ettbarnspolitik, men där har man idag stora obalanser mellan antalet pojkar och flickor, vilket kan få förödande följder i ytterligare framtid….)

   Kanske även både första och andra världskriget i Europa, på något lite sätt, och någonstans i världsplanerares bakhuvud (?), hade som (bi-) syfte, att faktiskt låta – alla arbetare i världen – förena sig själva i ett gemensamt – massmördande – , av just sig själva…? …
   ( När Tyskland bombade London, så riktade man in sig på de kvarter där de fattigaste människorna bodde,med kanske också de svagaste och de skröpligaaste…(som man då tyckte att man – gott kunde bomba ihjäl – ?)….
   Vem vet…

   Gilla

   • educaremm skriver:

    Ps.
    Ursäkta bokstäver som hamnar fel…

    Men, skulle endast tillägga att det som är det absurda vad gäller en feminism, det är att det är en slags – envägsjämförelse – , inom hela ismen…
    Där är det alltså endast kvinnor som skall – lära sig att tala mäns språk – , samt lära sig att konkurrera, tävla mot och hävda sig mot, män, om förstaplaceringar och främstaplaceringar i yrkesliv och även andra områden (idrott t ex), för att därigenom alltså anses kunna uppnå ett s.k. – lika värde – , som män….
    Men detta är en – evägsjämförelse – , där alltså inte män behöver – lära sig att tala kvinnors språk – , för att därmed då anses kunna uppnå ett – lika värde – , som kvinnor…..
    Men inga män kan ju någonsin föda barn, (och därmed konkurrea med kvinnor på den fronten, för att på så sätt kunna uppnå ett – lika värde – , som kvinnor…), och därför är hela feminismideologin snedvriden, och kan ses som en absurd ism…(som inte vill erkänna kvinnors generella olikhet från män, och sitt – egna värde – , såsom just olika män…)…

    Gilla

  • cmmk10 skriver:

   Det var väl länge sedan som en universitetslärare i USA vågade prata med en studentska enskilt. Man måste ha med sig ett vittne på rummet för att vara säker på att gå fri från framtida anklagelser.

   Gilla

 28. Sixten Johansson skriver:

  Patrik, jag tycker att det här är det bästa och viktigaste du har skrivit på DGS! Min egen uppväxt gjorde mig alltför omhändertagande mot mina närmaste, men efter fyllda 50 mötte jag en resolut och klok kvinna, som lärde mig att lägga band på curlingreflexerna. Ingen är hjälpt av att bäddas in i bomull och kravlöshet. Vi ska inte stötta gnällspikar, utan ge inflytande åt psykiskt mogna och erfarna män och kvinnor, som har det gemensamma bästa för ögonen i stället för sin navel.

  Redan som ung såg jag karlars tänkande som enkelspårigt och förutsägbart och försökte förstå hur kvinnor fungerade. På fritiden och i mina yrken odlade jag medvetet även mina feminina sidor. Jag upplevde aldrig att det gjorde mig mindre manlig, tvärtom. Men jag vet att människan är skrämmande (och hoppingivande!) formbar via sitt psyke, så att stora fysiska och psykiska förändringar kan ske redan inom två generationer, under en enda livstid.

  Yin och yang är komplementära och oskiljaktiga, tar varandras gestalt, delar sig icke-linjärt, med oanade konsekvenser. Apropå metoo, så uttryckte vicepresident Mike Pence i mars 2017 att han tänkte tillämpa evangelisten Billy Grahams regel från 1948 (se ”Billy Graham rule” eng Wikipedia): att aldrig vistas ensam med någon annan kvinna än sin hustru. Feminaktivisterna började yla om sexism! Kvinnor berövades chansen att få en manlig mentor! Men New York Times lät göra en gallup, som visade att en majoritet – i synnerhet kvinnorna – gillade regeln. Påkläddhet nästa?

  Gillad av 1 person

  • Per-Anders skriver:

   Jag tycker även att Mike Pence beslut även visar på att det inte handla om resultatet utan om gnällandet. Så fort feministerna har fått som de vill kommer de att gnälla om något annat. Det kommer aldrig att upphöra.

   Gilla

 29. Sven Björnsson skriver:

  Det sexuella spelet är ett perspektiv som inte kommer fram i debatten. Alla arter av djur har sexuella spel som är mer genetik än inlärning. Rollen för hanen respektive honan är alltid olika. Vanligen attraherar honan hannar som då gör närmanden. Det är det manliga sexuella rollspelet som nu kritiseras i me2 kampanjen. Däremot uppmärksammas inte det kvinnliga sexuella rollspelet över huvud taget. Det är helt tabu att nämna att kvinnor har ett sexuellt spel fastän vi alla kan iakttaga hur kvinnor klär sig i åtsittande kläder. sminkar och smyckar sig. Det manliga sexuella spelet är oftast hederligt och syftar till att para sig men kan naturligtvis övergå till sexuellt ofredande. Kvinnans sexuella spel är jämförelsevis ohederligt och syftar ofta till att skaffa sig hållhakar, förmåner eller makt. Me2 kampanjen presenterar talrika exempel på sådana kvinnliga sexuella trakasserier där kvinnor utnyttjar sitt kön för att skaffa sig jobb och inflytande. Att kvinnor inte deltar i det sexuella spelet, inte förstår risktagandet i det, inte förmår ta ansvar för sin sexualitet är inte smickrande för kvinnors mentala kapacitet.

  Gillad av 1 person

 30. olle holmqvist skriver:

  Några karaktäristika för Mitt-Åt – dom hade egen dag den 28 dec förr i tiden.
  – MeToo-lösa barns dag

  1. Likhet m häxprocess > dom efter utpekande och det enbart. Häxprocesserna upphörde efter att Urban Hjärne sett – enl vanl krimiminalarpraxis, att vispojkarna ändrade sina berättelser, dvs inte mindes vad de hittat på några månader tidigare. Hjärne var ingen blåkullafärdsförnekare, men rättssäkerheten var darrig. Han blev följaktligen helgon analogt med Torgny Segerstedt.

  2. Skillnad fr häxprocesser: Några är skyldiga

  3. Likhet bara div 2-folk utpekas. Vem skulle t ex fantisera ihop: Guillou (elit-kändis) sextafsade på Hanna Stjärne ?

  Dvs alla kända TV-trynen, vår tids prästerskap, immuna.
  (ordet ”tryne” används inte nedsättande. Trynen kan vara väldigt söta.
  fast effektiva bökare. Har dom stora öron kan dom bli chef-fri-daktör på DN:s PK-minaret.
  (Ryska ambassaden har samma utsikt)

  Malmströmskan har – inte – anmält Juncker med röda mulen –
  för tafsning. Det har väl ingen sett, ens i pabblik-sörvis TV ?

  4. Verkligt okända – sig befinnande under div-2 kändisskap, t ex den pensionerade
  Coop-föreståndaren vid Örgryte torg > immun. (Vem faan bryr sig vad som hände där?
  Det är val ingen jävla Stadsteater, heller ?)
  -ex på tankegång aldrig begången i någon normal-bred redaktionskorridor

  Gillad av 1 person

 31. O.T. skriver:

  Vi kan idag skörda frukterna av #Metoorevolutionen och frågan är om Sveriges utveckling mår, så speciellt bra av detta?
  Vi kan konstatera att vi fått:
  Folkdomstolar av personer, så fort någon nämns vid namn, av vem som helst, blir man omedelbart dömd skyldig, trots total avsaknad av bevis.

  Man måste vara en galen människa om man tror att folkdomstol och skampåle är ett steg framåt för ett civiliserat samhälle. Att det skulle vara positivt att man struntar i rättssystemet och istället instiftar ett feministiskt system av ”kvinnligt” baktaleri, elakt skvaller, utfrysning och mobbing.

  I takt med att samhället blir feminint, verkar dessa typiskt kvinnliga drag poppa upp som ogräs – men det får man givetvis inte kritisera, därför att alla former av samtidskritik nu också är förbjudet i detta samhälle som påstås vara tolerant, men ligger ungefär på samma nivå som Nordkorea och Saudiarabien i acceptansen av självkritik.

  Vidare kan man notera att vissa personer har hängts ut (alla vita män), medan andra personer, däribland kvinnor och personer med invandrarbakgrund inte gör det, så vi har nu en direkt rasistisk komponent i folkdomstolen.

  Detta känns förstås som ett väldigt progressivt och betryggande inslag, att både skvaller och politik avgör domen.
  http://foliehatteniteckomatorp.blogspot.se/search?updated-max=2017-12-07T22:22:00-08:00&max-results=7

  Gillad av 2 personer

 32. Olle Reimers skriver:

  Jan Molin; eftersom du adresserar mig direkt så svara jag dig.

  Jag är tillräckligt gammal för att förtå vad den här saken handlar om. Medlen, vägarna och aktörerna som medverkat i den processen har det snackats tillräckligt mycket om. Jag ville tillföra en mer filosofisk aspekt på situationen men jag kanske inte var tillräckligt tydlig.

  I grunden är det ju så att mannen genom sin plats i naturen blivit tilldelad mer makt och rörelsefrihet än kvinnan. På gott och på ont även sett ur mannens synvinkel. Han kan bli överflödig och jagad från hemmet när han inte längre fyller en funktion.

  Den gamla könsmaktsordningen återspeglas i de drakoniska regler som Muhammed lade fast för snart 1 500 år sedan i koranen.

  Den mycket snabba samhällsförändringen under de senaste 150 åren har drastiskt förändrat förutsättningarna för förhållandena mellan könen. Att kvinnor ropar på förändring till sin fördel är en naturlig följd. Att män känner sig hotade är likaledes naturligt.

  I spåren av förändringarna förekommer mycket överdrifter på ömse håll. Feministrörelsen består således idag huvudsakligen av personer som inte är ute efter att hitta bra balanser utan som utnyttjar sitt underläge för att åstadkomma en obalans åt det andra hållet. Cyniska politiker hänger på i spelet om makten.

  Filosofiskt sett betyder inte överdrifterna så mycket. En effekt av den pågående ”könskampen” är att många män blivit osäkra på sin roll i det könsmässiga förhållandet. Därom vittnar många av kommentarerna i denna tråd. En del har lite ”hö-hö” karaktär som för att visa att jag minsann tänker fortsätta att vara man. Ingen tvivlar på att en man är en man eller att en kvinna är en kvinna. I 99.99% av fallen vet vi hur det förhåller sig.

  Vad frågan nu gäller – och det var dit jag ville komma med min ursprungliga kommentar – är att det i fortsättningen inte i första hand kommer att handla om frågan om man är man eller kvinna eller inte utan om hur man är som människa. I den mån den frågan avser förhållandet till det andra könet – vilket det ofta gör – är det enligt min mening den frågan man ska koncentrera sig på och inte huruvida man är tillräckligt mycket av det ena eller andra.. Resten sköter biologin alldeles av sig självt.

  Gilla

 33. Rikard skriver:

  Hej.

  Frågan är inte längre relevant. Normer, och därav normalitet, är kvantitativt i varje grupp människor, och feministiska värderingar samt de intellektuella förutsättningarna för att feminism skall uppstå och blomstra förändras nu mycket snabbt både i Sverige och i Västeuropa.

  Istället ersätts vi nu av kulturer där en kvinnas värde består i hennes roll som kulturbärare, som den som upprätthåller traditioner via de krav på manlighet hon kan utöva inom ramen för den roll hon är tilldelad, och under förutsättning att hon agerar enligt kulturell tradition re: heder. Hennes värde avgörs av i hur grad hon kan leva upp till denna hedersroll, och ju mer hon gör detta desto mer våld kommer användas för att försvara denna hennes heder – något som offentligt inför andra visar hennes värde och heder.

  Då svenska kvinnor inte över huvud taget försvaras medelst våld av anhöriga män, eller av sin stat, saknar de värde enligt den befolkning som inom kort demografiskt sett är normgivande.

  Så feminismen blir inte mer än en kort parentes i mänsklighetens historia; dess dagar är lika räknade som den kultur och civilisation som frambringat den.

  Om inte…

  Men vad som krävs för att bli av med både feminism och de nya folk som skall härska där våra förfäder en gång bröt mark låter sig inte vare sig skrivas eller tänkas.

  Iaktta Jugoslavien, samt Libanon och kopterna i Egypten. Däri finns svaren på vad som väntar.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gilla

 34. Steen Raaschou skriver:

  Jeg kan fortælle jer, at vi i Danmark ikke har noget, der minder om den psykose, der nu har hærget Sverige i over en måned. Tror svenskere, der foregår sådan alle steder?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.