Ett central- och östeuropeiskt perspektiv

Patrik Engellau

Tjeckiska Republikens förre president Václav Klaus och Jirí Weigl, en medarbetare till Klaus, har skrivit en klargörande liten bok som heter Folkvandring – en kort vägledning till vår tids migrationskris. Boken består av ett kort, lättillgängligt och välargumenterat resonemang som naturligtvis skulle brunråttestämplas av pk-isterna om de ens vågade komma i närheten av skriften. Personligen har jag svårt att se något fascistiskt eller rasistiskt i Klaus och Weigls tankegångar.

Utgångspunkten är att den migrationsvåg som på senare år rullat in över Europa är något ”fundamentalt annorlunda” än vad som hittills förekommit. Tidigare migrationsströmmar handlade om att folk sökte sig till ”globala centra”, exempelvis Rom, för att ”driva handel eller söka arbete”. Eller också har migrationen utlösts av krig eller naturkatastrofer. ”Vid sådana tillfällen är det oftast de omedelbara grannländerna som är målet för flyktingarna.”

Det som nu sker är något nytt, ett experiment, säger författarna. ”Fram tills nu har de utvecklade länderna på vår kontinent (möjligen med undantag av England, Frankrike och Holland) inte utgjort mål för massmigration från utomeuropeiska regioner.

Författarna vill förklara varför de central- och östeuropeiska länderna, till skillnad från de västeuropeiska, är särskilt känsliga för detta sociala experiment: ”Man får inte glömma att medborgarna i de central- och östeuropeiska staterna, under årtionden gjort sorgliga erfarenheter av liknande sociala experiment med en i lika hög grad ovanifrån påtvingad kvasi-solidaritet och med ofrivilliga uppoffringar för vad som påstods vara alla framtida gemensamma väl… I korthet påminner dagens experiment alltför mycket om tiden under sovjetisk ockupation.

Förut styrdes Östeuropa från Kreml. Idag är det Bryssel som försöker pracka på tjeckerna sitt favoritprojekt, nämligen migrationen. Perspektivet känns först hårresande, men man vänjer sig. Framför allt kan man förstå något av bevekelsegrunderna hos sådana som Klaus, Kaczynski och Orban.

Författarna är noga med att peka ut de huvudansvariga för migrationskrisen. De finns i Europa: ”Det är bara i Europa som vi kan finna orsakerna till kontinentens egna aktuella kris och det är bara här de kan avhjälpas”. Klaus och Weigl tar avstånd från konspirationsteorier: ”Vi är definitivt inte inspirerade av några förenklade och bisarra konspirationsteorier. Vi har inte uppfattningen att migrationsströmmen styrs från någon form av konferens vid namn Bilderberg eller Davos och inte heller från någon chefsnivå i en världsomspännande koncern eller från det amerikanska statsdepartementet”.

Ej heller tror de att migrantresebyråerna skulle vara ansvariga: ”Det var inte heller de professionella eller på kort tid upplärda människosmugglarna som utlöste den nuvarande migrationen även om de i hög grad bidrar genom att elda på den”.

Impulsen var en annan. De potentiella migranterna i Syrien, Afghanistan och Somalia, i Irak, Kosovo och Albanien känner inte till hur förvirrade de europeiska eliterna är. De anar inte omfattningen av deras mångkulturalistiska svärmeri och deras välvilliga pseudohumanism… Mest sannolikt är att de nåddes av de signaler som Europa sänt ut och skapade sig en bild utifrån flera isolerade påståenden. De litade på propagandan från Bryssel där EU beskrivs som ’det förlovade landet’ och de hörde om det ’sociala paradis’ där det fanns tillräckligt med fonderade tillgångar för att sociala förmåner ska stå alla till fritt förfogande… Efter att alla dessa signaler sänts ut var det slutligen de tyska toppolitikerna som formade kronan på verket. [Merkel och Gauck] tog steget att direkt uppmana migranterna att marschera mot Europa. Till dem anslöt sig de europeiska politiker som identifierar sig med Bryssel och som tydligt visade att de menade allvar med sin mångkulturalism och med sin avsky mot nationalstaten. Påven Franciskus och hans anhängare förkunnade i ett utslag av hyckleri en ’obegränsad’ barmhärtighet… Ja, strömmen av migranter in i Europa utlöstes alltså från Europa självt, eller närmare bestämt från dem som i sitt uppenbara högmod och genom sin arrogans utger sig för och gör anspråk på att representera hela kontinenten”.

Plötsligt får jag en känsla av att för första gången begripa det där med en motsättning mellan globalism och nationalism, där globalismen representeras av Bryssel och de europeiska politiska eliter som tänker som Bryssel och, å andra sidan, nationalister som de central- och östeuropeiska ledarna, typ Klaus, samt dessa länder befolkningar.

Men här i Sverige kan man, vad jag begriper, inte använda den analysen eftersom den rågång Klaus drar mellan sig själv och exempelvis Merkel inte existerar här. Alla våra svenska politiker, utom möjligtvis Jimmie Åkesson, är Brysselvänner och Merkelanhängare. Skeptiska svenskar kan inte liksom Klaus skylla problemen på Bryssel ty de svenska politikerna är ännu mer Bryssel än Bryssel självt.

Därför måste man i Sverige göra en annan politisk analys. Vårt största problem är inte Bryssel utan det svenska politikerväldet. Och så får man inte glömma vad jag ständigt tjatar om, nämligen att migrationen inte är Sveriges grundproblem, utan bara ett symtom på den underliggande sjukan som är politikerväldets och det välfärdsindustriella komplexets människosyn.

38 reaktioner på ”Ett central- och östeuropeiskt perspektiv

 1. annagustin2@gmail.com skriver:

  Ok….men VARFÖR skulle politiker i hela Europa plötsligt vilja skicka ut :
  ”signaler och en bild om det förlovade landet ,det ’sociala paradis’ där det fanns tillräckligt med fonderade tillgångar för att sociala förmåner ska stå alla till fritt förfogande” – ?
  VARFÖR?

  Min analys är att allt hänger ihop med dagens ekonomiska system, som på grund av att den ständigt måste växa för att inte kollapsa (därav alla politikers dagliga tjat om att vi måste öka tillväxten) kräver fler människor (läs shoppingenheter).
  Politikerna samarbetar med storföretagen, bankerna och börserna för att hjälpa till att hålla igång och öka tillväxten. Ekonomismen. De har ju t o m i Sverige lagt våra pensioner på börsen.

  Vad ska de göra i länder där medborgarna redan har allting…och två och tre av allting. Vi är liknöjda, vi behöver inget mer (ok nu raljerar jag)….men tillväxten går inte i den omfattning som girigdjävlarna önskar sig…de måste göra något. Vad göra?

  Om man hjälper till med krigen i andra delar av världen och samtidigt öppnar dörren och säger välkommen hit…så har man sett till att försäkra sig om behovet av den ökade tillväxten. De som kommer och måste börja från scratch har ingenting och behöver allt….vilken drömscenarie för tillväxten. Men vilket cynism. Totalt omoraliskt mot både dem som tvingas fly sina länder och dem som här plötsligt finner sina barn i skolor där hälften inte kan svenska längre.

  Intelligensen i politikerklassen verkar inte räcka till för att tänka ut en utväg ur detta så de gör allt vad de kan för att hålla igång tillväxten… till och med raserar och vandaliserar varenda stad i landet för att byggbolagen ska få smälla upp sina likriktade glas-, stål- och betonglådor överallt….”med spännande arkitektur” som de alltid saluförs med. OCH för att hålla igång trojkan: byggbolag, banker och börsen.

  Det smartaste vore naturligtvis att tänka ut ett nytt ekonomiskt system som arbetar i harmoni med naturlagarna….alltså inget kan växa oändligt i en ändlig värld. Detta förstod man redan på 1970-talet. Den norska miljöorganisationen Fremtiden i våre händer skrev då att vi hade låtit ett delsystem (det ekonomiska systemet) sätta sig över huvudsystemet (det ekologiska systemet)…och att detta aldrig skulle gå bra. Det gjorde det inte heller…alla kan se det idag.

  Gillad av 1 person

  • Lasse W skriver:

   Precis. Det är den ekonomiska tillväxten som absolut inte får upphöra eftersom växlar är utskrivna på framtiden av det transatlantiska storkapitalet. Big finance, big media, big pharma och big oil med mera. Fler konsumenter och större marknader är ett måste! Vi är inne i ett ekorrhjul som måste hållas igång till varje pris eftersom kapitalet måste förränta sig. Invandringen är en del i det här pusslet. Jag tror inte ett dugg på teorin att politiker som Fredrik Reinfeldt medvetet vill förstöra Sverige med en stor invandring, som ibland framskymtar i debatten. Nej follow the money. Kontaktytor mellan europeiska politiker och det nämnda storkapitalet finns på ställen som Davos och Bilderberg där finansfolk från till exempel Goldman Sachs sitter med på de privata middagarna. Där har snacket gått om ”åldrande befolkningar” och liknande som berett vägen för massinvandringen.

   Gilla

  • Jonas skriver:

   Tankefelet i den marknadsekonomiska liberala idén som de inte vill tala om.
   Alla politiker sitter fast i den eviga tillväxtens värld och förstår inte tankar om att anpassa sig till ett samhälle som inte växer. Jag har försök att föra diskussioner med kommunalpolitikerna i min kommun om att i stället för att dubbla antalet invånare i kommunen så borde man kanske anpassa sin budget till den befolkningen man har. Tyvärr har jag kommit att inse att medelintelligensen på våra politiker inte räcker till för att förstå hur det skulle kunna vara en möjlig väg.

   Gillad av 1 person

   • annagustin2@gmail.com skriver:

    Så rätt Du har! Jag gick till och med in i ett parti, gick på alla möten under ett år, åkte på deras kongress och la motioner….chocken över hur värdelöst det fungerade gjorde att jag efter kongressen inte kunde slösa bort mer av mitt livs dyrabara tid på detta skräpsystem. Efter att ha bott i Schweiz så har jag kommit till insikten att ett helt folk KAN ha god självkänsla, som de har där, för att de har ett visst mått av direktdemokrati och VET att om deras politiker spårar ur, så kan de ta dem i örat och sätta stopp för vansinnigheter – det kan inte vi i Sverige.

    Gilla

  • Christer L skriver:

   ANNAGUSTIN: ”Ok….men VARFÖR skulle politiker i hela Europa plötsligt vilja skicka ut ”signaler och en bild om det förlovade landet ,det ’sociala paradis’ där det fanns tillräckligt med fonderade tillgångar för att sociala förmåner ska stå alla till fritt förfogande” – ?
   VARFÖR?”

   Denna fråga har jag, liksom du och många andra sökt svar på under lång tid. Svaret från Patrik brukar vara att det omvårdande humanitära projektet i politiken behöver klienter. Och vidare i det resonemangets riktning ligger att det inte är ekonomiskt fördelaktigt att i namn av denna humanitet öka flödet av biståndspengar ut ur landet. Desto mer satsar man på den nationella migrationsekonomin.

   Men nu är det så att så kallade NGO-grupper är en växande politisk faktor i politiken. I Sverige är regeringen ivrig att finansiera vissa av dem, som ivrar för mer invandring och för islamisering av samhället. De utövar inflytande överallt ute i kommunerna. I Mellanöstern behövs en avsevärd organisation för att åstadkomma dessa flyktingströmmar. Att hålla alla dessa migrerande människohjordar med mat och sanitet i månader och över långa sträckor, att klara ut resvägar och tillhandahålla fordon med mera med mera. Att informera om asylprocessen och olika länders villkor. Allt detta ordnas inte av de usla människosmugglarna. Istället är det humanitära NGOs som ställer upp, finansierade av intressen som vill driva på migrationen. Bakom dessa tjänstvilliga grupper står även regeringar och EU. Och resultatet av migrationen är en globalisering. Citat från FNs Peter Sutherland: ”det är önskvärt att den demografiska homogeniteten i Europa löses upp. ” Varför är det önskvärt? Jo, säger han, för människornas egen skull, men det förstår de inte.

   Vad bryr sig dessa politiker om att sortera inflödet av folk i länderna? De vill i sin ”humanitet” och främlingskärlek inte förstå att homogeniteten i en kultur är överordnad ekonomin. De vill inte förstå att det här storartade erbjudandet, ”pull-faktorn” inte bara gäller folk som flyr från vapen och förföljelse, utan även drar socialt, psykiskt och ekonomiskt missanpassade samt kriminella och andra på skilda vis oönskade i sina hemtrakter. Och även allt sådant kan organiseras.

   Patrik, liksom den tjeckiske presidenten Klaus och många andra förlöjligar det här resonemanget. Jag menar att det löjet är ett skydd för dem själva. De är rädda för att från sina utsatta positioner direkt utmana den exekutiva makt som har enorm förmåga att utnyttja vad för händelser och olyckor som pågår i världen enligt en strategi för evigt växande ekonomi. Även Trump är rädd, det får man räkna med. PK-ismen slutligen: Det som motiverar och koncentrerar PK-ismen är, som bland andra Lars Bern utvecklat, ägarna till media, som de senaste decennierna blivit så många färre och så mycket mer likartade. Varför har det blivit så? Media åtar sig att styra samhällets tankar och förstånd bort från vitala fakta, som ett led i globali-seringen: politisk passiviserande propaganda är ett annat namn: Terrorismen och den krigiska religionen islam kommer så att gynna globalismen.

   Men nu svajar och knakar hela det globalistiska projektet. Det håller inte. Ekonomin är som Annagustin säger inte överordnad allt annat, får inte, kan inte vara det.

   Gillad av 2 personer

   • Varva skriver:

    ”Ägarna till media har blivit färre och mer likartade. Varför har det blivit så?” Ja, Lars Bern skriver mycket om detta och det är inte bara media som blivit färre och istället större och mer koncentrerade utan det gäller sjukvård, läkemedel, livsmedel och ”you name it” inom ALLA områden – och vem är ägarna? Jo, storfinansen, de rikaste rika i världen, en liten klick av oerhört rika familjer. Är det att kalla det hela en konspiration? Nej det tycker jag inte. En av ”gubbarna” Rockefeller har ju själv skrivit om detta och är stolt över det. På den tiden trodde man väl inte på honom och hans hantlangare bl.a. George Soros eftersom det tycktes absurt men nu står vi där! I Sverige är vi särskilt utsatta eftersom många politiker och vanliga människor i GOD TRO (tror jag det handlar om) och nu när det så smått börjar gå upp för folk att de haft FEL så är det oerhört jobbigt för många att ändra åsikt och även rädsla p.g.a. påhopp (rasist, nazist, islamofob osv.) Vi som är ”vakna” måste ta vårt ansvar och vända propagandan och tala om vad en fortsatt massinvandring från muslimska länder, för gör vi inget omgående så kommer vi inom snar framtid bli en muslimsk diktatur. Vill vi det? Jag vet exakt vad jag tycker om det! Kom igen gott folk, vi är många som ”hänger här”, eller hur?

    Gilla

   • annagustin2@gmail.com skriver:

    JAg tror på Din analys om NGO:s. Men Du säger att ekonomin INTE är överordnad allt annat. Tyvärr så är det precis det den är….överordnad ALLT annat. Vill Du ha exempel så kan jag skicka några sidor av exempel över hur partiklättrarna bryter ner vårt samhälle enbart på grund av ekonomin (som de inte verkar förstå sig på över huvud taget).

    Gilla

 2. Magnus Furugård skriver:

  ”den underliggande sjukan som är politikerväldets och det välfärdsindustriella komplexets människosyn” finns också i Bryssel och EU har gjorts till ett verktyg för desamma. EU måste precis som många av dess medlemsländer reformeras. Back to basic.

  Gillad av 3 personer

  • Johan skriver:

   Exakt. Problemet finns i Brussel och EU måste reformeras. Nu. Inte bara för medlemmarnas skull utan även för sin egen överlevnads skull. Med nuvarande upplägg är EU dödsdömt och riskerar dra medlemmarna med sig.

   Gillad av 1 person

  • MOAB skriver:

   Så är det, när jag blev allvarligt sjuk så fanns det inte tid att förstå orsaken, antingen skar man bort det som behövde skäras bort, eller så dog patienten, det var ändå nära i 4-5 dagar. Vad sjukdomen kom sig av, det har experterna än idag inte rett ut.

   Det svenska folket kommer genom den förestående kollapsen kanske bli klokare och veta mer om sig själv, liksom jag, jag vet nu hur jag agerar när jag är nära döden och har fruktansvärt ont, jag vet att jag är hård, och tålar mig, det är positivt, men att ha varit nära döden och sett över kanten tar bort en del av livet, men det är nog det bästa svensken kan hoppas på, alternativet är döden. Om 20 år är vi klokare, precis som många folk runt om i världen som inte kan låtsas att döden och ondskan inte finns.

   Gillad av 2 personer

   • annagustin2@gmail.com skriver:

    MEN…vi skulle redan nu kunna börja prata med varandra och med alla vi känner om att vi kanske behöver ett nytt demokratiskt politiskt system? Ett system där vi medborgare får lite mer att orda om när det gäller vårt eget samhälle – och alltså våra skattepengar och därmed våra liv? Eller ska vi bara fortsätta att lyssna på cirkusen i radio och TV på dessa patetiska politiska debatter – och blunda och gå och lägga en lapp i en låda var fjärde år och hoppas att det går bra?

    Gilla

 3. Johan Löfgren skriver:

  Ja, vi skulle kanske ta hit legopolitiker från Östeuropa för att rädda Sverige. Nuvarande politiker tävlar med varandra om att sänka landet allt mer ner i avgrunden. Myndigheter drar sina strån i stacken och skyndar lydigt eller olydigt på förloppet.

  Situationen är extrem och absurd. Politikerna gillar folkets kärleksbomningar och betalar kalaset, samtidigt som de plåstrar om återvändare med ont uppsåt i sinnet. Aldrig tidigare har mitt förtroende för politiker varit så lågt som nu. Lägstanivån har passerats och det suggestiva har tagit över. Jag hoppas att vindarna från öst ska få effekt i Sverige.

  Gillad av 1 person

 4. larslindblog skriver:

  Välfärdsindustrin , och att (S) mycket länge köpt röster med olika reformer ,man får t.o.m. betalt för att vara hemma och ta hand om sina egna barn.
  Alltsammans betalas av ” de rika och förmögna ” och ”arbetsköparna ” .

  Migrationen hit av 2,3 miljoner människor från ”Långtbortistan” som skall försörjas är totalt vanvett . ( en liten detalj ; I Vallentuna har man upplåtit 30 lägenheter i det kommunala bostadsbolaget , efter drygt ett år måste samtliga badrum renoveras efter att ha fått fuktskador)
  Så där håller det på ; I går såg jag på FB ; 9-årig flicka på väg hem från skolan nersparkad av mörk kille i 16 års åldern . Samma dag såg jag bilder på en mycket ung flicka som blivit slagen och sparkad i ansiktet ,till oigenkännlighet , av ungdomar som enligt Löfven kommit för att hjälpa oss sköta våra gamla .

  Alltså ; Vad är det för fel på Svenskar som i årtionden flyttar från ”mångkulturen ” folk som ser hur gatubilden förändrats , så gott som alla har själva haft anhöriga/bekanta som råkat ut för brott ??
  Men dom fortsätter rösta på dom partier som orsakat eländet !!

  Mina höns ( 7 st .Svart Minorka) är betydligt smartare än 75 % av Svenska väljare .

  Gillad av 7 personer

   • larslindblog skriver:

    Ha-ha..men hönorna kan iaf se faror och agera. t.ex. konturerna av en hök högt uppe i skyn , föranleder ett högt varningsskrik från tuppen och samtliga höns rusar in i syrenhäcken tills faran är över. Åsynen av en hund – även en liten och kopplad föranleder höga protestsskrik och upprört kackel som lockar husse att komma rusande för att kolla vad saken gäller.
    Hönsen känner igen husses bil på långt avstånd och rusar då till rastgårdens grind och väntar på att bli utsläppta och få springa runt fritt när husse är hemma.

    Översatt till svenska väljare borde dom springa och gömma sig för 7 klöverns företrädare ,men däremot springa Patrik och DGS till mötes. ( om väljarna varit lika smarta som mina hönor alltså)

    Gillad av 1 person

 5. Christer Carlstedt skriver:

  ”Vi är alla jämlika, men vissa är mer jämlika än andra”.

  De som säger sig vara jämlikast anser att de har rätt att bestämma hur jämlika alla andra skall vara och hur jämlikt allt gemensamt skall fördelas.

  Djuren gruffar litet och tycker att dom ju också är jämlika och kunde få vara med och bestämma. Litet i alla fall.
  Ja, ja, säger grisarna.
  Det får ni.
  Vart fjärde år.
  Då får ni en lista som vi förberett med namn och allt på sådana som ni kan välja till att bestämma på gården.
  Många grisar var det på listan.
  I alla fall på valbar plats.

  De jämlikaste som nu skulle bestämma över saker och ting ansåg att de borde ha både bättre mat och dryck än de som bara var jämlika, för att de skull kunna åstadkomma något riktigt fint och bra. Bo bättre skulle dom också för de kanske behövde smälta maten i lugn och ro för att kunna göra något riktigt förträffligt.

  Ändå – Kan man tänka sig att det fanns det de på gården som tyckte att kodynga visserligen inte luktade så speciellt gott, men att det luktade fasen så mycket bättre än svinskit.

  Gillad av 2 personer

 6. TT skriver:

  Klaus, Kaczynski och Orban hänvisar till historiska erfarenheter från Sovjetisk ockupation. Just tuffare historiska erfarenheter är kanske det som brister allra mest i Sverige. Vi saknar egna mer tydliga referenser i vår egen samtidshistoria. Vi behöver bara gå till Finland för att hitta en mer jordnära inställning, vuxen ur egna historiska erfarenheter. Det är nog därför händelser som den svenska baltutlämningen och permittenttrafiken, i vår relativa isolering, kunnat växa sig så stora. Rentav växa och utvecklas till små nationella trauman.

  I övriga sönderslagna europeiska länder efter krigsslutet, fanns inte riktigt tid över för egen mer inflatorisk självförbråelse. Större ting skymde sikten. I vår relativa isolering, även efter krigsslutet, har vi därför kunnat odla myten om oss själva och den svenska godheten. Skapat oss en självbild som föregångare för en djupare form av medmänsklighet och humanism. Vårt geografiska läge har nog underlättat för oss att betrakta oss själva som lite annorlunda, rentav lite bättre. Men aldrig direkt uttalat det, annat än som högt ställda humanitära ambitioner, där Olof Palme kom att bli den som höll hårdast i godhetslansen. Och bröt väg för många efterföljare.

  Drar mig även till minnes hur massmedia alltid utmålat östsstatspolirikerna som nationalistiska bakåtsträvare i ett senkommet befriat Europa. Hur fördömelsens pilar alltid riktats öster ut. Och hur Vänsterpartiet tills nyligen ideologiskt fann vila och politisk trygghet där, ända tills muren föll samman. Och då började kritisera öst.

  Numera angriper stå-uppkomiker och massmedia gärna folket. Förr var det makten som synades på ledarsidor och från scen. Numera slår eliterna gärna nedåt, samtidigt som man kramar och omfamnar uppåt, mot den politiska makten. Just därför kunde Reinfeldt och MP regera tämligen ostört, rentav ibland ges stående ovationer, trots sina politiska gärningar. Journalister som lutade åt vänster och mot MP hade lätt för att krama och omfamna en reformerad ”högerpolitiker”. Bara det borde ge anledning till att ställa frågor. Vi har nu fått allianser av maktutövare, och allt färre synar numera makten, kanske för att man själv blivit till en del av den.

  Media har även fram till helt nyligen massmedialt gått ut med att praktiskt taget alla som söker sig till EU och Sverige utgörs av krigsflyktingar. Sammanblandningen av ekonomiska migranter och flyktingar har varit och blivit förödande för svensk migrationspolitik, och är så än idag. För inte så länge sedan stod Lövfen och lovande att Sverige inte bygger några murar mellan människor. Samtidigt passerade floder av människor över åtskilliga gränser, bara för att nå ett land långt upp i höga norden, där välfärdssystemen inte gjorde skillnad på främmande och inhemsk befolkning.

  Och ingen ställde några närgångna frågor om hur det kunde komma sig att de flesta flyktingar bestod av unga män.
  Hur kunde flykt från ett krig uppträda så selektivt? Hur kunde flyende från ett krig lämna majoriteten av kvinnor, barn och äldre bakom sig? Brukar det inte vara just yngre män som också strider? Hur ser en krigssituation ut där yngre män flyr medan de yngsta, äldre och kvinnorna blir kvar? Och varför måste man passera så många gränser, för att landa åtskilliga hundratals mil bort, innan man plötsligt ville söka asyl, men samtidigt slängt bort alla sina identitetshandlingar?

  Men media ställde inga egentliga frågor. Papperslösa blev snarare till ett massmedialt begrepp som skulle uppväcka sympati. De självklara frågorna och svaren lyser i eldskrift, men inga politiker eller journalist vill ens närma sig det självklara. Ingen ville spräcka myter.

  I stället hängav man sig åt att riva upp känslorna hos människor. För att väcka empati. Att mer krasst förhålla sig till fakta och ren logik ansågs snarare tyda på känslolöshet. Istället förvandlade sig en SVT-medarbetare till en flyktingsmugglare för att plocka godhetspoäng åt sig själv och SVT. Människor som vägrade att kortsluta sin egen logik uteslöts helt enkelt från den allmänna debatten.

  Motsvarande gällde även inom EU. En masspsykos av godhetsiver flödade ur maktens EU-korridorer. En del svenska Liberaler var inom EU extra aktiva, skolade här hemma i en Folkpartistisk tradition. Där Per Ahlmark redan på 60-talet generöst bröt ny mark och lät omvandla Södertälje till ett begynnande etniskt embryo av multikultur, innan han själv klev av och blev poet.

  Patrik söker en svensk kontext. Jag tycker mig finna många. Merkel i Tyskland ser jag mer som en anomali. Just Tyskar bär ännu på en historisk börda. Kanske vilar just hennes politik därför mer på ett Tyskt trauma. Att hon fört en slags kompensatorisk politik, för att återgälda en historisk skuld. Men det är Tyskland själv och övriga Europa som nu tvingas betala. Och det underlättas knappast av att EU i egentlig mening saknar ett gemensamt gränsskydd. Just nu litar vi mest på att Erdogan inte öppnar några kranar. Nog finns det många stenar att vända på även här i Sverige.

  Gillad av 3 personer

 7. MOAB skriver:

  Ja men Bryssel och de svenska politikerna är ju samma sak,,det är en ointressant distinktion.

  Jag måste läsa denna bok även om den väl bara bekräftar det jag själv tänker, men det är mycket intressant att de ser parellellerna med en ovanifrån påförd sanning, precis som under sovjeteran. Det som de framförallt förstår är den potentiella ondskan hos sin egen befolkning, med massinvandring så kommer det ofelbart att skapas högerextremism i östeuropa som inte kommer att lägga fingrarna emellan. Orban är det bästa vi kan få, de måste stoppa invandringen för att behålla ett civiliserat samhälle. Det måste vi också men när vi inser det är det antagligen för sent.

  Gillad av 1 person

 8. YvonneRosenthal skriver:

  Känner mig naiv, dum och vilseledd. Borde ha vetat bättre. Juli månad 2015 tillbringade jag i Wien . Der Standard ( en av de bättre tidningarna i Österrike) skrev återkommande om asylkaos i Ungern , överfyllda läger för asylsökanden. Der Standard skrev även återkommande om överfulla läger för asylsökande på den österrikiska sidan. Läger ämnade för dryga 1000 personer härbergerade nu över 4000 personer – givetvis spädbarn och barn. Människor sov på marken, hälsovådliga santitära förhållanden – toaletter duschar hade slutat att fungera.. Österrikiska Röda Korset, Läkare utan Gränser varnade för epidemier – olika former av diarresjukdomar grasserade . Man hittade fall av TBC. Amnesty. protesterade. Detta pågick under de veckor jag var i Wien. Vad stod att läsa i svensk press? Man påpekade att jag talade ” Hochdeutsch” vilket jag först tog som en komplimang. Icke så . Man menade att jag talade tyska som en tyska från Tyskland . Ingetdera stod högt i kurs – Merkel och EU. Detta var innan Brexit , EU kritik från S- märkta politiker och S-märkt media i Österike . Vad stod att läsa i svensk press?

  Gilla

 9. Sten Lindgren den äldre skriver:

  Vilka drivkrafter det rör sig om och vem som driver vad är inte så lätt att bena ut.

  Folk med olika motiv driver utvecklingen åt samma håll. Om vi börjar med moderaterna så har drivkraften sannolikt varit att med hjälp av ohämmad invandring krossa välfärdsstaten. Märkligt nog har man kunnat ingå allianser med intressen som ser ohämmad invandring som ett sätt att bygga ut välfärdsstaten i så stor omfattning att socialism införs och där en politisk elit bestämmer vad vi får äta, hur vi får resa etc.

  Med andra ord har vi haft en situation där intressen som är helt motsatta kunnat samarbeta. Vems visioner som i slutändan vinner är fortfarande en öppen fråga och det kan dröja många år innan vi ser resultatet.

  I Sverige kan man möjligen se att de som vill krossa välfärdsstaten tappat mycket mark medan de som vill driva socialismen längre vinner mark. Exempelvis bestämmer den politiska eliten över flertalet aspekter för nyanlända, man ordnar bostäder, jobb eller bidrag, vård etc. Snart kan det röra sig om 20 % av personer i landet som lever helt i beskydd av politiken, till det kan läggas ett stort antal som till viss del fångats upp av det socialistiska systemet.

  Så här långt situationen i Sverige och det här har uppstått oberoende av Bryssel, Merkel etc. Möjligen har Sveriges och enskilda politikers ambitioner inom FN spelat en roll. Bryssel och Merkel kan snarare ses som en bakgrundskuliss som applåderat våra öppna
  hjärtan.

  Var har vi då befolkningen och väljarna i Sverige? Till skillnad från människor i Öst-europa så tror fortfarande många svenskar sig leva i en osårbar trygghetsbubbla och opinionsbildning och politik gör varje dag sitt yttersta för att se till att detta synsätt lever kvar.

  Gillad av 1 person

 10. Hovs-svartare-hallar skriver:

  Intressant, och för mig är det närmast en självklarhet att det finns tydliga likheter mellan Sovjetväldet (Kreml) och EU-projektet (Bryssel).

  Bara artikelns slutkläm skulle jag formulera annorlunda:

  I stället för
  ”…ett symtom på den underliggande sjukan som är politikerväldets och det välfärdsindustriella komplexets människosyn.”

  Skulle jag skriva:
  ”…ett symtom på den underliggande sjukan som är den fanatiska post-marxistiska sekt vi kan kalla PK-ismens herravälde över politikernas sinnen.”

  Gillad av 1 person

 11. Klimathotet skriver:

  ”If you live in a country where fishing is a punishable offence without a fishing license,
  but not an illegal border crossing without a valid passport, then you have the right to say
  that this country is ruled by idiots.”
  Milos Zeman President of the Czech Republic

  Gillad av 4 personer

 12. Sture skriver:

  Patrik,
  jag råder dig att läsa Peter Krabbes blogg eller Lars Berns blogg. De har ganska överblickbara analyser över vad som händer i världen – och varför. Din analys av det välfärds-industriella komplexet är också bra men för lokal och tidsbunden.
  Allt det vi ser blomma ut idag har långa anor och kontrollen över media och journalisterna sträcker sig bakåt i tiden till åtminstone början på 1920-talet.
  Peter Krabbe har på en av sina krönikor en analys av ”Fabianismen”. Denna är mycket läsvärd.

  Gilla

  • Varva skriver:

   Helt rätt Sture. Peter Krabbes senaste krönika är också mycket läsvärd om än dyster. Det gäller således att mobilisera – vad finns att vänta på?

   Gilla

   • annagustin2@gmail.com skriver:

    Mobilisera?
    Vad vore då bättre än att byta politiskt system från det maktfullkomliga partipolitiska systemet med en elit som samarbetar med storföretagen, bankerna och börsen – till ett mer direktdemokratiskt system där medborgarna får tillbaka makten över sina liv och sina skattepengar? Jag bara undrar?

    Gilla

 13. Bo Svensson skriver:

  Globaliserings-strävandena är på helt fel spår. – Det vi skall ha istället för nationella maktcentra med inkompetenta och vilsna makthavare som spenderar våra resurser, är inte regionala och globala maktcentra med inkompetenta och vilsna makthavare som spenderar våra resurser och är ännu svårare att få demokratisk kontroll över.

  Demokratin skall inte handla om val av makthavare utan val av lagstiftare och sedan skall vi styra oss själva.

  Gillad av 1 person

  • Bo Svensson skriver:

   Och rättsordningens utformning är ingen maktfråga. Det handlar om att incitamenten för aktörerna skall resultera i att utvecklingen går framlänges: Livsmiljöns och människosläktets,

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.