Vägen utför

LOTTA GRONING

Lotta Gröning

Är vi fattiga om 30 år? Förmodligen inte, men Human Development Index (HDI) som tas fram av FN visar att Sverige dalar på välfärdslistan. 2010 var Sverige på en topp 15-placering bland världens rikaste länder. Men redan år 2025 spår FN har Sverige rasat till plats 36-38 och ligger efter Kuba, Lettland och Litauen, och år 2030 antas Sverige hamna jumbo på listan – plats 45 – efter länder som Costa Rica, Bulgarien, Libyen och åtta platser efter fattiga landet Mexico.

Vad är det egentligen som har hänt? Varför är Sverige inte längre i några tätpositioner? Vi rasar på många områden, utbildning och forskning, näringslivsutveckling, vi har ett försvar på dekis och energipolitik som närmast är ett skämt. Om regeringens storsatsning på vindkraft tas av riksdagen kommer landet med all säkerhet att avindustrialiseras eftersom vindkraften bygger på att vi har höga elpriser.

Ser vi politiken några decennier tillbaka är det tydligt att väldigt lite utvecklingsarbete har skett. Från 90-talskrisen fram till den politik som bedrivs idag har det genomgående temat varit återställare. Oavsett vem som har suttit vid makten. Inte någon regering har haft några planer om framtiden eller om hur Sverige ska hävda sig på en global världsmarknad med stenhård konkurrens. Trots alla bakslag står ansvariga politiker där och ler. Någon självkritik finns inte, alla problem skylls på den politiska oppositionen. Alltid framträder en självbild – och detta oavsett politisk färg – om att vi i Sverige är så fantastiskt bra!

Jag är övertygad om att just den självbilden som finns inmurad bland landets politiker är den snabbaste vägen till botten. Även när vi får förödande kritik som tex när skolan rasade i Pisatesterna kommer snart argumenten, bortförklaringarna och ifrågasättandet av hur man mäter. Slutsatsen blir att vi ändå är bättre än andra länder.

Jag har funderat mycket över hur det kommer sig att Sveriges politiker tappat så mycket när det gäller utvecklingsarbete, innovationer och framförhållning. En förklaring är att också demokratin är på dekis. Det bottnar i socialdemokratins långa regeringsinnehav och borgerlighetens ständiga kamp att nå regeringsmakten. När maktpositionen förändrades blev striden om makten ännu viktigare emellan partierna. Socialdemokraterna har varit dåliga förlorare och alliansen fick äntligen regeringsmakten och behöll den över flera val. Det har inneburit att samverkan över blockgränserna är svårt, särskilt i profilfrågor och framtidsfrågor. Partierna kunde samarbeta under 90-talskrisen då katastrofen var nära. De kunde samarbeta om försvaret när alla trodde att miljöhotet var större än risken för krig, för att nämna några exempel. Men de kan inte samarbeta i frågor som har betydelse för framtiden och för landets konkurrenskraft som utbildning och forskning eller stimulanspolitik för näringslivet. Då vill alla veta bäst.

När nu socialdemokratin tog tillbaka regeringsmakten och lyckades förhandla fram Decemberöverenskommelsen blev det ingen seger. Den överenskommelsen tär på allianspartierna. Framför allt undergräver den demokratin.

Den svenska blockpolitiken är förödande i det samhällsklimat vi lever nu. Den stänger in politiker i partier som alltmer börjar likna familjeföretag. Vänner, släktingar gör karriär, säkra kort som ser till att maktetablissemanget blir stabilt och sitter säkert. Den interna debatten tystnar eftersom kravet på lojalitet blir oerhört viktigt när hela verksamheten går ut på att behålla makt eller skaffa sig makt.

44 reaktioner på ”Vägen utför

 1. Tritonen skriver:

  Med DÖ som en våt filt över politiken lanserar man adiafora, typ betyg i femman eller sexan eller förbud mot mobiltelefoner på lektionerna, som oerhört viktiga stridsfrågor. Då slipper man ta itu med ”Elefanten i rummet” – trots att den dagen kommer allt närmare då man MÅSTE.

  Gillad av 3 personer

  • Stefan skriver:

   Väldigt tragiskt att folk har huvudet så djupt ner i sanden så att dom inte anledningen men det är framförallt medias skuld som inte har varit opartiska utan som springer och sniffar staten i röven för att få press stöd mm.
   Dax att folk tar lite eget ansvar och slutar lita på både staten och media och börjar gräva lite själva!!! Själv sätter jag aldrig på SVT nyheter längre och är mycket besviken

   Gillad av 2 personer

  • susanne gustafsson skriver:

   Jag såg en video med Lotta senast häromdagen där hon propagerade för just det motsatta!

   Full fart mot stupet o det ingick självklart demonisering av SD som är vårt enda hopp!

   Gilla

 2. Timothy Kingston skriver:

  Jag håller med, som utlänning finnar jag det märkvärdig att, oberoende hur allvarlig någonting ät, skylls det bara över istället för att håller den ansvarig till svars. Exemplen är många senaste är antalet brutna vallöften, det kanske inte är så allvarligt, eller för ljugenheten är så normal att alla vänta att folk skall bara skyller ifrån sig.

  Gillad av 2 personer

 3. Håkan Gustafsson skriver:

  Lotta
  En samhällsintresserad man mitt i livet.
  Din klarsynthet och friska argumentation imponerar
  Vi startar ettbarnspolitiken parti byggt på sunt förnuft!

  Gilla

 4. ingvareIngvar Engelbrecht skriver:

  Bra rutet Lotta!
  Det finns ingenting som är så viktigt för människan som tillgång på vettigt prissatt och tillförlitig energi.
  Istället satsar vi på dyr och opålitlig energi.
  Och bränner resurser på ”klimatåtgärder” trots att det tydligt har sagt att klimathotet inte är ett klimathot utan ett verktyg att ersätta kapitalismen. Med vad? Detta har ju Toppfiguren i FN Figuere klart uttalat. Klimathotet är bara ett verktyg i form av politiserad vetenskap
  En avindustralisering.

  Gillad av 5 personer

 5. ingvare skriver:

  Det finns ingenting som är så viktigt för välfärden som tillgång på vettigt prissatt och tillförlitlig energi. Vad gör Sverige?
  Bränner stora resurser på att stävja ett ”Klimathot” trots att det inte är ett klimathot utan ett politiskt projekt för att montera ner kapitalismen och avindustrialisera. Klart och tydligt utsagt av toppfiguren i FN, Figuere. Trots att tempaturen i princip legat stilla i 17 år trots stigande koldioxidhalt. Trots påvisade falsarier med temperaturkorrigeringar av historiskt data för att påvisa en höjning.
  Man blir gråtfärdig över politikers okunnighet och/eller naivitet

  Gillad av 5 personer

 6. NettanN skriver:

  ”Vad är det som har hänt?”

  1. Enligt HDI sjunker Sverige som en sten i förhållande till våra grannländer och jämförbara dito.
  2. Sverige har/har haft en extrem invandring i förhållande till våra grannländer och jämförbara dito.

  Gillad av 6 personer

 7. staffan anderstig skriver:

  En liknelse mellan ishockeylag.om du från ena året till det andra byter ut elitspelarna mot division 2 spelare då ramlar du sannolikt ner i divisionerna. Även om 10% av asylflyktingar från Syrien Afghanistan och Eritrea har eftergymnasial utbildning så blir vi med tiden akterseglade,mera lika de länderna än det Sverige som på 70 talet var världens 3 de rikaste,allas lika värde dogmen för oss till botten.

  Gillad av 5 personer

 8. widugauja skriver:

  Först och främst så står inte ”FN”, HDRO (Human Development Report Office), bakom den refererade prognosen:
  http://www.metro.se/nyheter/nej-sverige-kommer-inte-vara-ett-u-land-ar-2030/EVHnju!GDNHA6zL9uIXQ/

  Sedan träffade också den här rapportens hypotes fel redan från början. Den har hittills misslyckats med att förutspå Sveriges GDI-utveckling och ranking. Sverige kommer inte hamna på 25e plats om tre månader, det är 0% chans att Grekland, Slovenien eller Spanien skulle hamna före Sverige (vilket rapporten förutspår). Den bygger helt enkelt på felaktiga antaganden och bör därför inte utgöra utgångspunkten för en seriös politisk diskussion.

  Även om sagda prognos skulle stämma, vilket den med stor sannolikhet inte gör, så innebär den inte heller att levnadsstandarden i Sverige skulle försämras. Tvärtom innebär det att vi om 2030 skulle ligga på ungefär samma nivå som idag. Idag ligger Sverige på ett HDI på 0.898 och enligt prognosen skulle vi 2030 ligga på 0,906. Är detta verkligen en ”väg utför”?

  Men men. Sverige kan bättre. Den totala frånvaron av investeringar måste brytas. Välstånd byggs inte av att man sparar i madrassen. Det har aldrig varit så billigt för staten att låna pengar för investeringar än idag. Bygg för fan. Bygg, bygg, bygg.

  Gillad av 1 person

 9. Kai skriver:

  Prognosen du nämner är oerhört alarmerande, och det är lätt att bara slå den ifrån sig. Men även om man tar den med en stor nypa salt, så är det illa nog.
  Vad gäller orsakerna, så nämner du några saker men jag vill nämna ett par till: I Sverige har vi av makthavarna begåvats med en ny religion som kallas ”Multikulturalismen”. Man har fått för sig att det skulle vara bra för landet med etnisk och kulturell ”mångfald”, vilet är helt falskt.
  Sådan mångfald kan tvärtom vara mycket skadlig, om den leder till allmän förvirring om vilka regler som egentligen gäller i samhället, och att man på konstlad väg söker dölja de problem som faktiskt uppstår. Makthavarna försöker göra just detta, de vägrar låtsas om att den enormt stora invandringen leder till arbetslöshet och utanförskap som i sin tur leder till våld och kaos. Den nuvarande modellen med stora sociala förmåner kommer inte längre att fungera om det fortsätter såhär — och då får vi ett samhälle liknande något land i Mellanöstern, dominerat av våld och kaos.

  Gillad av 7 personer

 10. Urban Sandberg skriver:

  Å vad jag hoppas att det snabbt dyker upp fler journalister med din koll, Lotta. Den energipolitik vi har idag, kriget mot livets gas, är så urbota korkad så att man saknar ord. Sån tur då att du på nåt vis ändå gör det. Det är bråttom säger CAGW-hypotesanhängarna. Visst sjutton är det bråttom. Det bråttom med att förstå att om vi fortsätter med kriget mot koldioxid så går det lindrigt sagt åt helvete. Meningslös, naturförstörande, skattepengaslösande och totalt onödig vindkraftutbyggnad är en av krigsåtgärderna. Varför satsar inte Sverige på fjärde generationens kärnkraft? Snart, om inte redan nu, är det för sent.

  Gillad av 4 personer

 11. Varg'en skriver:

  Oavsett hur framtiden kommer att utvecklas så tycker jag att denna typen av mer kritiska diskussioner är oerhört vktiga. Det finns väldigt mycket som måste ordnas i Sverige och det börjar bli bråttom.

  Gillad av 4 personer

 12. thojak skriver:

  Bra rutet Lotta, tack för det! 🙂
  Värsta hotet, långfristigt, är energifrågan, kort- och medelfristigt den ohemult dyra och samhällsletala invandringen á la världens socialbyrå. Kommer bli oerhört svårt att rätta till.

  Arma Land !

  Gillad av 3 personer

 13. Älskar 70-tal (@gumman99) skriver:

  Ja en annan sak är ju med att mycket energi går åt till att tysta oliktänkare och kalla de för diverse fula epitet istället för att göra någonting åt den dåliga ekonomin, för det måste det vara om det inte finns tillräckligt mycket personal på akutenheterna i landet.

  Istället för att anställa vårdpersonal anställer man flyktingsamordnare och integrationssamordnare och annat mystiskt folk.

  Gillad av 3 personer

 14. Mare skriver:

  Undrar hur många högutbildade per 1000 invånare vi har idag jämfört med för 30 år sedan eller hur många analfabeter? Rent logiskt är det inget framgångskoncept att öka på antalet outbildade och icke läskunniga.

  Gillad av 1 person

 15. Pirjo Gustafsson skriver:

  Det är alltid lätt att skylla politik, makthavare, etc.
  Jag tror dock att en faktor är vi som bor i detta land. Vi har inte drivet, vi vet inte vad vi ska nu uppnå. Det var enklare att ha mål som hur, båt, resa …
  Vi är har blivit vana för välfärden.
  Vi ska vara tacksamma för drivet som många har som kommer till Sverige. Vilken framtidstro de har. Dettta är kanske det största problemet för s.k. främlingsfientlighet. Vi ser energn och i viljan hos så många som vill få det bättre och är rädda för att vi ser att vi själva ta tappat guisten. Vi hittar inte längre vår motivation för att göra en extra insats för oss själva , som också blir insats för Sverige.

  Gillad av 1 person

  • Magnus Ström skriver:

   Med 80% arbetslöshet i Filipsstad, är det där drivet finns menar du? Eller drivet att skaffa 5-10 barn i en familj och aldrig jobba? Jag saknar verligen att jag har det drivet.

   Gilla

 16. Karin skriver:

  Lotta, du skriver – är Sverige ett fattigt land om 30 år och hänvisar till en rapport där Sverige placeras på ”u-landsnivå” 2030. Det är inte om 30 år utan om 15 år.
  Du tror inte att det blir så, personligen tror jag att risken är stor att vi hamnar där långt tidigare.
  Vi är redan ett mycket högt belånat folk och inte blir vi rikare av att det varje vecka anländer mer än 1000 nya invandrare till vårt land som vi
  – inte har bostäder till.
  – inte har arbete till.
  – inte har sjukvårdspersonal till.
  – inte har lärare till för att utbilda. (De flesta är ju som vi faktiskt vet relativt lågutbildade om vi har förmåga att ta in fakta).

  När denna rapport skrevs tog man nog inte heller med i beräkningen att IS, al-Shabab, Boko Haram och andra muslimska terrorrörelser skulle sätta i gång en systematisk förföljelse mot civilbefolkningen inom sina landområden och sedan tjäna grova pengar på att smuggla stora delar av denna civilbefolkning till Europa. I Libyen väntar, som vi vet miljontals människor på att få komma till Europa.
  I de flesta europeiska länder förs en diskussion om hur man kan begränsa denna invandring.
  I Sverige förs denna debatt bara av ett parti och blir för det rikligt begabbat. Alla de övriga står upp med utsträckta händer och säger välkomna till Sverige!
  Därför kan man förmoda att flertalet som idag väntar i Libyen och Italien hamnar i Sverige och med allt vad det innebär.
  Nu tycker ju företrädarna för 7 riksdagspartier och flertalet av Sveriges opinionsbildare att detta är bra, för att bo i Sverige, det är ju det bästa för hela jordens befolkning.
  Man kan fråga sig hur denna storhetsvansinnets självbild har uppstått?
  Du skriver klokt att inte många framsteg gjorts på senare år i Sverige vad gäller innovation och näringslivsutveckling. Du frågar dig varför?
  Min personliga teori är att samhällsbyggnaden tog slut med Tage Erlander. Många inbegriper även Olof Palme och Ingvar Carlsson i Erlanderepoken. Möjligen hade Ingvar Carlsson kunnat bli en del av den epoken, men Olof Palme kom emellan.
  Olof Palme initierade den verklighetsfrånvända självbild vi har idag. Det ENDA som var viktigt var internationell solidaritet – till vilket pris som helst. Att bygga vidare på ett välfärdssamhälle var inte Olof Palmes grej. Vardagspolitik var tråkigt, internationell solidaritet var häftigt!
  Att ett fortsatt välfärdsbygge, med ett väl fungerande näringsliv, var villkoret för att ha råd med solidariteten var ointressant.
  Det är det i allra högsta grad även idag för flertalet politiker och journalister.
  Sverige är rikt – vi har råd har blivit ett ”religiöst” mantra, som döljer hur verkligheten ser ut i Sverige.

  Gillad av 4 personer

 17. Martin Larsson skriver:

  Under många år har den svenska makteliten glömt bort att praktisera generationsansvar. Nämligen att ta beslut nu så att de närmaste kommande generationer av svenskar inte behöver lösa frågor som vilat olösta sedan tidigare. Makteliten har förvanskat fakta kring den utomeuropeiska invandringen, skola, försvar, bostadsmarknad, pensioner osv. Nu står vi här, med ett Sverige i fritt sönderfall.

  Gillad av 1 person

 18. Mats Carlberg skriver:

  En alltmer isolerad maktelit av broilerpolitiker med totalstyrda och politiskt korrekta massmedia, en avsaknad av öppen debatt och en befolkning tåligare än kameler. Ja, varför inte?
  Sverige skulle kunna bli ett nytt Uzbekistan. En svensk tiger – och lider.

  Gillad av 2 personer

 19. Henrik Mahlberg skriver:

  Jag ser en huvudorsak till problemen, ekonomiska problem har blivit etiska problem då får man inte längre ta rationella beslut. Miljörörelsen är väl de värsta syndarna, där allt blir etiska problem, t o m miljövården blir etisk, dvs det är inte om det är bra eller dåligt för miljön, t ex att ersätta miljövänlig kärnkraft med miljöovänlig vindkraft så anser miljörörelsen fortfarande att vindkraft är bra. Nästa problem är att miljörörelsen har smittat ner hela Sverige, vi har myndigheter som är en direkt förlängning såsom Energimyndigheten och Naturvårdsverket. Vi har universitet/högskolor, media… ja de finns insyltade precis överallt.

  Lotta, starta ett parti, du har en given röst!

  http://cornucopia.cornubot.se/2015/06/gastinlagg-politik-ekonomi-etik-och.html

  Gilla

 20. Walter Roth skriver:

  Bra analys. Men är det inte medelklassen som är på ”deken”?
  Från att ha försökt vara hela samhällets stöttepelare, så tycks medelklassen nu i stället se om sitt eget hus. I stället för framtidsvisioner så har konkurrenstänket och egoismen tagit över, där det gäller att tävla om det som tidigare generationer samlat ihop eller dagens skapar.
  Det är intressant att du i din analys uppmärksammar att kvartalskapitalismen nu även fått sin motsvarighet inom politiken där det gäller att samla poäng för dagen. Att SD går framåt ser jag som ett resultat att det är det end parti med en tydlig framtidsvision, ett rasistiskt och ojämlikt samhälle.
  Det jag saknar är dina alternative.
  Själv kan jag dagligen se tecken på hur nya stöttepelare växer fram ur den mångkulturella och globala myllan. Stöttepelare som tar över efter en monokulturell och dekadent medelklass och kan ge hela Sverige en ny framtid.

  Gilla

 21. Lasse skriver:

  Det är lätt Lotta att skylla allt på politikerna.
  Men det är väl inte dom som till exempel sitter och trycker på 17 miljarder i forskningspengar pga dåliga anställningsförhållanden…

  Gilla

 22. björn carneholm skriver:

  Jag tror inte på den analysen som HDI gjort är hela sanningen. De lyser på partiernas kamp om makten, istf att se hur produktionen av varor och tjänster har flyttats ur Sverige, liksom ur många andra länder i Europa. Till Kina, Indien, sydostasien bl a. T ex IKEA:s utbud kommer sgs allt från låglöneländer. Det mesta av vår hemelektronik produceras i Asien. Var produktionen och därmed arbetstillfällen finns har inte politikerna någon makt över. Eller? Att framtiden ser mörkare ut än hur vi haft det tidigare, är nog det som kallas ”utveckling”. Vi blir mer jämställda med många andra länder i världen. Och priserna på varor och tjänster blir lika över hela världen. Kanske.

  Gilla

 23. Slashidashi skriver:

  Den som tror att Sverige är på väg utför minns nog inte hur det var på 70-90-talet. Visst finns mycket som hade kunnat vara bättre, skolan och polisen t ex, men jag klagar inte på att vi har klarat oss igenom den största finanskrisen på länge, kraftigt förbättrad tillgänglighet till post, vård etc genom avreglering, en kriminalitet som trots ökande befolkning inte nått över 1994 års nivå – och drabbar ”vanliga hederliga” mindre, bättre utdelning på utbildning (en del kallar det ”ökade klyftor”) etc etc. De som tycker det går utför utgår nog för mycket från sin egen situation… och borde ha pluggat mera så de inte blev utkonkurrerade av billiga men hårt arbetande mongoler, balter och irakier 🙂

  Gilla

  • Magnus Ström skriver:

   Jag minns väldigt väl hur det var på 70-talet. Bättre tillgång till post( lördagsutdelning)? Vård(varför har jag privat vårdförsäkring idag?) En kriminalitet som inte nått över 1994 års nivå(dagliga skjutningar, mord, bomber och gruppvåldtäkter)? Behagar du skämta eller försöker vara ironisk? För att inte tala om folkgrupper du räknar upp som huvudsakligen jobbar svart.

   Gilla

 24. mittja skriver:

  Tack, Lotta. Det är till journalister av din sort, intellektuellt hederliga och med integritet, som vi vanliga människor riktar vårt hopp nu.

  Vi måste göra något nu när eliten tydligen har bestämt sig för att svika oss.

  Gilla

 25. Volvobilen skriver:

  Pinsamt, Lotta. För oss som står utanför politiken är givetvis den massiva invandringen en stor orsak. Människor i mängder kommer hit som inte kan språket, som inte har adekvat utbildning etc. De skall ha bidrag för att överleva. Exempelvis är ca 80 % av somalierna arbetslösa. Löjligt att ingen vågar prata öppet om detta. Helt ofattbart. Vuxna människor? Det skall trilskas och daltas hit och dit och vi här ute skrattar ihjäl oss åt alla omskrivningar ni kommer med när ni inte vågar säga sanningen. Det roligaste jag läst var när en journalist skrev om att en ”brottsling hade en BMW”. Alla förstod inte detta utan en del undrade vad bilmärket hade med saken att göra? Vilket hämmat land man lever i som inte kan tala klarspråk.

  Gilla

 26. Mathias skriver:

  ja Sverige kommer att vara fattigt om 30 år. Jag läste nationalekonomi i början på 90-talet. Då sa man skämtsamt att Sverige kan vandra samma väg som Argentina som var ett av världens mest vālmående lånder I början på 1900-talet. Jag fick också lära mig ”let the trend be your friend”, dvs vad talar mot att en trend kan ändras? Just nu finns inget som talar mot den nedåtgående trenden.
  Jag flyttade från Sverige till USA för tre år sedan av ren självbevarelsedrift för mig Och min familj. Sverige är ett sjunkande skepp. Men Sverige är också en demokrati… Man väljer I val hur man önskar att Sverige ska utvecklas

  Gilla

 27. Lars Holmgren skriver:

  Visserligen som du säger Mathias ”Man väljer I val” men har man egentligen något att välja på alla partier är ju till förvillelse lika varandra och ingen verkar ha några bättre ideer än att skylla på andra i sin iver att få regeringsmakten.
  man väljer i val Mathias men vem är det som sätter namnen på så kallad valbar plats inte är det du och inte är det jag. Nej det är kompisarna som känt varandra sedan åren i ungdomsförbundet, och där har varken du eller jag annat än en teoretisk chans att påverka.

  Gilla

 28. Gunnar Littmarck skriver:

  Tyvärr tror jag du gör en korrekt analys, men jag tror Sverige kommer riskera en social krasch före, för då alt färre ska beskattas allt högre och få allt sämre välfärd, så är risken mycket stor för utflyttning av de allt färre som skapar större resurser än de använder och då går det fort.
  Politikerna känner sig trygga av siffror om handelsöverskott, men det kapitalet är privat och flyttar snabbt då förutsättningarna blir sämre än i grannländer. Jag ser Estland som en möjlig lysande stjärna. Jag vill inte vara i Sverige om jag får rätt och landet får en social krasch och det som växer upp efteråt tror jag inte heller jag vill liva i. Märk att Sverige kanske var ett av de mest homogena och rasistiska landet i Europa så nyligen som under 1950-talet. Pendeln kan mycket väl slå tillbaka till den ytterligheten.

  Gilla

 29. s5christian skriver:

  Dåligt underbyggd analys!

  Kikar man lite bakom ”larmet” om dålig prognos för Sverige hittar man snabbt information som ganska snabbt visar att analysen och slutsatserna är fel.

  Om vi backar till 2010 när det gjordes en prognos så var prognosen att Sverige 2015 skulle ha 25 i HDI. I skrivande stund har vi ranking 12.

  Ursprungsprognosen: ”FN förutspår hur som helst en rent katastrofal utveckling för svensk del. 2015 förväntas vi ha åkt ned till plats 25. 2025 till plats 36 och 2030 ända ned till plats 45”

  Utan att ha kollat upp det i detalj finns följande påstående om hur prognosen gjorts.
  ”Here is what they did:
  They looked at the difference between two dates, then they just continued that curve. Had they picked different dates, we would be #1 at 2030.

  In 2010 Sweden had the 15th place in the HDI rankings but according to UN forecasts, Sweden will be #25 in 2015
  Its now 2015. Sweden is #12.

  And since the differnces between countries at the top are so small, we keep jumping between 3 and 15 from year to year.”

  Stämmer detta så kan man dra ett sträck över allt snack om Sveriges framtida negativa HDI-utveckling.

  Gilla

 30. Winifred T skriver:

  Pinsam debattartikel, Lotta Gröning. Rapporten som du bygger allt på är gammal och undermålig och FN rensade bort den. Men låt oss låtsas att den stämmer. Då skriver du ändå en lång text utan att ens NÄMNA elefanten i rummet. Nej, det var INTE en bra analys!

  Gilla

 31. Sven-Åke Andersson skriver:

  Lotta tar upp en viktig fråga nämligen de politiska partiernas representanter. Har haft mycket kontakt med representanter för olika partier och kan bara instämma i hennes analys. Går man från riksdagen ner till kommunerna blir det än värre. Kommunfullmäktige runt om i vårt land är fyllt av politiker som bara sitter av mandatperioder och röstar som partiet bestämt. Var själv aktiv kommunalt men var tvungen att sluta eftersom jag inte kände att jag kunde ställa upp bakom de beslut som togs och hanteringen av skattepengar. Här måste man hitta nya vägar för att få in folk med kompetens. En minskning av antalet ledamöter vore lämpligt eftersom så många sitter av sin och bara kostar pengar.

  Gilla

 32. Björn Carlsson skriver:

  Varför är det så många som kommenterar Lottas artikel och kommer till helt andra slutsatser och är övertygarde att just dom har rätt, men som inte vågar visa sitt rätta namn

  Dåligt att diskutera en artikel utan att ”motståndaren” vet med vem.
  Likanr SVT och debatter där högt uppsatta inom vänstersidan låtsas vara ”vanliga medborgare”

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.