”Överklassideologens invandrarfientliga väckelserörelse”

Patrik Engellau

Rubriken handlar om mig och dig. Jag är överklassideologen och du kanske deltar i väckelserörelsen. Allt enligt skribenten Mikael Nyberg i Aftonbladet.

Det vore fel av mig att förneka att jag åtminstone delvis blir smickrad av den bild Nyberg tecknar. Apropå de förslag om ny politik som min tanke- och handlingssmedja Stiftelsen Den Nya Välfärden – som totalt kostat våra  tiotusentals stödföretagare en struntpeng om något tiotal miljoner kronor om året – säger han att ”[b]orgerliga och socialdemokratiska regeringar har sedan dess genomfört en rad av förslagen”. Det är stort. Tack, Mikael, för de erkännsamma orden, men du överdriver vår insats. Det var idéer som låg i tiden. Vi bara såg till att de fick form och fason och kom på papper.

Jag är också ödmjukt erkännsam gentemot Mikael Nyberg för att han fattat att jag hela livet igenom velat starta ett slags väckelserörelse. Kanske har han inte riktigt besvärat sig med att fundera över vad väckelserörelsen handlar om. Han menar att min största ambition med ”systemskiftet” – ett uttryck som jag aldrig egentligen gillat – har varit att djävlas med svenska folket, vilket nu stött på patrull: ”Systemskiftet har kört fast i folklig motvilja mot växande inkomstklyftor, förslumning av arbetslivet, sönderfallande infrastruktur och vinstjakt inom vård och skola”.

Den väckelse jag vill se handlar tvärtom om att uppmärksamma och bevara de attityder och värderingar som en gång gjort Sverige till ett föredöme och som jag upplevde som snorunge på 1950-talet. Sverige var ett homogent och lite tråkigt land – kanske som Schweiz är nu – med en fantastisk anda av solidaritet och gemenskap. Det kändes likadant i alla samhällsklasser. När Per-Albin Hansson talade om Folkhemmet slog han an strängar som alla kände igen och vibrerade i takt med, även den överklass som inte riktigt gillade vad som pågick. Överklassen, den tidigare härskande klassen, visste inte om den i första hand var svensk eller om den i första hand var överklass. Därför förlorade den sitt inflytande. Arbetarrörelsen, däremot, visste vad den var, nämligen både svensk och arbetarrörelse, och därför fick den förtroendet att styra Sverige.

Nu är det andra bullar. Nu har vi en ny och annorlunda överklass som jag inte tillhör vad Mikael Nyberg än påstår. Dagens överklass består av politikerväldet och ledarskapet inom det välfärdsindustriella komplexet, PK-sekten.

Min väckelserörelse, i den mån den finns, handlar om att återuppväcka de gemensamma värderingar och attityder som en gång dominerade i medelklassen, gråsossesverige och till och med, fast delvis motvilligt, i överklassen, och som la grunden för Sveriges enastående succé.

Nationalsången känns för första gången i mitt liv inte nattstånden, utan tvärtom synnerligen relevant:

Du tronar på minnen från fornstora dar,
då ärat Ditt namn flög över jorden.
Jag vet att Du är och Du blir vad Du var.
Ja, jag vill leva jag vill dö i Norden.

De fornstora dagarna avser inte längre 1600-talet, som jag trodde för femtio år sedan, utan just den tiden för ett halvsekel sedan när Sverige var ett välskött och välfungerande internationellt föredöme.

Är det en omöjlig och reaktionär ambition? Det tror jag inte alls. Den är visserligen svår att förverkliga, men den är långt mer trovärdig och önskvärd än politikerväldets strävan att göra vårt land till hela världens socialbyrå.

34 reaktioner på ””Överklassideologens invandrarfientliga väckelserörelse”

 1. Kuckeliku skriver:

  Intressant med Aftonbladets artikel. Värre avrättningar kan man råka ut för. Jag uppfattar inte Patrik och DGS som särskilt långt till höger. Självfallet bör Sverige sträva efter att vara en kompetensnation snarare än en socialbyrå. Sverige gör långt mycket mer nytta för världen genom att vara driftigt och progressivt än genom att vara extremt snälla mot alla i världen som har det jobbigt på ett eller annat sätt. Vår välfärd, vårat välstånd, vår demokrati och vår sociala fred är verkligen inte heller på något sätt något givet i en turbulent värld. Allra minst när folkvandringarna fortsätter och intensifieras. Vissa rödgröna vill gärna att Sverige skall vara lika fattigt som resten av världen, men bortser då inte bara från Sveriges kärva klimat som kräver bättre bostäder mm utan också från Sveriges betydelse för social och teknisk innovation. Arbetaren är värd sin lön, men Sveriges vänster anser uppenbarligen inte det.

  Gillad av 2 personer

 2. Moab skriver:

  Väckelse är för mycket sagt, i mitt fall har jag kämpat länge som många andra, men DGS har varit mycket bra genom sin öppna diskussion och låtit åtminstone mig fått formulera en del av det jag endast haft i huvudet förr. I ordet formuleras tanken, så nästa steg är väl någon slags väckelsemöten då?

  Ja som jag skrivit till leda här de senaste dagarna, det torde för de flesta som är kloka och törs se verkligheten, och inte har karriär i VIK på spel, att man gapat över för mycket och att hela världens socialbyrå står inför en snar kollaps. De afghanska männen är ett bra exempel, de reagerar förståeligt som svaga människor, någon har gett dem en guldkruka och nu skall den tas bort. Man har till och med övertygat svenska tjejer om att det är ok och ofarligt att umgås med dem, de som med all logik borde stå längst ner på umgängesskalan talar genom sin blandning av svaghet och våldsamhet till den kvinnliga pk-amygdalan. Som spädbarn.

  När ett land med blonda tjejer börjat dela ut guldkrukor då blir resultatet det förväntade och de är uppenbart att vår regering har förlorat kontrollen, aktivisterna styr, deras utopi har fått ett eget liv nu när den så smått materialiserar sig. Varför skall inte unga män från Somalia, Etiopien eller Uganda och Zimbabwe göra samma sak? Då klättrar vi ytterligare ner för skalan i boken IQ and The Wealth of nations.

  Jag diskuterade skattenivåer igår med en dansk, varför är de så höga i Danmark? De är med i Nato och de har väsentligt färre invandrare och ger dem väsentligt mindre, varför är skattenivån ändå som Sverige? Till och med bilar beskattas galet högt, danskars ögon blir drömmande inför en ny Volvo, det ouppnåbara får ett skimmer över sig. Jag växte upp med Volvo 140 så för mig är det annorlunda, minns ni lukten? Nå dansken visade mig raskt en hemsida, tror det var politico, där skattekostnaderna var uppdelade på poster. Polis, vägar, sjukvård och så det allt överskuggade, nästan precis hälften går till ”kontanthjälp” dvs bidrag till de som inte jobbar. Så som i Danmark som i Sverige så lever många vänsterfolk gott på pengar från de som jobbar (måste sluta skriva staten) och kan sälja hipsterprodukter och demonstrera och gå på konsert. Men tänk er nu att Danmark skulle få Christiania-folket att växa i mängd så att de blir 1-2miljoner fler, vad händer då? Det som var hälften skulle växa och tränga ut de andra, försvar, skola, polis, sjukvård för man kan inte höja skatten så mycket mer. Men inte ens i Danmark så hade man delat upp kontanthjälpen på invandrare och danskar.

  Hur ser det ut i Sverige? Hur såg det ut för 30 år sedan? Hur kommer det att se ut om 30 år? En enda post och inget försvar, skola, sjukvård, polis. Nå det var åtgärder vi skulle diskutera, allt ovan var självklart.

  Gillad av 3 personer

   • annagustin2@gmail.com skriver:

    En svensk man, en uppfinnare (en egenföretagare) och social innovatör (får man väl kalla honom) tänkte i sin förtvivlan ut ett nytt skattesystem på 1960-talet då han såg hur sjukt vårt eget slog mot medborgarna. Han tog familjen och flyttade till Kanada och sen Tyskland en period men återvände så småningom hem. 1969 presenterade han sin systemidé…och försökte först med Gunnar Sträng. Ingen positiv respons. Senare med Kjell-Olof Feldt, från honom har han ett brev där denne skriver att Kalle Gustafsons systemidé inte skulle vara genomförbar ”på grund av kontrollproblemet”. Mer fick han inte veta. Själv säger han att det argumentet inte är något godtagbart argument eftersom det finns alla tänkbara möjligheter att kontrollera människan OM man vill…tumavtryck, iriskontroll om man ska överdriva saken.

    MEN….politiker vill helt enkelt inte att medborgarna ska bli självförsörjande….de VILL att vi alla ska vara slavar hos bankerna…partipolitikernas kompanjoner i allt. Vilket vi också blivit. Sedan de avreglerade bankmarknaden och började gödsla med låneavier i riket Sverige så har vi ju blivit ett av de mest privatskuldtyngda folken i världen. Hade vi haft Tidfaktorekonomi skulle alla människor kunna arbeta ihop till vadhelst de önskade. Men tyvärr har vi inga kloka och visa partipolitiker (hela det partipolitiska systemet bygger på egenvinningslystnad – där intresserar sig inte kloka människor för klättrandet…därför får vi de sämst lämpade att sköta om våra skattepengar…och därmed våra liv).

    Kalle är 83 år idag, fortfarande helt klar i huvudet. Jag har bett Patrik Engellau att intervjua honom innan Kalle:s tid här på jorden är över, men han verkar inte intresserad. Överallt verkar människor heller vilja prata om problemen, än söka lösningar. Det är sorgligt.
    http://www.tidskatt.se/kgsbok.htm
    https://tidfaktorekonomi.wordpress.com
    https://www.facebook.com/groups/2226668604225029/
    (jag lägger ut avsnitt ur hans bok på Twitter) – https://twitter.com/AnnaGustin

    Gilla

 3. JAN BENGTSSON skriver:

  En politikers främsta uppgift är väl att bry sig om sina väljare,
  primärt de som levt sitt liv i Sverige?

  Alla de som kommer hit,
  är välkomna om man har efterfrågad kompetens, i synnerhet i bristyrken,
  ARBETAR/ANSTRÄNGER SIG,
  OM MAN vill dela våra värderingar och RESPEKTERAR DEM…

  Vilket man i allt större utsträckning INTE VILL???

  Då destruerar/Balkaniserar vi ett väl fungerande land!

  Gillad av 1 person

 4. malmoperspektiv skriver:

  Lysande som vanligt Patrik! Din inovativa tolkning av nationalsången, inspirerade mig att med smärre ändringar, uppdatera Internationalen, så att inte heller den känns nattstånden:

  Upp, medelklass uti alla EU-stater,
  som PK-ismen bojor lagt uppå.
  Det dånar uti rättens krater,
  snart skall utbrottets timma slå.
  Störtas skall det gamla snart i gruset.
  Skattebetalare, stig upp för att slå dig fri!
  Från mörkret stiga vi mot ljuset,
  från intet allt vi vilja bli!

  |:Upp till kamp emot kvalen!
  Sista striden det är,
  ty kapitalismen
  åt alla mera välfärd ger!:|

  I höjden räddarn vi ej hälsa,
  ej EU, PK-politiker stå oss bi.
  Nej själva vilja vi oss frälsa
  och samfälld skall vår räddning bli.
  För att kräva ut det stulna, bröder,
  och för att slita värdegrundens band,
  vi smida medan järnet glöder
  med skarp penna och kraftig hand!

  Refräng
  |:Upp till kamp …
   
  I sin förgudning avskyvärda,
  månn’ värdegrundens kungar nån’sin haft
  ett annat mål än att bli närda
  av svenskens arbetskraft?
  Vad vi skapat under nöd och vaka
  utav tjuvarna rånat är,
  när folket kräver det tillbaka,
  sin egen rätt det blott begär!

  Refräng
  |:Upp till kamp …

  PK-isterna oss förtrycka,
  vi under skatter digna ner.
  7-klövern inga plikter trycka,
  den vita mannen ingen rätt man ger.
  Länge nog som myndlingar vi böjt oss,
  Rättvisa skall nu bli lag.
  Med plikterna vi hittills nöjt oss.
  Nu taga vi vår rätt en dag!

  Refräng
  |:Upp till kamp …

  Svensk i stad, på landet,
  en gång skall landet bliva vårt.
  När fast vi knyta brodersbandet,
  då lättingen ej råda får.
  Många sig på vårt blod sig mätta
  men när vi nu till vårt försvar,
  en dag en gräns för dessa sätta,
  skall solen stråla mera klar!

  Gillad av 4 personer

 5. Erling skriver:

  En clartéist presenterar sig:

  ”jag i någon mån delar livsvillkoren med de proletärer som med F-skattsedel i handen ska
  försörja sig på nådegåvor från de stora företagen”

  Så gammalt klassiskt perspektiv repriseras. Intet nytt under solen.

  Men det blev nog en nådegåva från det stora företaget AB.

  Gilla

 6. Lars-Erik Eriksson skriver:

  Patrik, att bli näpsad av socialistiska kulier och nationella självhatare som gör karriär på att peka finger mot den etatistiska statens kritiker är förmodligen en slags merit i den civiliserade mänsklighetens perspektiv.

  Gillad av 2 personer

 7. Sture skriver:

  Patrik,
  artikeln i Aftonbladet är bara larvig även om inte Mikael Nyberg själv förstår det. Jag tror inte att den tillför de dagliga Aftonbladet-läsarna någonting utan kan inlemmas i den mängd faekalier som ständigt rinner ur deras munnar. Man blir bara trött av att läsa sådant. Däremot gör den säkert att en och annan får för sig att googla på ”Det Goda Samhället” och då blir de fast. Något liknande hände mig inför valet 2010, då jag i en sådan här artikel om SD fick reda på att det fanns en förskräcklig sajt som hette ”Politiskt inkorrekt” (föregångare till Avpixlat) och som man absolut inte borde läsa. Denna sajt ville jag förstås själv kolla upp – och blev fast. Jag hade ingen aning om att det fanns en sådan sajt – men hade saknat liknande politiskt inkorrekta åsikter.
  För många Aftonbladet läsare kommer denna artikel av Mikael Nyberg att fungera på samma sätt. Så betrakta det som en stor seger att de bemödar sig om att kasta smuts på dig. Jag har själv varit utsatt för smutskastning av ohederliga människor och upplevde detta som att utsättas för en uppfriskande dusch med rent vatten.

  Gillad av 1 person

  • Fiat Lux skriver:

   Det finns en term för det här: Barbra Streisand-effekten.

   Barbra Streisand försökte via domstol få ett flygfoto av sin lyxvilla (eller en av dem) borttaget från internet, och publiciteten kring rättsprocessen ledde till att fotot fick större spridning än någonsin.

   Gilla

 8. kallepelle skriver:

  Ett kraftfullt svar till Sveriges värsta blaska. Ett svar med klass ja till och med överklass på! Släng dig i väggen Aftonblasket!

  Gilla

 9. Torsten skriver:

  Artikeln i AB om Patrick Engellau är intressant. Den torde vara ett bra exempel på hur kulturvänstern polemiserar. Förutom sedvanlig epitetssmetning (vantolkning etc) och skjutning av budbäraren (överklassideolog etc) gör man en brygd av enskilda citat. Det senare får dock väl sägas vara vanligt i de flesta läger.
  Man bevärdigar sig inte med ett ord föra fram en enda positiv sak, och då handlar det ändå om kanske Sveriges vitalaste blogg med kanske den vitalaste polemikern Patrick Engellau.

  Noterbart;
  ”Vanföreställningen har många källor. En av dem är bloggen Det Goda Samhället”.
  Detta skrivs alltså av en man som t.ex. inte torde ha en susning om Islam och muslimer jämfört med Eddie Omars självupplevda och pålästa erfarenheter, en man som också sannolikt sympatiserar med Afgahnistanmännens demonstration på Medborgarplatsen, män som inalles år 2016 kostade 30-35 miljarder enligt Tino Sanandaji i boken Massutmaningen.

  Frågan blir; Hur bemöter man bäst kulturvänsterns alster?

  Gillad av 1 person

  • Torsten skriver:

   Jag har tänkt på min egen fråga hur man bäst bemöter kulturvänsterns alster. I det här fallet tycker jag ett utvalt bombardemang i sakfrågan tjänar sitt syfte, t.ex om den berättigade oron för muslimernas kulturella utbredning. Naken matematik grundad på födelsesiffror ger t.ex. stort inslag av muslimer efter ett antal decennier. Denna matematik existerar inte för skribenten, ren och skär ignorans i sin prydno. Några ytterligare sådana påpekanden och sedan den obligatoriska slutklämmen;
   Gå in och bilda dig själv en uppfattning av kanske Sveriges vitalaste debattforum.

   Gillad av 2 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   All reklam är bra reklam. Rännstensbladet lockar hit nya läsare. Den där semestervikarien vågar inte skriva en artikel här på bloggen och utsättas får våra kommentarer. Det är mycket snack och liten verkstad.

   Bjud in semestervikarien att gästblogga!

   Gillad av 1 person

   • Moab skriver:

    Så är det, det är en kanonad. Jag har på senare tid tänkt en del hur Patriks budskap kan nå ut bredare, bloggen som den nu är tilltalar nog främst folk med tid och intresse av att tänka, och det blir fler och fler tankar som är underförstådda.. Man borde kanske tänka på att ha en kanal med mera direkta artiklar, som Omars om Paris eller Helenas om Medborgarplatsen.

    För övrigt hade de ju till och led valt en bild på Patrik där han var snygg, hade gått hem hos min mamma ,, och kanske min fru ..

    Gilla

 10. Christer L skriver:

  Apropå andelen muslimer i Sverige idag så kommer Tobias Hybinette (!) i april i år fram till siffran 10,2% folkbokförda i Sverige (Aktuellt Fokus). Antalet icke folkbokförda muslimer i landet är okänt, men inte ointressant för oss på ”extremhögern”.

  Mikael Nyberg utövar kriticismen, en konst som enbart klankar. I hans skrivelse finns inte en rad om tillståndet i landet och vad som behöver göras. Nyberg kontrasterar sosse-godhet mot överklassdjävulen Engellau i all dennes osande ondska. Det är så en sosse svarar oppositionen i vårt upplysta demokratiska land: ank-laga, som i ank-damm.

  Gillad av 1 person

 11. Peter skriver:

  Jag orkar inte längre bli arg på mainstreammedias alltmer desperata grepp. Det mest patetiska är att det i dag är (identitets)vänstern som sitter i de fiiiina, etniskt homogena kvarteren och ser ner på svaga människor. Själv fick jag en chock när jag insåg hur många procent som röstade på F! och Mp i (vissa delar av) Stockholms innerstad i det senaste valet. Ja, det gäller också i mångt och mycket Göteborgs och Malmös innerstad. Marcus Birro har beskrivit företeelsen på ett fantastiskt bra sätt (jag har tagit med vissa citat):

  Den nya gränsen går inte längre mellan klasser eller kön utan mellan stad och land. Det har gått så långt att den nya vänstern ser ner på de fattiga. För de fattiga bor på landet och röstar på SD. Vänstern är rik eller åtminstone välmående där de sitter trygga från hela världen i sina ombonade bostadsrätter på Södermalm. Den mediala ordningen är likadan. Men människor som inte har lyxen att få bo där vi bor känner inte igen problembeskrivningen som presenteras i de stora tidningarna. Och de undrar varför ingen beskriver hur deras verklighet ser ut. ”

  Jag tänker på de ständigt närvarande komikerna som reser land och rike runt och drar mycket folk. De betraktas som obekväma sanningsägare, som modiga dörröppnare, som upproriska och rebelliska. Men de är raka motsatsen. De ligger inte i mittfåran, de utgör mittfåran. De tycker om, och tycker illa om, exakt samma saker och exakt samma människor som den uppblåsta, självgoda medelklassen som löser biljett och applåderar hatet. De lyfts upp i kultureliten, de hyllas, applåderas av sina polare på redaktionerna. Alla tycker samma. De är tusen kejsare utan kläder.

  De rör sig i ett hav av redan inslagna dörrar. De stör ingen. De provocerar ingen. De vill ingenting egentligen, mer än att smörja och smöra för den eleganta medelklassen som följer varenda mall som finns uppställd. Alla sitter trygga i sina enklaver och tycker samma om allting.

  Jag kan berätta varför. Media föraktar er allihop. Media avskyr bångstyriga lantisar. Journalister röstar vänster men föraktar de svaga, de verkligt svaga, de trasiga människorna i de små städerna, de unga männen i bruksorterna, de unga kvinnorna med barnvagnar i Sollefteå, de sorgsna männen på krogarna vid lunch i Söderhamn. De flesta vet inte ens om att ni finns och vet dem så föraktar de er.

  Sedan sitter de med sina identiska vänner i sina identiska kök i sina identiska märkeskläder i sina identiska poser och undrar varför inte alla röstar på FI, varför inte alla ser vad de ser, varför inte alla älskar samma lilla kulle av världen som just de klättrat upp på. Vanligt folk hotar deras trygga värld och därför sluter de alla ventiler, stänger alla fönster, reglar alla dörrar.

  Gillad av 6 personer

 12. Christer Carlstedt skriver:

  Jag reagerar omedelbart negativt på artikelns (i AB) överskrift, där man talar om den ”brunblå högern”.
  Det är till och med för Aftonbladet ett ganska billigt anslag, som antas ge nazistiska vibrationer.
  Ett ”Fy skäms” skulle kanske vara på sin plats. Har men inte bättre att komma med så borde man kanske hellre ha avstått? Eller om man nu menar att det är en korrekt beskrivning så vore det väldigt välbetänkt att plocka fram bevisföringen, vilket jag inte kan se att man gjort.

  Dessutom har jag en aning svårt att se relevansen i Patriks boende. Det är rimligen en privatsak, som har föga med saken att göra.

  Mera till saken då! Det Goda Samhället antas förespråka ett systemskifte. Inte alldeles fel kanske, men, och det är tydligen här det knyter sig riktigt för Nyberg.
  ”Systemskiftet har kört fast i folklig motvilja mot växande inkomstklyftor, förslumning av arbetslivet, sönderfallande infrastruktur och vinstjakt inom vård och skola”.

  Ingen gillar givetvis växande inkomstklyftor. Särskilt om man råkar vara den som blir förbisprungen.
  Om en stor majoritet av befolkningen dessutom är låginkomsttagare så är det ju den bästa garanten för ett stagnerande företagande. Med vilka pengar köper man varor och tjänster, när inkomsten räcker precis lagom till potatis och gröt?

  Vad är förslumning av arbetslivet? Är det möjligen att anställa folk som inget kan med löften om sänkt arbetsgivaravgift?
  Handlar det kanske om svartjobb bland dem som saknar uppehållstillstånd och som flyger under radarn och tvingas livnära sig på skitjobb där man för en spottstyver dessutom är helt utelämnad till sin arbetsgivares goda vilja?

  Vad är ”sönderfallande infrastruktur”?
  Kan det tänkas vara en poliskår som har samma eller lägre numerär som för tio år sedan medan befolkningen ökat med tio procent och dessutom synes ha blivit mycket mera skjutglad under dessa tio år?
  Eller talar vi om förlängda kötider för vård och omsorg, vilka dras med samma personalproblem som polisen och samma ökade efterfrågan på tjänsterna?

  Många har talat sig hesa om vinster inom skolans värld.
  Jag frågar mig varför jag alls skulle besvära mig om att försöka få in egna barn eller barnbarn på en privat skola?
  Det finns bara ett skäl, nämligen att det privata alternativet presterar något som det kommunala inte klarar av. Det må vara kunskapsmässigt eller studiemiljömässigt. Sannolikt talar vi om båda eftersom en usel studiemiljö kan förutsättas resultera i en usel kunskapsnivå.

  Ja men de ohemula vinsterna de gör på våra skattepengar då!
  Om de nu får precis lika många kronor per elev och läsår som den kommunala skolan, men dessutom kan leverera en vinst, så ligger väl inte problemet hos den privata aktören?
  Det är den politikerstyrda kommunala skolan som har problemet!

  Om vi är vissa som önskar ett systemskifte så kan man tänka sig att vi ser fördelar med det.
  Vad debattörer som Nyberg inte fattar är att fördelarna inte nödvändigtvis kommer att synas på mitt bankkonto. Faktum är att jag är betydligt mer intresserad av att mina, och även Nybergs, efterkommande skall få ett hyggligt arv efter oss. Kanske inte så mycket större än det vi fick. Men jag vill inte skicka med en skuldsedel in i framtiden som barn och barnbarn skall betala av därför att vi som lever i dag har varit försumliga.

  Gillad av 1 person

 13. Rose-Marie Ahlström skriver:

  Om det bara vore så väl att Aftonbladet hade rätt i sin analys av DGS, att vi som tillhör läsarna verkligen representerar en väckelserörelse som med en stark övertygelse vill väcka till liv ett avdomnat välfungerande system. I religionshistorien är detta ett känt faktum att ett förlegat trossystem sönderfaller i två eller flera nya riktningar. Judendomens avknoppning i form av kristendom och islam är ett exempel men än tydligare är den protestantiska kyrkans förgreningar i form av ”frikyrkor.” För att väckelsen skall få gehör på bred front räcker det inte med en blogg även om inläggen är aldrig så klarsynta och analytiska. En bredare plattform, flera forum samt en Hinke Berggren!

  Gilla

 14. PYJ skriver:

  Vilken humor!

  Patrik, du är en brunblå högerman, du är ”överklassideologens invandrarfientliga väckelserörelse”
  som skriver likt Avpixlat och Nya tider. Där fick en av dina motpoler in en mängd negativa epitet i en enda artikel. Allt är som vanligt.

  Istället för att lägga allt krut på att förklara ditt engagemang och dess konsekvenser så väljer han som alla andra lågpannade vänstermänniskor att kleta ner hela artikeln med epitet.

  Vänstern har rätt i sak vad gäller privata företag i nationella angelägenheter. De begriper bara inte hur en kontrollerad marknadsekonomi fungerar och de begriper inte hur vi människor fungerar och absolut inte hur en kapitalist tänker. (Allt är svart eller vitt i en vänstermänniskas huvud precis som kapitalisten och liberalen ser allt i svart eller vitt.)

  Det förstår däremot du Patrik och därför ställer jag mig frågan till dig, hur har du tänkt att välfärdskomplexet ska fungera när kapitalister blir beroende av välfärdsstaten. Dessa företag som ger sig in i välfärdskomplexet är bara intresserade av vinster och tillväxt. Så Patrik, när når samhället den ekonomiska ”the tipping point”? När brister hela systemet?

  Nu när det är fritt fram för allt och alla att starta företag med syfte att ta pengar från den svenska skattkistan så har vi blivit marinerade av helt sjuka idéer och oändlig många lobbyorganisationer som alla har i syfte att tjäna pengar på vårt gemensamma.

  Det sjuka är att kapitalister, liberaler och vänstermänniskorna har gått i gemensam trupp i syfta att få igenom sina gruppers agendor.

  Nu ser vi resultatet och nu skriker alla.

  Förstå mig rätt jag vill ha en liten välfärd där bara kärnverksamheter existerar. Idag är det alldeles för många som tjänar extrema pengar på vårt gemensamma och det gör att det privat gör mindre motstånd mot välfärdsexpansionen.

  Gilla

 15. Nils Elgenstierna skriver:

  Tacka för reklamen Patrik, ABs ledarartikel borde resultera i fler DGS-besökare. För det kan väl inte vara Aftonbladets ledarskribenter du i första hand ser som din målgrupp utan snarare som din måltavla. Notera även den försonliga färgskiftningen; för ett år sedan hade de brunsmetat dig med rasist- och nazistkortet medan man numera pratar om en brunblå nyans. Hela ledaren känns som en panikartad reträtt p g a ammunitionsbrist.

  Gilla

 16. Adam skriver:

  När jag var i 10-års åldern kunde jag se TV-inslag om kravaller (Nordirland), brinnande bilar (Beirut), gängkrig (östra Los Angeles), självmords-bombare (någon som klev på en buss i Israel) och gatubarn (Brasilien). Jag kände mig tacksam att vi inte hade nåt av det där hemma i Sverige. Sen gick det 40 år….

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.