Har norrmännen blivit brunråttor?

Ulf Larsson DGS

Ulf Larsson

Hur skulle jag gå tillväga om jag ville bli skribent på någon av riksmorgontidningarnas kultursidor, till exempel SvD eller DN? Ja en taktisk manöver kunde kanske vara att skicka in ett textarbetsprov. Här ställer – som alla journalister vet – olika texttyper inom tidningarna olika krav – en argumenterande ledartext inte bara bör utan ska vara vinklad och subjektiv, medan nyhetsrapporteringen åtminstone i idealfallet bör vara mer objektiv och bara redogöra för fakta som är relevanta för den aktuella händelsen. På just kultursidorna stöter man nuförtiden på alla möjliga slags texter, inte bara recensioner av böcker och filmer och så vidare, utan inte sällan även olika hybridformer mellan kåserier, politiska manifest och personligt hållna och starkt vinklade krönikor. De här texterna är ofta skrivna av kulturchefen själv eller åtminstone av någon av tidningens mer bemärkta medarbetare.

Det är just här jag skulle vilja pröva min skrivarlycka. Därför står jag nu i begrepp att skicka in nedanstående egenhändigt författade kröniketext, som baseras på aktuella strömningar i det nordiska migrationspolitiska samtalet, till några av de större morgontidningarnas kulturredaktioner. Jag är tacksam för alla slags kommentarer från Det Goda Samhällets läsare – kan något kanske formuleras tydligare? Bör något lyftas fram? Har jag glömt något? Kan något undvaras? Allt i syfte att väcka kulturredaktörernas och -chefernas gillande.

Här har vi nu krönikan:

”DET FANNS EN TID då de nordiska länderna utgjorde en enhet ifråga om värderingar och historia. Både den historia som är just historia, och den framtida historia som kommer att skrivas av dagens invånare i Norden.

Men nu är den tiden förbi.

Kanske för alltid.

Att en högerpopulistisk politiker som integrationsminister Sylvi Listhaug från det norska främlingsfientliga Fremskrittspartiet helt öppet kan påstå att man inte skulle kunna få söka jobb i Norge klädd i niqab, samtidigt som hon öppnar Norges nationella ”integrationskonferens” är bara ett tecken i tiden. Listhaug har den senaste tiden gjort sig känd för en rad spektakulära uttalanden och åtgärder, som till exempelvis att ta ifrån asylsökande deras lagstadgade dagpenning och ersätta pengarna med ett slags kontantkort – det så kallade Sylvi-kortet – som bara ska gälla som betalningsmedel och inte som kontantuttagskort. Syftet skulle enligt minister Listhaug vara att motverka att ”mange, spesielt barn og unge, føler et press på å sende penger tilbake til familiene sine. Noen lever derfor på et minimum og blir underernært”.

Listhaugs till medmänsklighet illa kamouflerade utspel är bara ett i en lång rad av liknande rasistiska röstfisken – här i Norden är Danmarks Inger Stöjberg ett annat ministerexempel av samma dignitet och signifikans. Men att Sylvi Listhaug och hennes kompani inte har något svar på hur Norden och övriga Europa ska lösa de utmaningar vi alla står inför är tyvärr alltför uppenbart – istället hemfaller hon åt klassisk xenofobisk populistretorik, som till exempel i följande uttalande på sin Facebooksida:

Jeg mener de som kommer til Norge må tilpasse seg samfunnet vårt. Her spiser vi svin, drikker alkohol og viser ansiktet vårt. Man må innrette seg etter de verdier, lover og regler som er i Norge når man kommer hit. Lik og del!

SKA MÄNNISKOR ALLTSÅ TVINGAS att äta fläskkött och dricka alkohol bara för att de råkar befinna sig i Norge? Eller är det bara ännu ett populistiskt utspel från integrationsministern i vårt grannland? Vad har egentligen hänt med Norden och den tillit och tolerans som varit ett av våra kännetecken? Och hur har det kunnat bli såhär? Frågorna är många – men att något verkligen har förändrats är uppenbart. De nordiska länderna har ju trots sina olikheter kunnat stå enade i sitt hävdande av mänskliga rättigheter och humanitet; vi har kunnat agera som vägledning och fyrbåkar i en allt oroligare omvärld. På ett stormigt hav har vi kunnat erbjuda frälsarkransar, och i den stekande öknen en oas med svalkande vatten. Vi delar ut Nobelpris och fredspris. Vi ger alla, män, kvinnor, gamla och unga samma rättigheter och möjligheter. Det är därför ytterst oroande att det norska utspelet inte bara omfattar högerpopulisten Listhaug utan också självaste statsminister Erna Solberg, som får komma till tals om hur man ”ska klä sig” i DN den 18 oktober:

Jag tycker att vi ska kunna se varandras ansikten i arbetslivet, säger Solberg, som tillhör det konservativa regeringspartiet Høyre, till NRK.

Och:

Nej, du hade troligen inte fått jobb vare sig hos mig eller hos många andra om du hade haft niqab på dig.

Erna Solberg säger att människor ska tillåtas att visa sin religiösa tillhörighet i arbetslivet, men att det är viktigt att sätta gränser:

Niqab och burka är inget stort problem i Norge, men det finns en del som bär det. Jag upplever det som att det till stor del är ett politiskt ställningstagande. De som bär plaggen vill utmana gränserna i det norska samhället. Då måste vi sätta gränser, säger Erna Solberg till NRK.

Du får välja vad du vill på fritiden, men i arbetslivet är det klart att vi önskar att se varandras ansikten.

DET ÄR ALLTSÅ UPPENBART att vårt grannland Norge inte har anammat samma synsätt på vilka möjligheter som det mänskliga mötet och människors olikheter erbjuder som man har i Sverige, där DN som ett exempel på detta nyligen publicerade ett fylligt reportage om hur integrationen kan ta sig uttryck i Stockholmsförorten Sollentuna. Det ska inte förnekas att det ibland kan uppstå konflikter i arbetet med integrationen och när två ska bli ett – allt annat vore ju konstigt – men Sverige tillhör de länder som satsar mest pengar på integration. I Sverige har man också insett att integration inte handlar om ensidig anpassning, utan tvärtom är en ömsesidig process där allas behov och intressen ska få komma till tals och tas hänsyn till. Det finns dock alltid mörka krafter som på olika desinformativa vis försöker lyfta fram de mer komplexa utmaningarna i denna process, och därmed ägnar sig åt att svartmåla Sverige för sina egna inrikespolitiska syften. Det här är något som Daniel Poohl på Stiftelsen Expo noga håller ögonen på:

Grovt främlingsfientliga uttalanden av det slag som Erna Solberg och Sylvi Listhaug gör, är lyckligtvis relativt sällsynta bland svenska politiker, som ju mer präglas av en humanitär människosyn och samförstånd än vad fallet är i till exempel Norge idag. Men tyvärr är det ett faktum att intolerans och rasism ökar i många länder i Europa och blir så att säga mer rumsrena. Men vi har den här utvecklingen under radarn. Vi har gått ut och krävt en ursäkt av både Listhaug och Solberg men hittills har det varit tyst.

SOM BLAND ANNAT ANNE RAMBERG OCH CECILIA HAGEN har visat, kan man se dessa rasistiska och fascistiska vindar som en epidemisk farsot som sveper fram med allt större kraft. Nu är det viktigt att vi står upp tillsammans och agerar mot detta. Låt oss fortsätta att värna ett samhälle som bygger på tolerans, humanism och respekt för mänskliga rättigheter – ett samhälle präglat av respekten för allas lika värde och där vi inte ställer grupper mot varandra. Låt oss hålla vårt samhälle rent från brunråttor – både i Sverige, Norge och Europa.

Istället för att släppa fram diktaturens kreatur.”

Slut på arbetsprovet.

50 reaktioner på ”Har norrmännen blivit brunråttor?

 1. Lars skriver:

  Verkligen underhållande.Delvis ekvilibristiskt.Det där med brunråttor verkar ha-som man säger-”satt sig”.Glöm ej svartråttorna.Klättrarna och pestspridarna.Var finns de?På DN?Nej.Usch.Så där får man ej tänka.Då blir det nackskott I gryningen.

  Gillad av 4 personer

  • Kanske En slags Jesus skriver:

   Brunråttor (BR) är skadedjur som ska utrotas. Usch vad hemskt. Alla som är med i någon slags BR förening eller som kan associeras till något ”BR” är ju enligt lagen om ”Guilt by association” skyldiga till det värsta tänkbara brottet. Att inte ge med i konsensuspatrullen.

   Jag måste erkänna att min familj är med i en BR förening. Jag förväntar mig därför en attack på vårt samlingsställe i köpcentret. Ja vi är med i ”BR toys” klubben.

   Hur ska detta företag kunna överleva när de producerar leksaker för brunråttor (BR).

   Vad ännu värre är så är det ett danskt företag. Enligt ”guilt by association” så är alla danskar fascister och Danmark är enligt svenska politiska definitioner ett värre land än Saudiarabien när det kommer till attityder mot de avvikande och mot de annorlunda.

   Ja stackars BR toys. Det kommer att gå illa för dom. Dom blir säkert uthängda på någon debattsida.

   Att sälja leksaker till brunråttor, Usch vad hemskt.

   Så byt namn snabbt BR!

   Gilla

 2. Ina Höst skriver:

  Jo, men den här krönikan är väl helt PK enligt svensk modell! Och visst våra grannländer har valt en dålig och felaktig väg som vi måste ta avstånd ifrån! I värsta fall får vi säga upp bekantskapen. Vi vet ju bäst och är så GODA så! (Fattar ironin!)

  Gillad av 2 personer

 3. Henric Ankarcrona skriver:

  Lysande! Den borde komma in direkt. Satsa på SvD.. Där tycker kulturchefen den 30 okt stt kapitalismen ägnsr sig åt rovdrift mm. Norge hör dit och måste fördömas på alla sätt och Din krönika passar fint

  Gillad av 1 person

 4. Kim skriver:

  Jag skulle vilja föreslå att ”kreatur” byts ut mot ”skadedjur”. Kreatur är ju nyttiga varelser som bidrar med kött, mjölk och skinn. Läsaren kan då förvillas att tro att det finns en nytta med norrmännens rasistiska krav på att asylsökande ska anpassa sig till det norska samhället. ”Skadedjur” ger en tydligare koppling till de tidigare nämnda brunråttorna och markerar dessutom att norrmännens fascistoida inställning är samhällsfarlig.

  Gillad av 2 personer

  • Rune nilsson skriver:

   Nja, kreatur är väl egentligen kreatör dvs skapare. ”Diktaturens kreatur” kan man då utläsa som ”diktaturens skapare” som man sedan i och för sig kan beteckna som skadedjur.

   Gillad av 1 person

   • Gunilla skriver:

    Kreatur kommer från ordet Creatura som egentligen endast betyder skapad/skapelse och syftar egentligen helt enkelt på en människa men också även på alla skapelser ex.vis djur (som i ordet vi använder för nötkreatur). Jfr också eng ‘created’. Så när man i en del latinska länder använder ordet är det inte nödvändigtvis i negativ bemärkelse.

    Gilla

 5. Gigas skriver:

  Bra skrivet, men du glömde lyfta att Sylvi Listhaug och Erna Solberg inte uttalar sig som fria och självständiga kvinnor ,utan som slavar under patriarkatet. Trots allt har vi ju inte kommit längre med jämställdheten här i Norden än till exempel i Saudiarabien. 😊

  Gillad av 4 personer

 6. Sture skriver:

  @ Ulf Larsson
  krönikan är mästerligt skriven. Just så här skriver de svenska ”opinions”-journalisterna, men bara i mindre stycken. När man som du sätter samman alla deras floskler så blir det hela uppenbart – kejsaren är naken.

  Gillad av 2 personer

 7. Jan Ivarson skriver:

  Den artiklen har stora möjligheter att bli publicerad.
  Den är helt i linje med vad svenska media vill trycka. Enda hindret är konkurrensen, eftersom 95 % av journalisterna skulle kunna ha skrivet artikeln, så i det avseenden är den ingen nyhet.

  Gillad av 3 personer

 8. Lennart Bengtsson skriver:

  Detta utmärkta arbetsprov måtte rendera högsta betyg och öppna dörrarna till landets alla kulturredaktioner med kulturministerns välsignelse!

  Gillad av 1 person

 9. Gunilla skriver:

  Mångkulturen kommer att leda ner i avgrunden. Det fattar Finland, Norge och Danmark, men inte Sverige. Ännu är Norden inte lika illa åtgånget som södra Europa. Där talar man dock klarspråk. Dagliga tv-debatter med reportage om effekterna för vanliga människor som vill leva i lugn och ro men vars boendemiljö plötsligt blivit värsta slum med kriminalitet, droger, prostitution, sopberg och hälsofara. Men folket protesterar, som faan, i tv. Och i vår är det val i Frankrike. Så det blir nog rena brunråtteinvasionen.

  Gillad av 3 personer

 10. Hortensia skriver:

  Hmmm, Ulf, jag tror du borde ta i lite mer mustig brunfärg, för säkerhets skull… men vem vet, det kanske är några rakryggade, klartänkta och frispråkiga nordiska kvinnors sunda förnuft, som är på väg att rasera åsiktskorridoren, så att den hårdvinklade, uppfostrande, brunkletande agendajournalistiken vädras ut och de värsta lögnarna tvingas bort från köttgrytorna?

  Julia Caesars ”Jan Berglindius” blev i alla fall motvilligt påverkad av ”En kvinnas doft”…

  http://snaphanen.dk/2016/10/29/sondagskronika-en-kvinnas-doft/

  Gillad av 1 person

 11. Tage Sundin skriver:

  Texten är förstås satir, men skrattet fastnar i halsen eftersom den (texten) ordagrant kunde ha hämtats från vilken som helst av de större svenska tidningarna…

  Gillad av 6 personer

 12. Lasse W skriver:

  Kära Ulf. Tack för ditt fina arbetsprov. Du visar prov på just den medkänsla med utsatta grupper och folk som vi uppskattar. Vi ska inte isolera oss här i Sverige utan vara öppna för världen. Så här i allhelgonatider måste vi tända ett ljus för de människor som flyr för sina liv undan krig och förföljelse och behöver vår solidaritet!

  Tyvärr har vi en medarbetarpolicy som säger att vi företrädesvis anställer unga kvinnor. Och du hör i egenskap av äldre man inte till den kategorin. Men ge inte upp Ulf. Sådana som du behövs verkligen.

  Eva-Britta Andersson
  Personalansvarig

  Gillad av 4 personer

 13. Rolf Hammarling skriver:

  Din artikel skulle säkert möta stort gillande i framför allt DN, den innehåller ju alla de klichéer och floskler som brukar ingå i DN:s artiklar i ämnet. Sen är det ju en helt annan sak att du inte tycker så här, åtminstone om jag ska döma efter vad du skrivit tidigare.

  Gillad av 1 person

 14. Sten lindgren dy skriver:

  Om du sänder in under psudonym och tar bort Cecilia och Anne och råttorna så kan den bog bli publicerad. Jag tycker den verkar så uppenbart knäpp men det är känslan jag får allt som oftast i MSM, många artiklar så räcker det att läsa första meningen.

  Gilla

 15. Hedvig skriver:

  @ Ulf Larsson

  Dessvärre sopar även Daniel Poohl på Stiftelsen Expo en hel del svensk främlingsfientlighet under mattan.

  ”Grovt främlingsfientliga uttalanden av det slag som Erna Solberg och Sylvi Listhaug gör, är lyckligtvis relativt sällsynta bland svenska politiker, som ju mer präglas av en humanitär människosyn och samförstånd än vad fallet är i till exempel Norge idag.”

  Ta bara dagens SvD-debattartikel ”Icke-medborgare ska värnas” av docenten i folkrätt vid Uppsala universitet, Rebecca Thorburn Stern och hennes tre adepter, doktoranderna Maria Bexelius, Maria Bexelius, Emily Diab, Isa Cegrell Karlander. Där tar de inrikesminister Anders Ygeman i örat för uttalandet:
  ”en sak är säker: Sverige har inget som helst folkrättsligt ansvar för icke-medborgare. Detta ligger på Marocko.”
  Det gäller de marockanska sk gatubarnen som blivit utvisade från Sverige.

  http://www.svd.se/sverige-har-ansvar-aven-for-icke-medborgare/om/debatt

  Gilla

 16. B skriver:

  Ett ljus i mörkret! Nu krävs det att alla goda krafter förenas. I en mörk, hård värld måste vi stå enade för godheten! Och din krönika är ett varmt, mjukt, underbart bidrag till denna förenade godhet, som vi – de allra flesta i vårt till klimatet kalla, mörka tråkiga land utan kultur som de flesta av våra nysvenskar inte hade valt om de inte hade flytt undan krig och förföljelse – är en del av.

  Artikeln skulle dock vinna på att fokusera mer på barnen. Lägg gärna till några rader om att vi, svenska föräldrar utan kulturarv att förmedla, gärna ser att kvinnor (och män och hen) i nikab och slöja tar anställning i våra förskolor så att våra barn, som vi gärna lämnar på förskolan 10 timmar om dagen varje dag, får lära sig att se dessa plagg som något positivt och så att muslimska kulturyttringar blir en naturlig del av deras barndomsminnen. Jag önskar faktiskt att vi hade förskola inte bara under arbetstid utan också under helger. Då hade det blivit ännu mer tydligt att hemmet faktiskt bara är ett komplement till samhällsfostran. Och med en mer mångkulturell förskola skulle barnen vinna än mer på ytterligare tid i förskolan. Samtidigt kan alla vi trista mellanmjölksmammor- och pappor fortsätta arbeta och betala skatt under denna nya tid som vi frigörs från föräldraplikternas tunga och ojämställda boja. Vi har ju nu också möjligheten i och med att det kommer många flyktingar hit som inget hellre vill än att ta hand om och ge av sig själva och sin tid och sin kultur till våra barn.

  *Skrivet med vetskap om att det finns såväl vettiga människor som riktiga flyktingar inom gruppen med det här ovan raljanta namnet ”nysvenskar”.

  Gillad av 1 person

 17. John Nilsson skriver:

  Du kan komma att få kritik för ”myten om en historisk nordisk enhet”. ”Någon sådan finns inte och har aldrig funnits. De nordiska länderna har legat i strid med varandra sedan vendeltid, om inte tidigare”. ”Det är bara den privilegierade lokala forna kolonialmaktens ättlingar, som kan tala om ”nordisk enhet”. Urnordiskt är bara den nordiska splittringen och det svenska förtrycket av sina nordiska grannländer”.

  Gilla

 18. Ulla Marianne Comérus skriver:

  Personligen vill jag att Norge eller för den del Finland anfaller oss, att vi lägger oss platta och blir ett rike – i hopp om att de fortsätter att hantera flyktingmottagandet på ett seriöst och humanitärt sätt – med klara regler som de nyanlända kan förhålla sig till. Det är det bästa sättet att få med nytillkomna på det nordiska tåget.

  Gillad av 1 person

 19. DanTor skriver:

  DanTor

  Hehe,och betydligt mer än ”Med beröm godkänt”
  -” Låt oss hålla vårt samhälle rent från brunråttor – ” jupp och moste givetvis vara betydligt minder slitsamt än att, -” Istället för att släppa fram diktaturens kreatur.”

  Icke att leka med och Ulf får absolut icke förledas att tro eller verka för något annat än oss.

  Gilla

 20. Sixten Johansson skriver:

  Redan innan pk-likriktningen och kättarförföljelserna förvandlade speciellt DN, SvD och Aftonbladet till kleggiga, anti-intellektuella propagandaorgan var det svårt att få in debattinlägg och kulturartiklar på textens meriter, oavsett hur välskrivet, aktuellt och angeläget innehållet var. De viktigaste kriterierna har länge varit avsändarens tillhörighet och kändisfaktor och redaktionens aktuella agenda. TV-nissar och tutt-viftare av alla de slag kan lätt tverka (= rump-rotera) sig in i olika spalter. Men en seriös debattör måste kliva fram i egenskap av representant t ex för en organisation, yrkesgrupp eller annan klart definierad kategori, vilket lätt leder till självcensur. Identitetspolitik har alltså praktiserats länge på större mediearenor.

  Vi systemkritiker kan och bör försöka sanera media genom att aktivt hjälpa till att rycka masken av propagandabladen och helst driva dem i konkurs. Men även om vi skulle hitta finansiärer är det mycket kostsamt att själv driva en rikstäckande tidning eller att starta en egen TV-kanal. Ett billigare förstahandsalternativ vore att samla många bloggar och små nättidningar under samma paraply, så att läsaren dagligen kan gå till en medieplattform och hitta uppdaterade nyheter, översikter och sina nätfavoriter. Exemplen från andra nordiska länder är värda att studera, t ex följande:

  I Finland driver rikstäckande och regionala papperstidningar utmärkta nättidningar, som är öppna för kommentarer, insändare och bloggare. En känd renodlad nättidning är uusisuomi.fi som startade 2007 (namnet ”Nya Finland” övertogs från en stor konkursad tidning). Redaktionen består av ett tiotal medarbetare, som köper telegrambyrånyheter, men framför allt hanterar den stora mängden dagligen insänt material. Läsarna kan här öppna egna bloggar – det lär finnas ett tusental – men det allra intressantaste är insändaravdelningen ”Puheenvuoro”. Där hittar läsaren dagligen 40-60 nya insändare av valfri längd om valfria ämnen. Namnet är utsatt, i regel även foto, samt personlig profil. Insändarna, som ofta är välskrivna debattartiklar, är öppna för kommentarer och här hittar man även skribentens alla tidigare artiklar.

  En enda nättidning av motsvarande kaliber hade förmodligen även med anonymare skribenter kunnat förändra opinionsklimatet i Sverige genom att släppa fram maximal åsiktsbredd, yttrandefrihet och läsarnas egna opinionsdrivande artiklar i ett forum som är välkänt och lätt tillgängligt och vars innehåll mycket ofta sprids vidare i sociala medier. Finland har personval och senast skrev en tredjedel av kandidaterna artiklar och debatterade här. Uusi Suomi går nu med cirka en miljon kr i förlust per år. För Alternativ-Sverige skulle en känd samlande nätplattform vara en önskedröm och förlusterna skulle lätt kunna täckas genom prenumerationer och donationer.

  Gillad av 5 personer

 21. malmobon skriver:

  Du hade både glidit igenom journalistskolan och säkert ett ämne som blivande chefredaktör eller t.o.m. ansvarig utgivare i någon av Bonnierägda tidningar, Aftonbladet eller avstamp mot SVT genom Uppsala Nya Tidning där Hanna Stjärne kom ifrån. MBG ellr som på min tid 5:a.

  Gilla

 22. goranstang skriver:

  Saxat ur Economist.
  Helt otänkbart här, men borde vi inte tänkt lite mer på och prioriterat de mest utsatta.. Kopterna som förföljs på fler fronter och har färre områden möjliga fly till.
  Canada selects its immigrants based on the country’s needs to grow. Every immigrant is scored in a points system based on their own merits such as profession, language skills, etc. Sure the majority of Canadians think immigrants are good for the economy, because they are !!!

  Gilla

 23. Lars skriver:

  Det påpekas i en kommentar att Kejsaren är naken men det stämmer kanske inte helt.Tänk
  om Kejsarens skräddare har köpt det glänsande men nu väl rätt malätna (dock ursprungligen högklassiga) Coudenhouve-Kalergi-tyget från mitten eller slutet av tjugotalet i en secondhand-affär tillhörig Kirkens Korshaer i hörnet till Marstalsgade där Pernille bor?Hur hittade Jean-Claude dit?Åkte han Limo för skattemedel?EU-Kejsaren draperad i malätet Kalergi-tyg från tjugotalet?Från Kirkens Korshaer vid Marstalsgade?

  Gilla

 24. Ulf Larsson skriver:

  Tack alla läsare för mängder av kloka råd och träffande synpunkter! Nu har jag möjlighet att vässa krönikan ännu mer. Jag har faktiskt svårt att tänka mig något annat än att den tas emot med öppna armar av alla tillfrågade kultursidesredaktörer! Men osvuret är bäst. / Ulf

  Gilla

 25. rudmark skriver:

  Saknade lite associationsbanor om 30-talet och SD. Men eftersom den ska till kultursidorna så får det antas stå emellan raderna oupphörligen.
  Fint med Palme-citat (Diktaturens kreatur)

  Gilla

 26. Björn-Olav Kvidal skriver:

  Overskriften ”HAR NORRMÄNNEN BLIVIT BRUNRÅTTOR?” uttrykker også fordommer ikke ulikt höger-ekstremismens uttalelser om innvandrare. Les mere her:
  http://www.bevegelsen.no/forumet/view.php3?site=bevegelsen&bn=bevegelsen_aentforum&key=1379764455

  Det er i handling ingen stor forskjell på integrasjonsminister Sylvi Listhaug intoleranse og de så-kalte ”anti-rasistiske” partiene på Stortinget:

  I perioden 2009 til eller til og med juli 2013 har den ”Röd”-Grönne regjeringa i Norge bestående av Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti deportert 2502 flyktningebarn og ungdommer under 18 år. Av disse var 70% eller vel 1750 under 15 år, mange födt og oppvest i Norge. [Kilder: SSB, UDI og Politiets utlendingsenhet.]

  SV-lederen Stein Örnhöi:
  ”Det er et samfunnsproblem at vi oppsøkes av kriminelle bander fra Øst-Europa. Dessuten liker ikke folk falske asylsøkere og busslastene med rumenske sigøynere som bringes inn i landet for å sitte på gatehjørner for å tigge. Og alle forstår at norske arbeidere er gammeldags forbanna når baltiske og polske arbeidere fritt reiser inn i Norge og jobber svart for halv tarifflønn. Og politikere og presse er naturligvis rystende enige om at alt dette er forferdelig. Men ingen setter navn på hovedårsaken til at det har blitt slik. Ingen sier Schengen-avtalen.” [Dagsavisen, 3 september 2009] SV tilsvarer Vänsterpartiet i Sverige.

  Norge er et kapitalistisk land der menneskene fra födselen mere eller mindre blir hjernevasket til å elske nasjonalismen, hylle staten, det ”egne” folket, den ”egne” kulturen og de verdier man tror er norsk selv om ”99%” av alt i Norge er importert. Det politiske og ökonomiske systemet, kristendommen og den ”moderne” livsstilen er ikke ”norsk”, men importert. Det er kun noen ting i Norge, respektive samme sak for andre rike land, som er nasjonalt. I Norge er det skrivestilen nynorsk og stavkirkene pluss noen få andre faktorer som er historisk norsk. Det meste genuint nasjonale forsvant eller fikk en veldig liten rolle da Norge ble en del av det kapitalistiske verdensmarkedet.

  *

  Hälsning,
  Björn-Olav Kvidal,
  Stockholm

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.