När aktivisterna tagit makten

Helena Edlund

En god vän funderade häromdagen över varför SD inte uttalar sig mer i media nu för tiden. Vännen tyckte det var konstigt, eftersom samhällsrapporteringen för närvarande utgör ett smörgåsbord av sverigedemokratiska hjärtefrågor.

Mitt svar var enkelt: De behöver inte. SD är idag Sveriges näst största parti enligt opinionsundersökningarna, och för att fortsätta växa behöver de inte göra något annat än att ladda kaffeautomaten och köpa gofika.

Det börjar nämligen så smått gå upp för svensken att Sverige är ett samhälle på glid, en relativismens högborg där lagar och regler tillämpas godtyckligt och där tjänstemän med aktivistisk agenda har makt och möjlighet att agera efter eget gottfinnande – och gör det.

Under de senaste åren, möjligen till och med de senaste decennierna, har vi bevittnat något som kan beskrivas som en mjuk statskupp. Sverige styrs av aktivister och att följa rätt värdegrund har gradvis blivit viktigare än att följa svensk lag.

Tjänstemanna-aktivisterna bekänner sig vanligtvis till den lära som bör kallas PK-ismen, det vill säga den ideologiska övertygelse som bäst sammanfattas av begreppet ”värdegrund” – ett begrepp som används flitigt och trots att det sällan eller aldrig definieras, tillåts styra myndigheters verksamhet och riktning.

Det existerar exempelvis en Värdegrundsdelegation, placerad under Regeringskansliet, som har till uppgift att främja värdegrundsarbetet i statsförvaltningen och tillse att varje enskild anställd bekänner sig till denna värdegrund.

Över allt statligt och kommunalt arbete vilar således Den Heliga Värdegrunden och genom att hänvisa till den och doktrinen om alla människors lika värde, kan en tjänsteman komma undan med det mesta. Det går dessutom att framstå som ett föredöme, om man bara kan påvisa att man kämpar i Värdegrundens namn.

Samtidigt tar allmänna åklagare, justitieombudsmannen och justitiekanslern vanligtvis lätt på brott som sker i myndighetsutövning. Allmänna åtal för tjänstefelsbrott är sällsynta, trots att det kan leda till sex års fängelse. Polisanmälningar och redan inledda förundersökningar mot myndighetsutövare läggs vanligtvis ned på ett tidigt stadium och inte ens uppenbara lagbrott och allvarliga förseelser brukar leda till påföljder.

Resultatet har, föga förvånande, blivit myndigheter som motarbetar varandra och tjänstemän som gör lite som de vill. Det var exempelvis tjänstemän på Migrationsverket som 2013 fattade beslutet om att bevilja alla asylsökande från Syrien permanenta uppehållstillstånd, fullt medvetna om att det skulle få fler asylsökande att söka sig till Sverige. Tjänstemän inom kommuners socialtjänst har tillåtit vuxna män att förgripa sig på underåriga flickor, genom att godkänna barnäktenskap trots att det strider mot svensk lag. Det tycks även som om kommunernas beslut om att lägga hundratals miljoner skattekronor på att köpa bostadsrätter till invandrare i själva verket strider mot grundlagen.

Alltfler medborgare drabbas nu, direkt eller indirekt, av tjänstemännens anarkistiska beslutsprocesser – och blir förbannade över den uppenbara existensen av dubbla måttstockar.

Något annat bör inte förväntas. Det är inte rimligt att anta att villaägaren blir överförtjust när samma tjänstemän som propsat på rivning av den nybyggda altanen eller beordrat vite för fel stakethöjd, utan nödvändiga tillstånd placerar ett helt modulhusområde för nyanlända på granntomten. När man med hänvisning till värdegrunden värnar den ena gruppens rättigheter, tenderar det nämligen att ske på någon annan grupps bekostnad.

Det finns all anledning att anta att domen kommer att bli hård i valet 2018, vilket min gode vän tycktes glädjas åt. Men många väljare tycks stödja SD främst eftersom de vill protestera mot det nuvarande systemet. För den som inte vill rösta på något parti som baxat oss in i den situation som vi nu befinner oss i, finns i praktiken inget annat val än att rösta SD.

Nu var jag tyvärr tvingad att meddela min vän att det skulle spela absolut ingen roll alls hur många mandat SD skulle få efter nästa val, eller ens att allt fler partier nu låtsas som att de alltid tyckt som Jimmie och Kent. Ju mer mark de klassiska SD-frågorna vinner, desto mer kommer nämligen de PK-ismstyrda tjänstemännen att intensifiera sin aktivism. Politikerna kan lagstifta bäst de vill – men om tjänstemännen vägrar att tillämpa lagarna?

Det är knappast realistiskt att tro att individer som under så lång tid navigerat med PK-ismen som karta, kommer att lägga om kursen även om politikerna nyktrar till under galgen. De folkvalda må formulera politiken, men det är upp till tjänstemännen att genomdriva den. Så länge som det finns tjänstemän som drivs av övertygelsen om sin egen godhet och prioriterar PK-ismens värdegrund framför svensk lag och demokratiskt fattade beslut, är demokratin därför till stor del endast en chimär.

Det är mot denna tanke som jag möter opinionsundersökningarna när de presenteras. SD må gå mot storskräll, MP och KD får kanske tacka för sig och vad Liberalernas inre stridigheter kan leda till återstår att se. Frågan är vad det egentligen har för betydelse, så länge som vi alla sitter i tjänstemännens värdegrundskorrekta knän.

72 reaktioner på ”När aktivisterna tagit makten

 1. thojak skriver:

  Bra skriv, Helena. Och situationen kommer ej att kunna korrigeras så länge som det personliga ämbetsmannaansvaret ej (åter-)etableras med 100% kraft sans ‘tolkningsmöjligheter’, period. Detta alldeles oavsett vem/vilka som [tror sig] ‘styr’ landet.

  Gillad av 1 person

 2. MartinA skriver:

  Media kontrolleras av en handfull personer och har varit i särklass mest aktivistiska och målmedvetna i de här frågorna. I vissa fall ända sedan sextiotalet.

  Gilla

  • MartinA skriver:

   Ideologierna som använts är dessutom inte inhemska utan har generellt utarbetats på amerikanska universitet. Ibland har gjorts misslyckade försök till importer som har varit smått komiska, som indianer=samer eller att försöka använda slaveriet för att stigmatisera svenskarna.

   Gillad av 6 personer

 3. Christer L skriver:

  Följande behövs: Ett potent program för återinförande av tjänstemannaansvar inför lagen samt stärkande av den rättsliga övervakningen över byråkraterna. Och en mycket vass person som kan leda befrielsekriget mot tjänstemannaväldet.

  Gillad av 2 personer

 4. Petrus skriver:

  Om det blir en SD-skräll med 25 % av rösterna spelar detta kanske inte så stor roll.

  Möjligen skulle skrällen kunna bli större med ett kompletterande parti till höger resp vänster om SD som skulle kunna den totala storleken på skrällen något. Men även med en totalskräll på 35 % och (mp) och (kd) utanför riksdagen så räcker det nog inte hela vägen fram tror jag. Å andra sidan är nog 2018 sista chansen. För efter 2018 har ytterligare några hundra tusen som vill ha hit sina anhöriga fått rösträtt samtidigt som ytterligare några ur den gamla majoritetsbefolkningen dött av. Så min prognos är nog att det här kommer att gå åt pipan.

  Ser också att SD-ledningen nu marknadsför moderaternas omsvängning som äkta vara. Undrar just om de tror på detta själva. Jag tvivlar. Detta borde vara ytterligare en källa till pessimism.

  Tror jag förstår varför Jan Tullberg beslutat sig för att emigrera.

  Gillad av 1 person

 5. Katrin skriver:

  En fantastisk artikel, tack! Jag önskar att jag kunde dela den på facebook. Men jag kan inte för då straffas jag och blir blockad av alla mina med en gång fd vänner. Jag är så trött på att hela tiden var rädd och vakta min tunga. Jag längtar till jag får rösta 2018, jag kommer att dansa fram till vallokalen och öppet kyssa SD:s representanter vid ingången. Om jag vågar, vill säga.

  Gillad av 3 personer

  • neraldnep skriver:

   Det är tyvärr denna typ av resonemang som bedragit starkt till de problem vi har i Sverige. Om vanliga vettiga människor vågade säga sitt hjärtas mening skulle det aldrig gått såhär illa.

   I nån mån tänker jag lite resignerat att svenskarna därför förtjänar att deras land går åt pipan. Vår konsensuskultur, naivitet och feghet gör att vi förtjänar att gå under. I andra tider och på andra platser så slåss man med livet som insats för sitt land och sin frihet, men här vågar vi inte dela en artikel på fejjan eller säga vår åsikt vid fikabordet. Ynkligt!

   Gillad av 1 person

   • JAN BENGTSSON skriver:

    Under WW2 kröp vi för Nazisterna,
    nu kryper vi för Islamisterna!

    Qatar sökte tillstånd för att få bygga ett ”Islamiskt Kulturcenter” i Malmö!
    Det bidde ett gigantiskt svartbygge, en Moské…

    Knappast öppet för Allah Muslimer?
    Undrar om en Shiamuslim skulle våga göra ett besök där,
    utan att riskera livet…

    Rekommenderad åtgärd: RIV.
    Böter lär ej drabba någon fattig…

    Gilla

 6. annagustin2@gmail.com skriver:

  Man kan tro att vi följer en mall som hämtats ur George Orwells framtidsdystopi….med Sanningsministeriet som bestämmer VAD vi får tycka och göra.

  MEN…det finns visst utvägar. VI KAN ta tillbaka våra demokratiröster från dagens partiklättrare och då troligen också beröva de politiskt korrekta tjänstefolket deras möjligheter att styra samhället åt pipsvängen…HUR DÅ?

  Jo, genom att börja hjälpas åt att bygga ett nytt politiskt system. Om jag hade varit rik skulle jag gödsla tidningarna i landet med annonser för Direktdemokrati. Dags att börja ta tag i rodret själva…och bestämma oss för att det räcker nu. Den klättrande klassen har gått för långt…och vi har hela tiden varit godtrogna…men NU…börjar människor vakna till (utom endel). Hur som helst så är det fullt möjligt att vi medborgare styr upp denna soppa. Men då måste vi kasta ut hela det partipolitiska systemet..med badvattnet och allt.

  Gillad av 2 personer

 7. gmiksche skriver:

  Det går nog att sätta skräck i tjänstemän som inte följer lagen. Det gäller att tillsätta chefsbefattningar hos myndigheter med personer som ser till att så sker. Även de värdegrundskorrekta är rädda om sin karriär eller har t o m byggt den på den rätta värdegrunden. När de inser att deras karriär riskerar att spolieras om de inte följer lagen då kommer de flesta att vackert anpassa sig till den nya situationen. En del kommer t o m tycka att det är mycket enklare och mindre riskabelt att följa lagen än en sig ständig ändrande värdegrund. Ett antal varnande exempel kommer att räcka. Det som är problemet är att hitta tillräckligt många kompetenta personer för ledande befattningar på kort tid. Men hellre det problemet än att fortsätta på värdegrundsvägen.

  Gillad av 4 personer

 8. Johan Löfgren skriver:

  Det är nog rättare att kalla de här typerna för otjänstemän. Många känslostyrda och irrationella anställda på olika myndigheter tjänar inte Sverige och svenskarna längre. Ett aktuellt exempel är tjänsterna åt terrorstaten Qatar. Här är det fritt fram för ett annat land att implementera sin agenda på svensk? mark utan svärd eller bomber. De tackar för välkomnandet och skrattar bakom ryggen på Sverige.

  Gillad av 3 personer

 9. Moab skriver:

  Är det din ursäkt Helena? Det finns en lista av ursäkter för att inte rösta på det enda partiet som identifierat problemen och med viss trovärdighet kan antas angripa dem. Det är istället detta som är demokrati, att acceptera att ens åsikt får mycket litet genomslag, och att den inte ens finns ordentligt representerad, man tar vad man har.

  Jag tror istället att det är svårt att veta vad som händer, det kan bli som Patriks dominobrickor. Kanske Ivar Arpi börjar tala klarspråk imorgon och inte får sparken? Polariseringen är dock verkligen avgrunsdjup, Sverige har börjat rymma verklig systematisk ondska: där man tidigare hade EN Svartenbrandt, en brottsling, så har man idag soldater: terrorister, hela grupper av samhället som anser att våldtäkt är befogat, gängkriminella, AFA, Expo osv. Dessa soldater är våra fiender och det som är staten står på deras sida, genom att inte motarbeta dem.

  Så det är mycket möjligt att det inte hjälper att rösta SD, men det är ju att lämna walk-over. Det är uppenbart att demokrati och yttrandefrihet för etablissemanget är villkorat på att ha rätt åsikt, just därför måste vi använda vår röst, innan det är för sent.

  Istället för dominbrickor så tänker jag på en bågsträng. Jag sköt pilbåge med min son igår, Sverige är som en bågsträng som spänns och spänns, det går inte hur länge som helst, antingen brister bågen, eller så skjuter man iväg pilen, att man inte träffar prick direkt gör inget. Åtminstone jag har ett koger fullt, jag har bara börjat. Så det gäller att försöka träffa prick, mitt mål just nu är att föra i bevis att de som anser sig goda i själva verket är frontfigurer för ondskan.

  På tal om att jaga med pilbåge:

  Gillad av 5 personer

  • Kristina von Heland skriver:

   Symboliskt med Ted Nugent haha. Han är väl den mest hatade artisten i USA av demokraterna. Varför? För att han stöder Trump. Då är han en knäppis och en dålig artist också. Plötsligt kan han varken sjunga eller spela gitarr! Det gick hyfsat här iaf!

   Gilla

 10. Jaxel skriver:

  En liten randanmärkning bara. Den statliga Värdegrundsdelegationen har formellt avslutat sitt arbete. Dess arbete har nu övertagits av Statskontoret.

  Och vilka var medlemmarna i delegationen? Det är knappast ägnat att förvåna att bland dess medlemmar fanns fd Gd Anders Danielsson och generalsekreteraren Anne Ramberg.

  http://www.vardegrundsdelegationen.se/allmant/statskontoret-framjar-arbetet-for-en-god-forvaltningskultur/

  Gillad av 8 personer

 11. Hortensia skriver:

  Fullkomligt lysande, Helena!

  Måtte din gudabenådade förmåga, att beskriva vår krassa – och kraschande – nysvenska verklighet nå långt utanför Patriks underbara oas, DGS, och krypa in på bara skinnet på alla nakna kejsare i etablissemanget, så att de drabbas av akuta, stingande, kliande PIK-utslag.

  Gillad av 2 personer

 12. Gunilla skriver:

  Bästa sammanfattning hittills. Ja, storseger för SD ör att vänta. Även om AKB nu höjer rösten om att Sverige ska inte vara en kravlös fristad så förlitar sig folk mer på originalet än kopian. Det är ett stort problem att myndighets-Sverige är så vänster-dominerat på både chefs-o tjänstemannanivå. Men det är nog de grupperna som söker sig till den ‘tärande’ sektorn; alltså försörjda av skattemedel. Man har ju också, lämpligt nog, avskaffat ‘tjänstemanna-ansvaret i lagen. Även om SD blir t.o.m största parti så kan vi vänta oss en 7-klöver-regering; alltså alla mot en. Men hur långe som helst går det inte att gå emot folket.

  Gillad av 1 person

 13. 5ven55on skriver:

  Bra!

  Att SD tar över får ses som början på rensandet. Men sen måste de givetvis göra sig av med, och helst straffa, alla dessa aktivistiska tjänstemän. Antagligen behövs också en grundlagsändring; återinförande av tjänstemannaansvar och sånt.

  Gillad av 1 person

  • MartinA skriver:

   Men snälla söta rara nån. Tjänstemännen har bara varit politiskt följsamma. De som inte har varit det har avskedats, smutskastats, satts i kylskåpet etcetera.
   Och Helena nämner inte med ett enda ord media som har drivit den här utvecklingen hårdare än någon annan. Helena är en vilseledare, ej en sanningssägare.

   Gilla

 14. Drutten skriver:

  Ett mer potent tjänstemannaansvar är förmodligen en dellösning. Det skulle vara välkommet om högsta ledningen (Statsministern) gjorde klart att när det gäller myndighetsutövning så är det endast lag och objektiva kriterier som skall ligga till grund för beslut. Chefers och tjänstemäns personliga tyckasyndompreferenser eller antipatier är inte objektiva kriterier. Det är inte heller ett objektivt kriterium om rädsla för att bli beskylld för att vara rasist påverkar beslut.

  Gilla

 15. Sten Lindgren den äldre skriver:

  Slutsatsen i artikeln är säkert riktig. Utan att försvara allt Trump ägnar sig åt kan man ändå konstatera att olika myndigheter, media samt ekonomiska och politiska krafter gör sitt yttersta för att sabotera för en demokratiskt vald president. Det går heller inte en dag i Sverige utan att något nytt negativt presenteras om Trump i DN, SVD och i regimens kanaler. I DN är man nu nere och rotar i Trumps barndom.

  Liknande saker kommer att hände om det blir regimskifte i Sverige. Vi har en hel hierarki av chefer i alla offentliga organ där politisk lojalitet vägts in i tillsättningen av dessa.

  Gillad av 5 personer

 16. Jaxel skriver:

  Möjligen är förutsägelserna om tjänstemännens (framtida) aktivism överdrivna. Man kan också tolka dagens aktivism som att de bara anpassat sig till makten ideologi i dagens samhälle – d v s PK-ismen. Makten i dagens samhälle inkluderar förstås också MSM.

  De har ju till yttermera visso blivit uttryckligen beordrade av regeringen att ta hänsyn till värdegrunden, vilket bl a inkluderar att beakta alla människors lika värde: ”den offentliga makten ska utövas med respekt för allas lika värde ” (se länk ovan).

  Det är fullt möjligt att många av de tjänstemän som idag anpassat sig till värdegrunden också skulle anpassa sig till en ny ideologi om en sådan skulle proklameras av makten.

  Dan Eliasson, t ex, är en skamlös opportunist. Han skulle mycket väl kunna anpassa sig till någon helt annan ideologi. Nu har han dock målat in sig så hårt i hörnet att det inte finns någon väg ut. Möjligen är det annorlunda med Anders Danielsson. Ändå tror jag att det finns en möjlighet att krönikören har underskattat tjänstemännens benägenhet att anpassa sig till makten, snarare än att driva högst privata övertygelser. Bättre vore förstås om de lät sig styras av lagen – punkt. Men i alla fall.

  Gillad av 1 person

  • JAN BENGTSSON skriver:

   Danielsson är ingen opportunist,
   han är en POLITRUK!

   En lojal välbetald Partiarbetare (S)…

   Med ett antal misslyckade GD uppdrag bakom sig!

   Gilla

 17. Margareta skriver:

  Istället för att lägga ner kraft, energi och pengar på Värdegrundsdelegationen och den s.k. värdegrunden, borde Tjänstemannaansvaret återinföras. Den och dess tillämpning var en alldeles utmärkt värdegrund!

  Gillad av 1 person

 18. Carsten skriver:

  Tack!
  Det var vatten på mina kvarn. Berättelser från många håll om upplevelser med kommunens tjänstemän bekräfter din syn på landets tillstånd: Vi lever (i bästa fall) i en demokratur som är en bra bit på väg till ett totalitärt samhälle.

  Gilla

 19. uppstigersolen skriver:

  Det låter som ett hemskt scenario. Men, i Sverige har vi ingen författningsdomstol utan regeringar kan införa snabba åtgärder utan att drabbas av det som drabbar Trump, nämligen att författningen och enskilda domare kan sätta krokben. Så, får vi bara en regering med ett stort SD samt ett stukat Moderatparti så ska det nog gå att byta ut ett antal GD, sätta sele på de värsta aktivisterna och rätta upp landet igen. Om alla som tänker rösta SD (för att vi gillar dem eller som protest mot dårarna) ser till att ytterligare minst en person som nu är sjuklöverpartist kommer att rösta SD så löser vi detta.

  Gillad av 3 personer

 20. JAN BENGTSSON skriver:

  En verklighetsbeskriving utan tvekan!
  Grupp ställs mot grupp, utan silkesvantar.

  SD kan måhända inte göra underverk,
  men det är ändå vårt ENDA HOPP!

  Jimmie som given Statsminister!

  Muhammed Omar Assimilation/Integration/Kulturminister!

  Ann Heberlein ett annat starkt namn som Kulturminister)

  Johan Westerholm som Utrikesminister/Biståndsminister!
  Gärna opolitiskt/över blockgränsen, individmässigt sett)

  Hanif Bali som Assimilationsminister/Justitieminister!

  Mattias Karlsson given som Inrikesminister!

  Helena Edlund skulle nog kunna platsa också,
  på vårdsidan lämpligen, eller som Försvarsminister!

  AKB Finansminister, hon har ju Ekonomikunnande.
  inte lika publik/utsatt position som Statsminister.

  Ebba Busch Thor platsar säkert, fler kvinnor behövs.
  Annie lär väl ställa sig utanför, lyckosamt nog)

  En god Värdegrund att bygga vidare på!
  En Regering med dugliga Ministrar som förr!

  Vilken skillnad mot dagens laguppställning!

  Gillad av 3 personer

  • bjojo skriver:

   Dugliga ministrar ????
   Du kan väl inte mena på allvar att AKB skall få plats i en regering?
   Den 4 juli förra året 2016, i Almedalen, fick hon i TV4 frågan om vilken bild hon skulle karakterisera dåvarande presidentkandidaten Trump med – AKB valde en bild med hundskit!
   Bevare oss för så omdömeslösa personer i ledande ställning här i landet.

   Gilla

 21. LIsa C skriver:

  Det är sant systemet har blivit självstyrande, med hjälp av MSM, som förstärker PK-ismen. Mycket är redan utanför politikers/beslutsfattares möjlighet att styra. Vi är på väg mot kollaps.

  Gillad av 2 personer

 22. Hovs-svartaste-hallar skriver:

  ”Under de senaste åren, möjligen till och med de senaste decennierna, har vi bevittnat något som kan beskrivas som en mjuk statskupp. Sverige styrs av aktivister”

  Jag kunde inte sagt det bättre själv.

  Såvitt jag kan förstå, så började detta ungefär 1968. Då spred sig en extrem vänsteraktivism som en löpeld i hela västvärlden. De värsta avarterna ebbade ut inom få år, MEN de studenter som sprang och demonstrerade på gatorna 1968 kom så småningom ut i samhället och satt snart på olika kvalificerade jobb där de kunde sprida sina extrema värderingar.

  1975 beslöts det att Sverige nu skulle bli ”mångkulturellt”. Man skulle inte längre förvänta sig att invandrare skulle assimileras in i vårt samhälle; istället skulle de uppmuntras att behålla sin egen kultur. Ungefär samtidigt ändrade invandringen karaktär — slut med arbetskraftsinvandringen och in med asylinvandringen.

  Nu tog man inte längre emot invandrare för att de behövdes i produktionen, utan för att det var synd om dem, kort sagt. Plötsligt förkunnades det att Sverige hade ett ”moraliskt ansvar” och att detta ansvar innebar att folk fick komma hit och bli försörjda av skattemedel, med förhoppningen att de så småningom skulle bli produktiva medborgare.

  Det dröjde inte länge förrän denna politik började leda till problem med vad man kan kalla ”utanförskap” — och dessa symptom har ända från början antingen förnekats ELLER påståtts bero på svenskarnas ”rasism”. Och därför har utvecklingen tillåtits accelerera till den punkt då hela landets stabilitet är hotad.

  Historikern Niall Ferguson sa i en intervju för några år sedan då han besökte Almedalen:

  ”…en viktig sak som saknas i diskussionen, och det är den absolut största svårigheten de skandinaviska länderna står inför, är den totalt misslyckade integrationen av invandrare.

  – Och detta är ett så katastrofalt misslyckande att det inte bara kan betraktas som ett sidospår. Det är en central utmaning för den skandinaviska välfärdsmodellen. Detta riskerar att utvecklas till en verklig kris, till och med ett hot mot stabiliteten i ett land som Sverige….”

  http://magasinetneo.se/artiklar/misslyckandet-kommer-att-fa-katastrofala-foljder/

  Ferguson är professor vid Harvarduniversitetet. Han är gift med Ayaan Hirsi Ali.

  Hans farhåga håller på att slå in, intervjun gjordes 2013.

  Gillad av 4 personer

 23. Roland Forsgren skriver:

  Du tar upp en jätteviktig fråga. Den skulle kanske stå först på ”att göra-listan”. Frågan som innebär att man börjar montera ner det välfärdsindustriella komplexet, med dess aktivistiska tjänstemän inom statliga verk och myndigheter. Som bekant kan man inte förändra byråkratiska verk inifrån. Alltför mycket sitter i väggarna. Mycket måste rivas, annat får stöpas om och placeras under ny ledning, som SVT t.ex. En nystart behövs.

  Gilla

 24. Lars Åhlin skriver:

  Ser man bara till väljarandelar så kanske det är smart av SD att ligga lågt och låta de andra göra bort sig. Men jag är ändå bekymrad. I princip alla ledande politiker i ”sjuklövern” har avslöjat en sådan feghet och dåligt omdöme att de inte bör anförtros att styra Sverige någonsin.

  Men när SD väljer att isolera sig stagnerar kunskaper och förmågor hos partiet och dess företrädare. Allt tal om SD:s nazistiska rötter kan uppfattas som obefogad brunsmetning. Men det finns en legitim koppling till nazisternas maktövertagande i Tyskland 1933 såtillvida som att många SD:are tycks omedvetna om behovet av att värna rättsstaten. Faktiskt menar jag att SD måste lägga fram ett övertygande program för hur man med oberoende domstolar tänker värna yttrandefrihet och och skydd för minoriteter, inte bara etniska utan också oliktänkande.

  Theresa May har nyligen i praktiken ifrågasatt balansen mellan mänskliga rättigheter och skydd mot terrorister i brittisk lagstiftning. Denna diskussion kan – till och med bör – komma upp även i Sverige. I så fall blir SD:s syn på majoritetens och minoriteters rättigheter ännu viktigare.

  Gillad av 1 person

   • Fredrik Östman skriver:

    Vilken ”rättsstat” har du här i åtanke!? I Sverige!? Du skojar!

    Som jag skrev i en uppenbarligen censurerad kommentar är det bättre för SD om de kan använda de totalitära maktinstrument som SAP har skapat i Sverige för sin fördel i stället för att behöva gå genom en hypotetisk rättsstat. Rättspositivismen ger politiken makt att göra precis vad fan som helst hur som helst och när som helst. Det kan vändas emot SAP om man bara vill. 17 år av borgerliga regeringar ville det inte.

    Vilka rättsövergrepp har SAP inte redan begått? Retroaktiv lagstiftning. Retroaktiv beskattning. Beskattning över 100%. Genaralklausul mot skatteflykt. Privilegier för fackföreningar. IB. SAPO. Ministerbrev till privatspanare. Inlåsta pakter med USA som inte ges vidare till den efterföljande regeringen. Åsiktsregistrering. Tankeförbud mot kärnkraft. Varför skall vi förvänta oss att SD inte vänder på kuttingen? Värre än SAP kan de aldrig, aldrig bli. Rättsstat — pyttsan!

    Gillad av 1 person

  • uppstigersolen skriver:

   Är det några som isolerar sig så är det sjuklövern och MSM. SD växer så det knakar. Nu är man dessutom noga med att man inte vill ha in ”belastningar” så den som vill kandidera i kommun/landsting/riksdag får genomgå kontroll. Detta undrar jag om de andra partierna gör.
   Varför gör SD så? Jo eftersom Svenska Stasi (Expo et al) kollar upp alla SD:are och meddelar MSM så har SD framstått som lite suspekta. Det vill man undvika i möjligaste mån. MSM kommer nog att göra sitt bästa för att fortsätta med brunsmetningen men hittills har det inte fungerat särskilt väl. Tänk om de tog debatten istället. Då skulle alla (?) se att kejsaren är naken.

   Gilla

 25. JAN BENGTSSON skriver:

  En viktig anledning till att SD inte agerar, har möjlighet att agera/ i media,
  är garanterat att dessa försöker tiga ihjäl SD,
  de existerar helt enkelt inte…

  Men som Du skriver man kan nästan luta sig tillbaka.
  Fler o fler lär med förskräckelse upptäcka vart Sverige är på väg!

  Man laddar upp med utbildning,
  för att kunna fylla alla ny mandat man kommer att få)

  Gillad av 2 personer

 26. Peter Malmberg skriver:

  Det finns som jag upfattar det endast verkningsfull åtgärd mot detta och det är ”go for the money”. Ta bort de monetära resurserna ur systemet. Det finns två sätt på vilket detta kan ske. Det ena är genom politiska beslut i rikstdagen och det andra är en större finansiell kris. Det första alternativet ser jag som osannolikt även ifall SD skulle råka komma till makten. Då återstår en finansiell kris vilket inte verkar vara helt osanolikt. Verklighetens knytnävar kommer förr eller senare att ge Sverige på käften.

  Gillad av 4 personer

  • Hanna skriver:

   Håller med dig, det måste vara det ”enklaste”. Ygermans prat om att 80.000 skulle avvisas blev platt fall, liksom statsministerns meningslösa fraser som inte längre betyder något.

   Gilla

 27. lingongatanblog skriver:

  ”…spela absolut ingen roll alls hur många mandat SD skulle få efter nästa val… desto mer kommer nämligen de PK-ismstyrda tjänstemännen att intensifiera sin aktivism. ”

  Delar inte den analysen. Jag tror många aktivister skamlöst byter sida när vindarna vänder och börjar skrika om ”hårdare tag” m.m. De är i botten ryggradslösa oppurtunister som väljer de verktyg som fungerar för dagen att klättra uppåt.

  Gillad av 4 personer

  • JAN BENGTSSON skriver:

   Det gäller att städa trappan UPPIFRÅN…
   Nya GD i nyckelämbetsverk, ett minimikrav!

   Även de närmaste underlydande!

   MIGVERKET
   POLISEN
   SIDA

   En god början!

   Gilla

   • JAN BENGTSSON skriver:

    Ser att jag glömde en omstrukturering av SVT/SR.

    Fake News/vinkling måste få ett slut!

    Vore rimligt med ett antal varudeklarerade journalister, i relation till partistorlek)

    Gillad av 1 person

 28. uppstigersolen skriver:

  Arvet efter Palme hänger fortfarande över oss. Själv slapp han uppleva detta. Men en av hans protegeer, Margot Wallström, kör på. Att hon får fortsätta som utrikesminister är hemskt.

  Gillad av 2 personer

 29. Rikard skriver:

  Hej.

  Sedvanligt många kloka ord och starka känslor bland kommentarerna; gott betyg för din text.

  Hur många är beredda att agera på sådant vis att hundratusentals som på falsk grund bosatt sig i Sverige skall fördrivas ur landet?

  Eller tror någon att flera hundratusen muslimer frivilligt lämnar Sverige om riksdagen skulle besluta att lagen skall tillämpas?

  Det kan man kalla naivt.

  Titta på samtliga av islams länder för att se vilka metoder som skall till, och fundera på om Sverige kan agera på det sättet.

  Alternativet är assimilering till de muslimska folkgruppernas kulturer och levnadssätt, då svenska kvinnor skaffar få barn:

  Hypotetiskt:
  3 000 000 svenska kvinnor skaffar 2,3 barn var, i ålder 30-45
  150 000 muslimska kvinnor skaffar 6,5 barn var, i ålder 20-35

  Hur länge är Sverige då svenskt?

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gillad av 2 personer

  • gmiksche skriver:

   Skulle riksdagen besluta om en sådan lag då är regeringen som fått igenom lagförslaget också kapabel att se att lagen tillämpas. Det svåraste är nog att få en regering med riksdagsmajoritet som stöder förslaget.

   Gilla

  • Fredrik Östman skriver:

   Jag får det till 38,7 år tills båda grupperna är lika stora. Men muslimskt är Sverige redan i dag, eftersom alla följer Scharia och Scharia steg för steg görs till svensk lag och praxis.

   Gilla

  • Anders skriver:

   De flesta som kommenterar här inser nog att Sverige är kört. Men att förstå intellektuellt är en sak, och och att ta till sig samma kunskap emotionellt är en helt annan sak. Vi vill ändå så gärna, trots bättre vetande, tro att det kanske trots allt ordnar sig. För slutade vi med det skulle varje insats för landet, som bara att skriva här, upplevas som helt meningslös.

   Jag håller det, liksom Du, för helt osannolikt att den svenska befolkningen skulle vara beredd att ta till de åtgärder som behövs för att bli av med muslimerna. Om inte annat, så är landsförrädarnas skara alltför stor. Och om vi nu mot all förmodan skulle bestämma oss för att fördriva muslimerna, har vi då det våldskapital som fordras? Vår militär är i stort obefintlig och vår poliskår liten och feminiserad (samt infiltrerad). I de kritiska åldrarna, bland vapenföra män, är det väl högst tveksamt om etniska svenskar ens är i majoritet. Eller ska vi kalla in Blackwater?

   Gillad av 1 person

 30. Björn skriver:

  Den viktigaste uppgiften för ett starkt SD efter valet, blir att byta ut den snedrekryterade besättningen på SVT! Det är där den egentliga makten finns, då en stor del av vår VUXNA befolkning, hämtar sina åsikter därifrån! Jag tror också att det kan bli en ”tillnyktring” bland offentliganställda på alla nivåer, om ”värdegrunds-oket” lyfts bort från deras axlar! Jag är övertygad om att många knäat under detta MOT sin vilja, men av rädsla för repressalier och utfrysning, tigit och jobbat på! Ett riktigt bra valresultat för SD, skulle ge de ”kuvade” råg i ryggen att resa sig, och styra upp verksamheterna på ett mer sansat och förnuftigt sätt! Men ett näst intill omöjligt jobb väntar, för att reparera landets alla skador…..!

  Gillad av 2 personer

 31. Anna Lindén skriver:

  Det behövs en rejäl ”trappstädning”, uppifrån och ned, inom departement och ämbetsverk. När väl de aktivistiska tjänstemännen i toppen försvunnit löser sig nog problemet rätt snart. De som tiger och lyder utgör majoriteten inom alla totalitära system.

  Gillad av 2 personer

 32. Eva Danielsson skriver:

  Önskescenariot är att med en tillräckligt stor valseger byta ut regeringen och kunna möta den mjuka statskuppen med samma medel. Lägga ner SVT, Sida och Migrationsverket direkt och därefter i princip alla verk och myndigheter systematiskt under de två första åren och låta de mest nödvändiga återuppstå i ny tappning med meritokratiskt utvalda tjänstemän. Ta bort partistöd och föreningsstöd till politiska och religiösa föreningar. Återinföra tjänstemannaansvaret. Förutom att förstås lyckas driva en politik som värnar om vår självständighet och trygghet, sekularitet och individuella fri-och rättigheter. Ingen värdegrundsdemokrati utan äkta åsiktsfrihetsdemokrati.
  Mardrömsscenaroit är det som pågår.

  Gillad av 4 personer

 33. Ina Höst skriver:

  Om SD skulle bli så stora att de fick ministerposter, kan de tillsätta generaldirektörer inom sina myndighetsområden. Det skulle väl hjälpa?

  En annan sak som kanske skulle hjälpa är att så fort vi får veta att en tjänsteman inte följer lagen, skulle vi kunna polis- och/eller JO-anmäla honom/henne. Om alla gjorde så, skulle det få effekt?

  Vi måste i varje fall kämpa mot detta värdegrundsmantra! Vad är värdegrunden? Det är ju olika för olika. Man kan inte bara säga ”rätt värdegrund”! Jag har också en värdegrund! I den ingår inte allas lika värde vilket är trams! Det är rättvisa, respekt för andras åsikter,fredlig samexistens och samarbete, rätt till humor och skämt, att hålla sig till sanningen mm..Politiskt skulle det innebära yttrande- åsikts- och informationsfrihet, likhet inför lagen och att inga lagar krockar med varandra, inga särregler och särrättigheter på osaklig grund, rättvisa lagar som främjar fredlig samexistens och samarbete. EN nationell kultur som alla subkulturer, ska underordna sig och ETT huvudspråk som alla ska lära sig och kunna. I detta sistnämnda existerar ingen jämlikhet och ska inte finnas heller!

  Människors lika värde är som sagt trams! Det finns inte! Först mäts värde i pengar och förmögenheter och vi har t.ex. olika löner. Allas arbete värderas inte lika.
  Om vi skulle utöka begreppet värde, så menar man att det egna landets medborgare och andra länders medborgare ska ha samma rättigheter här. Det har de inte och ska inte ha! Då är det slut på folkstyre, nationen (och den vill de förstås ha bort!) och den demokratiska grundtanken! Det finns tusen invändningar mot denna idé och internationell lag bygger på medborgarskapet. Jag som svensk medborgare har inte samma rätt och skyldigheter i andra länder som landets egna medborgare.

  Gilla

 34. Hedvig skriver:

  Helena Edlunds inlägg är starkt, logiskt och obestridligt. MEN, enligt min mening får vi inte ge upp inför det TJÄNSTEMANNASTYRE, som med omärkliga myrsteg – under lång tid – tillskansat sig den verkliga makten från regering och riksdag.

  Om man vill sätta sig in i det nuvarande regeringsbildande partiets inre liv, rekommenderas en genomgång av den självkritiske S-bloggaren Johan Westerholms Ledarsidorna.se. Vi får en mycket god bild av landets största riksdagsparti, som dessutom innehaft regeringsmakten under större delen av 1900-talet.

  Det här är den senaste:

  https://ledarsidorna.se/2017/06/sida-alla-goda-givares-aningsloshet/

  Folklivsforskaren Dan Korn brukar skriva kloka och intresseväckande artiklar i ett flertal tidningar och tidskrifter. Det här inlägget om nationalism publicerades i går i GP:

  http://www.gp.se/ledare/korn-hur-inkludera-andra-om-vi-sk%C3%A4ms-f%C3%B6r-det-svenska-1.4344771

  Den pensionerade DN-journalisten Anne-Marie Åshedens replik om medborgarna litar på medierna förtjänar också att lyftas fram:

  http://www.dn.se/debatt/repliker/mediernas-motpropaganda-bakom-misstroendet/

  Att Socialdemokraterna som avskaffade lagen om ämbets/tjänstemannaansvaret inte är villiga att återinföra den lagen kan vi vara säkra på, men vad vill M och övriga allianspartier? Eller SD?

  Vid ett maktskifte efter valet 2018 är det nödvändigt att den nya regeringsmakten omgående byter ut cheferna för samtliga statliga ämbetsverk till kunniga, opolitiska och omutbara diton.
  Mina frågor: Kommer det att finnas politiskt underlag för en sådan kraftfull åtgärd? Finns det fortfarande kvar pålitliga ämbetsmän i Axel Oxenstiernas anda?

  Sverige behöver införa en opolitiskt författningsdomstol. Socialdemokraterna är negativ till en sådan institution, medan moderaterna inför valet 2006 lovade att införa en sådan, om de kom till makten. När valet var över och M hade makten, ångrade man sig.
  Hur mycket kan vi lita på M?

  Det klokaste vi kan göra är sannolikt att rösta på SD i september 2018.

  Gillad av 1 person

 35. villvaraanonym skriver:

  Helena Edlund skriver i sin artikel:
  ”Sverige styrs av aktivister [tjänstemän] och att följa rätt värdegrund har gradvis blivit viktigare än att följa svensk lag.”

  I demokratiska samhällen är civil olydnad en metod att testa den samtida relevansen i befintliga lagar, vilket kan leda till nya eller modifierade lagar där, till exempel, den så kallade ”värdegrunden” utgör underlag.

  (det skulle vara intressant att veta om det finns ett sådant intresse, målsättning)

  Om det skapas nya eller modifierade lagar (vilka sätter gränserna för hur illa folk får bete sig gentemot varandra), har den civila olydnaden hos dagens förespråkare av ”värdegrunden” varit motiverad och därmed rättfärdigats — de godas kamp mot de/det onda.

  Lagförfattarna och remissinstanserna kommer att få brottas med frågeställningen huruvida det är politiska makthavare (politiker, myndigheter, journalister, debattörer) eller folket som avgör hur folk skall bete sig gentemot varandra, vad folk ska tycka om varandra.
  Vem skriver sociala regler — politiska makthavare eller folket?

  (det kanske är dags att damma av tio guds bud — flaggan har ju (än så länge) ett kors)

  Gilla

 36. piggatorpblog skriver:

  När jag läser inlägget ovan kan jag inte låta bli att fundera på ett gammalt engelskt tv-program som på svenska hetta ”Javisst herr minister”. Exakt det som utspelade sig i den engelska komediserien. Den enda stora skillnaden är att i Sverige utspelas inte detta i någon TV-serie utan i en ”Realitysåpa” inom ramen för svenska myndigheter.
  Politikerna i landet har blivit fångar i systemet eller kanske snarare marionetter åt myndighetspersonerna!

  Gilla

 37. Strix skriver:

  Det enda orosmomentet är att någon Sverige Demokrat låter sig luras och hamnar i det socialistiska träsket.
  Bra inlägg Helena.

  Gilla

 38. Peter skriver:

  Tack Helena för att du öppnar våra ögon. Sverige har genom PK-ismen och dess trosbekännelse Värdegrunden infört en sorts Sharia som står över våra världsliga lagar.

  Gilla

 39. Kristina von Heland skriver:

  Jag reagerade då jag såg hur Jordbruksverket och Länsstyrelserna bedrev sin verksamhet då jag var aktiv djurbonde. Man börjar spana inom sin egen sfär, sedan spanar man på andra delar inom stat och förvaltning. Till sin häpnad ser man att det är likartat på andra områden inom stat och förvaltning. Vi funderade på att stanna kvar i landet och kämpa men logiskt insåg jag att jag är för gammal. Vi sålde våra hemman som det heter i visan och drog. Det var det bästa vi gjort på många år!
  Det blir svårt att vända det hela tror jag. Ett land tar tid att bygga upp men fort att rasera. Med svenskt pass är det trist att se, lite svikare är jag men pressen blir för stor då man som djurhållare är ett lättfångat byte för allehanda aktivister. Då aktivisterna stöds av politiker, tjänstemän och medierna blev den personliga uppoffringen för stor. Det är svårt att komma undan på en egen gård-det kallas allemansrätt. De går in i stallarna, öppnar hagar, misshandlar och stjäl. Polisen struntar i det hela fortsätter säger mina kollegor. Allt dokumenteras men ingen bryr sig verkar det som.
  Sidor som denna är de som för en kamp. Bra att ni finns!
  Djurägarna i Sverige har hemliga grupper då de förföljs av djurrättsaktivister som blir chefer inom Länsstyrelser, kommuner och förvaltning. De jobbar på bra och driver en egen agenda som myndighetspersoner utan en chans att bli fällda.
  Ett tips, om du överklagar ett beslut i förv rätten så har tjänstemannen företräde-denne är objektiv enl rätten. Du överklagar till kammarrätten och där är det samma sak. De anses ha större kunskap och du anses ska bevisa att du är oskyldig och inte tvärtom.

  Gilla

 40. Sofia skriver:

  Jag gillar din text, tack Helena för att du sätter ord på mina tankar. Jag har länge funderat på när det här med civil olydnad blev okej i tjänstemannasammanhang. Det har blivit någon slags förskjutning. När jag var ung, så sågs tjänstemannen som opolitisk, men någonstans på vägen har tjänsten blivit civil. Vad jag tycker privat måste ta sig uttryck i min tjänst. För mig är det obegripligt, men jag tror att det är därför så många idag har svårt att acceptera exempelvis SD märkta politiker som nämndemän i migrationsmål, där jag sällan hört problematisering av vänsterpartister eller miljöpartister som nämndemän i samma typ av mål (den ena förespråkar ju mer restriktiv den andra mer generös invandring än vad lagen föreskriver så som det ser ut idag, båda kan ju därmed fälla avgöranden i fel riktning mot vad lagen föreskriver men bara ena sidan problematiseras varför?). Det verkar som att många anser att gemene mans förmåga att skilja den personliga ideologin från uppdraget är obefintlig. Inom professionsutövningen blir det till och med en större förolämpning att utgå ifrån att jag inte har denna grundläggande förmåga än som nämndeman utsedd av ett specifikt parti. Dessutom implicerar det en förolämpning mot hela skolväsendet, inte konstigt att status sjunker. De brister i att lära ut det mest basala för professionsutövningen. Min egen uppfattning är dock att tjänstemännen i gemen har förmågan att skilja mellan ideologi och uppdrag men att de kanske inte skriver lika många debattartiklar som tjänstemannaaktivisterna. De hörs alltså inte lika mycket. Och gör nog i dag inte karriär i samma utsträckning. Men med generaldirektörer på myndigheterna som gynnar professionalism snarare än anarkism kan det kanske gradvis förändras. Så jag röstar nog på det parti jag tycker verkar ha de bästa lösningarna för landet, jag är inte redo att ge upp om demokratin och dess påverkansmöjligheter än.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.