Jihadisten drevs av ideologi

mohamed2
Mohamed Omar

På Sveriges nationaldag drabbades Europa av ännu en jihadattack. En jihadist försökte slå ihjäl poliser utanför Notre Dame-katedralen i Paris med en hammare. Han hade även knivar på sig. Han sköts ner innan dessa kom till användning. Förmodligen var avsikten att ta sig in i katedralen och hugga ner folk på måfå, som London-jihadisterna gjorde i pubarna på Borough Market den 3 juni.

Vi befinner oss i fastemånaden ramadan då de troende muslimerna ska anstränga sig att göra goda gärningar. Jihadisterna ser jihad som en god gärning. Profeten Muhammed utkämpade flera viktiga slag mot islams fiender under denna månad. Dessutom, den starka religiösa stämningen under ramadan där man läser Koranen mer, går i moskén mer, ber mer, kan bidra till att öka ivern hos jihadisterna. Förra ramadan attackerade till exempel en man som skrek ”Allahu akbar!” Sankt Pauli kyrka i Malmö.

Det har nu kommit fram att Notre Dame-jihadisten hette Massip Farid Ikken och kom från Algeriet. Han var journalist och hade bott i Sverige där han arbetat för Sveriges Radio och Upsala Nya Tidning. Han fick pris för ett reportage om ”papperslösas rätt till vård”.

När han genomförde sin jihadattack skrek han ”Det här är för Syrien!” Men de som har störst skuld till att förstöra Syrien är inte Frankrike eller någon annan västmakt, utan islamisterna. Muslimska Brödraskapet, Al-Qaida och Islamiska Staten har förstört Syrien. Islamismen generellt har förstört Syrien. Om han ville hjälpa syrierna skulle han bekämpa islamismen, men det handlar inte om Syrien eller om att hjälpa människor. Det handlar om jihad.

De otrogna kommer alltid att vara fiender, oavsett vad de gör, bara för att de är otrogna. I Koranen uppmanar Muhammed muslimerna att föra krig mot de otrogna, mot kristna och judar, oavsett om de är snälla eller elaka mot muslimerna, för att tvinga dem till underkastelse under islam.

Islamisternas uppror i Syrien, liksom i Algeriet, Somalia, Irak och Afghanistan, handlar om att upprätta en islamisk stat som är mer förtryckande än regimerna som de vill störta. Det är sharia, den islamiska lagen, som bestämmer vad som är gott och ont, förtryck och rättvisa, inte människans moral eller hennes förnuft. Om du har något emot stening, så är det fel på dig.

Det pågår ett globalt jihadistiskt uppror. Jihadisterna är förenade av en gemensam ideologi, den puritanska och fundamentalistiska formen av islam. De vill göra som profeten Muhammed. Han upprättade en islamisk stat genom jihad. Jihadisterna vill göra likadant i vår tid.

Vid en husrannsakan hos Massip Farid Ikken hittade polisen en video där han svär trohet till Islamiska Staten. Men det är egentligen inte Islamiska Staten som inspirerar jihadattackerna. Det är snarare puritansk och fundamentalistisk islam som inspirerar Islamiska Staten. Före IS var det en annan grupp och efter IS kommer någonting annat. Läraren och ledaren är alltid, oavsett vad gruppen heter, Muhammed.

Massip Farid Ikken var inte fattig och inte outbildad. Han var driven av en ideologi som säger att man som muslim har en plikt att kämpa för en islamisk stat, en teokrati, i denna värld.

Den största jihadattacken mot en katedral i Europa någonsin kunde ha skett julen år 2000. En grupp jihadister, trogna Usama bin Ladin, planerade då att bomba julmarknaden vid katedralen i Strasbourg i Frankrike. I gruppen ingick den algeriske jihadledaren Said Arif som då var gift med en svensk konvertit till islam, Anna Sundberg. Hon har numera lämnat islam och berättar om händelsen i sin självbiografiska bok Älskade terrorist som kom ut förra året. Tysk och fransk polis kom gruppen på spåren och kunde stoppa attacken. Hos jihadisterna hittade de en spaningsvideo som visade marknaden full med folk. En röst på arabiska kallade dem ”fiender till Allah”. Rösten, som tillhörde en av jihadisterna, sade också: ”Denna katedral är Allahs fiende”.

Mycket kan hända. Ramadan är inte slut än.