En rädd, muslimsk bög i Paris

Patrik Engellau

Abdellah Taïa (44) är, enligt egen utsago, en marockansk bög som bor sedan 19 år i Paris. På SvD Kultur framförde han att han är ”mycket rädd”:

Rädd för att se Europa sjunka ned i rasism. Rädd för den vite mannen och hans skrämmande brister.

Jag är en vit man. Det är mig och mina skrämmande brister författaren är rädd för. Hur menar han?

Läsaren får reda på att ”västvärlden håller på att tappa huvudet”. Man ”kommer allt närmare något som är skrämmande och hemskt. En katastrof”:

Och det duger inte längre att förringa faran eller försöka inta en positiv hållning och överdriva inslaget av hopp. Vad tjänar det till! Enligt min åsikt vore det bättre att vara brutalt realistisk, spärra upp ögonen på vid gavel och äntligen ägna sig åt självkritik innan det är alldeles för sent.

Det är bara en sak: Frankrike och västerlandet vill inte veta av den sortens självkritik. Det är för plågsamt för dem att bete sig på det sättet, att acceptera sitt problematiska förflutna och sina nuvarande neuroser som är så explosiva och drar oss alla i fördärvet.

Man ska inte tro att det bara handlar om sådana som Trump, ”ett monster som till hundra procent är en skapelse av västerlandet”:

Trump är bara ett symptom på något som är fel på västerlandet. Han är det logiska resultatet av det kannibalistiska kapitalistiska systemet och allt det man låtit bli sagt och gjort mot vissa delar av jordens befolkning.

Har du hängt med så långt? En marockansk bög flyttade till västerlandet för nitton år sedan och inser att han hamnat i hjärtat av ett kannibalistiskt system som i ”den triumferande egoismens tidsålder… förgör oss, förtar vår mänsklighet och tar våra liv” på grund av att sådana som jag, alltså vita män, bara tänker på oss själva. Dessutom vill vi vita män i västvärlden, till skillnad från Taïa, kan man tänka, inte ägna oss åt självkritik.

– Men du Abdellah, kan du inte resa tillbaka till Marocko eller något annanstans utanför västerlandet så du slipper sådana som jag?

– Javisst, men vart? Vart? Hela jorden lyder sedan sekler tillbaka under västerlandets herravälde. Marocko, mitt första hemland, känns ännu idag som en fransk koloni. Ständigt på flykt? Är det vad som står på programmet, än en gång?

I Abdellah Taïas sinnevärld finns ett välmarkerat vi och de-perspektiv. ”De” är de vita männen. Hur det ligger till med de vita kvinnorna förklaras inte särskilt tydligt även om han tycker förskräckligt illa om Marine Le Pen som han betraktar som något av en förebild för monstret Trump. ”Vi” är rimligtvis alla andra, särskilt de, kan man anta, som flyttat till västvärlden och fått tillfälle att på närhåll utsättas för dess själviska ruttenhet. När Abdellah Taïa försöker övertyga franska bekanta om Frankrikes andliga röta vill de inte lyssna på honom eftersom de är rasister: ”Mycket snabbt insåg jag att de inte alls hade lust att höra på vad en arab som jag hade att säga”.

”Vi” måste därför slå tillbaka mot de vita rasisterna: ”Vi måste alltså vara redo att stå emot. Att göra motstånd”. Så ”påstår vissa” säger Abdellah Taïa, men själv tvekar han att gå till handgripligheter eftersom orden blivit ”korrumperade” och ”till och med friheten förlorat sin smak och mening”.

Det var västvärlden som efter andra världskriget på amerikanskt initiativ uppfann den historietolkning enligt vilken den själv är orsaken till allt ont, förtryck, kolonialism, slavhandel och sådant. Sverige hängde på ganska tidigt. Självpisket nådde sin höjdpunkt under Olof Palme, som därigenom blev en hjälte i många u-länder.

Grunden för föreställningen om Sverige som humanitär stormakt var därmed lagd. Jag minns själv hur jag som leverantör av svenskt bistånd ofta passade på att inför mottagarna understryka västerlandets uselhet. På något vis blev biståndet ett slags gottgörelse som mottagarna hade rätt att få. Genom biståndet erkände ett land som Sverige sin skuld och mottagaren ärade Sverige genom att ta emot pengarna som avbetalning på den stora skulden. Följdriktigt kommer sådana som Abdellah Taïa alltid att anse sig lurade på sina rättigheter av västerlandet.

Detta spel är en social konstruktion. Det är dags att odla en ny och nyktrare historiesyn. Västerlandet har ingen nettoskuld. Den vite mannen har under hundratals år i huvudsak gjort bra saker för andra folk som i sin tur gjort bra saker för honom. Ja, ömsesidiga skändligheter har förekommit. När alla plus och alla minus har räknats ihop står det ungefär på noll. Den vite mannen har också varit en välgörare för den vita kvinnan liksom hon har varit det för honom.

Om inte ens den vite mannen, vår tids slagpåse, törs stå upp för sig själv, vem ska då göra det?

64 reaktioner på ”En rädd, muslimsk bög i Paris

 1. larslindblog skriver:

  Så sant !! Om jag får fantisera lite; AKB inser att hon inte är rätt person att leda M. Partiets ledning vädjar/bönfaller Patrik att ta över. Patrik och Hanif Bali styr upp partiet och får tillsammans med SD över 50 % . Patrik blir regeringsbildare.

  Liked by 4 people

   • Statslös svensk skriver:

    Först blev M det nya arbetarpartiet, nu är det dags att bli de nya Sverigedemokraterna.? Eller ?
    Något mer ryggradslöst är svårt att finna. Det ska vara det vingliga miljöpartiet, migrationspartiet, som kört helt ned i dinet.

    Liked by 2 people

 2. JAN BENGTSSON skriver:

  Ingen längre!
  Men så lär också civilisationerna degenerera?
  Samhällsbyggarna har snart försvunnit!
  Nu finns bara nedmonterarna kvar…

  Gilla

 3. Björn skriver:

  Så fort jag ser kategoriseringen ”vita män” slutar jag läsa.

  För mig signalerar uttrycket en allvarlig tankemässig dikeskörning. Rentav en intellektuell härdsmälta av grövsta sort.

  Hudfärg och man som arvssynd….!

  Vad snackar de politiskt korrekta om…,? Davidsstjärnan för att markera en grupp i 30-talets Tyskland, eller en skylt på en parkbänk i amerikanska södern, under tidigt 50-tal?

  Eller gäller det just nu enbart ”vita män”…?

  Liked by 6 people

 4. uppstigersolen skriver:

  Det kommer en tid då den västerländske vite mannen tar till vapen och slår tillbaka attacken från muslimerna. Det har hänt förut och det kommer att hända igen. Den vite mannen är inte rädd. Han är bara lite trögstartad.

  Liked by 6 people

 5. Johan Löfgren skriver:

  Det låter som den här mannen i Paris kommit fel – såväl geopolitiskt som kognitivt. Kanske har han medlemskap i franska miljöpartiet.

  Vad SvD vill ha sagt med artikeln kan man undra. Mig gör det också ”mycket rädd”, men då beroende på att propagandan och tendensen går vidare.

  Jag tänker dock fortsätta vara stolt över västerlandet och den vite mannen. Det är en sund hållning för att kunna agera rationellt.

  Hur hade det sett ut i världen utan den vite mannen, utan kristendomen, utan demokrati?

  Liked by 5 people

  • Gert B. skriver:

   Jo, utan ”den vite mannen” hade troligen fortfarande änkebränning förekommit på sina håll och kannibalismen hade grasserat på andra håll.
   Mässlingen och andra ”enkla” sjukdomar hade skördat många dödsoffer, eftersom inget vaccin hade funnits. O.s.v.

   Liked by 2 people

   • Göran skriver:

    Vaccin har inte räddat många liv. Bättre hygien har motarbetat mässling och andra liknande sjukdomar. Barn som inte är vaccinerade är friskare än barn som är vaccinerade.

    Gilla

 6. gmiksche skriver:

  Vi kan inte ta ansvar för historien. I något mån kan vi försöka rätta till orättvisor som hör det förgångna till. Men vi kan och bör ta ansvar för den tid vi finns på jorden. Det är bristen i detta ansvarstagande som är kännetecknar vår tid och det är förödande. Mänskligheten lever i en global värld för första gången i sin existens. Och mycket tyder på, för sista gången.

  Oavsett hur man ställer sig till islam ser jag väst direkta eller indirekta ingrepp i den muslimska världen – Irak, Syrien, Libyen, Afghanistan m m – som ett brott mot mänskligheten i samma klass som Hitlers och Stalins. Ingreppen riktas ingalunda mot islam, men uppfattas av muslimer som ett korståg. Med förfärliga konsekvenser för de kristna som råkar finnas kvar i muslimska länder.
  Och för oss själva på åskådarplats. Bakom demokratiskynket står USAs och medlöpares ekonomiska och maktpolitiska intressen, med oljan som den främsta drivkraften.

  Historien hör historien till. För att förblinda oss mot det som sker i dag och därmed hindra oss från att ta tag i problemen hålls vi fångna i det som kallas Levande Historia. Sannolikt Inte för evigt, som den andra av dagens krönikor visar.

  Liked by 2 people

  • mOAB skriver:

   Åh kära nån. Om man anfallit med kärnvapen och dödat 100 miljoner människor så hade jag kunnat ge dig rätt. Det är halvmesyren som skapat problem. Krig är antingen eller.

   Liked by 1 person

  • Hovs-svartaste-hallar skriver:

   Gmiksche: Att sanna muslimer ska hata alla andra religioner och med svärdet bekämpa deras företrädare om de vägrar underkasta sig, står skrivet i koranen. Det behövs alltså inga andra förevändningar för massakrer på kristna i arabvärlden, eller terrordåd mot oss svenskar.

   Inte heller anstår det oss att ursäkta fienden för att den vill döda oss — men DET är precis vad makthavarna vill få oss att göra.

   Liked by 5 people

   • gmiksche skriver:

    @MOAB + HOVS-SVARTASTE-HALLAR. Att islamisterna finns kring hörnet och moskén ett par kvarter bort beror inte på någon utstakad plan från muslimernas sida. Det är en effekt av den sedan andra världskriget av västmakterna förda politiken. Den politiken är rätt och slätt en maktpolitik baserad på ekonomiska intressen. Den har försett oss med billig olja men som bieffekt håller den att leda till nationellt självmord i islams tecken. Enda säkra sättet rädda oss från det är att skicka tillbaka alla troende muslimer dit de eller deras förfäder kom ifrån. Där får de hata enligt bästa förmåga. Där får leva i frid och fröjd. När vi inte har islam inpå knuten kan vi känna oss säkra. Det här med återställandet är givetvis en utopi. Men inte en som är mer utopisk än det hägrande multikulturella paradiset.

    Vad gäller de kristna i arabvärlden har den av väst förda politiken haft katastrofala följder. Ta till exempel Saddam Hussein och Assad. Under dem rådde religionsfrihet och kristna och andra minoriteter kunde känna sig skyddade. Om någon ska beviljas asyl, så är det endast dessa människor som är enligt min uppfattning kvalificerade.

    Vad gäller kärnvapenalternativet hoppas jag att det inte är allvarligt menat. Det hade givetvis varit en helmesyr.

    Liked by 1 person

  • mOAB skriver:

   @gmiksche om du är kvar, jo jag håller med i stort, väst hade inte den motivation som krävs för att kriga i arabvärlden och verkar glömt bort varför där satt diktatorer från första början, det är det enda sättet att styra muslimer.

   Däremot så tror jag oljan är sekundär, vi fick olja från denna region tidigare utan massinvandring, man handlade helt enkelt. USA har dessutom inte längre behov av olja från denna region.

   Liked by 1 person

   • gmiksche skriver:

    Oljan är en temporär tillgång. Ena dagen är lagren fulla, nästa tomma. Om bara några år kan det råda brist på olja igen och kommer att råda igen. Så här har det varit sedan andra värdskriget. Omställningen till förnyelsebar energi sker inte alls i takt med minskningen av oljeresurserna. Givetvis finns det kol att tillgå, men omställningen till att utvinna olja ur kol istället för ur jorden kräver stora investeringar.

    Om någon makt tänker strategiskt, och det får man förutsätta att USA gör, stirrar den sig inte blint på dagens situation. Dessutom är det lättare att skaffa sig olja med vapenvåld än att övertyga sin egen befolkning om att man borde hantera energiresurserna med större ansvar.

    Gilla

 7. Agneta Berglöw skriver:

  Utmärkt och oerhört viktigt inlägg.Man undrar över att vi ofta skall behöva försvara vårt levnadssätt vår standard(på olika nivåer förvisso) vår livsfilosofi som vi själva skapat i västvärlden.
  Läser i dagens Svenska Dagbladet om ”Falsk identitet vanlig bland asylsökande från Marocko.Ett dokument från gränspolisen till justitiedepartementet berättat att av 77 pers från Marocko har 65 pers haft en annan identitet.Av 50 som sökt varit asylsökande var endast 2 minderåriga.
  Nordstan Göteborg centrala affärscentra har under många år varit Marockanska gatubarns värmestuga.Få av allmänheten vågar gå in här p.g.a ständiga fickstölder.
  Ansvariga politiker S,V o MP(makten i Gbg sedan 26 år!) har föreslagit att skapa en kulturell läshörna för de utsatta som driver runt som polisen vill att Nordstan stängs när affärerna stängs.Men har inte fått ngt gehör från oansvariga politiker.
  Sverige-världens naivaste land.

  Liked by 2 people

 8. Peter skriver:

  Vänstern är en kvinna, och en viss del av vänstern är den klassiska kvinnan vi alla dejtat nångång med borderlineproblematik. ”Jag hatar dig”, följt av psykbryt och sen ”Lämna mig inte”.

  Det är därför vi kan se människor flytta exakt dit vita män bor, så de kan bo bland oss och hata oss.

  När vita män tröttnat och flyttar till egna områden för att undvika hatet så pratas det om ”white flight” och man sätter upp social housing i områdena för att skapa integration.

  Vänstern anser det så viktigt att bo nära de de hatar att de gör allt de kan för att uppnå det. Det är nog dags den vita mannen att göra slut med vänstern. En del relationer är helt enkelt destruktiva.

  Liked by 5 people

  • Göran skriver:

   Jag håller med, men hur ska uppgörelsen gå till? När det blir val går folk och röstar på endast vänsterpartier i stort. (Hela riksdagen är vänster.)

   Gilla

   • Peter skriver:

    Nu ställer du en fråga du innerst inne vet svaret på själv.

    Det finns inte på kartan att männen som gav kvinnor rösträtt skulle gjort det om kvinnorna nämnt att deras röst skulle leda till att de importerade horder av män från nordafrika och mellanöstern för att sex med dem mer eller mindre framför de inhemska männen.

    Redan där hade det tagit tvärstopp.

    Lägg då till om de vetat att de inhemska männen skulle behöva finansiera det hela samtidigt som de möttes av mer eller mindre öppet förakt från samtliga inblandade.

    Lägg dessutom till att de vetat att kvinnorna tänkte sig kärnfission av kärnfamiljen, sluta ta hand om sina egna barn, låta kvinnlig personal på dagis och skola skamma våra pojkar till den grad att de tillslut skämdes för att vara just pojkar.

    Vilken lösning ser du själv?

    Jag utgår från att jag eventuellt blir censurerad, men jag vägrar hålla tyst längre, och tänker skriva vad själv ser med mina egna ögon.

    Liked by 1 person

 9. camiry skriver:

  Den vita kvinnan kanske?
  Men denna vita kvinna ledsnade efter att ha stått upp för den vite mannen bara för att till slut inse att denne (i högre utsträckning än hon tidigare begripit) beskyller henne och hennes gelikar för får tids förfall. Slagen viner åt alla håll.

  Alla vet att få en slagpåse i gungning tar energi, men att bemöta den på sin återfärd kräver ännu mer. Vågar man drömma om en tid då kvinnan inte, i så stor utsträckning måste ärligt tilläggas, anses vara en black om den vite mannen fot, utan mer kommer att betraktas som en tillgång, med en styrka värd att nyttja?

  Det har tidigare diskuterats här, med väldigt intressanta inlägg, att kvinnor och män skiljer sig åt i vår tilltro till människor inom resp. utom gruppen. Män hyser större misstänksamhet mot ”externa” personer, medan kvinnor betraktar alla mer lika. Det är definitivt ett problem i dagsläget. Men, hotet kommer som bekant inte enbart utifrån. Det är minst lika mycket ett nationellt internt problem. Kanske kan vi vara behjälpliga där.

  Gilla

  • mOAB skriver:

   Kritiken är befogad, jag är så jämställd som jag tror att man uppriktigt kan bli, och förväntar mig och hoppas att kvinnorna kan bryta sig ur indoktrineringen. Jag hoppas på männen också men det är signifikant att det faktum att kvinnorna, eller det kvinnliga, i,högre grad än det manliga verkar sakna motståndskraft och förståelse för ondska. Det är just att jag håller kvinnorna också ansvariga som gör att jag är jämställd.

   Dina inlägg är ofta på detta tema.

   Liked by 1 person

   • Anne-Hedvig skriver:

    Mange kvinnesakskvinner på ytre venstre har en SYKELIG holdning til hvite menn, vil jeg mene. Mens de samtidig idealiserer og dutter med de ‘brune’, som forakter dem. Ren splitting i psyken. Virker patologisk på meg. Kvinnesaken har sporet av, den var ikke slik i min ungdom.

    Liked by 2 people

   • camiry skriver:

    Hej! Javisst återkommer jag till detta tema 🙂 Om du vill kan du se mitt svar till Svartaste-Hivs-Hallar, där jag försöker förklara varför.

    Trevlig helg

    Gilla

  • Hovs-svartaste-hallar skriver:

   Camiry:
   Förstår inte var du vill komma. Den förhärskande diskursen är den motsatta — att ”kvinnliga” värderingar (som att tycka synd om brottslingar) höjs till skyarna medan den ”vite MANNEN” baktalas och förminskas. Inte heller i Patriks inlägg hittar jag något negativt om kvinnor. Har du ens läst hans text?

   Gilla

   • camiry skriver:

    Visst har jag läst. Brukar inte kommentera texter jag inte läst.

    Jag syftade inte på Patriks ord just, utan på de återkommande kommentarer som anklagar kvinnan för ”all” skit vi har nu. Jag menar att denna retorik är fruktlös och enormt tröttsam. Visst, det finns biologiska skillnader, de accepterar jag, men naturligtvis på en gradskala och med många undantag. Vi som anser ungefär detsamma, ex som gillar att läsa texter här, bör väl gå samman mot de andra? Då borde det inte spela någon roll om man är kvinna eller man. Men av många kommentarer här att döma är jag utdömd enkom i egenskap av kvinna. Denna insikt, dvs hur lågt kvinnan står i många, men inte alla, mäns ögon är nyvunnen sedan jag börjat läsa här. Trodde faktiskt vi stod varandra närmare om du förstår hur jag menar.
    Det var det jag menade, apropå din fråga vart jag vill komma. Tidigare tog jag, i kommentarsfält i andra fora, männen i försvar ex när diskussionen huruvida det är män eller invandrade män som tafsar på stan. Det sades ju från vänster att det är en mansfråga, punkt. Så på Patriks fråga vem ska försvara männen kände jag att, ja inte är det längre jag. Been there done that. Inte lika naiv längre. Med betoning på ”lika”.

    Gilla

 10. Leif Vogel skriver:

  Klädsamt om dom som klandrar den vite mannen något visade tacksamhet för vad vita män tagit fram åt människorna inom snart sagt alla områden , medicin , infrastruktur, bildning , kultur , transporter . Ja utan den vite mannen så skulle hela världen vara ett U land

  Liked by 3 people

 11. Hovs-svartaste-hallar skriver:

  Ja, så förbannat ruttet är det. Tidningar som SvD bara ääälskar att för ungefär hundraelfte gången publicera en känslodrypande drapa som ska inskärpa hur hemmmska vi VITA MÄN är!

  För att få bästa effekt ska texten givetvis vara skriven av en BÖG från något land i arabvärlden, alltså någon som det enligt den postmarxistiska DISKURSEN är alldeles extra SYND OM. En som därför har TOLKNINGSFÖRETRÄDE.

  Enligt denna diskurs kan du som ”vit man” inte ens försvara dig mot detta illasinnade dravel. Att du försvarar dig bevisar bara att du framhärdar i din ondska — det är exakt samma logik som vid alla häxprocesser: Att du är anklagad bevisar att du är skyldig, och varje försök till försvar är bara en försvårande omständighet.

  Ja — och för övrigt är det påfallande att den här bögen INTE är det minsta bekymrad över den pågående islamiseringen av Frankrike. Att han kan bli mördad av fanatiska muslimer pga. sin sexuella läggning skrämmer honom inte, däremot skräms han av vita män som Trump.

  Den vanvettiga ideologi som SvD stödjer genom att publicera sådant förbannat toxiskt dravel som detta kommer att i grunden riva ner vårt samhälle och döma de av oss som eventuellt överlever till en förnedrande tillvaro som ”dhimmies”, dvs. andra klassens medborgare i det som förr var Sverige — såvida vi inte står upp NU och sätter stopp för vanvettet!

  Det land som inte kan skydda sina gränser och inte heller vågar försvara sina grundvärderingar mot angrepp från fiender, har inte långt kvar till sammanbrottet. Och vilka fienderna är vet vi. De har redan förklarat krig mot oss, och nyligen mördat flera av oss i ett terrorangrepp.

  Den här ”bögen” representerar fienden — och SvD stödjer fienden genom att publicera texten.

  Liked by 7 people

 12. mOAB skriver:

  Detta verkar alltigen förfalskat. Jag undrar var i Paris denn Marockanske bög bor? Inte är det i något av de kvarter där det blr många av hand landsmän, bögar klarar inte att leva öppet där. Det slående är hur detta hatiska dravel får så mycket plats i SvD. Vi är i krig helt enkelt, om denna bög fått sina vilja fram så hade han slutat i en lyktstolpe, hängd av sina egna landsmän.

  Liked by 4 people

 13. mOAB skriver:

  Ah jag förstår, han är en författare, en klassisk figur, en kvasiintellektuell vänsterhycklare som har nog pengar att inte bo i sin egen utopi. alla hans grannar är säkert vita män.

  Liked by 2 people

 14. oppti skriver:

  Varför pratar du om vad homosexuella araber i exil säger Patrik?
  Är det för att vi lever i en tid då alla har lika värde?

  Gilla

  • Hovs-svartaste-hallar skriver:

   Oppti:
   Ställ frågan till SvD, som publicerade texten. För övrigt är hans nationalitet och läggning oväsentliga — det relevanta är att han i princip driver en rasistisk diskurs riktad mot OSS, och ställer sig på samma sida som de terrorister som massmördar våra barn.
   Och detta publiceras i SvD.

   Liked by 1 person

 15. BjörnS skriver:

  I Frankrike kan han leva öppet som homosexuell och prata negativt om landet samt kollektivt misstänkliggöra och anklaga halva befolkningen för rasism och förtryck (han tycks inte heller begripa att han själv gör samma sak). Han borde prova att göra samma sak i ett valfritt MENA-land.

  Liked by 2 people

 16. Thomas Gunnarson skriver:

  Vad du i denna text gör är att för upp en fråga om självkänslan.
  Skall man möta andra människor som jämlikar måste man ha en självkänsla och självrespekt.
  Den har har kanske aldrig funnits för svenska folket utom för eliten. Industrisamhället skapade en massa ”knapptryckare” som Strindberg kallade det, människor som överlämnade allt eget ansavr till staten och arbetsgivaren via skattesystemet och välfärdssystemet. Folket uppmuntrades til att bli otydliga i sin självrespekt genom samhällets olika ”demokratiska” system där skillnaden mellan individers rättigheter och skyldigheter blev otydligt och kontrollerades av byråkratin.
  Ett typexempel är rösträtten i kommunala val. Där icke svenska medborgare idag har rätten att påverka demokratin. Något som hade väldigt liten betydelse under immigrationssystemet förr då arbetskraftsimmigration var det som var förutsättningen. Man uppfyllde sina medborgerliga skyldigheter -arbetade och betalade skatt – och fick då rätten att rösta i kommunala val. Idag är denna självklarhet borta. Och istället uppfattas förutssättningen för att möta andra människor att svenskt samhälle skall fortsätta på den vägen om att möta andra genom immigranternas åsikter utan att markera vad vi själva ställer för krav. Det innebär att svenskens undfallehet mot överheten nu även blivit norm mot immigranter – vilket immigranterna insett. Svenskens slavmentalitet, som blivit norm under industrisamhället, skapar en underliggande frustartion som kommer att koka över. Den enda nuvarande politiska kraft som folk hoppas på är SD som troligen inte kommer att kunna balansera denna psykologiska kris där hundra år av industrisamhällets arbetarmentalitet med en stark byråkrati som styr vardagen för folket och trots sin byråkratimakt också lider av samma undfallenhet och slavmentalitet men som måste ändras i grunden och det är knappt troligt. Tyvärr. Men debatten måste tas offentligt. Vad är valet i det svenska samhället?

  Liked by 3 people

  • Jonas skriver:

   ”Den enda nuvarande politiska kraft som folk hoppas på är SD”

   På min arbetsplats är majoriteten invandrare och många av dem är uppväxta i förorter som Rinkeby. Under en fikarast kom samtalet in på den negativa utvecklingen i landet och förvånande så var de, invandrarna, överens om att är på väg att gå åt helvete men tack och lov så kommer SD fixa problemet. Lite förvånat frågade jag då om de kommer att rösta på SD och alla svarade att de absolut inte kunde det eftersom de är invandrare.

   Det jag kommit fram till är att majoriteten, från vänster till höger, ser problemet och i hemlighet drömmer om att SD ska ”lösa problemet” men de hoppas på att ”någon annan” ska rösta på dem.

   Liked by 4 people

 17. Strix skriver:

  ”Om inte ens den vite mannen, vår tids slagpåse, törs stå upp för sig själv, vem ska då göra det?”
  Skrev några minnesord över än fantastisk man som under sitt vuxna liv vågat och hade modet att avslöja socialisternas lögner och stölder. Jag använde mig av det moderna ordet ”funktionssocialism”, ett heltäckande ord för ”STÖLD.” Det gick inte hem i stugorna!

  Liked by 1 person

 18. Gunilla skriver:

  Man ser här en diametralt olika ‘världsbild’. Denna delas med majoriteten av de som numera identifierar sig som ‘rasifierade’. De vill omdana hela vårt samhälle efter sin nya modell och har för detta ändamål god hjälp av olika vänstergrupper och en del ‘liberaler.’. Man noterar ju just i dagarna vilka vansinniga motioner som läggs på MPs kongress. Ett parti med idag endast 3% väljarstöd ska få driva sina för landet förödansde förslag i regeringsposition. Vart kan man ‘fly’ när det är dags?

  Liked by 1 person

 19. Dagfördag skriver:

  En mycket bra text. Tack. Någonstans i mitt huvud, men lite för mycket för att orka i helhet skriftligt framställa nu en härlig söndagsmorgon, kan jag känna samma sak fast omvänt. Jag är också rädd, fast omvänt mot marrockanen. Att vår ödmjuka självkritik skulle komma att användas emot oss har jag varit medveten om länge. Världen är en gungbräda. Den tippar åt ena eller andra hållet. Men mittenläget, equilibro, status quo, ligger bara ett ögonblick tills att tyngdpunkten förflyttar sig till andra sidan. Idag kommer Niklas Orrenius i DN på att Mellanösterns växande konflikter når svenska orter!! Man blir matt av den samlade ignoransen his journalister och politiker som styr Sverige. Igår i DN förstod han inte att man inte kan översätta Allah med Gud. Det blir missförstånd att göra det. Ha en härlig sommarsöndag alla! 😎

  Gilla

 20. Sten Lindgren den äldre skriver:

  Jag förstår inte hur en tidning som SVD överhuvudtaget kan överleva och att man totalt saknar känsla för vad som sker i omvärlden, trots att man har som huvuduppgift att bevaka omvärlden. Kan det vara så att man tror sig kunna påverka omvärlden?

  Jag skulle vilja säga att SVD ofta är värre än DN, men en sak har de gemensamt: inte en dag utan att orden ”Trump” och ”Riksrätt” finns på första sidan.

  Abonnenter i all län: förenen Eder och säg upp era prenumerationer om Ni inte redan gjort det!

  Liked by 4 people

  • Tage Sundin skriver:

   ”Jag förstår inte hur en tidning som SVD överhuvudtaget kan överleva…”

   Svaret är enkelt! Genom presstödet!! Tidningen får ungefär en miljon spänn i veckan. Över hundratusen spänn varje dag för att kunna fortsätta vräka ut propaganda av värsta slag!

   Samtidigt som fattigpensionärerna går på knäna ekonomiskt och knappt kan äta sig mätta.

   Skamligt!

   Gilla

   • gmiksche skriver:

    DN överlever utan presstöd. Annars kan jag inte se någon skillnad mellan SvD och DN. Det huvudsakliga skälet att båda överlever är prenumeranterna och lösnummerköparna. Eftersom deras annonsintäkter baseras på antalet läsare. Eftersom jag tror att DNs och SvDs muslimska förmodligen obetydliga läsarkrets saknar ekonomisk betydelse torde den betalande läsarkretsen i huvudsak bestå av folk vars välfärd motarbetas av just dessa tidningar. Så länge de är försedda med de skygglappar som DN och SvD utrustar dem med förmår de inte läsa skriften på väggen.

    Gilla

  • JAN BENGTSSON skriver:

   SvD har ju länge varit konkursfärdig,
   utan ett massivt tidningsstöd…

   Kanske är det dags att lägga ner denna FD kvalitetstidning?
   Saknad av nästan INGEN…

   Gilla

  • Erling skriver:

   Journalistkåren borde vara tacksam för Trump. Han ger ju minst hälften av dem
   arbete!
   Detta hatobjekt är morgonens 1:a nyhet på P1. Dag efter dag.
   Om det inte skett ännu ett muhammedanskt terrorangrepp någonstans.
   Då är Trump nedgraderad till 2:a nyhet!

   Gilla

  • gmiksche skriver:

   Annonsintäkterna så klart. Inget företag vågar annonsera i Nya Tider. I vart fall än så länge. Presstödet i andra hand (jag har för mig att SvD kvalificerar för detta)

   Gilla

 21. Jaxel skriver:

  Det går uppenbarligen bra att, i våra mest spridda massmedia, ge uttryck för rå och ohöljd rasism bara objektet för denna rasism är det rätta.

  Liked by 1 person

 22. Ophelia skriver:

  Min väldigt mycket salig morfar prenumererade på Aftonbladet fram till sin död 1959. Han var en mycket konservativ man. Han trodde verkligen att Hitler var en trovärdig och redig politiker som kunde ställa till rätta det som blivit fel. Well, där hade han fel…
  Men hans son, min morbror fortsatte att köpa Aftonbladet livet ut, trots att dess innehåll och politiska inriktning hade vridits 270° och föreföll liiite förändrad, rent politiskt. Jag är rädd att SvD går precis samma väg just nu. Ska kolla med min far på 91 år vad han tycker. Han är min temperaturmätare på verkligheten sedan min entré i världen 1962.

  Gilla

 23. Björn skriver:

  Landet Sverige, uppbyggt av driftiga VITA män OCH kvinnor, kan ju inte ha varit såå dåligt ändå, eftersom hundratusentals MENA-muslimer har valt att färdas över halva jordklotet för att komma hit och sticka in sina bidragssugrör i våra välfärdssystem! På hemmaplan fick de endast ökendamm och krutrök i rören, beroende på vad då……….?! Islam och en i övrigt dysfunktionell befolkning, är ingen vild gissning!

  Liked by 2 people

 24. Hexe skriver:

  Vårt samhälle är ruttet.

  Terrorister och islamister får statliga bidrag, skattesystemet är organiserad stöld i massiv skala och omfördelningspolitiken är ett flagrant exempel på ogenerat röstköp för andras pengar.

  Debatten om ”näthat” är i mångt och mycket bara en ursäkt för att tysta kritiska röster och brottslingar tillåts allt oftare härja så gott som ostörda.

  För en människa med både anständigheten och den intellektuellt hederligheten i behåll ligger det, i ett sådant samhälle, nära till hands att störta ned i avgrundsdjup förtvivlan

  I stället för att vakna till de till gemyt förklädda indoktrineringskampanjer Gomorron Sverige och Nyhetsmorgon erbjuder, bör vi söka oss till de uppbyggliga alternativ som ideellt arbetande eldsjälar – eller för den delen, kommersiella aktörer– erbjuder oss.

  Att staten stjäl våra pengar är både perverst och svårt att komma runt,
  men att
  skolsystemet används för politisk indoktrinering av barn, när vi själva inte är närvarande är en diabolisk strategi som ställer oss inför svåra dilemman.

  För att bli en fri människa räcker det inte att klaga. Du måste också själv börja ta ansvar för dina egna handlingar och för det liv du väljer att leva. Att leva som en fri människa förpliktigar.
  http://fnordspotting.blogspot.se/2017/05/att-leva-som-en-fri-manniska.html#comment-form

  Liked by 2 people

 25. Janne skriver:

  Har bögen bott 19 år i Paris och först nu kommit fram till att han är rädd för den vite mannen och hans brister.

  Är det bidragen som är i farozonen,nu när det blåser nya friska vindar i Frankrike?

  Kan inte alla dessa kravmaskiner från muslimska världen åka iväg och bosätta sig i ett land där Koranen är lag.

  Muslimer hatar ju demokrati och jämlikhet.

  Liked by 1 person

 26. Stig Fölhammar skriver:

  Har du försökt få din text publicerad på SvD Kultur? Det vanliga är ju att man kontrasterar en text – en uppfattning – med en annan text, för att klarlägga skilda perspektiv på verkligheten. Det viktiga är ju inte att ”vinna” utan att kämpa väl!

  Gilla

 27. j2krebs skriver:

  Bögen som kverulant i överkant är intressant men det som fastnade här blir ändå det fär om Olof Palme som flagelant. Googla gärna på flagelanter mina vänner och begrunda dagens dito i vårt kära fosterland.

  Gilla

 28. Anna Lindén skriver:

  Du är alldeles för blygsam, Patrik. Västerlandet har åstadkommit betydligt mer gott än ont under historiens gång. Vi måste återerövra en sund självkänsla, vilket inte är detsamma som högmodig arrogans. Det sistnämnda bör undvikas till förmån för en tacksamhet mot våra förfäder, som gett oss den fantastiska västerländska civilisationen i arv.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.