Gästskribent Ingrid Wahlén: Stoppa hederskulturen!

logo­DGSNågot som verkligen behöver diskuteras är hederskulturen. Jag hoppas att diskussioner och öppenhet kan leda till att vi får en förändring, så att alla svenskar får leva det liv de vill och inte vara kontrollerade av någon eller något.

Alla verkar inte vilja erkänna att förtryck och våld mot kvinnor faktiskt existerar och att detta är tragiskt. Men det existerar och vi måste ta det på allvar. Allt måste upp på bordet och synas i sömmarna, så att en stor förändring kan ske.

Av rädsla för stigande rasism försöker vänstern dölja, eller i varje fall låta bli att låtsas om, det fundamentalistiska förtryck som drabbar kvinnorna i förorten.

Förtryck av kvinnor förekommer överallt. Detta måste diskuteras öppet och på ett korrekt sätt. Det är ju inte bara hedersrelaterat våld som förekommer, utan även våld mot kvinnor i gemen. Man hade trott att vänstern skulle ställa sig upp och skrika BASTA! – nu är det nog med hedersvåldet var detta förtryck än kommer ifrån. Men det gör inte vänstern just för att den tror att detta skulle uppmuntra till rasism.

Varför tror vänstern att sanningen om hedersförtrycket i förorten skulle skapa fler rasister? Har de något belägg för detta? Man blir inte rasist över en kafferast (hoppas jag). Jag tror att vänstern oroar sig för något overkligt.

Vad som däremot är verkligt är det faktiskt existerande kvinnoförtrycket. Att inte diskutera hederskulturen och låtsas att den inte finns skadar alldeles tydligt de kvinnor som utsätts för den. De många kvinnorna i förorten, av vilka en del är kända från media, skulle ju inte haft någon anledning att gå ut med problemet om det inte existerat. De uttrycker en oro över det som håller på att utvecklas i förorten, det vill säga att vissa – i huvudsak män, men tyvärr även kvinnor – tar sig rätten att trakassera och förolämpa kvinnor som vill leva sina egna liv.

Många tar med sig hederskulturen från sina hemländer och försöker att få den att fungera även här i Sverige. Men i Sverige lever vi inte i ett klansamhälle. I många klansamhällen är hedern och styrningen av kvinnans liv viktig. En kvinna lever under ständig kontroll, oskulden bevakas och tvångsäktenskap förekommer även i mycket låg ålder. Pela och Fadime mördades för att de inte följde de regler som gäller i ett samhälle där hedern och flickors lydnad och oskuld är viktigt.

Könsstympning är ett annat fruktansvärt sätt att försöka styra kvinnors sexualitet och göra kvinnor invalidiserade för livet. Att föda barn är en stor risk för en könsstympad kvinna. Jag hoppas att det ska gå att stävja detta förtryck i Sverige. Kvinnor ska ha rätt att välja sina egna liv och slippa leva under religiöst fundamentalistiskt förtryck eller förtryck av någon annan sort.

Jag bodde i Italien under nästan hela 70-talet och bor nu på Sicilien vissa delar av året. Under 70-talet mördades en sicilianska nästan varje vecka på grund av hederskulturen. Som tur är har detta italienska hedersvåld nästan försvunnit från Sicilien.

När dessa hedersrelaterade brott kom till Sverige för ett antal år sedan verkade svenska politiker inte förstå någonting utan förnekade att hederskulturer överhuvudtaget existerade. Nu vet vi. Nu är det dags att vakna upp och försvara kvinnorna i förorten. De skall inte utsättas för förtryck från någon.

Jag hoppas utvecklingen i Sverige går åt rätt håll, annars behöver dessa kvinnofientliga bakåtsträvare i förorten en rejäl åthutning. Kvinnor har en alldeles egen hjärna och kan tänka själva, de behöver inte hjälp av någon eller några andra för att bestämma hur de vill leva sina liv. De flesta kvinnor är starka och de skall respekteras som de fria och stolta individer de är och inte bli behandlade som idioter och mindre vetande. Det är inte välvilja att tala om för en kvinna hur hon skall klä sig och uppföra sig. Det är en förolämpning. Alla kvinnor i Sverige har rätt att klä sig som de vill och leva som de vill utan kommentarer från män eller andra.

Att stora, starka män hotar kvinnor är patetiskt. En RIKTIG man känner inte behov av att hota och styra kvinnor. Han är trygg i sin egen manlighet, till skillnad från bakåtsträvarna, som borde skaffa sig COGLIONI (pungkulor) och bli riktiga män. Att hota kvinnor är verkligen att tillhöra den mörka medeltiden. Den tekniska utvecklingen går bara framåt, men människans psykiska utveckling verkar tyvärr ha stannat kvar på stenåldersstadiet.

Ingrid Wahlén är född i slutet av 40-talet. Hon gick i 5-årig flickskola och flyttade sedan till Italien. Åter i Sverige studerade hon på Stockholms universitet och tog en fil kand i litteraturvetenskap. Litteraturen är hennes  livsluft. Hon lever nu som pensionär och pendlar mellan Sverige och Sicilien och får det bästa av två världar.

61 reaktioner på ”Gästskribent Ingrid Wahlén: Stoppa hederskulturen!

 1. MartinA skriver:

  Hur hade du tänkt åstadkomma det? De här kulturerna har stått pall för betydligt hårdare förtryck än någonting som staten i sverige kan producera. Det är litet det de är byggda för. Att fortsätta existera när deras arga fiender råkar styra över det område där de bor.

  Gillad av 1 person

 2. Göran Fredriksson skriver:

  ”Man hade trott att vänstern skulle ställa sig upp och skrika BASTA! – nu är det nog med hedersvåldet var detta förtryck än kommer ifrån. Men det gör inte vänstern just för att den tror att detta skulle uppmuntra till rasism.”

  Hedersvåldet existerar i totalitära kulturer. Det försvinner inte bara för att personer med den bakgrunden passerar gränsen till Europa. I valet mellan totalitär socialism och feminism prioriterar vänstern ner feminismen. För vänstern är feminismen bara ett medel i kampen mot i första hand liberalismen. Därav vänsterns aggression mot vita män, medan män från totalitära kulturer mer ses som föredömen.

  Jämställdheten i Sverige är en följd av främst många liberala kvinnors sekellånga kamp. Den nuvarande generationen liberala kvinnor förstår inte att den måste försvaras med alla medel utan är nöjda med att de själva kan dra nytta av den t.ex. genom att få sitta i en bolagsstyrelse. Hur det kommer att gå för deras kvinnliga barnbarn ligger utanför planeringshorisonten.

  Gillad av 2 personer

 3. Anne-Hedvig skriver:

  Ingrid Wahlen –
  Hvordan greide man å bli kvitt hedersdrapene på Sicilia? Fortell gjerne om det! Kanskje en oppskrift som kan inspirere til handling i Sverige?

  Gilla

  • Ingrid Wahlén skriver:

   Det är inte lätt att svara på, men en del beror antagligen på det moderna samhällets framväxt i Europa efter kriget och ekonomisk modernisering. Även TV kan ha en del i att det ändrades, då sicilianarna fick se att det existerade en värld utanför deras egen och där man tänkte på ett annat sätt. Problemet är att Sverige är ett modernt samhälle, men att en del av de som kommer hit tar med sig sina gamla sedvänjor.

   Gilla

 4. Sten Lindgren den äldre skriver:

  Hej, en som engagerat sig mot kvinnoförtrycket är v-riksdagskvinnan Amineh Kakabaveh och det får hon lida för:

  • Somaliska kvinnoföreningen i Linköping är ”trötta på att man smutskastar vår folkgrupp”
  • Afrikanska föreningen i Norrköping vill ”göra en anmälan om hets mot folkgrupp”.

  Tydligen och föga förvånande har dessa intressen stöd för sitt agerande inom statstelevisionen. I ett ”Opinion Live” nyligen fick Amineh Kakabaveh utstå spott och spe för att ha presenterat en intervjuundersökning om förekomsten av kvinnoförtryck:

  • Hennes uppgifter ifrågasattes av dryg kvasiforskare som på knagglig svenska ”framforde att undersokningen inte hade etikprovats och inte var gjord av forskare”
  • Man lät en huckleförsedd kvinna i publiken få framföra sin privata åsikt, att det inte finns några problem, som om den hade samma tyngd eller var mera korrekt än den som Amineh Kakabaveh förmedlar

  Gillad av 5 personer

 5. sten lindgren dy skriver:

  Ännu en som får det bästa av två världar, det är verkligen många här som har åsikter om Sverige men som inte bor här permanent. Man kanske skulle sälla sig till denna grupp..när jag själv bodde utomlands i många år så förlorade jag fullständigt kontakten med Sveriges politik och utveckling med resultatet att jag inte fattade något när jag kom hem, det var inte bara sedlarna jag inte kände igen.

  Det är nästa lite sött, för författaren förstår lika lite om Sverige som jag gjorde, åthutning? Åthutning för att man slänger sin dotter eller syster från en balkong eller häller syra på henne? Det är heller inte så att det är vänstern som är problemet, en vanlig missuppfattning, det är så att de alltid varit vansinniga, det är istället högern som öppnat porten till vansinnet och anammat vänsterns värderingar. Se bara på MUF eller LUF.

  Jag kan inte förstå hur man kan tro att man kan komma tillrätta med medeltida barbariska sedvänjor med dagens västliga maktmedel, men en sak vet jag, åthutningar hjälper inte. Istället är det så att hedersvåldet är ett tecken på att man blandat kulturer som inte kan blandas utan konflikt och lösningen är att få alla muslimer och andra med klanmentalitet att lämna landet med alla medel. Säg gärna emot, och ge sen en rejäl åthutning nästa gång någon flyger från en balkong. Jag kan parafrasera mig själv: antingen är man för balkongflygning eller så röstar man SD.

  Gillad av 4 personer

  • Ingrid Wahlén skriver:

   Jag åker till Sicilien vissa månader per år, men bor permanent i Sverige. Om du läser ordentligt så skriver jag att jag bodde permanent i Italien under 70-talet. Det är ju ganska många år sedan. Jag har faktiskt ganska bra koll på det som pågår i Sverige. Försök att inte ta allt bokstavligt när jag skriver ”åthutning”. Det är nästan lite sött???!!!???

   Gillad av 1 person

   • sten lindgren dy skriver:

    Ja sött kunde jag hoppat över, men jag tror klarspråk är av stort värde, problemet vi har är inte att vissa galningar bortförklarar det som borde heta skamvåld, utan att vi inte har medel att stävja varken det eller annat kulturellt betingat våld när det väl är i Sverige, inte utan att kraftigt ändra våra lagar i repressiv och mera våldsam riktning. Därför, även om åthutning betyder att du tycker att dessa människor skall i fängelse, tja, det är väl vad polisen försöker med, men när hela släkten vittnat falskt så är det inte så lätt.

    Sen tror jag faktiskt inte du har så bra koll men det kan jag inte veta, det är inte så allvarligt, det hade inte jag heller, och för sådana som mig och dig så är det svårt att ha fantasi nog att sätta sig in i det fruktansvärda importerade våld vi ser mer och mer av i Sverige.

    Nå, det hade varit intressant att läsa vad du mera konkret önskar, själv ser jag bara en väg, rösta SD.

    Gilla

 6. Gunilla skriver:

  Naturligtvis är det helt fel att ledande skiktet inom V och allra värst hela FI envisas med ‘mäns (i allmänhet) våld mot kvinnor’. Den speciella religiöst och kulturellt grundade hederskulturen i främst muslimska samhällen är ett odiskutabelt faktum. Ett annat problem, dock, är att detta samhällsfenomen försvaras av många kvinnor. Vi ser på ‘slöjdebatten’. Man pratar om ‘friheten’ att dölja sig och ‘friheten’ att ‘välja’ heltäckande klädsel. En del hörs även i tuffa former tala med väninnor om att ‘han’ eller brorsa eller kusin frågade/hade uppsikt över henne vad hon gjorde ute. Sverige har också, i smyg, grundlagsstadgat ‘kulturfrihet’. Tänk lite närmare på konsekvenserna av det. Vad gäller könsstymptning kan ex.vis boken ‘Den vita massajen’ vara intressant. Hon skriiver, och antroprosofer instämmer också, att man bland många afrikanska folk inte alls har samma syn på sexualitet som i väst. Den erotiska eller sexuella njutningens kärlek existerar helt enkel inte. Kvinnan i äktenskapet är endast en barnproducent/fortplantningsmedel. Och för det behövs ingen klitoris.

  Gillad av 1 person

 7. Urban Gustafsson skriver:

  När samhället och kyrkan säger emot, hårt, så är är det fritt fram för allt vad den andra religionen har i tankarna.
  Jag säger tvärstopp för det respekterade våldet emot kvinnor, där kvinnor tvingas att underkastas sig männen, när ska resten av vårt samhälle reagera ???
  Fegheten i samhället i rädslan för att bli utsatta för ordkväden,, kyrkan rädslan för att kränka någon djävul..

  Gilla

 8. Jasa skriver:

  Generellt är förhållande mellan män och kvinnor bland folk som står till vänster betydligt mera jämlikt än bland de som röstar på Alliansen eller SD. Generellt är det också så att det är vänstern som har mest anledning till att frukta för fascism och racism. De blir värst drabbade. Som bekant var det inte enbart judar som slaktades under nazisternas välde. Det faktum att vänstern alltid (och med rätt) känt sig förföjld gör nog att man är mest omse om de förföljda och blundar delvis för de orättvisor som finns i deras kultur för att inte väcka allt för onda krafter. Jag undrar hur det står till med jämlikheten bland de som skriver och kommenterar i dessa spalter.

  Gilla

  • Hortensia skriver:

   Men snälla, JASA, försök åtminstone göra dina dunkla resonemang begripliga. Inte ens ”de som skriver och kommenterar i dessa spalter” med den äran, tack vare sina GENERELLT utmärkta läs- och skrivkunskaper, kan förväntas förstå vad du vill förmedla med dessa märkliga meningar.

   Om du har några som helst fakta, för att stödja ditt förbluffande påstående om en generell jämlikhetsskillnad mellan olika riksdagspartiers väljare i Sverige, som är till vänsterns fördel, vill jag mycket gärna ta del av dem.

   Gillad av 2 personer

   • Jasa skriver:

    Jag har bett scb hjälpa mig med kalla fakta, men jag misstänker att ämnet inte undersöks nån vidare. Men det är ingen hemlighet att inställningen till feminism varierar kraftigt beroende på vilken sida man röstar på. Min empiriska erfarenhet har visat oltaliga gånger att mannen i konservativa höger miljöer undviker stå vid spisen och laga mat, städa hemmet, sköta tvätten, strycka kläder, handla mat, köpa kläder till ungarna, delta engagerade i uppfostran av sina barn, etc. Ni får nöja er med empirismen!

    Gilla

   • Hortensia skriver:

    Jag sätter, personligen, inga likhetstecken mellan jämlikhet och ”feminism”…

    … men angående empiri, torde väl forskningen enkelt kunna fastslå, att fler ”män” måste engagera sig i familjebestyr, som att handla kläder till barnen och hämta/lämna på dagis etc, när deras patriarkala förtryckarreligion påbjuder, att barnens mödrar inte får gå ut själva…

    … men det betyder ju inte, att ”vänstern”, som tenderar att favorisera och attrahera dessa utomeuropeiska immigranter, kan presentera mer jämlikhet mellan könen än ”högern”, eller hur?

    Gilla

  • Hovs_Hallar skriver:

   Jag undrar hur det står till med logiken hos den som inte har annat att komma med när man konfronteras med fakta om främmande kulturers ”heders”-våld mot i synnerhet kvinnor — än att rada upp rena fantasier om ”jämlikheten” i olika debattörers privata relationer.

   Tyvärr typiskt för ”vänsterns” debattnivå.

   Gilla

  • Gunilla skriver:

   Är detta ett rekord i skygglappar? ‘Vänstern (med rätta) förföljd’? Var inte Stalin-vänstern ännu värre mördare? Vilka ‘inte bara judar’ mördade nazisterna? Jo, romer, handikappade och en del kriminella. Vänster? Var är dina underlag?

   Gilla

  • Fredrik Östman skriver:

   Det där stämmer helt enkelt inte. I arbetarfamiljer är könsrollerna mycket mer gammalmodiga än hemma hos familjen Falkengren. Nationalsocialisterna var ju själva vänster, och att vänstern är stygg mot annan vänster är inget nytt. Fascismen var ju mycket lik svensk socialdemokrati i sin korporativism och sitt motstånd mot individen och liberala friheter.

   Det som idag hotar den jämlikhet som vi för länge sedan redan hade uppnått är vänster och dess eviga propagerande för avskaffad jämlikhet och dess okontrollerade massimport av mansgrisiga lycksökare. Vänstern vill ha kvoter, kollektivstraff, koran och påhittade låtsas-kön som inte finns. Det är inte jämlikhet, utan skriande orättvisa.

   Gillad av 3 personer

  • gmiksche skriver:

   Stackars vänster som känner sig förföljd. Hur ska vi andra känna oss?

   Folk har lätt för att glömma att nazisternas maktövertagande i Tyskland föregicks av vänsterns försök i samma riktning, det räcker med att nämna vänsterhelgonet Rosa Luxemburgs roll i detta. Eller i Ungern. Eller i Bayern där Hitler fick vatten på sin kvarn genom vänsterns misslyckade kuppförsök.

   För min egen del bedyrar jag att det står väl till med jämlikheten. Om denna trosbekännelse nu ska vara en förutsättning för att min uppfattning tas på allvar.

   Gillad av 2 personer

 9. Staffan Persson skriver:

  Håller fullständigt med dig men varför skriver du ”vänstern” på så många ställen? Den här problematiken har inte så mycket med vänster-högerkonflikten att göra. Dessa ”antirasister” som inte vill diskutera hedersvåld finns över hela spektrat och är kanske vanligare hos MP än exempelvis (V). Det finns visserligen fler ”antirasister” bland dem som röstar på något av vänsterpartierna men det är inga synonymer, bara en viss överlappning. Den gamla vänster-högerkonflikten är inte död, men har tappat i kraft.

  Gilla

 10. Nicodemos skriver:

  Å andra sidan kanske vi inte skulle låta oss bli överkörda av byråkrater och aggressiva kulturer om heder hade varit en del av vår begreppsvärld.

  Gilla

 11. gmiksche skriver:

  Man får inte glömma att Sicilien varit ockuperat av araber/berber i två och ett halvt sekel och islamiserats under den epoken betydligt hårdare än södra och centrala Spanien. Samt att Sicilien befriades från det muslimska oket genom utländska makter. När normandernas tid var inne hade hela västra och södra Sicilienutsatts hunnit utsättas för en invandring och islamisering som vad gäller storlek i förhållande till den inhemska befolkningen (som dessutom decimerades genom invasionen) söker sin like på den iberiska halvön. Normanderna och deras tyska efterföljare stödde sin förvaltning av ön på den islamiska byråkratin. Vilket gjorde att islamiska seder och bruk fick fortsleva för att så småningom bli en del av den sicilianska kulturen i den katolska kyrkans hägn. Allt detta har satt sina spår. Siciliens befolkning har sedan tvåhundratalet f Kr lytt under främmande herrar. Garibaldis befrielse av Sicilien och södra Italien ledde bara till att den norditalienska/savojardiska eliten tog över makten från bourbonerna som i sin tur hade ersatt aragoneserna. I Spanien var det de inhemska kristna som tog saken i egna händer och rensade hårdhänt ut islam och dess avigsidor. Stolta spanjorer. Hunsade sicilianare som nog mest definierar sig genom vad de är emot, inte genom vad de har gemensamt.

  Gillad av 4 personer

 12. Hortensia skriver:

  Vällovligt, Ingrid Wahlén, men fruktlöst så länge Sverige ska fortsätta vara mångkulturellt och myndigheterna, sannolikt därför, underlåter att repatriera samtliga ointegrerbara utlänningar, som vill utöva sin vämjeliga ”hederskultur” (stötande namn med tanke på avsaknaden av både heder och kultur) här hos oss.

  I kalla Norden har planering och omsorgsförmåga varit avgörande för gemensam överlevnad. En behärskad, kärleksfull man med en klok och handlingskraftig hustru har haft gynnsammare förutsättningar, att kunna få livskraftig avkomma, som kunnat föra släktet vidare.

  Barbariska klansamhällen i varmare länder har gynnats av andra faktorer. Brutala män skaffar ett stort överskott av arvingar med vilken fru som helst – bara hon är oskuld och helst nära släkt. Många svenska män har säkert önskat sig en mindre pratglad kvinnlig partner, men få skulle väl välja att skaffa en stor barnaskara med en gravt handikappad kvinnlig släkting?

  ”År 1990 beskriver brittiska genetiker från Institute of Child Health i London en genetisk språkstörning, som drabbat tre generationer av en familj. Ungefär hälften av de 30 familjemedlemmarna hade stora problem med grammatik, syntax och ordförråd.”

  ”Mutationen i genen FOXP2 uppträdde tydligt först hos mormor i familjen KE. Hennes språkstörningar var så allvarliga att även hennes man endast med svårighet kunde tyda hennes meningar.”

  https://sv.wikipedia.org/wiki/FOXP2#Uppt.C3.A4ckt

  ”Demografiska faktorer påverkar förekomst av svår mental retardation. Är ingifte en faktor att räkna med också i Sverige?”

  ”Förekomsten av svårt förståndshandikapp (SMR) har i svenska studier visat sig vara cirka 3/1 000 barn. I länder där konsangvinitet (ingifte) är vanligt förekommande är prevalensen högre.”

  http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:http://ltarkiv.lakartidningen.se/1998/temp/pda18189.pdf&gws_rd=cr&ei=SEsQWKGxLKfI6ASR_p2oBw

  Sjuklöverns multikultiutopiska globaliseringsvanvett ser ut att lyckas sänka resterna av det anständiga svenska samhället till ”hederskulturernas” stötande primitiva nivå, där det inte finns någon framtid för behärskade, kärleksfulla män eller kloka och handlingskraftiga kvinnor.

  Gillad av 5 personer

 13. Elizabeth Carlsson skriver:

  Helt rätt i det du skriver, men varför skriver du: ”Kvinnor i förorten”
  Kvinnoförtrycket finns överallt, inte bara i förorterna!

  Gilla

  • Hovs_Hallar skriver:

   Så du menar att muslimska ”shariapoliser” går omkring på gatorna på Öfre Östermalm och trakasserar kvinnor som inte klär sig ”rätt”? Tänk att jag missat det!

   Gillad av 1 person

  • Gunilla skriver:

   Det är i förorterna den hederskultur som skribenten åberopar finns. Vi talar alltså inte, som V och FI (och du?), om ‘alla mäns våld mot kvinnor’. Hederskultur-relaterat våld är ett specifikt fenomen.

   Gillad av 1 person

  • Ingrid Wahlén skriver:

   Läs början på stycke fyra: Förtryck av kvinnor förekommer överallt. Detta måste diskuteras öppet och på ett korrekt sätt. Det är ju inte bara hedersrelaterat våld som förekommer, utan även våld mot kvinnor i gemen.

   Gilla

 14. Borjön skriver:

  När man talar om hederskulturen så är det nästan underförstått att det främst är kvinnorna som drabbas av detta fenomen.

  Häromdagen kunde vi läsa på DN (?) om morden och skjutningarna i de så kallade utanförskapsområdena. Det är tydligen så att en nyckelfaktor i detta är att någon (företrädesvis en yngre man) känt sig ”kränkt” och till varje pris måste försvara sin ”heder” – oavsett konsekvenserna. Detta ter sig som en ändlös spiral där utvecklingen sjunker allt djupare ned i våld och kaos. Med denna slags mentalitet så är det inte heller konstigt att de länder – varifrån merparten av de som bor i dessa utanförskapsområden kommer från – ser ut som de gör. Nu har Sverige fått sin beskärda del av dessa kulturyttringar.

  Hederskultur är således något mycket mer än att kvinnor diskrimineras. Roten till det onda ligger på ett djupare plan.

  Gillad av 4 personer

  • Anne-Hedvig skriver:

   Les Ledarsidorna: ‘En mann fra Homs’. Det finnes heldigvis noen av nykommerne som har en ‘heder’ vi kan slutte oss til. Men de er kanskje ikke så mange…?

   Gilla

 15. Hortensia skriver:

  Ursäkta, att jag tar upp ännu mer plats, men ämnet är viktigt och högaktuellt. Med ett ständigt inflöde av obildbara individer med barbariska sedvänjor kommer Sverige ohjälpligt att duka under.

  ”Trots att det finns de i Göteborg som aktivit kämpar mot kvinnlig könsstympning finns ändå de traditionella tankarna kvar hos många. Som hos Hashi, som bott i 26 år i Sverige, men som är för kvinnlig könsstympning.”

  ”– Det är väldigt bra tror jag. För massor av saker, först och främst är det bra för hälsan, säger han.

  Vi pratar länge. Han påstår att det finns forskning i Somalia som visar att könsstympade kvinnor är renare.

  – Mot allt det där, svampinfektioner och annat som finns på kvinnornas organ. Det är väldigt rent tror vi.

  Könsstympning vanlig i Somalia
  Hashi kommer från Somalia, precis som de andra runt bordet. Enligt Socialstyrelsens siffror är 98 procent av kvinnorna mellan 15 och 49 år där könsstympade.”

  http://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/konsstympning-det-ar-valdigt-bra-tror-jag

  Så länge vi inte stoppar all immigration från tredje världen och aktivt hindrar hitresta (förment landsflyktiga) föräldrar från att besöka sina efterblivna hemländer tillsammans med sina döttrar, eller giftassugna ”män” från att importera fruar från hemlandet, kommer vi aldrig någonsin att kunna förhindra förekomsten av könsstympade och tvångsgifta flickor och vuxna kvinnor i Sverige. När de är tillräckligt många kommer sådana övergrepp att anses normala här också.

  Gillad av 5 personer

  • pettersonaxeagentlemansgentleman skriver:

   Mycket välskrivet debattinlägg!
   De med västerlandets kultur i grunden inkompatibla folkslag, vilka inkluderar infibulation i sina vanställda hedersbegrepp, exponerar en mycket repulsiv uppfattning om vad heder i själva verket symboliserar. Primitiva naturfolks uråldriga hjärnspöken och traditionella fiktioner utnyttjas som manipulativa instrument för att upprätthålla detta människofientliga förtryck. Sexualfixeringen är den ständigt återkommande faktorn, och tar sig även uttryck i dessa främmande folks sedvänjor vad beträffar pedofili, zoofili och övriga våldtäktsbrott. Ett tragiskt faktum som med alla medel borde fördömas av de europeiska regeringarna, inte befrämjas och maskeras som mänskliga rättigheter, under åberopande av det ständigt återkommande mantrat om ”allas lika värde” och respekt för främmande kulturer.
   Andreas, kristen nationalist.

   Gilla

 16. Christer Carlstedt skriver:

  Förvänta dig inget från vänstern!
  De har ett annat mantra: ”Allas lika värde”.

  Om du går till angrepp mot hedersvåldet, som är kulturellt betingat, så säger du samtidigt att den kulturen är mindre värd. Den är rent av ovärdig.
  De som omfattar den är därmed usla, eftersom de uppenbarligen inte begriper det.
  Då rasar hela korthuset som man byggde på grunden av ”allas lika värde”.

  Som Hermansson sade på sin tid: ”Någon jävla ordning får det väl vara i ett parti!”.

  Man kan ju tycka att Gudrun Schyman som talesperson för FI skulle skrika i högan sky om hedersvåldet och hur det framför allt drabbar kvinnor (men långt ifrån uteslutande).
  Nu skall man ha i åminnelse att hon är fullblodskommunist och har aldrig varit något annat. En ny kappa som det står FI på betyder inget för den saken. Solklart vänster.

  Om du alltså angriper tesen om allas lika värde så är du reaktionär. I vänsterns begränsade ordförråd för invektiv finns inget värre än ”rasist”.
  Ifrågasättandet och kritiserandet av ett kulturmönster har självfallet inget med rasism att göra, men eftersom du angriper en av vänsterns trossatser så får du bli det och därmed ondskan personifierad.

  Helt plötsligt har du blivit mindre värd.
  Hur det stämmer med tesen om allas lika värde har jag aldrig kommit underfund med.

  Gillad av 1 person

  • Hovs_Hallar skriver:

   Huvudet på spiken. Enligt den märkliga, förvirrade, härva av åsikter vi för enkelhetens skull kallar ”vänster”, så är inte bara ”alla människor lika mycket värda” (dvs. har samma rätt till våra skattefinansierade trygghetssystem oavsett var de kommer ifrån i världen) — utan dessutom är alla KULTURER lika bra som vår! (i den mån vi har någon ens).

   Man får alltså inte, enligt dessa individer, påvisa att en främmande kultur har för oss främmande och motbjudande yttringar.
   Antingen förnekar man att dessa yttringar ens existerar, eller påstår man helt fräckt att samma saker förekommer lika mycket i VÅR kultursfär!

   Det går därför inte att föra en seriös diskussion med dessa människor. Du kan lika gärna försöka övertyga en fanatisk kristen fundamentalist om Darwinismen.

   Gillad av 1 person

   • Drutten skriver:

    Inte nog med att främmande kulturer anses vara lika bra som den svenska (som inte finns), de har dessutom den märkliga egenheten att trots detta kunna berika vår kultur. Motsatsen, att utarma vår kultur, är de däremot helt oförmögna till enligt etablissemanget. Att förstå den logiken kräver en övermänskligt stor insiktsförmåga som jag inte begåvats med.

    Gilla

  • B skriver:

   Min åsikt är att dessa brott ska utredas och lagföras på samma sätt som alla andra. Rättsväsendet är en av få samhällsfunktioner jag gärna betalar skatt till, men jag tycker inte att offer för så kallad hedersrelaterad brottslighet är mer värda än t.ex. offer för brott som riktar sig mot åldringar eller någon annan. Ska hedersbrott ha någon sorts gräddfil tänker artikelförfattaren och så ska t.ex. ensamma äldre som rånas i hemmet puffas ner i kön? Eller ska man ta resurser från t.ex. sjukvården eller något annat område för att lägga på det så kallade hedersvåldet? Ursäkta om jag låter cynisk, men man måste ändå ställa dessa frågor. Resurserna är ju inte oändliga, vare sig i form av inbetalade skattemedel eller i form av personal inom polisen eller åklagar- och domstolsväsendet.

   Gilla

 17. Kristina F skriver:

  Dessutom finns det ett smygande ”förtryck”som sprider ut sig i samhället. Dessa män, i huvudsak, tycker ju inte annorlunda om andra kvinnor än om sina egna. Dessa män går först, de är viktigast, de har rätten på sin sida osv. De tar sig rättigheter mot alla kvinnor, som män med andra värderingar inte gör. De sexuella trakasserierna är tydliga exempel. Men det finns många fler, som var och en för sig kanske inte är så uppenbara. Efter ett tag bildar de dock ett mönster.

  Gillad av 1 person

 18. Hovs_Hallar skriver:

  Kan bara hålla med I. Wahlen — och det gör väl alla i Sverige som inte tillhör någon gren av identitetsvänstern inklusive den senaste generationen ”feminister”. Dessa sistnämnda lierar sig däremot med förtryckarna genom att vägra erkänna existensen av någon ”hederskultur”.

  I praktiken är detta såkallade hedersvåld (borde snarare kallas ”skamvåld”) starkt förknippat med islamsk kultur, eftersom islam ser kvinnor som mindre värda än män och direkt uppmuntrar till våld och förtryck mot kvinnor. Män har tex. enligt islams urkunder rätt att slå sina makar om dessa inte lyder.

  Dessa primitiva föreställningar sitter djupt inprogrammerade hos män från den islamska världen. Ex-vis hade Fadimes mördare bott många år i Sverige, hade arbete och verkade enligt utsago från folk som kände honom helt integrerad i landet.

  Men det var han alltså inte. När hans dotter krävde att få leva samma slags liv som svenska kvinnor lever, tog hans nedärvda kulturella programmering över.

  Tyvärr finns det en utbredd föreställning i Sverige att alla innerst inne är svenskar, och att personer från främmande kulturer genast omfamnar VÅR kultur så snart de sätter foten i vårt land. Så är det alltså INTE.

  Den islamska kulturen är oerhört motståndskraftig mot sådan förändring, då muslimer får lära sig att deras religion är överlägsen alla andra — och detta inkluderar ALLA levnadsregler som finns nedskrivna i de ”heliga” urkunderna. De reglerna bestämmer över en rättrogen muslims hela vardagsliv.

  Muslimer får lära sig att aktivt förkasta icke-muslimsk kultur, med andra ord att VÄGRA integrera sig i vårt land! Istället ska de enligt urkunderna göra om Sverige till ett muslimskt land.
  Och som vi sett otaliga exempel på, så har de Sveriges makthavare på SIN sida — MOT oss etniska svenskar och MOT landets icke-muslimska invandrare!

  För mer om detta rekommenderar jag den fd. muslimen Mona Walter, själv invandrare från Somalia:

  Gillad av 3 personer

 19. Birger Winsa skriver:

  När skall man sluta betrakta muslimer som en ras. Islam innehålletr 5011 folkgrupper. Islam kan kritiseras som vilken kultur som helst. konservativismen, liberelismen, kommunismen, högerextrema, fascismen, buddismen, kristendomen, ateismen. När skulle vi kunna se ateismen och kritik av denna för rasistiska åsikter? Samma ateister inom vänstern menar att kritik av en kultur som berör 1 miljard människor är rasism.

  Gilla

 20. Lennart Göranson skriver:

  Att vi som skriver på DGS är kritiska till hederskulturen är förhoppningsvis en självklarhet. Inlägget tar upp två intressanta saker som jag kan föreställa mig att det finns olika synpunkter på: (1) hederskultur har funnits på Sicilien, där människor inte är muslimer utan katoliker, och (2) människor på Sicilien har ändrat sig så att hederskulturen nästan har försvunnit.

  Det avslutande stycket om RIKTIGA MÄN får mig att lyfta lite på ögonbrynen. Hur är det med RIKTIGA KVINNOR, med tanke på att hederskulturen faktiskt upprätthålls med aktivt stöd av båda könen? Men jag förmodar att machokulturen inte är lika utrotad på Sicilien som hederskulturen.

  Gillad av 1 person

  • Ingrid Wahlén skriver:

   Är det inte ofta männen som till 95% står för det fysiska våldet? Att sedan vissa kvinnorna kan utöva psykisk terror är jag mycket väl medveten om. Män är ju oftast fysiskt större och starkare än vad kvinnor är, vilket gör att kvinnan är helt försvarslös mot det fysiska våldet. Var det inte Pippi Långstrump som sade: Är man stor och stark måste man vara snäll? Det kanske är känsligt att skriva om RIKTIGA MÄN med COGLIONI, men det är viktigt för som tur är finns dom och kan stå upp som förebilder.

   Gilla

   • Lennart Göranson skriver:

    @Ingrid Wahlén
    Jag tror att du blandar ihop två saker som kanske har samma grund (förhållandet mellan män och kvinnor) men i praktiken fungerar på helt olika sätt.

    Det ena är hedersvåldet som är en del av klankulturen. Våldet utövas mot den (ofta kvinna men inte alltid) som genom sitt uppförande hotar familjens eller klanens heder, exempelvis genom att rymma med en annan partner än den som familjen har utsett eller genom att leva på ett sätt som drar skam över familjen. Hedersvåldet är inte något spontant utflöde av aggression utan är övervägt och planerat. När det gäller beslutet att utöva hedersvåld har ofta kvinnor lika mycket att säga till om som män. Däremot är det oftast män som får uppdraget att utöva våld. Syftet är att offret ska rätta in sig i ledet, eller att skammen ska utplånas. Hedersvåldet är förenligt med värderingarna i den kultur där det förekommer.

    Det andra är vad jag i brist på bättre kan kalla machovåld. Det förekommer i alla kulturer, även den svenska. Det består till helt övervägande del av mäns våld mot kvinnor (men inte uteslutande). Det är inte övervägt och planerat utan begås oftast i raseri, i konfliktsituationer. Det strider mot värderingarna i den kultur där det förekommer (åtminstone i Sverige, förmodligen också i de flesta andra kulturer). Och lyckligtvis är machovåld inte något som vanligen förekommer mellan män och kvinnor i Sverige, det är tvärtom mycket ovanligt även om varje fall är ett fall för mycket.

    Rubriken på ditt inlägg, och en stor del av texten, handlar om hedersvåld. Men avslutningen, och din kommentar, uppfattar jag som något som är relevant i förhållande till machovåldet. När det gäller hedersvåldet i klankulturen misstänker jag att både män och kvinnor uppfattar den man som försvarar sin familjs och sin klans heder som en RIKTIG man.

    För övrigt är vi i sak helt överens när det gäller att fördöma såväl hedersvåld som machovåld.

    Gilla

  • Ingrid Wahlén skriver:

   Jag skriver i huvudsak om hedersvåld och jag menar då hedersvåld, även om jag på någon rad tar upp våld mot kvinnor i gemen. Att de som utövar hedersvåld uppfattar det som något hedervärt betyder inte att det är det i andras ögon. För mig är det helt absurt att man kan mörda sin dotter och anse att detta är hedervärt. RIKTIGA män varifrån de än kommer utövar inte våld mot kvinnor. Jag blandar inte ihop någonting, jag skriver om hedersvåldet. Männen från hederskulturer som dödar och misshandlar kvinnor borde skaffa sig COGLIONI.

   Gilla

 21. Gösta Svensson skriver:

  Citat:
  ”Man hade trott att vänstern skulle ställa sig upp och skrika BASTA! – nu är det nog med hedersvåldet var detta förtryck än kommer ifrån. Men det gör inte vänstern just för att den tror att detta skulle uppmuntra till rasism.”

  Jag tror att den viktigaste anledningen till ”vänsterns” (begreppet vänster är ganska bristfälligt att använda i detta sammanhang, men låt gå) är att de vill vårda relationerna till sin valboskap. Därav identitetspolitiken, tystntystnaden kring hedersvåld, tystnaden kring muslimers antisemitism och homofobi etc. Att man skulle vara rädda för att uppmuntra ”rasism” är ett falskt skäl.

  Gilla

 22. oppti skriver:

  Förtrycket är inte bara en fråga om mellan män och kvinnor.
  Även männen som kommer hit har en låg position och blir förtryckta av ett samhälle som inte kan ta tillvara deras arbetsförmåga. Detta ger också svårlösta problem.
  Kanske hänger kvinnoförtrycket ihop med detta, mannen som inte kommer in i samhället låter det gå ut över kvinnan.
  Låt oss göra det till norm att INTE jobba så kan vi skapa ett harmoniskt samhälle.
  Ett samhälle som vi var på väg mot innan massinvandringens tid.

  Gilla

  • Hovs_Hallar skriver:

   Du skämtar, eller…?

   1) Samma kvinnoförtyck (eller värre) råder i muslimska länder, som i Sveriges muslimiserade förorter.

   2) Att muslimer mest lever på bidrag i Sverige beror på att de dels saknar kompetens för kvalificerade svenska jobb, dels på att det är bekvämt och kravlöst för dem att leva på bidrag.

   3) Att anse muslimer i Sverige som ”förtryckta” är ju bara komiskt — eler snarare TRAGikomiskt. Kom ihåg en sak: de är generellt mycket skickliga på att alltid och i alla lägen framställa sig själva som oskyldiga offer — en attityd som dessutom uppmuntras av vänstern, som har exakt samma mentalitet…

   Gilla

   • sten lindgren dy skriver:

    3) håller jag med om av personlig erfarenhet, jag har aldrig mött någon som gnäller lika mycket som muslimer, det är som hand i handske i Sverige eftersom svenskarna tror i sin naivitet att det måste finnas någon grund för gnället. I Sverige så gör man rätt för sig, i de muslimska länderna så försöker man gnälla sig till fördelar, eftersom alla är lika där så råder ett slags balans, alla vet att alla ljuger, men när det kommer hit då har de funnit ymnighetens horn, ta till exempel Behrang Mihri, denne skrattretande man, handelsresande i muslimskt gnäll, förklätt till mångfald.

    Gilla

 23. John Nilsson skriver:

  Det finns studier som tyder på att miljön där människor lever påverkar kulturen, där ökenfolk tenderar att vara monoteistiska och regnskogsfolk polyteistiska. Annat följer, som hederskultur och krigarklasser bland ökenfolk, men förekommer inte på samma sätt i regnskogsmiljöer.

  På den skalan tillhör väl både judar, kristna och muslimer de grupper, som påverkats mest av ökenmiljön från början, relativt regnskogsfolken. Om man ser det på det sättet kanske både islam och hederskultur är produkter av en hård och oförlåtande ökenmiljö, vilket kanske gör det lättare att förstå varför vi fungerar så olika. Kristna och judar har ju levt i andra miljöer längre än muslimer. Dåligt förklarat av mig, men Robert Sapolsky gör det bättre:

  Nomadic Pastoralism, Islam and Violence: http://youtu.be/gsCdHSyjPwM

  Gilla

  • Hovs_Hallar skriver:

   Var det därför Jesus sa att man skulle älska sina ovänner och ”vända andra kinden till” om man blev slagen på den ena?

   Gilla

 24. 77711n skriver:

  Den oförbehållslösa acceptansen av islamiseringen banar väg för hederskulturen. Det är därför som det är så viktigt att också ta ställning till islam, särskilt i offentliga miljöer.

  Gilla

 25. jacobusmcmxlvii skriver:

  There is a lot of crap sprayed around here about ‘the left’. I consider myself to be of the left, and proud of it! The politicians who are targeted as ‘the left’ aren’t ‘the left’, they’re politicians, which, in the main, means ignorant of real life and, in all likelihood, corrupt foot soldiers for vested interests. Same applies throughout the political alleged spectrum. In the main, those who are eager to get onto the political gravy train are the very ones who should be kept infinitely distant from the levers of power. There are exceptions, but… As for the minions of the ‘left’, ‘right’ and ‘centre’ in society as a whole, they’ve been taken in by the propaganda that surrounds them! (I probably have too!) I am of the left – and I am totally against the actions and influence of ALL primitive mediaeval belief systems, among which, by the way, I include the worship of Mammon (essentially Capitalism) and worship of the tenets of Stalinist/Maoist/other-ist so-called Communism. Oh, and the worship of power for its own sake too. If these deluded religionists want to believe their fairy tales, fine, just so long as it doesn’t impinge on ANYONE else! I could go on (and on) – but I’m busy!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.