Unga damer nöjer sig inte med jämställdhet

Patrik Engellau

Jag talade med min portugisiskalärarinna i Rio de Janeiro om #metoo-kampanjen. Eller rättare sagt var det jag som talade om kampanjen, för till min förvåning kände hon inte till den. Bara det är intressant. Efter att ha tagit del av svenska medias bevakning av kampanjen trodde jag att hela världen, eller i varje fall västvärlden, kokade av kvinnovrede. Min lärarinna är ändå en högt bildad och synnerligen vaken dam, men inte ett pip om #metoo hade nått henne.

Det stämmer med min teori om den amerikanska PK-imperialismen. Politiskt korrekta idéer uppfinns i USA, särskilt vid amerikanska universitet, och skickas ut i världen som små, små frön i de internationella vindarna. Sedan faller fröna ned och allt efter lokal bördighet växer de sig stora. I Brasilien får de normalt bara fäste på de stora statliga eller katolska universiteten. I Sverige, däremot, gror de överallt. Det finns inget land med så rik jord för PK-idéer som Sverige. Det beror på att den svenska maktens affärsidé är Omhändertagande I Så Stor Skala Som Möjligt och det finns ingen ideologi som av sig själv skapar så många trogna klienter för de omhändertagande krafterna som PK-ideologin.

Min lärarinna hade emellertid lagt märke till en annan sak som även slagit mig, nämligen att unga kvinnor, säg under 40, tycks ha mycket mindre tolerans för amorösa utspel från mäns sida än till exempel deras mödrars generation. Inte ens den mildaste formen av uppmärksamhet från en karl kan tålas. En blick i ögonen som är en nanosekund för lång, en komplimang avseende kvinnans kläder eller utseende i allmänhet, en kort beröring med fingertopparna på kvinnans kavajklädda arm, allt kan uppfattas som fräcka sexuella övergrepp.

Vi har inga vetenskapliga bevis för att det faktiskt ligger till på det sättet, sa jag till lärarinnan, full av vetenskapligt tvivel även på mina egna idéer. Och om det finns kanske det är en tillfällighet.

Var inte för säker, svarte lärarinnan och la fram en teori.

Förr i tiden, förklarade hon, förväntades unga kvinnor av fin familj avstå från att på minsta sätt ge män uppmuntran i amorösa ting. Den unga dam som blottade vristen kunde bli betraktad som hora, framför allt om vristblottandet blev en vana. Förresten är det väl fortfarande så bland muslimer? Kvinnan ska inte visa sig, framför allt inte ge uttryck för något erotiskt.

Och? sa jag.

Syftet med det där var att upprätthålla könsmaktsordningen, sa lärarinnan oberört. Det var männen som skulle välja. Se bara hur det gick till på danser. De unga damerna satt och väntade på att någon herre skulle ”bjuda upp”. Det där kvinnobeteendet var förstås inte medfött, utan inlärt. Flickor uppfostrades till att bli sådana som samhället, jag menar männen, ville ha dem. Resultatet blev en kvinna som aldrig tog några erotiska initiativ och som rodnande fnittrade när en man smickrade henne eller till och med nuddade hennes kropp.

Det där kan jag väl lite motvilligt gå med på, sa jag, men vart vill du komma?

De unga kvinnorna, sa hon, framför allt i länder som USA och Sverige och till och med i vissa kretsar i Brasilien växer numera upp i helt jämställda miljöer. De är till och med vana att höra att de i många stycken är bättre än männen. Företagen skryter med hur de gillar att anställa kvinnor för att det är bra för affärerna. Flickorna lär sig mer i skolan och uppfattar inte sällan sig själva som en aning överlägsna grabbarna som dessutom blir vuxna lite senare. Busar med bakvänd keps, typ.

Det är därför de unga kvinnorna inte tål intimitet. En mans lätta smekning eller fagra tal var tidigare som ett erkännande från en mer högrankad individ. Sådant känner man sig hedrad av om det bara inte går för långt och blir obehagligt. Men numera tycker de unga kvinnorna inte längre att det är förenligt med deras värdighet. De vill ändra maktförhållandena och vända upp och ned på den gamla könsmaktsordningen. Därför börjar de – omedvetet, naturligtvis, eftersom all social kamp styrs av instinkt, inte av artikulerad logik – uppleva en mans även diskreta närmanden inte som artighet med kittlande undertoner utan som fräckhet och brist på uppfostran. En slav ska veta sin plats. En hund ska låta sig klias bakom öronen när matte behagar, inte spontant resa sig på bakbenen och kräva tillfredsställelse.

Män måste därför uppfostras. När den dressyren är klar kommer männen att uppföra sig som gångna tiders kvinnor som inte vågade visa vristen. Alla initiativ med misstänkt amorösa avsikter blir socialt oacceptabla. Men för att komma dit behövs fortfarande mycket daning av männen. Det är det som pågår. Om en man framför en komplimang till en kvinna så ska han ha en örfil.

Det handlar inte om tillfälligheter, sa portugisiskalärarinnan, som ibland är mer cynisk än till och med jag, det handlar just om dressyr. Männen ska tvingas anpassa sig till sin nya ställning. Kvinnan får snart ge en skriftlig åtalseftergift till en man hon väljer att lägra. Kvittot skyddar honom från en eventuell våldtäktsdom.

Nu går du väl för långt i alla fall, sa jag. Din uppfattning verkar vara att människor är som de där spindlarna där honan äter upp hannen efter parningen.

Det ligger mycket i det, sa lärarinnan. Det är därför mannen i framtiden kommer att kräva det där skriftliga tillståndet från kvinnan. Annars är han pantad om kvinnan några år efteråt kommer på att hon i själva verket blivit våldtagen.

75 reaktioner på ”Unga damer nöjer sig inte med jämställdhet

 1. Björn G skriver:

  Mjaaa Patrik, vi kan även se det som en kamp mellan Socialism (förtryck) och Maktbalans.

  För att upprätthålla Socialismförtrycket krävs att förtryckaren ”målar upp en kamp” mellan de så kallade förtryckta och förtryckaren.
  I tider då fler och fler upptäcker att det socialistiska samhället ej förmår att ge folket Tro, Hopp och Kärlek, hörs fler och starkare brösttoner från PK-diktaturen.

  Gillad av 1 person

 2. Fredrik Östman skriver:

  Det där med dressyren var, som flickan sade, knoppen på dasslocket. Men metooandet, som fröken tydligen visst hade hört talas om, kommer gå samma väg som de apatiska flyktingbarnen och de pedofila fäderna. Där är problemet djupare, eftersom det från vänster hela tiden kommer nya angrepp av detta slag på rättsstaten och rättvisan. Den större skada de feministiska unga kvinnorna gör är att inte föda barn. Det är mycket illa.

  Gillad av 6 personer

  • Lassekniven skriver:

   Toppen som samma flicka sa när hon hoppade kråka i sparrisrabatten.
   Så som Patrik och hans brasilianska lärarinna säger stämmer endast till liten del. Man skall ha klart för sig att en absolut majoritet av både unga, medelålders och äldre kvinnor är fortfarande är helt normala och stöttar oss, sina normala män och söner, men tar givetvis avstånd de fåniga och mer eller mindre grova sexuella trakasserier som nu kommit i dagen. Det gör jag också.

   En riktig karl behöver inte hålla på på det sättet. Han drar till sig kvinnor ändå på ett trevligt sätt.
   Hade någon buse till man i överordnad ställning försökt stoppa ner handen i trosorna på någon av mina döttrar så hade jag och mina två storvuxna och starka söner tagit busen i hampan och på allvar hotat honom med amputation (sic!). Väldigt effektivt. Jag vet en bekant till en bekant vilken hade i en liknande situation konsulterat några proffs som hade haft ett samtal, utan våld, med en buse men med information vad som skulle vänta om inte trakasserierna upphörde. Busen gick upp i rök.
   Självklart är det inte lagligt att lagen i egna händer men skulle man ha väntat till flickan blev ihjälslagen. Vi är väl rädda om våra kvinnor.
   För övrigt dillar väl in #metoo så mycket om afghaner utan det gäller väl vita män
   Så vitt jag vet kan kvinnor utan risk för överfallsvåldtäkter från MENA-män röra sig i närheten av HA:s gårdar.
   I Singapore blir kvinnor ej heller våldtagna.
   Sverige har tappat sitt våldsmonopol, uppenbarligen.
   PK-isterna har skapat detta skitsamhälle, ur denna synpunkt, som vi nu befinner oss i.
   De har sakta men säkert under 50 års tid brutit ner något som kunde ha varit så fint.
   Är vår situation irreversibel?

   Gillad av 4 personer

 3. Moab skriver:

  Lustigt, mitt första inlägg kom lite off-topic för det handlade också om hur USA är före oss i allt. Jag minns mitt första besök på ett kafé. Jag ville ha kaffe och en fralla, men blev presenterad med så många alternativ till kaffe och brödsorter att jag blev rådvill, vad var poängen med 7 sorters bröd?

  Men teserna ovan håller inte tror jag, spelet mellan man och kvinna är urgammalt och genetiskt, och alla vet väl att det är kvinnor som väljer, vi män struttar runt och gör det som behagar, som paradisfåglar. Det är heller inte perfekt korrelerat med sexuella preferenser och vem som man vill ska ta hand om ens barn, det är väl därför äktenskapet tidigare var heligt, och samhällen där man håller ihop kärnfamiljen lyckas bättre, både kvinnor och män lägger band på sig för barnens skull. Återigen står det vita väst ut som mera framgångsrikt än många andra samhällen i att finna en balans. Jag tror också att pk-mannen är ganska motbjudande för det kvinnliga undermedvetna och jag tror Jordan Peterson har rätt när han pekar på kvinnors dragning till män som behandlar dem illa som en orsak till massinvandringen, dvs män som deras gener uppfattar som starka. Vi hade skapat en trygg miljö för alla där svenska män stoppat undan det som de flesta män känner ibland, lusten att slå in skallen på någon. Vi har nu skapat en obalans där våld och avsaknad av självkontroll är den främsta attraktionen hos invandrarna, samtidigt som kvinnorna uppfostras att tro att det är utan risk att bli tillsammans med en muslim, en arab eller en afrikan. Den ”franske medborgare” som högg ihjäl sitt 3-åriga barn i Norge häromdagen kom från Karibien. Vänsterliberaler ser bort från människans natur, med ett resultat vi bara sett början på.

  Gillad av 8 personer

  • Stig Rydmark skriver:

   Denne 65-åring döms alltså till dagsböter för hets mot folkgrupp. Den nyligen publicerade stati-stiken visar väl ganska entydigt att det är invandrare som står för gruppvåldtäkterna. Om statistiken är riktig så döms mannen baserad på fakta från verkligheten. I så fall är själva verkligheten hets mot folkgrupp. Är det juridiskt möjligt att döma någon för att offentligt tala om en verklighet? Är kanske statistiken helt felaktig, har kanske domstolen tillgång till annan, hemlig information?

   Gilla

 4. neraldnep skriver:

  Intressant teori, men jag tror inte den når hela vägen fram. Mina egna tankar på ämnet utgår ifrån att det trots allt finns vissa generella skillnader mellan män och kvinnor, även om mycket så klart också är kulturellt betingat. Rent biologiskt och evolutionärt är den mannen (och hanen i djurriket) som är mer promiskuös. Mannen uppvaktar och kvinnan väljer ut någon av friarna.

  I sin urvalsprocess kan kvinnan utsätta mannen för det som dejtingcoacher för män kallar ”shit-test”. Detta innebär att kvinnan exempelvis ställer någon typ av orimligt krav på mannen (”Du måste köpa mig en drink”). En osäker man går med på detta eller blir arg och faller därmed genast i värde i kvinnans ögon. En mer stabil och självsäker man faller inte för detta, men blir inte heller förnärmad, och stiger därmed i värde i kvinnans ögon. Detta är egentligen allmänt känt och yttrar sig i uttryck som ”Snälla pojkar får inte kyssa vackra flickor”.

  Allt detta tror jag går att applicera på hela samhället. Västerländska (och i synnerhet svenska) män har gravt misslyckats med kvinnornas shit-test på samhällelig nivå. Vi borde i stället för att spela med i genustramset klart och tydligt ta avstånd ifrån alla galna pk-idéer (som alltså främst drivs av kvinnor). Onekligen kommer detta initialt att väcka mycket ilska, men i längden vinner vi kvinnors respekt. Innerst inne föraktar feministerna de jämställda pk-männen. Detta är också förklaringen till det till synes helt obegripliga feministiska vurmandet för muslimska män med helt annan kvinnosyn. Eftersom de så totalt skiter i alla feministiska idéer så vinner de kvinnors respekt.

  Gillad av 8 personer

  • U. H. skriver:

   Det är mer komplext än så.

   Män med mycket markerade manliga drag har påverkats mer av testosteron i sin utveckling. Virilitetens gener syns då mer i deras ansikten.
   Så finns det män med mer mjuka anletsdrag där östrogenet påverkat mera. En dos av kvinnlighet mitt i det manliga.

   När kvinnor vid försök fått titta på olika mäns ansikten, på en datorskärm, så visar det sig att de har två helt olika preferenser – läs strategier.

   Och valet påverkas av var kvinnan råkar befinna sig i sin månadscykel. Vid bästa befruktningstillfället väljer hon mer män med mycket markerade ansiktsdrag, från testosteron. Annars väljer hon männen med de mer mjuka ansiktsdragen.

   Tolkningen av detta kan se ut så här: Män med mjuka drag är oftast mycket bra familjeförsörjare. Pålitliga och trygga.

   Medan männen med mera drag av testosteron kan vara bra bärare av helt andra gener. Och något som är nödvändiga för den genetiska variationen, så inavel bättre kan hållas stången.

   En strategi för kvinnor kan då bli: Para dig i smyg med de mest virila männen, de något mer promiskuösa, kanske vid en mer snabb bekantskap, men då samtidigt se att den trygge familjeförsörjare inte märker något.

   För oavsett vem som är fadern är hälften av generna alltid kvinnans. För männen finns alltid en viss osäkerhet med i bilden.

   Inom övriga djurvärlden är fenomenet vanligt. Och för apor kallas de hannar som håller sig framme för sneak-fuckers. Alltså en mer hemlig och dold befruktningsövning.

   Inte alltid så lätt att vara man. Och att ana att otrohet kan vara mycket bra för arten homo sapiens. Såvida du själv inte upptäcker tilltaget.

   Även dessa insikter kan vara bra att veta i dessa tider av #metoo-kampanjer. Kanske är det de mer promiskuösa testosteron-männen som utgör huvudproblemet. Och inte de mer pålitliga männen som står för familjens bastrygghet. Hur står det till med jämställdheten?

   Gillad av 1 person

  • Hovs_hällar skriver:

   Lynx: Det är väl just de män som INTE är i någon fast parrelation, som kan hamna i diverse problem när de umgås med kvinnor. Själv har jag undgått sådant, men det är lätt att föreställa sig vad som kan hända. Se bara på rättsskandalen runt Julian Assange.

   Gilla

   • Lynx skriver:

    Jag tror att vi talar förbi varandra. MGTOW handlar, som jag tolkar det, om män som har tröttnat på att svassa efter den samtida kvinnan och hennes p.g.a. det som brukar kallas för dubbel bestraffning, dvs. det spelar ingen roll hur mycket mannen försöker vika sig för kvinnans vilja och behandla henne som hon säger sig vilja bli behandlad, han får bara skit ändå. Damned if you do, damned if you don’t. I stället för att spela med i deras förnedrande spel skiter de helt enkelt i allt, dvs. de accepterar inte de spelregler som kvinnorna har satt upp eftersom spelet är riggat så att männen alltid förlorar, oavsett insats.

    Jämför exempelvis vänsterns problemformuleringsprivilegium, spelberoende.

    Gillad av 1 person

 5. oppti skriver:

  Läste om sjuksköterskan som sovande i en kollegas säng blivit utsatt för olämpligt närmande.
  Lite Assangekänsla över det hela. Hon tvingades jobba med mannen utan att han omplacerades.
  Man kan ju undra om det behöver gå så långt så fort att det inte går att gå vidare utan att skiljas som vänner.

  Gillad av 1 person

 6. Crister L skriver:

  Utan att ifrågasätta #metoo-kampanjens själ och mening vill jag blott påminna att patologisk narcissism även förekommer bland kvinnor. Kvinnor med denna åkomma ställer till problem i alla delar och skikt av samhället. Det bör inte bli så att #metoo utvecklas till en sorts tapperhetsmedalj för självutnämnda hjältinnor. Ty då får vi ännu en internetbaserad feministisk patamystik med gasen i botten. Patamystiken framkallar, som vi känner till, ett trivialiserande bemötande. Så är det ännu inte med #metoo, men jag tycker mig se tendenser. Allt går så snabbt nuförtiden.

  Gillad av 1 person

 7. Johan skriver:

  Intressant. Stämmer nog att det finns sådana ambitioner som f.n. iscensätts. Och männen i stort följer med eftersom de lärt sig att vara lyhörda mot kvinnans önskemål. Frågan är vad som händer när det går upp för männen att avsikten är att det handlar att underordna sig och inte jämställdhet. Och det finns massor av olika manliga miljöer. Jag är skeptisk…

  Gillad av 1 person

 8. Karl Oskar skriver:

  Intressant framställning Patrik. Jag tror du har rätt. Hur ska mam samtidigt som av dig beskrivet beteende pågår, begripa feministernas närmast hysteriska vurm att till Svea Rike få så många män som möjligt från kulturer där mansrollen är den diametralt motsatta?

  Gillad av 1 person

 9. Steven Jörsäter skriver:

  Jag har länge insett att feminismen är den farligaste av de irrläror som den politiska korrektheten sprider. Den lyckas skapa en slags omnipotent klasskamp som kommunisterna bara hade kunnat drömma om. En kil slås in i varje familj och relation. På varje arbetsplats och på varje universitet skapas en stridsfront. Och vad som är ännu bättre för läran – skillnaden kommer alltid att bestå trots alla försök att utplåna den.

  Naturligtvis finns det knappast någon kvinna som inte har känt sig motarbetad, missförstådd eller underskattad. Eller rent av hunsad. Att det även gäller i stort sett alla män är inget faktum som besvärar retoriken.

  Nu får vi dagligen ta del av en hatkampanj som närmast får betraktas som en lynchmob som riktas mot alla män. Vi män ska svara, heter det. Kanske är vi också alla medskyldiga till mord eftersom en del män mördar?

  Visst, det finns tölpar. Dessa tycks vara extra vanliga i flashiga områden som film och teater där yta betyder allt. Ett spel som många kvinnor ger sig in i med förtjusning. Har dessa tölpar gått alldeles för långt ska de förstås anmälas, åtalas och dömas. När det händer. Inte tio år senare. Och inte av rykten och folkdomstolar.

  Detta hatets ideologi är mycket farligt för hela samhället. Det förstår vem som helst som byter ut ordet ”män” mot vilken annan kategori människor som helst.

  Vi behöver istället snabbt komma tillbaka till en samhällsstämning där kärleken mellan könen betonas och förstärks. Hur vi kompletterar varandra istället för att vara låtsat identiska.

  Gillad av 8 personer

  • frihetligvanster skriver:

   För att kalla sig feminist ska två kriterier uppfyllas, den första är att det är manliga normer som styr samhället, det andra att är vilja till att förändra och jämna ut skillnaderna. Som alla andra ideologier och religioner så missbrukas ofta grundläran. En riktig feminist vill inte överordna sig mannen utan bara bli jämlik. Under historien så har människor missbrukat alla ismer som finns

   Gilla

   • Hovs_hällar skriver:

    Ja tänk så bra kommunismen är. Felet tycks vara att människorna alltid missförstår den.

    — Ungefär som feminismen….

    Ack och ve.

    Gilla

   • Anne-Hedvig skriver:

    I Norge har vi et voldsomt kjønnsdelt arbeidsmarked, og det bekymrer mange feminister. De synes ikke det er nok kvinner som søker toppstillinger.
    Leste i dag om en undersøkelse der 60 % – seksti – av de spurte kvinnene gjerne ville være hjemmeværende husmødre med barna dersom deres menn forsørget dem.
    Sånn er altså stoda i et av verdens mest likestilte land! Interessant med denne biologien, den tyter frem selv om den ikke er PK…

    Gilla

  • JAN BENGTSSON skriver:

   Feminismens mål är väl kärnfamiljens (samhällets) upplösning?
   Det som var Kommunismens våta dröm!

   Men med individHENs frihet MAXAD!

   Ingen MAN, inga BARN, inget ANSVAR!
   (S)amhället fostrar barnen, till goda socialister…

   FÖR SAMHÄLLETS FORTBESTÅND…

   Gilla

   • frihetligvanster skriver:

    Grundfeminismens tanke är att få ett jämställt samhälle. Jesus tanke var att behandla varandra väl men om vi ser på resultatet av kristendomen så har mycket gått snett. Ska vi nu skrota kristendomen. När jag läser många av kommentarerna så slår det mig att de flesta är oförsonliga, lika oförsonliga som de värsta kommunisterna, fascisterna, islamister, kristna, budister, feminister med flera. Jag tror på cirkeldialoger och det goda samtalet som många gånger kan leda framåt och detta grundar jag på humanistiska värderingar. Ideologier och religioner är oftast en vägledning till ett bättre samhälle men när de fastnar i det gamla och inte orkar eller vill ta sig fram och utvecklas då blir det problem för alla med fasanfulla resultat.

    Gilla

 10. Jonas Nilsson skriver:

  Eller ännu enklare: det som förr var en samhällelig revolutionär kamp är än så länge en kamp mellan könen. Kanske just därför – att det är dagens tänkta motpoler – kommer inte hen begreppet bli annat än praktiskt.

  Gilla

 11. Leif VE skriver:

  Det är precis vad det handlar om. Radikalfeminismens hemland, där nämnda tankegods är statsreligion, går före. Leder vägen. Mannen ska sättas i koppel. Blir dock besvärligt, med tanke på evolutionspykologi. Men sociologiskt intressant. A land of sissys har aldrig överlevt historiskt.

  Gillad av 1 person

  • cmmk10 skriver:

   Det är därför Kina nu försöker ta krafttag mot feminiseringen av de små pojkarna. Man är antagligen orolig för landets framtid som supermakt och hotande brist på fungerande personal i krigsmakten.

   Gillad av 1 person

 12. Inovus skriver:

  Jag kunde inte låta bli att till frukosten idag med min hustru (sedan många decennier) diskutera Patriks funderingar idag om kvinnors förändrade beteende vid eventuella försök från män att visa vad som idag betraktas som otillbörligt intresse (som man nu vill bli straffbart). Det var ingen tvekan i rösten från hennes sida när hon sa att det i hennes ungdom var bara de ”fräcka” och framfusiga pojkarna som hon tyckte var ”spännande” och hon visste säkert att det tyckte de flesta andra flickor också. Själv var jag nog för ”snäll” men med tiden anpassade jag mig till tidsandan och då kom även andra egenskaper (som artighet och att vara väluppfostrad) till sin rätt.
  Jag minns med leende i mjugg den tiden när vi myntade uttrycket – ”Dåligt rykte är som kille det mest värdefulla man kan ha …..”. Kanske gäller det fortfarande. Vem vet? Jag skall fråga mina många artiga och väluppfostrade barn vad dom anser.

  Gillad av 2 personer

  • Per-Anders skriver:

   Så sant. Det finns massor med studier som visar att kvinnor dras till den bufflige och ratar den så kallade snälla mannen.

   Hela den så kallade jämlikheten har totalt spårat ut. Det handlar inte om jämlikhet i möjlighet utan har blivit att könen ska vara jämlika. En del kvinnor vill vara som män och en del kvinnor vill att männen ska vara som kvinnor och en del män försöker vara kvinnor.

   Kvinnorna blir de stora förlorarna. Kvinnor mår bäst i förhållanden med en stark man (mentalt). Hur många tidningar hittar ni i tidningsstället som handlar om ”må bra” som riktar sig till män? Det är en stor industri kring kvinnors hälsa och välmående medan det är en pyttemarknad på området för män; det finns ingen efterfrågan.

   Gillad av 2 personer

   • Johan skriver:

    Slutsatsen blir otvedtydigt att feministerna kommer måla in sig i en återvändsgränd och att risken finns att resultatet blir det motsatta. Frågan är om det inte har börjat redan.

    Gillad av 1 person

 13. uppstigersolen skriver:

  Den var bra. Då bör varje man ha med sig färdiga, juridiskt hållbara, dokument som kvinnan får skriva på innan eventuellt sängäventyr företas. Plats för kvinnans fingeravtryck också så ingen tvekan om vem som skrivit på. Låter inte så romantiskt dock.

  Gillad av 1 person

 14. Jaxel skriver:

  MHelt klart en intressant teori.

  För övrigt vill jag återkomma till min undran om varför den förskräckande utvecklingen av statistiken över sexualbrott nästan inte uppmärksamma alls (1). Notera att statistiken över anmälda brott och intervjuundersökningen (NTU) ger en tämligen samstämmig bild.

  Svaret är väl egentligen givet. Tillsammans med bl a tidigare rapporter från BRÅ (1996 och 2005) framstår invandringen som en mer eller mindre uppenbar orsak. Vem vet det kan vara en förhastad slutsatsen. Fast det är tämligen uppenbart att det är den slutsatsen som också PK-Sverige drar eftersom man absolut vill undvika att diskutera utvecklingen. En utvecklingen som inte minst idag borde vara självklar att diskutera. Hellre då hänga ut programledaren x eller skådespelaren y.

  Inom parentes frågar jag mig hur alla chefer på våra prestigefyllda institutioner kan komma så lindrigt undan. Hur kan de påstå att de inte vetat vad som pågått om dessa trakasserier och övergrepp varit så vanliga som vi nu informeras om. Fast det är klart dessa chefer är givetvis goda och politiskt korrekta människor så de bör förstås förlåtas även för de mest häpnadsväckande underlåtenhetssynder. (Undelåtenhet enligt deras egen utsago alltså. Något annat får inte ens misstänkas?)

  https://www.bra.se/brott-och-statistik/statistik-utifran-brottstyper/valdtakt-och-sexualbrott.html

  Gillad av 1 person

 15. frihetligvanster skriver:

  Tyvärr så har din portugisiska lärarinna rätt i mycket. Ska man våga hälsa på någon? men det är ett resultat av könsmaktsordningen som har funnits och finns kvar och som många vill ändra på men som tyvärr har slagit lite fel i dag. Metoo kampanjen är viktig för den uppmärksammade denna könsmaktsordning men jag anser att den har gått för långt då den hänger ut människor (läs män undantagsvis kvinnor) som har gjort dumma saker men som har ändrat sig till det bättre med tiden. Jag ogillar att vi i Sverige hela tiden söker syndabockar hellre än fel och att det ska var så förbaskat svårt att förlåta. Den enskilt drabbade person har så klart svårt att förlåta men samhället borde ha en mer förlåtande attityd.

  Gillad av 1 person

 16. Jan Ahlström skriver:

  Härligt, om 50-100 år är det alltså någon man som drar igång en metoo-kampanj och då ligger ett stort antal kvinnliga kändisar skrynkligt till. Skulle varit kul å vara med då.

  Gilla

 17. Hovs_hällar skriver:

  Portugisiskalärarinnan är en klurig gestalt. (Funderar ibland på om hon är en litterär konstruktion.) Personligen har jag inte upplevt samspelet mellan könen riktigt så krasst, men sett i ett allmänt fågelperspektiv har hon förmodligen rätt.

  Vad som slänger in grus i hela maskineriet är att det nu dykt upp en ny aktör på scenen — en aktör vars syfte är att vrida klockan tillbaka ungefär till medeltiden. Och eftersom PK-sekten utnämnt den här aktören till ”offer”, så får den inte öppet ifrågasättas.

  Syftet med metoo-kampanjen är att dra bort uppmärksamheten från den här nya aktören enligt det beprövade receptet nu-talar-vi-om-det-här-istället!

  Schizofrent? Ja definitivt. Hela PK-sekten är sådan, och den skapar ett schizofrent samhälle.

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Schizofreni

  Gillad av 3 personer

 18. Realistmorsan skriver:

  Den här teorin kan inte stämma. Varför klär sig då kvinnor så enormt utmanande idag om de inte vill attrahera mannen?Tajta byxor eller korta kjolar som visar varenda muskelfiber och alla rundningar, håret utsläppt, sexiga lockar hänger rakt framför ögonen, naglarna är påklistrade och målade i olika mönster, ansiktet hårt sminkat, ögonbrynen perfekt målade, varenda detalj söker männens blickar. Kvinnan sänder ut signalerar idag, kom och se mig, jag är ett objekt.
  När dessa signaler mottas av männen är de inte tillåtna att besvara för då blir de bestraffade.
  Är det inte lite svårt att ta en kvinna på allvar som tippar omkring i högklackat och är upptagen med att håret faller ner i hennes ansikte hela tiden…….
  På min arbetsplats har man anställt en del kvinnor på IT avdelningen. Dock när man ber om hjälp med något tekniskt så är det alltid en man som till slut som löser problemen.
  Vi är olika och har olika roller, genusteorin är livsfientlig och kvinnorna är förvirrade.

  Gillad av 3 personer

 19. Jaxel skriver:

  Som några kommentatorer varit inne på ovan så utvecklas könsroller i ett samspel mellan könen. Om kvinnor i gemen verkligen hade önskat sig en annan man än dagens så hade dagens mansroll sett annorlunda.

  I begreppet önskat sig måste man då lägga in en mycket konkret betydelse, nämligen vilken partner de önskar sig. Om feministerna vill se en annan man än dagens föreslår jag att de ägnar sig åt påverka sina medsystrar att välja den typ av man de säger sig önska samt att förstås också själva välja den sortens man.

  Möjligen förändras kvinnors preferenser något med åren samtidigt som de unga vuxenåren är mycket formativa i en människas (mans) liv.

  Gillad av 1 person

 20. Christer Carlstedt skriver:

  Som jag har förstått det hela så anser sig ett gäng kvinnor ha blivit utsatta för sexuella trakasserier. I vissa fall har damerna varit explicita med vad det handlat om, men i de flesta inte.

  Tyvärr kan jag inte hjälpa, med tanke på den tydligen ofta långa tidsrymden mellan ”brottet” och tjoandet, att det kan ha varit en ömsesidighet i parningsspelet, som inte utfallit till damens belåtenhet.
  Själva definitionen av trakasseri är att ett beteende upprepas trots påpekande från den som anser sig utsatt att det inte varken uppskattas eller ens halvgillas. En engångsföreteelse kan alltså aldrig bli trakasseri.

  Inte heller kan jag frigöra mig från tanken att man gravt missuppfattat vad som menas med sexuellt beteende. En kram på en arbetsplats är inte nödvändigtvis en sexuell handling. Det kan faktiskt vara ”det här gjorde du bra – jag gillar dig”. En sexuell handling eller ej avgörs av kontexten.
  Jag kan lova att när jag kramar om min son eller dotter så har det då rakt inget med sex att göra.
  Tillika kan jag lova att min fru aldrig har känt sig manad att ta av kläderna för att hon har fått en kram av mig.

  Konklusionen blir följaktligen, så länge jag inte vet vad som menas, att vi har att göra med ett gäng hysterikor (inte alla gubevars) som försöker få sina femton minuter i rampljuset.

  Gillad av 6 personer

 21. Snofsan skriver:

  Hej Patrik, det var synd att behöva se att alla kommentatorer hittills skrivits av män. Har du inga kvinnliga läsare eller är det bara så att de inte vill kommentera.

  Jag, som naturligtvis också är man, tyckte nog att din lärarinnas första observation var central (och det där vet ju vi som var med redan på den tiden) men jag tycker att ni gick lite för långt under fortsättningen.

  Hur som helst är nog att kvinnorna i mångt och mycket har gått om männen och en komplimang uppfattas därmed snarast som slavens smicker.

  Gillad av 1 person

 22. MartinA skriver:

  En kvinna betalar generellt 2 652 350 kalorier för att producera en avkomma, en man betalar generellt 50 kalorier. Ergo kommer kvinnan vara den som väljer i alla normala mänskliga samhällen. Din lärarinna har med andra ord missuppfattat den tidigare könsmaktsordningen.

  Anledningen till att hon missuppfattat den är att eftersom det är så dyrt för kvinnor att fortplanta sig vill de alla ha bästa tänkbara genetiska material. Så alla kvinnor tävlar om samma fåtal män som de bedömer som bäst. När kvinnor sedan försöker uttala sig generellt så blandar de ihop ”män” med de högstatusmän som de själva åtrår.

  Gillad av 1 person

   • MartinA skriver:

    Det finns flera krafter som verkar samtidigt. Men om du vill förstå relationen mellan män och kvinnor måste du börja med fundamenta.

    En annan kraft en den jag gick igenom är att kvinnor behöver dock få resurser från män eftersom att bära, föda och uppfostra barn kräver så många kalorier. Det är också gynsamt när barnen skall slå sig in i vuxenlivet.

    Tendensen för vår art är att högstatusmän får många fler avkomma än lågstatusmän. I vissa kulturer har detta formaliserats, mest känt är kanske islams fyra fruar regel. I modern svensk kultur finns flera beteenden som orsakar det här, allt från ensamma mamman som låter staten stå för resurserna. Till kvinnan som är otrogen mot en mer stabil man i syfte att låta honom mata och uppfostra barn med mer högstatusgener än vad han har (Beteendet är också vanligt i monogama fågelarter).

    Hursomhelst så var min kommentar bara ett påpekande att PEs portugislärarinna inte vet vad hon pratar om. Hon gör det klassiska kvinnliga misstaget att blanda ihop gruppen ”alla män” med gruppen ”högstatusmän”. Just för att kvinnor starkt tenderar välja högstatusmännen och överhuvudtaget inte överväger lågstatusmän framstår det för dem som det är ”männen som väljer” när det är tvärtom. Den här tendensen har troligtvis förstärkts väldeliga av den generella välfärdstaten och ”emancipationen”. Eftersom behovet att få en man att ge resurser till avkomma försvunnit.

    Gillad av 1 person

   • Anne-Hedvig skriver:

    Det viser seg jo nå at flere menn enn før ikke får avkom. De velges bort. Høystatusmennene derimot kan få både to og tre kull. ”Pent gjenbruk”.

    Gillad av 1 person

 23. Petrus skriver:

  Reflektioner ang. artikel och kommentarer:

  1. Kvinnor dras kanske inte främst till färgade invandrarmän p g a ett mer aggressivt beteende. Det är inget nytt att kvinnor dras till olikheter. För ca 20 % av kvinnorna är pigmentering en väldigt stark faktor. Theodor Kallifatides fick när han kom till Sverige höra att svenska kvinnor var ”vilda” efter invandrarmän. Själv märkte han dock inget (kanske för att han inte har ett typiskt sydeuropeiskt utseende). I RFSU:s tidskrift Ottar publicerade man kring 1984-85 ett temanummer om kvinnors dragning till utländska män. Man besökte bl a ett disco dit svenska tjejer och invandrarkillar från Mellanöstern brukade gå. ”Jag blir alldeles galen när jag ser en snygg utlänning, knäna bara viker sig”, sade en tjej och tillade att ”de flesta är snygga”. I boken ”Sanningen om Gömda” av Monica Antonsson nämns sextrafiken till en nyöppnad flyktingförläggning. Visst kan faktorer som att flyktingar som kommit från krig och kanske upplevs som krigare kanske också bidra litet, ungefär som att en del kvinnor dras till kriminella män och skickar brev till kända mördare, bankrånare och våldsbrottslingar. Men i huvudsak handlar det nog om utseende. När raggarna i Södertälje blev utkonkurrerade av syrianska män på 70-talet tog de till nävarna. Det hjälpte inte. Tjejerna föredrog ändå syrianerna.

  2. Kvinnor tycker i regel inte om att andra män än deras partner rör vid dem.

  3. Undrar varför Dick Erixon och inte Anna Ernius är chefredaktör för SD:s Samtiden.

  Gillad av 2 personer

 24. Sixten Johansson skriver:

  Min fru börjar misstänka att portugisisklärarinnan är Patriks alter ego… Tankarna går till en bok av Esther Vilar: ”Den dresserade mannen” (orig. 1971). För 40 år sedan hade jag en österrikisk flickvän (som avskydde sitt hemland). Hon var häpen över hur oerhört naiva männen och kvinnorna i Norden var, hur barnsligt troskyldiga och enplanade. Hon sa att på kontinenten visste alla kvinnor hur lätt det är att manipulera män och de visste att tillvaron är mångbottnad. Naturligtvis praktiserade de sina färdigheter och roade varann med historier om de dumma karlarna.

  Ja, jag tror att den klartänkta brasilianskan har rätt. Sociala och mediala kampanjer i den här andan drivs av en liten minoritet yngre kvinnor med möjlighet att armbåga sig fram i offentligheten och positionera sig i samhället. Det enda som intresserar dem är ytan och de är blinda för verklighetens djup och handlandets konsekvenser. Lidande blir de yngre männen, majoriteten av de yngre kvinnorna och – värst av allt – gårdagens, dagens och framtidens alla barn. Inte minst de narcissistiska kvinnornas och de mentalt kastrerade hanjyckarnas egna olycksaliga avkomlingar.

  Den som är intresserad av den samtida sociala onaturlighetens rötter i barnets personlighetsutveckling kan hitta ledtrådar, centrala teorier och namn i en artikel i engelska Wikipedia: ”True self and false self”.

  Gillad av 3 personer

 25. ingarohomeStaffan W skriver:

  en kommentar från en undersökning i USA, som kan passa in i diskussionen om effekten av att vara PK…
  Staffan
  The Cato 2017 Free Speech and Tolerance Survey, a new national poll of 2,300 U.S. adults, finds that nearly three-fourths (71%) of Americans believe that political correctness has silenced important discussions our society needs to have. The consequences are personal – 58% of Americans believe the political climate prevents them from sharing their own political beliefs. “These data show why censoring offensive speech is difficult—Americans can’t agree what speech is offensive or shouldn’t be allowed,” said Cato’s Emily Ekins. “What is deeply offensive to one person may simply be a political opinion to another…[I]f we silence speech that any number of people find offensive, we will shut down a wide variety of important political debates.”

  Gillad av 2 personer

 26. Petrus skriver:

  Litet fler reflektioner.

  Jag tror att det fortfarande även bland svenska män kan vara ett problem att män kladdar på kvinnor och omedvetet diskriminerar kvinnor i arbetslivet. Kanske även något så oskyldigt som en ”hö, hö, lilla gumman”-attityd kan vara ett problem. Jag tycker väl dock att vi i det svenska samhället nått den punkt där vi har en slags balans och dylikt inte utgör något påtagligt problem, i alla fall inte jämfört med t ex MENA-länderna. Jag noterar också att svenska feminister i regel struntar i om dylika beteenden importeras hit. Vi har också fått problem p g a att jämställdhetstänket i vissa avseenden gått för långt. Man kvoterar t ex in män med lägre betyg till veterinärsyrket för att få bättre könsbalans. Kvinnor kvoteras in till brandkåren och polisen trots att de i regel är fysiskt olämpliga som brandmän och kan vara olämpliga som poliser.

  Ett annat problem är viljan att försöka hjärntvätta svenska pojkar i genus-jämställdhet från barnsben. Vet en del fall där detta snarast gett mentala skador. Ett bra exempel; Småpojkar brukar ofta slåss. Genus-fröken eller genus-mamman säger ”pojkar och flickor är precis lika och skall behandlas lika (möjligen med den skillnaden att pojkar är litet sämre på att vara flicka, som ju är idealet, typ)”. Pelle tar fasta på orden och slår inte bara Olle utan även Stina. Nu blir mamman eller fröken förfärad. Men det var ju inte så farligt att jag slog Olle? invänder Pelle. Och jag fick faktiskt tvinga mig till det.

  Gillad av 1 person

 27. Hortensia skriver:

  Hmm… Patrik, det kommer alltså att vimla av ”Svarta änkor” i Sverige framöver? Huvaligen!

  När det gäller den nu allt skarpare skönjbara skillnaden i inställning till det (o)täcka könet mellan lite äldre svenska kvinnor och de, allt ifrån något till betydligt, yngre svenskor, som under sin uppväxt i det allt mer mångkulturellt dysfunktionella och våldsamma, ”spännande”, nya Sverige har ”berikats” i ökande grad av importerad, hänsynslös och föraktfull ”hypermaskulinitet”…

  … ligger nog förklaringen i just detta sorgliga förhållande; de har fått mer än nog av ”killarna”. 😦

  Gillad av 1 person

 28. Ingrid Clenman skriver:

  ”Unga damer” skriver du Patrik. Är det så svårt att säja ”kvinnor”? Kallar du män för ”herrar” kanske?
  När jag lämnade Sverige 1976 begicks omkring 400 våldtäckter per år, de allra flesta mot flickor och kvinnor, men även mot män. I dag begås omkring 6 000 per år i Sverige. Du tycks tro att detta har något med feminism att göra. Märklig tanke. Sexuella trakasserier av olika slag begås mot både kvinnor och män och de är lika avskyvärda oberoende av vem som utför dem och vem som är offer. Att bli utsatt för våldtäckt är något som kan förstöra en ung människas liv oberoende av kön. Det vanliga har varit att endast en bråkdel polisanmäls och det har inte ändrats på decennier. Därför finns det nu en oerhörd mängd offer som äntligen har fått en chans att tala öppet om det som legat fördolt i deras sinne och förföljt och plågat dem under åratal av tystnad. Tror f-n att många tar chansen!
  Vad har detta med feminism att göra? Du och många skribenter här tycks i stället ge uttryck för något slags irrationellt kvinnohat, där ni helt glömmer bort alla pojkar och män som också utsätts för våldtäckter och andra sexuella plågor.

  Gilla

 29. Lars skriver:

  Unga karriärs kvinnor ser sig stoppade och då de inte lärt känna sina egna begränsningar i skolan så skyller de på omgivningen, på patriarkatet. Men alla äro kallade men endast ett fåtal utvalda! Hursomhelst är inte dessa #metoo kampanjer trovärdiga utan har häxjakts karaktär. En och annan har självklart varit utsatta, men det förefaller ofta vara dagens lättkränkta kvinnor (och män) som fyller på med berättelser där allt är oförlåtligt som inte behagar – därmed inte sagt att jag tycker om sexuella trakasserier, men jag har svårt finna trovärdighet i detta, särskilt när media genom åren drivit den ena häxjakten efter den andra på olika områden, inte minst kring invandrarkritiker. Det är lite sent komma dragandes med vad som hänt femton år tidigare utan vittnen och sedan fungerar media som jury och domare.

  Bristen på trovärdighet lämnar öppet för spekulation. Media borde vara rädda om sin trovärdighet generellt. Kanske jag har fel, men jag tror inte på media.

  Gillad av 1 person

 30. Björn K skriver:

  Brås Trygghetsundersökning för 2016 visar tydligt att kvinnors utsatthet för sexualbrott ökat kraftigt de senaste åren. Man kan konstatera att #metoo-kampanjen kommer ytterst lägligt för de som vill se bort från detta. Nu kan man grotta ner sig i det som hänt 5, 10 kanske 15 år tillbaka och koncentrera sig på det. Så länge det nu går….

  Gillad av 1 person

 31. Willy Lindqvist skriver:

  Tror att det är en samhällsförändring vi just nu upplever och att kvinnor kommer att ta betydligt mer plats överallt i samhället.

  Gilla

 32. Katharina Elsässer skriver:

  # Metoo kampanjen och vad den medfört, är inget som precis är känt eller har efterföljare i Tyskland.
  Om det beror på att tyska män har större respekt för kvinnor vill jag låta vara osagt men jag har svårt för att tro det.
  Jag tror inte för ett ögonblick att den svenske vite mannen, som är uppväxt i vårt så jämlika land,
  behöver läxas upp av statsråd ja tom statsministern,vilket han gjorde inför hela den samlade EU eliten idag.
  Däremot har jag många gånger funderat över varför alla dessa ”kampanjer”så snabbt drar över hela svenska folket och i en del fall tom. resulterar i ny myndigheter.
  Nu mina herrar är det dax för er att sätta igång med #Intejag !

  Gillad av 1 person

 33. Johan skriver:

  Ett mönster börjar, som jag ser det, kunna skönjas. Vi är i snabb takt på väg mot parallella samhällen på en gemensam geografisk yta.
  Ett av samhällena växer i snabb takt i omfattning. Det är ett samhälle med mycket stark sammanhållning, en urstark familjebas och urstarka manliga och kvinnliga roller.
  Det andra samhället har under decennier luckrats upp i grunden, i stort sett samtliga traditioner och sammanhållande kitt har ifrågasatts och vi når nu kulmen, ett sönderfall av vårt samhälle. Nu frågar jag mig om detta är tillfälligheter, klantighet eller om det sker för att någon vill detta. I det senare samhället har de mest militanta feministerna utsett sina egna inhemska män till fiender och slagpåsar. Om detta leder till att, som vi börjar se, fler och fler män vänder dem ryggen och avstår från längre relationer eller familjebildning, återstår, om de söker en heterosexuell relation, att vända sig till den första gruppen. Där står dessa kvinnor lägst i rang och är knappast potentiella familjebildningspartners, möjligen objekt. För att inte tala om den värderingskrock som kommer uppstå.
  Att starta slitningar på bred front mellan könen i ett samhälle är nog det effektivaste sättet att bryta ned det snabbt.
  Vem vill det, varför och vad får vi istället?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.