Tankar kring Berlindådet

8-26-13_11971

Patrik Engellau

Det finns ungefär 1,6 miljarder muslimer i världen. Jag tänkte jag skulle ta reda på hur många av dessa som tar avstånd från terroristdåd, till exempel lastbilsattacken i Berlin nyligen.

Frågan är viktig ty en ung muslim som tänker ägna sig åt våldsamheter lever för det mesta i ett muslimskt sammanhang med andra muslimer som sina närmaste vänner, bekanta och släktingar. Hur detta civila muslimska samhälle ser på terroristhandlingar har rimligtvis ett betydande inflytande på den unge, potentielle terroristens djärvhet och beslutsamhet. Jag tror rentav att om ett enigt civilt muslimskt samhälle högt och otvetydigt förklarade för sina egna och för resten av världen att terroristaktioner är avskyvärda så skulle början till slutet av kampen mot terrorismen redan varit inledd. Stämningar spelar roll.

Så hur ser det ut i verkligheten? Det har jag ingen aning om, men internet erbjuder ett slags visserligen otillförlitlig man ändå avbildning av verkligheten. Folk tycker saker och då syns det på internet. Och om det inte finns på internet så är saken troligen ingen fråga.

Jag ägnade några timmar åt att söka efter muslimska avståndstaganden från Berlindådet. Först gick jag till Stockholmsmoskéns hemsida för jag tänkte att eventuella fördömanden nog borde synas på den främsta svenska moskéns webbplats. Där fanns ingenting.

Samma sak med Gävle moské, Uppsala moské, Eskilstuna moské och Göteborgs moské. Sedan tröttnade jag och insåg att jag var på fel spår. (Göteborgs moské utlovade en ”Utställning om vetenskapliga bevis från Koranen” som jag nog hade fastnat för om det bara funnits någon vidarelänk.)

I stället googlade jag på ”Muslim reactions to Berlin” och fick över 40 000 träffar om jag begränsade till den senaste veckans skörd. Men de flesta träffarna var inte muslimer som tog avstånd från Berlindådet, utan olika bedömare som tog avstånd från Donald Trump för att denne sagt att det var ett muslimskt terrordåd innan man riktigt visste att det faktiskt var ett muslimskt terrordåd.

Efter ett väldigt rotande bland länkarna – där jag hittade en artikel från Bangkok Post som inte tyckte dådet var något särskilt eftersom tolv döda vid ett enda tillfälle är småsaker jämfört med att det dör tio personer om dagen året runt i den tyska vägtrafiken – hittade jag faktiskt ett kraftfullt muslimskt avståndstagande:

Det muslimska ahmadiyyasamfundet fördömer starkt de attacker som inträffat över världen, även dem som nyligen skett I Berlin, Zürich och Turkiet, där dussintals oskyldiga människor skoningslöst har mördats.

Offren för dessa grymma attacker och deras familjer finns i våra tankar och i våra böner.

Alla slags terrorism och extremism bryter mot Islams läror. Som den Heliga Koranen förkunnar är mordet på en enda oskyldig person detsamma som ett mord på hela mänskligheten (Koranen 5:33)

Sedan kom jag ihåg att Mohamed Omar skrivit om ahmadiyyasamfundet, till exempel här:

Ahmadierna är diskriminerade och förföljda i flera islamiska länder. I stort sett alla muslimska teologer är överens om att ahmadierna inte är muslimer.

Det var nedslående. Ahmadierna utgör ungefär en procent av alla muslimer och anses inte för muslimer av de återstående 99 procenten. Men ahmadierna hade ändå presterat det enda muslimska avståndstagande från Berlindådet som jag kunde hitta.

För säkerhets skull kollade jag sura 5:33. Så här lyder texten:

De som kämpar mot Gud och Hans Sändebud och vars strävan det är att störa ordningen på jorden och sprida sedefördärv skall utan förskoning dödas eller korsfästas eller få hand och fot på motsatta sidor avhuggna eller förvisas från [sitt] land. Denna förnedring skall de utstå i detta liv och i det kommande livet skall de få utstå ett outsägligt lidande;

Men i sura 5:32 återfinns det som ahmadierna far efter (Koranens versindelning vacklar faktiskt):

Av denna orsak föreskrev Vi för Israels barn att om någon dödar en människa, som inte själv har dödat någon eller försökt störa ordningen på jorden och sprida sedefördärv, skall det anses som om han hade dödat hela människosläktet. 

36 reaktioner på ”Tankar kring Berlindådet

 1. JAN BENGTSSON skriver:

  Man kan väl säga att vi blir djupt imponerade,
  av det svenska muslimska civilsamhällets avståndstagande…

  Fast det är ju Julhelg, så det kanske kommer)

  Gillad av 1 person

 2. Bamse skriver:

  ”Sprida sedefördärv” eller ”störa ordningen på jorden” kan nog appliceras på det mesta, som man som muslim tycker illa om. Och då rättfärdigas väl hela arsenalen av vidriga straff. Den uteblivna reaktionen från såväl ledare som andra muslimer bär syn för sägen: majoriteten av muslimerna accepterar eller är likgiltiga inför jihadistisk terror, tyvärr. Någon annan slutsats är svår att dra.

  Gillad av 4 personer

 3. Min snö på ett vykort skriver:

  Detta är ett faktum, vad skall vi tänka om det, som Trump skriver ”we have to change our thinking”. Man kan inte bygga ett samhälle med en stor minoritet som lever efter en missionerande tro och som har en kärna av fanatiker som är villiga att mörda oskyldiga för att uppnå sina ideal. Detta är vår tids stora svek av våra politiker, intellektuella och press, att de låtit detta hända och misstänkliggjort och undertryckt folks sunda förnuft i denna fråga, det är inte alla muslimer som är terrorister, är du rasist? För 100e gången så är det oväsentligt om inte alla är terrorister, inte heller alla i Chicago var med i AlCapones band, inte alla svarta langar knark i Oakland, inte alla tyskar var med i SS.. en liten våldsam grupp sätter agendan.

  Sveriges unga muslimers ordföranden skrev att det inte var en tråkig måndag, samma organisation har uppburit statsbidrag i åratal. Vansinnet är så uppenbart. i England har man kommit lite längre, där har man dels flera Rashid Musas men också en annan variant, den vältaliga, som blir inbjuden till alla TV-debatter och de säger alltid samma sak: det är inte alla som är extremister, oroa er inte, vyssan lull..

  Det finns inget i islam som passar i väst, och kärnan i denna ideologi går rakt emot allt vi byggt upp, det är bara att gå ut på stan och titta. Jag finner visst hopp i att fransmännen nog kommer ha två kandidater som vill kämpa mot islam att välja mellan, LePen och Francois Fillon. Fillon som jag ännu inte känner till så bra kanske blir den som räddar Europa, liksom Merkel försökt förstöra det. Det Merkel gör frammanar de mörkaste krafterna i det tyska psyket, att hon inte förstår det? Men hon är i gott sällskap, den nuvarande hegemonin förstår helt enkelt inte vad de har att göra med. Jag tror att vi står inför vår civilisations fall med nuvarande ledare, eftersom de inte inser det hot islam utgör och att de med varje handling förstärker det. Om inte Trump och Fillon kan hindra detta så står vi inför två möjliga vägar, antingen blir vi långsamt islamiserade och allt vi byggt upp raseras, eller så kommer en ny mera hårdför generation motståndsmän att ta över, Hahne istället för Åkesson, en generation som ser hatet mot muslimer som självklart och kommer att agera därefter. Man har att välja mellan två extremer då, lojalitet med IS eller Bashar el-Assad.

  Detta att muslimer är tysta är det mest tydliga tecknet på att islam inte är kompatibel med västliga värderingar. Vi kan inte samexistera med dessa värderinger, ingen har visat hur detta kan gå till, så hellre ledare som inte enbart drivs av hat som tar tag i detta, som kanske Fillon och Trump, än det som kan komma efter. skulle LePen och Åkesson och Farage vara det värsta man kan föreställa sig? Efter dem kommer det att komma någon ännu argare. Görs inget får de min röst också, för mina barns skull.

  Gillad av 8 personer

 4. gmiksche skriver:

  Dessa suror står i följd. De får läsas i denna kontext. Suran 5:32 riktar sig till Israels barn, förmodligen anspelar Mohammed på Gamla Testamentet. Det gör han i många sammanhang när det passar in i hans budskap. Den efterföljande suran 5:33 tar sikte på hans egen tid, nu när hela sanningen uppenbarats genom profeten. Då är Gamla Testamentets budskap överspelat.

  Gilla

 5. Staffan Persson skriver:

  Ja så är det Detta är elefanten i rummet, att de muslimska samfunden tiger, och ingenting gör mot dessa dåd. De är helt låsta eftersom religionen och koranen faktiskt föreskriver dem, mer eller mindre. Varför ser man aldrig någon diskussion om Hege Storhaugs bok om islam i Sverige? Den tigs ihjäl, men var en ögonöppnare för mig.

  Gillad av 2 personer

 6. Sten Lindgren den äldre skriver:

  Man kan ju se på detta ur lite olika perspektiv. I det större perspektivet, som PE tar upp, är det uppenbart att en mera civiliserad tillämpning av Islam inte blir aktuell under närmast kommande århundraden.
  I det mindre perspektivet kan man fundera på hur det förhållandevis civiliserade Sverige förhåller sig till islamiskt relaterade brott. Då måste man nog konstatera att objektiviteten brister rätt rejält eller i vart fall att olika företeelser ges konstiga proportioner. T ex i Aftonbladet får följande händelse lika tjocka rubriker som ett knivdåd: ”Hon fick slöjan avsliten av okänd man: Blev jättekränkt”.
  Har någon sett vår obehagliga ärkebiskop uttala något om Berlin-attacken? Eller vår motbjudande rikspolischef? Eller Röda Korset? Eller miljöpartiet?

  Gillad av 5 personer

 7. Per Lundekvam skriver:

  Ja, det du beskriver är nog nyckeln till mycket. Sympati för terroraktioner finns uppenbarligen i alltför stor andel av muslimerna. Det visar ju de enkäter som genomförts i olika länder. Om alla muslimer – inklusive höga företrädare för de olika organisationerna (ex SUM) – toge avstånd från all muslimsk terror så skulle vi vara en liten bit på väg att lösa problemet.

  Gillad av 1 person

 8. B skriver:

  Jag hade känt mycket mindre oro över en stor muslimsk befolkning i Europa om vi hade fått se muslimer gå man ur huse för att protestera mot det fasansfulla våldet som sker i islams namn. Visst kan man inte dra alla muslimer över en kam, men om man å ena sidan är väldigt noggrann med att följa muslimska seder såsom att bära religiös klädsel eller kräva att särkost i skola och förskola, så borde man vara lika mån om att protestera mot avarterna inom religionen.

  Gillad av 1 person

 9. Erik Wedin skriver:

  Ok låt mig lite snabbt kommentera det sistnämnda. Det är alltså även enligt Sura 5:32 fullt okej att döda alla som anses 1. Störa guds ordning på jorden 2. Sprida sedesfördärv och det skall föreställa den ”goda”versen?

  Gillad av 1 person

 10. Stefan Sewall skriver:

  Efter nine eleven 2001 följde jag CNN och BBC och såg många nyhetssändningar.
  Jag väntade med spänning på rapporter om de folkliga reaktionerna från arabvärlden och förväntade mig att de flesta skulle förfasa sig över, och fördöma Bin Ladens massmord på 3000 kontorspersonal i WTC och flygpassagerare och kabinpersonal.
  CNN:s redogjorde för multipla opinionsundersökningar i arabvärlden och berättade om ett överväldigande stöd för Bin Laden. Han sågs som en hjälte av över 85 % av de tillfrågade i alla arabländer. Undersökningsresultat kom in från väldigt många av arabländerna.

  Araberna är fientliga mot USA och oss västerlänningar. Inte förvånande med tanke på hur deras propaganda låter i deras stats-TV och radio. Många kan inte läsa och har inte råd med tidningar, allra minst utländska. Ingen nyanserad information går fram. De får aldrig höra något som motsäger proarabisk antivästlig, ofta islamitisk propaganda. Idag är väl propagandan i Egypten och Tunisien troligen inte islamistisk efter senaste maktskifte, men i många andra länder är den antagligen religiös förutom antivästlig. Ingen nyansering till stöd för oss i det kristna väst i alla fall.

  Gillad av 2 personer

  • Göran skriver:

   Det finns faktiskt tv-program i arabiska länder där de tar upp frågor om koranen och Mohammad där det ställs kritiska frågor och det ges olika tolkningar osv. Frågan är kanske hur många som ser på de programmen. Jag såg ett program som jag tror var från Saudiarabien där det deklarerades klart och tydligt att det var helt okej att lämna islam och att varje individ hade rätt till helt fria tankar. I programmet sades att tron var en helt privat sak som ingen annan hade rätt att bestämma över.

   Men, en överväldigande del av muslimer har aldrig läst koranen eller Sira och Hadith. Det enda det vet om islam och Mohammad är vad de får höra av andra som i sin tur bara har hört det av andra. En får lära sig i moskéer men långt ifrån alla muslimer besöker en moské.

   Det går faktiskt att dra en ganska tydligen parallell vad gäller indoktrineringen i Sverige och islam genom att bara titta på statliga medier och den statliga skolan. Svenskar indoktrineras på samma sätt som muslimer indoktrineras. Den svenska indoktrineringen leder till den invandringssituation vi har idag.

   Ta upp en diskussion med några arbetskamrater om korstågen så lär du snart inse vilken konstig bild de har av den. De flesta lär nog säkert påstå att vi ska någon form av arvssynd för dem. Det är ungefär som att finnar ska idag ska ha en arvssynd för att deras förfäder försvarade Finland mot ett ryskt angrepp.

   Muslimer i Sverige är väldigt angelägna att påpeka korstågen men de har inte den minsta kunskap om alla muslimska angrepp på Europa. Korstågen var ett försvarskrig som innefattade 24 bataljer med muslimerna i Mellanöstern, medan muslimer har gjort 548 anfalls bataljer mot europeiska länder och folk för att erövra dem, döda dem eller förslava dem.

   Gilla

 11. Christer Carlstedt skriver:

  Du lär aldrig få någon muslimsk präst till att fördöma terroristdåd i någon form, såvida det inte handlar om ett angrepp från icke muslimer på muslimer. Då kan Du däremot räkna med ett oherrans liv.

  Precis före (5:31 ?) talas det om brodermordet. Kain och Abel, ni vet. Det var då rakt inte bra.

  Jag har sett andra tolkningar av 5:32 innebärande att mord på en broder skall anses vara som mord på alla människor.

  Nu har ju präster i alla tider försökt få det till att ”vi” är bröder och systrar i tron. Följaktligen får man inte slå ihjäl någon rättroende.
  I muslimernas fall blir det här ”lätt” problematiskt. Man kan ju inte riktigt komma överens om vad som är den rätta tron (sunni – shia t.ex.).
  Att ta livet av icke troende kan ju inte vara något problem eftersom Muhammed gjorde det titt och tätt och var ofelbar.
  Ett fördömande av sådana aktiviteter kan då knappast komma på tal.

  Personligen skulle jag, om jag nu vore muslimsk präst, ha bekymmer med Berlindådet eller liknande. Han som körde lastbilen kunde ju inte ha haft den blekaste aning om huruvida det i det dödade gänget fanns någon som var en ”broder i tron”, vilket då hade kunnat bli ett brodermord.
  Nåja, den aspekten tänker jag inte ligga sömnlös över. Det överlåter jag till dem som borde vrida sig som maskar på en krok.

  En sak som dock alla muslimska inriktningar verkar vara överens om är att självmord är det absolut värsta man kan ta sig för. Det är till och med värre än brodermord har jag läst mig till.
  Det vore därför intressant att få förklarat hur man kan motivera och inte starkt fördöma ett självmordsattentat.
  Kan det möjligen vara så enkelt att om man tar livet av två (eller tre, fyra…sjutton) otrogna så upphävs synden i självmordet?
  Hur går det då för kräket i Stockholm i mötet med Allah? Han som klantade till det så pass att han bara tog livet av sig själv?
  Slutar han i helvetet bara för att han inte fick till det riktigt som det var tänkt?

  Vad var det hon sade, hon ärkebiskopen, om fredens religion?

  Gilla

 12. BosseJ skriver:

  Sura 5 är nedskriven som en av de sista av de 114 suror (kapitel) som Koranen består av. Koranens suror är numrerade i ordning efter textlängd med de längsta först och de kortaste sist, med undantag för sura 1. Principen är att det kronologiskt senare nedskrivna har företräde framför det tidigare ifall surorna är motstridiga.
  Googla gärna på ”koranen kronologisk ordningsföljd”. En allmän iakttagelse av icke-muslimer är att suror skrivna under Mecka-perioden (då profeten hade ett mycket lite följe av proselyter) är avsevärt mildare än de som är skrivna under den senare Medina-perioden (då antalet följare ökade kraftigt). Man kan med fog fundera på vad som hände på vägen till Medina 🙂

  Gilla

 13. Hovs-Hallar skriver:

  Riktigt iakttagelse: Denna sura 5:32, som beskäftigt brukar citeras som ”bevis” på islams fredliga natur, riktar sig i själva verket till judarna (”Israels barn”). Och eftersom koranen återger surorna i en enda röra utan sammanhang, så lär man få grunna på vad det inledande ordet ”därför” syftar på.
  Men synbarligen rör det sig om att judarna här tas i upptuktelse, och man anar att muslimerna kommer att hota med drakoniska åtgärder mot den jude som anses bete sig felaktigt! (ex-vis döda hela den personens släkt).

  Suran har alltså inte ett förbannat dugg att göra med att muslimerna själva skulle vara fredliga, att påstå något sådant är en del i den ständiga des-information som koranen lånar sig till genom sin kaotiska uppbyggnad.

  Rent allmänt, så handlar de senare skrivna surorna (”Medinaverserna”, som INTE är återgivna i kronologisk ordning i koranen) till stor del om hur de ”otrogna” med vapenmakt ska utplånas. Ingen fredsälskan där, inte! Terrorgrupper som IS är mycket kunniga i korantolkning och de följer dessa koranens senast uppenbarade suror, dvs. Medinaverserna, till punkt och pricka.

  PK-infekterad medias förnekande av detta är ren förbannad lögn. SÅ okunniga kan inte alla dessa journalister och pizza-ekonomer vara att de inte vet detta.

  http://www.frontpagemag.com/fpm/220358/islamic-jihad-and-doctrine-abrogation-raymond-ibrahim

  http://wikiislam.net/wiki/Chronological_Order_of_the_Qur%27an

  http://gatesofvienna.blogspot.se/2010/11/principle-of-abrogation-in-quran.html

  Gillad av 1 person

 14. Tor Arne skriver:

  Muslimska reaktioner efter terrordåd följer et välkänd mönster: det är muslimerna som är dom verkliga offren. Zuhdi Jasser skriver att ”Muslims Need to Take Ownership, Not Play Victim”:

  http://www.clarionproject.org/blog/muslims-need-take-ownership-not-play-victim

  Nu var muslimerna offer igjän för att Donald Trump sagt att det var ett muslimskt terrordåd innan man riktigt visste att det faktiskt var ett muslimskt terrordåd.

  Hur kan muslimer frigöra sig från detta offernarrativ?

  Gillad av 2 personer

 15. Jan Ahlström skriver:

  Ett sätt för muslimerna att bekämpa ”islamofobin” vore väl att ta plats i medierna och fördöma det som hände i Berlin, att man inte gör det visar väl bara att islam inte har något i vår del av världen att göra.

  Gillad av 3 personer

  • Göran skriver:

   De som gör det kommer att hamna i stålkastarljuset för IS eller andra självpåtagna jihadister. Dessutom. Med vilka fakta ska de argumentera?

   Gilla

 16. Sven skriver:

  Hur många Islamiska föreningar finns det i Sverige? Ställde mig själv den frågan en gång och fick svaret på Rebecca Weidmo Uvells informativa blogg. Ett 80 tal är svaret och de får åtskilliga miljoner i bidrag för att bla arbeta för att motverka den påhittade åkomman Islamofobi.
  Dock hörs inte ett enda litet pip från dessa föreningar när den högst befogade rädslan för ytterligare muslimska terrordåd sprider sig i Västvärlden.

  Gilla

 17. BN skriver:

  Grupperingar av män från diverse avlägsna länder utkämpar en hård strid mot varandra på gator och torg. Globala etniska, kulturella och religiösa konflikter har svämmat över och koncentreras nu till ett begränsat geografiskt område. Områdets infödda lokalbefolkning har skräckslaget låst in sig för att skydda sig. Kriget har anlänt. Detta låter som taget från ett av otaliga proxykrig i främmande länder i tredje världen vi endast hör talas om via nyheterna. I verkligheten handlar det om Ronneby, Sverige år 2016 med afghaner, syrier och diverse arabiska grupperingar samt livrädda svenskar i huvudrollerna.

  Enligt den politiskt korrekta sekten skulle massinvandring av mångkultur från tredje världen leda till harmoni och berikning där alla internationella konflikter per automatik lämnades bakom när väl gränsen mot Sverige korsades.

  Med Ronnebyfacit i hand vet vi nu att det slutade rakt motsatt. Ronneby har blivit skräckexemplet på hur massinvandring och mångkultur från tredje världen slutar för en liten landsortskommun, precis som katastrofstaden Malmö är beviset för hur det slutar för en större stad.

  Gilla

 18. 77711n skriver:

  Gagnlöst arbete – vi vet redan att planen är att upprätta Kalifatet i Europa, utrota alla otrogna och alla som motsätter sig planen är fiender. Därför är det tyst bland de s k rättroende. De enda som inte begriper detta är de otrogna själva.

  Gillad av 1 person

 19. tomas skriver:

  Innan muslimer skall få komma in i Europa måste de genomgå en attitydjustering där dom tar avstånd från hederskultur. Tvångsäktenskap, barnäktenskap, könsstympning och alla andra bisarra påhitt.

  Gilla

 20. Eric Downing skriver:

  Här är en sammanställning på c:a 150 opinionsundersökningar från olika länder där muslimers åsikter redovisas om demokrati, sekulära samhällen, samt synen på terrorism i Islams namn.
  Notera särskilt de från Sveriges grannländer, i Sverige görs aldrig sådana här undersökningar, men resultaten från grannarna lär inte vara särskilt annorlunda..
  http://www.thereligionofpeace.com/pages/articles/opinion-polls.aspx

  Gilla

 21. Hanna skriver:

  Efter såna här terrordåd varnas från alla håll bara att islamofobin skall öka och drabba oskyldiga muslimer. Inget avståndstagande från dem själva och inte sympati för offren från någon!

  Gilla

 22. Daniel skriver:

  Inte så konstigt att moskéerna mfl inte tar avstånd, officiellt är det ju inte muslimer som utför dessa dåd (is har ju inget med islam att göra..).

  Gilla

 23. nilsdacke skriver:

  Versen 5:32 ovan förtjänar en ytterligare kommentar. Den innehåller två undantag från det generella dekretet, vilket tydliggörs i den bisats, som normalt missas eller förbises – ” som inte själv har dödat någon eller sprida sedefördärv i landet.”
  Det första undantaget: Om dödandet har varit för hämnd (döda för hämnd är tillåtet!)
  Andra undantag: Om mordet har skett eftersom den person som dödades har begått sedefördärv (på arabiska fasad).
  Det arabiska ordet ”Fasad” översätts som sedefördärv. Den islamiska förståelsen av fasad är att begå förfaranden eller verksamheter som anses vara icke-islamiska.
  Icke-islamiska aktiviteter innefattar saker som:
  1. Dricka alkohol,
  2. Att äta griskött,
  3. Att förneka att Muhammed var en profet,
  4. Förnekar att Allah är Gud,
  5. Yttra något negativt om Muhammed eller sharia,
  6. Att tro att Jesus blev korsfäst,
  7. Undervisning om icke islamiska idéer (som evolution),
  8. Lyssna på musik,
  9. Titta på film,
  10. Att inte följa regler för islamisk klädsel,
  11. Äktenskapsbrott,
  12. Fira jul,
  13. Blandade fester … etc.
  Om du tänker på det, kommer du att finna att ”Fasad” faktiskt beskriver det som i stort sett betraktas som en normal livsstil i den icke-muslimska världen. Därför är det, enligt vers 5:32, OK att döda icke-muslimer.
  Och det är den mest fredliga versen i Koranen!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.