Ursäkta om jag stör…

helena

Helena Edlund

Ursäkta om jag stör så här i almedalstider.

Ni politiker och journalister är säkert upptagna med att mingla eller fortbilda er på något viktigt seminarium om hur man ökar mångfalden i dataspelsbranschen, HBTQ-certifierar låsta ungdomsinstitutioner eller hur man bäst återvinner smartphones (jo, alla dessa seminarier finns på programmet och då har jag inte ens lagt tid på att leta upp de mest aparta), men jag skulle bara helt försynt vilja påpeka en sak:

Jag har just sett 38 döda barn. Det var i alla fall så långt jag orkade räkna.

Fotot kom via Nuri Kino och organisationen A Demand for Action (ADFA), som kämpar för de minoriteter som just nu är utsatta för det brutala folkmordet i Irak och Syrien. Han skriver att han normalt sett inte förmedlar bilder på skadade och dödade barn, men att fotografen Ali Gun Dogans foto bör delas. Jag förstår varför.

Det går inte att se en droppe blod. Det ser ut som en bild av barn som sover. Det äldsta är kanske sju år gammal, den yngsta några månader. Rad efter rad, sida vid sida ligger de där, med slutna ögon. Var det inte för en svagt blå ton på deras läppar skulle det kunna vara förskolebarn som vilar efter lunchen. ”En sån tur att de lagt filtar på golvet så de ligger mjukt” hinner jag tänka innan jag påminner mig om att det inte spelar någon roll längre.

Några har händerna korsade över bröstet, några ligger med armarna ovanför huvudet, på spädbarnsvis. Alla har tejpbitar med siffror klistrade på pannan eller bröstet.

På lunchen hann jag smita in på Lindex för att köpa två par shorts och två t-shirts till min tvååring, nu när sommarvärmen äntligen anlänt. Barnen på bilden är också sommarklädda. Där syns ett par ljusblå jeans och en blommig tröja med volanger. En turkos tunika med korta tights under. En putande blöja under rosa shorts.

En förälder gjorde dem fina på morgonen, kammade deras hår och förmanade dem att vara försiktiga när de skulle ut och leka. En förälder gav dem en puss på pannan där det nu sitter en tejpbit med en siffra.

Men någon ville annorlunda. Eftersom barnen bodde i det motsträviga Kobane, måste de dö. Mot den djävulska drivkraften hjälper inga pussar på pannorna, inga förmaningar och ingen moderskärlek. Och nu ligger de där, sida vid sida. Trettioåtta liv som aldrig kommer att få levas. Småbarnslockiga huvuden. Små händer som sakta kallnar.

Fotot är så långt ifrån sensationsjournalistik och effektsökeri man kan komma. Ändå är det, i sin råa enkelhet, utan tvekan det absolut vidrigaste jag någonsin sett.

I söndags predikade jag om hur den bortvända blicken gör oss medskyldiga till det vi vänder bort blicken ifrån. ”Varför ser du flisan i din broders öga, men inte bjälken i ditt eget?” för att citera Jesus.

Någon har just dödat 38 barn medan världen, med bjälkar i ögonen, tittade åt ett annat håll. Men vi kan aldrig säga att vi inget visste och så länge som vi vet vad som händer, är vi skyldiga att göra allt som står i vår makt för att förhindra det. Så enkelt är det.

Så ursäkta om jag stör mitt i rosédrickandet, men this is your five to twelve wake upp call och om ni frågar mig så har vi snoozat alldeles för länge redan. Svenska facebooksidor svämmar över med gröna jihadistfåglar. Aftonbladets artikelserie rapporterar i dagarna om IS närmast professionella rekryteringsförfaranden. SÄPO larmar om att de inte klarar av att ha uppsikt över alla extremister. Vi har haft den första halshuggningen på europeisk mark och snart är det fredag igen.

Och samtidigt som svenska politiker lägger pannorna i djupa veck över hur hemvändande terrorister ska kunna ”återanpassas” till det svenska samhället, ligger 38 barn och kallnar på ett golv i Kobane.

Med tillåtelse av Nuri Kino och A Demand for Action publicerar Det Goda Samhället sångaren och fotografen Ali Gun Dogans bild (något beskuren). 

.Kobane 1

 Läs mer om frågor om bilden HÄR.

49 reaktioner på ”Ursäkta om jag stör…

 1. Lennart Bengtsson skriver:

  Återigen ett centralt inlägg av Helena Edlund som kanske även kan få den svenska överheten att vakna upp och inse att dagens värdenihilism inte kan fortsätta. Ondskan är tyvärr en realitet även i vår tid och den kan inte längre ignoreras. Tyvärr finns det en tradition i Sverige att bemöta ondskan genom att sticka huvudet i sanden och hoppas att den försvinner av sig själv. Så var det med nazismen, så var det senare med Pol Pot och så var det med maoismens övergrepp. Det var därför befriande att lyssna på Ebba Busch Tor i Almedalen som föreslår ett annat sätt att bemöta de svenska IS supportarna än vad som föreslagits tidigare av svenska politiker nämligen att främst se återvändande massmördare som socialfall i behov av ekonomiskt och annat stöd. Hade det nu varit 1945 hade man då på samma grunder tagit sig an den friställda personalen från de nazistiska utrotningslägren?
  Om svenska politiker och myndigheter forfarande vill behålla medborgarnas förtroende måste de ha mod att ta ställning och inte gömma sig bakom varandra i vaga och intetsägande uttalanden. För detta förtjänar de bara medborgarnas förakt.

  Gillad av 4 personer

  • Thomas skriver:

   Det är sådana som Ebba Busch Tor i Almedalen som har hetsat fram kriget i Irak. Du glömde det, så jag bara påminner dig.

   Gilla

   • tomas skriver:

    Är du frisk i huvudet, försöker du på nått sätt försöka skylla meningslöst dödande på någon annan än nån som har gjort det? Det spelar ingen roll vem som har startat ett krig eller inte, man ger sig inte på barn.

    Gilla

   • David skriver:

    tror det Thomas syftar på är religiösa människor och inte svenska/EU politiker i sig. Även om viss skuld går att finna i och med USAs och EUs ödeläggelse av Irak 2003.

    Gilla

   • Karin Granstrom skriver:

    Det är lite märkligt, det går bra att lyfta fram det som Ebba Busch Tor sa i sitt tal i Almedalen, jag håller med om att det var mycket bra, men Jimmie Åkesson sa ungefär samma sak men detta vågar man inte ens beröra. SD vill ju dessutom att vi ska ge mer pengar till dessa närområden där det händer hemska saker och där alla förnödenheter saknas. Nej istället lovordar man att en del av dessa behövande kommer hit och kostar en förfärlig massa pengar. För samma pengar som en person kostar i Sverige kunde vi hjälpa kanske 1000 personer på plats för.

    Gilla

  • Yvonne Wild skriver:

   Vidrigheterna tar ju aldrig slut! Alla som fattar vad som pågår måste hjälpas åt att förändra allt hemskt. Det går ju inte att blunda och titta åt ett annat håll. Det borde våra politiker också inse. Vanliga människor fattar ju. varför inte de som har makten idag?
   Heder åt dig! Vi är många som beundrar dig.

   Gilla

 2. Nils C skriver:

  Svenska regeringen vill inte se sanningen och har alldrig velat. Jag har arbetat i politiska organisationer som tjänsteman i 40 år och mitt förakt för politiker är oändligt:
  Sverige kommer att fortsätta gulla med dessa mördare, ge dem bostad, terapi, försörjningsstöd när de återkommer efter att ha mördat och vålttagit.
  Snart blir det väl en ”Jihad” i Sverige mot dessa mördare då våra styrande bara blundar.

  Gilla

  • Marie janson skriver:

   Våldsbejakande och totalitär islamism har predikats åtminstone sedan 1990 Talet. Kureishi beskrev det från London. Själv träffade jag flertal kvinnor som flyttat till Sverige från muslimska länder och som började trakasseras av unga män om att bära slöja tex. Det har tagit lång tid för politiker att vakna och under tiden har de auktoritära rörelserna vuxit. När skall första artikeln publiceras om dessa kriminella människors bakgrunder, uppväxt, psykologi. Hur har de fostrats? I vår egen moderna upplysta tid. Förskräckande.

   Gillad av 1 person

 3. Maria skriver:

  Man bör själv få välja, om man vill se bilder på lik. Sådana bilder bör man därför få klicka sig fram till. Igår råkade jag på en blog tyvärr få se en bild på en person, som var halshuggen. Och SVTs Rapport visade också (i ett av sina reportage) ett avhugget huvud, som låg på marken.

  Det här är ett oskick. Jag kan förstå att Helena Edlund, div. bloggare och SVTs journalister vill s.a.s. ”väcka” läsarna och tittarna – men det är ändå ett oskick, att inte ge publiken något val.

  Gilla

   • PN skriver:

    Maria, du förstod inte ironin i ”ursäkta att jag stör…” men ditt inlägg fyller omedvetet en viktig funktion genom att understryka det artikeln handlar om. Vi ser vad som händer våra medmänniskor. Föräldrar drabbas varje dag av det värsta en människa kan drabbas av, att förlora sitt barn.. Och vi som haft turen att bo här istället för i något IS drabbat land tycker att det är ett ”oskick att behöva se våra medmännsikors vardag med mördade barn och halshuggna män”

    Gillad av 2 personer

  • Mats skriver:

   Maria … hade de som blev dödade något val? Hade barnen något val? Det här är den nakna sanningen och inget annat. Vi i Sverige lever i en skyddad ”verklighet”. Kanske dags att vakna upp och ta ansvar utöver det vi är vana vid. Det lilla ”lidande” vi känner av bilderna är inget … absolut inget jämfört med vad som händer i Syrien m.fl. länder …

   Gillad av 2 personer

  • Det taggiga på rosen skriver:

   Det ända sättet att få folk att vakna är att chocka. Fick folk välja varje gång om de vill se bilder som de du nämner så skulle inget hända. Majoriteten skulle inte ha en aning om vad verkligen händer i dessa länder.

   Gilla

 4. J Persson skriver:

  Det finns ingen lagom omänsklighet det finns bara mänsklighet och icke mänsklighet. Staten har försatt sig i en omöjlig situation. Det gäller att våga välja rätt. Ebba Busch Tor är uppenbart på rätt spår. Nu gäller det bara att få de andra politikerna att fatta sin roll.

  Gillad av 1 person

 5. Magnus Rutgersson skriver:

  Gripande text av dig Helena. Jag ställer helt upp på det du skriver men min källkritiska läggning saknar en del i historien? Vad har hänt med barnen? Du skriver ingenting om det?

  Gilla

  • Magnus skriver:

   En Magnus till som stämmer in. Vad har hänt med barnen? Var står att läsa om attacken? Jag har sökt men inte hittat någon källa.

   Gilla

  • Johan Andersson skriver:

   Gjorde en snabb bildsökning och tydligen började den spridas efter 21 augusti 2013 efter vad som ska ha varit en gasattack i Ghouta, vid Damaskus, ca 50 mil ifrån Kobane. Flera länder såsom Frankrike, Storbritannien och USA slog fast att det sannolikt var trupper från den syriska regeringen som låg bakom attacken. Det verkar alltså verkligen handla om IS eller Kobane. Otroligt tragiskt men precis som andra skriver så är det väldigt viktigt med källkritik.

   Gilla

 6. Ingrid Clenman skriver:

  Måtte det dyka upp fler som kan ”störa” på ditt sätt. Som utlandsboende förundrar jag mej ständigt över hur ofta svenskar bekymrar sej om pyttesmå ämnen medan världen brinner. Det minsta vi kan göra är att höja våra röster till försvar av världens lidande människor. Och det finns så många i Sverige som säkert kunde göra något mer betydande … bara de inte är så upptagna med att beskåda och begrunda sina egna navlar (som dom uttrycker sej på engelska).

  Gilla

 7. B skriver:

  Det är alldeles förfärligt att svenska politiker vill bidra till ondskan, vår tids nazism skulle man kunna kalla det, genom att gulla med dessa vidriga mördare. Moderaterna har ju tidigare varit ett parti som velat värna om brottsoffer, men deras partiledare Anna Kinberg Batra har sagt att IS-krigare är offer. Hur är det möjligt att inga journalister ställer henne mot väggen? Eller Mehmet Kaplan som jämför IS-krigare med frivilliga i finska vinterkriget. Varför ställer inga journalister honom mot väggen? Han sitter ju i regeringen! Hur kan man låta detta passera?
  När jag gick i skolan pratade vi om Förintelsen och naivt nog trodde jag att de flesta svenskar tog avstånd å det bestämdaste från den typen av vedervärdiga galenskaper, men det är som att svenska politiker lever i en fluffig bubbla där de inte fattar att det är allvar. Människor, även barn, dödas systematiskt och svenska politiker från höger till vänster tycker synd om förövarna.

  Gilla

 8. Anemonen skriver:

  Det var ett bra inlägg i dessa tider. Kan en sådan här artikel få politiker att vakna.?Jag är rädd att inte ens detta kan det. Jag har många gånger undrat hur politiker tänker. Dalta med hemvändande terrorister är ju horribelt när de inte kan vara helt omedvetna om vad de gör som soldater i sina forna hemländer. Tyvärr är det barn och kvinnor som är de som får betala priset och det är alltför högt tycker jag.

  Gillad av 1 person

 9. Mänskliga Faktorn skriver:

  Ditt engagemang är viktigt och hedervärt. Du har kommit en bit på väg, men samtidigt befinner du dig själv, relativt sett, på en naiv nivå.
  För att kunna göra något åt de här fruktansvärda sakerna som händer behövs en mycket djupare förståelse om varför detta händer. IS är flera saker samtidigt, något som inte diskuterad nämnvärt i medierna. Beroende på vilja källor man använder för att inhämta fakta så kommer bilden av vad IS att variera. Det existerar intressen som utnyttjar allmänhetens bekvämlighet och oförmåga till granska källor, fakta och medier och lyckas därmed ‘sända’ händelser som inte är vad de ser ut att vara i medierna.
  Det är viktigt att försöka komma till rätta med varifrån IS kommer och hur fenomenet uppstått.
  Jag har inte undersökt bakgrunden av just de här bilderna, så om dem kan jag inte uttala mig om, men jag har stött på händelser som paketerats som IS-terror men som vid närmare granskning inte är det.

  Gilla

 10. Karin skriver:

  Jag skäms över att vara svensk, vår flathet och ovilja att hjälpa offren plågar varenda cell i min kropp. Det är så provocerande att höra detta ständiga jämmer över ”de stackars” återvändande terroristerna. Jag fattar inte prioriteringarna!!!! Var det inte samma blundande vi använde under andra världskriget, är ingen läxa lärd??? Debattnivån är låg och starka åsikter tystas…
  Denna artikel säger så mycket , tack Helena Edlund. Bilden av barnen kommer sitta på näthinnan, påminna om helvetet som pågår medan vi sitter här och smörjer kråset. Älskade barn, stackars offren. SKÄMS OMVÄRLDEN! Det gör jag i alla fall.. 😢😢

  Gilla

 11. Jennie skriver:

  Det skär i hjärtat och jag kan inte ens tänka. Jag vill väldigt gärna göra något, men står handfallen. Vad kan jag göra för att stoppa det här?

  Gilla

  • Helena skriver:

   Jag känner detsamma… så fruktansvärt. Vad kan man göra, mer än ”bara” skänka pengar genom att vara Världsförälder, ha fadderbarn och supporta SOS Barnbyar…??! Känner mig maktlös & sorgsen…

   Gilla

 12. Leonard Lister skriver:

  Well said Karin,could not agree more even thou i was born in England and moved to Sweden 1969,Don,t really know where Sweden is going,its just getting out of hand,but the Swedes are so naive,Children are the most loving humans we cherish,the politician,s have no idea what they are doing,Middle east is a nightmare,refugees coming by boat to Italy,Not to mention IS who is gaining more ground every day,Sweden is not what it used to be sorry to say.
  Helena great artikel.

  Gilla

 13. nordebo skriver:

  Jag läser Helene blogginlägg och upprörs precis som du. Men jag kan tänka att det väl i väldigt liten utsträckning är svenska politiker som ska lastas för vad som händer kring IS i Mellanöstern? Svensk politik måste hitta sättet att förhindra att människor reser från Sverige för att delta i strider och mord. Och svensk politik måste bestämma sig för hur den som kommer tillbaka därifrån ska ställas till svars för sina brott etc.Men de omänskliga handlingar som begås i Kobane och på andra platser beror inte på svenska politikers oförmåga. Jag kan också tänka att dessa politiker ändå utgör summan av oss alla. Det är vårt engagemang, vårt deltagande i demokratin, våra viljeyttringar och våra inlägg på sociala medier som formar den svenska politiken. Det är väldigt lätt att skylla på någon annan och låta bli att ta något ansvar. Det kräver mer att själv delta i den process som formar Sverige – i politiken, i civilsamhället, i debatten. Det är en alltför liten grupp människor som accepterar ansvar – i politiken, i hembygdsföreningen, i Hem och skola eller i idrottsföreningen. Och alldeles för många som håller sig undan och sedan klagar, oftast anonymt! Att vara en ansvarstagande medborgare i alla möjliga sammanhang är ett mycket stort och viktigt steg för att bli en del av lösningen hellre än att vara en del av problemet! 🙂
  Peter Nordebo, FP

  Gilla

 14. Staffan Bodemar skriver:

  Jo, jag blev störd. Vem dödade barnen? Och när? Är det nyligen, i samband med att IS återigen attackerar staden?Jag är inte likgiltig, men vet ej vad man kan göra.Staffan Bodemar

  Date: Thu, 2 Jul 2015 06:56:03 +0000 To: sbodemar@hotmail.com

  Gilla

 15. P I Persson skriver:

  Jag håller fullständigt med om att IS nu är det värsta som kan tänkas och måste bekämpas med alla medel.

  Jag håller också med om att många svenska kommentatorer har varit otillåtet naiva och inte förmått att se vidden av ondskan.

  Men det finns också övertoner av naivitet åt andra hållet. Att motverka rekrytering är inte att ”gulla” med terrorister.

  Gilla

 16. Izzy skriver:

  Skulle du lägga upp bilder på dina egna barn om de hade dött?
  Eller om de var vita?
  Visa lite respekt för de anhöriga och ta bort bilden.

  Gilla

 17. Anonym skriver:

  Jag har faktiskt sett värre! Googlar man ”dead children” på Google Bilder så får man upp riktigt riktigt obehagliga resultat. Google har betydligt mer censur än vad de flesta kanske är medvetna om men i det här sammanhanget så saknas det helt hållet. Jag rekommenderar ingen som ser det här att göra då jag tror att de allra flesta skulle må ganska dåligt av det.

  Gilla

 18. Björn Melin skriver:

  Shhhhh stör inte dom överbetalda idioterna som äter och dricker gott på skattepengarna….. Oavsett partifärg!

  Gilla

 19. Hans G Eriksson skriver:

  ”Och samtidigt som svenska politiker lägger pannorna i djupa veck över hur hemvändande terrorister ska kunna ”återanpassas” till det svenska samhället, ligger 38 barn och kallnar på ett golv i Kobane.”

  Bättre stämma i bäcken än i ån. Så länge det gullas med Underkastelsen, ”islam”, kommer hemskheterna att accelerera okontrollerat. Att arbeta preventivt framför höjda vapen och vässade knivar är ren och skär idioti.

  Gilla

 20. Maria skriver:

  Tack till Annika för den inlagda bildtexten. Här är ett svar till PN, Mats m.fl:

  De flesta människor har både instinktiva och inlärda hämningar, när man agerar öga mot öga med någon. Få personer skulle därför vara beredda att hejda okända människor på stan och visa dem bilder på lemlästade människor eller dödade barn. Det är olyckligt, att man inte känner samma sociala hämningar, när man kommunicerar via nätet.

  Jag språkade en gång med en engelsman, som tjänstgjort i den brittiska armen på Nordirland. Hans bäste vän (också soldat) hade sprängts i luften av IRA och min samtalspartner hade fått samla ihop vad som återstod av vännen – avslitna lemmar, köttslamsor…

  Det hade gått flera år, men han var påtagligt skakad av minnet. Han ansåg vidare, att bilder på döda, lemästade människor regelbundet borde visas i TV, så att allmänheten med egna ögon fick se terrorismens barbari.

  Jag kan förstå, att man känner så efter en sådan upplevelse, men jag delar helt enkelt inte hans uppfattning. Det är respektlöst mot andra människor att påtvinga dem något – eller alltför abrupt konfrontera dem med något – som man tror kommer att göra dem illa till mods. Få kan, som sagt, tänka sig att handla så ansikte mot ansikte med någon.

  Gilla

 21. Rikard skriver:

  Detta är på intet sätt mindre vidrigt än den tyska nationalsocialismens brott, ej heller mindre bestialiskt än sovjetkommunismens massmord, inte heller är det lindrigare än agrarkommunismen i Kambodja under Pol Pot. Samma människor och ideologer som stöttade dessa grupper här i Sverige stöttar nu antingen aktivt eller passivt ISIS/ISIL.

  Bemötandet måste vara detsamma. De som värvar här är mänsklighetens fiender och skall interneras i isolering tills kriget är över. De som reser för att ansluta sig till mördarna skall avrättas för brott mot mänskligheten. Du kan inte förhandla med dylika extremister, eftersom deras position är din undergång. Du måste slåss mot dem. Området måste invaderas. ISIS/ISIL kan inte förhandlas bort mer än Waffen-SS kunde besegras med genuscertifiering eller dialogpolis.

  Den som vill uppleva mångkultur och islam i praktiken får av mig samma uppmaning som kommunister: flytta till en sådan stat/sådant område och protestera mot övergrepp. Se hur det går. Ställ dig på Seved, Rinkeby torg med flera platser och kräv att imamer skall välsigna homosexuella, se hur det går. Håll en Pride-manifestation utanför en moské, se om det lyckas.

  Sverige är värt att försvara; du har bara din frihet om du kan och vågar slåss mot den som vill ta den från dig.

  Lärare i mångkulturkulten

  Gillad av 1 person

 22. Skuggan skriver:

  Men är inte journalisterna där just för att följa det som händer i Almedalen. Det som händer i andra delar av världen är självklart sjukt tragiskt. Och där finns det gott om Journalisster som kan just det jobb som de kan göra.

  Gilla

 23. 77711n skriver:

  Tack för bloggen, den hör till de två -tre bästa vi har i landet, med många goda skribenter. Utom de två nämnda där särskilt Mohamed Omars inlägg och ämnen hör till dem som är särskilt angelägna att diskutera i ett land som gärna vill berömma sig av att vara en öppen demokrati, vill jag också framhålla de skribenter som diskuterat nationalekonomiska perspektiv på den förda invandringspolitiken.

  Jag saknar verkligen våra gamla nationalekonomiska professorer som nu gått ur tiden och som tidigare höll igång en frisk levande samhällsdebatt om de fenomen som då förekom, men som idag i stort sett saknas. I DGS finns en del av den samhällsdebatt som inte förs i officiella media.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.