Drottningen Kristina och gudinnan Garbo

 

 

Mohamed Omar 

Det var en skandal utan like. Gustav II Adolfs dotter avsade sig tronen på Uppsala slott år 1654 och gick över till papisterna. Gustav Adolf som varit protestantismens store hjälte! Han som kom till de tyska protestanternas undsättning och tog sig an katolska ligan och kejsaren.

Medan drottning Kristinas omvändelse togs som ett svek i Sverige och den protestantiska världen jublade man i den katolska världen och påven gnuggade sina händer i triumf. Hennes resa genom det katolska Europa på väg mot sitt nya hem i Rom var ett enda långt segertåg.

Hon föddes den 8 december 1626 på slottet Tre Kronor i Stockholm och blev en av Sveriges få kvinnliga regenter, och den som skulle avsluta Vasaättens epok i den svenska historien. Hon födde heller inga Vasar själv då hon förblev ogift och barnlös. Det var meningen att hon skulle gifta sig med sin kusin Karl Gustav, men hon hade inte sinne därtill. Så här sa hon:

”Det är migh omöjeliget att giffta migh. Således är migh denne saken beskaffat. Rationes härtill förtijger jagh. Men mitt sinne är dertill inthet.”

girl-kingDet har spekulerats mycket i Kristinas sexuella orientering; i en bok publicerad 1937 menar professorn i gynekologi Elis Essen-Möller att hon sannolikt hade varit ”pseudohermafrodit”. Sven Stolpe förfäktar samma tanke i sin omstridda avhandling. Det betydde ungefär att hon visserligen var kvinna, men en ovanlig sådan. Hon hade ju typiskt manliga egenskaper som att vara duktig på ridning och skytte. Hon ska visst ha kunnat fälla en hare i språnget med en en kula. Dessutom var hon ointresserad av sin toalett…

I vår tid vill man gärna göra drottningen till queer, vilket kan betyda allt möjligt, men för det mesta menar man lesbisk. I filmen The Girl King (2015) lever hon ut sin sapfiska lust med en vacker grevinna och gör pojkaktiga saker som att studera och fäktas.

Det är inte första gången Kristina skildras på film; Greta Garbo gjorde det redan 1933. Även där klär hon ut sig till man, men saknar helt lesbiska böjelser. Tvärtom faller hon handlöst för en charmig spanjor. Det är kärleken till spanjoren, snarare än till den katolska tron, som får henne att överge både tronen och sitt land.

Filmens mest gripande scen anses vara själva slutscenen, där drottningen efter sin älskares död tar farväl av sitt fosterland, stående i fören på ett skepp som skall ta henne med på en resa, som man vet blir lång och ensam. Garbo och regissören arbetade särskilt intensivt med denna scen. Den togs om och om igen men regissören blev aldrig nöjd med uttrycket i drottningens ansikte. Till slut sade han till Garbo att försöka se fullständigt tom och uttryckslös ut, att inte tänka på någonting. Sedan togs den minnesvärda scenen.

garbo-som-kristinaDrottning Kristina ansikte har aldrig prytt en sedel, inte ens på den tiden då man ville ha regenter på dem. Av förklarliga skäl var man inte så stolt över henne i det protestantiska Sverige. Men numera, då man hellre väljer kulturpersonligheter som svenska symboler, har Garbo fått en hundrakronorssedel. Hennes ansikte är allt annat än tomt och uttryckslöst.

Garbo blev aldrig gift och liksom i fallet Kristina har det varit populärt att spekulera om hennes sexuella typ. Var hon lesbisk? När man inte vet brukar queer fungera som beteckning. Förutom att inte bli gifta hade Kristina och Garbo något annat gemensamt, båda abdikerade. Drottningen från sin tron och skådespelerskan från Amerikas titellösa filmaristokrati. Vid 36 års ålder, på sin talangs middagshöjd, fattade hon sitt beslut att dra sig tillbaka.

Men hennes ställning som ikon var orubbad. Alla ville härma Garbo, långbyxorna, de lågklackade skorna och den vidbrättade hatten, som skymde ansiktet. Och så Garbo-posen; de långsamma, glidande, värdiga rörelserna i förening med minen av trött och vemodig nobless.

Synd att hon slutade, jag hade gärna velat se henne i rollen som Jeanne d’Arc. Det var nämligen så att Garbo med tiden blev trött på att spela ”dåliga kvinnor”, sirener och manslukerskor. En journalist frågade vilken roll hon helst skulle vilja spela och hon svarade: ”Jeanne d’Arc, men jag skulle kanske inte klara det. Jag vill göra nånting ovanligt, nånting som inte är gjort förut. Jag är trött på alla dumma kärleksscener. Jag vill göra nåt som inte alla andra gör.”

Det blev alltså drottning Kristina 1933. Men kanske hade det senare blivit Jeanne d’Arc? Den 8 december är Kristinas födelsedag, men också den dag då världens katoliker minns Jungfru Marias fullkomliga renhet. Garbo var inget helgon som Jeanne d’Arc, men hon var gudomlig som Maria. Alistair Cooke kallade henne ”den ouppnåeliga gudinnan i den mest vittspridda religionen i mänsklighetens historia”.

Garbo var trots sin gudinnestatus inte känd för någon som helst dragning åt det religiösa. Men en gång förvånade hon en vän genom att säga: ”Jag hade ett fruktansvärt gräl med Gud i morse”. Hade hon liksom Jeanne d’Arc hört himmelska röster? Vid sidan om ”den gudomliga” fick hon också heta ”den svenska sfinxen” och ”den skygga valkyrian”.

För mig som före detta muslim, och fortfarande intresserad av islam, är det märkvärdigt att Garbo reste till Turkiet i december 1924. Hon firade jul i Istanbul. Det var så att hon skulle spela in en mustigt orientalistisk film. Hennes mentor Mauritz Stiller hade utarbetat scenariot.

greta-garbo-i-konstantinopelHistorien handlade om en ung rysk flicka av fin familj – rollen skulle förstås spelas av Garbo – som under det första världskriget flyr från Sevastopol ombord på en turkisk skuta i hopp om att över Svarta havet ta sig till Konstantinopel. Där ämnar hon söka efter sin fästman, som är mystiskt försvunnen. Under resan blir hon emellertid bedövad med sömnmedel av några skurkaktiga turkiska sjömän, bortförd och såld till ett harem. Filmen skulle fortsätta med att visa hennes liv som konkubin, hennes flykt till Konstantinopel och hennes tusen äventyr innan hon förenas med sin älskade. Stiller menade att detta kunde bli en monumental film. Istället gick bolaget i konkurs innan den blev färdig.

Exotiska fenomen som tvångsgifte och månggifte, och även hedersmord, har nu, tack vare den stora invandringen från islamiska länder, blivit vardagsfenomen i Europa. I Irak och Syrien hålls kvinnor instängda i burar och säljs till högstbjudande. Det är inte längre fråga om mustiga, orientalistiska klichéer i filmens värld utan en verklighet som förskräcker.

11 reaktioner på ”Drottningen Kristina och gudinnan Garbo

 1. Lars skriver:

  En hel del beskriver Kristinas regeringstid som en katastrof för Sverige.Strindberg kallar henne för en ”pyscha”,vilket i det här sammanhanget är en smula nedsättande.På vilka områden betydde hennes insats något positivt för svenskarna?Filosof-drottningen som lät Descartes frysa ihjäl på Stockholms slott?En vind i öknen?Men en inbilsk och uppblåst vind som snart blev ingenting?Kanske det?Var hon kanske ”barnkär” som Muhammed och Coudenhove-Kalergi med sina barnhustrur?Nej.Verkar inte så.Bara en vindil i öknen.En särdeles uppblåst och anspråksfull vindil dock.

  Gilla

  • Fiat Lux skriver:

   Jag har visserligen bara stött på ordet ”pyscha” hos Strindberg, men det är väl mer än en smula nedsättande i snart sagt alla sammanhang?

   Gilla

 2. Fredrik Östman skriver:

  En vacker text som skäms av ett pronomen i inledningen. Det heter förstås ”utan like” precis som det heter ”utan motstycke”, ”utan domkraft”, ”utan dekor”, ”utan vett och sans”, ”med make”, ”med snaps” o.s.v. Skulle man trots detta förledas att sätta ut ett pronomen skulle det enligt gängse regler bli ett annat: ”där kom en okänd man utan sin maka”.

  Det rör sig ju här inte om konjunktionen ”utan”, utan om prepositionen.

  Gilla

  • Anna Lindén skriver:

   Vad jag kan se står det ”utan like” i Mohammeds text, kanske han har ändrat i den. Jag förmodar att det var det lilla inskjutna ordet ”dess” du reagerade på, Fredrik. Det ser man ju titt som tätt i dessa sammanhang numera. Tack för din upplysande kommentar.

   Gilla

 3. Man lever på hoppet 3 skriver:

  Jo, jag värjer mig mot slutsatsen att allt i t.ex James Bond var rätt om hur skurkar ser ut, araber, tyskar eller svarta, när vi nått dithän att vi övertygat oss om att det bara var rasistiska fördomar så verkar det som vi skapat något som är långt värre, istället för att förpassa denna barbariets sista bastion till historien så läggs nu grunden för nästa 50 år av Bond-filmer.

  Gilla

 4. Hortensia skriver:

  Tack, Mohamed, för denna vemodigt vackra berättelse, som efterlämnar en gnagande oro inför ett allt troligare, fasaväckande framtidsscenario, där friborna, modiga, svenska kvinnor, som liksom Kristina och Greta vill framleva sina dagar efter eget gottfinnande, kommer att berövas allt människovärde och nesligen förslavas under kvinnoförnedrande islamisters förlamande förtryck, om vi stannar kvar i vårt fosterland Sverige.

  Drottning Kristina emigrerade till Italien och Greta Garbo till USA. I båda dessa länder finns också horder av immigrerade muslimer. Vart ska ofrivilligt landsflyktiga svenskor, som av födsel och ohejdad vana är anpassade till ett självständigt, demokratiskt, tryggt, fritt och jämställt, sekulärt leverne bland hyperciviliserade, svenska män ta vägen?

  Gillad av 1 person

 5. Lars skriver:

  Allt smittar.Inte bara åsikter utan även attityder,vanor etc.Det är så en ”vogue”,en våg skapas.Vågen blir till slut till trend som alla konformister älskar och förkroppsligar.Även DN.Muhammed- en ”barnakär” gamling med barnhustru.Coudenhouve-Kalergi-arkitekten och konstruktören av EU-folkkommissariernas ”migrationsvapnet”-en ”barnakär” gamling med barnahustru.Håll i er nu.Clownen Antje-en ”barnakär” gumma med barnahustru?Inne?Chict i äldre kvinnliga biskopskretsar där man ju allaredan nu säger ”Alluhakbar”?

  Gilla

 6. Lars skriver:

  Greta Lovisa Gustafsson-dotter till renhållningsarbetaren dvs latrintömmaren Karl Alfred Gustafsson-speglar ett livsöde i det gamla fattigsverige där det fanns ”herrskap”,fint folk och sedan ”de vanliga” eller – som man fortfarande säger i Garbos hemprovins Småland- ”menige man”.Di menige.”Di menige och di fine”.En avgrund fanns och finns väl fortfarande till dels mellan dessa grupper.Fröken Gustafsson var emellertid vacker-mycket vacker-och sådant kan påtagligt underlätta den sociala mobiliteten.Arbetade på ”salong” och sedan handplockad av herr direktören själv till PUB.Där senare familjen Palme figurerade som ägare.Fattiga flickor-ja,vad skall fattiga men vackra flickor göra?Spela teater,bli ”aktriser”-teater- eller filmaktriser till exempel.Då som nu.Man kunde också bli ”serveringsflicka” på ”di fines” privata mer eller mindre ”blöta” tillställningarna.Mången ”naturlig” avkomma till ”di fine” har avlats fram i anslutning till dessa ”blöta” tillställningar.Poeten Paul Andersson är bara en av dessa många.Kanske-fast det får vi aldrig veta-var Greta själv en sådan ”naturlig” dotter.Garbo-med sin naturliga skygghet som ett försvar mot plumpa och stenhårda klassfördomar -speglar ett Sverige som komponisten Allan Petterson ger uttryck för i några av sina verk.Fattigsverige-svenskarnas eget fattigsverige fyllt av bannor,näsknäppar,ständig halvsvält,läckande skor med sulor tunna som människohud på isgatorna,dragiga kyffen fyllda av arméer av vägglöss och kackerlackor.Blekingegatan 32 ligger ljusår från Kungliga Slottet -det gamla- där drottning Kristina-Sveriges drottning- huserade.Ljusår från varandra,men ändå så nära varandra.

  Gilla

  • Anna Lindén skriver:

   Greta var ju betydligt mer lik sin far än sin mor, så det finns nog ingen anledning att anta att hon var född utom äktenskapet.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.