Snart lättar dimman

8-26-13_11971

Patrik Engellau

Under natten formerar sig intressena inför morgondagens strid. Man vet inte säkert vilka som kommer att ställa sig på vardera sidan när morgondimman lyfter. Man vet bara vilka som utgör kärntrupperna på ömse håll.

Man vet inte heller riktigt säkert om kriget börjar just i morgon. Krig beror på djupgående motsättningar, men de utlösande orsakerna kan vara obetydligheter som tänder de sedan länge förberedda stubinerna.

En sådan obetydlighet med osäker utgång är frågan huruvida socialtjänsten i kommunerna ska lämna information om folk som olagligt befinner sig i riket, så kallade papperslösa, så att polisen kan utvisa dem.

Ilan Sadé skrev en uppmärksammad artikel i ärendet nyligen. Han skrev att Utlänningslagen i 17 kap 1 § uttryckligen föreskriver ”att socialtjänsten ska lämna ut uppgifter till polisen om en utlännings personliga förhållanden inför en avvisning”. Sedan säger han att socialtjänsten, som inte vill ange de papperslösa för polisen, kan komma med hur många invändningar som helst med stöd av Socialtjänstlagen och Barnkonventionen men att juridiska principer talar för att socialtjänsten i så fall har fel.

Den 14 december skriver 18 lärare i socialt arbete vid Mittuniversitetet med hänvisning till andra lagparagrafer att det ”är problematiskt om socialtjänsten i praktiken måste fungera som angivare och bidra till att människor i en utsatt situation inte vågar ta kontakt”.

Även om båda sidor låtsas att detta är en juridisk strid så handlar det i verkligheten inte om lagparagrafer. Det handlar om människor med olika intressen. På ena sidan står det välfärdsindustriella komplexet, i det här fallet representanter för socialtjänsten som vill ”protestera när vår yrkesroll förändras på ett sätt som står långt ifrån de grundvärderingar som bör genomsyra arbetet”. På den andra står folk (och detta säger jag utan att tala för Ilan Sadé och det politiska parti han representerar) som inte gillar att utlänningar illegalt befinner sig i Sverige och dessutom, på ett eller annat sätt, till stor del på svenskarnas bekostnad.

Jag vet inte om denna än så länge rätt hanterliga fråga kommer att utlösa den stora politiska strid som gror i bakgrunden. Men förr eller senare måste staten ta itu med frågan om de människor som illegalt befinner sig i landet. Ska de bo kvar och existera som ett slags oregistrerad och fattig underklass utanför välfärdsstaten eller ska de utvisas? Hittills har staten löst problemet genom att inte ta ställning (vilket i och för sig är att ta ställning).

Jag vet inte hur länge staten, representerad av de dominerande politiska partierna, kan fortsätta att ställa sig på socialtjänstens och det välfärdsindustriella komplexet sida. Där står den nu. Under tiden bestämmer sig andra intressen i Sverige på vilken sida de ska stå när dagen gryr och dimman lättar.

46 reaktioner på ”Snart lättar dimman

 1. MartinA skriver:

  Haha, staten skulle inte klara av att utvisa de här människorna ens om den ville 🙂 De illegala skyddas av sina landsmän som ju också finns i statsapparaten. Och polisen vågar sig inte ens in i utlänningarnas områden. Och även om staten lyckas knipa några hundra av de tiotusentals som är här så klarar den inte av att återbörda dem. Och de få som går att återbörda kostar hiskeliga summer med chartrade plan och oändlig mängd arbetstimmar per person.

  Staten i sverige har glömt bort att den härskar genom tvång. Och att tvång vilar på dödligt våld. Vilket gör att staten i sverige endast kan styra över svenskarna som den inte behöver använda våld emot för att få att lyda. Utlänningarna måste staten muta för att påverka deras beteende alls, och inte ens det går bra.

  Så låt oss istället hånskratta åt en statsapparat som har tappat både sin legitimitet och sin förmåga och som inte har en aning om vad ens vad en stat är. Och förbereda oss i våra egna liv för de hårda tider som kommer. Staten, den är slut.

  Gillad av 11 personer

   • MartinA skriver:

    Jag vet inte om det här med tyvärr. Skall vi verkligen sörja en stat som har gått ur sin väg för att skada och förödmjuka och tränga undan sitt eget folk? Sverige hann bli nidbilden av en nationalstat innan det gick under? Visst kommer det bli fruktansvärt otäckt. Men vad är alternativet? Att få in någon diktatur med den dumdryga ytlighet som utmärker alla svenska politiker som bärande koncept? Hur länge skulle en sådan diktatur överleva? Och sen skulle det bli samma otäckheter ändå, fast med svenskarna i en ännu sämre position.

    Gilla

   • MartinA skriver:

    Min kommentar blev litet slarvig, den hade passat bättre till Gösta Svenssons kommentar. Och jag tycker som du, det är helt enkelt fel att ta en sån här stat på allvar.

    Gilla

  • Gösta Svensson skriver:

   Jag är rädd för att Martina har rätt då det gäller en massa områden där man normalt förväntar sig att en stat borde ha kontroll. Man är även på väg att förlora kontrollen över ytterligare ansvarsområden. Det tickar liksom ned och bryts sönder bit för bit.

   Men det gäller ju att vara modern och att se det som en sk utmaning. Snubblade över ett uppmuntrande klipp på Youtube igår. Ett gäng rediga karlar i Strängnäs tog itu med en dieseltjuv från Litauen när rättssystemet inte fungerar på ett vettigt sätt. Tycker faktiskt att de var lite för snälla mot den hitreste tjuven, men de gjorde helt klart ett bättre jobb än polisen. Döm själv:

   Gillad av 1 person

  • Cmmk skriver:

   Tänkte, som en jämförelse, berätta om vad som drabbar den som vistas illegalt i Thailand. När du inte längre har rätt att vistas inom landets gränser så får du betala böter s.k. overstay, vilka utgör en summa per dag.

   ”It is illegal to overstay your visa as it is a violation of immigration rules. Needless to say, you are also breaking Thai law. Overstaying is sanctioned under Thai immigration procedures. Even if you overstay for just one day, legal actions could be taken up against your person. Usually though when you overstay for one day, it doesn’t carry a fine with it. However, if you overstay for several days, you will be fined 500 baht per day of overstay. ”

   Får polisen tag i dig så blir det finkan tills du kan betala dina böter och de ökar även under fängelsetiden!

   ”You’ll be confined in a jail until you can secure a flight going out of Thailand or you can pay the fine. It remains a question though about you fixing things up when you’re actually inside the jail, in that case just keep hoping that some friend or lawyer might assist you through the ordeal. Amnesty International observed that Thai jails are “cruel and degrading”, so as much as you can, do not attempt to overstay in the first place.”

   Citaten från Thailändska ambassadens hemsida. Här hymlas det minsann inte. Å andra sidan har man inte många som satsar på en illegal tillvaro och någon hjälp av stat/myndigheter för den som vistas illegalt framstår som ett skämt om man ens skulle komma på tanken att ta upp det med en thailändare.

   Tänk att bara komma på tanken att marknadsföra landets häkten/fängelser med hjälp av Amnesty International i avskräckande syften – det är vad jag kallar seriös rating, släng er i väggen Moodys, S&P och övriga.

   Gillad av 1 person

 2. Min sand på ett vykort skriver:

  Jo Thorwaldson var igår och i radio och fick försvara en debattartikel han skrivit där han som han sade ville återgå till den reglerade invandring som rådde under Persson, Carlsson och Palme. För en gång skull så gjorde reporten sitt jobb och gick till pudelns kärna gång på gång, det handlar om invandringen. Anledningen till att reportern gjorde detta är så klart att LO, för att inte råka ut för en Trump och Brexit effekt, måste närma sig sina egna medlemmars åsikt i frågan, och den går rakt på tvärs mot den åsikt Sveriges Radio har.

  Men kan notera att det nog är många i LO kollektivet (varning fördom) som får sin information från aftonbladet, jag tvivlar på att många hantverkare eller fabriksarbetare får sina nyheter från Breitbart eller FriaTider eller i sina facebookflöden. Så trots aftonbladet och upprepade uppfostringsförsök från LO så stödjer allt fler arbetare SD.

  Gillad av 3 personer

  • Gösta Svensson skriver:

   Och Thorwaldsson hävdar fortfarande att SD är nazistfascistdödsknarkarrasister osv, trots att han nu verkar förstå att SD haft rätt hela tiden och att han de facto närmar sig dem. Den irrationella SD-fobin sitter djupt hos maktetablissemanget. Känns så bra att jag gick ur LO efter åratal av medlemsskap.

   Gilla

  • ulf dahl skriver:

   Jobbar själv inom byggsvängen kan säja var människor i byggsvängen får sin information i från diskussioner på rasterna . Kan och så säja att diskussioner vrider mer och mer över mot SD Dom flesta ser att den egna tryggheten vitnar bort när alltfler på byggen inte precis tillhör LO kollektivet. På ett av dom senaste var plattsättaren från Tjetjenien. Där jag drar min gräns är Polacker kommer hit och jobbar svart inte ett jobb tar ett jobb utan bor här och betalar inte ett öre skatt. Fackföreningsavgiften kostar 600 kr månaden+akassan. Detsom förut väkte anklagelser om rasism är nu mera dom

   Gilla

 3. BjoernS skriver:

  PE skriver: ”På den andra står folk (och detta säger jag utan att tala för Ilan Sadé och det politiska parti han representerar) som inte gillar att utlänningar illegalt befinner sig i Sverige och dessutom, på ett eller annat sätt, till stor del på svenskarnas bekostnad.”

  Det är visserligen korrekt men beskriver bilden korrekt. Ja, de stannar på svenskarnas bekostnad men de gör detta hjälpta av myndigheter som tycks ha som uppgift, eller ser sig ha som uppgift, att motverka beslut som ofta fattats av domstol. De tycks med andra ord verka för att undergräva rättsstaten. Det är detta som är den verkliga stridsfrågan i mina ögon. Och det som sedan är störande är att dessa ”rasister” (de raserar, inte sant?) gör det uppifrån höga moraliska hästar. Men, glöm inte bort hur mycket enklare deras jobb skulle bli om de slapp lämna ut uppgifter. Nu kan de vara goda alltigenom. Det är kanske i egennyttan av den egna bekvämligheten den egentliga orsaken till deras agerande ligger.

  Gillad av 2 personer

 4. Christer Carlstedt skriver:

  Egentligen kan jag tycka att frågan är tämligen enkel.
  Vad lagen säger skall givetvis gälla.

  Vad som skrivits i vissa konventioner är självklart inte obekant varken för Migrationsverket, Polisen eller Migrationsdomstolarna.

  Frågan om någons avvisning ur landet är inget som polisen sitter på sin kammare och hittar på. Saken har bedömts av instanser med full kännedom om de konventioner som debattartikelns författare försöker stödja sig på.

  Vad författarna i verkligheten försöker hävda är att handräckning vid avvisningar skulle strida mot socialtjänstemännens etiska värderingar om vad som är värdigt eller ej.

  Jag har svårt att se att en enskild persons eller grupps värderingar står över svensk lag.
  Om de inte vill finna sig att utföra det arbete som lagen föreskriver så har de valt fel yrkeskarriär och skall snarast ”hjälpas” till att avbryta den nuvarande för att ägna sig åt annan verksamhet.

  Gillad av 6 personer

 5. Lasse W skriver:

  Ja hela Sverige är marinerat i sin egen godhet. Det är den nya religionen. Och det fungerar så länge resurserna är oändliga och det materiella inte vrenskas. I vår hybris tror vi att vi kan leva utan att visa respekt för arbetet som skapar resurserna. Fisk och kött finns i livsmedelsaffären och bostäder köper vi med lån från banken. Vi har glömt att det slit som ligger bakom det materiella som omger oss. Tacksamhet och ödmjukhet är en bristvara idag medan vi har för mycket av hybris, självhävdelse och högmod. Människan har gjort sig själv till Gud. Kom ihåg den antika berättelsen Ikaros och Daidalos där Ikaros i sitt övermod flög för nära solen och störtade till marken. Inte förrän Sverige ödmjukat sig tillräckligt kommer vi att hitta tillbaks till den balans mellan manligt och kvinnligt och ande och materia som landet hade en gång.

  Gillad av 5 personer

 6. Tomas Lenke skriver:

  Det välfärsdsindustriella komplexet skyddar sina klienter.
  Migrationsverket vill nu klassa Afghanistan som omöjligt att utvisa till!
  I de flesta andra länder är det Utrikesdepartementet som sköter bedömning av säkerhetsläget i olika länder.

  Gillad av 3 personer

 7. Lasse Forss skriver:

  Nätverket Socialistiska Socionomer har en helt egen uppfattning av hur lagar ska följas. http://www.expressen.se/kvallsposten/debatt-kvp/malmo-stad-riskerar-manniskors-liv/

  ”Socialarbetare har en skyldighet att följa Socialtjänstlagen och att göra bedömningar och överväganden utifrån en helhetssyn samt principen om barnets bästa. Andra externa omständigheter såsom ekonomin i kommunen, organisationen i vilken vi arbetar och andra myndigheters behov att genomföra sina uppdrag får inte vara överordnade denna princip”.

  Läs hela inlägget. Hur socialtjänsten ska skötas när ekonomin tagit slut grubblar man inte på. Ett studiebesök i Venezuela skulle måhända (men troligen inte) få socialisterna på andra tankar.

  Gillad av 2 personer

 8. Jan Ahlström skriver:

  Ovanstående inlägg beskriver ett av de många problem där vår statsminister borde ta krafttag och försöka rätta till, helst redan igår.
  Han verkar tycka att det är trevligare, och säkert mindre kravfyllt, att fara runt i världen och vara något sorts världssamvete.
  Rubrik i SvD idag: ”Farligt läge i Kongo – Sverige bör agera”, det har varit farligt läge i alla våra ”no-go zoner” sedan länge och ingen reagerar med kraft och gör något åt detta, men i Kongo………….
  Tur att det är jul snart så man får koppla av.

  Gillad av 4 personer

 9. Gunilla skriver:

  Ju längre man väntar och fegt rullar tummarna desto svårare blir det att utvisa personer. Till slut har de varit här så länge så deras hemländer tar inte emot dem. Det är ju förståss taktiken hos många och deras ‘goda’ supportrar. Samma med utanförskapskrinaliteten. Nu demonstrerar man i Tensta/Rinkeby idag mot att ‘samhället inte gör tillräckligt’. Man demonstrerar alltså inte mot de grupper som tagit över förorterna och formligen jagat det svenska samhället på flykten. Dessa människor vill avskaffa det svenska samhället i sina områden. Och inrikesministern låter som en ynkedom. Nu blir det otroligt svårt att börja städa upp när det gått för långt utför.

  Gillad av 4 personer

 10. Björn skriver:

  Sverige vittrar sönder! Allt fler fler grupperingar, med olika suspekta särintressen, finner sig inte i demokratiska beslut, och anser att DERAS ”moraliska kompass” står över Svensk lag! Det behövs snarast en ny regering som med krafttag kan städa upp bland alla förvirrade ”orienterare” och införa ”Lika lagar för alla”!

  Gilla

 11. Tor Arne skriver:

  En fråga det är viktigt att hitta svar på: Vad hindrar Sverige i att lösa detta problem?

  Ursäkta, det finns jo inga problem, bara utmaningar. Altså: Vad hindrar Sverige i att lösa denna utmaning?

  Blir detta lösningen?

  Paul Romer, tillträdande chefsekonom vid Världsbanken:

  ”Sverige kan upprätta en frizon för flyktingar där de ska vara helt självförsörjande. De får i så fall leva och arbeta där, utan att kosta något för svenska skattebetalare.”

  http://www.dn.se/ekonomi/skapa-en-frizon-for-flyktingar-i-sverige/

  Gilla

  • Hovs_Hallar skriver:

   TOR ARNE:
   Ett vanvettigt förslag från Världsbanken, som påminner om när Sovjetregimen på 30-talet internerade folk på en ö i en flod i Sibirien — utan mat. De som inte svalt ihjäl överlevde genom kannibalism.

   Då verkar det mer humant att istället satsa på att stödja UNHCR:s hjälpverksamhet i de flyktingläger som redan finns!

   Gilla

  • Fredrik Östman skriver:

   Han menar en frizon för brottspendlare? Så att man inte kommer åt att lagföra dem när de dragit sig tillbaka från sin senaste brottsturné i Sverige?

   Det har de ju redan. 55 stycken eller så.

   Gilla

 12. Hovs_Hallar skriver:

  Dimman lättar väl om inte förr i september 2018, då SD troligen blir det största partiet. Och ju längre nuvarande PK-infekterade ynkedom till regering fortsätter driva Sverige ner i diket, desto starkare stöd får SD.
  Jodå, vissa ser med förakt på SD som ett alltför mjäkigt alternativ men de personerna har inte lyckats presentera något bättre som skulle kunna utmana SD om regeringsmakten.

  Gillad av 2 personer

 13. John Nilsson skriver:

  Med tanke på hur strängt man ser på barnmorskor som inte vill utföra aborter, är det väl bara att befria socialsekreterarna som inte vill utföra ”alla de arbetsuppgifter som hör till yrket” från sina tjänster. Går det i det ena fallet, borde det väl gå i det andra, eller?

  I anslutning till detta:
  Jag läste någonstans att man nu trumfat igenom att muslimska kvinnor inte behöver följa uppsatta hygienregler inom sjukvården, eftersom det skulle kräva bara armar. Man gör alltså eftergifter till muslimer som inte vill ”visa hud”, men har en stenhård attityd till kristna som inte vill ta ”utsatta fosters” liv. Hur vill de som bestämmer att det ska uppfattas?

  Gillad av 7 personer

 14. Skattebetalare skriver:

  Problemet är våra politiker. Varför skall de som inte har rätt att vistas i landet ha rätt till socialhjälp? Jag tycker att det kan vara OK att de får hjälp med utresa och att de kan få hjälp med uppehället intill utresan, under mycket kort ti som inte skal kunna förlängas. Men det bör vara förbjudet att ge socialhjälp så att de kan fortsätta leva i Sverige. Det är ju korkat. En myndighet bestämmer att de inte får stanna i Sverige medan en annan myndighet ger dem av våra skattepengar så att de kan fortsätta leva i Sverige. Sedan tycker folk att det är konstigt att de traditionella partierna får färre röster…

  Gilla

 15. Anders F skriver:

  Lugna. Jag kan tänka mig många, mycket smärtsamma, metoder att få folk att lyda. Det är ruter i polismännen, bara de känner stödet i ryggen.

  Gilla

 16. Leif Lindau skriver:

  I Malmö har socialen lämnat falska adresser till polisen. de anser si inte heller ha någon skyldighet att kontrollera de uppgfter sökande ger, bara de befinner sig i Malmö har de rätt till bidrag. Man kan ju tänka sig att med sådana arbetsmetoder blir det ytterligt lätt för Malmös socialarbetare att bli rika själva.

  Gilla

  • Gösta Svensson skriver:

   Det skall bli ”spännande” och rentav ”utmanande” att se hur skattebetalarklassen reagerar då Malmö förr eller senare kommer att höja kommunalskatten radikalt och samtidigt minska återbetalningen genom att kommunal service når nya bottennivåer. Jag tror att vi bara sett början här nere ännu. Ngn gång nästa eller senast nästanästa år kommer det nog att ta fart ordentligt. Det blir en white flight som heter duga. Jag skulle faktiskt vilja se Malmö kollapsa helt trots att jag bor här. Just nu befinner vi oss i en falsk verklighet och varje dag som den öppna kollapsen döljs, innebär bara att smällen blir hårdare är den måste komma.

   Vi får väl se om ett eventuellt politiskt skifte kan ske i Malmö 2018 och om det kan hejda vanskötseln av kommunen. En M-politiker flaggade så sent som igår att han ville att alliansen med stöd av SD skulle kunna ta över. Stor humor att M-snubben (minns inte vem det var) bara ville ha stöd av SD, men absolut inget samarbete med förhandlingar och givande/tagande. Hål i huvudet på den moderaten.

   Gillad av 1 person

 17. Björn skriver:

  ”Dimman” kommer aldrig att lätta, tvärt om! Konturerna av det f.d tämligen välfungerande landet Sverige, bleknar bort t.o.m i minnet!

  Gilla

 18. Arthur skriver:

  Det är ju faktiskt olagligt för en utlänning att vistas i Sverige utan tillstånd. Det kan ge ett års fängelse. Dessutom är det olagligt att ansöka om tillstånd under falska förespeglingar eller att ansöka om försörjningsstöd under falska förespeglingar. Skulle inte följande vara aktuellt om Sverige vore en rättsstat:

  BrB 1962:700 kapitel 17
  ..
  11 § Om någon döljer den som förövat brott, hjälper honom eller henne att undkomma, undanröjer bevis om brottet eller på annat dylikt sätt motverkar att det uppdagas eller beivras, döms för skyddande av brottsling till böter eller fängelse i högst ett år.
  För skyddande av brottsling döms också den som undanröjer bevis om brott som är föremål för ett rättsligt förfarande vid Internationella brottmålsdomstolen eller på annat dylikt sätt motverkar att det uppdagas eller beivras.
  Är brottet grovt, döms till fängelse, lägst sex månader och högst fyra år.
  Den som inte insåg men hade skälig anledning att anta att den andre var brottslig, döms till böter.
  Ansvar ska inte dömas ut om gärningen är att anse som ringa med hänsyn till gärningsmannens förhållande till den brottslige och övriga omständigheter. Lag (2009:1281).

  Detta torde inkludera de som medvetet utbetalar bidrag till de illegala, liksom dem som anställer dem eller som hyser dem i sin bostad. Fast numera gäller förstås lagen bara oss vanliga, hederliga, hyggliga, anständiga och arbetande medborgare som försörjer samhället men saknar makt och bemöts med förakt av dem med makt och lever gott av att förse sig och sina organisationer rikligt med det andra skapat.

  Gilla

 19. Ina Höst skriver:

  Hej. Patrik!
  Dina argument skulle vara så mycket starkare utan din tes om det ”välfärdsindustriella komplexet”. Jag förstår fortfarande inte vad den tesen innebär i detalj! Du måste förklara mer konkret vad den innebär och jag lovar att jag kanske inte kommer att säga emot dig! 🙂
  Mvh
  Ina

  Gilla

  • Redaktionen skriver:

   Bästa Ina,

   Jag är rädd att jag skulle trötta övriga läsare om jag rapade upp allt igen. Jag googlade på begreppet och fick över 1 000 träffar (det verkar som om andra hängt på och använder sig av tankefiguren). Kolla där.

   Det är också tänkbart att du inte förstår för att det inte går att förstå, att jag alltså har fel.

   Patrik

   Gillad av 1 person

 20. Sixten Johansson skriver:

  Dimmiga associationer går till Lützen och ett slags religionskrig är väl att vänta. Eller en Civilisationernas kamp (Tips: morpheusblogg.se är nu värd att följa, om man vill lära sig lite om Samuel Huntingtons bok). Jag vill inte bli sannspådd, men i dagsläget tänker jag i liknande banor som MartinA högst upp. Den för DGS-läsarna välkända signaturen Utlandssvensk rekommenderar maximalt antal repatrieringar med hjälp av mycket generösa bidrag, men tror inte att svensk polis i längden kommer att kunna göra något annat än skydda alla de svenska enklaver som kommer att bildas.

  Det är PK-trupperna som är de religiösa – beträffande migrationen är dissidenterna realister. Den obalansen är svårhanterlig. Bara mycket ljumt PK-troende kan övertygas med argument och byta åsikt, resten kommer nog in i det sista att kämpa mot den ondska de tycker sig se. När sönderfallet bryter sönder etablissemangets makt kommer sannolikt de mest PK-troende individerna ändå att fortsätta sabotera.

  Min pessimism grundas på att jag inte kan se någon organiskt växande och uthållig social sammanhållning längre i Sverige. Den är nyckeln till allt motstånd och all långvarigt positiv och hållbar utveckling. Även dissidenttrupperna består nog mest av eremitiskt egofixerade, socialt ganska lösryckta individer, inte särskilt samarbetsdugliga. Sådana kan varken restaurera eller bygga upp ett nytt samhälle. Varken religion, etnicitet, kultur, grannskap eller åsiktsgemenskap kan samla och förena dagens atomiserade individer längre än för kortvariga aktioner. Men visst kan vi i denna brutala sociokulturella experimentverkstad försöka skapa nya typer av sociala bindningar och kommunikationssätt och förbereda oss innan kriserna blir mer akuta.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.