Om självförståelse och den vite mannens börda

8-26-13_11971

Patrik Engellau

Den här debattsajten har tagit sig det kaxiga mottot ”Här skapas samtidens självförståelse”. Jag har hittat på det själv. Men varje dag plågas jag av känslan av att det inte finns så mycket självförståelse, i varje fall inte hos mig.

Detta kalenderåret 2016, som så snart brinner ut, har kastat upp två samstämmiga och samtidigt oväntade men troligen, om man får framtidsgissa lite, epokgörande händelser: Brexit och Trumpsegern.

Det begriper jag inte. Det är inte så att jag inte emotionellt kan känna att detta är kittlande sensationellt och kanske välgörande (eller möjligen tvärtom). Men jag förstår det inte. Jag förmår inte lägga fram en förklaring till dessa tilldragelser som jag själv tycker håller måttet.

En sak som gör mig välvilligt stämd mot nyheterna är att de inträffat i de två överlägset ledande länderna i världen i grenar som civilisation, utveckling, vetenskap, rättvisa och demokrati, nämligen England och USA. Du kanske invänder att Brexit och Trump är själva negationen av allt det där fina, men jag är inte så säker. När USA introducerade demokratin i den moderna världen förfasade och oroade sig makthavare i länder som Sverige för vad som kunde hända om det okunniga folket skulle få inflytande. Det gick trots allt ganska bra. Därför bär det emot att återuppliva och hänge sig åt det fördemokratiska folkföraktet.

Detta är ingen struntsak. Om någon sorts motsvarande svårförståeliga, politiskt omvälvande, händelser inträffat i Italien och Portugal, vars enda egna politiska innovation i modern tid har varit fascismen, så hade jag väl varit mer avogt inställd redan från start. Men nu kommer de från de tre senaste seklens klarast lysande stjärnor. Vem är jag att racka ned på dessa stjärnor när de återigen gör det som gjort dem så framgångsrika, nämligen litat till folket?

Däremot blir jag skeptisk av att det som sker är så otydligt. Betydelsefulla historiska förändringar brukar förutskickas av tänkande, debatter, pamfletter, filosofi, helt enkelt intellektuell verksamhet som stöter och blöter och argumenterar (och vars protagonister ofta brutalt bestraffas av rådande makthavare). Så var det med liberalismen, upplysningen, vetenskapen och yttrande- och trosfriheten. Inför Brexit och Trump kom inga intellektuella förvarningar vad jag kunde upptäcka. Plötsligt bara två oväntade fullbordade fakta. Skumt. En sorts kupper från källarvalven?

Kanske är det så enkelt som att dessa två ledande anglosaxiska länder har tröttnat på sin gamla ledarroll som de bara får skäll för. Kanske vill de bara lägga av den vite mannens börda (läs Kiplings oförglömliga dikt här). Först har England tagit ansvar för civilisationens fortskridande och inrättat Pax Britannica men för detta bara fått otack. Sedan har USA tagit stafetten med Pax Americana och garanterat den fria världens frihet men bara lönats med otacksamhet och motvilja. (Jodå, jag vet att amerikansk utrikespolitik har varit helt snurrig åtminstone sedan anfallet mot Afghanistan, men det tänker nog inte amerikanerna på.)

Det går att begripa om anglosaxarna – storebror USA och lillebror England – har tröttnat på att ta skit från en hel värld och börja tänka mer helhjärtat på sig själva. Om du säger att det är just det de gjort hela tiden så säger anglosaxarna kanske att från och med nu gäller andra regler, om ni, fega och snåla allierade, tror att Förenta Staternas flotta ska komma och rädda er från ryssen så kan ni känna er blåsta om ni inte betalar försäkringsavgiften. Anglosaxarna kanske bara är trötta på att betala andras fria luncher.

För ett land som Sverige, till exempel, kan det vara dags att börja ta ansvar även för sin egen utrikespolitik. Sverige har länge förfäktat underligheter typ alliansfrihet och feminism i de utrikes ärendena i trygg förvissning om att USA ändå skulle rädda oss om något gick på tok. Nu kanske det blir slut på det. Om USA drar sig tillbaka kanske till och med Sverige fattar att det är dags att nyktra till.

47 reaktioner på ”Om självförståelse och den vite mannens börda

 1. Thomas Ek skriver:

  ”Snurrigheterna” i amerikansk utrikespolitik påbörjades av president Barack Obama. Bushs Irak krig skapade ett stabilt Irak vilket svensk media hemlighållit. Behållningen av nobels freds pristagare Barack Obama är inte bara svårslagen, den är nu näst intill irreparabel. – Trumpe-lulija!

  Gilla

   • Hannu skriver:

    Det var Bush senior som straffade Saddam men lemnade honom på son plats som ledare. Bush junior fick dåliga råd, startade ett krig emot honom och störtade honom ut av makten. Därefter har det varit bara kaos!

    Kan hända att dessa arabkulturer med deras religion går inta att styra utan ”starke men”, dvs våld, att demokratin förutsätter kristendomen och civilisationer som växer ut av den (och har rötter i antiken)? Tänk bara medeltida, feodala Europa med sina ömsesidiga skyldigheter etc … kunde det ha vuxit utan Jesus toleranta budskap?

    Jag önskar Patrik och alla här ett bättre nytt år!

    Gilla

  • Arne Kjellberg skriver:

   ”Bushs Irak krig skapade ett stabilt Irak”. Det Irak som fanns innan USA gick in var stabilt. Efter invasionen föll allt ihop, och sedan fortsatte det i hela MÖ, och nu ser vi resultatet. Europa blir fullständigt översvämmat av migranter utan asylskäl. Och dessa migranter ser till att vi i Europa får ett helvete liknande det i deras egna hemländer. Alla våra skattepengar går till invandringsindustrin i första hand. Det som blir över får vi hoppas att det fördelas på ett rättvist sätt.

   Gillad av 5 personer

   • Thomas Ek skriver:

    Bäste Arne Kjellberg,
    Irak var inte alls ”stabilt” i mars 2003.
    Irak utgjorde i mars 2003 ett utomordentligt allvarligt hot mot hela den fria världen.
    Om detta var märk väl samtliga länder i FNs säkerhetsråd i mars 2003, eniga om.
    Här får du ett besvärande räkneexempel:
    Saddam Hussein styrde Irak under 24 år (år 1979 – 2003).
    Med hjälp av Husseins varaktigt inrättade, ideologiskt styrda mördar maskineri hann Saddam Hussein med att bli skyldig till ca 2-3 miljoner människoliv.
    Det blir 125 000 människoliv per år.
    Genom att kriget stoppade den här stadigvarande verksamheten som genom kriget kom att upphöra har kriget i själva verket räddat hundratusentals människoliv, kanske rentav miljontals människoliv.
    Det är Obama och Hillary som har tänt eld på Mellanöstern, ingen annan. Så här gick det till:
    https://detgodasamhallet.com/2015/12/17/gastskribent-thomas-ek-is-ar-obamas-fel/

    (Bushs Irak krig hade enligt ”Iraq-body-count-database” 2014-01-08 krävt ca 120 000 civila dödsoffer. Ca 5 000 döda amerikanska soldater tillkommer = ca 125 000 dödsoffer.)

    Gilla

   • Stefan Sewall skriver:

    Saddam Hussein invaderade Kuwait 1989 och hotade att ta Saudi. Resultat: All olja i mellanöstern i händerna på en galning som kunde utpressa hela världen. Världsdepression hotade. USA, Europa, Japan, Indien, Kina helt beroende av olja.

    Värre ändå: Det fanns många indikationer på atombombstillverkning i Irak. Inte så konstigt. Saddam sade sig ha bomber. Han skröt om det (och ljög visade det sig) för att skrämma Iran. Hans svärsöner hoppade av till väst, satt i Amman och informerade CIA om A-bombsprojekt på 200 miljarder dollar. -Lögner och skryt visade det sig dock.

    Saddam startade gärna krig och hade troligen redan eller snart A-bomber.

    Nervgas tillverkades också. Sarin, tabun, VX. VX: – en tesked dödar hindratusen eller så.
    Halabjas kurdiska befolkning sprayades med nervgas på 80-talet. Alla dog. Jag såg filmer från Halabja på krigshögskolan 1989. VX är en mardröm värre än annat.

    Värst: Uday Hussein var den sadistiske sinnessjuke sonen till Saddam. Om Saddam fått infarkt/hjärnblödning hade sönerna Quesay och Uday tagit över. Uday – en total mördarpsykopat med atombomber och nervgas i massor och världens största oljetillgångar.
    -Snacka om utpressning.

    Gilla

 2. JAN BENGTSSON skriver:

  2016 kan komma att bli betraktat som en historisk vändpunkt,
  eller som början på en.

  Där folken i väst började kasta av sig det KulturMarxistiska oket!

  Sverige kommer som rumpan på grisen 2018, med ett nytt största parti?

  Allt detta kommer vi att vara Donald evigt tacksamma för!

  Trumpna förlorare lär vi få se!

  Gillad av 1 person

 3. Staffan Persson skriver:

  Tänkvärt och intressant! Man kan nog inte, som Du själv antyder, i nuläget vara mer specifik inför dessa fenomen. God Jul för övrigt!

  Gilla

 4. Anders svensson skriver:

  Mycket sant. Så är det. Men ruset sitter i länge om det inte sker en ändring i folks tänkande på bred front. Valet år 2018, då gäller det. Just nu finns det bara ett parti som inte lyckats fucka upp Sverige. Alla andra har försökt och misslyckats kapitalt.

  Gillad av 1 person

 5. Jasa skriver:

  Jag personligt föredrar den sökande Patrik än den gamle Timbro ideologen. Vill jag förstå USAs och delvis Englands roll i världen, läser jag helre Noam Chomsky. Han tar bort alla illusioner och lögner om de goda supermakter och förklarar varför det inte är ryssen och Putin som hotar världsfreden. Vem talar idag om behovet om att rusta och har sagt att han vill ”kraftigt stärka och expandera sin kärnvapenkapacitet”? Mannen är heltokig, doido!

  Gilla

 6. Höga kusten skriver:

  Mitt intryck av självförståelse, rent allmänt, är att den ofta kommer efteråt och mer sällan finns i nuets vibrerande ögonblick. Samtiden sitter mer sällan inne med de mer nakna och klara svaren.

  Likaså vill jag göra skillnad på förd politik, från en etablerad makt, och skeenden och förändringar som sker inom de stora folkdjupen. Båda påverkar naturligtvis varandra. Men kommunikativa brister mellan makt och den vanlige människan förekommer ofta. Och då kan skeenden överraska högre upp. Eller rentav motarbetas från toppen ned mot botten. Vi ser det dagligen i förhållningssättet gentemot SD.

  Men egentligen speglar det partiet mer ett folkligt missnöje, än ett toppstyrt parti. Ett enskilt parti kan man välja att politiskt marginalisera, eller till och med döma ut, men det går inte i längden med ett mer allmänt spritt folkligt missnöje. Det söker sig bara nya vägar om det motarbetas, och inte förmås kanaliseras in i dagspolitiken. Det är den typen av politiskt misslyckande Brexit och Trump är ett uttryck för.

  Mitt intryck av mänsklig historia, mer allmänt, är att motsättningar och konfliktytor alltid funnits. Det som gör dem mer dramatiska, är när skillnaderna tillåts växa sig så stora att de får en social sprängverkan. Och den består i huvudsakligen av två olika sorter.

  # Först social fördelning av resurser och makt.
  # Sedan människans etniska/religiösa dimension.

  Den första handlar om resursfördelning och olika typer av maktförläningar. Helt enkelt om hur olika tillgångar och makt fördelas mellan olika grupper och enskilda individer i ett samhälle.

  Upplevs den som rättvis och innehåller element av ett socialt ansvarstagande för alla övriga medborgare, så uppstår inga större folkliga spänningar i samhällskroppen. Men sker fördelningen mer brutalt och följer en väl uppbackad maktapparat, utan större hänsynstagande till övrig befolkning, så startar en mer allmän moralupplösning, på en mängd olika fronter. När makt förringar den lille, förringar den lille makten. Moralupplösningen går åt båda hållen. Och av naturliga orsaker utgör makten ofta en minoritet. Medan de små medborgarna på motsvarande sätt bygger upp en majoritet. I den maktdynamiken ligger då en sprängverkan förborgad.

  Historien genomsyras i mängd av den här typen av motsättningar. Västerländska demokratier har varit exempellöst duktiga i att desarmera sociala motsättningar. Resurser har fördelats tämligen jämt, efterfrågan av tjänster och varor har blivit till en framgångssaga, om än inte i ekologiskt hänseende. Frågan är om inte detta är demokratiernas absolut störta framgång.
  Att de lyckats kanalisera och tidigt förhindra allt för stora sociala spänningsuppbyggnader i samhällskroppen.

  Den etniska dimensionen, däremot, är mer svårhanterlig. I den följer mer svårbemästrade problem. Dessa konflikter följer mer grupper som hålls samman av en gemensam historia. Den följer mer kulturella gränslinjer. Ofta förstärkta av religiöst innehåll och bekännelser, och med det följer även sammanhållning. Men det som huvudsakligen håller ihop den mer etniska gruppen utgörs av starka och uthålliga traditioner, värderingar, synsätt och gemensam historia. Historien visar att etniska grupper har stor uthållighet. Enbart religion i sig visar även upp dessa egenskaper. Dessa skär rakt genom årtusenden, och förmår överbrygga många generationsväxlingar.

  Människan är en varelse som faktiskt styrs mer av känslor och samhörighet, än av rena fakta och logik, även fast vi har svårt att riktigt erkänna det. Det är även i dessa förhållanden den mänskligt sociala sprängverkan ligger.

  När konflikter och spänningsytor följer både materiella/makt – och etniskt/religiösa dimensioner – uppstår extra svårhanterliga konflikter. Vi har kunnat följa dem i forna Jugoslavien. Vi ser dem i dagens Mellanöstern. Och de följer även med in i Sverige via delar av migrationen.

  Sverige med sin hittills tämligen enhetliga befolkning har knappt någon erfarenhet alls av motsättningar som följer etniska gränslinjer. Och historia som följt mer resursmässigt ojämn fördelning, ligger nu tämligen långt bakåt i vår egen historia. Så den typen av erfarenheter av mer krass verklighet, har i stort sett klingat av.

  Det är i huvudsak i de här hänseendena Sverige står mycket naket. Erfarenheter av verkliga motsättningar saknas. Att då, som Westerholm på ledarsidorna.se gör, mer handgripligen resa ned till Levanten och intervjua olika ledare och aktörer, måste då betraktas som mycket klokt. Erfarenheter av konflikter av både etniska, religiösa och resursmässig art finns där i överflöd. I ljuset av den kunskapen kan vi öka på samtidens självförståelse. Något dagens politiker borde vika tid och energi för.

  Gillad av 1 person

  • tobbewallin skriver:

   Det är min fulla och fasta övertygelse att Sverige behöver en låglönearbetsmarknad for att börja hantera problem som ännu är under uppbyggnad. Inklusive etniska konflikter. Hur ska denna åstadkommas när politikerna vägrar att ta ansvaret och arbetsmarknadens parter är oeniga?

   Gilla

 7. Min snö på ett vykort skriver:

  Detta, att de handlar om att de tröttnat på sin ledande roll, att det skulle vara drivkraften till Trump och Brexit tror jag är en missförståelse. Det är nästan omöjligt att förstå utvecklingen genom att följa mainstream media och i synnerhet svensk media. I USA och England så finns det andra medieröster än de som är vänsterliberala, där kan man börja.

  Jag tror att det handlar och frihet mot ofrihet, realism mot utopi, göra sitt bästa mot omhändertagande och som jag skrev igår, manligt mot kvinnligt. Det har skett en glidning i hela västvärlden mot det senare och överallt är resultatet nedslående, och man skyller därför ifrån sig på rasism och andra strukturella faktorer och hävdar att ännu mer ofrihet, ännu högre skatter, ännu mera affirmative action, ännu mera bidrag, ännu mera förståelse och ännu mera kvinnor i bolagsstyrelser så kommer allt att vända, krigen i mellöstern upphöra, terrorismen försvinna och de religiösa underklasserna att utbilda sig till läkare.

  När allt annat fallerar så börjar det handla om det mest basala, nämligen tryggheten, därför är det helt följdriktigt när vänsterkvinnor som rör sig i kanterna av utanförskapsmiljöerna över en natt släpper hela sin världsbild och tar på sig niqab, vilket sker allt oftare i Malmö. Kvinnorna i Sverige är, eller var, trygga, för att vi män inrättat oss på ett sätt så de skall vara det, vi har tillsammans byggt denna kultur, där mycket lite våld i ens närhet var nödvändigt. Därför, när dessa vänsterliberala kvinnor som inte bor på Östermalm, möter mer och mer våld i sin närhet så kryper sig otryggheten på och de helt basala behoven gör sig gällande, man söker trygghet. Att man behöver konvertera till islam är sekundärt, man söker trygghet hos den man uppfattar vara den våldsammaste, den muslimske mannen. Det är lätt att se vad detta framtvingar, det är lätt att vara våldsam mot försvarslösa, det är något annat att själv vara disciplinerad och ta smärta, och ändå anfalla, något som Nordeuropeer historiskt varit bra på.
  Eftersom hela väst mer och mer styrs av kvinnliga principer så breder onskan ut sig. Det är i detta ljus man skall se Trump, frihet mot staten:

  A well regulated militia being necessary to the security of a free state, the right of the people to keep and bear arms shall not be infringed

  Det är inte alls så att det handlar om att inte hjälpa Europa, men först och främst så måste Europa hjälpa sig självt. Jag lägger ut videon igen på Nugent morgonen efter Trump-segern, jag var själv glad hela den dagen. Försök se djupet av det motstånd han representerar, han vill vara en fri man, en fri ansvarstagande man:

  Det är Obama och Clinton som skapar rasism, genom att inte ge afroamerikanerna plats att hjälpa sig själva. Det är på samma sätt Obama och Clinton som skapar muslimsk extremism genom att inte inse var ondskan i världen är centrerad och att makt är det enda de förstår.

  Gillad av 3 personer

 8. Richard skriver:

  ”Inför Brexit och Trump kom inga intellektuella förvarningar vad jag kunde upptäcka. Plötsligt bara två oväntade fullbordade fakta.”

  Jo, det kom intellektuella förvarningar. Om man läste rätt forum på nätet. Där pågick den intellektuella debatten för fullt. Men msm, i sin självgodhet och propagandaiver, var helt ointresserade.

  Gillad av 3 personer

 9. Sture skriver:

  Patrik,
  du skriver: ”Inför Brexit och Trump kom inga intellektuella förvarningar vad jag kunde upptäcka. Plötsligt bara två oväntade fullbordade fakta. Skumt. En sorts kupper från källarvalven?”
  För dem av oss, som följt det amerikanska valet vi web-TV och YouTube-filer var det ganska uppenbart att något var på gång. Men nu skall jag belysa ytterligare ett något udda spår:

  Kim Clement hette en sydafrikansk musiker som levde i USA och hade rykte om sig för alla sina ”profetior”. (Han dog strax efter den 8 november i år)
  Under en konsert 2007 skriker han ut dessa ord (det är Gud som talar, enligt Kim):

  ”Detta, som skall ske, kommer att bli något mycket ovanligt, en metamorfos, ett inträde in till nyhetsmedias marknadsplats, om ni så vill, där Time Magazine inte har någon annan möjlighet än att säga vad jag vill att de skall säga. Newsweek, [kommer att säga] vad jag vill säga. The View [=TV-program] vad jag vill säga.

  Trump skall bli en trumpet, säger Herren. Trump skall bli en trumpet. Jag kommer att leda Trump att bli en trumpet och Bill Gates att öppna den finansiella världens dörr för kyrkan, säger Herren. Ty, jag glömmer inte den 11 september, säger Gud, jag glömmer inte vad som hände denna dag, och jag glömmer inte portvakten, som skulle vaka över New York och som än en gång skall vaka över denna nation, säger Guds Ande. Detta kommer att ske på så sätt att den man som jag placerar på det högsta ämbetet skall inträda dit viskande mitt namn.
  Men när han träder in i detta ämbete, sade Gud, kommer han att skrika ut med Andens kraft, ty jag skall fylla honom med min ande när han inträder i sitt ämbete. Och det kommer att vara en bedjande man på den högsta positionen i ert land. Det kommer att bli en bedjande president, inte en religiös sådan, ty jag kommer att narras med folket, säger Herren, jag kommer att narras med folket. Ja, det kommer jag att göra. Gud säger, att den utvalde kommer att tillträda och de skall säga [om honom att] ’han är hetlevrad’.
  Ty Guds Ande säger, ja, han må vara hetlevrad, men han kommer att uppföra detta lands skyddsmur på ett mäktigt sätt och detta lands ekonomi skall snabbt förändras, säger massornas Herre. Lyssna till Herrens ord. Gud säger, jag skall under två perioder sätta en president vid rodret som ber, men han kommer inte att vara en bedjande president när han tillträder. Jag skall placera honom på ämbetet och sedan skall jag döpa honom i den helige anden och [förse honom] med min makt, säger massornas Herre.”

  Detta är en mycket märklig profetia för att ha uttalats under en konsert 2007. För det första påstår den att media kommer att tvingas krypa till korset, för det andra att ingen skulle komma att tro på Trump (Gud ”narras”), för det tredje att Trump kommer att bygga en mäktig skyddsmur, för det fjärde att ekonomin kommer att snabbt förändras, för det femte att Trump har ett hett temperament (ganska bitsk och snarstucken) och basunerar ut sin vilja, för det sjätte att han inte är religiös men kommer att bli en bedjande president, för det sjunde att han kommer att få två presidentperioder, och för det åttonde att Gud kommer att fylla honom med sin Ande, dvs. ge honom kraft att genomföra vad han föresatt sig. Återstår att se.
  Jag kan naturligtvis ha fel (har haft fel många gånger förr) men dessa profetior fyller mig med optimism. Och om Trump kan skapa om USA så kommer de politiskt korrekta i andra länder att falla som Dominobrickor.
  När det gäller denna video, så återges profetian de första 2-5 minuterna, resten behöver inte ses.

  Gilla

 10. Björn skriver:

  Sverige som nation skulle må bra av att ta några steg tillbaka och inte hela tiden, likt en stormakt, lägga sig i andra länders förehavanden! Inga andra smånationer har ju samma kaxiga attityd utåt! Det var Palme som inledde den nuvarande eran av hybris, och sen har det bara fortsatt! Margot Wahlström t.ex har väl snart lyckats reta upp varenda regering runt om i världen! Nån ”stormakt” kommer Sverige aldrig att bli, varken på ett humanitärt eller nåt annat plan, utan framstår snarast som ett skräckexempel på hur snabbt ett demokratiskt välfungerande land, genom känslostyrd o ”feministisk”- i stället för faktabaserad politik, kan splittras och gå mot anarki!

  Gillad av 7 personer

 11. Hovs-Hallar skriver:

  God jul Patrik!

  Uppskattar ditt initiativ med denna blogg mycket ska du veta.
  Vad gäller dagens fråga, så kopplar jag ihop Brexit och Trump med en sund reaktion på tidens destruktiva trender — dvs. det vi i Sverige kallar ”PK-sekten” eller ”kulturmarxismen”.

  Jag hävdar fortfarande att detta i grunden ÄR ett vänsterprojekt, då det har sitt ursprung i marxismens fientliga attityd mot Västs framgångar, som grundar sig på marknadsekonomin.

  PK-sekten hatar marknadsekonomin, då denna modell bygger på fri konkurrens och därmed oundvikligen skapar vinnare och förlorare. Liksom Marx på sin tid var oerhört fixerad vid hur den tidens förlorare hade det — alltså de människor som tvingades in till städerna för att sälja sin arbetskraft — så är PK-sekten monomant fixerad vid de människor som lever i det vi kallar ”tredje världen”, och som de i marxistisk anda ser som ”utsugna”.

  I sedvanlig utopiskt socialistisk anda drömmer PK-sektens folk om ett samhälle där vi är som en enda stor familj allihopa!
  Per Albin Hanssons folkhem uttrycker rätt väl det samhälle PK-sekten drömmer om — med en viktig skillnad:
  Per Albin var inget dumhuvud. Han insåg, liksom efterträdaren Tage Erlander, att ett sådant folkhem bara kunde förverkligas under vissa förutsättningar, som att tex. alla gjorde rätt för sig, efter förmåga, för det gemensamma bästa. Här fanns inte plats för några gökungar i det boet!

  PK-sekten inbillar sig däremot att Per Albins folkhem kan omfatta ALLA människor över hela jorden, och ERSÄTTA marknadsekonomin! Det är alltså den gamla ur-kommunismen fast i ny uppdaterad förklädnad. Dessutom vill man, likt gårdagens kristna missionärer, aktivt sprida PK-ismens välsignelser till främmande folk i fjärran länder. Man ser dessa folk som något slags ”ädla vildar”, och ömmar alldeles särskilt för deras väl och ve.

  PK-sekten är så fixerad vid sin beundran för dessa ”ädla vildar”, att man prioriterar dem FÖRE den egna befolkningen.

  Det blir en snöbollseffekt: Jag bevisar min goda vilja genom att ÄNNU starkare prioritera asylinvandrarna än vad DU gör! Jag är BÄST!
  Och den som uttrycker minsta tvivel på klokheten i detta projekt behandlas som en förrädare och ska stötas ut ur PK-sektens mysiga gemenskap.

  Nå — Brexit och Trump, liksom de enorma framgångarna för SD och liknande invandringskritiska partier som Front National osv., bevisar helt enkelt att folk i allmänhet inte är några idioter. Utsätts människor för tillräckligt stora doser självmordsmässig PK-idioti, så sparkar de till sist bakut!

  Gillad av 1 person

 12. Hans Jensevik skriver:

  Svårt att förutse Brexit och Trump!? Du har rätt i det men vem förutsåg att Berlinmuren skulle falla 1989 – om jag minns rätt? Vi var lika förvånade då. Måste vi kunna förutse? Måste vi kunna förstå med en gång? När något händer. Tiderna är oroliga. Nästa oväntad händelse knackar snart på dörren. Vi lever i oroligt spännande tider och Sverige är helt snett ute i det mesta. Mitt bekymmer som gammal samhällsbyggare är att lösningar för landet inte torgförs och diskuteras. Det är för mycket gnäll och för lite kreativitet. Det innebär uppgivenhet och en desperation som gynnar krafter vi inte vill se framträda.

  Gillad av 2 personer

  • Lasse W skriver:

   Ja frågan är vad som skulle kunna göras. Någon har sagt att ett mångkulturellt segregerat samhälle måste ha en stark polismakt med halvmilitära inslag. Liknande USA:s. Sverige vill eller vågar inte tänka i de banorna, vi är fortfarande upptagna med att försöka skapa ett postmodernt utopia här uppe i nord. Asylinvandring är lönsam. Alla är snälla innerst inne. Alla ska med. Alla människor i världen är i grund och botten lika oss svenskar. Vi måste se humanitärt på flyktingströmmarna. Kvinnorna och barnen i centrum. Förståelse! Tolerans!

   Allt för många av vår media- och politikerelit sitter fast i det här blöta tänkandet. De samhällsbyggande männen lyser med sin frånvaro. De försvann någon gång under Ingvar Carlssons tid. De sociala frågorna står nu i centrum. Ett kvinnligt tänkande. Det är inte konstigt att det blir som det blir.

   Gilla

  • JAN BENGTSSON skriver:

   Nog var det ej så svårt…

   Uppenbara felkällor i opinionsundersökningarna,
   där rädslan för repression dolde väljarnas innersta tankar!

   ”Journalisterna” här kommer 2018 yrvaket att säga,
   hur kunde SD bli störst i Sverige,
   det utfallet kan ingen fatta?

   Snarare det fanns inget alternativ för systemkritiker!

   Jag var helt övertygad om utgången i båda valen i år…
   Blev närmast idiotförklarad av mina närmaste bekanta!

   Frågan är om Le Pen slår i den tredje spiken?

   Hade det varit EN VALOMGÅNG, hade det knappast varit någon tvekan…

   Gilla

 13. Min snö på ett vykort skriver:

  Ser att jag inte kom med, bra, det var ett uselt inlägg. Ibland är det bäst att låta bli, vanans makt. Tycker redaktionen gör ett ganska bra jobb att hålla rent och snyggt, det enda redskapet som står till buds är refusion eller ineffektiv emailkontakt. Ett förslag kanske skulle vara att man öppnar en dialog i ett sidospår på bloggen om redaktionen till äventyrs finner ett intressant tankespår men för mycket snårskog i ett inlägg. Detta sidospår kunde vara öppet endast för de med rätt email? Kanske för invecklat. Det är en viktig insikt att ens åsikter och alster är som sandslott, nu tog vågen mitt, gott så, då blir kanske nästa bättre.

  Gilla

 14. gmiksche skriver:

  Samtidens självförståelse skapas inte genom att enbart stirra sig blint på det välfärdsindustriella komplexet med alla dess facetter. Det finns en värd utanför Sveriges gränser som påverkar oss. Visserligen har Sveriges territoriella gräns blivit genomsläpplig till den milda grad, att den tidvis förlorat sin mening. Men Sveriges intellektuella navelskådande har icke förty fortsatt. Det som hänt utanför har man fragmentariskt tagit till sig när det passat. Eller medvetet bortsett från.

  För mig och för en del andra är varken Brexit eller Trump överraskande. De är en konkretisering av det man kunnat förstå var på väg. De hade inte med nödvändighet behövt hända just nu. Världen hade kunnat fortsätta ett tag på det gamla spåret. Ett tag, men inte för evigt. Brexit och Trumps knappa seger bör inte förleda oss att tro att det nästa gång svänger tillbaka.

  Det är mycket som bidragit till Brexit. Invandringen från östra Europa, som tagit enkla jobb från de engelsmän, som inte har det så gott ställt. EUs oförmåga att hantera migrationen. Om icke annat har engelsmännen haft den ständigt inför ögonen genom belägringen av tunneln under kanalen på Calais-sidan. Genom EUs oförmåga att hantera den ekonomiska krisen i sin södra halva. Genom EUs oförmåga eller t o m ovilja att säkra sina gränser i Medelhavet. Genom Angela Merkels (och hennes svans) oreflekterad välkomnande av migranterna från MENA och Afrika som engelsmännen förstått i sin förlängning skulle komma att påverka dem trots att landet står utanför Schengen. EUs och nationalstaternas oförmåga att stävja terrorismen. You name it.

  Det är mycket som bidragit till Trumps seger. Att Sanders kunde hota Clintons kandidatur i förvalen. Att hotet söktes avvärjas genom att demokraternas förvalskommitté agerade för Clinton. Att detta avslöjades med resultatet att kommitténs ledning fick avgå. Att de liberala medierna försökte avleda från denna skandal genom att hävda att avslöjandet skett genom den ryske arvfienden, som blandat sig in i valkampen. Att Clinton i ett obetänkt ögonblick betecknade de som enligt prognoserna stödde Trump, d v s mer än 40 % av den amerikanska valmannakåren, som slödder. Men, viktigast, att Clinton representerade den sittande makteliten. Den som lovat guld och gröna skogar medan inkomstskillnaderna mellan höginkomsttagare och genomsnittsamerikanen under Obamas regering ökat ytterligare till de förras fördel. Tillkommer en rad utrikespolitiska misslyckanden. Listan kan göras lång. Till saken hör att Trumps seger också var en seger mot den övervikt, som PK-media kastade in i Clintons vågskål.

  Att tala om den vite mannens börda är förlegat. Bördan underlättades av de ekonomiska fördelar som Storbritannien drog ur sitt koloniala rike. På imperiets zenit kan engelsmännen ha uppfattat att kolonierna också var en börda för dem. Det krävdes stora ansträngningar från engelsk sida att få förvaltningen där att fungera. Det ska engelsmännen ha beröm för. Indien blev enat genom dem och är fortfarande en fungerande demokrati. Att utfallet blev sämre i en del f d afrikanska kolonier kan engelsmännen inte lastas för.

  Med sin retorik om behovet av global demokratisering har USA gett sken av att axla Storbritanniens koloniala börda, nu på en till synes jämställd nivå med de som skal lyftas upp till demokratins välsignelser. Med förödande resultat. Den migrationsvåg vi utsatts för och fortfarande utsätts för har utlösts av USAs mellanösternpolitik, inklusive den i Afghanistan och Libyen. Med benäget stöd av britter och fransmän samt med Merkel i släptåget.
  Jag kan hålla med om att det behövs en tillnyktring även vad gäller Sveriges allianspolitik. Men inte i den riktningen som valhänt eller medvetet, beroende på de olika aktörernas intentioner här hemma, har inletts genom ett närmande till Nato. PK-eliten målar upp Ryssland som ett potentiellt hot. Det är faktiskt Ryssland som hotats genom USAs utrikespolitik under Bush II och Obama. Att måla upp Ryssland som ett hot är välkommet. Ett beprövat sätt att avleda från de verkliga problem vi har och de ännu större vi står inför.

  Att S, V och sjuklövern för inte länge sen i praktiken avskaffat försvarsmakten verkar ha fallit i glömska. Argumenten som dessa partier nu använder för att återställa den är lika otrovärdiga som de som användes för att avskaffa den. Självfallet behöver vi en försvarsmakt som förmår säkra våra gränser. Men dess existens ska vara given. Den bör icke vara beroende av vad de politiska aktörerna anser från tid till annan om säkerhetsläget i vår omvärld.

  Julefriden bör dock skötas på civil nivå. God Jul till Patrik och alla som besöker bloggen.

  Gillad av 1 person

 15. Folke Lidén skriver:

  Jag känner ett stigande obehag över vad som nu sker. Med det menar jag att det är först nu som vi håller på att bli riktigt, riktigt blåsta. Regeringen har i ord ändrat sig och talar om diverse mer eller mindre futila åtgärder. Men om vi ser vad som händer pågår massinvandringen, bl. a. i form av arbetskraftsinvandring och anhöriginvandring. Inom det välfärdsindustriella komplexet, finns inte ens tanken på att på allvar begränsa invandringen och omhändertagandet av människor som ej har rätt att uppehålla sig i landet. Inom partierna jäser det med krav på att ”återgå till den generösa politiken”.
  Floskler om att förbättra integrationen och att bygga bort bostadsbristen haglar. Ingen tycks fundera över att nya bostäder i sig inte är en lösning, det beror helt och hållet vilka som bor i dem.
  Brottsligheten har nått ohanterliga nivåer. Med stor slughet har ledande politiker till stor del lyckats inbilla oss att det är en polisiär fråga. Mer pengar, poliser och utbyte av Rikspolischefen ska lösa problemen. I själva verket handlar det om tuffa politiska beslut, hårda lagskärpningar och möjligen att förklara undantagstillstånd. Kanske även insatser, i vissa områden, av ett slag som vi hittills inte sett i Sverige.
  Jag har beslutat mig för att inte gå på bondfångeriet. Visst kan jag ändra mig, men inte förrän jag hör vederhäftiga förslag som resulterar i konkreta åtgärder.

  Gillad av 1 person

 16. Vx skriver:

  Nu i Juletider tycker jag vi ska skänka våra gamla och svaga en tanke.
  Det är skamligt att ge sig på de sämst ställda. Gamla, dementa måste få näringsrik mat, vackert upplagd för att få aptit, deras generation äter vad som bjuds, klagar sällan och är nöjda med lite. Dessa egenskaper skall inte cyniskt utnyttjas av politiker.
  Professor Rolf Gustavsson i Umeå, som under åren ofta kämpat i motvind för att våra gamla skall fä ett värdig liv med näring både till kropp och själ. Han måste ofta misströsta över politikerns dumheter.
  Politikerna omtjatade värdegrund och allas lika värde gäller inte i praktiken, där råder bara cyniskt spel för gallerierna och omsorg om budgeten och helheten.
  Oavsett om det ligger grönpepparbiff på tallriken eller en klick gröt med en liten brödbit till, så betalar alla lika mycket 43 kr/portion. Trots att gröten på sin höjd går på 5-6 kr. Jämlikt och fint!
  Varför skall den grupp som allra mest behöver riktig mat få avstå?
  Varför är en del mer jämlika än andra?
  Undrar vad maten kostar på närbeläget flyktingboende? En plats på ett HVB hem kan kosta oss skattebetalare mellan 2.000-4.000/dygn med personal som alltid finns runt omkring. Majoriteten av de unga männen har ljugit om sin ålder för att få stanna och få ett bättre liv (74 % var uppskattningen i en Dansk undersökning nyligen).
  Köttet är självklart halalslaktat och ibland duger inte ens det, utan dessa lyxflyktingar sitter och slår med sina bestick i bordet i protest och personalen, som är rädd om sina jobb kommer med bortförklaringar, som vår vänsterliberala media uppförstorar.
  Jag upprepar från tidigare inlägg att för många år sedan skrev DN om ett hem i Övertårneå för ensamkommande friska män, där 27 personer som arbetade i skift kring ett antal gossar, dagen efter skrev Corren om hur en nattvikarie på ett sjukhem i Östergötland fick ta hand om avdelningens alla gamla, svårt sjuka och dementa patienter, ensam!
  Det är väl denna matreducering som blir dagens ättestupa, redan nu riskerar 75.000 gamla svält och har därigenom mindre motstångskraft när sjukdom och fallolyckor inträffar.
  Det ligger väl som ett dolt mål i socialförvaltningens agenda.
  Harriets blogg

  Gillad av 2 personer

 17. Göran skriver:

  Av alla britter jag har talat med i UK som röstade för Brexit uppger alla att huvudskälet är att de anser att EU är ett fiasko.

  Analysen är bara: Var britterna de första att upptäcka det, eller?

  Gillad av 1 person

  • Anne-Hedvig skriver:

   Nei, i Norge stemte mer enn halvparten av befolkningen mot innlemmelse i EU både i 1972 og 1994. Utenom Østlandet og storbyene har motstanden alltid vært monumental. Etter å ha vært i union fra 1380-1905 (pluss okkupert i 1940-45) er frihet og selvåderett viktig for oss. Dessverre lurte statsminister Gro Harlem Brundland oss bakveien inn i en EØS-avtale som er rene husmannskontrakten.
   Vettuge eksperter sier at vi var friere i unionen med Sverige 1814-1905 enn vi er nå under EU.

   Gilla

 18. Lennart Göranson skriver:

  Det är förvisso svårt att förstå vad som händer, men man måste ändå försöka. Det kan i varje fall inte handla om att halva USA:s och Storbritanniens befolkning är marginaliserade vita medelålders män med kissfläckar på byxorna. Den analysen håller inte, matematiskt, och den är därtill förmodligen mer än del av problemet än en del av svaret.

  Andra har pekat på att folk har fått nog av eliternas sätt att bära sig åt. Där verkar det finnas mer att ta fasta på. Vi har tecken som tyder på att tre olika eliter har spelat ett högt spel.
  – Den intellektuella eliten har lanserat ”normer” som ter sig minst sagt främmande för de flesta och dessutom agerat antagonistiskt mot dem som har vågat ifrågasätta de nya trosförklaringarna.
  – Den politiska eliten har centraliserat makten på ett sätt som sätter partiernas gamla funktion av folkrörelser ur spel. Dessutom har den utvecklat en ”broileruppfödning” som skapat en politikerklass med andra erfarenheter än dem som man får som vanlig anställd eller företagare.
  – Den ekonomiska eliten har blivit fartblind och lyckats främja sin egen ekonomi på ett sätt som medelklassen uppfattar som utmanande. Skillnader i ekonomisk status har alltid funnits, men under det senaste decenniet har klyftorna mellan de allra rikaste och medelklassen ökat på ett sätt som har få motstycken.

  Ändå är svaret naturligtvis inte att vi kan avskaffa eliterna. Varje samhälle behöver människor som är duktiga, arbetsamma, intelligenta, kreativa. Och de egenskaperna behöver uppmuntras för att samhället inte ska stagnera. Men det förefaller mig som om världen nu har hamnat i en situation där eliterna måste hejda sig en smula – måste bli kloka, eftertänksamma, måste sträva efter att bli ”ein anständiger Mensch”. Något som bl.a. den här artikeln är inne på: http://kvartal.se/artiklar/efterlyses-ansvarstagande-eliter

  Gillad av 2 personer

  • Stefan Sewall skriver:

   Lennart Göransson har rätt i de två första observationerna om den intellektuella eliten och den politiska.
   Den ekonomiska eliten har också provocerat genom att främja en så omfattande frihandel med låglöneländer att den tidigare rel. välbeställda och trygga arbetarklassen och medelklassen i USA och Europa fått sänkt levnadsstandard resp. förlorat jobben. Problemet är inte att de rikaste äger mer eller mycket eller hur mycket, utan att arbetar- och medelklassens ekonomi sänkts i absoluta tal jämfört med tidigare. Om Bill Gates äger 100 eller 1000 eller 100000 miljarder intresserar inte mig, eller mina gelikar, så länge jag har det lika bra som tidigare eller bättre. Jag får det inte sämre för att någon rik äger mer. Jag får det sämre om mitt jobb försvinner till Kina eller Bangladesh. Får vi det betydligt sämre och mera osäkert så röstar vi kanske på andra än de etablerade, vilket kanske överraskar.

   En lösning på den självgoda förstockningen hos eliterna och deras folkdistansering och förakt, är att nya människor tar över, som Trump t.ex.
   Många ur de gamla eliterna kan gott bytas ut. De är inte så fantastiskt smarta ändå. De är inte oumbärliga, i motsats till sin egen uppfattning. Ta DN:s redaktion t.ex. – DGS är tre våningar upp. Hillary Clinton et al. måste inte sitta i vita huset. Sossar och MP/VPK måste inte styra Sverige. Det finns alltid andra som kan. -Troligen bättre.
   Sossarna i Sverige gav 1975 uttryck för den övermodiga uppfattningen att de var de enda som var kompetenta att regera. Palme var bestört 1976 och spottade förakt över sina politiska motståndare som vunnit. Han trodde på fullt allvar att borgarna inte hade kompetens eller intelligens eller kunskap att regera. Bordet var dukat för dem sade han bl.a. Bordet var dock uppätet.

   Gilla

  • phnordin skriver:

   Det låter som en from önskan. Varken eliterna eller människorna i övrigt blir mer eller mindre kloka än de varit. Vad som krävs är att eliterna kan ”kontrolleras” av folket så att de inte skenar iväg mot nya djärva mål utan folkets medgivande. Det måste bli ett konstitutionellt spörsmål.

   Gillad av 1 person

 19. Björn skriver:

  Ta det lugnt, enligt Aftonbladet har strömmen av asylsökande till Sverige ”ebbat ut”! ”Endast 28.000(+några tusen ”ensamkommande”) har sökt asyl hittills i år”! Det fixar vi väl lätt, det är ju bara att bygga ett par nya småstäder TILL(förutom de 25 som måste byggas för att hysa det redan existerande överskottet av medborgare!) !? Eller varför inte bygga ytterligare ett ”Malmö” nånstans i Norrlands inland?! Finansieringen är väl inte ens värd att kallas ”utmaning” för den humanitära stormakten Sverige….?!

  Gillad av 2 personer

  • Thomas Ek skriver:

   Att till en medveten kostnad av tusentals egna soldaters liv och en ofattbar stor summa pengar ta skydd för Saddams utomordentligt allvarliga hot var både ansvarsfullt och rakryggat. Formuleringen ”USAs nobla strävanden” är därför rättmätig. Att påstå något annat är lumpet och ohederligt. Vårt Public Service uppförande var däremot allt annat än nobelt. DNs Peter Wolodarski påstod (utan några som helst bevis) till och med att Bush for med en medveten lögn om Saddams innehav av WMD.

   Gilla

 20. Leif Lindau skriver:

  Med mitt urval har jag under sista tio åren aldrig träffat någon amerikan från vänster till höger, från norr itll söder som någonsin sagt något positivt om Hillary Clinton. Och ingen europe som yttrat sig positivt om EU. Fast jag umgås förstås bara med medel- och arbetarklass, Så min gissning är att rösterna var ej för något alls utan emot personen Hillary Clinton och hennes kretsar och emot EUs arroganta teknokrater. Tror också att Trump förlorat mot nästan varje annan rimlig kandidat från demokraterna. En stor historisk ironi är att Obama gick till val på ”change” och vann men levererade absolut ingen förändring, men nu ser det ju ut som kanske Trump verkligen kommer att uppfylla Obamas vallöfte- på gott eller ont. .

  Gillad av 1 person

 21. Tobbe skriver:

  Om man börjar i vår svenska ”ankdamm” tror jag att 7-klöver partierna när de införde DÖ och på alla andra sätt försöker motarbeta SD:s framgångar och ökande väljarsiffror, bara ser toppen på isberget. SD är mer ett symptom än ett fenomen. Och politikereliten fokuserar på toppen på isberget, försöker bekämpa det kalla det för namn och mästra medborgarna i politiskt korrekt tänkande.
  Folk gillar inte att bli mästrade. Detta ska vara en demokrati. För varje försök att mästra toppen på isberget (SD) växer isbergets fot och till slut blottas sprickan mellan den kulturmarxistiska eliten (som uppfattar sig som en majoritet) och civilsamhället, som istället börjar torna upp sig som en majoritet mot eliten, som vips är en minoritet med ambitioner att mästra majorieten.
  Det är denna spricka mellan elit och civilsamhälle som öppnat sig i USA, UK, vissa EU-länder och som även finns i Sverige. 2017 tror jag kommer att bli ett särskilt händelserikt år.
  När det gäller mekanismerna bakom Trumps vinst och Brexit, är jag lika osäker som Patrik uppger, om väljarmätningar och gängse metoder verkligen skulle kunna framkalla de resultat vi sett. Kanske…kanske inte…

  Gilla

 22. gubbeligo5 skriver:

  Intressanta kommentarer. Vad jag hänger upp mig på är att de ni kallar ”eliten” är smarta och högklassiga. Det är de inte, det är detta som utmärker det största hotet mot demokratin. Till skillnad mot EU:s ledande politiker är de svenska en hög med underbegåvade, outbildade, maktfullkomliga pösmunkar. Finns det någon i regeringen som har en adekvat utbildning eller bildning överhuvud taget?

  Men ett folk har de ledare det förtjänar. Svenskar är ointresserade och likgiltiga och ser bara till sin egen härd. S-hegemonin under 40 års tid har skapat ett egoistiskt folk som hellre självförverkligar sig än tar hand om sina egna gamla och t o m sina egna barn. Den enorma offentliga sektorn har egenskapen av en organism som bara sväller och växer av sin egen kraft utan mänsklig inblandning.

  I valet 2018 kan svenskarna gott och väl rösta fram Fi till makten om dessa bara lovar att sänka sina egna höga löner. Tyvärr är detta inget omöjligt scenario. Många svenskar tänker inte alls, det är det som är skrämmande.

  Gilla

 23. Jonas Nilsson skriver:

  Är inte just erkänslan av svårigheterna med och bristerna i vår s.k. självförståelse ett kvalitémärke?! Att skapa SAMTIDA självförståelse är inte det den största illusionen men nödvändig för att vi ö.h.t. ska tro att vi behöver tänka efter? Hundraåringens tes att allt är som det är och blir som det blir samlade de största bioskarorna på länge. Säger inte det skrattet mer än de flesta försök till seriös analys? Självförståelse utan någon form av distans till självet blir närapå omöjligt. Fredrik Backmans Ove var nog för mig ett av de första fadersporträtten som handlade om en man som älskade på svenska. Jag är skolad av Guillou som slog ihjäl sin far. Utan föräldrarelation – kan det bli någon självförståelse av det?
  Vad gäller Brexit och Trump tycker jag att oförskämdheten i mediarapporteringen är det mest skrämmande. Mediarapporteringen vad gäller USA-valet var upparbetad under orimligt lång tid. Hela scenen var satt. Ge mig ett skäl varför det valet skulle och ska dominera vår eftertanke så till den milda grad? Har vi inget eget tankeliv?
  Jag får upp någon hemsida som informerar mig om att Putin avlyssnar Sverige. Självklart gör han det. Det gör de flesta av världens underrättelsetjänster. Medan FBI löser vår olösta deckarproblem???? Jag frågar bara – var är Palme? Allt oftare återkommer jag till hans bakgrund i det balttyska. Kan det kan gett lite bättre förmåga till perspektiv på hur vi är tvungna att förhålla oss till den tyngre makterna?
  Bara tanken att lämna EU förefaller nästan omöjlig för en journalisthjärna att få igenom, trots att det inte alls är länge som tanken hävdats?? Hur dumma får vi vara??
  Så länge det är förbjudet att tala om vilken litteratur som ingår i vår kanon lär talet om självförståelse på svenska förbli något i grunden obegripligt. Och utan någon form av självförståelse – hur kan vi inbilla oss att vi kan förstå något annat ö.h.t.?
  Sverige med våra tio miljoner människor är inte jämförbart med USAs 250. Vi har en historia sedan den långa medeltiden. USAs började under 1600 och formerades slutet av 1800/1900. Englands identitet är oskiljaktigt från imperiets historia. Vi har inget sådant även om vi nu tror att vi kan bete oss som om vi hade en. Ryssland har och det kan vi inte anklaga dem för utan förhålla oss till. Ska vi mopsa upp oss med amerikanare väljer vi för lättfotade. Det var kanske Bildts misstag. Britterna har mer i säcken. Var det självinsikt som sa britterna att det var dags att lämna ett EU dirigerat av ett sjunkande USA?
  Ett tips – gå igenom Astrid Lindgrens produktion och lägg till ABBAs låttexter så tror jag vi kommer en bit på vägen. Det är den ‘historia’ vi fått och fortfar att censurerad propagera för. Ev kan Margot Wallström lära något av Hammarskjölds Vägmärken med dedikationen: Endast den hand som stryker ut kan skriva det rätta.

  Gilla

 24. Tobbe skriver:

  Det ska bli intressant att se vilken vändning politiken tar efter att Löfvén haft möte med Donald Trump. PK-ismen har frodats och hämtat näring från USA:s demokrater och idag vet ingen vad vi har att vänta från januari och framåt och nu är det nervöst i PK-lägret. Löfvén har poängterat att Sverige är beroende av USA och avser att göra sitt yttersta för att upprätthålla goda relationer med USA. Kanske är det en form av signalpolitik just in case. Det betyder att om Trumps budskap i grunden avviker kraftigt från Obamas kommer 7-klövern tvingas att inrätta sig i ledet och då gäller nya direktiv.
  PK-ismen dyrkar det nya och det behövs antagligen inget mer än att någon med tyngd kan förklara att det vi håller för det nya har blivit det gamla och nu gäller helt annan värdegrund.
  Vindflöjlarna på PK-redaktionerna kommer då att göra helt om och det blir nytt ljud i skällan.
  Kanske blir det som tidigare hånats som gammalt det nya som helt plötsligt upplever en renässans. Sånt har hänt förr. Slut på hetsandet mot Putin och Israel, en samlande och inkluderande politik istället för en exkluderande (även om man hävdat motsatsen).
  Blir intressant att se.

  Gilla

 25. Kristian skriver:

  ”For the past 25 years particularly the centre-left has told the bottom 60% of the income distribution in the country the following story…

  ‘Globalization is good for you. It’s awesome! We’re going to sign these trade agreements. Don’t worry, there will be compensation. You’ll all end up as computer programmers. It will be fantastic. And by the way we don’t really care because we’re all going to move to the middle because that’s where the voters are. And the people with money are the ones that we really care about.’ So you get the shaft under Schroeder and you get the same thing under Blair (New Labour), whatever.

  You make that move and you basically take the bottom 30% of the income distribution and say ‘we don’t care what happens to you. You are now something to be policed.'”

  (hela intervjun här:

  Medellönen i väst har stått stilla sedan 1975.
  http://www.realclearpolitics.com/video/2016/11/18/mark_blyth_global_trumpism_and_the_revolt_against_the_creditor_class.html
  ”And there was a moment when people began to figure out, for the past 30 years, going from 1985 until now, huge amounts of money have been generated in the global economy. And as we know from the work of Thomas Piketty and others, most of it has gone up to a tiny fraction of the population. There has been a huge amount of growth, but hardly anyone has seen any benefit.”

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.