När de gamla får fara riktigt illa

LB juli 16

Lennart Bengtsson

Säkert skulle de flesta äldre vilja vara unga på nytt eller åtminstone medelålders. Men tack vare den moderna tekniken har tillvaron blivit mer fördragsam och enklare för det stora flertalet seniorer. Syn- och hörselproblem löses med tekniska hjälpmedel eller med enklare medicinska ingrepp. Bärbara datorer eller moderna mobiler med tillgång till internet har väsentligt bidragit till att förbättra det sociala livet på ett sätt som man inte kunde föreställa sig bara för 25 år sedan. Med Skype eller liknande kan man umgås med barn, barnbarn och vänner över hela världen. Ekonomin för de flesta seniorer i Sverige är också förhållandevis god då många har ett långt yrkesliv bakom sig men många intjänade pensionspoäng. Det är kanske av denna anledning som den svenska välfärden med en förtroendefull och godlynt statsminister som staffagefigur sträcker ut sina välfärdsarmar till världens alla arma stackare. Hos oss skall inga fattiga och nödlidande grupper ställas mot varandra! Inga gränser skall finnas.

Men allt är, som vi nu blivit informerade om, långt ifrån tillfredsställande. Och detta, kors i taket, i den regeringstrogna pressen. I en stort uppslagen artikel i Aftonbladet den 19 november berättar professorn i geriatrik, Yngve Gustafson, att 75 000 svenskar – det betyder 15 procent av alla som är mer än 80 år – lever på svältgränsen och 15 000 av dessa håller på att svälta ihjäl till följd av vanvård och försummelse. De mest nödlidande är huvudsakligen äldre som befinner sig inom en välfärdssektor som inte normal gynnas av medial uppmärksamhet eftersom det saknas tillräckligt med uppenbar dramatik för dagens spänningssökande media. De omhändertagna är inte kapabla till våldsamma protester av det slag som är vanligt förekommande på exempelvis asylmottagningarna. Här rör det sig om människor som saknar kraft och förmåga till protester. De har också vuxit upp i en värld där man fick klara sig själv med de resurser som fanns. De är inte vana att ställa krav utan i stället har det varit pliktuppfyllandet som stått i förgrunden.

I deras välfärdssektor har man i besparingssyfte dragit ned på det mesta, inklusive matportionerna som reducerats till det minimala. Inte heller är det precis någon lyxmat som de gamla får sig till livs. På menyn finner man kostnadsreducerade och urvattnade skuggor av vad som kunde ha varit en hygglig gammaldags husmanskost. Kött är ju gudbevars inte bra för klimatet så det har alldeles säkert fått stryka på foten och ersättas med billiga kolhydrater. För att hålla personalkostnader nere får de gamla gå till sängs redan på sena eftermiddagen försedda med alla tänkbara sömnpreparat så att de skall sova riktigt länge i sina blöjor och inte besvära personalen. Orsaken är förstås brist på pengar. De ansvariga har inte samma möjligheter som Migrationsverket som bara tar telefonen till finansen när pengar saknas. Vips trollas ett lämpligt antal miljarder kronor fram och förs över till Migrationsverkets konto. Migrationen har ju förvisso både EUs och FNs ögon på sig så där gäller det att visa upp en fin statusbild. Det behöver man däremot inte göra för gamla seniorer på väg mot sin ättestupa utan där kan man i stället halvera frukostägget om det är ont om pengar.

Trots att statsministern lovat att grupp inte skall ställas mot grupp så har de facto just det hänt som SD varnade för i valkampanjen för två år sedan. Då var det ingen hejd på de rasistanklagelser som mötte varningarna. Men nu ser vi att det är precis vad som inträffat. Resurserna räcker inte till och nu får de gamla och hjälplösa sitta emellan. Det blir ytterligare en belastning på regeringens ”goda” rykte och en extra public relations-uppgift för ambassaderna precis som att förklara bort de svenska utanförskapsområdena och gruppvåldtäkterna. Vad kommer att hända när man också måste få ordning på försvaret och få upp det till den tvåprocentsnivå av BNP som säkert kommer att behövas. Skall man, som föreslagits av Hökmark, göra det på krita precis som Migrationsverket eller skall man spara in ytterligare?

34 reaktioner på ”När de gamla får fara riktigt illa

 1. Definitivt inte PK skriver:

  PK har för länge sedan lämnat det verkliga begreppet människovärde och svävar nu omkring i det akademiska begreppet allas lika värde som vars innehåll definieras av PK folket i världen.

  Liked by 1 person

 2. Ulrika skriver:

  Fullständigt hårresande!! Vad har hänt med sammanhållningen i familjerna? Har inga av alla dessa arma krakar barn eller barnbarn?? I så fall borde de skämmas ögonen ur sig.

  Gilla

  • Mormor skriver:

   Jovisst! Men barnen och barnbarnen bor många mil bort och kan knappast på daglig basis göra mycket åt torftigheten på äldreboendet. Av dem som bor hemma har vissa barn som, förutom sin vanliga stress, sliter med att laga trevlig mat till mamma och frysa in i portioner för hemtjänsten att micra. En sådan ordning ser jag själv fram emot den dag jag inte klarar mej själv. Men var är mina skattepengar?

   Liked by 4 people

  • Hovs_Hallar skriver:

   Du tycker inte att äldrevården ska skämmas för hur de behandlar folk som de har ansvar för?

   Beträffande min egen åldriga mor, som blev 98 år, så gick det rätt bra att vårda henne på slutet tack vare att ett av barnen, nämligen jag, då bodde i samma stad som hon

   Men vad med alla de gamla som inte har några anhöriga, eller dessa anhöriga bor många mil bort? Jo, sossarna har ju byggt upp ett system för att se till dem — ett system som nu börjar falla samman under trycket från alla dessa ”pensionsräddare” — personer som till stor del lever på bidrag.

   Gilla

 3. Sldy skriver:

  Precis, det gör mig ursinnig att tänka på detta. Återigen bär media en stor del av skulden, samt naturligtvis våra politiker. Att detta kan få fortgå tror jag kan bero just av liberalismens inneboende tankefel om att inte struktur och regler behövs, människor, vilka som helst, organiserar sig på ett bra sätt ändå. Så är inte fallet, i Sverige så är det mer och mer som faller mellan stolarna, eller ramlar ner i sprickorna. De har varit få tidigare och legat långt ut i den statistiska svansen, fattiga äldre, sjuka som inte får vård, uteliggare, våldtagna, misshandlade barn osv, folk utan en röst. De var i Sverige tidigare så få som man nog någonsin sett i ett modernt samhälle, men inte längre. Det mångkulturella samhället står nu på de utan rösts ryggar, och de skräniga som kräver står överst. Därför bär media ett enormt ansvar för att de förtigit denna utveckling och endast fokuserat på de som kräver mest och skränar högst, nämligen invandrarna. I ena änden av distributionen så har vi en fattig invandrad våldtäktsman, i den andra en våldtagen svensk flicka. Det svenska etablissemanget har alla tagit parti för våldtäktsmannen, och gömt undan flickan. På samma sätt tar man parti för en familj muslimer och ger deras äldre en högre pension och en ny barnvagn, och bättre vård, än vad många svenska pensionärer får.

  Liked by 4 people

  • Hovs_Hallar skriver:

   Just det. Och likt småfåglar som fått en gökunge i sitt bo, så fortsätter makthavarna aningslöst mata snyltgästen, sedan denna kastat ut fågelparets egna ungar ur boet!

   Liked by 1 person

 4. tomas skriver:

  “The United Nation’s goal is to reduce population selectively by encouraging abortion, forced sterilization, and control of human reproduction, and regards two-thirds of the human population as excess baggage, with 350,000 people to be eliminated per day.” – Jacques Cousteau

  Gilla

  • Hovs_Hallar skriver:

   Jasså — och muslimerna verkar åtminstoneha missat att agera efter den påstådda agendan, och vi har tvärtom en befolknings-explosion i islamstyrda länder i Mellanöstern, vilket är en del av förklaringen till flodvågen av välfärdsmigranter därifrån till Europa

   Liked by 1 person

  • Bengt skriver:

   tomas 26 november, 2016 at 08:08

   Om du har något viktigt att framföra föreslår jag du använder ett språk som förstås av alla här – nämligen svenska! Begrips?

   Gilla

 5. gmiksche skriver:

  Jag tycker att man ska ställa de kommunpolitiker mot väggen som förordar neddragningar i äldrevården lokalt, inte deras partier i första hand. Så att de för första gången i sitt liv får uppleva vad det betyder att ta politiskt ansvar. Det är givetvis lättast i mindre kommuner. Det kan var och en göra genom insändare till lokaltidningar och diskussioner med folk man känner. Och givetvis, detta sammanhang som i andra, värdera klarspråk högre än rädslan att ”såra” andra.

  Liked by 3 people

  • Hans skriver:

   -GMIKSCHE
   Tyvärr fungerar inte dina förslag i verkligheten. I min kommun i Skåne ”regerar” S,V , MP och C. De snällaste man kan säga om det ledande kommunalrådet (S) är ”att hon gör säkert så gott hon kan”. Och säkert de andra också. Men vad hjälper det när kompetensen saknas? Inte heller lyssnar man på sina väljare. Först vart fjärde år dyker man upp för att värva röster så försörjningen är tryggade för ännu en period.

   Insändare i lokaltidningen är helt meningslöst. Allvarlig kritik kommer inte fram, man kan uppleva att lokaltidningen är lierad med det lokala etablissemanget, så är det ju ofta i små kommuner med en liten lokaltidning som ”vill vara så många som möjligt till lags”. (Vi vill ju ha prenumeranter!)

   Mitt resonemang verkar kanske uppgivet. Och så är det kanske. De gamla modellerna (för att påverka de förtroendevalda) tycks inte längre fungera.

   Nej, vi måste nog ta till lite ”osvenska” metoder! Vi vanliga måste ute på gatorna, manifestera, ja, vad som helst (inom lagens råmärken, gudbevars, vi är ju svenskar), dvs göra våra röster hörda och KRÄVA att vi blir lyssnade på!

   Liked by 1 person

 6. larslindblog skriver:

  Vi äldre minns ju att det förr fanns ålderdomshem i varenda by . Dessa lades ner med svepskälet att dom hade för ”låg standard” . Vad är det för vits med att tvinga äldreboende att sätta in trinettkök när alla måltider äts gemensamt i matsalen ??
  Egentligen tänkte man sig att det blir billigare om dom gamla bor kvar hemma ,och så tar man bort alternativet. Bengt Westerberg var en drivande kraft i denna grymma utveckling.

  Alla dessa f,d. ålderdomshem tycks plötsligt inte ha för låg standard för asylboende !?!
  Afghanska män ( ”barn” ) som tagit sig ända hit anses plötsligt vara så sköra och hjälplösa att boendena ( barnhemmen) har en personal/boende. Var och en av ” barnen” har god man .osv…. att.” barnen” röker cigaretter , rakar sig och har stort intresse av såväl porr på internet som sex i ”natura” tycks inte kunna öppna ögonen på vare sig politiker eller personal .
  Att vräka ut mer pengar än försvaret kostar på asylmissbrukare är ett gigantiskt brott mot folkrätten. ( hoppas jag ) eller iaf Trolöshet mot huvudman , Jag hoppas verkligen inte att alla ansvariga kan komma undan med ” vi lydde bara order” eller ”vi var naiva” , det minsta jag vill se är indragna pensioner . Sedan får man diskutera vissa partiers väldiga tillgångar , överväga en reduktion , sådana gjordes 1200-.1600 talet lite då och då , kanske dags igen ?

  Liked by 9 people

 7. Trodé skriver:

  Det måste kännas tungt för gamla med liten pension. Många av dem har röstat på (S) och känner sig nu svikna å det grövsta. Istället för att staten ser till att de svagaste i samhället får det drägligt har regeringar av olika kulör satsat miljarder, som överstiger försvarsbudgeten flera gånger, på utlänningar som saknar identitet. Vi kan avläsa resultatet i brottsstatistikens skottlossningar, mord, bilbränder och stenkastningar. Dessa omtalas i media bara som dagliga händelse utan koppling till migrationspolitiken. De framställs fortfarande som berikande med många högutbildade (overkligheten ett fåtal) som i praktiken inte kan anställas av byråkratiska skäl eller för att de uppfyller svenska krav.

  Malmö har satsat på stor invandring. Kommunen är konkursmässig och överlever endast som med årliga bidrag på miljardnivå. Det är en politisk bravad att förmå en stor del av befolkningen att fortsätta rösta för sådan politik men det lär bli svårare med tiden.

  Liked by 5 people

 8. kim skriver:

  Väl talat, Lennart Bengtsson! Under min studietid arbetade jag extra i hemtjänsten och fick då köra ut matlådor. Innehållet var torftigt, men dessa matlådor fick de gamla betala ganska dyrt för. Många valde att dela upp maten i två portioner för att den skulle räcka längre. Visst hände det att någon försiktig röst påpekade att måltiden kunde ha sett mer aptitligt ut, men det var inte vanligt, trots de uppenbara bristerna. Standarden har säkert inte blivit bättre idag. Just därför blir jag upprörd när det startas protestaktioner på asylboenden mot de varma måltider som serveras där. Varifrån kommer dessa orimliga förväntningar på svenska statens service? Och hur kommer det sig att vi anses ha större skyldighet att erbjuda komfort till migranter än till våra äldre?

  Liked by 5 people

 9. Lasse W skriver:

  När det har gått så långt som till vård på sjukhem är de gamla väldigt dåliga och behöver hjälp med det mesta. Blöjor. läggning klockan 16 på grund av personalbrist kvällstid. Det är en förvaring inget annat. Kanske uppträder någon trubadur i dagrummet någon gång som spelar musik typ Jokkmokks-Jocke. De gamla rullas in med hjälp av rollator eller rullstol. Ja livet är på väg mot sitt slut. Många slutar att äta för att skynda på sin egen bortgång. Det ska man vara klar över.

  Liked by 1 person

 10. BjörnS skriver:

  Staten måste börja prioritera sina kärnverksamheter: försvar, ordningsmakt, vård och skola. Migration hör inte hit. Inför varje budget släpps det nyheter om ”reformer”. Det är ofta ett par hundra miljoner kronor eller kanske ett par tre moljarder över ett par år. Förutom Migrationsverket som fick ca 30 EXTRA miljarder förra året och lika mycket EXTRA också i år. Samtidigt utreder inte polisen i Malmö ens mord längre. Försvaret finns knappt och det saknas bland annat många intensivvårdplatser för barn. Fallande PISA-resultat.

  Våra folkvalda bör ompröva sina prioriteringar och återupprätta samhällskontraktet, annars har vi fullt av gated communities om 10 år.

  Liked by 4 people

 11. B skriver:

  Det är fruktansvärt hur man behandlar gamla och sjuka i dagens Sverige. När mina mor- och farföräldrar åldrades och behövde omsorg för cirka 20 år sedan upplevde jag det som att de faktiskt fick bra vård och som att det var en prioriterad fråga att värna om de gamla. Så verkar inte vara fallet längre.
  Undrar om det är väldigt svenskt att värna så lite om sina gamla nära och kära: Vi ska ju fostras att vara individualister redan från det vi är ett år och ska in på dagis på heltid. Relationen till föräldrarna och banden till äldre generationer ska helst inte vara viktiga. Snarare tvärtom. Familj och anhöriga ska väl helst ses som ett ok som förhindrar karriär och självförverkligande (vad det nu är).

  Liked by 3 people

 12. Hortensia skriver:

  Tack, Lennart, för en utmärkt beskrivning av den vanvettiga verklighet vi nu, skamligen, befinner oss i, trots att det redan 2010 faktiskt fanns politiker som helt krasst ville prioritera svaga och hjälpbehövande svenskars intressen framför ständigt krävande, välmående, välfärdsturistande utlänningars.

  Hoppas flertalet fattigpensionärer överlever fram till nästa val och orkar visa den provocerande ansvarslösa Sjuklövern sitt missnöje med att ha satts på undantag, för att den självförvållat överbefolkade tredje världen svämmar över alla bredder och alla hitresta, som kräver asyl okritiskt ska kunna fortsätta välkomnas, omhuldas och beredas evig guldkant på tillvaron.

  Liked by 4 people

  • cmmk10 skriver:

   Den filmen är brutal i sin uppriktighet. Jag hoppas den kommer att visas många gånger inför valet 2018.

   Visst ställer den grupp mot grupp, men det är precis det som politik handlar om. Åtminstone jag röstar på de som företräder mina intressen!

   Liked by 4 people

 13. Hedvig skriver:

  Mycket bra att du tar upp den här frågan, Lennart Bengtsson! Problemen för – i praktiken alla Sveriges 80-plussare – är t.o.m. betydligt större än den problembild du skisserar.

  Ordförande för SPF Seniorerna (270 000 mestadels borgerliga medlemmar), Christina Rogestam, tidigare generaldirektör och politiker har vid upprepade tillfällen skrivit debattartiklar, framträtt i Almedalen etc, där hon kräver att att 80-plussare ska ges en RÄTTIGHETSLAG gällande vård och omsorg, precis som funktionshindrade har, dvs LSS-lagen.
  Om jag inte minns fel har SPF ställt detta krav till regering och riksdag tillsammans med PRO (närmare 400 000 medlemmar, ofta fd LO-medlemmar).

  Denna stora grupp av organiserade pensionärer har i praktiken ignorerats av regeringen och sju av de åtta riksdagspartierna. Är inte det märkligt?
  Något kan det kanske ha att göra med att det visst finns bara två av 365 riksdagsledamöter som är över 65 år, medan antalet ålderspensionärer är omkring två miljoner.

  Vi ska inte glömma bort att sjukhusvården här i Stockholm prioriteras ner och att världens dyraste sjukhus, Nya Karolinska sjukhuset permanent har skurit ner antalet sjukhusplatser, trots att ansvariga politiker VET att behovet av sjukhusvård ökar kraftigt.

  Den nya vårdmodellen organiseras efter TEMAN och har inte räknat med att en patient kan vara MULTISJUK med flera allvarliga/livshotande sjukdomar.

  Till det kommer att sådana äldre och bräckliga patienter verkar utsättas för en vårdmodell med syfte att förkorta/avbryta deras liv. En enda illustration:

  Journalisten Anna Ekelund Nachman skrev den 23 mars 2016 en artikel ”Vem bestämmer när våra gamla ska dö?” om ett fall i Dagens Samhälle.

  http://www.dagenssamhalle.se/kronika/vem-bestaemmer-naer-vara-gamla-ska-doe-23678

  Gilla

  • cmmk10 skriver:

   Politikerna räknar säkerligen iskallt med att denna grupp röstar på samma parti ända till livets slut. Sannolikheten för att en gråsosse på 80+ skall rösta borgerligt, eller på SD är närmast obefintlig.

   För sossarna gäller därför att ersätta avlidna kohorter med ny röstboskap.

   Gilla

   • Hedvig skriver:

    @ cmmk10 26 november, 2016 kl 18:27

    I bästa fall har du fel. Har i flera sammanhang läst, att allt fler äldre S-väljare får rådet av sina barn, att byta till det parti som är bäst på att försvara även de äldres välfärd.

    Beträffande SPF, dvs den mer borgerligt inriktade pensionärsföreningen, läste jag redan före valet 2014 i deras medlemstidning Veteranen (numera:Senioren), att flera medlemmar (även Östermalmsbor 🙂 ) gav rådet att rösta på SD, som skulle ha bästa pensionärspolitiken. Sedermera satte SPF-ledningen stopp för denna lättsinnighet.

    Vad gäller sossarnas framtida migrationspolitiska inriktning har jag ingen anledning att betvivla din utsaga.

    Gilla

 14. Fred Torssander skriver:

  Lustigt att i stort sett alla typer av omfördelningar inom statsbudgeten får ett omnämnande. Men inte omfördelningen mellan statens skatteinkomster och de förmögnas förmögenhetstillväxt.
  Fast det kanske är den verkliga elefanten; Visst är det beklagligt att Sverige åter har blivit ett land där gamla människor svälter ihjäl. Fast å den andra sidan har vi lika bra företags- och förmögenhetsklimat som i början av 1900-talet, så det gör inget?

  Gilla

  • Fredrik Östman skriver:

   Intressant ekonomisk teori: För varje vinst i ett företag uppstår automatiskt ett lika stort underskott i statsbudgeten! Var höll du hus 1989 när världskommunismen föll för den globala kontrarevolutionen? Du hade ju kunnat rädda hela härket med din teori! Fått nobelpris! Egen datja!

   Liked by 1 person

 15. matts ekman skriver:

  Det är väl helt uppenbart att våra nuvarande politiker fullständigt tappat förmågan att prioritera. Det framgick med all önskvärd tydlighet när Magdalena Andersson intervjuades i tv efter det att Riksrevisionen menade att det fattas 50 Mdr kr i budgeten. Det enda intervjun handlade om var vilka skatter som kan höjas. Med beskedet att vi måste ”värna välfärden”. Inte ett ord om att det kanske behövs viss prioritering (Statens huvuduppgifter till exempel)! Man kan då också fundera på vad som ingår i hennes definition av välfärden!

  Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.