Lucia är en vacker svensk tradition

Mohamed Omar

En av de saker som fick mig att lämna islam var Lucia. Jag tror att året var 2007. Jag är dock inte säker. Det var morgon och jag råkade befinna mig på universitetsbiblioteket i Uppsala. På Carolina Rediviva. Jag hade ingen tanke på vilken dag det var.

Plötsligt hörde jag en bekant ton. Sankta Lucia. Det var överjordiska röster. Så skrev luciatåget sakta in i salen. Då mindes jag barndomens lucia. Ljusen i mörkret och de vita dräkterna. Staffan var en stalledräng. De där dofterna.

När jag stod där och tittade på Lucia med ljus i sitt hår, tänkte jag: ”Vi har så mycket vackert i vår svenska kultur. Och det finns här, så nära. Varför har jag sökt mig så långt bort?”

Det är något visst med lucia. Det är som om något himmelskt, något överjordiskt, plötsligt kommer in i vår vanliga värld och får alla att stanna till och förändras, bli lite stillsammare och mjukare.

Lucia på universitetsbiblioteket var en av flera liknande upplevelser. En annan var när jag gick förbi Domkyrkan, dörren stod på glänt. Jag gick in och där pågick en Händelkonsert. Visst hade jag hört Händel förut. Men ibland är man särskilt mottaglig, ibland har musiken en särskild makt.

Dessa upplevelser blev fler och steg för steg växte beslutet fram inom mig att lämna islam och komma tillbaka till den svenska kulturen.

Jag försökte förena islam och svensk kultur, men insåg att det inte gick. Det går att förena muslimer med svensk kultur, för en muslim är ju vem som helst som är född som muslim. Jag känner muslimer som gillar lucia. Men en som har blivit muslim, en som har gjort ett medvetet val, måste ju åtminstone ha ambitionen att följa sin religion. Och att fira lucia och jul på ett traditionellt svenskt sätt går inte ihop med islam.

Alltså, om du är född muslim kan du vara i stort sett hur som helst. Du har ju inget ansvar, utan har bara fötts in i något som du kanske inte vet så mycket om. Och även om du läste på och började tvivla skulle det vara svårt att ta sig ut. Men en konvertit, en som i vuxen ålder anammat en tro, kan ju inte bara strunta i vad den lär. Då lämnar man. Och det var vad jag gjorde.

Enligt islam får som bekant kvinnor inte visa sitt hår. Kvinnor får heller inte sjunga i blandade församlingar. Man får definitivt inte sjunga så här:

Nu är eld i varje spis, varje spis, varje spis.
Med julegröt och julegris, julegris, julegris.

Det är synd att så många svenskar inte uppskattar sina egna traditioner. För det är onekligen något både vackert och säreget med luciafesten.

Man kan, även om man som jag är ateist, tänka på legenden om Lucia som levde på Sicilien på 300-talet. Hon var martyr för sin kristna tro. Hon blev både bränd och genomborrad med svärd. Idag är det många kristna som förföljs dödas i världen. Det sker även i Europa.

Den 26 juli 2016 blev den franske prästen Jacques Hamel som halshuggen av jihadister i sin kyrka. Innan de dödade honom läste de ur Koranen. Fader Jacques var helt lugn när han slaktades. En martyr i vår tid.

Jag tänker på hur bra jag har det som lever i Sverige. Jag har kunnat välja livsåskådning och tro. I många islamiska länder finns inte den friheten. Profeten Muhammed sade: ”Döda den som byter religion”. Även om inte alla stater tillämpar dödsstraffet, så finns det ett starkt socialt tryck. Man kan inte tala öppet om att man inte längre tror på Muhammed.

Men även i Sverige är muslimer som lämnat islam utsatta. Jag har kontakt med människor som lämnat islam, men som inte vågar vara öppna med det. De låtsas vara muslimer för att inte förstöra sina familjer och riskera hot, utfrysning och förföljelse. De skulle vilja fira lucia och jul och leva vanliga svenska liv, men kan inte.

Klicka här för att gilla min sida på Facebook!

18 reaktioner på ”Lucia är en vacker svensk tradition

 1. Elisabeth Henriksson skriver:

  Tack för alla dina upplysande texter! Jag har ofta undrar hur du klarat dig undan förföljelse pga att du lämnat islam. Får du vara ifred för dina tidigare ”bröder” och imamerna?

  Gillad av 5 personer

 2. Hortensia skriver:

  Bra beslut, Eddie, men jag tror verkligen inte längre, att det finns någon plats för islam, som fortfarande är en grym och barbarisk kult med pedofeten Muhammeds omoraliska leverne som högsta föredöme…

  … i ett land som Sverige, där även de allra mest hedniska av våra urgamla traditioner har hyperciviliserats och förvandlats till varma, ljusa, vänliga och underbart glädjespridande
  familjehögtider.

  Fullvuxna svenskar borde ta sig tid, att objektivt betrakta sin omgivning och fundera över vilket som, egentligen, är mest angeläget; att friborna, glada och oskuldsfullt vitklädda svenska flickor med utslaget hår…

  … får fortsätta sprida ljus och glädje i vintermörkret – eller att löjligt lättkränkta, mörkklädda och skäggprydda män med rötter i veritabla kvinnohelveten tillåts fortsätta kräva ensidig anpassning till sin egen kultur.

  LUCIA eller LUCIFER? Valet är, faktiskt, vårt eget!

  Gillad av 6 personer

 3. cmmk10 skriver:

  I går visade de bilder från något Luciafirande, tror det var Rinkebyskolan, där stod det mörkhyade flickor med insvepta huvuden i vita sjalar, vita linnen och ljuskronor. Blev något förvånad, men kanske Lucia numera är så långt ifrån kristendomen att även muslimer kan delta – ungefär som det där vedervärdiga Halloween.

  Gillad av 1 person

  • Hortensia skriver:

   Hmmm… CMMK10, som vita spöken då alltså? Fick mig osökt att tänka på hur jag tillsammans med övriga konfirmandflickor, enligt traditionen, skulle lussa för prästen, som råkade vara en ogift herre sammanboende med sin något ålderstigna (norska) moder…

   … som blev fullkomligt skräckslagen och skrek för full hals, något i stil med att ”änglarna kommer och tar mig”, när vi stämde upp i unison skönsång i skummet vid hennes fotända. Gissa om vi blev snopna och dröp av i samlad, men en aning stukad tropp… 😀

   Gilla

 4. Bo Svensson skriver:

  Det finns väl inte längre några som tror och beter sig som en oförvitlig kristen. – Vi lever i en kristen tradition och i den är man fri att lyssna till allt klokt som sagts och skrivits.

  Gilla

 5. Rolf skriver:

  De flesta är kristna i Sverige, även om de inte bekänner sig till en viss kyrka.

  Kristendomens budskap är KÄRLEK till sina medmänniskor och naturen
  Vanlig ärlighet och vänlighet människor emellan..

  Det är kristendomens kärna.

  Gillad av 3 personer

 6. Jonas skriver:

  Något jag inte förstår är hur personer som tror på historier som ”legenden om Lucia som levde på Sicilien på 300-talet” kan sitta och förfasa sig över muslimer och att islam brer ut sig mer och mer.
  Eftersom ni inte haft några som helst problem med kristendomen som spreds med svärdet och som har klistrat på sina ”helgon” på våra traditioner så förtjänar ni inget annat än att tvångsomvändas till islam.

  Gilla

  • uppstigersolen skriver:

   Obegriplig kommentar. Bara för att vi firar Lucia med ljus i håret som kommer när det är mörkt betyder väl inte det att vi tror på historien om Lucia som levde på 300-talet på Sicilien. Och att kristendomen spreds med svärdet får väl stå för dig. Att du gillar muslimer framstår som tydligt. Jag gillar inte Islam, en vedervärdig ideologi.

   Gillad av 1 person

   • Jonas skriver:

    Det finns flera vittnesmål från präster som reste till Norden, för att de önskade bli martyrer, vilket var väldigt populärt bland kristna på den tiden, att det var näst intill omöjligt att bli ihjälslagen av dessa barbarer. De få som lyckades hade gjort sig skyldiga till brott som det var dödsstraff på, som t.ex. Ansgars efterträdare som förgrep sig på barn.
    Historielös och naiv skola det stå på Sveriges gravsten.

    Gilla

 7. Ulrika skriver:

  ”Med julegröt och julegris, julegris, julegris.”
  Tack för den! Fick mig ett gott skratt:-)
  Kommer ihåg luciatåget genom min lilla stad på den tiden. Det var årets händelse då man gick man ur huse påbultad och dubbelt glad om det var lite vitt på marken.

  Gilla

 8. Savalle skriver:

  Intoleransen ökar, våldet ökar, människors förtvivlan ökar.

  Sverige sjunker djupare och djupare ner i en hierarkisk struktur som domineras av ett fåtal enormt rika människor, en totalt hänsynslös elit.

  Människors frihet försvinner gradvis genom lagstiftning utförd av denna elits tjänstvilliga politiker.

  En av de viktigaste faktorerna till denna negativa spiral, som med stigande acceleration håller på att dra ner oss i ett slavsamhälle, är EU.

  Konstrukten EU var redan från början Globalist-elitens verktyg för att slå sönder nationalstaterna i Europa.

  Läs denna enormt viktiga artikel om Walter Hallstein, den ideologiska mästerarkitekten och nazisten som gjorde ritningarna till det som skulle bli EU:

  https://newsvoice.se/2017/12/12/ingemar-ljungqvist-eu-walter-hallstein/

  Gillad av 1 person

  • P I Persson skriver:

   Den där VLT-artikeln stämmer ju inte ! Det är sant att luciafirande inte är en gudstjänst men akten vimlar ju av kristna inslag. Det sjungs inte psalmer ??? Eh … Nu tändas tusen juleljus (# 116 i svenska psalmboken) är ju närmast obligatoriskt ingående i luciafirandet. Det brukar även sjungas andra psalmer och kristna sånger med advents- eller julmotiv.

   Det är sant att luciafirande förekommer på alla möjliga sekulära platser men det är inte sant att det ”nästan aldrig” förekommer i kyrkor. Tvärtom. Det är få kyrkolokaler som inte har någon form av luciafirande (fast inte nödvändigtvis exakt på luciadagen). Och präster / pastorer deltar oftast (fast inte alltid) i tjänsten. Och då nästan alltid med en kort andakt, som förstås är kristen.

   Tredje söndagen i advent (kristen helgdag) infaller ibland just på 13 december, Lucia-dagen. Och infaller den inte exakt på dagen så infaller den strax före eller strax efter. Svenska Kyrkans tema för 3 i advent är ”Bana väg för Herren” och evangelietexterna handlar om Johannes Döparen, som enligt kristen tro var en vägröjare för sin kusin Jesus Kristus. Det är allmänt vedertaget att man i kyrkorna denna dag gör en koppling mellan Johannes Döparen och Lucia, som på sitt sätt också röjer väg för det goda (av kristna uttytt som Jesus Kristus).

   (En parentes : Lutherdomen, främst SvK, må vara majoritetsreligion i Sverige, men är efter år 2000 inte längre statsreligion).

   Nog för att lucialegenderna är många och med tveksam historicitet, men någon historisk bakgrund finns iaf även om själva luciafirandet är relativt fristående.

   Det är helt rätt att originalet till luciasången handlar om en halvö. Men det har inte med saken att göra. De luciasånger vi sjunger är bearbetningar för luciatåget och ingen översättning.

   Gillad av 1 person

   • Erik Sandewall skriver:

    Folk får naturligtvis utforma Luciafirandet som de vill, men ‘nu tändas tusen juleljus’ kan inte betraktas som en sång som hör Luciafirandet till. I andra versen står det ju ”… ikväll/ går julens glada bud/ att född är Herren Jesus Krist/…”. Det är uppenbart en julsång och den som lägger in den i Luciafirandet har inte tänkt sig för.

    Kopplingen mellan Johannes Döparen och Lucia som ”vägröjare” är också konstlad. Visst kan en präst i advent tänkas alludera på den näraliggande Luciadagen, men den blir inte en kristen högtid för det. I slutet av april kan en präst alludera på det kommande första maj-firandet och strävan efter rättvisa, men första maj blir inte en kristen högtid genom detta..

    Min huvudpoäng i artikeln var att muslimer ska känna sig välkomna vid Luciafirandet, och att argumentera emot extrema islamistiska argument att detta skulle vara olämpligt. Det är synd om det skulle saboteras av dåliga argument om Luciafirandets bakgrund och karaktär.

    Gilla

 9. Gösta Svensson skriver:

  Citat från Omar:

  ”en muslim är ju vem som helst som är född som muslim”

  Den där uppfattningen erkänner inte jag. Man föds inte till en ideologi/religion, man fostras möjligtvis in i den och senare, när man mognat något tar man ställning.

  I Sverige har många än så länge historiskt unika möjligheter att ta ansvar för sin tro/övertygelse. Jag vet att det kan vara svårt för många pga det sociala och kulturella trycket, men det är ingen orsak till att gå med på att någon skulle ha en stämpel i pannan då han eller hon föds. Man måste avkrävas ansvar. Jag tar ansvar och kallar mig inte kristen eftersom jag inte är det trots att jag fötts in i en kristen kontext.

  Gillad av 1 person

 10. oppti skriver:

  Vi har väldigt stort behov av ljus och värme nu. Då är det fint med Lucia.
  Glad att du uppskattar Sverige här gillar vi att bli uppskattade, eller vi tolererar det i alla fall.
  Vi är ett tolerant folkslag.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.