Spridda tankar från redaktionen

Patrik Engellau

Sedan den här sajten startade för lite mer än två år sedan har vi haft strax över tolv miljoner sidvisningar. Över tiden kan man iaktta en svagt ökande trend månad för månad. Antalet läsningar per dag ligger numera kring 20 tusen. Antalet unika läsare per månad brukar ligga kring 100 tusen.

Det är stor variation vad gäller antalet läsare mellan artiklarna. Mest läst hittills är en av Helena Edlund med över 130 tusen läsare. Tvåa kommer en artikel av Mohamed Omar med 118 tusen. En genomsnittlig artikel får ungefär 5 000 läsare.

Antalet kommentarer sedan start har varit omkring 64 tusen vilket betyder lite över 80 kommentarer per dag och i snitt 30 kommentarer per artikel. 12 miljoner sidvisningar och 64 tusen kommentarer betyder att en halv procent av sidläsningarna föranlett kommentarer. Om det är mycket eller litet är svårt att veta, men det antyder att kommentarerna inte nödvändigtvis säger så mycket om vad läsekretsen tycker. Hur många individer kommentatorskretsen omfattar går säkert att framforska på något vis men inte på redaktionens nuvarande kunskapsnivå.

Censur förekommer. Varje kommentar granskas av redaktionen före eventuell publicering. Följande regler gäller för kommentarer: Håll dig kort (max 800 tecken inkl. blanksteg). Håll god ton. Håll dig till ämnet.

De 64 tusen kommentarerna är överlag genomtänkta och välformulerade. Men om redaktionen ska vara uppriktig så anser den sig nog ganska förlåtande när det gäller tillämpningen av regelverket. Med en strängare regeltillämpning hade ett antal kommentarer refuserats särskilt enligt den tredje delregeln om ämnestrohet.

Som en följd av redaktionens överseende inställning blir mycket få kommentarer refuserade, sedan start bara runt 400 stycken, vilket motsvarar lite över en halv procent av antalet inskickade kommentarer. Det är mest längden och tonen som föranleder refuseringar.

Detta är en grannlaga situation som bereder redaktionen en del huvudbry. Redaktionen föreställer sig att enstaka godkända kommentarer ligger i farozonen för allvarliga förmaningar och då inte bara från Magdalena Ribbing. Vad sägs till exempel om en rökare som ”bidragsparasiter”? Även ännu mer oborstade uttryck har förekommit.

Att redaktionen faktiskt någon gång släppt igenom sådant innebär att det är redaktionen, inte kommentatorerna, som riskerar att hållas skyldig. Det är för redaktionens del inget tilltalade perspektiv.

Å andra sidan har vi det här med det västerländska samhället och dess fri- och rättigheter, i det här fallet enkannerligen yttrandefriheten. I Sverige sitter yttrandefriheten trångt. Folk är rädda för att förlora jobb, förmåner och anseende om de säger vad de tycker. Därför bär det redaktionen emot, vilka åsikter den än må ha personligen, att själv göra drängtjänst hos PK-ismen. Plumpa, smaklösa och obscena kommentarer kommer dock alltid att plockas bort, särskilt om de är illa skrivna och felstavade.