Gott nytt år!

portratt-dgs-2

Mohamed Omar

Helge Ljungberg var religionshistoriker och biskop i Stockholms stift. Han blev teologie doktor i Uppsala 1938 på en avhandling om religionsskiftet i Norden mellan den forna religionen och kristendomen. I Ljungbergs bok Våra högtider från 1954 kan man läsa om bakgrunden till svenska högtider och hur de firas. Om nyårsafton skriver han:

”Nyår firas av alla folk runt jorden; egendomligt nog kanske vi måste säga, ty egentligen är det inte så märkvärdigt att ett år tar slut och ett annat börjar.”

Men det är inte sant, nyår firas inte av de muslimska folken. Muslimer följer inte samma kalender som oss, de har en månkalender. Det finns muslimer som har påverkats av västerländsk kultur och firar nyårsafton den 31:a december, men de muslimska folken gör inte det. Det förekommer inga nyårssamlingar eller gudstjänster i moskéerna. De persiska och kurdiska folken firar nouruz, de iranska folkens nyårsdag som infaller på vårdagjämningen. Men nouruz har ingen grund i islam.

”Livet går sin gilla gång”, fortsätter Ljungberg, och skarven mellan åren känns just inte alls. ”Ändå har nyårsfesten sedan urminnes tid firats av alla folk, oberoende av ras och religion.”

Men muslimer firar alltså inte nyår, det finns ingen nyårsfest. Den första månaden i den islamiska kalendern heter muharram. För shiamuslimerna är de första tio dagarna i muharram en sorgens tid då de minns Husseins martyrdöd. De anser Hussein vara ett helgon och den som hade gudomlig rätt att regera muslimerna, men han fråntogs den rätten. Sunnimuslimer, som är majoriteten, anser att det är tillbörligt att fasta den nionde och tionde muharram.

I kristna kyrkor brukar man ta upp människors förhoppningar inför det nya året och läsa ur Matteusevangeliets sjätte kapitel om att de kristna inte ska göra sig bekymmer utan lämna allt världsligt åt Gud. Istället ska de anstränga sig att vara bra människor. Man ska inte sitta och tänka för mycket på hur man ska klara morgondagen, ja, framtiden. ”Var dag har nog av sin egen plåga.”

Det finns många fina, svenska nyårspsalmer som ”Det gamla år förgånget är” och ”Giv, o Jesus, fröjd och lycka” som man sjunger i kyrkorna. Men det finns inga islamiska nyårspsalmer. I moskéerna är det en helt vanlig dag. Man ber sina fem böner, inget annat. Om det inte råkar vara fredag den dagen förstås, eller någon av de riktiga, islamiska högtiderna.

Ett bekymmer som följer med mångkultur är just högtiderna. Årets dagar räcker inte till för att fira alla kulturers och religioners högtider. Man måste göra ett urval. Och när man gör urvalet bestämmer man vilken slags nation man är, vilken identitet man har. Eftersom muslimer följer en månkalender flyttar deras högtider från år till år. Det betyder att fastemånaden ramadan kan krocka med midsommarfesten, jul eller nyårsafton. Då måste man välja, dessa fester går inte att förena med ramadan. En kulturkrock som återkommer varje vecka är att i Sverige är det söndagen som är vilodag, den lediga dagen, medan det för muslimer är fredag. Det är en plikt för varje muslim att gå i moskén och lyssna på predikan på fredagar. Det är svårt i Sverige eftersom fredagen är en vanlig arbetsdag. Detta är något som får muslimer, som vill vara duktiga och fromma, att må dåligt. De försöker trixa så gott de kan för att komma iväg på lunchen eller göra om sina scheman.

När jag var muslim blev vi alltid varnade för att delta i svenskarnas nyårsfirande. Det ansågs vara syndigt, men jag gjorde det ändå. Fast vissa år drack jag inte, då jag var mer nitisk. Andra år var jag en slappare muslim och drack i smyg. Midsommar, jul och nyårsafton gjorde mig alltid nostalgisk, jag mindes min barndom, vem jag var innan jag blev muslim, och längtade i hemlighet efter att bli svensk igen. Det hände att jag gick i kyrkan för att uppleva stämningen. Jag mår så oerhört bra nu när jag inte längre känner några krav från muslimer utan kan fira precis som jag vill. Jag hoppas att jag har många år kvar att njuta av livet som otrogen!

På Islam Q&A, en av världens största islamiska, sunnitiska sajter, på mätverktyget Alexa rankas den högst av alla islamiska sajter, får man följande nedslående svar på frågan om en muslim kan fira nyår.

It is not permissible to greet or congratulate the kuffaar on the occasion of Christmas, New Year or any of their other holidays, and it is not permissible to respond to them when they greet us on those occasions, because they are not festivals that are prescribed in our religion, and returning their greeting is an affirmation and approval of them. The Muslim should be proud of his religion and its rulings, and he should be keen to call others and convey to them the religion of Allaah, may He be glorified and exalted.

Det arabiska ordet ”kuffaar” betyder ”otrogna”, det vill säga icke-muslimer som jag och de flesta andra svenskar. En muslim ska vara stolt över sitt eget, står det, och har därför ingen anledning att fira i någon annan religions högtider. Idag säger jag detsamma om våra svenska högtider. Jag är stolt över dem. De är vackra, magiska och fulla av glädje. Det är idealet åtminstone.

På en islamisk, sunnitisk sajt på svenska, Fråga imamen, får man ett lika nedslående svar på frågan om en muslim har tillåtelse att fira nyårsafton. Man får inte ens önska icke-muslimerna gott nytt år! Så här står det på knagglig svenska:

”Det är inte tillåtet för muslimer att fira nyårsafton. För det första har den gregoriska kalendern ingen betydelse inom Islam. För det andra är det icke-muslimernas praktisering att fira nyårsafton. En muslim tillråds att avstå från praktiseringar som är specifika för icke-muslimerna. Allahs Profet sade: ’Den som medvetet imiterar ett folk anses höra till det.”

Oj, det är tufft! Det betyder att om man imiterar det icke-muslimska folket i Sverige, det vill säga svenskarna, genom att fira deras högtider, så anses man höra till dem. En muslim som firar nyår avfaller från islam! Och straffet för den som avfaller är ju enligt Muhammed döden. Han var mycket tydlig på den punkten. Tur att många vanliga muslimer inte är lika stränga! Gott nytt år!

Välkommen till min nyårskonsert i Uppsala! Läs mer här

21 reaktioner på ”Gott nytt år!

 1. Min strand på ett vykort. skriver:

  Jo man hade önskat att de inte sköt raketer på fyraåringar då heller. En religion är inkluderande, en exkluderande, det är ett omaka äktenskap.

  Igår tittade jag på DGS-TV, det mest slående det var att de båda prästerna var svarslösa när frågan kom varför kyrkoledningen endast sökte kontakt med det muslimska samhället via islamister? Tystnad, sedan en konstruerad förklaring. Svaret är uppenbart, det finns ingen annan att tala med, Nalin Pekgul och Sakine Madon bildar inget muslimskt civilsamhälle, lika lite som de egyptiska bloggarna gjorde, när det kom till valurnan så röstade en förkrossande majoritet av muslimerna på muslimska brödraskapet. Som vill införa sharia, även i väst.

  Muslimer, är med god approximation, islamister allihop. Därav Jackelens kontakter, det finns ingen annan att tala med.

  Gillad av 2 personer

 2. gmiksche skriver:

  Intressant. Hur går nouruz att förena med shia? Den persiska kalendern är ju en solkalender som går tillbaka till förislamisk tid.

  Gilla

 3. Bo Divander skriver:

  Det finns en besvärande naivitet hos Svenska kyrkans ledning i Uppsala, vad gäller synen på islam och Muhammed. Alla religioner är i grund och botten fredsälskande, påstås det av tjänstemän och ärkebiskopen själv. Som bekant kunde hon på frågan om vem hon sätter främst, Jesus eller Muhammed, inte avge ett tydligt svar. Detta trots att oberoende religionshistoriker som Helmuth von Glasenapp t ex, menar att Muhammed inte når upp till samma etiska nivå som Jesus och den förste buddha, Gautama.. Det finns även enskilda präster, med religionsdialog på agendan, som påstår att också Jesus i likhet med Muhammed förordade våld. Det är ett skolexempel på intellektuell ohederlighet! Skamligt!

  Jag brukar då och då vidarebefordra dina krönikor till Kyrkans hus i Uppsala. Svaren jag får från den ansvarige för religionsdialogen med bland annat muslimska organisationer, är som väntat till intet förpliktigande. ”De flesta muslimer är minsann goda människor ”. Man vill inte konfronteras med tanken att islam i grunden inte är en fredsreligion. Utan glider förbi det förhållandet.

  Jag fortsätter dock gärna med att dela dina krönikor på min facebooksida och i en del andra sammanhang. Tack för ditt oförtrutna arbete !

  Gillad av 2 personer

  • Göran skriver:

   De flesta människor är goda, men de kan tvingas av andra mindre goda människor att göra mindre goda saker.

   Av Mohamed Omars artikel framgår vilket stort grupptryck muslimer är utsatta för.

   I Indonesien, världens folkrikaste muslimska land, lämnar två miljoner människor islam varje år. Nog finns det många muslimer som inte vill ställa upp på vad som sägs i koranen eller vill leva som Mohammad levde. Men de kan inte göra det som muslimer utan tvingas att lämna islam.

   Det finns högt uppsatta muslimer som menar att islam måste reformeras, på grund av att en bokstavstolkning är bakåtsträvande och inte utvecklar samhället varken filosofiskt och tekniskt.

   Gillad av 1 person

  • Göran skriver:

   Socialister tror på enfald. Centralplanering eller plankekonomi är väldigt enfaldigt.

   Det politikerna kallar mångfald är egentligen enfald. Vi ska alla tänka lika oavsett vilken kultur vi tillhör. E skåning måste tänka som en norrlänning och de måste ha samma värderingar.

   Gillad av 1 person

 4. Birger Winsa skriver:

  En kultur som inte hyllar vin, kvinnor och sång kommer att förlora. Sång och musik är Guds egen röst sa Luther. Storhelger är glädje, inte sorg. Jesus fann ljuset genom att sitta ensam i öknen 40 dagar och nätter vill jag minnas. Kanske även en medfödd egenskap. Enligt Dostojevskij fann profeten ljuset genom sina epileptiska visioner. Dostojevskij var själv epileptiker. Och sa att sekunderna innan han förlorade medvetandet såg han ljuset som han kallade för saligheten, evigheten, det högsta god och andra superlativer. Finns i boken Idioten. Dessa ljussken var källan för Dostojevskijs skrivande och författarskap. Många andra har funnit ljuset i mörkret. Om man i depressionen finner stormens öga kan man nå ljuset. Den som ökar sitt vetande ökar sin smärta, säger Predikaren. 100 tals konstnärer berättar om detta ljus. Inget konstigt alls. En del har bara djupare visioner. Nästan alla svenska psalmer innehåller en ljusets dimension. Härlig är Jorden är en av historiens vackraste sånger. Muslimer skyr ljuset när de skyr sång och musik. Guds egen röst.

  Gilla

   • Ingrid Wahlén skriver:

    Man bör nog läsa det mesta han skrivit för att få en riktig uppfattning om hans författarskap. Det är inte helt enkelt att tolka hans intentioner. Han var en sökare och en tvivlare på många plan.

    Gilla

   • Jonas Nilsson skriver:

    Vill bara instämma i att jag tror det är högrelevant att gå igenom hans verk. Han levde i en brytningstid som på allvar nått oss först nu.
    Men vilket liv! Ensam i metropolen. Ställd inför hela det radikala 1800-talet – upptakten till det som blev revolutionen. Skenavrättad. Arbetsläger i Sibirien 4(?) år plus lika lång tid straffkommenderad. Förlorar broder väl hemma. Spelberoende. Jag säger: Tack gode Gud för hans andra frus skandinaviska ordningssinne som fick ut litteraturen! Skandalkamp mot fodringsägare vilken han i praktiken flydde ifrån. Jag tycker inte minst hans möten med det dåvarande i Europa i vardande och den litteratur som (då) och nu bl.a. givit oss den tänkt radikala feministiska litteraturen (Georg Sand m.fl.) är givande.
    Man kan fråga hur mycket ”ljus” Idioten egentligen hävdar. Raka kontrasten till den splittrade Razkolnikov i Brott o Straff ja, men fursten i Idioten fick ändå inte kredit för den naiva hållning som Dostojevskij drev romanen igenom. Anteckningar från källarhålet är en bra ingång men man bör nog vara några stycken som läser den för att den ska ge allt som finns nerlagt där, inte minst reflektionen över hur mycket välsignelser som ”moderniteten” skulle komma att ge. Ulla Roséns översättning och epilog tycker jag ger mycket. Med reservation för att jag inte läst allt han skrivit, vem har det?

    Gillad av 1 person

   • Ingrid Wahlén skriver:

    JONAS NILSSON, tack för ditt inlägg. Jag har läst allt som finns i svensk översättning och det flera ggr. Tyvärr behärskar jag inte det ryska språket. Jag började redan i 14-års åldern och har alltid läst hans verk flera ggr. Om fler läste hans verk skulle nog mycket se bättre ut idag än vad det gör. Han tillhör en av mina husgudar när det gäller författare.

    Gilla

   • Ingrid Wahlén skriver:

    Till Omar,
    Du får ursäkta att Dostojevskij helt plötsligt fick en så framträdande roll i mitt skrivande, men han är så väsentlig för vår kultur. Hans verk innehåller mycket om det som handlar om att vara en hel och riktig människa.
    Jag önskar dig ETT GOTT NYTT ÅR!

    Gilla

 5. Jonas Nilsson skriver:

  Tack för inbjudan och tack för många vassa påpekanden.
  Vårt nyårsfirande kunde förr preciseras som AD – Anno Domini= Herrens År, dvs AD 2017…
  Min almanacka saknar namn på Nyårsdagen men i kyrkoåret firas Jesu omskärelse på 8e dagen, dvs morgondagens namn är Jesus. Kanske inte så konstigt att en muslim känner att det är något lurt med det hela..
  Men, i vår upplysta tid har vi ändrat tideräknings tänket. Nu säger vi efter vår tideräknings början. Men alla går inte på den finten.
  Lycka till med att fira Nyårsdagen på Jesu omskärelses dag!

  Gilla

 6. Beppe852 skriver:

  Tack Mohamad för dina krönikor under året. Alltid lika intressanta och aktuella, samt trovärdiga. Sådan fakta som inte kan hittas i MSM. Ju mer jag berikas genom din krönikor, desto mer förstår jag vidden av våra politikers och PK-elitens minimala kunskap i ämnet. (Det mångkulturella samhället har inte fungerat sedan kung Sigismunds tid i Polen!) Önskvärt vore, nej förresten, det borde vara ett krav att alla politiker och journalister ska genomgå utbildning i de frågor som de handhar. Du och Tino kan vara lärare! Gott Nytt År Mohamad, ser fram emot nya krönikor 2017!

  Gilla

 7. Birger Winsa skriver:

  Lite utanför ämnet nyårsfirande. Men ändå i Mohammeds fotspår: I 1977 års utgåva av Idioten kan man läsa om Dostojevskijs epileptiska ljus som han hävdade sig känna igen hos profeten. Sidan 232ff. Det högsta goda enligt Fjodor. Det är välbekant att individer med epilepsi är överrepresenterade i kreativa yrken. Liksom bipolära, schizofrena, ADHD, autister, dyslektiker och impulsiva generellt. Framgångsgenen är en impulsiv gen som skapar sociala problem, säger psykiatrin. Men profetens visioner är allmänt välkända hos tiotusentals människor. Inga gudomliga lagar finns i det ljuset. Människan gavs en fri vilja i en blind evolution att välja väg. Det berättar ljuset. Shariapåhitt är människans skapelser. Självfallet. Dostojevskij skapade stor litteratur med ljusets hjälp.

  Gilla

 8. vadskalljagvlja skriver:

  Det har gått några år nu, sedan jag hade mina kontakter med religionsdialog. Det var pinsamt av och till, men ett tillfälle står i fokus. Sensus – det studieförbund som Svenska kyrkan arbetar med – bjöd mig att närvara och gratulera vid ” vårt muslimska studieförbunds fest” med anledning av den nybildade avdelningen av Ibn Rushd. Jag ställde en fråga till den kvinnliga ordförande som stod som värd angående emblemet, det vill säga jag frågade vad det stod för i sammanhanget. Hennes första svar var : ” Vad du vill – det bestämmer din fantasi”. Hon såg min förbryllade min – jag är religionsvetare och kände naturligtvis till tecknet som sådant. Och hon fortsatte: ” Det betyder Jihad ” , vilket jag ju såg.
  Det var egendomligt: religionsdialog, Svenska kyrkan, Sensus – och Jihad. Olustig till sinnes lämnade jag, präst i Svenska kyrkan, festen. Det är sagt många gånger: vid deltagande i tvärreligiösa och mångkulturella sammanhang är det viktigt att var och en av representanterna behåller sin identitet, står förankrad i sin tro och kultur. Men min erfarenhet blev att kyrkan svek sig själv.

  Och Jihad utvecklades det till.

  Gillad av 1 person

 9. Johan skriver:

  Gott nytt Omar!!!
  Fortsätt på din inslagna och lågmält välskrivna väg så kommer du plötsligt in i husvärmen igen…SVT måste ändra sig…Det är ändå där du gör mest nytta…

  Gilla

 10. Madelaine Fusfield skriver:

  Undrar stilla om inte de flesta helger i Västvärlden har ursprung i årets skiften. Nyår börjar ungefär efter att solen stått lägst och man börjar se ljuset igen. På våren firar man nytt liv och börjar tänka på vårbruket med sådd av nya skördar som tas upp på hösten, osv. Eftersom olika världsdelar har olika klimat blir ritualerna olika och årsskiftena något annorlunda. Kyrkan började använda de ursprungligen jordbruksbundna ritualerna för att introducera kristendomen i Europa och MÖ. Genom religionen kunde kyrkan och furstarna som stödde kyrkans arbete lägga band på människor och kontrollera dem. Inte märkligt alls om man tänker på det. Kineser firar nyår någon månad eller två efter det kristna nyåret. Judar firar nyår på eftersommaren, september eller oktober, det varierar pga deras kalender enligt vilken år 2017 är 5,777. Har man bott på samma ställe hela sitt liv har man en tendens tro att världen ser ut som den man fungerar i. Det blir normen för hur man värderar omvärlden.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.