Var migrantkrisen blir en riktig kris

Patrik Engellau

Hittills har Europa försökt lösa migrationskrisen dels genom att förneka den, dels genom att göra marginella förändringar i regelverket, dels genom att hålla tummarna att problemen på något vis ska försvinna.
Men problemen försvinner inte. Ju fler migranter som lyckas ta sig till Europa desto mer inspireras nya resenärer – i ökande utsträckning från länder söder om Sahara – att följa efter. Det är inte så att migranterna tar slut när Europa släpper in fler människor, utan tvärtom så att antalet migranter ökar när Europa tar emot fler nyanlända.

Det innebär, vad jag kan förstå, att en mer öppen kris förr eller senare måste bryta ut när de statliga mottagningssystemen storknar eller de mottagande befolkningarna med demokratiska eller odemokratiska metoder börjar kräva eller vidta motåtgärder. (Observera att de spontana – vilket är väl det man i detta sammanhang menar med ”odemokratiska” – åtgärder som förekommit mest varit medåtgärder snarare än motåtgärder. Exempel kan vara ”Refugees welcome” och den privata sjöräddningsverksamhet som tar över från migrantsmugglarna och för folk till säkerhet i Italien i regi av Läkare utan gränser och Rädda barnen med flera NGOs .)

Jag tror att Italien håller på att utvecklas till krisens epicentrum. I mars i år ingick EU ett avtal med Turkiet om att Turkiet – mot mutor, såklart – skulle stänga sina gränser för folk som ville vidare till Europa. Det har fungerat väl. Som jag skrev i någon annan krönika har Grekland enligt Frontex i år bara tagit emot några procent av det antal migranter som kom motsvarande period förra året. Därför ökar trycket på Italien.

Italien befinner sig i en rävsax.

För det första kommer det hela tiden nya migrantbåtar i huvudsak från Libyen. Människosmugglarnas arbete underlättas avsevärt av att hjälpsamma stater och organisationer sätter in flottor med räddningsskepp så smugglarna knappt behöver fylla bensin i flottarna eftersom migranterna ändå kommer att bli räddade. En tredjedel av de nyanlända förs till Italien på NGO-båtar.

Tidigare kunde italienska staten skicka migranterna vidare norrut, exempelvis till Tyskland och Sverige, som välkomnade nyanlända. Det går inte längre för gränserna mot Italien börjar täppas igen.

Italien gränsar mot Frankrike, Schweiz, Österrike och Slovenien. ”Sedan 2011”, rapporterar The Guardian, ”har [den franska polisen] gjort gränsen ogenomtränglig för migranter som vill förena sig med sina släktingar eller söka sig en bättre framtid i norra Europa”. Åtskilliga migranter dör när de försöker sig korsa gränsen i tågtunnlar eller i bergen. Stranden i gränsstaden Ventimiglia har blivit ett flyktingläger.

Hur det ser ut vid den schweiziska gränsen har jag trots vissa lama försök inte lyckats bli klok på. Men det uppstod alldeles nyligen ett allvarligt bråk mellan de österrikiska och italienska regeringarna eftersom Österrike beslutat att försvåra för migranter att passera Brennerpasset, som är den huvudsakliga förbindelsen mellan de två länderna. Österrikarna skulle skicka dit ett antal bepansrade fordon och 750 soldater.

Vägen genom Slovenien är knappast intressant för migranter från Italien, ty efter Slovenien måste de passera antingen Österrike eller Ungern på vägen norrut och båda dessa länder blir alltmer ointresserade av att medverka.

Italien känner sig uppenbart alltmer trängt och letar desperat efter lösningar. Regeringen kräver att övriga EU-länder tar sitt ansvar för att husera migranter, men motståndet verkar kompakt. För snart två år sedan åtog sig EU att fördela 160 000 migranter bland medlemsländerna, men har hittills bara lyckats hitta placeringsländer för några tiotusental. Östeuropa vill inte ens diskutera saken. Italiens premiärminister Paolo Gentilino har bönat och bett EU om hjälp: ”Italien har aldrig svikit sina förpliktelser och avser inte heller att göra det. Men vi är svårt ansträngda och ber om konkret hjälp från européerna”. Men EU-maskineriet framstår som hjälplöst även om det plockat fram någon miljard kronor som plåster på Italiens sår.

Så vad ska italienarna, som faktiskt är utlämnade åt sig själva, ta sig för? Det talas om att förbjuda NGO-båtarna, om att patrullera Libyens kust för att återföra migrantbåtarna, om att finansiera migrantläger i Libyen, om att ge varenda migrant i Italien dokument som enligt lag skulle tillåta dem att ge sig av norrut i Europa.

Tiden går och alltfler migranter anländer.

107 reaktioner på ”Var migrantkrisen blir en riktig kris

 1. Bo Svensson skriver:

  Det enda som behövs, är en dumpningsplats förslagsvis någonstans på Afrikas medelhavskust dit alla kan förpassas. – Om förhållandena där kommer att vara eländiga, är det detta faktum som skall vända flödet eftersom det är skillnaden i eländenivå som avgör flödets riktning.

  Vill afrikanerna styras av européer, skall de be om återkolonialisering.

  Gillad av 2 personer

   • uppstigersolen skriver:

    Men deras sätt att styra betyder ju våld, elände och fattigdom. Det har de ju gott om hemma. Varför kommer de hit? Här har vi än så länge inte elände och fattigdom annat än lokalt. Det kommer ju ta lite tid innan Sverige ser ut som de vill.

    Gillad av 1 person

   • Fredrik Östman skriver:

    @Uppstigersolen: Ja, vad gör de här?

    De vill förstås styra oss för att kunna bibehålla sin kultur och samtidigt överta och mjölka den förmyndarstat som redan har förslavat oss. Elementär spelteori.

    Det var inte en bra idé att låta förmyndarstaten förslava oss, men det verkade för många av oss att vara en bra idé då.

    Gillad av 4 personer

  • Elof H skriver:

   Inrättas en sådan plats så kommer självklart migrantströmmen att sina mycket snabbt. En visserligen säkert men mycket tråkigt och påvert läger kommer snabbt sålla riktiga flyktingar från lycksökarna.

   Gilla

  • Moab skriver:

   Faktiskt genialt, för det är ju det alla araber och afrikaner ber om, styr oss för vi klarar det inte själva. Så varför inte bara återkolonialisera? På så vis slipper afrikaner och andra det dåliga vädret och de flesta kyliga nordbor också. Eller är det så att även araber och afrikaner är postmodernister, de vill bestämma men när det går dåligt så vill de ha kakan ändå.

   Gillad av 1 person

 2. Sten Lindgren den äldre skriver:

  Jo det är nog en korrekt beskrivning av den eländiga situationen. När det gäller Italien är det dessvärre svårt att se vad som verkligen händer. Maffian verkar rätt insyltad i migranthanteringen och därmed finns starka krafter som vill låta det hela rulla på.

  Det mest allvarliga är ändå att man på EU-nivå helt tappat greppet om situationen och förmodligen har Brysselbyråkratin inte ens en sann bild av läget.

  Inom kort kommer därför enskilda medlemsstater att agera tuffare i stil med Österrike och Ungern. Var Sverige finns i det sammanhanget vill man helst inte tänka på, Sverige blir förmodligen det land som längst kommer att klamra sig kvar hos byråkratin i Bryssel.

  Gillad av 2 personer

  • MartinA skriver:

   Så varför sätter de då Interpool eller dylikt att förfölja medborgare som försöker ta reda på vad som pågår? Du har alldeles för höga tankar om EU och de som lyfter höga löner för att befolka dess byråkrati.

   Gillad av 1 person

 3. Paul skriver:

  Varje europeiskt land ska själva få bestämma sin egen migrationspolitik. Det ska inte EU blanda sig i, men det finns en punkt som samtliga europeiska länder, såväl EU-länder som icke EU-länder, borde kunna komma överens om. Det handlar om skyddet av Europas yttre gräns. Europa borde stoppa den illegala invandringen till Europa av båtmigranter som Australien har gjort. Där har den australiska kustbevakningen räddat dom illegala migranterna från att drunkna, men de släpps inte in i Australien. De hjälps tillbaka till dom öar och länder där de kommer ifrån. För Europas del skulle detta innebära att de illegala båtmigranterna inte släpps in i Europa, men Australiens lyckade modell där den illegala invandringen har stoppats och som har lett till att drunkningsolyckorna hos båtmigranterna har upphört är Sverige och EU inte intresserade av att ta efter. Det hade varit en verkligt human och ansvarsfull migrationspolitik, men istället så fortsätter denna massiva och okontrollerade invandring till Europa med drunkningsolyckor. Ett ”Fästning Europa” hade varit bra för Sverige och Europa för att rädda kontinenten från bland annat den dramatiska befolkningsförändringen och islamisk fundamentalism.

  Källor:
  https://en.m.wikipedia.org/wiki/Operation_Sovereign_Borders

  http://www.friatider.se/i-australien-har-snart-tva-ar-gatt-utan-en-enda-illegal-batinvandrare

  Gillad av 5 personer

  • MartinA skriver:

   Den SDare som föreslog att sätta upp en KSP grupp på Öresundsbron blev av med sina uppdrag. Sverige vore fullt kapabelt att försvara gränsen. Men viljan saknas. Därför att våra härskare hatar sveriges ursprungsbefolkning och tänker utrota oss.

   Gillad av 2 personer

   • Janne skriver:

    Glöm inte bort att det går att ta sig till Sverige med flyg från andra Schengen länder helt utan ID kontroller.

    Gilla

   • Lindeb skriver:

    @Janne
    Med hundratusentals borttappade pass? måste väl att ta flyget vara både enkelt, bekvämt och riskfritt.
    Måste ligga en medveten politik i den slappa passhanteringen. Som så mycket annat som rör migrationspolitiken.

    Gillad av 1 person

   • MartinA skriver:

    @Paul KSP betyder KulSPruta. KSP grupp är en grupp soldater som är organiserad runt en kulspruta. En grupp är cirka tio man. Fyra till Sex grupper är en pluton. En pluton är den mängd män som en befälhavare kan närstyra, som en person klarar av att känna till varje individuell soldat. Varje grupp i en pluton kommer ha en specialfunktion, till exempel granatgevär, granatkastare, robot, stab etcetera. Normalt sett är varje grupp dubbeltränad på mer än en funktion så att plutonen kan förlora en grupp eller en nyckelperson och ändå fungera normalt.

    SDarens förslag blev mycket demoniserat även från SDs partiledning. Men var egentligen bara att militären skall försvara gränsen. Vilket är vad militären är till för.

    Gilla

  • BjörnS skriver:

   Det finns ett argument för att låta EU lägga sig i länders migrationspolitik: när de fungerar som pullfaktorer som t.ex Sverige och Tyskland har gjort. Då spiller problemen över på andra länder (typ Italien). Då bör EU kunna agera mot pullfaktorerna. Vill länder lägga sig under en gemensam ”högsta nivå” ser jag inga problem med det.

   Gillad av 1 person

 4. Christer Carlstedt skriver:

  I Patriks text finns de avgörande orden. Italienarna vill att övriga Europa skall ta ”sitt ansvar”, vilket i sammanhanget innebär att avlasta Italien.

  Antag att jag och femtio likasinnade köper en skruttig buss och ger oss av till Madrid med enbart bensinpengar till enkel resa och inget mer. Inte ens papper på vem jag är och varifrån jag kommer. Vilket är då Spaniens ansvar för mitt och övriga resenärers välbefinnande?
  Inget skulle jag vilja påstå.
  Bo på all inclusive hotell på Spaniens bekostnad? Skojar du med mig?
  Tolkhjälp för att jag inte kan spanska? Är du dum på riktigt?

  Om spanjorerna är på gott humör så kanske de visar mig till svenska ambassaden och lämnar mig där. Det är ambassadens ansvar att se till att jag kommer hem om jag nu har klantat till det. Att jag får biljetten hem på kredit och blir återbetalningsskyldig till UD är en annan femma.

  Spanjorerna skulle i mitt fall aldrig komma på en så befängd idé som att ringa till Portugal och be portugiserna ta hand om hälften av mitt ressällskap.
  Men helt plötsligt när det kommer afrikaner drällande så tycks det gälla andra villkor.
  Varför då?

  För mig verkar det vettigare att sätta upp en rejäl grind vid infarten till min tomt än att behöva kasta ut folk som redan tagit sig in i köket och gapar att de vill ha mat och husrum.

  Gillad av 21 personer

  • Janne skriver:

   Det du beskriver existerar också- det är motsvarighet till de romska tiggarna.
   Det finns många politiker och aktivister som menar att Sverige borde ge både lägenheter och fixa jobb åt romerna. Och inte visar Sverige romerna till den rumänska ambassaden. Kommunen har ibland köpt bussbiljetter till Rumänien och efter någon veckas semester är de tillbaka här.

   Gilla

 5. Magnus Rosensparr skriver:

  Kan man inte tänka sig en turkisk lösning på problemet med Libyen? Kan inte EU muta samtliga regeringar (hur många de nu är) i Libyen att stänga landets gränser? Då skulle väl tillströmningen till Italien sjunka till grekisk nivå.

  Gilla

 6. Johansson skriver:

  Europa har genomgått två förödande världskrig och ett större antal utdragna kolonialkrig. Flyktingkriser och större folkomflyttningar har följt i dess spår. Efter varje större eller mer utdragen dödlig konflikt har man försökt hitta mer generella metoder för hantera och undvika mellanstatliga konflikter. Inte minst de efterföljande flyktingkriserna.

  Nationernas förbund, NF, bildades i efterdyningarna av första världskriget. Detta intiativ misslyckades. Efter andra världskriget togs initiativet upp igen och Förenta Nationerna, FN, bildades.

  EU själv har rötter i en önskan om att skapa en mer varaktig fred, och mer stabil ekonomiska förhållanden. Att kontrollera ståltillverkningen, och därmed vapenproduktionen inom Europa, blev då till frö i denna strävan.

  Som ett led i att desarmera de återkommande konflikterna mellan Tyskland och Frankrike, bildades Europeiska kol- och stålgemenskapen, EKSG. Fröet till EU var fött.

  Detta utgör en yttre beskrivning. Men man kan också göra en inre. Den handlar då om att bygga humanismen själv. Försöka stärka de mer humana krafterna inom människor på bekostnad av de mer destruktiva. Vi bär som människor båda krafterna inom oss.

  Vi juridik och olika typer av mänskliga rättigheter önskade man därför stärka människans mer goda sidor. På det sättet har man velat bygga ett värn mot de mer brutala och råa krafterna, som fortsatt potentiell lever kvar inom människorna. Man har resonerat, att om vi hjälper de mer goda mänskliga sidorna på traven, hjälper vi även till att bygga världen bättre, och mer konfliktfri.

  Men att bygga en värld utan materiella skillnader och makt över resurser är vi mycket dåliga på. Världen är stor och inom ekonomier ansamlas alltid materiellt välstånd efter huvudsakligen marknadsmekanismer. Det sitter ingen jultomte och delar ut paket, i trevligt gemyt.

  Resursskillnader mellan nationer och regioner uppstår. Människors egna initiativ skiljer sig också åt.
  Nationer består av geografi och av olika grader av etnicitet, klasser och religiös tillhörighet. Människor har i alla tider slutit sig samman, gått ihop om olika samhällsprojekt. Delvis handlar politik om balansera dessa. Man vänder sig mot olika tillhörigheter och intressen, upplevda liksom faktiska.

  Materiella skillnader uppstår, vare sig vi vill det eller inte. Och makt fördelas huvudsakligen efter resurser. Samhället tar sig då rätten att allokera om vissa av dessa efter mer övergripande syften.

  En stor del av det som kallas flyktingkriser handlar egentligen mer om hur det i en öppen värld satts igång folkomflyttningar där enskilda människor söker sig till mer framgångsrika regioner och länder, där större resurser och möjligheter ansamlats.

  Samtidigt sitter vi med en humanistisk lagstiftning som byggts upp för att hantera helt andra typer av konflikter, som följt som efterdyningarna av verkliga krig och intern förföljelse.

  Vad vi nu ser utspela sig i Europa är hur humanistiska visioner skadeskjuts av materiell olikheter mellan olika regioner och länder. Något som officiellt helt presenterats som följdverkningar av krig, handlar egentligen mer om materiella och ekonomiska skillnader, och den sociala följdverkan de leder till. Och hur människor istället för att delta i utvecklingen av sina egna länders materiella välstånd och uppbyggnad, hellre sätter sig i gummibåtar, för att efter några timmar föras i hamn i det rika Europa.

  Den lagstiftning som skapats har aldrig konstruerats för att hantera denna typ av materiella och ekonomiska konflikter. De har tidigare hanterats via landgränser, medborgarskap och personliga pass.

  Humanismen i sig har även skapat en slags backventil. Det går att ta emot människor, men inte att med bibehållen humanism skicka tillbaka dem. På sikt uppstår då intressekonflikter mellan nyanlända och den egna ursprungsbefolkningen.

  EU som konstruktion klarar inte av att hantera denna typ av konflikter och motsättningar. Att tillskriva människor samma rättigheter ur ett moraliskt perspektiv krockar nu med de långsamt uppbygd välfärdssystemen, avsedda och utvecklade för den egna befolkningen.

  Det är huvudsakligen denna konflikt som politikerna inte förmått att hantera. Regler och initiativ tagna för flykt från verkliga krig och förföljelse, är inte avsedda för att reglera i grunden ekonomiska motsättningar.

  Nu börjar våra hittills mjuka samhällen att slitas isär. Om inte politiker och även humanismens härförare klarar av att hantera detta kommer samhällena att gå en grym framtid till mötes. Man måste kunna skilja på visioner om en varaktig fred och hur människor ytterst fungerar i ett samhälle som inte förmår försvara hennes intima liv vid härd och hem.

  Historien visar ständigt på att klarar inte makten av sina åtaganden gentemot den egna befolkningen, följer tider av ökat våld och mer katastrofala efterverkningar. Humanismen själv har tämligen svårt att försvara sig. Den vill sällan hålla i blanka vapen. Vad vänligt sinnade själar ofta har svårt med, är att tänka långsiktigt och i flera led. Människan själv går inte att förändra. Enbart världen runt henne. Och det är den världen som nu hotas av en mer otyglad ekonomiskt pådriven migration.

  Gillad av 4 personer

  • JAN BENGTSSON skriver:

   Lär leda till blodbad?

   Vinner angriparna e försvararna,
   där ligger den gravade hunden?

   Alla väntar med spänning/fruktan på svaret!
   Sverige riskerar att bli ett minne blott,
   om detta tillåts fortsätta!

   50 år i Alla bästa gynnsamma fall?

   Gilla

  • Eva Danielsson skriver:

   Bra beskrivning men alltför välvillig, alla vill inte ha ordning och humanism. Det finns mängder av människor i det som händer nu, som utan att vara kriminella har stora egenintressen av att kaoset fortsätter.

   Dessutom tror jag inte på ekonomisk jämlikhet, det är inte ett bra mål.
   Individuella fri-och rättigheter är bra, men materiella skillnader behövs. Det skapar drivkrafter. Anständig överlevnad för alla i ett rikt samhälle, ja, men utöver det måste allas energi, ansvarstagande och självständighet uppmuntras.

   Gillad av 2 personer

  • Ekonom skriver:

   Johansson:

   ”EU själv har rötter i en önskan om att skapa en mer varaktig fred, och mer stabil ekonomiska förhållanden. Att kontrollera ståltillverkningen, och därmed vapenproduktionen inom Europa, blev då till frö i denna strävan. ”

   Kommentar:

   Det är väl snarare så man velat sälja EU-idén till allmänheten. Redan innan starten stod det väl dock klart vad det egentligen handlade om. Coudenhove-Kalergi publicerade redan i mitten på 20-talet boken Praktischer Idealismus där man skisserade hur befolkningen i Europa skulle bytas ut mot en mer passande. Googla gärna. Strax därpå fick han en massa pengar från några kända bankirer för att grunda Paneuropeiska Unionen. Coudenhove-Kalergi upplyste själv om detta i sina memoarer, otroligt nog. Coudenhove-Kalergi blev sedan EU:s/EG:s/Kol- och Stålunionens förste mottagare av Charlemagne-priset. Än idag säger olika EU-ledare att Coudenhove-Kalergi var en vettig person.

   Det hade inte varit någon konst att bygga ett EU som i stället påminde om frihandelsområdet EFTA. Man vill dock ha något mer än frihandel. T ex att byta ut befolkningen. Ett medel för att förverkliga denna vision har varit Schengen och de öppna gränserna. Genom att ha inre öppna gränser behöver den som vill till ett visst land i Europa bara ta sig genom den yttre gränsen. EU:s vilja att tvinga på fattiga Östeuropeiska länder med stor utvandring till Västeuropa en massa afrikanska och arabiska migranter visar väl också tydligt att man bara är ute efter att förverkliga den vision Coudenhove-Kalergi skisserade i Praktischer Idealismus.

   Gilla

 7. Christer Holm skriver:

  Tack Patrik,

  Får passa på att förmedla det jag tänkt ibland när jag läst och framförallt sett dig på DGS-TV. Jag uppskattar din nyfikna intelligens, dina substansfulla diskussioner och ditt enkla, jordnära och prestigelösa sätt att kommunicera. Det är inkluderande för samtliga åskådare och läsare.

  Angående texten idag så tänker jag elementär matematik. Om man inte hade någon annan agenda så är det inte så svårt att räkna ut vad som sker om man öppnar fördämningarna i egentligt större klass än XXL för att fylla på en pöl av kapacitetsmått XS, eller vad som sker när atlantångarens passagerare skall räddas av min eka som råkar passera. Det är inte humanitärt att sluta räkna.

  Och, om alla nu skall åka till samma ställe… om alla går till aktern på en båt, eller vi stuvar allt om babord… om alla människor hamnar på en plätt på jordklotet, kommer något då lite ur balans?

  Om det läcker lite i fören, är det då inte bättre att någon går fram i fören och lagar, istället för att alla flyr till aktern?

  Å det där med fiskarna, Lär dem fiska istället.

  Jo, säkerligen ”point taken”, men kunde inte sluta radda upp. Kanske hoppades jag på att någon av de där icke matte- och konsekvenskunniga kunde ta till sig något av exemplen.

  Gillad av 1 person

 8. uppstigersolen skriver:

  Är inte Italiens flotta till för att förhindra främmande element att ta sig in i landet sjövägen? Att invasionen nu sker via små enheter och inte som en samordnad attack får väl ses som ett gerillakrig. Då får ansvarig flottbas klura ut hur invasionen bäst ska stoppas. Om flottbasen fått instruktioner från landets ledning att Italien ej skall försvaras så får väl flottbasen informera italienarna om detta så de kan rösta fram en ny ledning. Italien brukar ju byta regim oftare än Sverige.

  Gillad av 6 personer

  • JAN BENGTSSON skriver:

   Skall man verkligen behöva sänka skepp,
   för att sätta stopp för INVASIONEN?

   Kanske det hade räckt att stoppa anhöriginvandring,
   då hade det inte varit lika lockande för klanerna att kasta ankar här?

   Grymt men barmhärtigare?

   Några få statuerade exempel hade kanske löst problemen…

   Sen hade inga fler heller behövt drunkna?

   Vi har bara fått en liten rännil av vad som kan komma ännu!

   Gilla

   • Eva Danielsson skriver:

    Håller med om att anhöriginvandringen behöver stoppas för lång tid framåt.
    Tillåt endast en liten mängd kvotflyktingar och noggrant utvalda arbetskraftsinvandrare.

    Gilla

  • gmiksche skriver:

   Exakt. Italien har betydande sjöstridskrafter. En bra översikt om dem finns på den italienska krigsmarinens webbsida, t o m på engelska: http://www.marina.difesa.it/uominimezzi/navi/Pagine/Homepage.aspx. Den italienska flottan hade gott och väl räckt till för att skydda landets farvatten.

   Frågan är varför den inte gjorde det. Min uppfattning är att den sittande regeringen och tidigare regeringar hör till det merkelska lägret, oavsett att Renzi är socialdemokrat och Merkel konservativ. Från 2013 byggde den italienska staten upp en egen organisation för migranträddning (Mare Nostrum) vars roll drygt ett år senare togs över av EUs Frontex Operation Triton.

   För att politiskt freda sig mot ett starkt invandringskritiskt anti-PK läger (Lega lombarda, Cinque stelle m fl) och att vara Bryssel till lags på grund av sitt vacklande ekonomiska läge var Renzis regering tvungen att fortsätta med välkomstpolitiken, som ju dessutom stöddes av påven. Renzi är troende katolik trots att han är socialdemokrat. Katolska kyrkan är fortfarande en mäktig dold maktspelare i Italien.

   Gillad av 1 person

 9. Tommy Santesson skriver:

  Immigrationen måste upphöra främst av två skäl; för det första eroderas mottagarländerna resurser och samhällsstrukturer, som ju de facto är en förutsättning för någon form av immigration ö.h.t.

  Det andra – och nog så viktiga – skälet är att länderna migranterna lämnar blir ännu mer dissfunktionella, så kallad ”brain-drain”.
  Det är ju ett ovedersägligt faktum att dom som emigrerar i första är de med resurser, ekonomiska såväl som intellektuella.

  Dom driftiga lämnar och dom overksamma blir kvar, resten går ju lätt att.räkna ut.
  Det är bättre för alla parter om dom stannar hemma och bygger upp sina egna länder i stället för att lämna sina landsmän i sticket, och sko sig själva.

  Det är ju ekonomiska lycksökare utan skyddsbehov vi pratar om.

  🇸🇪

  Gilla

  • Fredrik Östman skriver:

   Glöm inte bort att de mottagande länderna även de utsätts för brain drain. Varför stanna som slav i ett land som invaderats av främmande makt? De klokaste har redan lämnat Sverige. Den globaliserade eliten känner ingen nationell lojalitet.

   Annika är i Schweiz. Där är hon en liten bankir i en stor grå massa. I Sverige var hon societetens mest lysande stjärna. Tänk efter vad som ligger bakom en sådan händelse!

   Gillad av 5 personer

   • JAN BENGTSSON skriver:

    Nog påskyndas UTFLYTTNINGEN, av dagens inflyttning!

    De kompetenta resursstarka VI skulle behöva här i Sverige,
    det talar våra (S)tyrande ytterst lite om!

    En accelererande destruktiv utveckling, läs UTFLYTTNING!

    Rädde sig den som kan!!!

    Gilla

   • MartinA skriver:

    De mest egoistiska och de utan lojalitet och utan traditioner och utan rötter har redan lämnat sverige. Det är korrekt. Men vad nytta kan en ”man” vara som inte är redo att slåss för land och folk?

    Gilla

 10. MartinA skriver:

  Initiativet ”Defend Europe” har samlat in pengar och chartrat ett skepp, C Star, för att åka ner till den Lybiska kusten och dokumentera vad som händer där. Detta initiativ har saboterats och motarbetats av myndigheter från Suez Kanalen till Italien. Både C Star och medlemmarna har visiterats oräkneligt antal gånger, de har förvägrats bränsle till C Star i hela EU. Till sist blev de tvungna att bunkra i en Turk-Cypriotisk hamn där de kunde köpa bränsle. De som motarbetar dem är alltså EU självt. Dessutom har media desinformerat och demoniserat allt vad de kan hela tiden. Och naturligtvis stängdes de tidigt av från Patreon, Paypal och diverse banker.

  Defend Europes hemsida:
  http://defendeurope.net/

  Defend Europe initiativet följs och dokumenteras av två amerikanska medborgarjournalister, Lauren Southern och Brittany Pettybone. Här är en video där de berättar om vad som hänt. Den är litet flamsig men informativ.
  youtube.com/watch?v=7gFGd6_ebcg

  Intervju med Martin Sellner från DefendEuropa:
  youtube.com/watch?v=G2jnm-X1ARA

  Gillad av 5 personer

   • MartinA skriver:

    Ta till exempel Sanna Hill som blev politiskt aktiv i tonåren och gick sedan vidare till journalismen. Nu är hon vice chefsredaktör på Nya Tider och har åkt världen runt och rapporterat från Syrien, Donetsk, Syd Afrika och många andra platser. Jämfört med henne är Lauren obetydlig.

    Gilla

   • MartinA skriver:

    Bara det som görs ovanför ytan är det som är värt att göra. Vi har rätt. Vi skall vara stolta för allt vi gör. Det finns inget behov av ubåtar.

    Gilla

 11. malmobon skriver:

  Tycker alla skall ta några minuter av sitt liv genom att lyssna på denna professor som förklarar vad som händer och kommer hända framöver, om vi inte stoppar vansinnet.

  Gilla

 12. PYJ skriver:

  Ingen ledare i Europa tar upp kampen om deras eller Europas territorium. Ledarna gör precis tvärtom med undantag några i öst.

  Ledarna bråkar snarare med varandra om att alla ska sluta göra motstånd?

  Dagens Europa har ingen Ferdinand och Isabella och inte heller någon Kung Johan lll Sobieskis.

  Varför tillåter Italien och EU dessa migranter att landstiga Italien? Varför vill Italien skjuta vidare dessa norrut med tanke på att de kom söder ifrån? De saknar även asylskäl, så vad är problemet?

  Gilla

  • Kristina von Heland skriver:

   Jag kan besvara eller åtm förklara då jag bor söderut. För att förstå vad som händer måste man först läsa utländsk press och se TV nyheterna. Där är det en annan historia än i Sveriges SVT och i pressen.
   Italien har i flera år talat om problemet i EU och talat för döva öron.
   NGO båtarna mfl undersöks nu för flyktingsmuggling. Det är väl dokumenterat att NGO båten har stora strålkastare mot stranden på natten. På stranden går deras personal och fyller olika farkoster-ser ut som badkar. Man proppar i så många som möjligt och drar ut dem. Sedan lastas de i NGO båtarna-man slänger först ut flytvästar till de afrikanska männen. Nu kommer det en del kvinnor, det är i huvudsak kvinnor och flickor från Nigeria, sk trafficking som sätts direkt i prostitution. Såg att Sverige skrev att nu kommer det kvinnor…I Spanien har man många reportage och intervjuer med dem för att visa deras hemska situation.
   Det är nu dubbelt så många som kommer med båt till södra Spanien. De kommer från Subsahara och Marocko försöker stoppa dem.
   Italien ville bygga bevakade läger för att kunna registrera och kolla upp om de kan få uppehållstillstånd men detta nekade EU dem till då det blev för hemskt. Då de utreds och sedan inte får uppehållstillstånd går de till nästa land. UNHCR har utrett och funnit att 3% har flyktingskäl i Italien.
   Att de fiskar upp dem ur havet är för att de enligt sjölagar måste rädda människor i nöd och detta utnyttjas cyniskt. De fiskade upp en del nyss och där fanns några kvinnor och barn som drunknat i båten/baljan-nedtrampade på botten av en läckande gummiflotte.
   Nyss var det 3 miljoner som kom från Afrika till Spanien, de kom med bilar hem från deras vistelse i sina hemländer som de flytt ifrån…En del hade mekat med bilen och gömde folk i ett svetsat underrede. Den spanska polisen hade nu en ny utrustning som visade hjärtljuden så de fick åka tillbaka.
   Vad som sagts ovan och av Patric är en del. Den humanistiska aspekten är att det är förnedrande Min slutsats är att hjälper man människor genom denna hantering eller förvärrar man en situation? Jag tycker att man inger dessa män en falsk bild av landet som dryper av milk and honey. De behövs inte då Väst är mekaniserat och mycket få enklare jobb finns till lägre betalning som statsministern pläderar. De skulle bo på landet, få mat och husrum och fickpengar-statarsystemet.
   Deras barn vet att de är losers från födseln.
   Också att om Sverige offrar sin välfärd på multikultialtaret, hjälper det?
   Jag kommer antagligen åka till någonstans i Afrika och vara med i något projekt. Man ska satsa på plats för att lyckas. Vi letar land och plats som är lämpligt på bynivå.

   Gilla

   • gmiksche skriver:

    Halvhjärtade försök. Först nu mer Italien konfronteras med den fulla effekten eftersom Centraleuropa är stängd. Se för övrigt min kommentar ovan.

    Gilla

  • JAN BENGTSSON skriver:

   Varför Italien vill slippa att bli berikade,
   är väl ganska glasklart…

   Kanonbåtar eller fri passage norrut,
   det är väl de enda alternativen?

   Gilla

 13. Jaxel skriver:

  Jag tror dagens system för flyktingmottagande har kommit till vägs ände. Det går inte längre att ha ett system där (svenska) folket inte har något inflytande över hur många flyktingar och andra ”skyddsbehövande” som släpps in i landet respektive hur många som slutligen tillåts stanna. Det är precis så vår lagstiftning ser ut, om den tillämpas bokstavligt.

  Sen är det en annan sak att våra beslutsfattare med tveksam framgång ändå försöker påverka dessa storheter (volymer). Detta leder i sin tur till en rad skadliga konsekvenser, som exempelvis att människor riskerar livet på Medelhavet, att familjeåterföreningar förnekas, lång och plågsam väntan på beslut och att stora mängder människor som offrat oerhört mycket för att ta sig hit i slutänden ändå avvisas/utvisas

  Jag tror vi måste ifrågasätta den, närmast religiösa, föreställning om den obegränsade rätten till asyl för flyktingar och andra skyddsbehövande. Som världen ser ut idag är det svårt att se annat än att denna föreställning har överlevt sig själv. Det är säkerligen bäst att utmönstra denna föreställning under någorlunda ordnade former istället för under kaotiska förhållanden.’

  Vi måste betrakta flyktingmottagande inte som en ofrånkomlig och okontrollerbar konsekvens av någon sorts ”högre” rätt utan som ett uttryck för medkänsla och generositet. Det skulle innebära att Sverige vid varje tidpunkt har en rätt att avgöra hur många flyktingar vi anser oss kunna ta emot. Ett sådant förhållningssätt skulle också innebära att de för flyktingarna skadliga effekterna av dagens system för flyktingmottagning, se ovan, skulle kunna undvikas.

  Hur många vi kan och väljer att ta emot blir då också beroende av vilka flyktingarna är. Om vi anknyter till historien så är det uppenbart att vi skulle ha kunnat ta emot mångdubbelt fler flyktingar från nazi-Tyskland, inklusive nazi-kontrollerade områden, eller från 1950-talets Ungern jämfört med flyktingar exempelvis från dagens Syrien, Irak eller Somalia. I det förra fallet var flyktingmottagandet säkerligen något som gynnade Sverige.

  Gillad av 1 person

 14. j2krebs skriver:

  Intressant fundering kring Italiens fortsatta agerande på flyktingbåtar. Det som hittills kunnat fungera liknar mer att någon annan ska görat men det verkar inte längre. Alltså får man äntligen göra det själva numera. Hårdbevakade karantänöar för att stoppa smittsamma farsoter lär nog återuppstå.

  Gilla

 15. Rikard skriver:

  Hej.

  Hur många av DGS läsare och skribenter har gått vakt?

  Där är svaret på vad som måste göras för att förhindra fortsatt invasion.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gilla

  • uppstigersolen skriver:

   I lumpen gick jag vakt. Jag hade ett skarpladdat vapen med mig. Inget hände, det var på sextitalet. När jag hade båt gick jag vakt, det var på nittiotalet och jag hade inget vapen med mig. Det var inte så trevligt att vara ensam mitt i natten och jag hade inget skarpladdat vapen med mig. Men jag hade en mobiltelefon och ett hus att gå in i.

   Gilla

  • Linden skriver:

   Många av oss som är +50, av manligt kön, har någon form av militär utbildning. Och i den ingår alltid någon form av vakttjänstgöring. Ligger man i bivack står en man post utanför och en man är eldpost inne i tältet.
   Jag antar att du menar att vi ska bevaka våra gränser?
   För den skull går det åt utrustning och en myndighet som organiserar och inte minst ger tillåtelse.
   Reinfeldt tömde våra militära förråd och sålde ut rubbet, så här i efterhand kan man ana att det ingick i agendan.
   Och skulle någon på eget initiativ ställa sig på vakt så blir det väl som på Gotland när folk protesterade mot den slapphänta hanteringen av den råa gruppvåldtäkten.
   Polisens stormtrupper mobiliseras omgående.
   Nej i dagsläget är det kört.

   Gilla

 16. Fredrik Östman skriver:

  ”Gentilone” heter den store snälle.

  Att ersätta ett augmentativ med ett diminutiv är väl precis den typ av fräckheter vars användning leder till att kommentarer refuseras på denna blogg? Skärpning, tack! Eller acceptera min beteckning på det parti som f.n. kallar sig Liberalerna och vars ungdomsförbund aktivt och öppet hyllar sexuell upphetsning inför lik.

  Gilla

 17. BjörnS skriver:

  Sverige måste planera för att återinföra gränskontroller igen så att dessa snabbt kan sättas upp när dammen runt Italien och Grekland rämnar. Jag hoppas verkligen att Löfven och Eliasson jobbar hårt med detta… Återigen, Sverige bör lämna Schengen omedelbart.

  Gillad av 1 person

  • Janne skriver:

   Snälla du, gränsen till Danmark är inte den enda som man kan passera.
   Inom Schengen kan man bara köpa en flygbiljett i valfrittnamn, ingen kollar vem som flyger….

   Gilla

   • BjörnS skriver:

    Jag förstår inte Din kommentar annat än att Du med ett ”Snälla du” vill påskina att jag är mindre förstående. vill lämna Schengen och förbereda gränskontroller så att de snabbt kan sättas in vare sig Sverige lämnar Schengen eller inte. Ska jag tolka Din kommentar som att man inget ska göra för att det inte är lönt?

    Gilla

  • C skriver:

   Du skojar om Löfven och Eliasson? Alternativen är att du befunnit dig på en lång utlandsvistelse eller enbart läst mainstreammedia.
   Nämnda herrar är i högsta grad involverade i EUs folkutbyte.

   Gilla

   • BjörnS skriver:

    Min avsikt var att vara sarkastisk, men det är svårt att få sådant att gå fram på ett bra sätt. Önskar att jag varit på lång utlandsvistelse, men icke. Den politiska idiotin är mig tyvärr alldeledes för välbekant.

    Gilla

  • Janne skriver:

   Björns, Nu verkar det som att du glömmer att det finns flera gränser mellan EU/Schengen och Sverige än bron till Danmark. Att fullständigt återinföra gränskontroller låter sig inte göra i ett naft annat än att går ur Schengen och bygga om flygplatser samt bevaka alla landgränser.
   Kanke låter jag uppgiven, men tror du på rikigt att det är en lätt process?
   Jag tror att man kan börja med att minska alla förmåner för migranter, då minskar pullfaktorn

   Gilla

 18. Kirurgen skriver:

  Jag skrev igår:
  ” Befolkningen i Nigeria utgöres idag av 225 miljoner individer. Medelåldern är mycket låg. Om 33 år, således 2050 har antalet individer ökat till 450 miljoner, alltså dubbelt så många.”

  Det kommer inte dröja många år innan medelhavet är fullt med flytande lik. EU-länderna kommer att bli tvungna att lägga en stor del av sin samlade flotta på rad 1 kilometer utanför nordafrikas kritiska kuster.
  Vilka alternativa val står till buds?
  Humanism är omvänt proportionell mot trängsel. Något som demonstreras hos oss som är besuttna vid julbordsbufféerna när det gäller för oss att slita åt oss läckerbitarna i form av gåsleverpastej och hummer.

  Vänsternissar och skogsmullor som läser eventuellt DGS anser att vi som skriver här är fascister vilket är fullständigt fel. Vi tillhör den alternativa högern, vi är pragmatiker och vi har intellekt. Dessutom är vi förhopningsvis småskaliga humanister eftersom humanism i stor skala inte kan fungera på grund av för många motverkande vektorer på denna nivå.

  Gillad av 4 personer

  • Kristina von Heland skriver:

   Vi disk humanism. Det är ett positivt laddat ord och tolkas som en medkännande snäll människa. Egentligen betyder det väl att du kan förstå dina medmänniskor och det kan vara av positiv eller negativ karaktär? Det beror på hur du använder din förmåga att förstå. När ni ändå disk det svenska språket. Då tänker jag alltid på jag er det nya svenskläraret. Såg att den fanns på youtube

   Gilla

 19. Gösta Svensson skriver:

  Det kommer nog att behövas privata initiativ i Italien för att lösa problemet med den lågintensiva invasionen.

  Gilla

  • Janne skriver:

   Det spelar egentligen ingen roll att Polen eller Ungern inte vill ha några migranter. Även om de går med på att ta emot några, så flytar de vidare till Tyskland eller Sverige

   Gilla

 20. Lars odlen skriver:

  Klokt skrivet Patrik

  Alla söker en bättre framtid för sig och sina barn. Så gjorde Svenskar emigrerande till USA och så gör afrikaner idag. För något år sedan var jag i Senegal, vilket är ett relativt välmående och stabilt land. Där fanns inga jobb, knappt en skola värd namnet och en befolkning med medelåldern 14år. Lägg därtill månggifte där en man kan ha 5 fruar, så förstår envar att det uppstår ett migrationstryck. Om du är en ung man, så är alternativet att stanna och aldrig få ett jobb eller familj, eller söka lyckan i Europa.

  Afrika är den enda kontinent som nu har kraftig befolkningstillväxt och samtidigt den som har lägst välståndsutveckling. Afrika har en befolkning på 1 200 miljoner, ungefär som Nordamerika och Europa tillsammans. En stor andel skulle förmodligen hellre bo någonstans, där det finns arbete, trygghet och en framtid för sina barn.

  Men vi kan inte ta alla dessa människor till våra länder. Det leder till ghetton, marginalisering och i förlängningen till ovärdiga liv. Dessutom åstandkommer vi lokal brain-drain om vi väljer de utbildade, de som bäst behövs för att bygga upp sina länder.

  U-hjälp cementerar problemen. Matt Ridley föreslog att vi skulle bygga free-ports á la Singapore längs den afrikanska kusten. Låt EU hyra markområden på 100 års kontrakt och kanalisera u-hjälpen till investeringar i infrastruktur, skolor och sjukvård. Industrier lägger gärna fabriker där det finns stabilitet, bra kommunikation och tillgång till kompetent arbetskraft till rimliga priser. Låt kringländernas innevånare komma dit på 10 årskontrakt, där utbildning och arbete kombineras. På så sätt kan dessa områden återinjicera utbildade och upplysta medborgare vilka kommer att ställa krav på sina länder och dessutom besitter kompetenser som bidrar till utvecklingen.

  Det tar lite tid, men har större förutsättningar att fungera än den riskfyllda och slumpmässiga migration vi nu ser, en migration som utarmar både givar och mottagarländerna.

  Roslagen i Juli
  Lars Odlen

  Gilla

 21. Marita Andersson skriver:

  Österrike har inte fullständig kontroll på sin gräns mot Italien. Körde Brennerpasset för tre veckor sedan, där var helt öppet, inte tillstymmelse till kontroll. Vid färjeläget i Rödby i Danmark stod däremot militär och kontrollerade alla bilar. En skåpbil med muslimer togs åt sidan omedelbart för kontroll. Även Svensk tull och polis stod vid bron och kontrollerade. Vi såg inte skymten av några hinder i Europa, vår resa i höjd med Milano och norrut. Även Schweiz var öppet, visserligen norrifrån, men människor kan definitivt ta sig in utan problem.
  Att den muslimska närvaron ökat i Europa är väldigt tydligt. Vi har bilat i tjugo års tid och det är mycket stor skillnad. Tyskland är fullständigt invaderat, även i små pittoreska byar. Det var inte riktigt lika tydligt i små byar i Norra Italien även om det förekom. På hotell och restauranger kunde vi se ”Willkommen” och sedan arabiska tecken för detsamma får man förmoda. Ställen vi har besökt tidigare i Tyskland under våra resor har ett tydligt förfall, den tyska ordningen har förbytts mot lite ”svenskt” förortssunk. Jag blev mycket överraskad då detta alltid varit ett säkert kort. Snyggt och prydligt, fina rabatter, underhållna fastigheter osv. Inte längre självklart på allmänna ytor. Vad vi däremot inte såg, var tiggare utanför alla P-hus och butiker som tidigare. Dom verkar ha övergivit Tyskland och Italien för Sverige som troligen är en mer lukrativ marknad i jämförelse. Italien har alltid haft tiggare men min erfarenhet är att det är Afrikaner som går runt och tigger av folk på uteserveringar, på tågen osv. Här har nog Romerna konkurrens och Italienarna är ganska luttrade och tidigare uppmuntrade till att inte ge pengar till tiggare. Vi såg inte heller några ”ensamkommande afganska pojkar” i gäng någonstans.
  Åter tillbaka i Sverige får vi njuta av att snubbla över tiggare vid varje butik, runda gängen av afganska män som driver omkring utan mål och bastanta kvinnor i huckle som går tre i bredd och vägrar maka på sig. Härlig utveckling.

  Gilla

  • Roten skriver:

   Brennerpasset är inte stängt, men övervakas kontinuerligt, ännu har detta inte blivit en stor migrantrutt. Dock står militären redo med färdiga gränsstängsel om trycket kommer.

   Redan nu har Österrike infört en begränsning på 80 asylansökningar och insläppta migranter max per dag, och endast temporära uppehållstillstånd, vilket kraftigt minskat inflödet.

   Att stänga Brenner är mycket känsligt eftersom Sydtyrolen och Österrikarna där då återigen skulle skäras av från moderlandet.

   Schweizarna har sedan tidigare en gränskontroll med militär redo söderut, därav få nyheter om detta i dagsläget. De har inte heller någon gränspassage med motsvarande ekonomisk betydelse för Italien som Brenner .

   Vänligen
   Roten

   Gilla

 22. Olle Reimers skriver:

  Finns det någon annan rimlig förklaring till detta medvetet skapde kaos än att man vill avskaffa de Europeska nationalstaterna och ersätta dem med ett styre från Bryssel som i sin tur styrs från BIS?

  Gilla

 23. Heidi skriver:

  Jag undrar om någon känner till var jag kan återfinna en artikel för ngt år sedan där det togs upp problemet med att få flyktingar att låta sig placeras i andra länder än dem de själva vill till?

  Jag minns att artikeln berättade om att ett flygplan abonnerats för att föra dem till ?Spanien? ?Portugal? Eller om det var någon annanstans.

  Planet fick lyfta med under 20 personer ombord. Resten hade antingen vägrat följa med eller avböjt.

  Om jag kan återfinna texten (skriven i en så kallat politiskt korrekt tidning), skulle man kunna peka på problemet med att även om det finns länder som vill ta emot/skulle kunna ta emot, är det inte alls säkert folk vill dit.
  Har svårt att se en del östländer som populära att bosätta sig i även om de öppnade gränserna.

  Jag kan givetvis ha helt fel.

  Gilla

 24. Gösta Svensson skriver:

  Ledarsidorna.se om ett relaterat problem:

  ”På kommunal nivå tvingas allt fler kommuner avsätta skattemedel avsedda för annat än för polisiära åtaganden som staten skall garantera. Samhällskontraktet går idag mot en urlakning på alla nivåer och måste omförhandlas.”

  https://ledarsidorna.se/2017/07/valet-2018-samhallskontrakt-trygghetsfragor-och-sakerhet/

  Inte för att det är något som jag direkt eftersträvar, men nästa steg, när även kommunerna sviker, blir de privata alternativen. Inköp av vaktbolagstjänster för övre medelklass och överklass, medan de lägre klasserna får förlita sig till gördetsjälv-lösningar.

  Det blir nog bra skall ni se. CUF lär jubla åtminstone.

  Gilla

 25. RD skriver:

  Mellanöstern kommer dubbla och Afrika fyrdubbla sina respektive befolkningar kommande decennier. Det man måste fråga sig är helt enkelt: ”vad vill EU uppnå” – VARFÖR är det så viktigt för EU att försöka tömma Afrika och Mellanöstern på folk som vill migrera när man VET att det är som att ösa en läckande båt med en tesked?
  Jag är helt övertygad om att det handlar om nedbrytande av respektive nationalstat. Att blanda upp folken tar bort viljan att behålla en egen stat. Det är vad det handlar om, inget annat. Det handlar inte om att ”rädda pensioner”, ”berikas” eller skapa ”vinster på sikt” – det handlar om ett överstatligt EU utan nationalstater.

  Gilla

 26. 77711n skriver:

  Européerna verkar ha avsevärt fördummats, eller är det bara den politiska ledningen som blivit allt enfaldigare?

  Förr visste varje bonde att letar sig vattnet en ny väg och flödet inte sinar blir av en bäck, en å och till sist en flod.

  Gillad av 1 person

 27. malmoperspektiv skriver:

  Den libyska kustbevakningen har länge anklagat ”flyktingräddarna” för att driva taxiverksamhet för invandrare till Europa. NGOs har 15 fartyg som transportera migranter till Europa.
  Videon nedan visar hur ”flyktingräddarnas” fartyg är nära att kollidera med ett av de libyska kustbevakningsfartygen i sin iver att ”rädda” migranterna och tranportera dem till Europa.
  Den europeiska gränsförvaltningsbyrån, Frontex, som består av 22 fartyg, deltar också i denna masstransport av migranter till Italien.
  Se detta schweiziska TV-program (på tyska):
  https://www.srf.ch/play/tv/rundschau/video/seeschlacht-um-fluechtlinge-libysche-kuestenwache-gegen-helferschiffe?id=cd7cfd0d-8a8a-48a8-b0d8-9c318d0abe57

  Gilla

 28. Mats R skriver:

  Det bästa sättet att få slut på flyktingströmmarna torde vara att slå ut de personer och organisationer som organiserar och tjänar pengar på flyktingtrafiken. Dessutom kan man förstöra deras båtar och bränsledepåer. Kunde man attackera Khadaffi så kan man attackera pirater och likställda i samma område, det har man, framgångsrikt, gjort tidigare i historien. Lite blodsutgjutelse får man ta, fiende är fiende. Andra, mer konstruktiva, åtgärder får man använda sedan.

  Gilla

 29. Björn skriver:

  Det framhålls ofta från vänsterhåll, att den dramatiska ökningen av all sorts kriminalitet bland invandrare från MENA, inte beror på att de är just invandrare, utan på socioekonomiska faktorer! Då kan man ju undra, varför samma vänstermänniskor, envisas med att fylla på de redan överfyllda gettona med ännu fler invandrare, som resten av sina liv garanterat kommer att leva under/med dessa ”kriminalitets-skapande” omständigheter?!

  Gilla

 30. Ina Höst skriver:

  EUs svek mot Italien är ofantligt. EU ska tillsammans sköta det yttre gränsskyddet och inte överlåta till gränsländerna att sköta detta själva. Nu vill Italien stänga sina hamnar för utländska fartyg som, kommer in från Afrika med migranter, men EU säger nej!
  Nu har iaf en grupp identitärer som kallar sig Defend Europe lyckas samla ihop pengar till ett stort fartyg som ska trafikera Medelhavet. Där ska de plocka upp människor utanför Libyens kust när det uppfattar SOS-signaler varpå libyska kustbevakningen kontaktas som återbördar dem till Afrika.(riskabelt förstås ifall migranterna gör motstånd!) Dessutom ska de sänka alla övergivna båtar så att de inte kan användas igen. De kommer också att verka som observatörer för att se vad som pågår! Gruppen motarbetas förstås av de övriga NGOer.
  https://www.youtube.com/watch?v=gQ9jMwgoTZA Jag önskar Defend Europe all lycka och framgång!

  Gilla

  • Kla skriver:

   NGO,s som läkare utan gränser mfl har båtar som väntar bara några kilometer utanför Libyen, de plockar upp alla ur gummibåtarna och kör dem till Italienska hamnar. Det är så det fungerar för dessa gummibåtar skulle aldrig kunna nå dit själva. Smugglarna anropar dem när gummibåten är på väg. Bara att kolla AIS websidorna och dessa ngo båtars ”trails”. Medicine sans frontiers är den värsta flyktingtaxin, har kört över 50.000 som de då säger sig ”rädda” .
   Libyen försöker stoppa dem, och NGO,s plockar upp dem i sina ”taxis”
   https://www.pri.org/s tories…

   Gillad av 1 person

 31. lasse4u skriver:

  EU och den utveckling det tagit är det mest skadliga som hänt sen vk2 i Europa (kärnvapen, nya stormaktsblock och högindustrialiserat hypereffektiva vapen gjorde slut på de Europeiska nationskrigen inte EU).
  EU är en koloss på lerfötter utan beslutsför operativ ledning. Så har det varit hela tiden när det gäller stora viktiga frågor, man har lappat ad hocat lite hip som happ. När Jugoslavienkrisen bröt ut hade man en gemensam linje, i fem minuter. Så gick Tyskland med Österrike i släptåg sin egen linje för att stärka sin ställning i Östeuropa. Inget gjorde man för att förebygga krisen trots att tecknen fanns där under hela 80-talet. Den stora finansiella härdsmältan för TIO ÅR sen klarade man inte av att hantera, den pågår fortfarande i bakgrunden. Flyktingkrisen 2015 är fortfarande ett debacle. Att populära ”folkvandringsländer” Tyskland och Sverige gick ut med pukor och trumpeter och annonserade att det finns ingen övre gräns och att man ”behövde” befolkningstillskott förvärrade förstås kraftigt.

  Att krisen pågår och pågår beror på EU:s handlingsförlamning. Det hade ”bara” varit att anamma Australiens modell och det hade snart upphört.

  Gilla

 32. phnordin skriver:

  Vad internet och smarta telefoner har betytt för att stimulera migrationen skall inte underskattas. Vilken fattig man eller kvinna i ett u-land som är i kontakt med en släkting i Europa kan motstå sagan om schlaraffenland där man inte längre svälter, får gratis vård och logi utan att behöva jobba. Migrationen måste begränsas redan vid utvandringslandet på det ena eller andra sättet, samt göra attraktionskraften mindre i invandringsländerna.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.