DGS-TV Avsnitt 5, med Rasmus Dahlstedt

I det femte avsnittet av DGS-TV gästas Patrik Engellau av regissören, manusförfattaren och skådespelaren Rasmus Dahlstedt. Rasmus har nyligen varit i Norge och intervjuat en rad personer för att ta reda på vad de tänker om Sverige. Hur har Sverige och Norge kunnat utvecklats så olika? Och vad tycker norrmännen egentligen om det svenska politiska läget?

dgs-tv-avsnitt-5

Klicka på bilden för att lyssna på programmet.
PODCAST: Ladda ner som mp3 eller lyssna på Soundcloud.

25 reaktioner på ”DGS-TV Avsnitt 5, med Rasmus Dahlstedt

 1. The walking dead skriver:

  Tack för detta! Jag uppskattar verkligen att få höra vad våra grannar tycker och tänker i dessa frågor. Med tanke på tillståndet i den svenska debatten så är det egentligen något man skulle vilja ha mycket mer av.

  Kanske läge att göra något liknande i Danmark, Finland och på Island? Med Rasmus Dahlstedt som programledare.

  Gillad av 3 personer

 2. Nils Dacke skriver:

  Fantastiskt bra men samtidigt väldigt skrämmande, de åsikter som kommer fram från Norge är ju samma känsla som vi kritiker och dissidenter bär på. Man kan bara hoppas att politiker,journalister och statsbyråkrater tittar på detta program och inser vad som håller på att hända. Patrik har du fortfarande sådan kontakter inom ”eliten” så att DGS-TV sprids vidare?

  Gillad av 3 personer

 3. Greger skriver:

  Intressant. Företrädarna för ”den humanitära stormakten” vill ju gärna tro att de är ett föredöme för de verkliga storspelarna i världen. Men sanningen är att de enda som bryr sig om vad som sker i Sverige är några små länder i vårt närområde – och dessa ser samtliga med förskräckelse på vad som händer inom våra gränser.

  En av de intervjuade nämner Mona Sahlin och Åsa Romson som skräckexempel. Båda dessa är ju schavotterade. Fredrik Reinfeldt har inte många tillskyndare kvar. Och några andra representanter för den totalitära PK-ideologin som fallit, eller slagit till reträtt, det senaste året, är ju Anders Danielsson, Mehmet Kaplan och Carin Jämtin. Och fler lär följa de kommande åren.

  Gillad av 2 personer

 4. dolf skriver:

  Tog ett litet tag innan jag kände igen Pelle Karlsson. Vilket får mig att undra, vad har han mer på sitt CV än att vara en Söderhjälte? För bortsett från satirklippen på YouTube så är han en helt okänd figur för mig, men han verkar ju ha rätt bra försänkningar i skiktet av dem som är eller har varit del av den medialt synliga eliten samtidigt som de har klara drag av dissidenter (jag tänker då på att han i sin satirserie har haft med personer som Ian Wachtmeister, Elisabeth Höglund och andra mer eller mindre kända personer, inte minst medverkade ju Harald Eia som också var med i intervjuklippen här i ett av de senaste satiravsnitten).

  Sen undrar jag lite över alla dessa papper på borden, samtalen är väl inte skriptade?

  Gilla

  • PerH skriver:

   Dolf, scriptat snack , stolpar för samtalet i DGS, spelar roll…..
   Allt det du ser i Public service dagligen är scriptat , promtat, redigerat, sållat , skrivet i förväg, inövat, genomgånget, repeterat, Public servisce sänder aldrig spontantugg i någon sändning , tex journalisterna Tödde & Mödde som till synes avspänt vjuar varandra, här är ftågor och svar i princip stolpade för att inte spräcka körchemat.
   Så….spelar ingen roll att DGS har minnesstöd på studiopulpeten.
   PS
   Tror inte DGS kör med prompter, text på genomsiktlig glasspegel framför kamerans objektiv., detta gör de stora kanalerna.
   Antingen får studioreportern i MSM texten vevad av en tjänstehen, ute i distrikten kör studioreporter själv med gaspedal under bordet .
   Så var det på min tid för 100 år sedan (2009)

   Gillad av 1 person

   • dolf skriver:

    Njae, idén med intervjuer och samtal är väl att de inte skall vara skriptade.
    Men visst, det är väl inte särskilt konstigt om de har stolpar, men det var en faslig massa papper för att stolpa 20 minuters (vilket jag uppskattar det till när man tar bort de tre sjoken med intervjuer i Norge) samtal. Det är väl inget konstigt alls att Engellau som programledare har en massa papper, men att gästen har det upplever jag som minst sagt underligt.

    Gilla

 5. dolf skriver:

  Om någon undrar över ”Pelle Karlsson” och satirserien så rekommenderas detta avsnitt https://www.youtube.com/watch?v=sL52rwYy8kk där just Harald Eia är med (och Henrik Arnstad är rekvisita 🙂 )
  För dem som inte känner till det rekommenderas Harald Eias serie Hjernevask där han bland annat tar itu med genusvetenskap och feminism på ett både underhållande och väldigt upplysande sätt. Första avsnittet av Hjernevask kan ses med engelsk undertext här: https://www.youtube.com/watch?v=cVaTc15plVs

  Gillad av 1 person

 6. T skriver:

  Om jag får komma med en synpunkt så är det att programmet kändes aningen kort med tanke på hur mycket möda ni har lagt ner det och med tanke på hur intressanta personer ni har träffat. Kanske hade det varit bättre att först visa ett sammanhängande reportage på 30 minuter och sedan diskutera ämnet i ytterligare 30 minuter med reportern + någon mer gäst som är väl insatt i situationen i Norge och kan utveckla vad vi såg i reportaget (det gjorde ni ju till viss del nu också). Bara en tanke.

  Gillad av 1 person

 7. Lennart Bengtsson skriver:

  Det skall bli intressant att se hur Sverige nu kommer att förhålla sig i Säkerhetsrådet. Inte har de mycket gemensamt med Kina och Ryssland och allt mindre med USA och även UK. Hur det blir med Frankrike får vi se efter presidentvalet i maj nästa år. Min bedömning att den feministiska svenska regeringen knappast kommer att få något större inflytande utan kommer att fortsätta med att isolera sig mer och mer. Det är ju sorgligt att höra Norges syn på Sverige. Samma sak säger man i Danmark och säkert också i Finland. Det är förstås bara att få något bekräftat som man reda visste med det gör det inte lättare. Det blir allt obegripligare och allt mer tragiskt att se den fortsatta svenska Golgatavandringen. Är det bara enfald och fanatism eller vill man verkligen sin egen undergång? Det är som att befinna sig i ett dårhus.

  Gillad av 3 personer

 8. BoG skriver:

  DGS-TV håller mycket hög klass och denna vinkling med norskt perspektiv är verkligen tankeväckande. Hoppas på spridning av programmet till de som behöver se mer pragmatiskt på dagens situation.

  Gillad av 1 person

 9. Adam Green skriver:

  Hej! Bra idé och bra intervjuer! Men tyvärr allt för hårt klippt. De personer ni intervjuade hade ju uppenbarligen mycket intressant att säga. Kan ni inte lägga ut intervjuerna oklippta (eller sparsamt klippta) i er kanal? Hade varit guld!

  Gilla

 10. Sixten Johansson skriver:

  En fräsch infallsvinkel och ett bra jobb! De tre intervjusjoken var en okonventionell uppläggning och sammantaget gav de ju en övertygande bild av nabolandets bild av Sverige – förmodligen ganska utbredd. Jag skulle också gärna ha sett lugnare och utförligare intervjuer med alla åtta.

  Vad gäller finländarnas syn på Sverige tror jag inte att liknande intervjuer kan ge så mycket. De är inte lika insatta i svenska förhållanden och uttalandena påverkas av ett kroniskt mindervärdeskomplex. Däremot behöver svenskarna noga studera finsk praktik och för det kan man gå till Merit Wagers belysande bloggmaterial. En annan viktig lärdom: Under sommaren 2015 blev min familj och jag chockade över att upptäcka hur PK-påverkat och polariserat även Finland plötsligt visade sig vara. PK-kretsarna är inte alls lika mäktiga som i Sverige, men märks överallt i media, politiken, kyrkan, bland finlandssvenskarna osv. Ytterligare en chock var att vänstern, miljöpartiet och facken konsekvent fortsatte att sabotera den borgerliga trepartiregeringens mycket svåra arbete efter tillträdet våren 2015. Tidigare har både partierna och arbetsmarknadsparterna under ekonomiska kriser kunnat enas och se till landets bästa, men vänsterns och PK-kretsarnas samverkande smutskastning och misstänkliggöranden har fortsatt och till sist påverkat opinionen så att gemene man också nu för minsta vardagsproblem svär över statsministern Sipilä.

  Gilla

 11. JL skriver:

  Tack för denna, mycket bra!

  Ett önskemål för samtliga DGS-avsnitt (speciellt detta) är engelska undertexter så man kan illustrera för vänner utrikes vad som pågår här i humanitära stormakten.

  Gilla

 12. MartinA skriver:

  Som jag uppfattar det har etablissemanget i Norge ungefär samma värderingar och agenda som etablissemanget i sverige. Att fylla Norge med utlänningar. De verkar bara litet kompetentare än motsvarande etablissemang i sverige. Frågan är vad som är värst?

  Gillad av 1 person

  • Fredrik Östman skriver:

   De som intervjuas här är förstås dissidenter i Norge. Skillnaden mellan länderna är nog inte så mycket den hårda inställningen mot meningsmotståndare, den är lika, utan att den styrande eliten i Norge ännu har kvar ett uns av kompetens och att Norges myndigheter är halvvägs styrbara och gör i huvudsak det de är till för att göra.

   Nu vill jag se ett par timmar DGS-TV med Peder Jensen. Han som (media)drevs i landsflykt från Norge. Ni tror att ni har mediadrev i Sverige, men de bleknar i jämförelse.

   Gillad av 1 person

   • Nils skriver:

    Nej, varken Klassekampens redaktör eller Nobelinstituttets forskare är ”dissidenter”. Frispråkigheten förklaras av att åsiktskorridoren är väldigt mycket större än i Sverige (om det då inte handlar om dopade nasjonalhelter i längdspåret). Norsk medelklass är generelt mycket mindre ängslig och hycklande än svensk dito. Normännen är också betydligt mindre moraliserande överför meningsmotståndare. Debattklimatet är därför konstruktivt och baseras på dialog och inte skitkastning som i Sverige. Debattörer så som Hege Storhaug (som blir intervjuad) og Jens Pedersen (aka ”Fjordmann”) har en marginal roll i norsk debatt då de flesta samhällsdebattörer i Norge har en lika nyanserad syn på innvandring som DGS läsare och skribenter. ”Dissidenter” är heller inte ett fullt adekavat begrepp för att beskriva t.ex Storhug då hun inte har några problem att framföra sitt budskap eller att reklamera för sin nya bok ”Islam, den syvende landeplagen” i main stream media.

    Gillad av 1 person

   • Fredrik Östman skriver:

    Nils, skillnaden mellan åsiktsklimat i Sverige och Norge är som mellan Sovjetunionen under Stalin (Sverige) och Krustjov (Norge). Ingen som har informerat sig om de fula angreppen på Peder Jensen kan betrakta Norge som ett föregångsland när det handlar om öppenhet och åsikts- och yttrandefrihet. Han jagades ur landet på ett par dagar under direkt mordhot! Han trakasserades av polisen utan att ha begått något annat brott än att ha blivit felciterad av en galning!

    Det enda som talar till Norges fördel är jämförelsen med det direkt genomfascistiska Sverige. Andra lämpliga jämförelseobjekt på liknande nivå är Filippinerna och Venezuela.

    Gilla

   • Nils skriver:

    Norge var i chock efter 22/6 2011 och samhällsklimatet i månaderna efter Breivik är inte representativt för Norge som helhet. Jag, liksom de flesta nordmenn har fått med seg att behandlingen av Peder Jensen inte var ok.
    Det fjordmann skrev var inte långt från det Listhaug (migationsminister, Frp) nu står för. Häxjakten på Peder Jensen klingar falskt i retrospektiv men det är inte underligt att debatten var väldigt uppskruvad i tiden efter 22/6. Generellt så är debattklimatet i Norge ngt helt annat än i Sverige. Behovet av en ”undervegetation” på nätet är nästan helt frånvarande då vi i Norge kan diskutera de mesta i offentliga sammanhang och i msm.

    Gillad av 1 person

 13. Fredrik Östman skriver:
 14. Anette Hall skriver:

  För några år sedan så sändes en gemensam debatt i SVT mellan Danska och Svenska jounalister och samhällsdebattörer, det handlade om svensk syn på invandring. Anklagelserna mot Danmark från Svensk sida var hård, oförsiktig och på gränsen till oförskämd. Så det är bara att sända en repris på SVTs debattprogramet så får vi veta vad Danskarna tycker om vår åsikts korridor.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.