Fräckheten har visst ingen gräns

mohamed omar

Mohamed Omar

Dagen före nationaldagen skriver Somar Al Naher en ledarkrönika i Aftonbladet med den provocerande rubriken ”Jag vill ha en ursäkt och inte en ceremoni”.

Somar Al Naher är arg för att det i år har blivit lag att varje kommun ska anordna en medborgarskapsceremoni för att välkomna nya svenska medborgare. Hon kallar detta för ”hån”. Istället för en ceremoni vill Somar ha en ursäkt för att hon och hennes familj inte fick bli medborgare samma dag som de kom hit. Hon vill ha en ursäkt för att de tvingades utstå en förnedrande ”process”. Den var ju ingen ”dans på rosor”.

Jag blir provocerad; jag som har en invandrad biologisk far, en invandrad adoptivfar, tre invandrade adoptivsyskon och en invandrad hustru. Jag deltog i en sådan där ceremoni när min fru blev svensk medborgare 2005. Det var på Slottet i Uppsala. Den var fin och värdig. Det var ett bra sätt att visa att medborgarskap betyder något. Det är inte bara ett papper. Vi sjöng nationalsången. Sedan barnsben hade jag fått lära mig att nationalsången är töntig, men den dagen kändes den meningsfull.

Det sägs ofta att svenskar är konflikträdda och inte gärna säger vad de tycker, särskilt när de har en avvikande åsikt. Jag tror det ligger någonting i det. Tyvärr verkar det som om Somar Al Naher och vissa andra har tolkat denna tystnad som ett frikort att vara hur fräck man vill.

Hon misstar sig. Om hon vill att svenska folket ska fortsätta öppna sina hjärtan och ta emot fler invandrare per capita än något annat land i västvärlden så ska hon inte spotta dem i ansiktet. Även om svensken i gemen inte blir aggressiv och börjar hota och slåss så kokar det inombords. Man måste själv klara av att sätta gränser. Det kallas hyfs.

Undersökningar visar att vi svenskar hör till de minst rasistiska folken på jorden. Betydligt mindre rasistiska än folk i Syrien, Jordanien, Egypten och andra arabländer. Somar kommer från Syrien och i sin presentation på Twitter skriver hon att hon har sitt hjärta i hemlandet. Jag tycker att hjärtat framför allt ska vara i det land där man är medborgare.

Men hur icke-rasistiska svenskarna än är, är de trots allt bara människor. Somars fräckhet tycks sakna gräns, men svenskarnas tålamod har en gräns. I en färsk opinionsundersökning genomförd av Demoskop uppger 58 procent av svenskarna att de tycker invandringen är för stor. Min gissning är att artiklar av Somars typ inte kommer att minska den siffran.

54 reaktioner på ”Fräckheten har visst ingen gräns

  • Freddan Olsson skriver:

   VÄLKOMMEN TILL UTOPIEN, Somar Al-Naher!

   I Din vänstervridna värld måste vi i Sverige släppa in hela världen och gratis dela med oss av vår välfärd och sedan be Dig om ”ursäkt” för att Du fick stanna här!

   Tycker man annorlunda än Du gör så är man lika ”högerextremistisk” som i Australien!

   Är Du bjuden på middag så kränker Du väl inte värden eller värdinnan för att inte maten passar?

   Eller gör Du? Varför inte gå till närmaste korvgubbe och käka där istället?

   Totalt OUPPFOSTRAT! 😨😨😨
   ….och OFÖRSKÄMT!!!

   Till mitt middagsbord är Du då definitivt INTE välkommen!

   Hur vore det med en ursäkt från Dig och Aftonbladet för detta smaklösa debattinlägg?

   Gillad av 1 person

  • Carl skriver:

   Det är någonting beklämmande och ganska äckligt (i brist på ett bättre ord) med de röster som nu utkräver tacksamhet från människor som har fått kämpa för att få sina mänskliga rättigheter. Det är i själva verket de människor som inte behövt göra någonting för att få sina mänskliga rättigheter som bör vara tacksamma och kan behöva lära sig att visa denna tacksamhet. Vissa människor kommer alltid sparka nedåt, och vissa människor kommer alltid hylla de som sparkar nedåt.

   Gilla

 1. Per Bengtsson skriver:

  Det skulle vara intressant att få höra varför Somars familj just åkte till detta avskyvärda land med sitt avskyvärda och själviska folk. Det fanns ju hur många andra länder som helst på vägen där de kunde sökt politisk asyl?
  Jag förstår också att hon är bitter då detta rasistiska land uppenbarligen bromsat hennes möjligheter så att hon idag bara är en högavlönad skribent på landets största tidning.

  Gillad av 7 personer

 2. tidfaktorekonomi skriver:

  Du skriver väldigt bra och har en verklig fingertoppskänsla. Själv känner jag bara sorg, en enorm, för att inte säga gigantisk sorg. Varför kan inte alla människor få leva i fred och trygghet i de land de är födda, varför ska människor alls behöva fly, varför röstar vi i Sverige på partipolitiker som har gjort oss svenskar till världens största vapenförsäljare (per capita), varför går svenska skattepengar till att hjälpa USA att kriga i de arabiska länderna, varför är skattebetalarnas större verksamheter ute och koloniserar andra länders energi- och telesystem, varför blundar vi bara och knyter näven i fickan, varför accepterar vi att partipolitikerna raserar hela den grund som vi alla trodde att vi stod på och som kallas välfärdsstaten…..? Det är så många varför och händer så många hemska saker varje dag att man nästan inte orkar längre. Man vill avskärma sig för att slippa se förstörelsen.

  På något sätt exemplifierar Somar Al Naher något djupt psykologiskt intressant. Å ena sidan kan en människa som känner sitt egenvärde och är stolt över det hon har, med rätta känna och tycka att om några andra ser att personer har det svårt utanför sin dörr så är det ju självklart att dörren bara ska öppnas och det som finns innanför dörren ska delas på. Hon hade ju gjort detsamma om hon varit på andra sidan dörren. Alltså känner hon sig förorättad över att det alls krävs något av henne för att de andra ska dela med sig.
  Å andra sidan är de flesta uppfostrad med att OM någon sträcker ut sin hand till hjälp, oavsett vad det handlar om, så ska man känna tacksamhet. Om tacksamheten inte kommer blir man också förorättad. Så står man då i två olika läger och båda känner sig förorättade.

  Men den större frågan om vi försöker se i ett större perspektiv – vems fel är det att miljontals människor tvingas fly i världen?

  Gilla

 3. Cecilia af Jochnick skriver:

  Jag är svensk sedan sisådär tio generationer och tycker inte för ett ögonblick att Somar Al Naher är fräck – jag tycker att hon öppnar ögonen på mig för att man med de erfarenheterna kan uppleva välkomstceremonin som ett hån. Fast jag tänker inte heller be om ursäkt för att byråkratin är trög, att vi klantar till det ibland och att vi har det så bra att andra vill komma hit. Jag tänker behandla Somar Al Naher som jag försöker behandla andra medmänniskor, med respekt för deras perspektiv samtidigt som jag står upp för mig själv och mina erfarenheter.

  Gillad av 2 personer

  • ztoompa skriver:

   Vad betyder ”stå upp för mina erfarenheter”?
   Man kan stå för sina åsikter eller sina handlingar. Jag har aldrig hört nån uttrycka behovet att stå upp för sina erfarenheter.
   Som svensk i ett otal generationer (orka räkna, som att det spelar roll?) så anser jag att Somar är helt fel ute.
   Om man har hjärtat på ett ställe men arslet på ett annat så är man antagligen rätt feg. Hon gör knappast någon nytta för Syrien och dess folk genom att gnälla på en ceremoni som dom flesta andra berörda verkar gilla.
   Att migrationen inte funkar är en helt annan fråga.

   Gillad av 1 person

 4. Andersson L skriver:

  Varför stannar hon kvar i Sverige? Hon skriver ju att Syrien är bättre, åk dit då. Sticker hon härifrån så slipper vi ju såna som hon här.

  Gillad av 2 personer

 5. Stefan skriver:

  eeeh what?

  Läst Tobias Hubenettes rapporter om synen på svenskhet i Sverige?
  Rasism är symtom på nationalisters syn på identitet och nationsgränser, tankar idag om nationalitet är det som i sin förlängning leder till etnisk rensning. Fascistoida tankegods Omar.

  Sen tycker jag du blandar bort korten, sätta gränser för beteende visst, men utifrån nationalitet och nationsgränser, gränser har sina dubbla meningar visst, men en gräns ska rivas och en gräns ska sättas.

  Min gräns går där du beskriver nationalism som en väg framåt, när det egentligen går bakåt rakt in i mörkret.

  Och det vet du bättre än mig, du som vart på den inte så jävla demokratiska sidan av extremismgränsen.

  Gillad av 1 person

 6. Carita Laakso skriver:

  Kommer själv från Finland, vi fick bli svenska medborgare efter tre år. Helt riktigt, tycker att alla måste visa att man förkänar ett svenskt medborgarskap det är inget man ska ta för givet. Absolut måste man ta seden dit man kommer, passar det ej så får man flytta tillbaka till sitt hemland. Inget pip o gnäll man väljer själv att komma hit, är man inte nöjd med det man får, flytta för bövelen tillbaka dit du kom ifrån

  Gillad av 7 personer

 7. Arthur skriver:

  Somar är en narcissistisk tölp, som väntat av en journalist på Aftonbladet. Har hon lämnat kvar sitt hjärta i Syrien kanske hon skulle flytta dit istället för att vara hjärtlös här hos oss. Varför, frågare jag mig, visar vänsterjournalistiken upp, som ett menageri, invandrare som al Naher, Redar, Dirawi och många fler. Är det ett ”titta på dem, sådan är de minsann” eller tror de att det finns någonting ungdomligt skojigt med att uppföra sig illa?

  Samtidigt blir de förminskande som tagit sig fram av egen kraft och varit konsekvent korrekta i sin skrivargärning såsom Teodorescu och Madon. Självutnämnda antirasister i media tillåter sig till och med att klistra rasistiska epitet som ”husblatte” på dem och påstått feministiska Pascalidou stöter upp att vad Teodorescu anför inte spelar någon roll efter som hon är söt.

  Det skulle stärka, inte försvaga, journalistikens integritet om man premierade intellektuell skärpa och språklig förmåga framför självisk aggressivitet och fula ord.

  Jag hoppas att de flesta tänker som Omar och bara få som al Naher.

  Gillad av 4 personer

 8. Folke Lidén skriver:

  Du har rätt. Även hos oss infödda svenskar finns det en gräns hur mycket vi kan ta av oförskämdheter, typ den artikel du refererar till. Tyvärr har den humanitära stormakten och dess medlöpare i media under lång tid premierat denna typ av skriverier.
  Vi ska hålla käft, be om ursäkt och betala skatt för att finansiera politiker, tidningar, TV, radio samt ett antal grupper som lever på att känna sig kränkta och att ösa sin galla över oss ”rasister”.
  Personligen har jag fått nog. Jag tvekar inte en sekund att berätta hur förbannad jag blir över den skit som skrivs och vars syfte är att förnedra mig och mitt land.
  Intressant nog bor jag granne med och arbetar med många hyggliga och vettiga personer av utländsk härkomst. Personer som delar min uppfattning att det gått för långt i ett land när en stor del av befolkningen hånas och föraktas av politiker och media.
  Landet är således inte delat av svenskar och invandrare. Landet är delat av dem som anser att Sverige och svenskarna har en oändlig skuld för allt elände i världen och oss som inte köper den teorin.

  Gillad av 8 personer

 9. hr skriver:

  Ibland for man läsa något vettigt och genomtänkt; den här artikeln är ett lysande exempel på sunt förnuft!, medan skribenten till texten, som retat upp vederbörande är horribel. Hur kan man offentliggöra en sådan oförskämdhet? Det verkar som om hon vill spä på främlingsfientligheten. Eller är det så att utbildning inte inte går hand i hand med bildning. Dumheten går inte att besegra!

  Gillad av 4 personer

 10. Ingrid Clenman skriver:

  Varför åkte inte Somar till Kanada? Här får man inte medborgarskap utan att ha klarat av ett medborgarskapsprov. Först om man klarar provet kan man bli insvuren i en ceremoni som kanadensisk medborgare. Aldrig har jag hört någon invandrare uttrycka något annat än enorm glädje och tacksamhet över att få leva i ett fritt land. Somar kan kolla vad som krävs i Kanada för medborgarskap här:
  http://www.cic.gc.ca/english/citizenship/cit-test.asp
  Och här kan hon öva sig på Kanadas prov:
  http://www.citizenshipsupport.ca/
  Men med den attityd som Somar har, skulle hon nog inte trivas någonstans. Kanske i Syrien?
  Det lär vara så mysigt där numera.

  Gillad av 1 person

 11. snubben skriver:

  Tack!
  Och jag håller med tidigare kommentar; ”tror de att det finns någonting ungdomligt skojigt med att uppföra sig illa?”

  Nu får det vara nog!
  SD behöver verkligen inte fler vedträn på sin brasa.

  Gillad av 1 person

 12. snubben skriver:

  Vad dessa gör är att kasta in nytt bränsle i SD’s redan brinnande brasa.
  Helt ok att få ha en åsikt, men varför måste man spotta ett helt lands befolkning rätt i ansiktet???

  …eller tror de att det finns någonting ungdomligt skojigt med att uppföra sig illa?

  Gillad av 1 person

 13. Ann-Catrine Bejtoft skriver:

  Man baxnar när man får höra detta komplett idiotiska förslag. Ska jag behöva ursäkta mig att jag är svensk? Måste jag börja försvara mitt land inför invandrare. Det finns hur många länder som helst man kan söka asyl. Kom inte hit och tala om för oss hur vi ska leva. Vad trött jag blir.

  Gillad av 1 person

 14. Leif Rosengreen skriver:

  Undra hur många ursäkter jag ville få om jag sökte medborgarskap i Syrien och hur fritt jag fik skrive i tidningarna och på nätet där?

  Gillad av 1 person

 15. Fredrik S. skriver:

  Mina föräldrar kom hit efter andra världskriget som judiska flyktingar, med bara kläderna på kroppen. De fick kämpa som alla andra flyktingar som kommit hit, men de var alltid tacksamma för att Sverige tog emot dom. På 40- och 50-talet fanns inget SFI, eller någon ”integrationspolitik”. Det handlade om att lära sig språket snabbt och börja jobba så snart som möjligt. Det spelade ingen roll vilket jobb till att börja med. Medborgarskapet fick dom så småningom, på 50-talet. Det tog sin lilla tid. Men tanken har aldrig föresvävat varken mina föräldrar eller deras generationskamrater att de skulle känna sig ”hånade” för att de inte fick bli medborgare med en gång? Tack för dina klarsynta text Muhammed!

  Gillad av 4 personer

  • ztoompa skriver:

   Jag läste någonstans att integration och dylikt skötte sig självt tills staten började lägga sig i.
   Nån gång runt 90-talet, när dom låt invandring bli en business.

   Gillad av 1 person

 16. Sidonie Jansson skriver:

  Jag har bott i Sverige i många år och är tacksam och glad än idag för det. Jag har rest i många länder och sett mycket elände. Då och då tar jag en promenad där jag bor och känner tacksamhet och andra varma känslor för Sverige med sin underbara befolkning, sin vackra natur och jag hävdar att Sverige har egna fina traditioner som alla kan ta del av och gilla. Skitsnack att man inte skulle visa tacksamhet och istället få en ursäkt för att medborgarskaps processen inte gick till som man hade velat. Hon som kommer från Mellanöstern borde veta det mest av alla. Hon får ha sina åsikter men vad ska hon be om ursäkt för? Jag vågar även säga att det är en förolämpning mot landet hon bor i.

  Gilla

 17. anne skaner skriver:

  Det var en bra kommentar Omar, men jag finner två sidor i debatten. Barnets minnen, frustration i vuxentid. Rätten att trots allt få tycka utan att bli uppläxad. Svenska folket blir säkert upprörda över bristen på tacksamhet. Men varför skall just invandrade/pol flyktingar vara belagda med en form av munkavel inför PK. Att hälsa människor in i samhället är viktigt, men det är trist att vi måste lagstifta om det självklara. Det är trist att vissa människor mår så illa av lång väntan, oro, utvisningshot att såren inte läker. I dagarna utvisar Sverige Nadine 7 år om inget under händer. Vilken tacksamhet skall Nadine känna OM hon får stanna. Ska hon tacka Migrationsverket för att de först sätter hennes trygghet i gungning o sedan för att de av tekniska skäl inte kan utvisa henne till dtet barnhem där föreståndaren förgriper sig på små barn. Jag har en adopterad dotter från annat land, jag hoppas vid Gud att hon aldrig skall behöva känna sig tacksam över att hon kom till oss lika lite som jag är tacksam över attt få 250 000 kr för utsatthet i min barndom. Jag är glad å allas vägnar däremot, jag är glad över min dotter men det mest tacksamma hade varit att hon fått växa upp i sitt land och att min barndom aldrig varit som den var.

  Gilla

  • Sidonie Jansson skriver:

   Jag kan förstå vad du menar, men samtidigt vill jag påpeka att tacksamhet har många bottnar. Den behöver inte vara riktad till en viss person eller myndighet. Det är en känsla av upprymdhet som man kan visst odla, särskilt om det ändå har gått så bra för en. Annars riskerar man att gå genom livet med bitterhet och agg, som det är i skribentens Somars fall. Det är så många flyktingar som kommer. Det är säkert svårt för migrationsverket. Menar du att det skulle vara bättre att bara tillåta alla in? Hur skulle det gå till? Jag hoppas att flickan får stanna. Alla så små barn borde få stanna.

   Gilla

 18. Mazdak Farrokhzad skriver:

  Denna artikel gjorde mig förbannad.

  Varför ska jag vara speciellt tacksam och lägga band på mig själv och vara OK med en ceremoni och en nationalsång som tycker att Sveriges stormaktsdrömmar och krigföring utomlands är någonting positivt? ”Du tronar på minnen från fornstora da’r, Då äradt ditt namn flög öfver jorden;”

  Varför ska jag vara tacksam för att mina föräldrar fick stanna här när Sverige sålde vapen till båda sidor i Iran-Irak kriget, när Sverige är #1 exportör av vapen per capita, när dess imperialism visar sitt fula tryne konstant. Hur rimmar den med att vara en humanistisk stormakt?

  De enda jag känner tacksamhet för är Sveriges socialister och stridande arbetare – inga andra.

  Fine – fira eran jävla nationaldag då om det känns så gött – men kräv inte att vi andra gör det… för mig är det en patetisk dag. Den firar inte ens någon slags självständighet, vilket 17 maj gör.

  Gör 8 mars till en helgdag istället.

  Gillad av 1 person

  • AN skriver:

   De flesta tänker förmodligen att det är vanlig hyfs att vara tacksam när man får hjälp eller blir bjuden på något (såsom en livräddande fristad). En liknelse kan är att om man blivit bjuden på middag är det naturliga för de flesta att man tackar för maten, inte att man senare skriver ett brev till värden där man klagar på att man var tvungen att sitta i soffan i 30 minuter innan maten serverades.

   Du är förstås inte TVINGAD att känna och uttrycka tacksamhet (det är ju trots allt ett fritt land dina föräldrar fick bli medborgare i).

   Gillad av 1 person

 19. Niklas Jalvemyr skriver:

  Sverige har tillverkat kanoner och vapen i hundratals år.
  Du kanske tror att det är en slump att Sverige inte ockuperats sedan medeltiden i ett område fullt med krigsherrar?

  Varje dag är en Svensk nationaldag..

  Gilla

  • anne skaner skriver:

   jag mår illa av all tacksamhetsdiskussion som startades av Tobias Billström ang Somar Al Naher inlägg i AB om sin känsla. Jag tänker på ett Sverige under andra världskriget som vägra judiska flyktingar komma in för att Nazityskland var ett hot mot Sverige. När såväl judarna efter kriget kom i de vita bussarna skulle de känna tacksamhet i all evighet över att Sverige insåg faran över o lät dem komma hit. Fy fan säger jag till den som inte läst historia o inte ser skogen för alla träd. Dagens flyktingar invandrare lever i ett ständigt väntande, trauma över att ev inte få stanna. Lotteriet om vem som får o förlorar, Vi utvisar Barn som bott här mer eler mindre från födseln, barn placerade i familjehem sedan dag ett nästan…o ni tycker att de barnen människorna skall falla på knä o vara tacksamma över det som är självklart varje barns rätt till trygghet. Sedan skall de som vuxna ställas in i kön i att få bli svenska medborgare den 6 juni o självklart förväntas glömma alla år då samma stat tänkte skicka dem till ett ovisst öde.

   Gilla

   • Janne skriver:

    Det är frivilligt att söka sig hit. Fin många andra länder att åka till om det inte passar.😠

    Gilla

   • Leif Ringqvist skriver:

    Du skriver att det är viktigt att lära av historien. Ja det är viktigt ur alla aspekter, så ta då och läs på om den skickliga balansgång svenska politiker stod för när man så framgångsrikt hindrade en tysk invasion. Hu tror du utgången av andra världskriget hade förändrats om tyskarna hade fått helt fri tillgång till den svenska järnmalmen? Hur stort lidande hade den svenska befolkningen fått utstå? Fundera lite på den problematiken innan du kastar ur dig dina rosaskimrande kommentarer om barnens utsatthet och oförmågan att hjälpa judarna under kriget. Alla har som sagt ett val när man bestämmer sig för att stanna i vårt underbara land.

    Gilla

 20. Sören Schmidt, ea skriver:

  Förstår Somar – för det är sådan man känner i mötet med det feodala myndighets-Sverige.
  Från vanliga svenskar möter man sällan någon fientlighet.
  Och sedan har vi den berömda dubbelmoralen – att sälja vapen till stridande parter och utåt brösta sig av hur många flyktingar man tar in…

  Gilla

 21. Peter henriksson skriver:

  Diarienummer 5000-k688705-15
  Polisanmälan mot regeringen är gjord.
  Misskötsel av förtroende uppdrag.

  Grunden är att dra igång en debatt om hur politiker ska kunna lova saker men inte slutföra löften. Att det ska jämföras med vanliga jobb som vid misskötsel leder till sparken. Diskussion om att stora pengar används till flyktingar utan att fråga folket vad dom vill lägga sina pengar, att vi tar in stora riskgrupper och även bygger på tidigare riskgrupper utan att ha någon åtgärd eller plan hur detta ska hanteras. Osv starta debatt så vi kan börja bygga istället för å demolera samhället.
  Tack omar och många andra att ni finns.

  Gilla

 22. Minerva Nova, Sthlm skriver:

  Bra skrivet – huvet på spiken. Den där Somar har assimilerat sej bra, hon har blivit en äkta blågul svensk gnällspik som tycker allt är tråkigt och skämmigt. Slår vad om att hon bojkottar studentutsläpp, majbrasor och sina barns lucior också – eftersom det också kan vara skämmigt.

  Gilla

  • Nils Nilsson skriver:

   Träffade en kille från Rumänien igår och han var mer blågul and vad jag är – började gråta när han skulle redogöra för hur mycket han älskade Sverige. Anser att vi etniska svenskar är flata, rädda och naiva som låter IS krigare komma in i landet.

   Gilla

 23. Marianne Pfister skriver:

  Jag instammer med Ingrid Clenman, som beskriver processen med att fa invandrarstatus i Kanada. Jag har varit med om samma och kan intyga att den ar minst lika rigoros och langdragen som den svenska -aven nar man har alla dokument i ordning. ALLT kollas! Utan bakgrund i ett yrke dar arbetskraft behovs har man ingen storre chans att bli inslappt.Tillaggas bor att har man val fatt sitt kanadensiska ”landed immigrant status” sa ar man helt lamnad at sitt ode, ingen hjalp med att hitta bostad, soka jobb eller lara spraket och naturligtvis inga socialbidrag. Detta tycker jag ar helt OK. Noggrann kontroll minskar risken for att mindre onskvarda element slapps in, snabbhet att bli anstalld minskar potentiella oroshardar pa gatorna, medan trygghetsfaktorn for resten av oss okar. -TACK Kanada! Och tack Sverige for att jag fick behalla mitt svenska medborgarskap aven som utvandrad. I dagens lage betvivlar jag att det kommer till anvandning. Vid ett besok i hemlandet nyligen fann jag stamningen i landet villradig, kaotisk, skramd, fortryckt -som nar man upptacker att man lastat skeppet for tungt……..

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.