Osmanerna är tillbaka

Mohamed Omar

Ja-sidan vann i folkomröstningen om stärkt presidentmakt i Turkiet. Erdogan har nu blivit i stort sett enväldig, ja, en ny sultan. Medan kalifatet i Syrien och Irak krossas, kan ett nytt aggressivt, islamiskt välde vara på väg att uppstå på gränsen till Europa i sätet för det gamla kalifatet. Under flera hundra år styrde ju osmanerna kalifatet från Istanbul.

Den arabiska våren höll på att ersätta militärdiktaturen i Egypten med en islamistisk diktatur under Muslimska Brödraskapet. Det misslyckades då general Sisi tog makten genom en kupp. I Turkiet misslyckades militärkuppen i somras. Den turkiska islamistvåren med AKP började långt tidigare och verkar kunna stå pall.

Man minns alla naiva politiker, journalister och islamologer som hyllade den turkiska, islamistvåren som ett exempel på hur islam och demokrati kunde förenas. Många ville ha in Turkiet i Europeiska Unionen. Vilken tur att man inte lyssnade på dem!

Turkiet är inte, och har aldrig varit, en del av Europa. Turkiet är en del av den islamiska världen, och under flera hundra år ledde Osmanska riket jihad mot det kristna Europa. Dess arméer nådde ända fram till Wiens portar, där de slogs tillbaka år 1683. Det är sant att Mindre Asien, området där Turkiet nu ligger, en gång var europeiskt. Men det var innan området erövrades av turkarna.

Det sägs ibland att jultomten kommer från Turkiet. Då syftar man på att Sankt Nikolaus (280-343), helgonet som är tomtens förebild, levde i Mindre Asien. Men han kom inte alls från Turkiet. Det fanns inte då. Nikolaus var grek och kom från det kristna, grekisk-romerska riket.

Europa är inte islamiskt, så vad är Europa? Den europeiska civilisationen har tre huvudsakliga källor: Aten, Rom och Jerusalem. Grekisk filosofi, romersk rätt och kristen religion. Mecka är inte med. Erdogan själv betraktar inte turkar som européer. I sitt tal i Ankara den 22 mars då han hotade Europa talade han om oss européer i tredje person: ”Fortsätter Europa på det här viset går inte en enda europé i någon del av världen säker på gatorna”, sade han.

Det här låter skrämmande likt retoriken från våldsamma, islamistiska grupper. Väst ska göra som de säger, annars… Håller den osmanska imperialismen på att vakna till liv? Det verkar så. Allt fler talar om neo-osmanismen, en ny chauvinistisk osmansk anda och politik.

Trots denna insikt ville Erdogan bli en del av EU. Förmodligen för att utnyttja unionen för sina egna syften, inte för att bidra med något till oss andra.

AKP håller alltså på att kasta av sig sin demokratiska mask. På samma sätt som Muslimska Brödraskapet efter att det tagit makten i Egypten under arabvåren. Muhammad Morsi och hans bröder ville ha islamisk lag och krossa yttrandefriheten. Kritik mot Bröderna var hädelse.

Erdogan är fräck nog att förolämpa tyskarna med anklagelser om “nazism” och annat trams. För att de inte lät hans folk kampanja bland exilturkar i Tyskland.

Varken Tyskland eller Turkiet är nazistiskt, men Erdogans islamistiska Turkiet är ändå mer likt Nazityskland än vad Tyskland är. Erdogan vägrar att erkänna det turkiska folkmordet på kristna. Han slår ner på pressen. Han fängslar politiska motståndare. Han gillar terrorgruppen Hamas. I en ny granskning kunde Sveriges Radio den 28 mars också visa att den turkiska regimen också kartlägger oppositionella i Sverige. Sultanens arm är lång.

I ett läge där spänningen mellan ett neo-osmanskt Turkiet och Europa ökar är det oroväckande att se hur stort stöd Erdogan tycks ha bland exilturkarna på vår kontinent. Lördagen den 11 mars demonstrerade tusentals turkar i den holländska staden Rotterdam. De viftade stolt med turkiska flaggor och skanderade “Allahu akbar!” Stämningen blev allt hätskare och demonstrationen övergick i upplopp.

Man undrar vad de gör i Holland om de är så stolta över sitt land och sin sultan. En sak är klar, integrationen fungerar inte. För alldeles för många invandrare, särskilt för invandrare från islamiska länder med väldigt annorlunda värderingar, är ett europeiskt medborgarskap bara ett papper.

Erdogan har rätt. Fortsätter det så här, så blir vi mindre säkra.

För det islamistiska hotet mot Europa är inte begränsat till ”småkriminella” och ”knäppgökar” som historikern Peter Englund hävdar i en artikel i Dagens Nyheter. Terrorismen kommer att försvinna av sig självt, bara vi tar det lugnt och inte överreagerar, tycks han mena.  Patrik Engellau har redan kommenterat Englunds märkliga artikel här på Det Goda Samhället den 17 april, men jag skulle vilja lägga till något. Erdogan är ingen småkriminell knäppgök från Göteborgs förorter. Det islamistiska hotet är större än terrorismen. Vi talar om stater som helt eller delvis styrs av islamisk lag, som Saudiarabien, Iran, Pakistan, Sudan, Afghanistan med flera. Och snart också Turkiet.

Terroristerna, de som är ute och gör jihad, delar grundläggande tro med miljoner och åter miljoner vanliga muslimer över hela världen. Tron på Koranen som ofelbar och Muhammed som tidlös förebild. Detsamma gäller också idéerna om islamisk lag, en islamisk stat och om en konflikt mellan islam och väst.

Terrorn är bara toppen av isberget. Under havsytan hittar vi en mycket större och djupare konflikt om värderingar, mentalitet och kultur, som inte bara kommer att försvinna av sig själv. Det krävs att vi gör motstånd.

36 reaktioner på ”Osmanerna är tillbaka

 1. gmiksche skriver:

  ”Terrorn är bara toppen av isberget”. Helt rätt. Majoriteten förväxlar toppen av isberget med själva isberget. Ingenting lärt av Titanic.
  Den europeiska PK-eliten är på ständig reträtt. Det finns fortfarande ett starkt motstånd att bryta med ett land där demokratin urholkats kontinuerligt under Erdogans tid som president. Nu är det inte längre begränsningen av politisk rättigheter, fängslandet av kritiker, framför allt journalister, avsättningen av domare och avskedandet av tjänstemän av politiska skäl som utgör gränsen som inte för överträdas för att Turkiet ska förlora sin status som kandidatland. Nu är det införandet av dödsstraffet. De får mig osökt att tänka på att samma PK-elit accepterar fullt ut att USA har dödsstraff.

  Gillad av 2 personer

   • JAN BENGTSSON skriver:

    GMIKSCHE

    !!
    Vi får väl ställa krav, med viss rätt,
    på de som vill bli medlemmar i vår klubb!

    Vilket USA knappast gjort?
    Varför bara beröra USA?
    Kina Saudi m.fl har väl samma regler?

    Gilla

   • gmiksche skriver:

    Vi får väl ställa krav på USA när USA ställer krav på oss. USA skyr inga medel, både synliga och osynliga, för att få oss och EU med i sitt fälttåg mot Ryssland. Ryssland har inte dödsstraff men USA har. Enligt EU går nuvarande röda linje just där. Men som vi lärt oss, röda linjer går att flytta hur som helst. Och värdegrunden anpassas därefter.

    Gilla

 2. Johan Löfgren skriver:

  Återigen understryker krönikan behovet av kunskap om islam – dess allomfattande system och agenda. Englund och övriga etablissemanget tycks ha stora brister i såväl kunskaper som tänkandet, vilket också äventyrar Sverige. Motståndet vill helt enkelt inte infinna sig.

  Det är också viktigt att se upp med Erdogans kompisar Ryssland och Iran. De tre länderna har förmodligen stora intressen utifrån situationen i Syrien. Exempelvis kan ett anfall mot Israel snart vara aktuellt. Den nya sultanen kan på så vis ytterligare stärka sin titel.

  Så motståndet behövs Mohamed, både här och där.

  Gillad av 2 personer

  • BjörnS skriver:

   Iran är väl inte kompis med Turkiet? Iran är shia och Turkiiet sunni. Iran stödjer den syriska regimen med vapen och soldater. Turkiet vill få bort regimen. Det finns en rivalitet mellan länderna. Möjligtvis kan de förenas i en avsky mot kurdisk separatism och numera även en till att vara till demokrati förklädda diktaturer.

   Gilla

  • ericr45 skriver:

   Återigen så visar sig svenska folkets okunskap om ”religion i allmänhet”.
   Man tycker att troende kristna är nog lite knäppa personer och muslimer, de är precis som dem, bara ännu lite mer knäppa..
   Den reella skillnaden dessa grupper emellan passerar fullständigt obemärkt.
   Just nu.
   Men om 25 år, då lär den uppenbaras, den hårda vägen!

   Gilla

 3. Sten Lindgren den äldre skriver:

  Beklämmande utveckling som bygger på två förutsättningar:

  • Maktgalna och hänsynslösa ledare
  • Primitivt tänkande och lätt-manipulerade väljare

  Jag tycker vi som individer i väst ska göra två saker:

  • Bojkotta politiker som Merkel och Reinfeldt som hyllar Erdogan
  • Undvika att gynna pizza-bagare, köpmän och liknande i väst som hyllar Erdogan

  På det politiska planet behövs en rejäl skärpning från europeisk sida, detta påverkar vi i våra framtida politiska val

  Gilla

 4. Jan Hyllengren skriver:

  Enligt Kronen-zeitung så röstade 73% av de österrikiska turkarna JA och på goda grunder kan vi anta att andra exilturkar röstat JA i ungefär samma utsträckning. I så fall är det tänkbart att det var exilturkarna och deras dröm om ett respekterat och starkt Turkiet som gav Erdogan segern. Hursomhelst så uppfattar exilturkarna Erdogan på ett annat sätt än invånarna i t.ex. Istanbul.! Det får mig att fundera på det där med dubbla medborgarskap och även om de med dubbla medborgarskap ska genomgå militärutbildning och därefter krigsplaceras.

  Gillad av 5 personer

  • skaaning skriver:

   Spot on! Hur charmigt känns det att det är turkar i Europa som just infört det nya Ottomanska kalifatet??? Vad säger det om oss och hur korkade vi är?

   Gilla

  • JAN BENGTSSON skriver:

   Kanske tom drömmen om det EUropeiska Kalifatet…
   Inga Muslimer i det militära försvaret, enbart civila uppgifter.
   Dags att slopa dubbla Medborgarskap!
   Vill man vara svenskar, eller inte?

   Gilla

 5. Anders skriver:

  I längden blir frågan om Turkiet kan kvarstå som Nato-land givet hur man förhåller sig till Europa. Kan ett europeiskt land åberopa art 5 om stöd vid behov och kan Turkiet göra samma sak? Retoriken från kalif Erdogan är helt besinningslös och han verkar ha stora delar av sin befolkning med sig i denna retorik. De antidemokratiska åtgärderna likaså. Går Turkiet att lita på i förhållande till Ryssland tex? Enligt artikel nedan har USA börjat flytta sina kärnvapen från flygbasen Incirlik till Rumänien pga instabilitet i relationerna mellan Turkiet och USA.

  Att Turkiet nu skulle kunna bli ett EU-land är uteslutet. I Österrike är man helt på det klara vilken typ av land Turkiet är.

  Gillad av 5 personer

 6. Rickard skriver:

  Eddie, har du läst Johannes Anyururs nya roman? Det vore intressant med en recension från din sida. Anyuru konverterade till islam för tio år sedan. (Född i Sverige av svensk mamma, så han är en Henrik Larsson-svennebanan egentligen, även om han gärna leker Malcolm X). Men han verkar på senare tid ha fått uppenbara problem med sin tro på de psykopatiska sagorna från 600-talet. Precis som du gjorde, så klamrar han sig fast vid sufismen; men den är ju knappast representativt för islam idag. Det som dominerar är ju salafism. Men i stället för att konfrontera sig själv med vad i koranen det är som möjliggör denna mördarideologi, så skyller Anyuru på svenskarnas trångsynthet. Romanen är bland det mest rasistiska som skrivits på svenska. Svenskar utmålas genomgående som trångsynta, hatiska, omänskliga. Det är helt bisarrt att läsa. Han visar absolut noll förståelse för att många svenskar är brydda kring de förändringar som samhället genomgått i rekordfart – förändringar som i regel varit till det sämre. Jag skulle gissa att denna spya till roman är början på slutet för Anyurus ”författarskap”. Bara den mest självhatande och indoktrinerande falangen av kulturvänstern kan finna något att hylla i detta undermåliga alster. Det enda sättet för Anyuru att bli relevant är att lämna islam. Du brukar ju skriva att de flesta konvertiter som växt upp i den svenska kulturen lämnar islam förr eller senare, eftersom islam i grund och botten är så väsensskild och främmande för oss. Ska vi gissa på att Anyruru står där med den vita, virkade kufin i hand inom tio år, gör avbön, och säger att han ångrar sig. Eller så är han helt enkelt för korkad för det. Han verkar tyvärr rejält knäpp.

  Gilla

 7. Lennart Bengtsson skriver:

  En viktig analys. Det är den islamska missionsrörelsen, Dawa(h), som är problemet eller det verkliga isberget och det stora problemet på sikt. Jag rekommenderar läsning av Ayaan Hirsi Alis senaste bok om Dawa(h). Huruvida den kommer att översättas till svenska återstår att se. Sannolikt håller man på och försöker avgöra om boken är politiskt korrekt ( dvs farlig) eller inte.

  Gilla

 8. ramonafransson skriver:

  Onej då! Vi delar bara ut blommor och kärlek så blir islamisterna som oss! (Ironi)
  Tack Eddie, och jag delar till min sida i hopp om att mina följare läser och delar för om vi inte minns vår historia kan vi inte heller förstå vår framtid, om vi vill ha den i demokratisk anda.

  Gilla

 9. Gösta Oscarsson skriver:

  Om Mohamed Omars artikel är rätt – och mycket talar för det – så framstår Sveriges nuvarande fokusering på risken för terrorism bland ”papperslösa” som verklighetsflykt. Vår elit flaxar hit och dit med utgångspunkt i vad som just nu råkar placera sig på agendan och där man därför behöver visa handlingskraft. Det saknas övergripande analys och uthållighet. Och i denna förtvivlade situation så får den kvalificerade diskussionen inte plats i den etablerade politiska och mediala verkligheten. Hur skall då en tänkande politiker få ”folkligt gehör” för en obehaglig diskussion om obehagliga problem. Sveriges stora problem är alltså att det inte finns fora för inopportuna diskussioner. Det räcker inte med Det Goda Samhället och de andra kämparna på barrikaderna. MSM måste fram och hur skall detta gå till? GPs ledarsida räcker inte. En kulturrevolution tar tid.

  Gillad av 2 personer

 10. Gösta Johnsson skriver:

  Turkiet platsar inte i Europa och – hoppas jag – kommer aldrig att bli medlem av EU. En del ledande politiker – typ Carl Bildt – vill ta in Turkiet i EU men då ( tror jag) på grund av dess geopolitiska läge med kontrollen över Bosporen och in-utfart till Svarta Havet. Det är dock av mindre betydelse än den skada på vår kultur, vårt demokratiska styrelseskick och våra traditioner inom EU-sfären idag som ett medlemskap skulle betyda för framtiden. Bara det att man förespråkar Sharialagstiftning talar definitivt emot Turkiet i EU.
  Utvecklingen nu – efter folkomröstningen den 16/4 – går ju i helt fel riktning och borde vara – och bli – en väckarklocka även för Carl Bildt och hans gelikar i denna fråga.

  Gillad av 1 person

  • Sten Lindgren den äldre skriver:

   De ledande personerna inom EU ska man inte ha förtroende för – de har inte lämnat sandlådestadiet ännu. Ett exempel: En strömning inom EU, som bl a företräds av presidentvalskandidaten Emanuel Macron, är att Storbritannien inte ska få ingå i den inre marknaden efter BREXIT. Detta säger man samtidigt som man avser behålla möjligheten för flera icke-medlemmar i EU, som Norge och Island och i viss mån Schweiz, att fortsatt ha tillgång till den inre marknaden. Risk finns väl att en del byråkrater får för sig att man ska ”kompensera” bortfallet av Storbritannien med att få in Turkiet.

   Gillad av 1 person

 11. salrol skriver:

  Betr Österrike: Deras åtgärder mot islamism är omfattande och riktar sig inte enbart mot Turkiet. Österrikes hållning till islamism har grundlagts av flytten av något typ ”Europas Islamska Centralorganisation” från Holland till Wien för ett par år sedan. Denna organisation har en samordnande funktion över Europa, tar hand om inomeuropéiska hallalskatter, donationer, religiösa skatten etc, men förmedlar även bidrag till moskéebyggen mm med medel där ursprunget är just Turkiet, som i sin tur är mellanhand för Gulfstaterna resp Saudiarabien.

  Således har Österrikes parlament för att mota ”olle i grinden” beslutat om en mängd åtgärder som vad jag vet nu är satta i kraft, märkligt nog utan förväntade kravaller. Modellen är sannolikt hämtad från Angola, där all islamism upphörde abrupt för några år sedan. Angola är f ö värt ett separat inlägg.
  * 80 moskéer stängdes.
  * Moskéernas imamer med familjer utvisades efter att deras arbetstillstånd drogs in.
  * Koranen får endast finnas med tysk text.
  * Predikningar i moskéer m fl får endast ske på tyska
  * Moskéer får inte byggas eller drivas genom finansiering av utländska bidrag.
  * Imamer (andra anställda) får inte lönefinansieras genom utländska bidrag
  * D o gäller även aktivitéter inom kultur, utbildning.
  * Begränsningar av när och hur ofta resp hur högt böneutrop sker
  * Sekularitét. Det lär även införts förbud mot att bära religiösa markeringar på allmän plats och inomhus i offentlig miljö. Likaså lär anställda i kommunal resp statlig verksamhet inte få bära religiösa markeringar. Kan här blandat ihop med annat land.

  Även Kina har infört liknande regler. Där har man gått ytterligare ett steg, då odlande av långa skägg (markering av radikalism) förbjudits och att text för predikning vid fredagsbön skall godkännas av myndigheterna innan de utförs. Vill minnas att om detta inte sker stängs moskéen. Madras-skolor förbjuds. I offentlig miljö (t ex skolor) får inga religiösa markeringar bäras och barn omhändertas av myndigheterna, och sätts i internatskolor, om de inte kommer till de allmänna skolorna.

  Gillad av 2 personer

   • Göran skriver:

    ”…barn omhändertas av myndigheterna, och sätts i internatskolor, om de inte kommer till de allmänna skolorna.”

    Jag har svårt att förstå att folk i Sverige vill ha sina barn i den äckliga socialistiska indoktrineringsfabriken som svenska skolor är från förskola till och med universitet. Det är delvis denna indoktrinering som gör att vi har den situation vi har i Sverige idag.

    Gilla

  • Anders skriver:

   I Österrike har man insett vilka man har att göra med. kanske kommer den insikten även till oss men det lär dröja eftersom vi måste höra statsministern (av olika färger) stå och upprepa ”har varit naiva” några ggr till. Eller så har vi blivit en del av kalifatet innan dess.

   -den humanitära stormakten med så många utmaningar…

   Gilla

   • MOAB skriver:

    Hm, det kan jag förstå, kan man skriva något i stil med att hjälpa det parti som pekat på problemen under ett årtionde?

    Gilla

   • MOAB skriver:

    Tycker faktiskt att detta är intressant eftersom jag inte ser det som partipolitik, V eller Mp, M eller S, eller C eller L, det är partipolitik, men här har vi att göra med något annat, när sklijelinjen är så tydlig, det liknar mer valet i Egypten med MB på ena sidan, eller när nazisterna kom till makten i Tyskland. Jag tycker inte det kan reduceras till att kallas partipolitik, jag tror själv det handlar om vårs lands överlevnad, SD och T.ex Trump representerar det enda motstånd som finns, med de tyvärr stora vårtorna.Nå, jag kan förstå att du inte har lust att sättas i facket SD-stödjare av vår vidriga mediakår. Jag är långt från en typisk sådan heller.

    Gilla

 12. Thomas Åkerblad skriver:

  Denna mycket intressanta kommentar är från The Economist:
  ”We in the West watch in amazement as the Turks vote themselves into a dictatorship. Which, I think, shows how difficult it is for us to understand the Islamic mindset. Radicalism aside, Islam is an authoritarain religion — and the more religious a Muslim, the more open to authoritarianism he/she tends to be. This can be true of even the most peaceable, well-intended Muslim. It creates a fundamental conflict between Islam and a democratic policitcal society, which we may be naive in believing can be overcome.”

  Gilla

 13. Bengt Asp skriver:

  Kan man diskutera jihadism och bortse från teologin? Imamerna lyser med sin frånvaro i debatterna. Jag hävdar att det är de som ska ta tag i frågan.

  Egyptens majoritet är sunnitisk och tillhör därmed de 87 procent av världens mest ortodoxa muslimer varifrån Al-Qaida och IS utgått. President Al-Sisi manade – i ett tal vid Al-Azhar universitet 28 december 2014 – till kamp mot islams extremistiska ideologiska överbyggnad som han ansåg måste kunna kritiseras. Presidenten adresserade då islams normerande lärde: ”Otidsenliga tolkningar av ideologin, har blivit heliga i sig… man måste syna ideologin utifrån, för att kunna agera gentemot den religiösa diskursen”. Han provocerade med frågan: “Är det ens otänkbart att 1,6 miljarder skulle kunna döda världens befolkning på 7 miljarder för att sedan kunna leva vidare själva? Vi har nått en punkt då den ideologin är fientlig mot hela världen.” Så vände han sig till Storshejken av Al-Azhar, al-Tayed: “Du bär ansvar inför Allah! Hela världen väntar på dina ord. Den islamiska nationen slits sönder i två delar och går mot sin egen undergång.” Därmed la han ansvaret på teologerna. I väst förbiser vi dock detta. Här säger vi att jihadism inte har med islam att göra. Frågan är mycket prekär då man de facto inom islam delar upp världen i ”islams hus” eller ”i krigens hus”. Något mellanting finns inte.

  Gilla

 14. Thomas Åkerblad skriver:

  Hittade det här intressanta citatet som belyser skillnaden i tänkande mellan islam och Västerlandet:
  ”The late ”moderate” leader Hashemi Rafsanjani once told an American journalist that if Iran attacked Israel with nuclear weapons, they ”would kill as many as five million Jews,” and that if Israel retaliated, they would kill fifteen million Iranians, which would be ”a small sacrifice from among the billion Muslims in the world.” He concluded that ”it is not irrational to contemplate such an eventuality.”
  Citatet från denna länk: https://www.gatestoneinstitute.org/10233/north-korea-iran

  Gilla

  • gmiksche skriver:

   Trovärdigheten hos amerikanska journalister är lika begränsad som hos den svenska journalistkåren. För att komma till den uppfattningen räcker det med att läsa någon amerikansk dagstidning under längre tid.

   Gilla

 15. Johan skriver:

  Första gången jag besökte Turkiet var 1987. Då såg man överallt Kemal Ataturks porträtt uppsatt på väggarna i restauranger, frisörsalonger, stationer osv.
  Undrar om inte dessa bilder numer ligger i en byrålåda. Många har försökt minska islams inflytande. Han kom längst. Även han misslyckades…

  Gilla

 16. pettersonaxeagentlemansgentleman skriver:

  Så sant som det är sagt – Turkiet är inte och har aldrig varit en del av Europa.
  Punkt slut.
  Andreas.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.