Du kan själv göra något för svensk kultur

Mohamed Omar

FN:s organisation för utbildning, vetenskap och kultur, Unesco, sätter ihop listor över något man kallar ”det immateriella kulturarvet”. Det rör sig om uttryck, traditioner som kunskaper, men också de instrument, föremål och platser som hör ihop med dessa.

Sedan ett par år tillbaka samlar Institutet för språk och folkminnen in sådana förslag till en nationell förteckning. Sång och dans runt midsommarstången är ett uttryck som förts upp som förslag över immateriella kulturarv i Sverige.

Norge har nominerat folkmusik och dans från området Setesdal. Den svenska regeringen har däremot valt att inte nominera vidare förslagen till Unescos internationella listor. Orsaken är att man vill undvika ”värdehierarkier”.

Det betyder att man hävdar att ett visst kulturarv eller en viss tradition skulle vara viktigare eller ha större betydelse än en annan. Miljöpartisten Per Ohlsson Fridh är statssekreterare på kulturdepartementet. Han säger så här:

”Det är ganska många gånger problematiskt att hävda att ett visst kulturarv eller en viss tradition skulle vara viktigare eller ha större betydelse än en annan. Det tycker vi, i nuläget, att det inte finns anledning att göra, att inordna dem i en sådan typ av värdehierarki”, säger Ohlsson Fridh till Sveriges Radio (11/4).

Man kan undra vad man ska ha ett kulturdepartement till, eller överhuvudtaget en kulturpolitik, om man inte får värdera kulturuttryck. Det typiskt svenska, det som alla svenskar känner till, som sång och dans kring midsommarstången, är så klart värdefullare, än perifera uttryck som få svenskar känner till och som inte har en lika lång historia.

Det är lathet och slarv att inte ordna och värdera.

För oss svenskar är det svenska kulturarvet värdefullare än andra länders kulturarv. Visst kan det finnas enskilda svenskar som tycker att kurdisk och somalisk kultur är värdefullare, särskilt de som har släktbakgrund i dessa kulturer, men för svenskarna som grupp är det svenska kulturarvet viktigast och värdefullast. Om den svenska staten inte sätter svensk kultur främst, vem ska då göra det?

Men betyder detta att vi svenskar måste förakta andra kulturer. Inte alls. Det är dock en skillnad på min och din. De allra flesta föräldrar känner starkare för sina egna barn, även om andra barn är mer begåvade och mer framgångsrika. Det är inte en känsla som är grundad i prestationer utan i det enkla faktum att det är ”mitt barn”. De flesta svenskar tycker mer om Sverige än andra länder, inte för att det är överlägset andra länder, vare sig man mäter BNP eller något annat, utan för att det är deras land. Detsamma gäller språk; jag föraktar inte det franska språket. Tvärtom, jag högaktar det, men jag har en starkare känsla för svenskan eftersom det är mitt.

På samma sätt som våra egna barn är vårt ansvar, i högre grad än vi har ansvar för andras barn, så är svensk kultur vårt ansvar. Så svaret på min fråga, vem som ska ta hand om den svenska kulturen om inte staten gör det, är: svenskarna.

Det är upp till varje svensk som känner ett sådant ansvar att hålla vår kultur levande och föra över den till sina barn. På samma sätt som föräldrar i andra kulturer värnar sin och förmedlar den till sina barn. Uppenbarligen har vi en statssekreterare på kulturdepartementet som inte orkar ordna och värdera och som inte känner något särskilt ansvar. Han verkar ha glömt att det är Sveriges kulturdepartement han sitter i ledningen för. Inte något annat lands.

Så har ju vi moderna svenskar ett oikofobiskt drag, något som etablissemanget gjort vad den kunnat för att underblåsa. Det vill säga vi tycker att andra kulturer är så intressanta och märkvärdiga, samtidigt som vi ignorerar eller nedvärderar vår egen kultur och historia. Ja, som Mona Sahlin sa en gång: ”Jag tror att det lite det som gör många svenskar så avundsjuka på invandrargrupper. Ni har en kultur, en identitet, en historia, någonting som binder ihop er. Och vad har vi? Vi har midsommarafton och sådana töntiga saker.”

Om vi tycker att våra egna traditioner bara är töntiga och saknar värde, hur ska vi då förvänta oss att de som kommer hit ska kunna integreras? Tycker man att integration är bra, ja, då kanske man ska börja med sig själv, genom att lära sig och leva svenska traditioner. En sak man kan göra för ”det immateriella kulturarvet” är att vårda snapsvisorna. Det är lätt, ganska billigt och framför allt roligt.

Man behöver inte hålla sig till kräftskivor, jul- och midsommar, för att sjunga snapsvisor. De kan sjungas året om. Det är bara att gå till Systemet och köpa en flaska O.P. eller Bäska, bjuda sina vänner och ställa fram ett brännvinsbord, det vill säga ett enklare smörgåsbord. Det kan vara bröd, några bitar ost, sill och korv.

Det finns gott om sångböcker med massor av snapsvisor, även på nätet. Men extra roligt blir det förstås om man skriver egna till någon känd melodi. Det finns en visa som ligger mig särskilt varmt om hjärtat. Den tar nämligen upp skillnaden mellan svensk kultur och islam. Jag kan känna igen mig, jag tycker om att ha fez och så var jag ju muslim under många år. Nu har jag lämnat islam. Visan heter ”Jag tänker sälja min dromedar” och sjungs till melodin ”När månen vandrar på fästet blå”:

Jag tänker sälja min dromedar,
jag tänker flytta till Norden.
Vem vill va’ bosatt uti ett land
där man får ligga till borden.
Nu konverterar jag här på stabben,
jag vill ha akvavit till kebaben.
Var ingen mes… Fyll upp din fez!

Det här ska inte tolkas som att jag förordar kebab på brännvinsbordet! Nej, det ska vara korv och sill. Vi får dricka snaps, det får inte muslimen. Jag är glad att jag inte är muslim.

Eftersom snapsvisor skrivs efter kända melodier kan man bli nyfiken och lära sig originalsångerna och lite om vilka som skrivit dem. Det kan vara bildande att äta, dricka och ha roligt!

38 reaktioner på ”Du kan själv göra något för svensk kultur

 1. Agneta Berglöw skriver:

  Ja att man kan ha Alice Bah Kunke som Kulturminister o denne Per Ohlsson Frid som statssekreterare på Kulturdepartementet gör mig mörkrädd.
  Sverige har ett fantastiskt kulturarv.Från Hällristningarna i Bohuslän,vidare till författare o diktare som Fröding Stagnelius Ferlin Lagerlöf Strindberg för att nämna några.Musiker av alla de slag vars verk spridits över hela världen.För att räkna upp något som är så självklart att vara stolt över.
  Men det är så typiskt för socialdemokratin,vänsterpartiet o nu hitte-på-partiet Miljöpartiet.Man skall inte ha några traditioner,inte vara stolt över sitt land sin historia.
  OT jag har en svägerska(vänsterpartist ut i fingerspetsarna) som har lärt sina barn att inte tacka! Staten skall hålla oss under armarna med bidrag från vaggan till graven.

  Gillad av 2 personer

  • Anne-Hedvig skriver:

   Idioti! 😦
   Ikke ditt innlegg altså, men disse håpløse og destruktive PK-ideer. Er folk tomme i hode og sjel, kan de fylles med makthavernes program – det er nok tanken som ligger bak nedrakkingen.

   Gilla

  • Hedvig skriver:

   @ Agneta Berglöw 19 april, 2017 kl 05:39

   Medges att kulturminister Alice Bah Kuhnke och hennes hantlangare är en katastrof för svensk nordiskt kulturarv. Men katastofen hade redan inträffat under tidigare regeringar. Läs t ex . handboken för svenska museer och kulturinstitutioner ”Att störa homogenitet”, 2013 med Anna Furumark som redaktör. Du hittar ett antal kända vänsterextremister som författare av ingående artiklar som t ex Mattias Gardell.

   http://www.nordicacademicpress.com/bok/att-stora-homogenitet/

   Det här var inget som diskuterades av den dåvarande kulturministern Lena Liljeroth- Adelsohn eller av några kulturjournalister.

   Vi har ett fantastiskt kulturarv i den isländska Eddan, som litteraturprofessor Lars Lönnroth i ”Den poetiska Eddan” översatt väsentliga delar av till modern svenska.

   Samme Lönnroth slog för flera år sedan i recensionstidskriften Respons larm om att Sverige tackat nej till att medverka i FN-projektet om vikingatiden. Sverige (läs Riksantikvarieämbetet) hade tackat nej, medan bl a Norge och Danmark tackat ja. För några år sedan hade sedan British Museum en stort upplagd Vikingautställning, där Sverige också lyste med sin frånvaro.

   Men nu kommer snart ett privat professionellt Vikingamuseum att slå upp sina portar på bästa plats på Djurgården i Stockholm. Och räcka lång näsa åt våra politiker i sjuklövern!

   https://www.svd.se/nytt-museum-ska-krossa-vikingamyten

   Härom söndagen läste jag i SvD Kultur ett stort uppslagen artikel med fantastiska bilder av det snart färdiga museet. Tyvärr hittar jag ingen länk dit, men var säker på att jag kommer att bli en flitig besökare. Och ta med mig alla barn, barnbarn, vänner och bekanta. Dessutom tipsa alla Sverigebesökare som jag kan nå, att äntligen kan turister besöka Sveriges första verkliga Vikingamuseum. En världsattraktion!

   Gilla

 2. Bo Svensson skriver:

  Värt att spara på i nordisk kultur är ju de värderingar som vi kommit fram till under årtusenden av begrundan och som fortsätter att utvecklas. Nu handlar de om att man bör vara redlig, ärlig, öppen, pålitlig, medkännande, välvillig, generös, intelligent, konstruktiv, energisk, flitig, modig, vidsynt, gladlynt, flexibel, omdömesgill, ansvarsmedveten och så är det inte helt fel att också vara ung, frisk, vacker och spänstig. Har man tillräckligt av dessa egenskaper, flyter man lätt upp till goda positioner i samhället och får ett rikt och givande umgänge.

  Har man istället allt för många av egenskaperna asocial, lömsk, dolsk, opålitlig, brutal, grym, sniken, korkad, destruktiv, slö, parasiterande, feg, inskränkt, gnällig, dyster, slapp, rigid, flummig, ansvarslös, fet, trög och ful, trycks man allt längre ut i marginalen och släpps kanske inte ens in på krogen.

  Detta gäller såväl nordbo som asiat eller afrikan.

  Detta är alltså kärnan i Nordisk kultur, en som vi kan vara stolta över. I andra regioner råder andra värderingar. Det finns trakter där mördare och pedofiler bestämmer tonen och dikterar religionen och trakter där det är helt i sin ordning att vinna rang och respekt genom hot och våld istället för som under civiliserade förhållanden, genom att vara duktig och trevlig.

  Gillad av 1 person

   • Anne-Hedvig skriver:

    En (norsk) professor i nordiske språk som jeg kjenner godt, snakker om det svenske språkets ‘grandezza’! Her hjemme har vi jo drevet og rotet med målet vårt i over hundre år – følgen er full forvirring.
    Min mor gjennomlevde rettskrivningen 1907 da hun begynte på skolen – deretter 1917 – 1938 – 1959. Og nå etter hennes tid 2002 (mindre justering).
    Ikke noe å ta etter – dere kan være glade for Svenska Akademien som har tatt vare på språktradisjonene.

    Gilla

   • Kristian skriver:

    Anne-Hedvig:
    Må så vara, men Juster och Diesen i ”Skoleskesjen” (om vansinnespåfundet ”Samnorsk”) är och förblir en av mina favoriter.

    Gilla

  • Det röda pillret skriver:

   Bo Svensson:

   Tack för en av de bästa kommentarerna på länge.

   Särskilt det där om att ”Det finns trakter där mördare och pedofiler bestämmer tonen och dikterar religionen och trakter där det är helt i sin ordning att vinna rang och respekt genom hot och våld istället för som under civiliserade förhållanden, genom att vara duktig och trevlig.”

   Undrar vilken mördare och pedofil och religion som åsyftas…

   Gilla

 3. Kim skriver:

  ”Man kan undra vad man ska ha ett kulturdepartement till, eller överhuvudtaget en kulturpolitik, om man inte får värdera kulturuttryck.”

  Det kan man verkligen undra! I Sverige verkar dock personer som borde värna den svenska kulturen istället ha fått i uppdrag att förminska den. 2015 hävdade Ingrid Lomfors, chef för Forum för levande historia, att det inte finns någon inhemsk svensk kultur när hon föreläste vid regeringens migrationspolitiska inspirationsmöte ”Sverige tillsammans”. Det visar på både djup okunskap och en enorm brist på respekt för det egna kulturarvet. Samma inställning demonstreras av Alice Bah Kuhnke, som inte förstår att förvalta svenska muséers kulturhistoriska samlingar.

  Jag får erkänna att kulturdepartementets rädsla för ”värdehierarkier” gjorde mig bedrövad. Jag håller nu på att bygga upp en blogg, som jag tänker mig kan bli ett forum för kunskapsutbyte och diskussioner kring det svenska kulturarvet. När landets ledande skikt har fixerat sig vid att förringa vårt kulturella arv får vi själva se till att kunskapen om svenska traditioner, sedvänjor, berättelser och språkmönster bevaras.

  Gilla

 4. Vimsan skriver:

  Hahahaha:) M.O. är glad i sina snapsvisor.
  Kan han skriva en om Löfven, Sahlin, Fridolin och liknande töntiga människor?

  Gilla

  • Hortensia skriver:

   Den finns väl redan? Julklappssäcken, full med stöldgods, presenterades av tomtematronan Andersson själv redan igår… 😉

   Hej, tomtegubbar, slå i glasen och låt oss lustiga vara!
   Hej, tomtegubbar, slå i glasen och låt oss lustiga vara!
   En liten tid vi leva här, med mycket möda och stort besvär.
   Hej, tomtegubbar, slå i glasen och låt oss lustiga vara!

   Gilla

  • Anne-Hedvig skriver:

   Når det nå snart blir mildere i været, kan man ta med vinen og maten ut og ‘vila vid denne källa’ (håper svensken ble rett). Bellmann er verd å få med seg!

   Og ‘Gubban Noa’ kan hvert barn i Norge 🙂

   Vi leste et utvalg svensk litteratur på skolen (+ dansk). Dette i norskfaget.
   Hvem kan glemme Karin Boye, – og diktet ‘Död amazon’?
   Pär Lagerkvist betød mye for meg i en vanskelig tid.

   Bare noen små drypp av svensk kultur – sett fra andre siden av Kjølen….

   Gilla

 5. Göran skriver:

  Det enda politikerna vill betrakta som kultur i Sverige är att betala 100 % i skatt och le glatt åt det och betrakta alla andra som betalar mindre än 100 % skatt som missunnsamma personer. Hurra för slaveriet.

  Gillad av 3 personer

 6. Gunilla skriver:

  Sverige har historiskt o traditionellt nedvärderat historia och har därför mycket dåliga kunskaper i ämnet. I o med vår ‘nära’ relation med Sovjet o vänster-ideologi skulle historia o kultur anses fult o stå för oönskad borgerlig-konservativ politik. Sverige är fortfarande djupt präglat av m’Palme-ism’. Längre tillbaka är det förståeligt att gärna imponerades av andra länders (på kontinenten) kultur då Sverige forrfarande var en lortig fattigbakgård i Europas utkant. Måmga dokument finns från utländska besökare om landet Sverige som de möttes av unde 16,-17,-o 1800-tal. När man häromåret inom FN ville ha ett dokument för kultur,- och historieskydd av Tempelnerget använde man enbart den islamska benämnongen al-Aqsa. Övriga europeiska lönder reagerade mot detta o godtog inte dokumentet medan Sverige avcepterade. För Sveroge var okunniga om ‘det finstilta’ i detta utan trodde att de andra var dumma som inte skrev under. Vi saknar helt enkelt historiska kunskaper o gör gång efter annan bort oss internationellt o visar vår okunskap. Jag har ofta undrar vileknnkultir vinegentlogen har kvar. Jag förstår mer o mer att många ‘lönner’ sog svenska men saknar stor del av det jag (t.ex)) förknippat med svenskt. Vi lever i olika Sverige. Men jag har kommit fram till att jag kan inte klandra dessa. De könner sig svenska (enligt sin ‘bild’). Många i Sverige har aldrig varit på landsbygden o kan intr vår flora utan har bara bott i betong-förort. Men måste man känna till landsbygden för att ‘vara’ svensk? Starkare kulturer tar också över svagare (där den ‘vi känner’ svenska är den svagare). Sverige är redan mycket förändrat o det kommer att fortsätta. Hur värdefullt är det egentligen att veta vem Lasse Lönndahl, Brita Borg, Tore Skogmam m.fl föredettingar är/var? Eller Hugo Alven eller Tessin d.y o d.ä. Corrrct me if I am wrong men jag har börjat fundera i omvärderande termer.

  Gilla

  • Anne-Hedvig skriver:

   Til og med jeg i Oslo vet da om Hugo Alven og Tessin d.e. og yngre!
   Ang. kulturutsyn i gymnaset: vi leste ‘grekisk lyrik’ utgitt og kommentert ved universitetet i Lund. Jeg har den lille boken ennå.

   Gilla

   • Gunilla skriver:

    Jovisst; och det är ju bra. Men min frågeställning var mera: måste man kunna detta för att känna/kalla sig svensk? Sverige o svenskarna är ett identitetslöst land/folk med mycket lite intresse för vår egen (som kanske fanns em gång) kultur. Vi kanske inte har mera än snapsvisor, midsommar o ‘fredagsmys’. Jag undrar. Vad är svensk kultur? Stå i kö; inte mörda sin fru eller döttrar; jämlikhet mellan kön etc? Jamen det är väl självklara globala värderingar för ett samhälle som vill kalla sig civiliserat. För det är väl inte sådana globala självklarheter vi ska behöva krympa till att enbart vara svensk kultur?

    Gilla

 7. MartinA skriver:

  Jag tror att sverige är för stort för att det verkligen skall finnas svensk kultur. Snarare finns det saker som byråkrater bestämt skall betecknas svensk kultur för att kunna producera mer makt och mer våld från befolkningen.
  Jag tror tradition per nödvändighet är lokal. Eller så finns det ”svensk” kultur idag. På grund av att vår kultur är så fruktansvärt stympad av massmedia. Processen går ända tillbaka till boktryckarkonsten. Eller kristendomens och skriftspråkets införande om man ska vara noga. Den orala traditionen och hantverkens och byggnadskonstens lärlingsöverföring var per nödvändighet lokal. Och gav max mängd mänskligt uttryck per capita och max mängd mänskliga traditioner och variation per population. Massmediateknologierna har tillåtit färre och färre personer att bestämma vad fler och fler skall tänka och känna. Vilket har fått till följd att variationen och den lokalt förankrade traditionen har utarmats och försvunnit och ersatts av färre och färre rena makt och manipulationsexperter.

  Gilla

  • Anne-Hedvig skriver:

   Ja, og lære sine barn den svenske kulturarven! Får svenske småbarn lest ‘Kattresan’ for seg lenger??

   Det er i trange tider at kulturarv og ånd består sin prøve – det var tydelig i Norge under okkupasjonen. Løftet motet og økte samholdet blant ‘gode nordmenn’ (ikke-NS) – sang og musikk i skole og hjem ikke minst.

   Og svenskene er virkelig presset nå fra indre fiender – samhold gjør sterk og styrker egen identitet, da som del av det større. Sunn nasjonalitet (være glad i sitt land) er det ikke noe galt i – det er når det tipper over i hovmod som ‘humanitære stormakter’, kriger for å øke statens livsrom, se seg som bedre enn andre nasjoner o.l. at det blir forkastelig.

   Gilla

 8. JAN BENGTSSON skriver:

  För att en aning travestera på vår barndoms hjälte Ture Sventon…

  Ständigt detta Vessleparti…

  Hur mycket skall de få lov att förstöra för oss i Sverige?

  Men det tycks som det finns lite hopp om,
  att kunna utrota dessa Maskrosor)

  Åtminstone under fyra år…
  Permanent, en stilla nåd att bedja om)
  Tänk om vi Alla blev bönhörda där!
  Oops!

  Gilla

 9. Jan Ahlström skriver:

  Omar, jag ser fram emot den dag du blir kulturminister i det här landet.
  Skulle det dyka upp en roll som ”vettighetsminister” så borde den vara vikt för dig.
  Tack för ditt engagemang och din kärleksfulla känsla för Sverige, det är nog få politiker som kommer i närheten av den.

  Gilla

  • Anne-Hedvig skriver:

   Slutter meg helt til – tenk hvor flatt og kjedelig om alle ender opp med en amerikansk MacDonald’s-kultur og ellers like meninger. Krefter som ønsker å gjøre oss til massemennesker og ditto konsumenter.
   Staten snakker så flott om mangfold, men heller nok mer til ensretting.

   La dem ikke lykkes, hold på din egenart, dine røtter og din kultur!

   Gilla

 10. matts ekman skriver:

  Man upphör inte att förvånas – och inte är det nyttigt att bli upprörd på morgonkvisten. Men att enskilda individer får bestämma vad som gäller kring svensk kultur är upprörande. Det finns säkert en stor diskrepans mellan vad kulturministeriet tycker och vad svenska folket tycker. Men folket är inte tillfrågat, och ministeriet jobbar på som om det var deras privata lilla lekstuga. Dags för allmänheten att vakna upp och agera!

  Gilla

 11. Svante skriver:

  ”Det kan vara bröd, några bitar ost, sill och korv.”. Kalla det för tapas och alla kommer att jubla över den fantastiska spanska mattraditionen som ju är sååå överlägsen vår tråkiga svenska.

  Gilla

 12. Anna Kristina skriver:

  Talibanerna sprängde bort gamla buddhastatyer uthuggna direkt ur klippväggar i Afghanistan. Även i Irak har oersättliga kulturvärlden aktivt sprängts sönder och samman. Kulturmord som aktiv kamp.

  Finns det inget värde alls i Norges gamla träkyrkor eller i Tanums alla hällristningar, herr Per Ohlsson Fridh? Är värdet lika med sprängda rester från en högkultur?

  Består nästa steg rentav att aktivt utjämna och förstöra? Att nivellera till ett peneplan – till en plan erosionsyta av jämlikhet.

  Man kan bli mörkrädd för mindre. Tankar har tydligen gått helt över styr. Rädda det som räddas kan innan allt är för sent…

  Gillad av 1 person

  • Anne-Hedvig skriver:

   Ja – for å vri på Cato d.e: ”For øvrig mener jeg at fanatikere bør fryktes (og kulturarven bør IKKE ødelegges!)”.

   Gilla

  • Göran Andersson skriver:

   Talibanerna har en väldigt jobbig metod att befria sitt land från kultur, de spränger ju. Sveriges kulturdepartement går mycket listigare till väga: De använder bara en penna och skriver om vår historia och våra bedrifter. Resultatet blir ju detsamma: kulturlöshet, rotlöshet och hemlöshet.

   Gillad av 1 person

 13. Kenneth Jacobson skriver:

  Pk-mentaliteten ödelägger den minsta gnutta intelligens som måtte dröja sig kvar bland PK:s förkämpar.. Sorgligt, sorgligt. Det handlar ju inte om huruvida någon kulturyttring är mera eller mindre värd än någon annan. Endast om vad som är svenskt kulturarv. Att på detta sätt förneka detta, är att förneka vår historia, göra oss historielösa. – Vi skall inte längre få finnas till, och alla spår av vår existens skall nogsamt undanröjas.

  Gilla

 14. u skriver:

  Inte bara muslimer har tyckt om att ha ”fez” på sig. Så även tex judar i Egypten innan det blev förbjudet och de blev utkastade.

  Gilla

 15. annagustin2@gmail.com skriver:

  Det största hotet mot länders egen kultur är bristen på TID. Bristen på TID gör oss till usla, ryggradslösa, kulturokunniga människor. Det verkar också komma någon slags hemligt uppdrag från partiklättrarna att på olika sätt sudda ut allt som kan räknas som ”svenskt” eftersom det kan såra alla ”nya svenskar” som ju är huvudfokus just nu för partiklättrarna eftersom ÖKAD TILLVÄXT är deras högsta mål. För att kunna öka tillväxten så krävs fler shoppingenheter (läs människor). Det behövs också ett större skatteunderlag. Bristen på TID har jobbats på ända sedan början på 1960-talet…kanske sen lite tidigare har tidsstudiemän hjälpt överheten att slimma alla arbetsplatser så att alla vanliga människor fått mindre och mindre tid över till någonting mer än att springa mellan hemmet och arbetsplatsen…knappt hinna med att tvätta sina egna kläder. Helt enkelt hjälpt till att suga ut så mycket det bara går ur varje ensklid människa. Utmattningen gör att många inte orkar något mer. Sjukskrivningarna ökar…men vi har ingen ANING om vad det beror på…säger media.

  Upplevelsen av att det finns ett hemligt uppdrag uppifrån till TV och Radio och media generellt, samt alla kommunala verksamheter att hela tiden undanröja det som är för svenskt…växer inom mig dagligen. Redan på dagis började ALLA dagispersonal att inför den amerikanska traditionen Halloween så att alla nu firar det som om det vore svensk tradition….alla klär ut sig, de vuxna fixar fester och har också sen några år också själva börjat klä ut sig till häxor mm.

  Jag tog min lilla dotter till Skansen när hon var liten för att lära sig dansa gamla friardanser – i Skansens Ringleksbarndansare…något som den korkade ledningen på Skansen rationaliserat bort nu då man fokuserar alla resurser på TV och Allsången (för att hjälpa kommerssen kring företagen som vill sälja musik). Men då, när vi gick dit regelbundet, så påminns jag nu om en tragisk händelse varje år. Då hade ledningen infört Internationella folkdräktens dag. Massor av olika kulturer fick visa upp sina underbara dräkter och sina fantastiska traditionella danser och sånger – på Bollnästorget (liksom centrum av Skansen). Våra barn i Ringleksbarnen var inte inbjudna att delta….utan vi kom med barnen i svenska folkdräkter i ett litet gångartåg gående förbi med ett par av Skansen folkmusiker i täten och passerade Bollnästorget. Varje gång kändes det som om vi skulle hålla oss undan…vi passerade som några som kröp längs en vägg i skam…förlåt att vi finns och dröp ner till en liten scen bortanför Bollnästorget. Det fick mig att hata idioterna i ledningegruppen på Skansen. Vilka underutvecklade människor…och de sitter och styr en verksamhet som vårt underbara Skansen.

  Det finns mängder av exempel på sjukdomen som spridit sig som heter ”Sudda ut Dig själv!” Samtidigt ska vi alla självklart stå upp för alla minoriteters folk. Självklart ska vi hjälpa till att bygga upp ett kurdiskt bibliotel i Sverige…osv. Jag funderar mycket på om det bara ska få fortsätta så här…så att vi blir mer och mer lättstyrda robotar?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.