Ansvariga politiker vänder ryggen till

Lotta Gröning

Vi har under flera år haft en politisk policy på högsta nivå som innebär att ansvariga politiker vänder ryggen till stora problemen och budskapet är att detta talar vi inte om. Orsakerna har varit många. Men framför allt har det gällt integrationen och asylpolitiken. Det funnits en stor oro och en allmän rädsla bland ledande politiker men också inom media att tala klarspråk.

En viktig anledning har varit rädslan för att skapa rasism eller underblåsa den rasism och de fördomar som redan finns mot människor från andra länder och med andra religioner. Idag håller pendeln på att svänga, medierna rapporterar på ett sätt som de inte gjort förr och öppenheten är större.

Annat var det för några år sedan. Jag skrev en krönika i augusti 2015 efter det brutala knivmordet på Ikea i Västerås när en asylsökande fått avslag på sin ansökan och i maktlöshet eller raseri dödade två personer.

Efterdyningarna till attentatet var skrämmande. Hatet steg fram och asylboenden rymdes ut. Men ansvariga politikers agerande var lika illa. De teg. De sa ingenting om attentatsmannen, ingenting om offren, ingen offentlig kondoleans till offrens anhöriga. Ett liknande attentat skedde i Norge på en buss och till skillnad från Sverige till sände både statsminister Erna Solberg och Arbeiderpartiets ledare Jens Stoltenberg kondoleanser till de anhöriga. Sedan följde en debatt om hur asylpolitiken fungerar och framför allt hur man hjälper dem som får besked om utvisning.

Jag blev hårt angripen av många för den krönikan, hur kunde jag peka ut en asylsökande på detta vis. FD vänsterledaren Lars Ohly tvittrade om att jag hade den sorgligaste utvecklingen av alla politiska kommentatorer han följt. Som ett brev på posten blev jag förstås stämplad som brun.

Annat var den när jag skrev ännu en krönika om de asylsökande som sattes på bussen i Malmö med löften om någon timmes resa och sedan hamnade i Östersund på Grytans asylboende. Där vägrade de stiga av bussen i protest mot hur de blev behandlade. Jag hyllade dem och skrev att äntligen var det några som vågade protestera mot en asylpolitik som inte fungerar. Jag fick 700 hatmail. De flesta, inklusive tyckare i media menade att asylsökande ska hålla käften och vara glada för att de får vara i Sverige. Även i det här fallet sa politiker just ingenting om den misslyckade asylpolitiken.

Den röda tråden går igen. I veckan fick vi ett lysande exempel på ”vända-ryggen-till” policyn när Norges migrationsminister från Fremskrittspartiet Sylvi Listhaug var på besök i Rinkeby. Heléne Fritzon som är regeringens motsvarighet ställde in norska ministerbesöket för att hon inte ville delta i hennes valrörelse och i hennes förtalskampanj om Sverige. Ja bättre fly än illa fäkta är ett träffande ordspråk när det gäller Hélene Fritzon. Varför inte möta kritiken och istället ge regeringens bild över läget och informera om vad som görs och bör göras.

Jag tror inte på att förtalskampanjer bara ska får fortgå utan motstånd. Det är samma fenomen som när folk vänder ryggen till nazisterna. De låtsas som de inte finns. Eller protesterar mot att de finns genom att försvinna. Det är nästan banalt.

Sverigebilden har drastiskt förändrats i världen pga reportage av olika utländska medier som ger onyanserade bilder av läget. Vi är ett dåligt exempel på integration därför åker de hit. Men sanningen är den att de värsta exemplen går att finna i alla länder. Ytterligheter finns alltid.

Men Sverige är tacksamt för vi har en policy att vända ryggen till och därmed accepterar vi den förtalsbild som finns. Hélene Fritzon vände ryggen till Sylvie Listhaug, precis som ansvariga politiker gjort i alla år när det gäller gängkriminalitet och organiserad brottslighet.

Oroligheterna i förorten styrs i mångt och mycket av den organiserade brottligheten och internationella ligor. Det har heller inte varit något tydligt politiskt budskap under åren utan av samma rädsla för rasism har ledande politiker först nu börjat ta i problemen. Det är så dags, nu när fördomar och ilska redan pekat ut invandrare generellt som det stora problemet.

67 reaktioner på ”Ansvariga politiker vänder ryggen till

 1. Valter skriver:

  Fördomar och ilska mot invandrare är inte orsaken varför landets resurser håller på att sina, trots ökade skatter och pålagor för folket. Det är politikers och journalisters rädsla art tala klarspråk som orsakat förfallet som pågår, inte invandrarna, utan Ni och dom. Alla länder har begränsade resurser, och måste förhålla sig därefter, det borde Ni ha framfört för åtskilliga år sedan, men det gör Ni inte ännu heller. Att Sveriges allt åt alla politik leder till att pengarna tryter på skolor ,äldrevård, sjukhus, polisväsen, domstolar, fängelser,socialen ,försäkringskassor m.m, ja på alla andra ställen men inte i riksdags männens lönekuvert.
  Det är verkligheten som ännu förtigs och gud nåde den som vågar uttala det, han eller hon får genast Mattsson med gänget efter sig som förföljare av den rättsrådiga självtänkande människan som vågade. Det påminner om vissa andra länder.

  Gillad av 17 personer

 2. gmiksche skriver:

  Den övervägande delen av den organiserade och den icke organiserade brottsligheten beror på öppna svängdörrar, oavsett om brottsligheten har sina rötter hos utomeuropeiska grupper från Afrika och Mellanöstern eller i f d Östeuropa.

  Jag har svårt att se att politiker nu börjat ta tag i problemen. Heléne Fritzons agerande är ett praktexempel för att de spjärnar emot bäst de förmår.

  Utländska media ger ingalunda en onyanserad bild av förhållandena i landet. Det är snarare så att våra egna medier står för den mest onyanserade och utslätande bilden som går att uppbringa. Det har funnits och fortfarande finns ett tydligt budskap under över hela den politiska och mediala skalan, nämligen att vi ska öppna våra hjärtan för alla som vill komma hit och inte ställa obekväma frågor.

  Vi är inte bara ett dåligt exempel på integration, vi är ett förfärligt dåligt exempel just för att vi inte kräver integration. Den rådande modellen är fortfarande den multikulturella. När den ostyrda invandringen är problemet är självfallet en avsevärt del av de människor som släpps utan granskning en del av problemet. Det är barockt att försöka att avpersonifiera problemet och därmed lyfta upp det på ett teoretiskt plan som är mer lätthanterbart i den allmänna debatten.

  Att det är illa ställt i andra länder är ingalunda en tröst och duger ej heller som ursäkt.

  Gillad av 18 personer

  • Hedvig skriver:

   @ gmiksche 2 september, 2017 at 06:23

   Om Lotta Gröning hade skrivit att Sverige behöver en reglerad och snäv migrationspolitik under överskådlig tid, hade jag hållt med.

   Om Lotta Gröning hade krävt att den idag förhärskande mångkulturella modellen snarast måste avbrytas och ersättas med en samhällsmodell, där svensknordisk kultur sätts i högsätet, hade jag applåderat.

   Varför inte utgå från Dan Korns essä ”Mångfald kräver en gemensam kultur:

   https://timbro.se/smedjan/mangfald-kraver-en-gemensam-kultur/

   Gillad av 6 personer

   • gmiksche skriver:

    Hedvig, det Sverige behöver är en reglerad och omfattande remigrationspolitik. Inte under överskådlig tid utan så snabbt som möjligt. Förhoppningsvis efter nästa val.

    Gillad av 5 personer

   • Hedvig skriver:

    @ gmiksche 2 september, 2017 at 16:11

    ”det Sverige behöver är en reglerad och omfattande remigrationspolitik. Inte under överskådlig tid utan så snabbt som möjligt. Förhoppningsvis efter nästa val.”

    Vi är helt överens.

    Gillad av 1 person

  • Kristina von Heland skriver:

   Kul att du skriver här Lotta Gröning.
   Om utlandet och hur det är där blev fel. Jag bor i annat EU land och jag följer nyheterna både i TV och i andra medier. Här är bevakningen och politikers tonläge helt annorlunda. Man diskuterar problemen.
   Ett exempel-i Sverige säger man att kvinnornas andel ökat i migrationsströmmen. I utlandet diskuteras flickorna som kommer från Nigeria och det som kallas trafficking vilket är precis vad som sker. De har män som bevakar dem och de sätts direkt i prostitution, deras framtid och hur man ska förfara med problemet. Man redovisar varje morgon hur många som dragits upp ur havet, Libyen drog upp rekordmånga i veckan. Man visar från Melilla och Ceuta och redovisar siffrorna. Man har ett möte mellan Italien Tyskland Spanien och Frankrike om terrorn.
   I Sverige skadar du Sveriges rykte om du tar upp frågan utomlands. Statsministern och Ylva Johansson ljuger friskt om lättkontrollerade uppgifter i utländska medier. Deras dåliga engelska gör det tragikomiskt så de behöver ingen hjälp med att förstöra ryktet direkt. Jag skämdes som svensk då Löfven talade i polsk TV, sådär att håret reser sig på armarna.

   Gillad av 1 person

   • S Eriksson skriver:

    KRISTINA VON HELAND.
    Jag tror att det kanske lite lättare på sätt och vis att ha klarare syn på problemen i Sverige om man befinner sig utomlands, och så har man något att jämföra med direkt.
    Det du säger verkar klokt och vettigt och Lotta G har blivit riktigt bra.

    Gillad av 1 person

 3. Sten Lindgren den äldre skriver:

  Det är uppenbart att i Sverige finns en låtsasvärld och en riktig värld, den förra kan vi läsa och höra om varje dag i dagstidningar, public service (Uppdrag granskning undantaget ibland) osv. Den riktiga världen upplever de som inte är journalister, politiker och högre tjänstemän i offentlig sektor. En hel del av den riktiga världen kan anas bakom sådant som skrivs på Flashback, t ex att det var en marockan som knivhögg polisen på Medborgarplatsen häromdagen.

  Före valet lär det inte bli någon ändring,

  Gillad av 13 personer

  • Johan skriver:

   Public service förser oss med matlagningsprogram, bonde söker fru, Idol mm för att hålla oss på gott humör och passiva medan arbetet pågår med New World Order och att försöka få verkligheten att anpassa sig till visionen, att radera vår identitet och historia.
   Det kommer inte att fungera och verkligheten vinner, som sagt, ALLTID. Kanske inte idag, men till slut. Se till historien.
   Skådespelet för tankarna till orkestern på Titanic.

   Gillad av 5 personer

  • Kristina von Heland skriver:

   Det är troligen en afghan då polisen behöver tolkhjälp på dari. Det är så pinsamt då brottslingar-ja det är ett brott att vistas illegalt i Sverige apropå IKEA som Lotta G. skriver om. Då man får sitta på ett torg i flera veckor och en afghan knivhugger en polis utan att de andra afghanerna som sitter där häktas och utvisas är att utsätta den svenska befolkningen för fara. Han som körde lastbilen var också en illegal. Hur många gånger ska detta ske? Var finns diskussionen förutom på de nätsidor som ska hatas?
   Att inte kunna skydda sin egen befolkning är en stat i fritt fall.

   Gillad av 2 personer

   • Anna skriver:

    Det värsta är de som är blinda. Jag har en (nu fd.) bekant som vurmar för illegala, ja han kallar dem papperslös förstås… Han var mycket upprörd över att polisen gått in o samlat ihop illegala för utvisning från en kursgård som Svenska kyrkan hyrt för dessa illegala. Jag påpekade att polisen gjort sitt jobb, han skulle istället klaga på de politiker som beslutat om lagen om han nu tyckte att det var fel att utvisa illegala invandrare. Nå ,då tog den vänskapen snabbt slut där, eller snarare när en annan kompis sa att det vore ju bra om polisen verkligen hade kunnat sköta sitt jobb och genast tagit i förvar och utvisat alla som inte hade rätt att stanna, då hade morden på Ikea o Drottninggatan aldrig hänt… -det togs INTE väl emot!!!!

    Gillad av 1 person

 4. karlhsandin skriver:

  Patrik Engellau är ”svensk demokratis främsta dödgrävare” skriver Knut Lindelöf på Lindelof.nu samtidigt som han betecknar den tidigare vännen Mohammed Omar som ”kappvändare” eftersom denne vänt ryggen mot islamisterna.
  Jag blev blockad när jag betvivlade att Knut Lindelöf blivit ”mordhotad” av Mossad och menade att man får finna sig i att bli ifrågasatt om man sprider Miko Peleds islamistiska propaganda som illustrerar Palestinas (Israels) framtid med ett antal män som böjer nacken mot Mecka. Ingen tvåstatslösning där inte.
  ”Palestina hette landet från början och då bodde alla möjliga folkgrupper tillsammans” var en av kommentarerna följt av: ”Lika bra att ge alltihopa till de rättmätiga ägarna palestinierna. För judarna kan ju bo någon annanstans. Ryssland förslagsvis eller?”
  Detta är en grov historieförfalskning. Det judiska folket är lika mycket ursprungsbefolkning i området som svenskarna är i Svealand eller samerna i Lappland. Palestina var en provins i det romerska riket medan de arabiska arméerna anlände först på 600-talet.
  ”Med SD:s inträde i offentligheten har det politiska språket förflackats och förråats och det oförtäckta hatet blivit verklighet. Invandrare, muslimer, homosexuella, kulturmarxister och ”PK-elitister” angrips oavbrutet av tusentals nätsoldater. Det är ovärdigt och illavarslande att ett vämjeligt ultrahöger-parti som SD ideligen stoltserar med allt högre opinionssiffror.” skriver Mats Parner som är en av skribenterna på lindelof.nu.
  Tidigare trodde jag att ”kulturmarxist” var ett skällsord. Traditionellt sett är arbetarklassen vänster i meningen att man ser verkligheten från ett underifrånperspektiv. Men man har alltid varit värdekonservativ i familjefrågor och betraktat promiskuösa relationer med misstro. Numera inser jag att kulturmarxismen faktiskt existerar i sinnevärlden och att den representeras av kretsen kring FIB-Kulturfront och Lindelof.nu, som har en dragning till politisk islam vilket gör dem ovilliga att diskutera synvinklar från den kristna arbetarrörelsen – Catholic worker movement med Dorothy Day och Leo Tolstoj som förgrundsgestalter.
  Jan Myrdal, som är klassisk marxist, är numera persona non grata efter sitt ställningstagande för Marine Le Pen och Nya Tider, samt i HBTQ-frågan.

  Gillad av 10 personer

   • Kristina von Heland skriver:

    Han har en rak och ärlig linje och är fast i sin övertygelse. Det inger respekt oavsett vad man tycker om hans åsikter. Pol Pots leende beskriver vänsterns inställning bra. Ett folkmord är smällar man får ta för att få proletariatets diktatur.
    ABs ledarskribenter har varit på studieresa och upptäckt att det fanns koncentrationsläger under andra världskriget. De missade väl det kursavsnittet i småskolan och nu visar de folket hur det var.Lite som Utbildningsradion. Vi läste nazismen i dokument i skolan.
    En annan sak är att Sverige inte släpper de svenska krigsarkiven och att man inte släpper dokument från det forna DDR som finns i Sverige och att man nu vill ha sekretess på 70 år i många statliga verk apropå Trafikverket.Intressant och kanske en fingervisning då även tryckfriheten diskuteras av eliten. Stoppa bloggar som denna. Lite Kinakänsla

    Gilla

 5. Lars-Erik Eriksson skriver:

  Men kära Lotta Gröning, inte tror du väl att kritik av en förd politik kan brutaliseras till att handla om de som drar nytta av den utan att du gör dig skyldig till en farlig och högst oärlig förenkling?
  Om jag irriteras över att de som kommer till Sverige förebärande skyddsskäl inte accepterar att inkvarteras i det vackra Jämtlands ödsliga men sköna nejder, då har jag nog en poäng som du nogsamt undviker härovan!
  Din tes om att regeringsföreträdare sticker huvudet i sanden är helt riktig men du vågar eller vägrar att gå till problemets kärna som naturligtvis är den vansinniga ide’n om att Sverige kan fungera som en internationell socialbyrå genom att hänvisa rimligheten i folkförflyttningar hitupp genom asylrätten.
  Det är bl.a. därför som jag och många på den här sajten kräver att vi upphäver just asylrätten för andra än våra grannländers medborgare, på det viset riskerar vi inte vår egen kultur bara därför att det uppstår krig och framförallt elände någon annanstans på jorden.
  Det offret är alldeles för stort för att våra kära valda ombud i parlamentet skall kunna resa jorden runt och pråla med hur generösa o humanistiska de är.
  Beslutande folkomröstningar behövs, liksom ett stopp för politiska ungdomsförbund som ju producerar just politiska strutsar, se ovan.

  Gillad av 13 personer

  • Kristina von Heland skriver:

   Då de vägrade gå av tänkte jag på Reinfeldt som sa att Sverige var stort och hade plats. Cornucopia har visat på mängden folk och skog. Jag bodde där i min ungdom och mjölkade kor och gick skogs och lantbruksskola där. Vi jagade, drack sprit, dansade, körde skoter och åkte skidor. En kulturkrock är ett milt uttryck att beskriva vad som sker nu. Allt talar emot någon form av integrering. De vill till Malmö där de har släkt och vänner. Där de har enklaver-kalla det gärna ghetton. Dessutom är det kallt och snö i halva Sverige.
   Jag kallar det kulturimperialism att folk från en medeltida kultur och religion ska se hur bra svenskarna är och av pur glädje och mäkta imponerade ska anamma gris och sprit och små grodorna och blanda olika kön utan kontroll. Eller bara korkat.

   Gilla

 6. . Anders skriver:

  Meningslös krönika. Ännu en apologet. Vi ska inte diskutera invandringen som problem, utan problemet är att vi inte diskuterar varför vi inte har en öppen debatt. Snacka om avledande manöver! Bättre Grönimg återgår till att skriva sitt strunt i MSM.

  Gillad av 10 personer

  • gmiksche skriver:

   Meningslös vad gäller en stor del av innehållet. Gott om inbyggda motsägelser som skribenten märkligt nog inte är medveten om. Trots att hon är proffs och kommentatorerna lekmän.

   Meningsfull i bemärkelsen att den erbjuder ett sällsynt tillfälle att gå i svaromål. Den ynnesten är de flesta som skriver här förmenad på PK-sajterna som tillåter marginell kritik men aldrig fundamental sådan.

   Gilla

 7. JAN BENGTSSON skriver:

  Du är en av få ärliga vänsterkrönikörer)
  Vilken himmelsvid skillnad gentemot Göran Greider!

  Organiserad brottslighet o religiösa ”Shariapoliser” styr…
  Våra myndigheter blundar, vågar väl inget annat?

  Gilla

 8. Aha skriver:

  Gröning skriver att ”det funnits en stor oro och en allmän rädsla bland ledande politiker men också inom media att tala klarspråk.” Man har varit rädd ”för att skapa rasism.”
  En annan viktig orsak varför politiker och media inte rapporterat öppet om invandringen, om exempelvis kostnaderna och om de dubiösa asylskälen, är att då skulle de fått en för stor opinion emot sig och då inte kunna genomföra den omdaning som skett av Sverige till ett mångkulturellt samhälle. En omdaning som ingenstans (?) varit en framgångsfaktor – mångkultur leder mer till splittring än framgång, inte minst ger de som kommit till Sverige syn för sägen när det gäller mångkulturens destruktiva krafter i deras hemländer.

  Debatten kring asylskälen borde varit intensiv, att lämna beslut om tillfälligt eller permanent tillstånd till en (aktivistisk) myndighet att avgöra är synnerligen märkvärdigt.

  Den mörkning och medvetna manipulation som skett och sker kring invandringen är oförlåtlig.

  Gillad av 7 personer

 9. Gösta Svensson skriver:

  Masspsykos! Det finns ingen bättre beskrivning på tillståndet Sverige har befunnit sig i, men eventuellt, om nu allt går som jag hoppas, sakta är på väg att ta sig ur. Alla bevakar alla och en liten klick med typer, tex Ohly, har en alldeles särskild position som övervakare och tankepolis.

  Det är sorgligt att det svenska folket är så svagt i anden att det inte har kunnat bjuda mera motstånd mot detta dårskap. Jag skäms.

  Gillad av 4 personer

 10. BjörnS skriver:

  Inga Britt Ahlenius säger i SvD att det är farligt när allting blir politik. Jag tror att vi Har varit där länge. Då flyttas fokus till ett spel mellan ett par etablerade spelare och bort från det som är det egentliga problemet. Det är svårt att förklara våra politikers monumentala ointresse för landets väl och ve. Invandringen. Integration. Brottslighet. Polisen. Sjukvården. Skolan. Transportstyrelsen… i många fall talar vi om en mycket långsiktig misskötsel. En nästan institutionaliserad vanvård.

  Det är vedervärdigt att se hur dessa människor missköter sina arbeten – vi har ju valt dem för att se efter våra intressen – och hur de blir indignerade när ansvar ska utkrävas. De fördömer då det tarvliga politiska spel som andra spelar. Märkligt nog brukar de sedan segla vidare till ett nytt fint jobb. Det ska bli intressant att se var Lennartsson dyker upp, S måste nog belöna henne ordentligt för att hon offrades på det sättet som skedde.

  Gillad av 5 personer

 11. Christer Holm skriver:

  I det lilla som i det stora denna människotyp. Och typens mängd är det stora flertalet i vårt land. Lika lite som en varg som kommer över gränsen blir ett får. Lika lite blir en klen människa stark och rakryggad bara för att han eller hon tar sig in i politiken.

  Det börjar i det lilla det som skall bli i det stora. Var och en, och ej enbart de som vi speglar oss mot, måste odla ryggrad – i alla sammanhang, såväl i familj som på jobb, i skola och inte bara i det tysta lilla rummet säga och tycka, utan stå upp för sitt jag, sina egentliga åsikter, sin egen sanning. Även när det är flera.

  Den som står upp för sitt jag, sina äkta åsikter är den som blir respekterad, oavsett vad den personen egentligen pratar om. Galna saker läser vi om och ser varje dag. Det enda som kan förändra detta är att vi alla och envar vaknar upp i diverse sammanhang och höjer vår sansade men bestämda röst.

  I annat fall är vi tillbaks i småskolan där vi sällar oss till mobbarens tillåtande fårskock. Där vi väljer selektiv blindhet och etisk och moralisk handlingsförlamning i vår begynnande odling av ryggradsröta.

  Gillad av 1 person

 12. weasel skriver:

  Den norska migrationsministern Sylvie Listhaug åkte till Sverige för att studera den misslyckade svenska migrationspolitiken.
  Det var synd att hon åkte till Rinkeby. Hade hon åkt till Medborgarplatsen skulle hon ha fått ett lysande exempel på den :
  En polis bevakar en demonstration utförd av afghanska människor som befinner sig i landet illegalt, när han blir knivhuggen i nacken av ett 17 år gammalt marockanskt barn i 25-årsåldern som befinner sig i landet illegalt.

  :/

  Gillad av 7 personer

   • weasel skriver:

    Ok,
    alltså ett 17 år gammalt marockanskt barn från Afghanistan i tjugofemårsåldern som knivhugger en polis som bevakar en sittstrejk utförd av 100 illegala människor som inte har rätt att vistas i landet. .

    Ännu ett utmärkt exempel på det som landsfader Löfven sa ;
    Det ska vara ordning och reda i svensk invandringspolitik och de som får avslag ska lämna landet.

    Gillad av 2 personer

 13. Mikael Steinwall skriver:

  Är utländska mediers beskrivning av Sverige onyanserad? Nja, man kan snarare säga att beskrivningen är en liten del av alla ”utmaningar”. Ett litet smakprov!

  Gillad av 1 person

 14. Houston We Have A Problem skriver:

  Inspirerad av DGS’ Ulf Larsson försöker jag mig härmed på en textanalys av Lotta Grönbergs text:

  ”Orsakerna har varit många.”
  Orsaken har i min mening främst varit media som Expressen, Aftonbladet, SvD och DN.

  ”Det funnits en stor oro och en allmän rädsla bland ledande politiker men också inom media att tala klarspråk.”
  Varför då? Utveckla gärna, du som sitter på insider-information från branschen.

  ”medierna rapporterar på ett sätt som de inte gjort förr och öppenheten är större.”
  Håller inte med dig, likriktningen och censuren är fortfarande av orwellska proportioner.

  ”dödade två personer.”
  Mördade, Lotta. Mördade.

  ”Sedan följde en debatt om hur asylpolitiken fungerar och framför allt hur man hjälper dem som får besked om utvisning.”
  Vad är det som de behöver hjälp med, menar du? När jag befunnit mig i utlandet på jobb eller semester har jag alltid sett till att följa lokal lag och visat mig själv ut innan uppehållstillståndet/visumet löpt ut.

  ”Som ett brev på posten blev jag förstås stämplad som brun.”
  Välkommen till klubben.

  ”De flesta, inklusive tyckare i media menade att asylsökande ska hålla käften och vara glada för att de får vara i Sverige.”
  Beggars can’t be choosers, som dom säger “over there”.

  ”Det är samma fenomen som när folk vänder ryggen till nazisterna.”
  Godwin’s law is an Internet adage that asserts that ”As an online discussion grows longer, the probability of a comparison involving Hitler approaches 1.”—that is, if an online discussion (regardless of topic or scope) goes on long enough, sooner or later someone will compare someone or something to Hitler or his deeds.

  ”Sverigebilden har drastiskt förändrats i världen pga reportage av olika utländska medier som ger onyanserade bilder av läget.”
  Onyanserade, skriver du. På vilket sett? Har du några exempel? Utveckla gärna!

  ”Men sanningen är den att de värsta exemplen går att finna i alla länder. Ytterligheter finns alltid.”
  Relativization, your honor!

  ”Oroligheterna i förorten styrs i mångt och mycket av den organiserade brottligheten och internationella ligor. Det har heller inte varit något tydligt politiskt budskap under åren utan av samma rädsla för rasism har ledande politiker först nu börjat ta i problemen.”
  Du slår in Sveriges redan vidöppna dörrar.

  ”Det är så dags, nu när fördomar och ilska redan pekat ut invandrare generellt som det stora problemet.”
  Touché, Lotta. Det är så dags nu.

  Gillad av 6 personer

  • Kristina von Heland skriver:

   Haha jag såg att Virtanen skrev en ledare i AB där han blandade ihop nazism och Polens politiska ledning idag. Lindberg håller med, fick det på twitter men orkar inte kommentera för jag blir så trött.
   Att göra det mot ett land och dess befolkning är verkligen ruttet.

   Gilla

   • gmiksche skriver:

    Man kan vara koncis även om man är anhängare till ett extremt ideologiskt synsätt. Så länge man håller sig till sin ideologi. Det kan man ogilla men ändå respektera. Det som kännetecknar Virtanen och en del andra skribenter hos AB är att de kokar ihop en ny soppa varje gång som de skriver. Utan att tänka på vad de tidigare gett ifrån sig. Varje gång jag läser Virtanen och consortes baxnar jag inför denna intellektuella kärnfusion som drabbat dem. Mot dem framstår Lotta Gröning nästan som intellektuell.

    Gilla

 15. Hovs_hällar skriver:

  Smått häpnadsväckande inlägg av Gröning. Hon påstår att brottsligheten i förorterna styrs av ”internationella ligor”. Tänk att det hade jag faktiskt missat. Ursäkta, borde förstås ha insett att våra trevliga invandrare inte kan hitta på så´na dåligheter — det måste vara folk utifrån som ligger bakom detta!

  Troligen är det väl ”internationella ligor” som kastar sten på blåljuspersonal också. Häromdagen var en polis ytterst nära att bli dödad av en stenbumling som kastades från hög höjd.

  Hennes kommentar till en asylsökandes knivmord på IKEA 2015 är att ”…efterdyningarna var skrämmande. Hatet steg fram och asylboenden rymdes ut”.

  Min minnesbild är annorlunda. Jag minns att tidningarna gjorde stora reportage om hur ”rädda” de asylsökande var för att det SKULLE KUNNA riktas hat mot dem! Däremot inte ett ORD om hur mordoffrens anhöriga kände sig — det var tydligen helt ointressant.

  DET var skrämmande för mig, faktiskt. Och det som är skrämmande är hur media favoriserar främlingar framför sin egen befolkning. Dessa asylsökare är nästan alltid ekonomiska migranter, som lockas av Sveriges idiotiskt generösa ekonomiska villkor för sådana migranter.

  Därmed har de alls ingenting i vårt land att göra, och att deras närvaro väcker en enorm vrede hos människor som genomskådar bluffen är helt och hållet väntat!

  Gröning försöker distansera sig från de mest rabiata i PK-lägret, men hamnar ändå i stort sett på samma sida.

  Gillad av 8 personer

  • Kristina von Heland skriver:

   De skrev om hatet och hotet mot ett asylboende. Det bestod i att några hundra meter ifrån ett sådant hade man hittat tändvätska och grillkol. Därefter följde en lång beviskedja att några hade tänkt elda ned anläggningen. Jag tänkte korvgrillning en stor stark och lite gitarrspel. Blev lite nostalgisk. Simon och Garfunkle, mellanöl och lite korv. Stewball was a racehorse

   Gillad av 1 person

 16. Elisabeth skriver:

  Lotta Gröning skriver: ” Idag håller pendeln på att svänga, medierna rapporterar på ett sätt som de inte gjort förr, öppenheten är större”. Ja, det har väl varit omöjligt att stå emot läsarnas flykt till ”alternativa medier” för att få veta sanningen, det har varit lite av en omvändelse under galgen.
  Men denna lilla försiktiga ny-orientering vill nu regeringen sätta P för. Man har ju lagt ett skrämmande lagförslag om ändringar i grundlagarna TFF och YGL. Enligt förslaget kan det bli förbjudet att offentliggöra uppgifter om etniskt ursprung, hudfärg och liknande, om politiska åsikter, religion och filosofisk övertygelse, vidare uppgifter om att enskild begått lagöverträdelser genom brott, finns i fällande brottmålsdomar eller genomgått straffprocessuellt tvångsmedel.
  Det är en enorm trål regeringen vill lägga ut. Vi begriper alla varför. Sanningen om brottsligheten ska med alla medel mörkas, även till priset av vår grundlagsfästa yttrandefrihet. Vi är tillbaka till intetsägande texter som ” person av medellängd iförd mörk jacka sågs avlägsna sig från mordoffret.”

  Gillad av 6 personer

 17. heraldikern skriver:

  Och fortfarande tycks inte särskilt många människor ha fattat att regeringens brist på engagemang är en del av den politiska agendan som i dessa delar inte är ett dugg annorlunda för det borgerliga regeringsalternativet. Och skulle förmodligen inte bli annorlunda i det långa loppet även om SD skulle få inflytande. De flesta tycks vara omedvetna om vad FNs beslut om Agenda 2030 innebär och även i vilken riktning EU går. Samt de övriga avtal och överenskommelser som EU och Sverige ingått. Barcelonaavtalet som handlar i princip om fri lejd för folket från MENA-länderna in i EU, och det Svenska avtalet med det Muslimska rådet där man förbundit sig att kvotera in muslimer på politiska poster o s v. Allt handlar om att Europas nationer och befolkning har blivit för obekvämt mäktiga och medvetna och för att inte glömma bort, för rika! Det är svårt för de som styr FN att få bukt med Europa då det gäller utjämningen ifråga om ekonomi, utbildning och kultur! Europas politiker säger säkert ja till ett starkare FN men kommer aldrig att acceptera att man etablerar en opolitisk ledning för hela världen. Men vägen dit innan man säger nej till det är både lång, full av krigshandlingar och lidande!

  Gillad av 3 personer

 18. Anders Lundin skriver:

  Ska man vara snäll kan man berömma Lotta för att hon vågar nämna Elefanten i rummet trots att hon är sosse och msm. Det som stör mig är att hon påstår att hon är något av en sanningssägare. Undertecknad har bifogat ”Johan Anderssons” (Granskning Sverige) smått fantastiska klipp om Reinfeldt och hans smutsiga agenda, till Lotta Gröning. Där vår förre statsminister avslöjas totalt av sin företrädare Bo Lundgren.
  Detta valde Lotta att varken publicera eller ännu mindre besvara. Att hon inte svarade mig är oväsentligt men att hon inte publicerar detta, som har ett extremt högt nyhetsvärde, måste nog betraktas som grovt tjänstefel.
  Därmed har hon, enligt mig, ingen som helst trovärdighet när hon undanhåller denna information för svenska folket.
  /Anders Lundin

  Gillad av 5 personer

 19. Apg17 skriver:

  Oroligheterna i förorten styrs i mångt och mycket av den organiserade brottligheten och internationella ligor.

  Detta påstående (samt krönikan i helhet) är Grönings sätt att vända ryggen till. Hon verkar inte vilja acceptera att Sverige under lång tid fört en oansvarig och misslyckad migrationspolitik. Därför relativiseras och förminskas evidens därom. Kanske är det omedvetet ett sätt att döva ett dåligt samvete.

  Jag blir inte klok på dessa etablissemangskåsörer som aldrig tycks tänka fritt eller originellt.

  Gillad av 3 personer

 20. EvaBritt skriver:

  Med all respekt Lotta, jag är allvarligt bekymrad över, om du skriver krönikan för att provocera eller om du verkligen är så okunnig om vad som sker i/ med Sverige? Förstår du inte att även du är med och vänder ryggen åt dina egna i Sverige med den journalistik som förs från dig och dina likasinnade kollegor? Det oroar mig! Verkligen….
  Jag behöver inte nämna så mycket mer, då kommentarerna före mig redan sagt och mer därtill, som jag själv tycker och jag tackar för det.

  Gillad av 5 personer

 21. ramonafransson skriver:

  Jag håller med Valter den första skribenten i kommentarsfältet. Politiker och journalister har och är problemet. Att många är förbannade på asylhanteringen och vad som följer i dess fotspår är fullkomligt naturligt. Och att ilskan går utöver de som fått PUT och de så kallade ensamkommande barnen är tragiskt men återigen förståeligt eftersom dessa människor befinner sig i vår närhet och det gör varken ni journalister eller politiker men vi ska välja parti och politiker i september 2018 och då lär ni och dom få veta vad vi tycker!

  Gillad av 1 person

 22. B skriver:

  Jag vet inte riktigt om jag förstår vad som vill sägas i krönikan. Visst är det ett enormt problem att journalister och politiker inte vågat adressera många av Sveriges så kallade ”utmaningar”. Och visst är det sorgligt att invandrare generellt pekas ut som problem. Men det kan väl till och med ett litet barn räkna ut att ett litet land som Sverige inte kan ta emot hundratusentals människor från extremt annorlunda kulturer? Det går inte att integrera så många. Hur kunde ni tro att svensken i allmänhet skulle tycka att det var positivt med mångkultur i den bemärkelsen att vi ska ha könsapartheid i badhusen och att en stor del av kvinnorna man ser dagtid (när de flesta andra måste jobba) är beslöjade? Tror ni på allvar att de flesta svenskar vill att Sverige ska mer och mer som ett muslimskt land i Mellanöstern? Att de flesta svenskar visst vill betala bland världens högsta skatter till människor som trots att de vistats i landet i decennier inte har lärt sig svenska och skaffat en försörjning? Ärligt talat så är det många nu som är så trötta på detta att de inte bryr sig om de som kommer har asylskäl eller inte. Även om de så kallade ”nysvenskarna” har starka asylskäl vill de flesta av oss inte att vårt land ska stöpas om i grunden, vare sig kulturellt eller ekonomiskt. Är det konstigare att svenskar vill behålla sitt land och sin kultur är att någon av annan etnicitet vill det?

  Gillad av 6 personer

 23. johan utan land skriver:

  Modigt av Lotta men otacksamt att skriva här. Hennes mediakompisar kommer att brunsmeta henne och många av kommentatörerna, inklusive nedanstående signatur, är rätt ilskna på den kategori Lotta tillhör. Nämligen det samhällsomstörtande journalistskrået – pådrivande i förstörelsen av ett av världens en gång bästa länder.

  För egen del säger jag att den invandrarrelaterade brottsligheten är symptomet men att grundsjukdomen fortfarande är journalister, politiker och numera stora delar av myndighetssverige. Det är de som ställt till det.

  Speciellt journalisterna är extra svårt belastade. Det är nämligen de som tidigast av alla haft hela bilden klart för sig men ändå valt att dölja fakta för medborgarna och att gulla med importerade brottslingar. Journalister har, med stor skicklighet måste medges, pumpat ut snyftreportage på snyftreportage och i fall efter fall hindrat utvisningar från att verkställas. Det är liksom journalisterna som äger problemet nu. De har hela tiden bedyrat att det hela är alldeles nödvändigt och att det är hyvens grabbar vi fått oss till skänks.

  Det är förstås fint om nu Lotta börjar ta ett par stapplande myrsteg utanför åsiktskorridoren. Det skulle vara intressant att läsa fler kåserier av henne framöver. Gärna med berättelser om hur dagens journalister resonerar. Vad de vill uppnå. Hur de mår idag. Tror de fortfarande att de är på rätt väg.

  Avslutningsvis. Lotta och hennes journalistkollegor kan vara lugna. Vi skyller inte på ”invandrarna”. Vi skyller på journalisterna som hindrar samhället från att göra något åt den lilla men hyperaktiva del av invandrarna som gör kaos och förstör för hederliga människor.

  Gilla

 24. Lennart Bengtsson skriver:

  Tankarna går som alltid till Brechts satir efter 17 juni upproret 1953 i Berlin där han föreslår att överheten bör byta ut folket som vägrar förstå att överheten ju bara vill deras bästa.
  Att det skall vara så omöjligt för landets överhet som ändå inte är DDR att begripa att de faktiskt bara finns till för att de skall tjäna sitt folk och ta sig an deras problem och bekymmer. Det finns annat än värre att påminna om i litteraturen men jag vill helst inte hänvisa till Swift.

  Gilla

 25. MartinA skriver:

  Lotta Gröning demonstrerar att hon och det etablissemang hon tillhör ingenting lärt och ingenting förstått. När Lotta Gröning började sin karriär var svenskarna ett ohotat folk. Nu är vi mer eller mindre garanterade att utrotas som etnisk grupp. På grund av vad det etablissemang Gröning tillhör gjort de senaste decennierna. Där just media har varit de mest drivande. Hur tror Gröning att framtidens människor kommer ske på hennes livsverk? Kan någon ens uppfinna en värre ondska än att utrota sitt eget folk?

  Gillad av 2 personer

 26. bomarkusson skriver:

  Bedrövligt förnekande av orsakerna till problemen.Smaklöst att skriva om öppenhet när kontentan av inlägget är helt inom åsiktskorridoren.

  Tala istället om att en fattigpensionär har cirka 35% mindre att röra sig med än en ”flykting” som inte arbetat en deg i Sverige.

  Tala om för ungdomar som inte kan flytta hemifrån att familjen, mannens mor och mannens mormor (90 år) får varsin lägenhet inom två månader. Observera att jag känner personerna mycket väl.

  Gillad av 1 person

  • bomarkusson skriver:

   Tillägg.
   Modern och mormodern är pensionärer och kvitterar ut motsvarande 16.000 000 SEK per månad vardera i bidrag och förmåner.
   Tror Lotta Gröning att de lever i tre lägenheter? Pyttsan, en hyrs ut svart. En falsk mantalsskrivningsadress kostar 500 SEK.

   Körkortets teoriprov kan man köpa sig fri från för några tusenlappar. Någon inom Transportstyrelsen manipulerar datasystemet.

   Kostnaden för invandring rör sig om ofattbara 250 000 000 000 SEK per år! (Källa Jan Tullberg, docent i företagsekonomi)

   Till Lotta Gröning, berätta sanningen, du, som har möjlighet att göra det. Jag är säker på att du inte är så korkad att du inte känner till den.

   Jag umgås i den arabiska diasporan då min fru är arab, ej ”flykting”.

   Gillad av 1 person

  • bomarkusson skriver:

   Tillägg två.
   Se elefanten! En stor majoritet av de ”syriska flyktingar” vi känner, har varken skydds- eller asyl skäl. De kommer från Saudiarabien, gulfstaterna, Libanon, Turkiet, Iran, Kina, Spanien, Italien…. En rysk medborgare och salafist finns med i skaran. Många har dessutom förmögenhet och skulle kunna leva gott utan bidrag. En ”syrisk flykting” har ett företag i Saudarabien och reser ofta dit.

   Tolkarna ljuger och förbättrar asylhistorien, möjligen mot ersättning. (Källa: En tolk, vän till oss)

   Gillad av 1 person

 27. Cameron skriver:

  Tror att mycket av den här problematiken skulle kunna lösas om en öppen debatt om Kalergi-planens implementation i Sverige och Europa blev tillåten i de svenska monopol-medierna,Kalergi-planen har sitt namn efter EU-grundaren Coudenhove-Kalergi som faktiskt inte bara var EU-grundare utan även bl a meztis och även dokumenterad pedofil.Kalergi-planen kan ses som en utvidgad version av Hooton-planen som förespråkade ett förintande av Tyskland bl a genom massimmigration och påtvingad ”bastardisering” av tyskarna.Förintelse genom bastardisering möjliggjord genom påtvingad massimmigration till alla EU-nationer är även Kalergi-planens mål.Européerna skall försvinna och ersättas av de sk ”Kalergi-barnen”-hybrider eller bastarder som är en frukt av arabiska och afrikanska massimmigranter och Europeiska kvinnor.Männen förslås rasblandas med Asiatiska och Afrikanska kvinnor.De Europeiska nationalstaterna skall försvinna och ersättas med en överstatlig europeisk Superstat styrd av dem som-enligt Coudonhouve-Kalergis egna ord-tillhör ”den nya aristokratin” till vilka räknas den Europeiska gamla bördsadel rasblandad med de tidigare centraleuropeiska ghettonas ”elitjudar”Alltså en judaiserad bördsadel.Endast den jordägande-ej-antar man-de sk ”knaparna”-fattigadeln.Kalergi-planen finns inskriven i EU.s grundardokument.Den finns även beskriven i Coudenhouve-Kalergis ”Praktischer Idealismus”(1925) och ”The Paneuropean Manifesto” av samme författare.Det vi ser utspela sig på gator och torg i bostadsområden och vid landets gränser och även i Riksdagen är ej slumpens verk utan en sedan decennier planlagd subversion av det somen gång var självklart i Sverige och i Europa.Tilläggas kan att Angela Merkel (Kazmierczak),Martin Schulz,van Rumpoy och den åldrige Prins Otto von Habsburg alla har fått det prestigefyllda Kalergi-priset för sina insatser vid förverkligandet av Kalergi-planen.

  Gillad av 1 person

 28. Vax skriver:

  Om PK krönikan ovan är väl det viktigaste sagt, tilläggas kan att de som lagt grunden till vårt välstånd är de som får betala ett högt pris. Ovärdig behandling.

  Det var förra året när de nya siffrorna från Eurostat kom som problemet med de snabbt ökande fattigpensionärerna i Sverige uppmärksammades.
  I ett tioårsperspektiv är Sverige ensamt i Norden om att gå åt fel håll.
  
Det är Sverige som sticker ut med utveckling i motsatt riktning. För tio år sedan låg Sverige klart under EU-snittet, och näst lägst bland de nordiska länderna. 2006 låg Sverige 17,4 procent av befolkningen under gränsen för risk för fattigdom, 2016 är siffran 24,5 procent, en mycket stor ökning.

  Under samma tioårsperiod har våra nordiska grannars utveckling gått åt andra hållet. 2006 hade Finland 28,5 procent andel medan man på tio år minskat andelen till 18,2. Norge har gått från 24,6 till 16,2 och Danmark från 23,1 till 14,7.
  
Sammanlagt handlar det om 328 000 svenskar som lever under gränsen för risk för fattigdom. Kvinnor är överrepresenterade.
  
Att vi har denna utveckling trots att finansminister Magdalena Andersson (S) säger att Sveriges ekonomi är urstark är skrämmande, menar Eva Eriksson.
  – Det är ovärdigt ett välfärdsland som Sverige att vi har ett pensionssystem som inte klarar av att ge ekonomisk trygghet i dag eller i framtiden. Vi har här en stor grupp människor som arbetat och betalat skatt under sina liv men som nu tvingas vända på varenda krona.

  https://samtiden.nu/2017/09/sveriges-andel-fattigpensionarer-okar-tvartemot-ovriga-norden/

  Gillad av 1 person

 29. Jokke Boy skriver:

  Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta, men jag kan konstatera att Lottas penna är bland den slöaste som har publicerats på DGS. Förstår hon själv hur hopplöst medioker hon är? Det säger rätt mycket om svenska media när deras mest kända namn (Lotta inkluderad) utklassas av lekmännen i kommentarfälten. Vad ska vi med er yrkesjournalister till när ni är så förbaskat genomusla?

  Gillad av 4 personer

 30. Eva Danielsson skriver:

  Ja, ansvariga politiker vänder ryggen till och gör inget egentligen åt problemen med den ökande brottsligheten som effekt av massinvandringen och traditionella media går makthavarnas ärenden och lägger dimridåer.

  Jag har länge tänkt att oförmågan att mota problemen bara beror på en blandning av inkompetens och missriktad välvilja förutom beröringsskräcken med SD.
  Nu när jag, sent omsider, börjar förstå vad postmodernism står för, praktiserat som identitetspolitik, så blir det glasklart att man inte tar några krafttag mot brottsligheten i förorten därför att man inte vill det.

  Man upprätthåller skenet av att försöka åtgärda, men i själva verket syftar identitetspolitiken till att åstadkomma kaos och radera nationsgränser. För att utifrån det skapa en slags totalitär global ordning. Det målet är nog inget som så många vill uttala, det är t o m svårt att tro att vanliga vänsterpolitiker ens förstår det.

  Däremot tror jag att de flesta politiker är indoktrinerade i identitetstänkandet där grupper som anses vara privilegierade har en skuld till icke-privilegierade grupper och att detta övertrumfar i alla lägen. Vita infödda svenskar har per definition skuld i förhållande till grupper med utomvästlig bakgrund. Rasism i praktiken, alltså, där vad individen säger och gör inte räknas, utan bara identiteten som tillhörig en grupp på privilegieskalan. Skulden är därmed redan avgjord s a s.

  Det här tror inte jag att det tänks klart och uttalat kring, utan alla ”goda” svenskar bara tassar runt och drar sig för att fördöma övergrepp och brott om det kan tänkas vara begånget av en man från en icke-privilegierad grupp, dvs av en utomeuropeisk invandrare. Om det är en vit infödd svensk som begår illdåd så publiceras namn och bild på gärningsmannen (eller arbogakvinnan) så snart det går.

  Så tanken att jaga och lagföra personer och gäng med utomvästlig bakgrund för att göra samhället tryggare, det blir ytterst tveksamt utifrån postmodern ideologi. Att ge sig på icke-privilegierade grupper. Nej, nej. Och det ska helst inte rapporteras något ofördelaktigt om personer ur icke-privilegierade grupper och inte rapporteras någon ofördelaktig statistik. BRÅ är med på noterna i detta. För syns skull kan man tillsätta några projektgrupper ledda av oerfarna och aningslösa personer med rätt partibok i förvissningen att inget kommer att hända. Och låta rikspolischefen fortsätta låtsasleda polisväsendet.

  Och så låtsas man strypa tillflödet av asylsökande, en liten stund, när situationen blev påtagligt opraktisk och besvärande även för identitetspolitiker, som hösten -15. Därefter har man sedan kunnat servera den förvrängda bilden av att det skulle vara väldigt lite att ta emot 30.000 i år. I storleksordningen en svensk småstad! Och då är nog inte ens anhöriginvandringen inräknad.

  Och ja, det är den stora mängden invandrare på kort tid och deras bristande anpassning till vårt samhälle och vår kultur, som är det stora problemet i förorterna. Eller menar Lotta Gröning att förorten bebos av infödda svenskar som har bildat kriminella gäng och som bränner bilar och skjuter varandra?

  Gigantiska problem, hursomhelst, men vi skulle nog kunna ta itu med dem. Om viljan funnes, men det gör den som sagt inte.

  Gillad av 3 personer

 31. cmmk10 skriver:

  ”… utklassas av lekmännen i kommentarfälten.”

  Ja, varför tror ni att MSM har tagit bort möjligheten att kommentera? Inte tror jag att det berodde på ”hat/rasism”.

  T ex var läsarkommentarer/analyser på DI oftast av större värde än den oftast innehållslösa artikeln.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.