Trimurti

Patrik Engellau

Trimurti är hinduismens superheliga treenighet. Den består av skaparen Brahma, bevararen Vishnu samt förstöraren Shiva. Det finns vishet i detta eftersom trimurti representerar en sammanfattande formel för livets ständiga omvandling.

Tregenerationsteoremet är trimurti tillämpat på kapitalistiska dynastier. Den första generationen är entreprenören, förmögenhetens skapare och ursprung, för det mesta en driftig och målmedveten person, av manligt kön förstås och ej sällan en riktig galt. Den andra generationen förenar det bästa av två världar, å ena sidan har den upplevt grundargenerationens stränga realism och energi, å den andra kan den i kraft av sin ärvda rikedom kosta på sig generositet och medmänsklighet. Hos den tredje generationen anrikas emellertid olämpliga attityder. Den har aldrig upplevt hur rikedom skapas. Den har kunnat ta rikedomen för given. Den föraktar allt som grundargenerationen stod för och som egentligen var orsaken till förmögenheten. Den tredje generation ställer inga krav på sig själv utan slösar bort tillgångarna samtidigt som den i många fall tar kål på sig själv med droger och skörlevnad även om den lika ofta utplånar förmögenheten och dör en död i upphöjd skönhet.

Man brukar kalla generationerna för Förvärva, Ärva och Fördärva. Jag har själv inte sett det där på nära håll, men jag har läst Thomas Manns Huset Buddenbrook, som i långt mindre förenklad form gestaltar trimurti. För övrigt en läsupplevelse för livet. Läs boken om du inte gjort det.

Jag tror att trimurti är sinnebilden även för den västerländska kulturens utveckling sedan den industriella revolutionen, som inträffade på 1700-talet i England och hundra år senare i det övriga Europa (för att göra historien lite enkel för sig). Den första generationen, som i verkligheten förstås kan ha varit flera generationer, var självsäker och stolt över vad den åstadkommit. Den var full av protestantiska dygder som Benjamin Franklin men också av hänsynslös roffarmentalitet som 1800-talets amerikanska kapitalistiska rövarbaroner. Den hade inte mycket till självkritik. Höjdpunkten för dessa triumfatoriska generationer, Brahmas ögonblick, kom när Charles Darwin förklarade att de nått sina framgångar på grund av att de förtjänade det, ”the survival of the fittest” (vilket inte var Darwins egen formulering, men det spelar ingen roll).

Sedan kom Vishnus tidsålder, som jag skulle vilja placera årtiondena före första världskriget. Nu skördades framgångarna. Livet lekte. England, till exempel, visste allt och kunde allt och dominerade världen vilket världen skulle vara tacksam för. Kipling skrev dikten om den vite mannens börda, om är att vara som en far för andra, underlägsna folk och trots deras omogna protester försöka lyfta dem till en högre grad av civilisation, till exempel genom att kolonisera dem. Nu för tiden betraktas sådant med ett hånleende, men gör dig själv tjänsten att betrakta den civilisationsprocessen som åtminstone delvis uppriktigt menad. Kipling var inte självironisk. Tänk på den svenska hednamissionen.

Nu har vi sedan några årtionden inträtt i Shiva-fasen. Nu håller vi på att fördärva oss själva och vi gör det genom att förneka det som en gång gjorde oss framgångsrika. Vi förkastar vårt ursprung och de värderingar som skapade våra framgångar och sätter därmed effektivt stopp för fortsatt förkovran. Mona Sahlins prat om svensk töntkultur är kanske det tydligaste exemplet på hur Vishnu jobbar, men Fredrik Reinfeldts försök att uppmuntra svenska folket till självskadebeteende – ”öppna era hjärtan” – kommer inte långt efter.

Dessa enkla observationer verkar ha starkt stöd i vår kulturs visdom, en visdom som vi numera stoltserar med att strunta i. ”Den varelse som ej sitt ursprung vördar, får inget fäste i sig själv”, skrev exempelvis Shakespeare i Kung Lear. Evangelisten Markus skriver så här i 3:24, 25: ”Om ett rike är splittrat kan det riket inte bestå. Om en familj är splittrad kan den familjen inte bestå”.

Jag vill dock infoga brasklappen att det kan vara annorlunda den här gången. Det kan ju hända att samtiden tar sitt förnuft till fånga.

40 reaktioner på ”Trimurti

 1. Thomas Ek skriver:

  Nej, tyvärr.
  Sverige och Europa går mot en systemkollaps.
  Skulle det amerikanska demokratiska partiet lyckas med att avsätta president Trump, då är loppet kört för västvärlden.

  Thomas Ek

  Gillad av 8 personer

 2. Werner von Winkelbaum skriver:

  En lysande artikel i det intellektuella morker som kallas Sverige. Sa full av visdom hamtad fran olika kulturer och epoker. Bitvis grova generaliseringar och teser stoppade in i ett sammanhang med skohorn, men anda sa njutbar lasning.

  Patriks intellektuella oppenhet borde tjana som en forebild for Sveriges harskande elit.

  Werner von Winkelbaum

  Gillad av 6 personer

 3. oppti skriver:

  Vi är alla offer för förbättrare som vill fördärva.
  Ta dagens dieseldebatt som exempel. Dieselbilar släpper ut mindre CO2 och kallas därför miljöbilar. De släpper däremot ut kvävedioxid vilket förorenar.
  Vad vill de som vill förbättra luften-förbjuda dieselbilarna.
  Var vill de förbjuda dem-utanför riksdagshuset (Gamla stan)
  Varför vill de förbjuda dem där. Kan det vara för att stadens vackra sjöar är så känsliga för dieselavgaser? Eller är det ett effektivt sätt att skära av trafiken mellan norr och söder?
  Kan diagram från SNV ge dem stöd?
  http://www.naturvardsverket.se/Sa-mar-miljon/Statistik-A-O/Kvaveoxid-till-luft/

  Nej det är Miljöpartiet som vill göra gott och fördärva alla framsteg som sker i långsam takt.

  Gilla

 4. Hans Jensevik skriver:

  ”Finns det någon chans i h-e, att vi vänder på utvecklingen ….”, frågade du mig (Patrik Engellau) i videon du spelade in i maj. Jag sa att det var en bra fråga. (Finns på DGS-TV) Vi närmade oss, då i maj, vad du skriver om här från ett annat håll. På långpromenaden idag fantiserade jag tillsammans med min hustru om hur skört vårt samhälle är idag. Bredbandet lade av igår kvart över nio på morgonen och hela dagen blev förstörd. Hustrun undrade hur det skulle gå om nätet i hela Sverige slogs ut under flera dagar med de politiker vi har idag i ledningen. Hela betalningssystemet skulle omedelbart slås ut. Vad skulle alla göra? Ja, sa hon vi minns ju den generation som svalt så vi har ju mat för ett par veckor lagrade men dagens generation som handlar mat varje dag. Hur ska de klara sig? Vi kom fram till att ett utslaget nät under en vecka skulle vara uppfostrande. Precis vad den härskande generationen idag behöver få uppleva här i Sverige. De kanske skulle fråga oss äldre vad mer som kan hända och behöver göras för att säkra välståndet. Sannolikheten är ju hög för att exempelvis invandringens kostnader slår ut äldreomsorgen i ett antal kommun ganska snart. Vi kom överens om att vi skulle hålla tummarna för en uppfostrande kris före valet 2018.

  Gillad av 2 personer

 5. malmobon skriver:

  Ser det tydligt i Malmö. Ursäkta jag säger det, men tjocka, fula som föder barn med svarta.
  Inget fel i att svarta och vita blandas upp. Kan t.o.m. främja demografin. Om däremot två fula och dumma får ett barn, så kan det ledda till något bra.

  Var en dansk professor som sa att IQ nivån kommer sjunka drastiskt. Som sagt ser och hör.
  Kissinger t.o.m. sa i intervju med Eliasson att faran med universitet bör vi se upp med. Pk.

  Gillad av 1 person

 6. Hortensia skriver:

  Tusen tack, gode, geniale, genombildade Patrik, för dessa briljant formulerade visdomsord. Om Sverige kunde styras med ett uns av ditt förnuft, skulle det finnas gott hopp om bättring…

  … men vilka är oddsen, egentligen, i dagens sju(klöver)sovande PK-Sverige för en sverigedemokratisk majoritet i riksdagen och en strikt meritokratiskt bildad regering år 2018?

  Jag drömmer vidare om att få se skicklige Jimmie Åkesson som statsminister, eminenta Merit Wager som migrationsminister och hedersmannen Patrik Engellau som inrikesminister…

  … ZZZZZZZ…..

  Gillad av 2 personer

 7. Lars skriver:

  Minns jag rätt så var det på 70-talet kravmaskinerna gick igång med budskapet att staten betalar. På 80-talet kom en generation av, någon form av i alla fall, bevarare till makten, både politiskt och i form av 40-talister i företag och förvaltning och samtidigt växer, tycks det, förstörarna fram. Hmm. Stämmer det? Man får nog dra olika tidslinjer för olika företeelser, näringslivet, offentlig förvaltning, universitet, skola, politik, media, bistånd, utrikespolitik, försvar mm. 80-talet var den period då det märktes att näringslivet stannat upp i sin dynamik med får nya medelstora företag, politiskt härskade eliter skolade i ungdomsförbund, ofta utan djup utbildning, media fylldes från journalisthögskolor. På 80-talet övergav man efterhand 70-tals rester med skyhöga marginalskatter, solidarisk lönepolitik, bostadspolitik, industripolitik och i efterdyningarna av krisen 1992 så gick man över till anti inflationspolitik, liberaliseringar, privatiseringar. På 2000-talet kom en ny generation till makt och inflytande.

  Om jag tolkar PEs tes så kommer jag fram till att det handlar om belöningssystem och meritokrati som inte följer de regelverk som tycks ha gällt under efterkrigstiden fram till 80-talet? Vilka personer lyftes fram och fick ledande befattningar? Vilka är det idag? Helt homogent har det naturligtvis inte varit, meritokrati har troligen varit dominerande inom de delar av näringslivet som vuxit snabbt av egen kraft och inte expanderat genom köp, men även de senare har naturligtvis haft kraft åtminstone i toppen av pyramiderna för att våga sig på den typen av vågspel och bygga koncerner. Dessa verksamheter är konkurrensutsatta medan offentlig verksamhet inte är det. Har man lyckats ersätta marknaden med sådan styrning att pressen vidmakthållits ändå och anpassning till en föränderlig verklighet? Det är ju i grunden de politiska församlingarna som måste ersätta marknadstryckets funktion, men beroende på offentlig verksamhets natur finns ju även andra aspekter med som skiljer den typen av verksamhet från den privata t.ex. kravet att sjukvård ska behandla alla lika och finnas tillgänglig i hela landet trots gles befolkning.

  Det förefaller mig att offentlig verksamhet saknar den kvalitet man vill se hos politiska församlingar och likaså hos tvillingen det mediala systemet.

  Gillad av 1 person

 8. Lennart Bengtsson skriver:

  Buddenbrooks är en fantastisk bok och ännu mer njutbar i originalspråk. Liksom annat av Thomas Mann. Enligt min uppfattning 1900-talets främste författare. Man inser där den tyska kulturens oerhörda styrka och ännu mer tragiken i hur mycket nationalsocialismen lyckades förstöra under 12 fasansfulla år.

  Gillad av 1 person

  • Östanskog skriver:

   Tack Lennart Bengtsson för att nämna Thomas Mann här idag. Det var länge sen sist … faktiskt fyrtio år eller mer än så när jag valde Thomas Mann till min tentamen för magisterexamen i litteraturvetenskap. Jag kan inte påstå, att jag fattade på den tiden mer än unga män brukar fatta om någonting här i världen. – Läs Thomas Mann och återerövra nutiden!

   Gilla

 9. Bo Svensson skriver:

  Men förstörelsen är orkestrerad. – Hur väcker man folk ur den hypnos som massmediamegafonerna försatt dem i?

  Jag hade ett förslag: Jag vill ha rithjälp med en valaffisch utan partibeteckning:

  En vettvilling med ett ondskefullt flin styr med en kontroll och en kabel in i hans huvud en jättelik marionett som är en pajas som hämtad ur en skräckfilm som står och hivar paket överbord, för att det skall bli plats istället till en massa otäcka typer som rinner ner i farkosten ur en slang – med en kran på en bit upp.

  Pajasen är prydd med mordbrännarpartiernas blommor och mordbrännarmedia: DN, SvD, SVT, SR, Expressen, Aftonbladet o s v.

  På slangen står det: Folkblandningspolitik

  På paketen som redan flyter omkring runtom står det:

  Vett och sans
  Logik och konsekvens
  Likhet inför lagen
  Kommunal självstyrelse
  Kvinnofrid
  Flyktinghjälp
  Trygghet till liv och lem
  Civiliserad samvaro
  Yttrandefrihet
  Ordnad samhällsdebatt

  På paketen som ligger kvar, står det: Pensioner, försvar, polis, sjukvård, undervisning, fastighetsvärden, framtidshopp.

  Och allt småfolket som får det allt trängre, står och pekar mot kranen och tittar uppfordrande på pajasen.

  Överskrift: Sverige skall snart välja ny pajas. – Undertext: Man skall vinna terräng i kraft av sina förtjänster.

  Jag tror Frode Överli kunde vara rätt man för uppgiften men hittar inte hans email-adress.

  Gillad av 4 personer

 10. Bo Svensson skriver:

  Revirsång:
  Begrunda detta budskap, ja lyssna till vår sång
  och stanna kvar på Ceylon och i Chittagong
  Ja stanna där du är, kom inte gärna hit,
  det gäller turk, alger, bulgar och jemenit.
  Se nu inte detta som illvilligt o vrångt
  men flytta inte hit, vi sitter redan trångt
  Plöj din jord i Wollo-Wollo och på Tonga-Tonga
  och kom inte hit för vi har blitt för många.
  Ja, ändra dina planer o lyssna till vår bön,
  här stockar sig trafiken o hyran tar vår lön.
  Vid Mälaren och Saltsjön har platsen tagit slut,
  trycker man in en till, ploppar en annan ut.
  Vårda fädrens gravar vid Mekong och Huangho,
  så det blir plats för oss själva att här hemma sätta bo.
  Så odla din potatis och hedra far och mor
  men stanna kvar och gör det i KualaLumpur

  Gillad av 1 person

 11. Erik Bergman skriver:

  Om man betraktar dagens Afrika så måste man nog säga att Kipling visste vad han talade om. Ska det bli någon ordning i Afrika och ska befolkningen kunna leva ett drägligt liv så bör de gamla kolonialmakterna ta tillbaka sina kolonier och skapa ordning och reda och välstånd.

  Gillad av 1 person

 12. Sixten Johansson skriver:

  Vår tid symboliseras nog bäst av gudinnan Kali, som kämpar mot manliga demoner. Hon är den feminina aspekten av Shiva, eller hans partner, men inte underordnad honom. Hon är både skapelse- och dödsgudinna, självständig och aggressiv, men ändå även ömsint och kärleksfull. Klassiskt avbildas Kali med blodiga troféer eller dansande på Shiva, som ligger på marken.

  Vår tids långt gångna feminisering och sexualisering kan mycket väl ses som yttringar av en sorts dödsdrift i den västerländska civilisationen. Västländerna håller på att sjunka djupt ner i infantilisering, meningslös materialism, njutningssökande, egofixering och verklighetsförnekelse. Alla de självklara bärande element som behövs för att en civilisation ska överleva och utvecklas har avsiktligt underminerats och börjat falla sönder. En besinningslös dödsgudinna dansar. Hon äter sina egna barn och stympar sin man. Vad kan då finnas kvar?

  Min intuition må vara flummig, men jag börjar ana att det inte finns någon väg tillbaka, för medvetandets evolution är enkelriktad. Och det enorma medvetandesprång som behövs kan inte tränga tillbaka kvinnorna, tvärtom måste den omvälvande och förnyande kraften komma just genom kvinnorna, hur otroligt och omöjligt detta nu än kan tyckas för varje luttrad realist. Det är skapelsegudinnan Kali som vi, både kvinnor och män, måste hjälpas åt att återuppväcka.

  Gillad av 1 person

   • Sixten Johansson skriver:

    I dagens läge börjar nog även nationalstater bli för stora att hantera demokratiskt. Imperier kan inte styras förrän makteliten har skaffat sig fullständig kontroll över individernas lokalisation och personkonton, vilket tekniskt sett väl kan vara möjligt redan om cirka ett decennium. Då utsuddas mycket av de politiskt betydelsefulla skillnaderna mellan manligt och kvinnligt och mellan olika religioner och kulturer. Alla undersåtar blir atomiserade individer i en grå massa. Men fram till dess är tyvärr de stora skillnaderna mellan manligt och kvinnligt även samhälleligt verkande och ju fler kvinnor som direkt eller indirekt påverkar samhällsstrukturerna, desto mer bryts de gamla ner och inga funktionella kommer i stället. Skillnaderna är en realitet, inifrån och ut, uppifrån och ner. Biologiskt, antropologiskt, psykologiskt, sociologiskt, erfarenhetsmässigt. Bevisningen för detta är massiv, även om det här fortfarande är ganska tabuerat och plågsamt att ta till sig. Det går inte att komma runt problemet, eftersom det går in i familjens kärna, i barnens fostran och personlighetsuppbyggnad och i partnervalen, i de centrala processer som ska säkra folkgruppens överlevnad.

    Gilla

   • Sixten Johansson skriver:

    Utrikes- och försvarspolitiken har alltid följt manliga principer och därför blir det bara löjligt och galet när man försöker tillämpa någon sorts feminism där. Geopolitik, maktpolitik, tämligen cynisk realism och balanskonst är det som måste gälla för en liten nation och väl också för imperier. Jag ser Finlands politik och hela samhällsbygge under den mycket ovissa och ofta svåra 50-årsperioden 1939-89 som alldeles enastående framgångsrik och föredömlig. Där och då fanns en nationell sammanhållning och skillnaderna mellan manligt och kvinnligt hade ingen politisk betydelse. Just genom nordiska jämförelser ser man tydligt extremlandet Sveriges självgodhet och svagheter. 80-talets Norden var kanske det bästa som går att uppnå i fråga om sammanhållande jämställdhet, men det var för en hel generation sedan och i dag tänker och handlar människor annorlunda. Sedan 90-talet har ekonomismen och individualismen fått styra det mesta. I hela Norden har utvecklingen i många viktiga avseenden gått svagt utför – och allt brantare neråt och allt mer polariserat just i Sverige. Apropå feminiseringen finns nu en belysande artikel på ledarsidorna.se av Rasmus Dahlstedt: Män måste stå upp för manlighet.

    Gilla

   • Fredrik Östman skriver:

    Du tycker inte att det Westfaliska systemet med jämbördiga nationalstater utan öppet erkänd över- och underordning är ”kvinnligt”, speciellt i jämförelse med det imperialistiska alternativet, där en stark central nation dominerar sitt närområde i med avståndet avtagande grad?

    Gilla

   • Sixten Johansson skriver:

    Fredrik, nu tjatar du om värdering si eller så av någon sorts principiella abstraktioner, vilket du själv brukar avvisa – med rätta. Om du har någon vägande invändning mot det centrala tema som jag berör och som har direkt anknytning till Patriks text om självskadebeteende och splittring i riket, så kläm fram vad du har på hjärtat. Jag ser manligt – kvinnligt som en brännande konkret, livsavgörande och nu samhällsskadlig dikotomi även när den beskrivs mytologiskt och djuppsykologiskt. Problemet finns naturligtvis inte hos den minoritet av kvinnor som har blivit dissidenter, de har ett manligt eller balanserat manligt – kvinnligt tänkande, precis som jag själv har. Jag läser med glädje allt som kvinnor skriver på DGS och nu t ex de många kvinnliga kommentatorerna efter Rasmus Dahlstedts text på ledarsidorna.se.

    Gilla

 13. bomwp skriver:

  Intressant krönika.tyvärr är nog västerlandetmpåmväg mot slutfasen.själv är. Jag nog tillräckligt gamma, drygt 80, för slipps se det eländiga slutet.
  Men jag kollar varje dag på Dgs

  Gillad av 1 person

  • Hovs_hällar skriver:

   Vad gäller Darwin, så kom väl uttrycket ”survival of the fittest” från en senare upplaga av hans omvälvande bok än den första — men man får nog anse att han godkänt den formuleringen.

   Däremot måste man nog observera att Darwin absolut inte lägger någon moralisk värdering i detta. Han observerar bara att de individer som mest effektivt fungerar i en given miljö sannolikt kommer att få en större avkomma en de som fungerar mindre effektivt; och därför kommer de förstnämndas gener att successivt spridas och alltmera dominera i den totala genpoolen.

   Detta är ett fysiskt faktum, som vi helt enkelt måste acceptera. Men observera att detta gäller på lång sikt.
   Vi människor kan utnyttja detta faktum för att ex-vis domesticera djur, och får då fram tamdjur med för oss önskvärda egenskaper. Dessa tamdjur är beroende av en artificiell miljö vi skapat åt dem och skulle annars gå under.

   Mera äventyrligt blir det om vi försöker överföra denna princip på mänskliga samhällen. Den såkallade ”socialdarwinismen” kan som vi vet leda till etiskt motbjudande slutsatser.

   Gilla

   • Olle Reimers skriver:

    Richard Dawkins hakade på med ”The Selfish Gene” vilken givetvis blivit avsiktligt missförstådd på samma sätt som Darwins citat.

    Ibland blir det så, att när man redovisar fakta som känns obekväma så reduceras de till åsikt.

    Gillad av 2 personer

 14. O.T. skriver:

  Det är ju verkligen skönt att få bekräftat från en av de närmaste medarbetarna att den store landsförr@daren Reinfeldt verkligen beter sig som en psykopat som framhärdar att de historiskt största politiska misstagen är bra när vi alla vet att så inte är fallet. En total ovilja att vara självkritisk trots tusentals bevis. Då är man psykopat. När man dessutom själv lyfter pension innan 50 års ålder för att skinna det allmänna på ännu mer pengar och säger åt andra att jobba till sjuttiofem då har man sedan länge passerat gränsen för det osmakliga.
  Samnytt.se

  Gillad av 6 personer

  • O.T. skriver:

   Några av psykopatens kännetecken: (Wikipedia)

   Talför/ytlig charmig
   Förhöjd självuppfattning/grandios
   Patologiskt lögnaktig
   Bedräglig/manipulativ
   Saknar ånger och skuldkänslor
   Kall/bristande empatisk förmåga
   Ansvarslöshet, till exempel som förälder eller chef
   Tar inte ansvar för sina handlingar

   Kusligt överensstämmande.

   Gilla

 15. MartinA skriver:

  Det finns inget vi över det här fördärvandet. Det utförs av ett förrädiskt etablissemang som berikar sig själva medans de fördärför för alla andra.

  Gilla

 16. goph999 skriver:

  Kom på en grej. Om kineser. Ursäkta OT, men tycker det är viktigt. Vad kan kineser? Har vi hört några stora uppfinningar från dom? Skulle vara krutet då. Men annars inget. Inget som jag vet.

  Vad jag vet är att dom är experter på att kopiera. Väldigt bra är dom. Dom snor åt sig överallt.

  Eftersom jag är en hyfsad bra klassisk gitarrist. Så finns det säkert en stab, som bara producerar gitarrister. Och visst finns det det. Övar så fingrarna blör. Som robotar gör dom det som de är satta att göra. Inom alla områden, finns dom.

  Min poäng va: Är det IQ att lära sig saker maskinmässigt? Jag kan lära mig dygnet runt att tolka bilder, och dra slutsatser. Man kan lära sig hela tiden. Men är det IQ?

  Gilla

  • Fredrik Östman skriver:

   Kina är den andra stora civilisationen. I Kina uppfanns jordbruket, staten, staden, bevattningen, mytologien, chefen, prästen, konstnären, ämbetsmannen, skriftspråket o.s.v. oberoende av den västliga civilisationen. Hankina var ungefär samtida med Romerska riket och har samma ställning mytologiskt, kulturellt och historiskt och uppnådde samma levnadsstandard.

   Gilla

 17. Lars skriver:

  Jag roade mig en stund med att fundera på hur man kan komma ifrån dagens situation. Lite off topic, men ett sätt att fundera i konkreta termer genom att skissa möjliga lösningar. Det är naturligtvis bara lösa funderingar och jag förväntar mig inte genomslag!

  Rimligen måste man ändra I toppen av pyramiderna, det är ledningen som avgör och utser underställda och utkräver ansvar, men de politiska och mediala systemen levererar inte.

  Idag 2017 bör man kräva utbildning hos kandidaterna. För riksdag ett par år samhällsekonomi och statistik vid sidan av annan examen. Antingen grundexamen eller som magister utbildning ovan en annan examen. Allt politiskt arbete har samhällsekonomiska konsekvenser. Samtidigt måste partiernas vitaliseras för att säkerställa att kandidater delar värderingar och målsättningar. Allt handlar knappast om formell utbildning utan mer om yrke, kunskap och kompetens, men det finns knappast snabbare sätt att komma in på dessa kunskapsområden och kandidater bör ha kapacitet och intresse.

  Åldersgränser för att kunna sitta i riksdag och regering, kommunstyrelse och kommunfullmäktige, landstingsstyrelse eller landstingsfullmäktige och 50 år för regering/styrelse och 40 år för riksdag/fullmäktige. Då måste kandidater skaffa sig yrke och försörjning, visa sin kapacitet och samtidigt politiskt engagera sig långt innan de blir valda. Man bör få en situation av ökad självständighet och mindre beroende och kan komma ifrån kutymen att man tillsätter reträtt poster inom offentlig förvaltning eller inom näringslivet.

  Någon form av reformering av valkretsar för riksdagsval t.ex. mindre valkretsar där vinnaren direkt tar en riksdagsplats och övriga röster fördelas på partierna så att t.ex. 50 % av riksdagsmandaten fördelas direkt och resten proportionellt enligt rösterna på de som inte kom först.

  Riksdagsval och kommunval vid olika tidpunker. Sannolikt bör man för statsekreterare återgå till opolitiska tjänstemän.

  Röstsedlar med två val, första handsval och alternativ om partiet inte kommer in. Det skulle kunna få slut på fenomenet med stödröster på partier som kan åka ut.
  .
  Ett två kammar system, där första kammarens uppgifter fokuserar på utrikespolitik och EU och väljs i samband med EU valet. Beslut i båda kamrarna och inordning av politiker i EU parlamentet.

  Media sfären kräver kvalitetskonkurrens från Public Service, självständighet och någon form av styrning motsvarande riksbankens fullmäktige och utseende av ledning och nivån under och även här åldersgränser om kanske 50 för att skapa oberoende.Samtidigt måste man troligen rensa ut en hel del befintliga medarbetare och även strama upp regler för användning av temporärt inhyrd personal och ha en större andel sådana från produktionsbolag. Riksdagspartierna måste få disponera egen tid inför valen att själva presentera sina program utan debatt.

  Partierna behöver vitaliseras och sannolikt går vägen över att statsbidragen minskar och man måste ta in medlemsavgifter (och inte kollektiv anslutning och företagsbidrag).
  Interna öppna val inom partierna och indelning i mindre valkretsar.
  Bidrag till föreningsverksamhet bör tas bort liksom stöd till religiösa församlingar.
  Ungdomsförbunden läggas ned.

  Gillad av 1 person

 18. Tina skriver:

  Vilka dumheter, Patrik. Du blir gaggigare för varje dag, och även övriga läsare. Kali börjar kliva på Shivas kropp för att hon blev utsänd att döda demonerna som hotade ödelägga universum. Det var de övriga gudarna som sände ut henne för att rädda universum. För att lyckas med detta blev hon besatt av vrede och blodtörst. Hon lyckades avvärja angreppet från demonerna men inte hejda sitt ursinne. Därför bad gudarna Shiva, hennes make, att stoppa henne. Hans ide var att lägga sig framför henne, i tanken att hon inte skulle döda honom. I och med denna handling stoppade han henne. Det är det bilden visar. Om halsen bär hon ett halsband med demonernas avhuggna huvuden. Kali har två goda händer och två onda, med respektive goda och onda symboler.

  Jag började uppskatta hinduismen för länge sedan och gör det fortfarande. Kristendomen är billig moral, destruktiv och förödande. Indien är idag fördärvat av plast, och vilka tog dit den? Västerländska entreprenörer. Jag har klippt bort plast som sticker ut ur baken på både katter och kor. Plast är ett vidrigt ämne. Hinduer ser att fåglar och natur försvinner på grund av våra uppfinningar, hinduismen ger allt levande rätt att leva och söka sin lycka.

  Får man ta med sig hunden in i himlen? Den frågan ställdes i eposet Mahabaratha för 4000 år sedan. Jesus hade inget bättre för sig än att skicka svinaherdarnas egendom, de svarta grisarna, i döden över branten. Ekonomisk ruin och djurplågeri.

  Gillad av 3 personer

 19. Historiker skriver:

  Mycket bra läsning.

  Bra citat : ”Den varelse som ej sitt ursprung vördar, får inget fäste i sig själv”, skrev exempelvis Shakespeare i Kung Lear.

  Evangelisten Markus skriver så här i 3:24, 25: ”Om ett rike är splittrat kan det riket inte bestå. Om en familj är splittrad kan den familjen inte bestå”.

  Gillad av 1 person

 20. Olle Reimers skriver:

  ”Värva, ärva och fördärva”; ser vi inte helt enkelt olika uttryck för människonaturen som har att göra med undervilka omständigheter man hamnat i situationen.

  Värvagenerationen blev förmodligen det under pressen av hårt yttre tvång. Det var alltså i första hand överlevnadsinstinkten som ledde fram till det goda resultatet (observera dock att det endast är ett litet fåtal av dem som försökte som klarade av det). Således mer känsla än intelligens.

  Ärvagenerationen såg med egna ögon vad den tidigare åstadkommit och kände skyldigheten att ta vara på arvet såsom en plikt och med ansvar för samhället och sina efterkommande. De använde huvudsakligen sn intellektuella kapacitet för att åstadkomma detta.

  Fördärvarna fick aldrig bli vittne tll umbärandena och i stället för att intellektuellt förstå vad det handlade om snarare fick känslan av eget misslyckande och meningslöhet. Undantag finns som Wallenberg och Rotschild men så omfattar de fler generationer än tre. Avfällningar finns i dessa hus; jag garanterar!). Alltså: känslan och inte förståndet, fick överhanden.

  Gilla

 21. sjodinbjorn2hotmailcom skriver:

  Det är många, som blandar ihop Buddhism med Hinduism. Buddhismen är snarare en samling levnadsregler och har inga gudar.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.