Tankar kring Berlindådet

8-26-13_11971

Patrik Engellau

Det finns ungefär 1,6 miljarder muslimer i världen. Jag tänkte jag skulle ta reda på hur många av dessa som tar avstånd från terroristdåd, till exempel lastbilsattacken i Berlin nyligen.

Frågan är viktig ty en ung muslim som tänker ägna sig åt våldsamheter lever för det mesta i ett muslimskt sammanhang med andra muslimer som sina närmaste vänner, bekanta och släktingar. Hur detta civila muslimska samhälle ser på terroristhandlingar har rimligtvis ett betydande inflytande på den unge, potentielle terroristens djärvhet och beslutsamhet. Jag tror rentav att om ett enigt civilt muslimskt samhälle högt och otvetydigt förklarade för sina egna och för resten av världen att terroristaktioner är avskyvärda så skulle början till slutet av kampen mot terrorismen redan varit inledd. Stämningar spelar roll.

Så hur ser det ut i verkligheten? Det har jag ingen aning om, men internet erbjuder ett slags visserligen otillförlitlig man ändå avbildning av verkligheten. Folk tycker saker och då syns det på internet. Och om det inte finns på internet så är saken troligen ingen fråga.

Jag ägnade några timmar åt att söka efter muslimska avståndstaganden från Berlindådet. Först gick jag till Stockholmsmoskéns hemsida för jag tänkte att eventuella fördömanden nog borde synas på den främsta svenska moskéns webbplats. Där fanns ingenting.

Samma sak med Gävle moské, Uppsala moské, Eskilstuna moské och Göteborgs moské. Sedan tröttnade jag och insåg att jag var på fel spår. (Göteborgs moské utlovade en ”Utställning om vetenskapliga bevis från Koranen” som jag nog hade fastnat för om det bara funnits någon vidarelänk.)

I stället googlade jag på ”Muslim reactions to Berlin” och fick över 40 000 träffar om jag begränsade till den senaste veckans skörd. Men de flesta träffarna var inte muslimer som tog avstånd från Berlindådet, utan olika bedömare som tog avstånd från Donald Trump för att denne sagt att det var ett muslimskt terrordåd innan man riktigt visste att det faktiskt var ett muslimskt terrordåd.

Efter ett väldigt rotande bland länkarna – där jag hittade en artikel från Bangkok Post som inte tyckte dådet var något särskilt eftersom tolv döda vid ett enda tillfälle är småsaker jämfört med att det dör tio personer om dagen året runt i den tyska vägtrafiken – hittade jag faktiskt ett kraftfullt muslimskt avståndstagande:

Det muslimska ahmadiyyasamfundet fördömer starkt de attacker som inträffat över världen, även dem som nyligen skett I Berlin, Zürich och Turkiet, där dussintals oskyldiga människor skoningslöst har mördats.

Offren för dessa grymma attacker och deras familjer finns i våra tankar och i våra böner.

Alla slags terrorism och extremism bryter mot Islams läror. Som den Heliga Koranen förkunnar är mordet på en enda oskyldig person detsamma som ett mord på hela mänskligheten (Koranen 5:33)

Sedan kom jag ihåg att Mohamed Omar skrivit om ahmadiyyasamfundet, till exempel här:

Ahmadierna är diskriminerade och förföljda i flera islamiska länder. I stort sett alla muslimska teologer är överens om att ahmadierna inte är muslimer.

Det var nedslående. Ahmadierna utgör ungefär en procent av alla muslimer och anses inte för muslimer av de återstående 99 procenten. Men ahmadierna hade ändå presterat det enda muslimska avståndstagande från Berlindådet som jag kunde hitta.

För säkerhets skull kollade jag sura 5:33. Så här lyder texten:

De som kämpar mot Gud och Hans Sändebud och vars strävan det är att störa ordningen på jorden och sprida sedefördärv skall utan förskoning dödas eller korsfästas eller få hand och fot på motsatta sidor avhuggna eller förvisas från [sitt] land. Denna förnedring skall de utstå i detta liv och i det kommande livet skall de få utstå ett outsägligt lidande;

Men i sura 5:32 återfinns det som ahmadierna far efter (Koranens versindelning vacklar faktiskt):

Av denna orsak föreskrev Vi för Israels barn att om någon dödar en människa, som inte själv har dödat någon eller försökt störa ordningen på jorden och sprida sedefördärv, skall det anses som om han hade dödat hela människosläktet.