BITTE ASSARMO: Kapitalister som låtsas ifrågasätta kapitalismen

Senaste veckan har det gång på gång dykt upp en skärmdump på Facebook, så absurd att jag trodde det var fejk. Det var det inte. Nu ska det nämligen bli mode för män att ha pissfläckar på jeansen.

Modeskaparna själva drar den skrattretande valsen att de skapat jeans med artificiella pissfläckar som en kommentar till kapitalismen och konsumtionssamhället.

Det är dock inte pissfläckarna som är det egentliga problemet med de nya jeansen från JordanLuca. Det är påståendet om att det är en gest mot konsumtion och kapitalism.

Att ifrågasätta kapitalismen har blivit en alltmer utbredd sjukdom hos just den sortens superkapitalister som de här modeskaparna. Vad de än hittar på för stolligheter så påstår de sig ha ett högre syfte än att tjäna pengar.

Vanligt folk går naturligtvis inte på den lätta. Det finns heller inte en enda riktig karl som skulle sätta på sig något sånt här, ens om de fick tjugo par gratis. Men den privilegierade nya överklassen, bestående av mediefolk, artister och influerare, är inte lika skärpt. Så bli inte förvånad om några av våra mest kända artister och influerare snart dyker upp med pissfläckiga jeans i en tv-ruta, eller på ett instagramkonto, nära dig.

Den nya överklassen strävar alltid efter att äga sånt som vanligt folk inte har råd med. De vill också kunna känna sig förmer även moraliskt, det har vi sett på exempelvis Anne Rambergs uppmaning till vanligt folk att ”göra avkall på sin välfärd”, Henrik Schyfferts trams om Fanta och Netflix, och Fredrik Reinfeldts öppna hjärtan-tal.

Vad kan då vara bättre än att springa runt i ett par pissjeans för 8000 spänn och samtidigt stolt kunna hävda att man med samtidigt tar avstånd från konsumtionssamhället?

Jag vet. Det är svårt att tro att det finns så intelligensbefriade människor. Men det gör det. De pissjeans som hittills kommit ut på marknaden har nämligen tagit slut fortare än en kokt sparris slinker ner i magen på en hungrande middagsgäst.

Det har gått bra långt med hyckleriet när hyperkapitalister påstår sig vara kritiska till kapitalismen – samtidigt som de säljer jeans med artificiella pissfläckar för 8000 kronor paret. Men den stora skulden till att de överhuvudtaget får något gehör är förstås medierna som ger dem utrymme.

Slaskpressens artikel om pissjeansen liknar för övrigt mer en redaktionell annons än en vanlig artikel. Ska vi gissa att reportern blivit lovad ett eget par som extra bonus?

Foto: Skärmdump Facebook

Bitte Assarmo