Jag utmanar Värdegrunden

8-26-13_11971

Patrik Engellau

Värdegrunden är en stor och mäktig furste, visserligen finns han enligt Wikipedia bara i Sverige och kanske i någon mån i Norge, men i Sverige hyllas han desto mer. Han ger 1,13 miljoner träffar på Google, vilket kan jämföras med 670 000 för Stefan Löfven, 390 000 för Moder Teresa och 11 200 för mig. Värdegrunden är alltså vid pass hundra gånger mer prominent än jag. Ändå vågar jag utmana honom ty jag menar att han bara är en tunn ballong som skulle sjunka ihop på nolltid om inte sådana som Skolverket fyllde honom med varm luft (på min och andra skattebetalares bekostnad).

OK, Värdegrund, är du redo?

Det är svårt att få grepp på dig, men det är väl din enda styrka. Men din kompis Skolverket ger något slags beskrivning av dig som jag utgår från. Skolverket säger att du ”omfattar” följande:

  • människolivets okränkbarhet
  • individens frihet och integritet
  • alla människors lika värde
  • jämställdhet mellan könen
  • solidaritet mellan människor

Lugn och fin nu, Värdegrund, så tar vi det där rond för rond. Lite orättvist kanske att det bara är jag som pratar, ty du kan ju inte säga emot eftersom du bara är en av den svenska staten uppumpad varmluftsballong. Ingen skulle dock vara gladare än jag om du fick ut någon av dina uttolkare på banan. Jag tror dock inte de vågar möta några andra än dagisfröknar och grundskoleelever som inte förmår – eller har makt att – ifrågasätta dem.

Människolivets okränkbarhet

Det kan inte betyda att människolivet inte kan kränkas, för sådana kränkningar i form av mord, misshandel och felbehandlingar i vården inträffar regelmässigt. Så det betyder antagligen att sådant inte bör inträffa.

Jaha, nu har det blivit krig mellan mitt fredliga, demokratiska land och någon sorts rövarregim. Är det inte meningen att jag ska ut och försvara mig och döda motståndarna, vilket betyder att kränka deras liv så mycket som det bara går?

Hur ser du på det svenska försvaret, Värdegrund, hur ser du på Nato? Har du försökt tränga dig in i riksdagen och förkunna ditt budskap när det snackas försvarspolitik, Värdegrund?

Individens frihet och integritet

Frihet från vadå? Från integritetskränkande hederskulturer? OK, gärna för mig. Men vad annars? Från familjen, gemenskapen i det civila samhället? Jag tror inte att du menar frihet från kommunens socialförvaltning och från Arbetsförmedlingens eller Försäkringskassans omsorger. Jag tror du menar tvärtom, nämligen att folk ska bejaka att välfärdsstatens institutioner befriar dem från det civila samhällets krav och kontroll. Jag är kanske paranoid. Tala om det för mig i så fall.

Alla människors lika värde

Gimme a break. Det där kan du inte mena. Skulle en okänd liten flicka i Mali vara lika mycket värd för mig som min dotter? Skulle jag oroa mig lika mycket för en obekant indonesier som jag gör för mig son eller min bror? Det dör tiotusentals människor i världen varje dag. Ska jag sörja var och en av dem som om han varit en nära anförvant?

Värdegrund, du verkar leva i en egen, förvirrad drömvärld. Kom ut och låt oss prata om saken.

Jämställdhet mellan könen

Bra idé. Går att begripa.

Solidaritet mellan människor

Nu är du tillbaka i de luddiga, oklara formuleringarna, Värdegrund. Jag önskar du hade fått något slags seriös utbildning så du lärt dig att inte komma med vad sorts flummiga påståenden som helst.

Vad menar du egentligen? Att jag ska lägga pengar i tiggares pappmuggar? Eller menar du tvärtom, att tiggarna ska visa sin solidaritet genom att arbeta och göra nytta för vår mänskliga gemenskap i stället för att bara leva av dess allmosor?

Nej, Värdegrund, det här är alldeles för oklart för att fatta.

PS Du Värdegrund, om du snackar med din varmluftspumpande polare Skolverket, vore det inte idé att ta med något om kunskap och multiplikationstabell?