BIRGITTA SPARF: Om SVT:s neutrala Palestinapropaganda

Om nu partiledarna i Sverige långt upp i högan nord av någon obegriplig anledning ska diskutera stora konflikter nere i Mellanöstern eller övriga stora vida världen under en partiledardebatt, hur väljer Agendaredaktionen ut vilken konflikt som ska diskuteras?

Det finns mängder av krig att välja mellan; inbördeskriget i Somalia, kriget i DR Kongo, Rysslands anfallskrig mot Ukraina, det fruktansvärda kriget i Jemen som av FN, UD och alla internationella bedömare klassas som det allra största, värsta och dödligaste i världen.

Det är naturligtvis ingen slump att just Israels försvarskrig i Gaza valdes ut. SVT är av hävd socialdemokratisk/socialistisk och har som sitt moderparti djupa rötter i Palestina sedan Olof Palme lierade sig med Arafat och PLO redan på 70-talet. Vår oberoende och neutrala statstelevision har sedan Hamas terrorangrepp på Israel tydligt ställt sig på palestiniernas och Hamas sida i det efterföljande kriget.

Redaktionen gav på så sätt sina politiska representanter på socialistsidan ett gyllene tillfälle att än en gång spy ut sitt Israelhat och sina lögner om krigsbrott, övergrepp och pågående folkmord från Israels sida.

Som kommunisten och Palestinavurmaren Dadgostar som höll ett långt, brinnande och grovt lögnaktigt anförande om pågående folkmord utan att bli avbruten.

Busch svamlade förvirrat om Israels stora ansvar att skydda barnen i Gaza. Kristersson gjorde ett lamt försök att påtala Israels rätt att försvara sig. Den ende som på allvar stod upp på Israels sida var Åkesson som tydligt och klart la ansvaret för allt lidande i Gaza där det hör hemma; hos Hamas.

Detta var tveklöst statstelevisionens värsta bottennapp på länge, trots att det finns mängder att välja bland. SVT:s Israelhat och öppna Palestina- och Hamaspropaganda är helt hämningslös.

I ett normalt land skulle SVT få sitt sändningstillstånd ifrågasatt eftersom de ständigt bryter mot det. Men nu är tyvärr Sverige som bekant inget normalt land.

Foto: Skärmdump SVT

Birgitta Sparf