Vad bör göras?

Patrik Engellau

År 1902 skrev Lenin en skrift med ovanstående rubrik. Hans svar var att eftersom arbetarklassen var för trög för att förstå sina egna intressen så måste den företrädas av ett parti med intellektuella yrkesrevolutionärer som verkade för arbetarklassens sak. Året därefter skapades bolsjevikpartiet för att förverkliga denna idé.

Först gick det bra i bemärkelsen att bolsjevikpartiet kom till makten. Sedan gick det dåligt för att det ryska folket inte var med på de intellektuella yrkesrevolutionärernas noter.

Av detta lär man sig att det är svårt att styra ens en diktatur om folket inte är med på noterna. Hur mycket svårare ska det då inte vara i en demokrati? Har du någonsin försökt förmå en trumpen och motvillig församling att göra något som den instinktivt värjer sig emot? Det har jag. Det var när jag skulle övertyga lärarkåren i Vaxholm, Sveriges första skolpengskommun, om skolpengssystemets välsignelser. Det tog nästan ett år och att det lyckades berodde underligt nog mer på dagispersonalen än på lärarna, vilket jag beskrivit här.

Då lärde jag mig hur mycket makt församlingar har bara de håller sig hyggligt eniga.

Jag vet inte hur många Nackabor som stödjer kommunens initiativ att för 14 miljoner kronor köpa tre bostadsrätter till en migrant med tre hustrur och 16 barn. Jag skulle gissa att kanske 70 procent av kommunmedlemmarna ogillar tilltaget. Kommunmedlemmar är väljare och väljare har makt även mellan valen. Tänk dig att dessa väljare massivt framförde sin olust till kommunstyrelsen i mail, telefonsamtal, insändare, facebookkommentarer, tweets och rentav personligen. Tänk dig att de ansvariga levde i ett lågmält men permanent brus av protester och sura blickar i ICA-butikerna. Min uppfattning är att sådant skulle göra intryck. Kommunen skulle nog tänka sig för nästa gång den fick lust att ge sig in på marknaden för bostadsrätter.

Den här enskilda affären är förstås en struntsak. Och ja, Nacka kommun var ”tvingad” av staten att ordna bostad till trigamisten och hans barn. Men jag anför exemplet just som ett exempel på hur folkviljan spelar roll, mycket större roll än vi normalt tänker på i Sverige.

Jag menar inte att vi, som franska bönder när de blir upprörda, ska dränka kommunhuset i kodynga eller blockera motorvägarna med traktorer. Sådant är inte svensk kultur. Vi är mer diskreta. Men det är även de vi vill påverka. De tar till sig även fina vinkar. Ett artigt email kan göra lika stor nytta som ett ton dynga. En riksdagsman jag känner förklarade att fyra telefonsamtal kändes som en svåruthärdlig folkstorm.

Därmed har jag äntligen kommit till pudelns pinsamma kärna. Varför gör vi inte sådär då? Om folket sa till på skarpen så skulle det bli ändring, men vi säger inte till på skarpen. Jag behöver inte gå längre än mig själv för att se problemet. Jag var nyligen på en tillställning där det förekom ett antal rätt framstående politiker. Jag kunde ha tagit tillfället att läxa upp dem, åtminstone i försiktiga ordalag. Men jag gjorde inte det. Jag ville inte orsaka dålig stämning, något som för oss svenskar är en gräslig social fadäs.

62 reaktioner på ”Vad bör göras?

 1. Bo Svensson skriver:

  Hur skulle en invändning mot detta vanvett formuleras? – Det handlar om folk som satsar det mesta av sin intellektuella kapacitet på att göra sig dummare än de är och blockera sig mot uppenbara fakta och att göra våld på sin normala omdömesförmåga och rättskänsla.

  Gilla

  • Bo Svensson skriver:

   T ex utvisningarnas kostnader: https://www.nyatider.nu/endast-fa-utvisas-men-det-kostar-anda-miljoner/ Galenskaperna staplas på varandra som om det rådde intelligensförbud.

   Den osökta lösningen på problemet består i förpassning till flygplats varifrån man sedan är fri att ta sig vidare av egen kraft. – Trivselnivån i inhysningen där skall avstämmas så att utflödet är i nivå med tillflödet.

   Asylproblemet måste vi dumpa på UNHCR som vi förser med de medel vi är beredda att ägna ändamålet.

   Gillad av 3 personer

   • Peter M skriver:

    Finland klarar av att repatriera tusentals migranter till en bråkdel av kostnaderna. Det skulle kosta våra styrande några biljetter med Finlandsbåten för att ta reda på hur man gör.

    Fredspristagaren Obama repatrierade hundratusentals migranter varje år. Vi bör kunna klara av det.

    Gillad av 4 personer

 2. A skriver:

  Vi kritiker borde ses i verkliga livet och se vad som kan komma ur det. Min förhoppning vore ett decentraliserat nätverk som finns överallt, löst sammansatt. Ej parti. De som inte gjort det borde studera när man rotar i nyligen begångna brott på flashback. Förbluffande effektivt skulle jag säga. En antydan om kraften.

  Mvh A

  Gilla

 3. Fredrik Östman skriver:

  Problemet är inte så mycket att vi inte vill orsaka en fadäs, det vill inga välanpassade människor i hela världen, som att det så lätt uppstår en fadäs i Sverige. Bakgrunden är väl att alla innerst inne är medvetna om hur förljuget det politiska systemet är och hur ruttna dess grundvalar. Därför är det pinsamt att tala om politik annat än i självförhävande och till intet förpliktigande rättighetskatalograbblande.

  Gilla

 4. Peter Lindström skriver:

  För ett antal år sedan ville kommunen spara 600KKr på att lägga ner den lokala skolan och bussa barnen till den centrala skolan i kommunens huvudort.
  Samtidigt investerade man lite styvt 1miljon SEK på ett program för att attrahera innovatörer och småföretagare till kommunens mer perifera orter.
  Jag kontaktade då samtliga partier verksamma i kommunen och frågade hur i h-e de tänkt sig att företagare skulle flytta till orten då skolan läggs ner.
  Jag blev oerhört illa bemött av samtliga partiers representanter, kallad ointelligent, naiv och utan förståelse för hur ett samhälle fungerar.
  Minst arrogant var faktiskt representanten för VPK, de övriga snäste av mig direkt.
  För att anknyta till PEs text ovan, så är det inte helt enkelt numera att som privatperson ha en åsikt som avviker från våra politikers konsensus.

  Gillad av 1 person

 5. Lars-Erik Eriksson skriver:

  John Cleese har fromt meddelat att om britten bara klarar sig fram till graven utan blamage o större pinsamheter kan han förklara sig nöjd med livet.
  Det är möjligt att vi vill identifiera oss med nordamerikaner men psykologiskt är britterna våra förebilder.

  Gilla

 6. .Anders skriver:

  Det gick väl alldeles utmärkt för den kommunistiska nomenklaturan. Man lyckades suga ut folket i över 70 år. Liksom den svenska nomenklaturan gav man fullständigt fan i hur folket hade det.

  Gillad av 6 personer

 7. Sten Lindgren den äldre skriver:

  Jag blir mer och mer övertygad om att man kan se detta som en klassfråga. Vad som är överklass idag är förvisso inte grevar och baroner utan andra kategorier. Företeelsen överklass är minst lika närvarande som förr men den är mera subtil och inte lika enkelt identifierbar som förr.

  Ett bra exempel är Ebba Bush Tors agerande i TV-debatten igår gentemot Jimmie Åkesson. Hon vägrade att ta honom i hand och hon läxade upp honom för att det finns olämpligt beteende i hans riksdagsgrupp. Det var helt enkelt en fin tant som läxade upp en pojke från arbetarklassen.

  Hon läxade dock inte upp statsministern för att han utsett en partikamrat som landshövding trots att vederbörande nyligen varit inblandad i grov ekonomisk brottslighet. Hon läxade inte heller upp Kristersson för att man haft en moderat riksdagsman med klara kopplingar till den syrianska maffian i Södertälje.

  Varför gjorde hon inte det? Helt enkelt för att man håller ihop inom överklassen.

  Gillad av 11 personer

 8. Aha skriver:

  Tackar för de roliga omskrivningarna om mail vs (fransk) kodynga samt fyra samtal likvärdigt med folkstorm.
  Alltså, som vanligt spirituellt skrivet, enda anmärkningen när det gäller språkbehandlingen är att politiker framställs som framstående. Några sådana finns mig veterligen inte när det gäller förmåga att sätta Sverige på rätt kurs, utan resan till medelmåttigt västland fortsätter.

  När det gäller artikelns tema att vi svenskar inte ryter ifrån ser jag som ett botemedel framför mig en portal där alternativSverige samlas för att under ordnade former (faktaunderbyggt etc) protestera mot etablissemanget
  Om detta skulle aktivera flera än en miljon röstberättigade handlar det om en avsevärd kraft.

  Digitala protester Innehåller större potential än kodynga.

  Gillad av 2 personer

 9. Hovs--hällar skriver:

  Ack ja, denna idiotiska motvilja mot att skapa ”dålig stämning”. Ett typiskt svenskt drag. Våra kära Nya Svenskar lider däremot inte av sådana hämningar…

  Gillad av 6 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   Jag vet inte varför min kommentar censurerades. Där skrev jag att det typiskt svenska inte är att inte vilja skapa dålig stämning. Det är ett universellt mänskligt drag. Det typiskt svenska är att man anser att det skapar dålig stämning att påtala någon av de uppenbara brister som det socialdemokratiska samhällssnickeriet har orsakat. De flesta anser sig på något sätt vara medskyldiga till odåden och solidariserar sig därför hellre med dem än med sanning, heder och verklighet.

   Gillad av 2 personer

 10. Martin skriver:

  Skickade ett antal mail till riksdagsledamöterna. Ingen svarade. Men faktiskt en och annan journalist på SVT när jag krävde mera fakta och mindre tillrättalagda och förskönande halvsanningar. Pratade även med kommunalpolitiker på torget. Han tog till sig verkade det som när jag sa att politiker naturligtvis måste ha koll på verkligheten och fakta och tipsade om Tino S. på YouTube. Han reagerade inte negativt även när jag rörde mig en aning bort från PK-området. Jag tror du har rätt. Eftersom det är så få medborgare, förutom vänsteraktivisterna, som säger något så får det kanske större genomslag än man tror när folk väl gör det. Man måste bara övervinna det initiala vill-inte-vara-besvärlig-motståndet. Det går lättare och lättare ju mer man praktiserar.

  Gilla

 11. Niklas R skriver:

  Förstår fortfarande inte varför kommuner påstår att de är tvingade att skaffa bostäder till utländska medborgare som anvisats till dem. Det enda som står i anvisningslagen är att personen är skriven där. Det står ingenstans att kommunen har en skyldighet att skaffa boende åt personen.
  Om det var en kommuns skyldighet så ska det enligt lag inte finnas några hemlösa i Sverige. Vilket det uppenbarligen har funnits.
  Samt inga vuxna ska vara tvungna att bo hemma hos sina föräldrar för det är kommunens ansvar att ge dem ett boende.

  Gillad av 9 personer

 12. oppti skriver:

  Jag vill dock varna för populism!
  Titta på vad som händer i Barcelona.
  Folk gillar att demonstrera där, nu senast var det nejsägarna som gick man ur huse.
  Att väga dessa två grupper mot varandra , utan att veta vad de olika alternativen innebär , är vanskligt. Typiskt för hetlevrade Spanjorer.
  Vi är väl klokare, lite som Engelsmännen ;-))

  Gilla

  • JAN BENGTSSON skriver:

   Då borde vi överväga Swexit)))

   Eller begära omförhandlingar!!!

   Den engelska grodan blev bara halvkokt,
   innan den hoppade ur kastrullen…

   Gilla

   • JAN BENGTSSON skriver:

    Finns garanterat BARA ETT parti,
    som skulle våga begära omförhandlingar!!!

    Dessvärre!

    DAGENS EU,
    kan inte sägas ha minsta likhet med det EU,
    vi en gång lurades att rösta FÖR!

    Det visste nog garanterat våra Statsbärande partier,
    innerst inne???

    Vi blev (M)anipulerade!

    Gilla

 13. Hortensia skriver:

  Tack, Patrik, för ännu en välformulerad betraktelse, som i mitt elakare, stilla sinne frammanade en bild av sedvanligt lågmälda och behärskade svenskar, som helt sonika började ”dränka kommunhusen” i vanstyrets resultat…

  … såsom skottkärrelass med mänsklig avföring, fimpar, sopor och skräp från migrantläger, utbrända bilvrak, blodiga kläder från våldtagna, rånade eller mördade svenskar och bilder på tama husdjur, som fallit offer för importvåld…

  … men något sådant, osvenskt, beteende kommer vi knappast att få se förrän efter eventuella, välgrundade, misstankar om valfusk i september 2018. Tills dess knyter vi näven i fickan och håller tummarna för demokratin.

  Gilla

 14. Lilla fröken PK skriver:

  När det gäller partiledardebatten faller ett stort ansvar på debattledarna, som tillät vissa debattörer att avvika alldeles för långt från ämnet. Ebba BT som läxade upp Jimmie Å är ett exempel, liksom Jonas Sjöstedts helt omotiverade krav på att JÅ på stående fot skulle be om ursäkt till ledaren för ”sittstrejken” för en tweet av Mattias Karlsson. Den typen av pajkastning flyttar fokus från sakfrågorna och debatten hamnar i stället i sandlådan och i en kamp mellan De Goda och Den Onde.

  Gillad av 6 personer

  • JAN BENGTSSON skriver:

   Men när det gäller hur avogt man behandlar SD,
   är fientligheten hos programledarna knappast dold!!!

   Bara att hoppas att svenska folket inte (S)väljer valfläsket 2018!

   Diskutera sakfrågorna, det behövs!!!

   Gillad av 1 person

 15. Rose-Marie Ahlström skriver:

  … men du kunde ha bett dem att följa din blogg och framför allt läsa följarnas kommentarer. Kanske hade detta åtminstone stämt till eftertanke och möjligen åsamkat vederbörande en liten känsla av ”folkstorm.”

  Gillad av 1 person

 16. Hortensia skriver:

  Glömde, i upprördheten, att skriva att jag själv, utan tvekan, röstar för ett fullkomligt självklart slöjförbud för precis, exakt samtliga offentliganställda=skatteavlönade i Sverige.

  Med ett, till gagn för den värnlösa allmänheten, strikt meritokratiskt anställningsförfarande torde inga hucklen alls vara aktuella inom svensk polis, brandkår och försvar.

  Gilla

 17. Ingvor Sabina Le John skriver:

  ”Orsaka dålig stämning” vår största fadäs i sociala Sverige. Tack för det klargörandet. Svensken är som en meditativ munk som inte får störas. Inte undra på att vi är så arga på de som vågar.

  Gilla

 18. Jaxel skriver:

  Dagens styrande i Sverige anser att det är viktigare att vara goda människor som prioriterar att står upp för den humanitära stormakten och alla människors lika värde före mina intressen som svensk medborgare.

  I USA har de vita männen (tillsammans med dito kvinnorna) insett att de är i majoritet och att de därmed kan kräva en ledare som ser till deras intressen. Det kan kanske hända i Sverige, men det tycks behövas en person som kraftfullt förmår gestalta majoritetens intressen.

  Personligen tycker jag att Trump framstår som direkt osympatisk. En person liknande Trump är knappast en jag skulle gilla att rösta på. Fast en förändring behövs och om alternativet är Löfven eller Lööf så.

  Gilla

  • JAN BENGTSSON skriver:

   Trump har MÄKTIGA FIENDER!

   The Shadow Government!

   En kombination av underrättelsetjänsterna,
   främst CIA bildat 1947 av Kommunishatande NAZISYMPATISÖRER.

   Som AKTIVT var delaktiga i KENNEDY-avrättningen!
   CIA-chefen Dulles avskedades av JFK,
   för de hemliga invasionsplanerna avseende KUBA!

   Sen styrde denne med järnhand,
   ÖVER WARREN-kommissionens MÖRKLÄGGNING…

   OBS Patrik!
   Detta är ingen KONSPIRATIONSTEORI,
   synnerligen välbelagt om man anstränger sig!

   Tillsammans med det glupska Militär-Industriella komplexet,
   som ständigt måste matas med nya konflikter!!!

   Dessa lobbyister har KÖPT den Demokratiskt valda Kongressen,
   den värste KRIGHETSAREN av alla är Republikanen John Mc Cain,
   som motverkar allt vad Trump försöker göra!

   Måtte hjärntumören vara obotlig!!!
   Vore bra för världen!!!

   En konflikt med Ryssland måste till varje pris SIMULERAS/förespeglas!!!

   Därav Muellers undersökning av Russiagate,
   som totalt saknar all sans o måtta!

   Då öppnas plånböckerna på vid gavel mot M-I Komplexet…

   Därav NATO-Agendan visavi Sverige!!!

   Vi har många nyttiga idioter,
   Liberalerna Jan B o Allan Widman främst,
   som inte har en susning om MAKTSPELET,
   högt över våra svenska huvuden!!!

   Gilla

   • Olle Reimers skriver:

    Jag var just på väg att sprida lite dålig stämning på samma sätt som du gjorde nu; Jan Bengtsson. Tiden verkar vara inne för det!

    Igår skrev jag om skjutningen i Las Vegas och att det finns klara bevis för flera skyttar och för att man försöker mörka viktiga fakta som skulle strida mot det klassiska narrativet om den ensamma galningen.

    Bemötandet blir som vanligt total tystnad. Det talar för att det är på tiiden att sprida riktigt dålig stämning.

    Gilla

 19. Sixten Johansson skriver:

  Observera pudelns pinsamma kärna: ”Jag ville inte orsaka dålig stämning, något som för oss svenskar är en gräslig social fadäs.” Patrik har självinsikt och ryggrad. Ändå påverkas han så starkt, att han upplever ett moraliskt misslyckande. Vad är det då som alstrar denna svenska, sociala, stämningsbevarande, fadäshindrande beteendespärr?

  Kanske tre komponenter: överutvecklad inlevelseförmåga + extremt konsensustryck + rädsla för exkludering.

  Svenskarna är uppdelade i horisontella skikt. Starka krafter med kort räckvidd håller ihop och stöter bort. Bindningarna är inte organiska och varaktiga, bygger mer på t ex yrkes- eller åsiktsgemenskap. Det ger instabilitet och mobbtendenser.

  Mycket av det som kallas empati är bara att alltid ha antennerna ute för att säkerställa sin plats i gruppen. Känsligt avläser man andras tankar och förebygger dålig stämning (alltså inte brott mot enskilda individer, utan mot gruppandan), i ängslan för uddastämpling eller utstötning. Inriktningen på det horisontella minskar också intresset för maktskiktet ovanför. Och man har satsat kapital i en socialt konstruerad verklighetstolkning, så tröskeln för att avvika är hög.

  Min fru föreslog att Patrik tar med sig en säck lösviktsgodis att dela ut till alla misstämda. Eller att han alltid inleder med att han bara talar på andras vägnar, blivit enträget ombedd att framföra vissa saker, och gör det resonligt. Även om det inte skulle leda till vettiga samtal skyddar han sin empatiska, ansvarskännande gloria.

  Gillad av 1 person

 20. O.T. skriver:

  Det var i lördags som tiotusentals polska katoliker bildade en mänsklig kedja längs landets gränser samtidigt som de bad för att Gud skulle rädda Polen, världen och övriga Europa från hot.

  Enligt TT kan manifestationen ses som ett ”andligt vapen mot islamiseringen av Europa”.

  – Vi kommer till Polens gränser för att be för polackerna och för hela världen, säger en kvinna till BBC.

  Människor bussades från hundratals kyrkor i landet till olika punkter längs den polska gränsen. Där stod de i långa rader, några på stränderna mot Östersjön, några på fält och några i städer.

  I Krakow ska den ultrakonservativa ärkebiskopen Marek Jedraszewski ha anordnat en mässa där han uppmanat troende att be för att inte bara Polen utan även alla andra europeiska länder inser att Europa måste återgå till sina kristna rötter så att Europa förblir Europa.

  http://www.friatider.se/10000-tals-polacker-bildade-m-nsklig-kedja-mot-muslimsk-invandring

  Gillad av 3 personer

 21. Lars skriver:

  Jag tror man även måste ta ställning mot neo konservativa och nyliberaler för att inom den ramen kunna diskutera demokrati och eliter, hur styrs landet och hur produceras offentliga tjänster. Ny liberalismen, tron att marknaden är mer demokratisk än politiken, är den dominerande ideologin idag och det har konsekvenser.

  Se videon med John Nasch, A beatiful mind, som konstaterar spelteori har begränsningar och endast fungerar med rationella motspelare som optimerar sin egennytta, vilket inte överensstämmer med verklighetens människor.

  Gilla

 22. Lars skriver:

  Spelmodell, val av strategi när man inte vet vad motparten kommer att välja.
  Ett förslag på svar på varför man undviker att protestera dvs man väljer rollrelaterande där man begränsar utbytet med andra. Uppenbarligen håller inte exemplet för alla former av interaktion då vi inte är helt ‘rationella’ utan söker öppna och ärliga kontakter, men det är ett exempel på spelteori.

  Utfallet värderas mellan ett och tre där tre är bäst.
  Vi räknar att roll ger dominans över interpersonellt och interpersonellt dominans över intersubjektivitet.
  Två personer A och B väljer hur de ska förhålla sig till varandra utan att veta hur den andre kommer att välja att förhålla sig. Utfall (A,B). Endast lika val skapar en situation där båda vinner dvs en kongruens och samstämmighet i valet.

  A (kolumner)/
  B (rader)

  Intersubjektivt Interpersonellt Rollrelaterande

  Intersubjektivt förhållningssätt (3,3) (2,0) (1,0)
  Interpersonellt förhållningssätt (0,2) (2,2) (1,0)
  Rollrelaterande förhållningssätt (0,1) (0,1) (1,1)

  Nash jämvikt uppstår när båda spelarna väljer Rollrelaterande förhållningssätt vilket ger en vinst om 1 till båda och ingen förlorar.
  Val av Interpersonellt förhållningssätt ger 2/3 dels chans till vinst.
  Val av Intersubjektivt förhållningssätt ger 1/3 dels chans till vinst

  Gilla

 23. Olle Reimers skriver:

  Patrik; även om du själv inte vill sprida dålig stämning så kanske vi som har studerat konspirationer på högsta nivå under ett antal år nu kan få e frisedel att göra det på dina trådar? Jag har försökt några gånger men har hittills bara bemötts med iskall tystnad.

  Jag kan ämnena ganska bra och lovar att vara saklig. Men jag behöver din tillåtelse. Får jag den nu?

  Gilla

  • Lars skriver:

   Teorier måste kunna falsifieras dvs de måste utformas på ett sådant sätt att d ekan falsifieras. Konspirationsteorier håller inte det kravet. Exempelvis att Israel skapat Islamiska Fronten. Hur kan det falsifieras? Det går naturligtvis att hänvisa till att det inte ligger i deras intresse, men att falsifiera det är svårare: Amerikanska konspirationer av sammansvurna, en liten grupp som styr i bakgrunden är av samma slag som konspirationsteorierna om att judarna söker världsherravälde? Går det att falsifiera?

   Alla konspirationsteorier som sådana går att falsifiera utifrån att ingen liten grupp kan kontrollera så komplexa sociala förhållanden som utgör världen. Man kan sätta igång något men inte kontrollera utfallet, inte kontrollera och styra händelseförloppet. Det fordras mängder av människor, ett helt CIA, ett utrikes departement, ett NSA, media kontroll i olika länder mm för att styra och kontrollera. Vi lever inte i en sådan värld. Man kan sätta igång något som invasionen i Irak, men har inte kontroll på konsekvenserna.

   Om man exempelvis störtar tsaren och tar makten från menschevikerna och etablerar bolsjevikisk kontroll i Ryssland 1917 så får man kanske inte det samhälle man velat ha. Öppnar man gränserna för invandring till Sverige så blir kanske inte resultatet ett öppet, flexibelt, kreativt Sverige där socialdemokratin och fackföreningarna krossats! Det senare är nog förstås ett rimligt resultat, invandringspolitiken blir socialdemokratins död, men de totala förändringarna i landet blir kanske eller med säkerhet inte vad man tänkt sig…..

   .

   Gilla

   • Olle Reimers skriver:

    Lars, det du kan göra är att studera verkliga händelser och se om de inträffat på det sätt som regeringen berättat. Så är fallet med t.ex mordet på JFK och 9/11. Här finns klara bevis för att regeringarna under decennier försökt mörka sanningen.

    Du kan också studera vad CIA har haft för sig sedan andra världskrigets slut i form av störtande av regeringar gigantisk smuggling av narkotika, otaliga false-flag operations i Europa och andra delar av världen.

    Du kan också få ledtrådar i innebörden av Operation Mockingbird som innebär att alla de stora nyhetsförmedlarna under mycket lång tid underlåtit att berätta ömtålig information och kalla dem som påpekar missförhållandena för konspirationsteoretiker.

    Om du inte anser att summan av alla dessa aktioner plus givetvis hemlighetsmakeriet med Bilderberg, CFR, Federal Reserve m.fl. i kombination med de mycket skarpa varningarna från Eisenhower och Kennedy utgör grund för att misstänka att det pågår ett maktspel i bakgrunden som inga medier rapporterar om.

    Ringer inte den minsta varningsklocka hos dig?

    Den som inser detta inser också att den information om vad som pågår i stora världen likaväl som i vår lilla ankdamm är icke trovärdig. De enda medier som ger sig på känslig , politisk icke korrekt, information idag är de alternativa medierna och att man i övrigt med yttersta misstänksamhet måste söka information på egen hand.

    Först då får man kännedom om det jag rapporterat ovan, vilket givetvis bara är toppen på isberget.

    Gilla

   • Lars skriver:

    Visst ringer varningsklockor, men det du beskriver är inte tecken på en konspiration eftersom den information du för fram är välkänd och tillgänglig och det är precis vad som är skillnaden mellan hemliga konspirationer av en liten grupp individer och det offentliga flödet mer eller mindre förvanskat av information.

    Jag lade ovan fram en video kring ekonomisk teori om den rationella människan och om dess begränsningar och att det kännetecknar nyliberalism. Nyliberalismen är inte någon konspiration utan behandlas av akademier och media och är ett välkänt och offentligt paradigm. Problemet här är att medborgare inte förstår vad det är eller att det är omdiskuterat.

    Likaså är det fullständigt offentligt att det finns militärindustriella komplex, att CIA ingripit i olika länder, att geopolitiska strävanden och teorier formar utrikespolitik. Det är inte heller en konspiration.

    Likaså välkänt att svensk media är koncentrerat ägd och förespråkar borgerliga partier och nyliberalism och invandring. Frågan är om människor förstår konsekvenser eller inser att de ger en skev bild av verkligheten?

    Nyliberalism är en ideologi som formar många människor i beslutande ställning tillsammans med andra ideologier och man kan följa utvecklingen i praktiken. Frågan är dock om man förstår konsekvenserna?

    Som du vet skriker högerspökena på den här bloggen om skatten som rån och sossar som orsak till allt elände. Vet de vad de pratar om eller har de bara följt DN under några decennier?

    Gilla

   • Olle Reimers skriver:

    Lars, kontrollen utövas enligt principen söndra och härska.

    Först gäller det alltså att bryta ner de krafter som förmår att bjuda motstånd; den svenska motståndskraften visade sig vara en papperstiger och de får vatten på sina kvarnar. PK-ismen har brutit ner viljan att försvara sig i Storbrittanien och Västeuropa. I öster känner de att de har fått något som är värt att försvara efter murens fall och ger sig inte så lätt.

    En liten välorganiserad styrka vinner över en aldrig så stor om den inte är både samordnad och determinerad. Tänk bara på conquistadorerna!

    De krafter vi talar om har samverkat i hundratals år och ser till att föda och skapa en mycket stark elit. De har skaffat sig en oerhörd erfarenhet och verklig makt bakom ryggen på de öppna samhällena i USA och Europa.

    Gå gärna in och titta på invigningen av Gotthardstunneln i juni 2016 så förstår du hur de tänker!

    En som hade klar insikt i detta var filmregissören Stanley Kubrick. Hans filmer; inte minst den sista han gjorde; är väl värda att titta på även ur det perspektivet.

    Gilla

  • JAN BENGTSSON skriver:

   Du är förvisso INTE ENSAM)
   Jag har gjort mina tappra försök…

   Blev faktisk en aning förvånad när inlägget kom in denna gång)

   Men som Patrik klarlagt,
   han ogillar konspirationsteorier…

   För att vi vore rökta?

   EU:s koka Groda är ingen konspiration!!!

   Gilla

 24. Olle Reimers skriver:

  Ok; jag skriver även tan din tillåtelse, Patrik. Min tolkning av din hållning är dock att du inte har något emot att sådana som jag provoceras att kasta masken och förstöra festen.

  Titanic är det klassiska exemplet på att det är viktigare att bevara den goda stämningen så länge det går även om katastrofen händer framför ögonen.

  Själv är jag en typisk festförstörare. Blir jag utkastad får jag skylla mig själv. Me jag tar chansen när jag får den.

  Så här är det:

  När Eisenhower avgick i januari 1961 varnade han i sitt avskedstal för maktanspråken från det militärindustrella komplexet. Kennedy varnade i sitt berömda universitetstal 1962 för maktanspråken från ”secret societies. Både Eisenhower och Kenndy visste att dessa båda hade starka kopplingar till varandra.

  Kennedy sköts för att han ville avsluta kriget i Vietnam, för att han ville lösa upp CIA och bekämpa den organiserade brottsligheten; allt i strid mot den”Deep State” som var den verkliga härskaren i USA; bortom den demokratiska fernissan.

  9/11 gjorde att USA kunde fullfölja den agenda som gick ut på att dominera Mellanöstern som utarbetats i dokumentet PNAC (Project for a New American Century).

  Under framför allt Obama genomfördes ett antal masskjutningar som hade till syfte att få det amerikanska folket att ge upp sin rätt att bära vapen. I Boston t.ex. införde man undantagstillstånd efter Boston Marathon 2013.

  Ett antal liknande händelser har inträffat med det tydliga syftet att få folket att ge upp motståndet mot islam: i förlängningen ge upp nationalstaterna i Europa och USA/Canada.

  I Las Vegas senast är det för alla som satt sig in de lite fakta att händelsen är en s.k. ”false flag” i samma syfte.

  En ny världsordning (omtalades tydligt redan av GWH Bush under hans presidenttid) ska införas med en världsregering (FN); en världspolis (Nato) och en världsbank (IBS) för att skapa fred på jorden. Detta har uppenbarligen alla de viktiga politiska ledarna i Västeuropa skrivit under på vilket förklarar tillåtelsen av massinvandring av kulturer som effektivt smular ner de gamla nationalstaterna. (För den som är lite nyfiken rekommenderar jag att gå till en video om invigningen av Gotthardstunneln för ett drygt år sedan där satanistiska ritualer framfördes med all önskvärd tydlighet inför ögonen på Europas ledande politiker. Av det förstår man hur dessa huvudsakligen barnlösa personer ser på världens och sin egen framtid!)

  Förlåt Patrik om jag förstörde den Goda Stämningen på det Goda Samhället! Man ska som sagt var dock aldrig försätta tillfället till en bra provokation som du klokt nog inbjöd till!

  Jag förväntar mig ingenting annat än generad dödstystnad inför ovanstående utbrott, men jag hoppas att någon åt minstone reagerar; om än så bara på sin kammare.

  Hälsningar

  Olle

  Gilla

  • JAN BENGTSSON skriver:

   I stort har Du rätt!

   Men var det Harry S Truman e Eisenhower,
   som först varnade för M-I K???

   Aningen osäker, men Du kan ha rätt!

   False Flag är som små bondeoffer i livets stora schackspel,
   värda att offras, för att uppnå långt högre syften!

   Typ få kontroll över oljan i Mellersta Östern!

   Så cyniskt är det internationella Maktspelet!
   People are quite expendable!!!
   Människoliv är som flugor!

   CIA bildades 1947,
   av fd underrättelseorganisationer som skydde Kommunismen!

   Bland dessa organisationsbildare fanns klara NAZIST-sympatisörer,
   eller åtminstone NAZIST-KOLLABORATÖRER,
   som gjort lysande affärer med Nazi-Tyskland.

   EN av dessa lär ha varit George Bush d.ä. FADER, Prescott Bush,
   som under WW2 frontade för en Naziägd bank i USA!

   Sonen George d.ä.,
   verkade högt upp inom organisationen i största hemlighet,
   vid tiden för JFK-avrättningen,
   blev senare tom utsedd till CIA-chef.

   Cheferna var ofta Jesuiter,
   medlemmar i Skull & Bones,
   med hemliga kopplingar till Vatikanen,
   e dess hemliga sidosällskap!

   Efter valet ersatte Trump CIA chefen med sin egen Pompeo.
   Men om det räcker för att få någon kontroll är nog minst sagt osäkert…

   Föregångaren John Brennan var däremot en konverterad Muslim.
   som i det ljuset nog hade svårt att se Radical Islam som ett reellt hot!

   Obama var synnerligen Islam positiv, som de flesta vet…

   Typ vår Ärkebiskop,
   fast många långa resor värre!

   Gilla

  • JAN BENGTSSON skriver:

   Olle R

   Ett par viktiga saker missade Du avseende JFK.

   De långt gångna planerna på att förstatliga FED…

   Den djupa konflikten med Johnson,
   som blev brädad av JFK i de Demokratiska Primärvalen,
   men vars stöd JFK behövde för att vinna Södern!

   Den stoppade invasionen på Cuba,
   planerad av CIA…

   Maffian o CIA in collusion,
   som det numera heter!

   Ledde till att CIA-chefen Allen Dulles fick sparken!

   Min fiendes fiende är min vän!

   Många mäktiga krafter slöt sig samman,
   för att sätta ett stopp!

   Risken är stor att samma sak händer igen???

   Gilla

   • Olle Reimers skriver:

    Jan Bengtsson.

    Allt det du skriver är rätt och förvisso av samma magnitud.

    Jag är glad att jag har en kompis i detta. Vi vet bägge att det är alltför skrämmande för många för att våga ta det till sig. Vore vi flera skulle vi kunna konfrontera våra makthavare med för dem ytterst obehagliga frågor. Så länge våra medskribenter på dessa och andra sidor väljer att blunda kommer vi dock ingenvart.

    Jag har emellertid noterat ett visst uppvaknande. Det kommer dock att dröja innan man vågar sig ut på den tunna isen. För min egen del tog det år av research innan jag vågade ge mig in i debatten. Man måste ha sina fakta klara så att man stå emot skitstormen.

    Man får de flesta emot sig, den saken är klar. Men Patriiks inbjudan till diskussion tyder på att vinden börjar vända. Det börjar bli slut på mer vänliga förklaringar till allat dåligt som händer just nu. Nyckeln ligger nog däri!

    Gilla

 25. Sixten Johansson skriver:

  Jag läser ibland på Lars Berns anthropoce.live och Peter Krabbes blog, imponerad över allt arbete som de och kommentatorerna lägger ner. Mycket värdefull information – tack, Olle Reimers och alla andra! Jag noterar och väger, men är mest inriktad på att pussla ihop en kognitivt och politiskt användbar världsbild för mig själv och de rätta nivåerna för kommunikation med andra.

  Vi kan tänka oss en medvetandetrappa, där normalsvensken först står på golvnivå (PK-iten är i källaren). På första trappsteget har han insett att något är helt galet. Nästa steg kan vara att inse att hela sjuklövern och systemmedia är odugliga och verklighetsförnekande. På tredje steget finns djup misstro mot EU-topparna, oro och kluvenhet. På fjärde steget kommer ökande medvetenhet om de globala finansjättarnas makt och manipulationer och spirande insikt om möjliga false flag-operationer. På femte och sjätte steget kommer de egentliga tabuerade konspirationsteorierna kring deep state i USA, mer eller mindre tonvikt på judarnas eller Israels roll och även religiösa eller demoniska tolkningsramar.

  Den som försöker kommunicera något som ligger 3-4 trappsteg över ens medvetandenivå ses förstås som spritt språngande galen (särskilt då PK-iten ylar i källaren). Var man än står, så gör redan två steg uppåt att allt man har trott på har krossats och uppgivenheten är nära. Informationen och medvetenheten blir t o m en börda, om mottagaren ändå inte kan påverka något på den nivå vars avskyvärda sidor har avslöjats.

  Gillad av 1 person

  • Lars-Erik Eriksson skriver:

   Men Sixten, när subprimelåneskandalen exploderade 2007 och satte finansvärlden och världen i gungning då blev en sådan ekonomisk gigant som Alan Greenspan tagen på sängen.
   Demokraterna i USA hade drivit igenom att även fattiga, låginkomsttagare skulle kunna bo i eget hus.
   Således intervenerade relativt korkade politiker och skruvade på rattar i kapitalismens maskineri tills säkringarna gick.
   Det är väl knappast ett exempel på en konspiration men snarare idioti och ideologiskt skapad och underbyggd faktaresistens.
   Jag tror att de som sitter på kulorna försöker agera snabbt, ta de oförutsebara händelserna på uppstuds och diskontera framtiden före alla andra.

   Gilla

   • Lars skriver:

    Subprime krisen är mer komplicerad än att demokraterna drivit igenom att Fanny och Freddy skulle säkra lån till låginkomsttagare. Det var bara en mindre del. Den större delen var hur finansmarknaden fungerade, att man sålde av strimlade bostadslån till finansiärer, att finanssystemet inte var transparent, att derivathanteringen var ogenomtränglig, att penningmarknadsfonder fungerade som banker dvs omvandlade kort inlåning till lång utlåning, i sista hand stödda på lån från banker. De senare är vad man kallat skuggbanker dvs oreglerad bankverksamhet och det var här man fick en rusning mot ‘banken’ dvs institutioner och människor tog ut medlen från fonderna. Bortsett från det så har du helt rätt i att alla blev tagna på sängen; FED, samhällsekonomer som Krugman mfl konstaterade att man inte förstått omfattningen av skuggbanker, regleringsmyndigheter som FDIC etc. Under ytan ligger en utveckling av avreglering av bankvärlden i USA och i Europa som främst resulterat i allt lägre andel eget kapital. Detta skedde som del i nyliberalismens ekonomiska ideologi och drevs av lönsamhetsintresset hos banker – lägre andel eget kapital och mer utlåning baserat på inlåning ger en hävstång och högre lönsamhet/vinst per eget kapital (aktieägare, bankledning). Man kan också konstatera att nationalekonomin negligerat bank och finans i sina modeller över ekonomin. Man har sett det som att de bara förmedlar sparande till investeringar och inte har betydelse för den reala ekonomin. Som vi ser fullständigt felaktigt och man har börjat lyssna mer på de alternativa, icke konforma ekonomiteoretikerna som går under namnet Post-Keynesianer med namn som Hyman Minsky och andra.

    Din huvudpoäng håller jag dock fullständigt med om och ditt exempel är helt korrekt och visar definitivt på hur man inte förmår styra världen och därmed faller det konspirationsteoretiska tänkandet. Jag ville bara komplicera bilden ytterligare för att än tydligare visa hur svårt det är förstå hur världen fungerar. Det var inte bara demokraterna (Bill Clinton var nyliberal och tog bort det sista av reglering av finansindustrin kring derivat) lika lite som att alla problem i Sverige beror på sossarna.

    Gilla

   • Lars-Erik Eriksson skriver:

    Intressant fördjupning Sixten!
    Just president Bill Clinton (1992-2000) som politisk företeelse berättar något om Sveriges enpartidemokrati anser jag.
    Både Ingvar Carlsson och Carl Bildt tävlade när det begav sig om vilket svenskt parti den amerikanske superdomptören egentligen sympatiserade med.
    Han drev sedermera igenom att det amerikanska socialbidraget endast kunde plockas ut under en period på 5 år, sedan var det upp till var och en när så skulle ske.
    Effekten blev att fattiga amerikanskor födde färre barn och det tryckte i sin tur kriminaliteten nedåt något decennium senare.
    Dessa åtstramade bidragsregler lär ha hävts senare.
    Man kan väl säga att framstående liberaler som Bill Clinton och Harvey Weinstein gör det sexisten Donald J. Trump mest skryter om i famöst hemligt inspelat band.

    Gilla

  • Lars skriver:

   Jadu, det är väl på femte och sjätte steget det går snett och konspirationsteorierna växer fram. Människor vill gärna tro att det finns makt och syfte bakom vad som sker, man har svårt förstå en stochastisk världsbild. Och man har svårt förstå större skeenden. Vist finns det makt; finansiell, geopolitisk, industriell, ekonomisk, militär, polisiär osv, Visst sätter de mål för sin verksamhet. Det är inte en konspirationsteori. Exempel på konspirationsteori av det mer korkade slaget är ju nar sossarna (alla problems skapare) importerar valboskap och därför vill ha invandring. Faller på sin orimlighet och importen är dessutom oftast USA orienterad, då de kommer från länder utan demokrati och välfärd…..

   Gilla

   • Olle Reimers skriver:

    Lars; du visade vad Wikipedia skriver om konspirationsteorier. De skriver mycket riktigt att begreppet kan användas i pejorativt syfte. Vad de inte skrivet är att begreppet skapades av CIA i mitten på 1960-talet som en reaktion på att några personer kritiserade Warrenkommissionens slutsatser beträffande mordet på JFK. Syftet med begreppet var således att verka nedsättande mot dem som dristade sig att göra det.

    I själva verket var alltså själva instiktandet av begreppet ”konspirationsteori” del av en konspiration. Den bestod i att de ledande mederna, i stället för att besvara kritiken med fakta skulle avfärda kritikern med begreppet konspirationsteoretiker. Konspirationen i denna del var ett led i Operation Mockingbird som hade satts igång redan på 1950-talet; strax efter det att Allen Dulles hade blivit chef på CIA.

    Mordet på John F Kennedy var följden av en konspiration mellan de intressen som insåg att Kennedy var ett hot mot den verkliga makten i USA. Varför har man annars i mer än femtio års tid försökt att på olika sätt dölja att Lee Harvey Oswald inte var den som avlossade skotten?

    Det som på ett avgörande sätt visar att en konspiration mellan mäktiga krafter föreligger är när man med alla till buds stående medel döljer det verkliga skeendet av en händelse; typ JFK eller 9/11.

    Det är den konspirationen som dolts för det amerikanska folket och för världen.

    Det, Lars. är den verkliga konspirationen. världen styrs inte av dem som synes göra det. Begreppet Deep State har tills nyligen avfärdats som sjuka fantasier. Nu börjar det bli hushållsbegrepp.

    själv betraktar kag mig som konspirationsanalytiker.

    Gilla

   • Lars-Erik Eriksson skriver:

    Får man hänvisa till ett par böcker i ämnet JFK?
    Gerald Posner skrev ”Case closed” där den f.d. advokaten går igenom alla vittnesberättelser som talar för andra skyttar än Oswald eller att han skulle varit i CIA’s lejd. Allt torpederas trovärdigt av författaren.
    Till yttermera visso kan man tillägga att statsåklagaren i New Orleans, Jim Garrison som skrev ”On the trail of the assassins” vilken tillsammans med Jim Mars ”Triangular fire” ligger till grund för Oliver Stones mästerverk ”JFK”, 1990 inte var någon vit, skinande riddare.
    Karln köpte misstänkt billigt en villa av Carlos Marcellos man, samme Marcello som var maffians överhuvud i staten, men som aldrig sattes åt av JG.
    Det finns en intelligent teori framtagen av två ballistiker som går ut på att det dödande skottet var ett rent misstag när en Secret service agent i samband med att följebilen han fanns i snabbt accelererade efter de första skotten och då agenten gjorde sig redo att besvara elden tryckte av i helt fel ögonblick.

    Gilla

  • Sixten Johansson skriver:

   Jag har nu läst Lars Berns bloggserie i nio delar, Ondskans imperium. Helheten är mycket skrämmande, men fullt möjlig och rentav trolig. Jag skulle placera honom på steg 4. Han gör realpolitiska bedömningar av maktspel, just sådana som Lars här (14:09) räknar upp. Lars Bern berättar också hur aktionerna ofta blir felriktade och misslyckade. Jag skulle tillägga att både CIA och de superrika har obegränsad tillgång till experter på propaganda och socialpsykologi, så de kan starta, förstärka, rida på och exploatera idéströmningar, men inte styra skeendena och utgången.

   Det här är inte känt för allmänheten. Om vi summerar den kallhamrade globalistiska girigheten och föraktet för människoliv manifesterat via jordbruk och livsmedelsindustri, skolmedicin, vapenförsäljning, droger, massmedia, människohandel osv och kombinerar det med ny världsordning och klimatbluff, långvarigt falsk historieskrivning, makteliternas egenintressen, inkompetens och svek mm, blir bilden så förkrossande att den är omöjlig att förmedla till andra än till sådana som gradvis kommer till steg 2, alltså snart de flesta av oss som läser och skriver i alternativmedia.

   Men även vi dystergökar behöver titta horisontellt och på golvplanet och inte bara producera politiska önskedrömmar, utan konkreta handlingar och verklighetsbilder som är både realistiska och hoppingivande.

   Gilla

   • Lars skriver:

    Naturligtvis fördel USA att kunna låna utomlands i sin egen valuta, med lån i egen valuta kan man inte gå i konkurs och naturligtvis har finansvärlden intresse av hög valutakurs liksom företag som kan köpa utländska företag, men det är inte vad som driver den ekonomiska utvecklingen i USA, som går mycket trögt sedan sekelskiftet. Världen behöver en reservvaluta och Euron har inte utvecklats så och Kina är bara i början av att göra Renmimbin konvertibel och man saknar finansiellt djup och fria kapitalrörelser. Idag finns inga säkrare statspapper än amerikanska Treasuries och inte heller större börser (50 % av världens börsvärde finns i USA). Kausalsambandet går inte utifrån att till varje pris upprätthålla dollarkursen utan det är ett resultat av behovet av reservvaluta och USAs dominans och strävan till dominans.

    Gilla

 26. phnordin skriver:

  Intressant krönika. Varför gör vi inte slag i saken och protesterar högljutt? Ett sätt att lösa problemet är att låta sig inspireras av organisationen AVAAZ som tar upp dagsaktuella frågor och ber om stöd från sina medlemmar för att driva en folklig opinionskampanj.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.