Tre berättelser om migrationen

8-26-13_11971

Patrik Engellau

Det känns som om berättelsen om dagens migration till Europa är tvinnad av tre trådar, som inte nödvändigtvis hänger ihop.

Den första och vanligaste berättelsen, själva fundamentet, är att folk flyr från krigshandlingar i Syrien. De kommer till ett land som Sverige för att söka asyl och begära att få status som flykting (eller kanske alternativt skyddsbehövande; jag skippar finesserna).

Det finns några fel behäftade med den berättelsen. Av de 1 520 personer som anlände till Sverige under perioden 25 juli till 14 augusti kom bara 261 stycken eller 17 procent från Syrien. Kriget finns uppenbarligen, men inte som någon särskilt viktig förklaring till migrationen. För övrigt vet vi inte om de som kommer hit förföljts eller utsatts för krigets faror. Det kan hända att många i själva verket passar bättre under den andra berättelsen, som jag strax kommer till.

Ett annat fel med krigsberättelsen är att utgångspunkten för hela asylresonemanget är att det handlar om tillfälligt skydd i avvaktan på att lugnet ska återställas i krigsområdena och repatriering ske. Något sådant verkar inte vara påtänkt, varken av EU, de europeiska ländernas migrationsmyndigheter eller av migranterna själva. Grundpremissen för verksamheten är att det handlar om permanent folkförflyttning, kanske med integration i det nya hemlandet som långsiktigt mål.

Den andra berättelsen bygger i stället på tanken att tredje världens folk upptäckt möjligheten att flytta från sina fattiga och korrupta hemländer till mer ordnade förhållanden i europeiska välfärdsländer och tar chansen att förbättra sina liv, lite som när Karl-Oskar och Kristina på 1800-talet emigrerade från Småland till USA. Denna berättelse är min personliga favorit som jag ältat ett antal gånger, till exempel här.

Den berättelsen har fördelen att den förklarar varför en så stor andel av migranterna kommer från länder utan krig, men den kan egentligen inte förklara det hjärtliga och engagerade välkomnande som den europeiska politiken – med undantag för några få länder – erbjudit migranterna. Den amerikanska regeringen var visserligen positivt inställd till Karl-Oskar och Kristina, men det handlade aldrig om att ge dem tolkhjälp, gratis läkarvård, språkkurser och annan utbildning samt förtur i bostadskön.

Om man ska närma sig något slags förståelse av den översvallande vänlighet som de europeiska politiska etablissemangen, däri inräknat EU, riktat mot migranterna måste man söka i det härad som Vaclav Klaus pekat på (i den bok som Lennart Bengtsson nyligen anmälde på den här sajten):

En viktig punkt som författarna för fram är att migrationen ursprungligen inte i första hand är en följd av ursprungliga initiativ hos migranterna utan att migrationen påtagligt uppmuntrats av EU-kommissionen och av enstaka medlemsländer. Det politiska etablissemanget såväl i Bryssel som i de flesta medlemsländer har starkt uttalat sig för en migration till Europa och det är denna pull-faktor som har varit den främsta orsaken till massmigrationen. Man har sett utvecklingen mot ett multi-kulturellt Europa som ett värde i sig, en uppfattning som inte delas av majoriteten av medborgarna.

Företagsamma individer har sett möjlighet till goda affärer och har effektivt svarat på behovet genom att ordna transportmöjligheter och smuggelvägar. Likaså har de mottagande medlemsländerna sina företagsamma individer som ser möjligheten att tjäna pengar som de säkert anser för en ”god” sak.

För fattiga migranter har de generösa socialbidragen i Europa varit speciellt lockande och här har vissa myndigheter bidragit genom att göra klart för migranterna att de har rätt till liknande villkor som medborgarna i medlemsländerna. När myndigheterna börjar inse att detta blir ohållbart försöker man nu backa och finna andra lösningar.

Dessa formuleringar utgör en tredje berättelse av innebörd att migranterna kommit till Europa för att de blivit så vänligt inbjudna av Europas ledare. Denna berättelse blev på två sätt något av en ögonöppnare för mig vilket den inte borde ha blivit eftersom det egentligen är självklarheter.

Det första sättet är ju att det faktum att många länder nu börjat montera med välkomstskyltarna faktiskt tycks få effekter. UNHCR rapporterar att antalet migranter över haven i år ligger på ungefär halva årstakten jämfört med 2015. Det är samma sak med Sverige. Under de första sju månaderna i år var antalet asylsökande hälften mot förra året. Förklaringen måste vara att Europa drar öronen åt sig; kriget och fattigdomen har ju inte märkbart förändrats.

Det andra sättet jag häpnade var att jag fick en så tydlig bekräftelse på teorin om det välfärdsindustriella komplexets inflytande. Klaus tycks beskriva det rakt upp och ner. Utan hänvisning till alla dessa egenintressen är det svårt att förklara etablissemangens entusiasm för sådant som multikultur och gradvisa framflyttning av migranters sociala rättigheter.

Kanske är den starkaste totalförklaringen en kombination av berättelse två och tre tillsammans med lite kryddning av ettan för att legitimera hanteringen inför de europeiska folken och ge dem skäl att betala utan att knorra så mycket.

Om Klaus har rätt låter sig migrantvolymerna alltså kraftigt påverkas av de europeiska ländernas migrationspolitik. I den mån detta är riktigt står vi inte inför en ödesbestämd migrantinvasion enligt en strikt tolkning av den andra berättelsen. Vi kan, åtminstone delvis, kontrollera det hela om vi vill.

58 thoughts on “Tre berättelser om migrationen

 1. bomarkusson skriver:

  De styrande i Schlaraffenland öppnar sitt hjärta med medborgarnas penningar. Jag har fått rapporter om förhållandet inom SFI-undervisningen. Jag kan försäkra, att endast en liten minoritet har ”Flytt för sina liv”. Det kommer personer från Saudiarabien, Kuwait och Emiraten. Visserligen otrevliga länder men någon omedelbar fara för livet föreligger inte om man anpassar sig till ländernas regler. Vilket man slipper göra med våra svenska regler. Det finns personer med ryskt medborgarskap. Inte för att jag skulle vilja bo i Putinland men ingen omedelbar fara. En person har levt i Kina sedan sex års ålder. Somalier har oftast inte större skyddsbehov än att de kan resa till hemlandet för att könsstympa sina döttrar och med nål och tråd sy igen slidöppningen så att mannen är säker på att endast känner smärtan vid den första penetrationen och mannen kan vara förvissad om att kvinnans otyglade lustar ställer till besvär. Nu är jag kanske lite orättvis för ibland utförs det hela i ett svenskt kök, utan bedövning. Men man måste ändå förstå att för en somalier är det säkert lockande att som i hemlandet men med en avsevärt högre arbetsfri levnadsstandard. En barnvagn per unge. Fina grejor som man kan sälja på Blocket. Därför har endast 20% av dem arbete efter 16 år. Nåväl, irakier ligger under 30% trots att män i synnerlig arbetsför ålder. är kraftigt överrepresenterade. Ja, ibland jobbar man lite svart.

  Jag har rapporter om att irakierna anser Sverige vara ett angenämt land enär risken att åka fast för något fuffens är minimal. Skulle olyckan var framme, är straffen minimala och utan risk för utvisning. Våra fängelser anses vara de ”bästa” i världen. Man lever visserligen instängd en kort tid men lever avsevärt bättre än våra fattigpensionärer. Det är vidare välkänt att man får kraftig rabatt. Dels genom att man släpps ut efter två tredjedelar av tiden. Idén om mängdrabatt uppskattas mycket. Att inte riskera att utvisas är också ett stort plus. Min sagesperson berättade att några hade stulit hyrbilar men åkt fast i Tyskland. Nå, det var väl inte hela världen, då de fick veta att de skulle förpassas, tillbaka till det förlovade landet för det rättsliga efterspelet. Det fina är också att man har stor chans att vårt havererade rättssystem underkänner även, som man kan tycka, stark bevisning. Då är det Jack Pot med skadestånd.

  Jag känner en irakisk familj där mannen efter åtta år inte har något arbete. Han talar i stort sett inte ett svenskt ord och ingen engelska. Däremot är den tolvåriga dottern iklädd heltäckande klädsel och hijab. Min fru frågade tösen på arabiska om varför hon bär hijab. ”Mamma vill det”. Pojkarna är naturligtvis klädda i för lek passande klädsel och leker hejdlöst medan flickan tittar på. Det är säkert helt i sin ordning då flickebarnet betraktas som könsmoget och redo för giftermål.

  Familjen får hjälp att skicka räkningarna till socialen så det besväret slipper man. Sverige med dess öppna hjärtan erbjuder fullservice utan något krav på motprestation.

  SFI är också en bra källa till extrainkomster. Man får 352:- per dag om man kan masa sig upp på morgonen och anteckna sin närvaro och därefter gå hem igen. De givmilda svenskarna med sina öppnade hjärtan tycker tydligen att det är kränkande att försöka göra något åt brukandet av våro gåvor komna från hjärtat.

  Varför känner jag till förhållandena? Jo min hustru kommer från MENA utan att komma hit som flykting. Hon kommer givetvis inte i åtnjutande av vår generositet. Dessutom är våra närmast vänner verkliga flyktingar från Syrien. Fadern till min frus bästis sköts till döds i våras i Damaskus. Man vet vem som sköt men eftersom familjen är ateister och gärningsmannen islamist, finns ingen rättvisa att hämta.

  Jag har mycket att berätta om hur det går till i det förlovade landet. Det numera välkända ordet naivitet, är bara förnamnet.

  Då vårt äktenskap är förbjudet i min frus hemland, då jag inte är muslim och min fru har lämnat islam och följaktligen ska dödas, skriver jag under pseudonym för hennes säkerhet. Vad säger ärkebiskopen om det? Fredens religion! JO, PYTTSAN!

  Jag är så glad att jag är svensk och mina pengar används till filantropisk verksamhet.

  PS Mina vänner anser att vi visst har en svensk kultur. Vår ärlighet och vår öppenhet skattas mycket högt. Men mina vänner är universitetsutbildade, vill bli ”svenskar” och börja arbeta i det nya hemlandet. Då jag berättade om fru Sahlins syn på svensk kultur, ansåg de att det var hon, som saknade kultur. Jag fick också tillfälle att förklara innebörden av ordet ”korkad”. Det fattade de omedelbart!!!
  DS

  Liked by 16 people

  • lensof skriver:

   Har hört liknande historier från människor som arbetar på arbetsförmedlingen på olika nivåer och med olika uppgifter. Det sprider sig alltså.
   Frågan är därför när verklig rasism också sprider sig. När det inte längre är tomma ord som görs till slagträ för dem som vill tysta seriösa diskussioner och ifrågasättanden till makthavarnas politik.
   Frågan är då när denna rasism blir till handling styrd av frustration och olika. Som det ser ut nu blir frågan inte längre om utan när. Vad kommer att bli den utlösande faktorn? Vad och när?

   Liked by 1 person

 2. BjörnS skriver:

  Migrationen påverkas helt klart av mottagarländernas politik. Sverige har en mycket stor skuld till migrationsströmmarna till EU. Svensk politik har varit VIKs motsvarighet till kvartalskapitalism av sämsta slag – maximera egennyttan på kort sikt utan att ta långsiktig hänsyn. Igår var det en ledare i SvD där det visades att de arkitekter som ritar moderna hus till mycket stor del bor i villor ritade före 1930. På samma sätt bor inte VIKs högsta representanter i det samhälle de designar utan mer i skyddade enklaver, typ Vasastan.

  Huruvida det är för sent eller inte känns som en öppen fråga men vi har en skyldighet att försöka hantera situationen.

  Liked by 7 people

 3. tirutaa skriver:

  Få-ett-bättre-liv-asylanter strömmar fortfarande i stora mängder till Europa, närmare bestämt räddas de till Italien. Och de allra flera är afrikaner. Det är svårt att veta vart alla dessa män försvinner, då svenska journalister inte verkar vara intresserade av frågan. Eftersom bara en liten del, mest eritreaner, tar sig till Sverige, vet vi väldigt lite om dessa tiotusentals migranterna. Själv undrar jag hur Italien hanterar dessa ständiga strömmar. När det gällde Grekland, hade vi inte så få journalister snabbt på plats varifrån rapporter kunde ibland läsas dagligen i våra tidningar. Och nu tyst. Skulle var intressant att läsa om vilka system man följer i Italien, hur man löser problemen där och hur de eventuellt skiljer sig från de i Sverige.

  Liked by 1 person

 4. bomarkusson skriver:

  Ytterligare ett tillrättaläggande. Lite tjatigt, eller hur?
  Skulle du ha förmånen att vara korkad, är du kvalificerad att bli Nationell Samordnare. Ett populärt jobb numera!

  ”Morgonsolen redan strålar….”. Är den trudelutten fortfarande godkänd eller har den blivit haram?

  Liked by 1 person

 5. bomarkusson skriver:

  Nä nu räcker det väl?
  När statsministern säger ”Vi, statsministern i Schlaraffenland, har varit naiv”, tror jag nästan han är uppriktig. Beträffande Antje är jag mera tveksam. Hon är nog för full i fan för det?

  ”Morgon mellan fjä-ällen” måste vara totalförbjuden? Den går dessutom att dansa vals till.
  Tack för ordet!

  Liked by 1 person

 6. tomas skriver:

  163000 * 33 = 5,3 miljoner flyktingar.
  Det är vad USA skulle tagit emot förra året om dom ville komma upp i Sveriges nivå. Folkmängd i USA 2014, 318 miljoner…
  Jerzy Sarnecki satt i teve igår och sa att invandrarbrottsligheten i Sverige inte ökar. Detta skapade dagens gräl med hustrun. Jag hänvisade till Tino som hon inte visste vem det var. Vem fan är det?

  Liked by 3 people

  • B skriver:

   Din fru är säkert snäll och rar och har många goda sidor. Kvinnor (jag är själv kvinna) har emellertid också ett ansvar att läsa på, tänka till och att vid t.ex. allmänna val fatta väl genomtänka beslut som på lång sikt bidrar till att Sverige får fortsätta att vara ett bra land att leva i.

   Det är lätt att tro att man är snäll t.ex. när man gråter över en liten drunknad pojke som visas på bild och propsa på att vi ska ta emot fler migranter, men då får man komma ihåg att anledningen till att de riskfyllda resorna görs över Medelhavet är att det finns chans att få komma in i bl.a. Sverige och få tillgång till skattefinansierad sjukvård, skolgång, bostad och så vidare. Du kunde kanske, på ett fint sätt, diskutera sådant med frun.

   Liked by 4 people

   • Hovs--hallar skriver:

    Tänkte just skriva ungefär detta. Kvinnor befinner sig statistiskt sett på en annan planet än män (tänker på en gammal självhjälpsbok betitlad ”Män är från Mars, kvinnor från Venus”).
    Kvinnans traditionellt primära roll i ett primitivt samhälle var nämligen att svara för barnens omvårdnad, medan männens primära roll var att säkra gruppens försvar mot yttre hot.

    Det finns såklart både maskulina kvinnor och feminina män, och det är bra att dessa varianter erkänns och har möjlighet att bidra till samhället på sitt sätt — men att som vänstern helt frankt påstå att ”könet är en social konstruktion” är vanvett.

    Nå — dessa könsbetingade skillnader får bl.a. konsekvensen att kvinnor tenderar att vara mindre kritiska till invandringen än män — eftersom myndigheternas propaganda skickligt framställer asylinvandrarna som ”offer”! Detta drar i kvinnornas instinktiva känslosträngar, när i själva verket den nuvarande asylinvandringen är ett HOT mot i synnerhet kvinnorna!

    Den dag när kvinnorna inser detta kommer det politiska landskapet att påverkas kraftigt.

    Gilla

   • Är kvinnor inte smartare skriver:

    Det är konstigt nog kvinnornas fel att våldtäkter och tafsande ökar. Kvinnor gräver där de står vilket idag betyder facebookflödet som ännu för många inte har nått en tipping point. När kvinnorna till sist byter ben kommer SD att bli massivt störst.

    Hur många flickor far mer illa än de annars skulle behöva för att Sverige använder lika mycket pengar som hela UNHCRs budget på att få hit män som går på festival?

    Gilla

  • Jaxel skriver:

   I BRÅs (rapp 2005:17) tabell 11 ges andelen misstänkta för brott av olika karaktär 1997-2001 uppdelat på följande grupper: svenskfödda med bägge föräldrar svenskfödda, dito med minst en förälder född utrikes samt utrikes födda.

   För brott mot liv och hälsa är procentandelen misstänkta i respektive grupp (1,40/2,50/4,10) samt för våldtäkt/försök till våldtäkt (0,04/0,08/0,22/).

   Enligt samma rapport (tabell 2) är motsvarande procentuella fördelning i befolkningen (74,5/12,5/13)

   Om man räknar på dessa siffror ger det följande siffror för procentandelen av dessa brott som begås av en individ i respektive grupp följande: Brott mot liv och hälsa (55/17/28) och för våldtäkt och dito försök (44/15/42).

   Således för våldtäkt och dito försök under den aktuella så är andelen misstänkta som var utlandsfödda 42 procent. Andelen misstänkta som är svenskfödda med svenska föräldrar är för just dessa brott lägre än vad som anges av Tino Sanandaji . Detta är gjort i hast på Smartphone. Läsaren använder siffrorna uppmanas att kontrollera siffror och uträkning.)

   Av tabell 9 framgår att överrisken för brottslighet varierar starkt beroende på ursprung för utrikes födda. Speciellt höga överrisker har de som kommer från Afrika och Mellanöstern (”Västra Asien”).

   Givet att andelen utrikes födda rimligtvis ökat och att bland dessa andelen från områden med särskilt hög risk brottslighet ökat så är det närmast självklart att dagens siffror över andelen av brott som utförs av utlandsfödda är avsevärt högre än de som anges ovan baserat på siffror från 1997-2001.

   Dagens BRÅ tycks inte vara intresserat av att uppdatera rapporten och ansvarig minister har i riksdagen deklarerat att han inte tycker att det ”skulle tillföra kunskap med potential att förbättra det svenska samhället” att göra det. Rent principiellt hindrar detta uttalande förstås inte myndigheten att göra en uppdateringen, men husbondens röst har talat klart och tydligt. Vill myndigheten vara följsam mot makten vet den hur den skall förhålla sig.

   Gilla

 7. JAN BENGTSSON skriver:

  Guld o gröna skogar lockar!
  Kanske ej precis skogarna…

  Snarare ett bekvämt stadsboende,
  med en Moské inom räckhåll.

  Mjölk o honung kanske var mer adekvat,
  tillsammans med halal slaktade får!

  Då inräknar jag även oss svenskar…

  Vi måste sätta ner foten,
  stoppa/försvåra Islams framväxt!

  Dra in Allah bidrag till dessa i grunden anti-demokratiska Riksorganisationer,
  som inofficiellt varken bejakar, tom bekämpar, kvinnans lika värde som HBTQ rättigheter!

  Dessvärre har vi får som leder Svenska Kyrkan också,
  som redovisats på sajten!

  Liked by 3 people

 8. larslindblog skriver:

  Det var väl socialisten Olof Palme som bestämde att vi skulle bli ”mångkulturella”? Sedan har det rullat på med olika lagstiftningar. Protester har mötts av allt rigidare HMF-lagar , där folk dömts till fängelse . (När jag på 1980 talet arbetade med SIFO intervjuer var ca 68% av tillfrågade mot invandring.) Tragiskt nog var/är folk inte mer ”lösaktiga” och byter parti -även när delar av partiets agenda är emot ens åsikt.
  Särskilt äldre sossar har skolats in detta sektbeteende , man dyrkar allt från ”Mäster Palm” fram till ”Kamrat Palme” man knyter nävarna och sjunger Internationalen om hur man skall krossa borgerligheten………
  Jag tror det kan sluta i inbördeskrig och total katastrof….om 10-30 år kanske socialisten Palme och nationalsocialisten Adolf H omfattas av samma typ av omdömen ??
  //Ps..vi var många som hoppades på Alliansen med Fredrik R. men hamnade ur askan i elden !!! Aldrig mer !!Ds //

  Liked by 6 people

 9. kim skriver:

  Jag saknar en faktor i resonemanget, nämligen den masspsykos av närmast religiös karaktär som gjorde det omöjligt att diskutera migrationen på ett rationellt sätt. Att Sveriges statsminister inte klarade av att förstå något så självklart som att Sveriges förmåga till asylmottagning har en gräns illustrerar hur föreställningar baserade på önsketänkande fått tränga bort verklighetsförankring och förnuft. Det finns fortfarande många som vill fortsätta leva i sin alternativa verklighet och förtränga problemen. Dessa individer utgör ännu en effektiv bromskloss mot nödvändiga politiska beslut.

  Liked by 8 people

  • Christer L skriver:

   Det finns i Patrik Engellaus diskussion flera sådana faktorer som lyser med sin frånvaro, och en är den du nämner. Denna har en mycket allvarlig och destruktiv förklaring i en överordnad EU-FN-agenda, som delvis har avslöjats, delvis har blottats av förövarna själva: Det finns odemokratiska krafter som vill storligen förändra den europeiska ”demografin” genom att ”stimulera” migrationen hit. En till faktor kan nämnas så här i förbifarten: islam. Denna religiösa och politiska kraft har sitt centrum långt från svenska förhållanden och begrepp, och i dess agenda finns en syftning som motsvarar nazisternas herrefolks-projekt. Jag har personligen tröttnat på att diskutera det näst värsta för att slippa ta ställning till det värsta. Det som pågår är för jävligt bortom alla svenska ord och analyser. Galet, idiotiskt, grymt, korrupt.

   Liked by 2 people

  • Hovs--hallar skriver:

   Exakt. Men den mass-psykos du nämner är en del i Patriks ”Berättelse 3”, dvs. att makthavarna drivs av sin egen ideologiska övertygelse, och för att kunna genomföra denna utan att hindras av protester från undersåtarna driver MASSIVA propagandakampanjer.

   Så småningom blir denna massiva propaganda självgenererande, som då en snöboll sätts i rullning, och ger tex. människor som plågats av en känsla av tomhet i livet något att TRO på! — alltså exakt som en religion fungerar.

   Liked by 1 person

   • tirutaa skriver:

    Ylva Johansson utropade hur härligt det är att få vara med om förändringen av Sverige som den stora invandringen innebar direkt efter socialdemokraternas stora fest på Munchenbryggeriet mitt under folkvandringen förra hösten till Europa. Landets näringsminister beter som en känslostyrd tonåring, visst kan det tyda på att masspsykos rådde. Som om hela landet var hennes personliga spelplan som hon råkade ha makt över. Så mycket för demokrati bland höga ministrar i den regeringen. Förmodligen har hon vaknat upp sedermera, men nog hann ju våra politiker, särskilt Mp och M, tillsammans med journalister och en del organisationer så som Rädda barnen och Röda korset skada detta land i synnerligen hög grad.

    Tendenserna är annorlunda idag hos regeringen, som även om senfärdigt, under Demokles svärd, men dock, verkar ha vänt 180 grader vad gäller invandringen. Ett visst uppvaknande skedde till sist. Samtidigt finns det fortfarande starka krafter som inte på några villkor vill ge efter för förnuftet, prestige och positioneringar verkar fortfarande behöva försvaras hårt. Själv har jag lite svårt att bedöma om dessa tecken handlar om ett sista men försvagat motstånd mot förnuft och ett uppvaknande, eller om det ”öppna hjärtat” kommer att försvaras till sista bloddroppen. Det var ju ingen lätt omvändelse som kommunisterna hade att ”begå” när Sovjet rasade samman. Så mycket som man hade investerat av sin identitet i den ideologin.

    Liked by 1 person

 10. Christer Carlstedt skriver:

  Jag drar mig till minnes (utan att behöva gräva speciellt djupt i minnesbankarna) ett av de numera mest utslitna och urvattnade orden i svenska språket, vilket vi fått nertryckt i halsen som när man skall åstadkomma gåslever. Ansvar.
  Hur många gånger har ni fått er itutat att vi har ett ansvar för ”flyktingarna”?

  Ansvar kan man ha på två grunder enligt min mening.

  Den första är att Du själv har ställt till något jäkelskap. Då är det ditt ansvar att rätta till det elände du har åstadkommit.

  Den andra är att du eller jag har accepterat och påtagit oss ett ansvar för att fixa till något. Precis som på vilket arbete som helst.

  Ingen kan pådyvla mig ansvar på någon annan grund än dessa.
  Be vackert möjligen, att jag skall påta mig något – men inte beordra.

  Vad gäller flyktingfrågan så är det inte speciellt besvärande att konstatera att Sverige inte har något som helst ansvar för den uppkomna situationen till exempel då i Syrien. Ansvaret ligger uteslutande på bråkstakarna i regionen. I Syrien finns stora områden som är mycket litet påverkade av krigshandlingarna. Det är i första hand dit man som ”displaced” skall ta sig.
  Jag är givetvis medveten om att det i vissa fall är omöjligt att ta sig genom stridsområde för att nå en säker uppehållsort. Det gick att ta sig till Turkiet och då blev man alltså flykting.
  Men – den dagen man frivilligt ger sig av från sin säkra uppehållsort i Turkiet till ett annat land så upphör flyktingstatusen utom i ett fall, nämligen om exempelvis Sverige gör en överenskommelse med en flyktingorganisation att vi är villiga att ta emot ett antal av dem som strandat i Turkiet.
  Då, har vi som land påtagit oss ett ansvar.

  Vi ser alltså till vår bestörtning att vi av våra företrädare och media har blivit utsatta för två lögner.
  För det första talar vi inte om flyktingar i termens riktiga betydelse (men det låter jädrans bra).
  För det andra, så har vi inget ansvar, som har hävdats.

  Jag vill inte vara någon sorts ”gnällspik”. Jag är rätt så övertygad att väl över 90% av Sveriges befolkning gärna skulle ta emot riktiga flyktingar och att de skulle få den hjälp de behöver.
  Vad det i vårt fall handlar om är dock INTE flyktingar, utan ekonomiska migranter.

  Även när det gäller ekonomiska migranter finns det i vart fall åtminstone två sorter.
  Den ena är en sorts Karl-Oskar och Kristina. Det är inte bidragen som utgör någon pull-factor, utan möjligheten att kunna försörja sig och familjen på hårt, hederligt arbete. Det finns sådana bland folket från Mellanöstern också. De har stuckit till Sydamerika vissa av dem. Inte ett rävöre i bidrag, men arbetsmöjlighet.
  Så finns det den andra sorten. Den som vi inte vill ha. Det är de som gör att vi i SCB´s statistik kan utläsa att 50% aldrig kommer att försörja sig själva till någon del. Huruvida det beror på ovilja eller bristande förmåga är i sammanhanget irrelevant. Däremot är det högst relevant att notera att de som finns i statistiken är sådana som kommit långt tidigare (annars hade de ju inte kunnat statistikföras). Nu talar vi om nykomlingar med en helt väsensskild kulturell bakgrund. Det torde inte förbättra statistiken.

  Visst är det så att vi har infödda Svenskar som fungerar på samma sätt. Dem har vi tagit höjd för i våra trygghetssystem. Vi har inte gjort det för ytterligare en miljon människor, eller tio procent av befolkningen.

  Våra styrande har med en dåres envishet hävdat att alla som kommer bara vill jobba och bidra till samhällets fortsatta uppbyggnad. Tillgänglig statistik måste vara väldigt obekväm för dem. Det är då man uppfinner begrepp som strukturell rasism. Det är sådant man gör eftersom man då kan lägga skulden för sina misstag på ”någon annan”. Denne ”någon annan” är en elak och ondskefull jäkel. Tanken att några genomskådar dimridåerna och inser vad immigrationen inom något år kommer att få för konsekvenser på det lokala samhället faller dem inte in.
  De förstår tydligen inte att vi är några som kanske inte direkt sitter på pottkanten själva, men som inte desto mindre inser att det är de i Svenska samhället som i dag har det sämst förspänt, som kommer att drabbas hårdast av bristande kommunala resurser, vad gäller köer till vård, omsorg, skola och bostäder till rimligt pris.
  Vi har avstått en god del av våra inkomster för att ingen skall behöva ligga på eller under fattigdomsgränsen under sina sista år.
  Jag kan se hur jobbigt det måste vara att inte kunna ge sina barnbarn en julklapp eller födelsedagspresent för att pengarna helt enkelt inte finns efter att hemtjänsten fått sitt och TV-avgiften har betalats.
  Hut jäkla kul är det att sitta ensam i sin lägenhet och inte kunna få komma in på ett äldreboende för att man av någon annan med sparbeting anses vara för frisk?
  Vem tror att det för en social varelse som människan är befrämjande för den mentala hälsan att vara tvingad till bara sitt eget sällskap?

  Vi har tidigare varit inne på att ålderssammansättningen i beslutande församlingar är på tok. Jag kan förstå att ungdomar inte kan sätta sig in i andras situation. De saknar mognaden. Tyvärr verkar det gälla också för de litet äldre.
  Ibland undras om de inte är alldeles för upptagna med sin egen 40-årskris för att se att det finns en verklighet utanför sammanträdesrummen.

  Liked by 10 people

  • Jan Andersson skriver:

   Det tredje och viktigaste: du har som svensk parallellt med arvssynden ansvar för dig själv; att utbilda dig aktivt, att söka jobb aktiv, att jobba hårt och länge, att aldrig tycka synd om dig själv om det blir för jobbigt, att använda så litet som möjligt av vår välfärd, men betala så mycket som möjligt dit. När du skaffar barn har du automatiskt ansvar för dem och att du uppfostrar dem enligt ovan tills de är självgående, i en evigt fortlöpande kretsgång. Annars kommer inte Sverige att förbli det Sverige vi känner.

   Gilla

 11. malmoperspektiv skriver:

  ”Hårt prövades tålamodet
  vid spelets nyckfulla kast,
  men slutligen kokade blodet,
  och folkets tålamod brast.

  Då steg ur sitt fredliga ide
  ett vilddjur med senor av stål
  och bössa av göingesmide
  och kulor, som visste sitt mål.
  Då small genom skogens tystnad
  en åska, som talade vitt
  om göingens ärelystnad
  att värna de sina och sitt.”

  Vår bygd, du land… av Harald Johnsson (1886-1936)
  (Inledningsdikt till romanen ”Sven Ådal”)

  Is Europe on the verge of civil war:

  Gilla

 12. Detta har jag bara hittat på skriver:

  Det verkar uppenbarligen så, att det kommer så mycket färre nu är ju ett ovedersägligt bevis på att den främsta faktorn är den Europeiska välfärden, endast en rännil flyr för sina liv och de flesta av dem är säkerligen kvar i flyktingläger eller hos släktingar.

  Det är ändå intressant att fundera över vad som drivit politikerna att gå denna väg, en masse. Varför har de sökt ett multikulturellt folkutbyt? Ett ekonomiskt egenintresse är väl ett svar, kallat VIK på denna blogg. Det är som när det byggs nya lägenheter i kommuner, lite smulor ramlar av bordet till politikerna. Sen så verkar det som politikerna, medier och många sk forskare har köpt den kvasireligiösa godhetsbilden, en sorts missionerande i modern tid, migrationen har gett dem en chans att utropa stora ord, megalomanerna bland dem, likt Reinfeldt och Merkel har haft en bra tid, de gör något gott för världen!

  En annan tanke som jag inte vet om den finns på papper det är att i takt med att våra samhällen blev mera välorganiserade, alla hade utbildning och många utbildning på nivå, eller över politikerna, så kanske gradvis behovet för en stor administration hade försvunnit, som i Schweiz. Schweiz har en mycket liten statsapparat. Men en frisk och välutbildad befolkning så kan man uppenbarligen klara sig med mycket litet inslag av politiker och en mycket liten skattebas. Om Sverige och Europa inte tagit emot en enda migrant sedan, låt säga 70-talet, eller endast de som var som vi, så hade kanske stora delar av Europa kunnat fungera som Schweiz, vi hade varit rikare, friskare, bättre utbildade..? Gladare? Troligen så hade mellanöstern också varit ett bättre ställe för att folk där själva hade fått lösa sina problem, de hade inte kunnat skylla på andra och själva fått ta ansvar för sina liv och länder.

  Jag tror att en stor del av migrationen kan förklaras med att själva existensberättigandet för politiker och massiva administrationer endast kan upprätthållas med befolkningar som till dels är odugliga, och klienter till VIK etc. Det vi nu fått dock är explosivt, då en lätt identifierbar del av befolkningen jobbar och betalar, förenklat vita västerlänningar, och en annan del, förenklat mörkhyade och/eller muslimska mottar hjälp och är klienter. Detta är ohållbart. Samma sak kan ses i USA, där Trumps bespottade anhängare inte alls är arbetslösa, de bara kanske inte har jobb inom media, politik, eller storföretag. De är den arbetande ryggraden i USA, och de vill inte gå till jobbet och se black lives matter få förstående på TV varenda dag de kommer hem från jobbet. De vänder sig till den enda som lyssnar, just nu Trump. På samma sätt kommer fler och fler europeer att rösta på den som lyssnar, vem det än vara månde. Åkesson, LePen, Wilders idag. Vem imorgon?

  Liked by 7 people

  • Hovs--hallar skriver:

   Grundorsaken till makthavarnas vanvett tror jag är rent ideologisk. Det är samma mekanism som tex. i Kina drev Mao Tse-tung att tvinga på massorna ”Det stora prånget”, en kampanj som ledde till att troligen ca. 50 miljoner bönder svalt ihjäl på några år.

   Varför genomfördes detta? Jo därför att Mao i egenskap av Marxist lärt sig att Kina för att driva en framgångsrik revolution vidare snabbt måste bli ett industriland (och om detta lyckades kunde han dessutom stärka sin personliga prestige).

   På motsvarande sätt har Sveriges makthavare fått för sig att Sverige snabbt måste bli ett ”mångkulturellt” land — oavsett vad det kostar.

   Liked by 2 people

  • JAN BENGTSSON skriver:

   Behovet hos S om ny röstboskap synes oändlig…

   Men då har man grovt underskattat kulturens o religionens roll…

   Dessa Muslimer nöjer sig ej med att att vara bidragstagare i längden,
   de vill bli VÅRA NYA HERRAR.

   Slavar har varit en viktig del i Islam genom historien,
   man smutsar ej ner sina händer genom att arbeta,
   när man kan be andra istället!

   Det finns ett Islamistiskt parti i Sverige, som flyger under radarn,
   som propagerar för införande av Sharialag här.

   Då minskas kvinnans frihet, försvinner?
   o HBTQ rörelsen kan glömma vad man uppnått…

   hizb-ut-tahrir lär bli en växande maktfaktor!
   Acceptansen hos svenska Muslimer är oroväckande hög…

   Vårt demokratiska styrelseskick kan utnyttjas, MANipuleras,
   för att avskaffa de vi MENAr med Demokrati.

   Om det tar 50 e 100 år är en hypotetisk fråga,
   kan gå långt snabare om utvecklingen tillåts fortgå utan assimilering,
   utvecklingen är glasklar!

   Multi Kulti har nått vägs ände!
   Dags för skrotbunken.

   Annars blir det som i USA,
   mer eller mindre inbördeskrig!

   Soros hetsar även här i Sverige,
   splittrar nationen, via ekonomiskt stöd till bl. a. Expo o nu Black Lives Matter!

   Hans smutsiga bidragsfingrar finns alldeles säkert med i långt fler organisationer!

   Liked by 2 people

 13. Tahmas skriver:

  Det sorliga i historien är Europas signalpolitik till Mena folket och där Sverige och Tyskland stod i fören.
  Tusentalsmänniskor har dött för att våra folkvaldas nämnda signalpolitik. Det är inte de asylsökandes eller smugglarnas fel att så många har dött. Blodet på händerna har Sveriges etablissemang och i god kamratskap med Tyskland.

  Liked by 3 people

 14. Aha skriver:

  Engellau uttrycker sig nyvaknat. För många har det i åratal genom alternativmedia och genom att läsa genom raderna på gammelmedias flyktingreportage, varit tydligt att migrationen främst handlar om att komma till väst och där åtnjuta dess välfärd och i mån av kompetens, även dess arbetsmarknad. Tecknen i skyn har väl varit tydliga i minst ett decennium. De egentliga flyktskälen har varit tveksamma, i åratal har pass och identitetshandlingar kastats för att kunna säga att man har kommit från krigshärdar. I decennier har flyktingpolitiken alltså i stort sett varit uppbyggd på asylfusk, och det inkluderar också de som kommer från verkliga krigshärdar då de kommer från säkra flyktingläger i säkra länder och på så sätt i realiteten saknar skyddsskäl.

  Under denna tid har etablissemanget sockrat villkoren för att söka asyl i Sverige med sådana häpnadsväckande saker som att för varje barn i familjerna ge retroaktiv svensk föräldrarpenning a 480 dgr gånger 180 kr. En trebarnsfamilj har på så sätt fått 259 200 kr. Hur mycket har det betytt i köpkraft i t.ex. Somalien? 3 milj kr? Hur mycket har omgående skickats hem?
  (Det hade varit bra om det bland denna bloggs kommentatorer hade funnits visselblåsare från välfärdsindustrin som hade kunnat bekräfta sådana basala saker som ersättningsnivåerna ovan.)

  Visst har välfärdsindustrin varit en påhejande faktor i detta, men ytterst torde det handla om ett arv från Palmes världssamvetesmissionerande som gått över till en godhetstävling där kulturvänstern tillkämpat sig domarplatsen. Som politiker måste du förhålla dig till detta och det har man gjort ryggradslöst och t.o.m. låtit sig bli hjärntvättade.

  Sverige är sjukt.

  Liked by 5 people

  • Sixten skriver:

   Ja, hur mkt får egentligen en 5-barnsfamilj typ j i bidrag, socialbidrag, barnbidrag, flerbarnstillägg och hyresbidrag per månad? Någon som vet? Finns det några snäl för någon i familjen att jobba. Över huvudtaget?
   Lägg därtill gratis tandvård – ok 50 kr då – för avancerad tandvård. Samt gratis sjukvård. Samt resten av samhällsomsorgen utan kostnad. För det är ju synd om dem.

   Liked by 1 person

 15. B skriver:

  En orsak tror jag är att politiker och media i någon sorts märkligt samspel har fått det att verka totalt självklart att svenska skattebetalare har lika stort ansvar för barn och vuxna någon annanstans i världen, även om de personerna i vissa fall till och med hatar oss och vill förgöra oss, som vad vi har för våra egna barn och anhöriga. Kanske är det en följd av att man slagit sönder familjer; dagis, särbeskattning, in med gamla mormor på hemmet så vi slipper se henne, barn är hinder för självförverkligande osv. osv. osv. har varit parollen i så många år att svensken kanske på allvar tror att hon måste ta hand om alla utan sina egna. Det var mindre än ett år sedan man blev brännmärkt och hatad om man vågade andas om att Sverige kanske inte har kapacitet, vare sig ekonomisk, socialt eller kulturellt, att ta emot precis hur många människor som helst helst som ska försörjas och som också ska hitta sin plats i det svenska samhället (som inte alls är så välkomnande positivt inställt till de kulturer och sedvänjor som råder i de flesta av de länder de nyanlända kommer ifrån när man skrapar lite under ytan).

  Förutom media och politiker så är det förstås också befolkningens fel som låter sig köras över och tystas. Men det är ju faktiskt inte så lätt att säga ifrån när man riskerar att förlora sin försörjning och kanske också få utstå våld och hot.

  Liked by 4 people

 16. Folke skriver:

  När Karl Oskar och Kristina utvandrade till USA hade de på olika vägar nåtts av rykten att det nya landet erbjöd invandrare mark att bruka och vågade resa även om de också hade hört att skepp med utvandrare hade förlist på vägen dit.
  Med internet och mobiler sprids idag blixtsnabbt liknande rykten om vänligt sinnade länder (med vilja att erbjuda om inte mark så allmän välfärd) på andra sidan jordklotet. Reinfeldts ”Öppna era hjärtan” och liknande utspel i Sverige och Tyskland får miljoner i Afrika och Asien att överväga att ta sig till Nordeuropa. Men jag har fortfarande intrycket att politiker (biskopar, Röda Korset och dagstidningar inräknade) för sina debatter för att markera distans till ”SD och andra mörka krafter i Sverige” (motsvarande på hemmaplan i Tyskland) ovetande om de folkvandringar som de påverkar. I dagens DN högtidlighålls ettårsdagen av fotot på treårige Alan Kurdi, funnen drunknad på en turkisk strand. På något sätt försöker tidningen genom bilden få dem som vill ha så generös invandring som möjligt att känna sig stolta över bilden och dem som vill ha en mer restriktiv invandring att skämmas – men logiken i detta förblir för mig oklar. Det finns gott om reportage om migranters enskilda levnadsöden men jag saknar försök att skildra eller mäta vilka avtryck i stort nordeuropeisk ”flyktingdebatt” ger i Mellanöstern och Nordafrika.

  Liked by 1 person

  • Hovs--hallar skriver:

   Klokt skrivet. Denna bisarra snyftkampanj över ett (1) drunknat barn har alltid fyllt mig med både vämjelse och avsky, då det står klart att de ansvariga i vid mening är makthavarna i bl.a. Sverige — genom sin signalpolitik: ”Kom till Sverige så behöver ni aldrig mera arbeta för att försörja er!”

   Familjen i fråga hade heller inga egenliga asylskäl då man hade en fristad i Turkiet, men locktonerna från svenska makthavare fungerade som råttfångaren från Hamelns pipa…

   Liked by 2 people

   • Detta gillar jag inte alls skriver:

    Precis, Reinfeldt och Merkel tillsammans med Alan Kurdis smugglande pappa har störst ansvar för Kurdis död. Hur många fler barn dör i detta ögonblick i afrika? Vämjeligt och cyniskt är ordet.

    Gilla

 17. ruben skriver:

  Det är ändå konstigt att intressenterna för de som håvar in de ekonomiska vinsterna har sånt gehör från ledande politiker? Vinsterna drivs ju nästan enbart av skatte-pengar och bodre ge vissa ansvariga politiker stora skälvan.
  De muslimska mellanöstern-länderna har bedömt att de inte kan ge någon form av ekonomisk vinst att ta emot sina muslimska bröder och systrar på flykt. Dessutom är de rädda för att de kan skapa konflikter i deras länder. Så hur kunde de komma undan så lätt? De slipper alla bidrags-sökare och kriminella, som finns med i strömmen.

  Liked by 1 person

 18. Jaxel skriver:

  Människor vill vara, känna sig, goda. Vad vore en människa som är likgiltig för andras lidande, som inte är beredd att ta något som helst ansvar för andra. I normalfallet vägs viljan till godhet och viljan att ta ansvar även för andra än sig själv (och sina allra närmaste) mot kostnader i form av uppoffringar. Fast ibland går det att känna sig god utan att betala något för det.

  Politikerna uträttar gott och känner sig goda med hjälp av andras pengar. Fredrik Reinfeldt, exempelvis, kommer aldrig att lida nöd på grund av den politik han fört. Det är faktiskt också intressant att notera att han i sitt ryktbara tal uppmanade det svenska folket att ”öppna era (!) hjärtan”. Han sade alltså inte något i stil med ”vi måste öppna våra hjärtan”. Detta är talande.

  Journalister är goda genom att uppmana andra att vara det. Det kräver inga uppoffringar att uppmana andra till godhet, speciellt inte när man rent av får betalt för det. Så oerhört bekvämt.

  Folket å sin sida är invanda vid att om någon har problem så finns alltid välfärdsindustriella komplexet där för att ta hand om dem. Godhet i form av generositet mot exempelvis asylsökande kräver således inga egna insatser eller uppoffringar. Det kostar inte ens pengar, exempelvis i form av ökad skatt, makteliten har ju talat om att invandringen tvärtom är en vinst för samhället. Varför då säga nej till den/dem som ber om hjälp.

  Lägg till detta att det kollektiva svenska minnet är mer eller mindre uttömt på minnen av olycka och nöd till följd av fattigdom, våld och förtryck. Svenskar i allmänhet har oerhört svårt att föreställa sig något annat än det fredliga, trygga och välmående Sverige.

  Danmark och Norge bär fortfarande på en del minnen av krig och förtryck, men det var ju aldrig mycket till krig i dessa länder. Finnarna har betydligt närmare och värre minnen av både krig och fattigdom. Ännu starkare minnen av detta har man i grannländerna på andra sidan Östersjön.

  I alla fall om vi begränsar oss till Europa finns ett starkt samband mellan å ena sidan erfarenhet av nöd och olycka till följd av krig, förtryck och fattigdom samt å andra sidan motstånd mot en gränslös flyktingpolitik. Sambandet är väldigt påtagligt, om än inte perfekt. Ett tydligt undantag utgörs exempelvis av Tyskland. Där finns onekligen svåra erfarenheter som fortfarande lever i det kollektiva minnet. Förmodligen uppvägs dessa erfarenheter av ett samtidigt kollektivt dåligt samvete.

  Jag tror inte invandringspolitiken i mottagarländerna går att förstå utan att beakta människors inneboende vilja att känna sig goda. En hypotes att politiken i allt väsentligt i själva verket är ett direkt resultat av motsatsen – egennytta – hos en del av befolkningen – leder fel.

  https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Öppna_era_hjärtan

  Liked by 1 person

 19. Sören Holdar skriver:

  Det största bekymret för flyktingarna är förstås att de som verkligen flyr för sina liv inte får en chans att ens försöka komma till tryggheten i Sverige. Nu används generellt eufeismen ”nyanlända” med det avses vad jag förstår precis alla som kommer till Sverige som inte är Eu-medborgare (nå också amerikaner norr om Mexiko, norrmän och islänningar) och bland dem en liten rännil faktiska flyktingar. Vem är bäst betjänt av att tas emot i Sverige? Vem? En tolvårig flicka från Aleppo (som jag haft förmånen att få undervisa) eller en tjugoettårig afghansk ung man uppvuxen i Iran? Som exempel.

  Gilla

  • Nu hade jag fel igen skriver:

   Gratisfestivalerna runt om i Sverige verkar nu helt beroende av migranter så för deras skull säger jag en 21-årig afghansk ung man. Det stärker BNP.

   Gilla

 20. Kristina von Heland skriver:

  En ledare i AB idag skriven av Ingvar Persson. Europas vagga ligger i ruiner. Jordbävningen i Umbrien. När debatten domineras av stängda gränser visar den it. katastrofen hur EU kan vara. Först en pekoral om Italien som slår Alfr-d V-stlund i Grönköping med hästlängder.
  Han fick med Afrika i beskrivningen av kontinentalplattan.
  Sedan kommer räddningsarbetet. I spansk TV har vi kunnat följa hur Spanien direkt skickat personal. De intervjuas sakligt, De är vana då de har ett katastrofteam, de brukar åka till Sydamerika då något händer, de står beredda jämt. Rajoy var där.
  I.P.skriver;När Stefan Löfven utlovade de resurser Sverige har i katastrofarbetet var det kanske ett löfte utan särskilt mycket innehåll-det tog några dagar min kommentar-ändå uttryckte han det som borde vara kärnan i det eur samarbetet. Sedan kommer Brexit, stängda gränser, terrorbekämpning mm som diskuteras i stället.
  Vi skulle diskutera vår gemensamma historia och gemensamt ansvar-där kom ansvaret! Historia-vi har ju ingen…
  Sedan kom det med de Ital brandplanen som släckte i Västmanland då det gick åt skogen. Naturligtvis ska Sverige vara redo för att hjälpa Umbrien-i uppbyggnaden…Skicka några murare eller.
  Tycker detta illustrerar inslaget här ovan på ett åskådligt sätt.
  1. Att ta en ital jordbävning till intäkt att försvara invandringen och statsministern är mycket osmakligt och lågt anser jag. Sverige har ju ingen katastrofberedskap! Men S.L. ville väl och om han hade haft beredskap i sitt rike så kunde han ha skickat styrkan som inte finns och inte ens finns om det händer något i Sverige.
  2. Brexit-England går bra just nu. Ska inte terrorn diskuteras? Och stängda gränser?
  3. Italienarna släckte i Sverige då Sverige inte mäktar med en lite större skogsbrand.
  Jag satt på balkongen då det brann här för några veckor sedan. Det var som en krigsrulle, 3 helikoptrar gick ner över taket-jag kunde petat med en pinne på dem. De har bomberas under som tar 1 kubik vatten och de fyllde från dammen på gården,jag tog in lite djur som började springa. 2 plan cirklade, en spanare och en som gav order. En del stack till Portugal då det brann där senare. Jag var full av beundran för deras snabba insats och proffsiga beteende. Polis stängde av vägen, några hus utrymdes. Brandkåren eftersläckte.Tänk om det varit Sverige och tänkte på branden i Västmanland-hur man väntade för länge, hur dåligt samarbetet var och hur man senare insåg detta och ringde på italienarna. Här säger man, du har en kvart på dig innan det blir en stor brasa. Sätt in allt du har direkt.
  Det är en sak och då kommer slutklämmen- det som I.P. beskriver för att täcka upp för ministern blir ju kontraproduktivt. Två år senare har man ingen beredskap! Men han vill så väl
  Fast det är väl SDs fel.Kommer i uppföljaren. I nummer tre kommer ryssen och Putin. Och vad f-n har en jordbävning i Italien med invandringen att göra? Finns det några teorier här?

  Liked by 2 people

 21. Jasa skriver:

  Jag åkte idag från Värterort i Stockholm via Essingeledet till Fruängen. När man kör in på Essinge ledet från Tranebergsbron är det tillåtna hastighent 70 km/timme nästan hela vägen till Fruängen. För, säg 20-30 år sedan höll jag en hastighet mellan 75-79 km/t och körde förbi nästan alla andra bilar. Nu kör jag samma hastighet och blir omkörd av nästan alla bilar som ofta kör 100 km/t och lång fortare.
  Många som kör fort är invandrare, men långt från alla. Vem tar seden dit man kommer? Eller är vi snart alla syrianer?

  Gilla

 22. Sixten skriver:

  Krasst ekonomiskt vill jag veta hur mkt jag med min skatt betalar till nysvenskarna.
  Hur mkt får t ex en somalisk fembarnsfamilj i bidrag per månad? I hyresbidrag, socialbidrag, barnbidrag och flerbarnstillägg? Någon som vet.? Lägg därtill gratis sjukvård och tandvård?
  De svenska pensionärerna får betala och betala för det rådande vansinnet och våcar inte säga ifrån. Än så länge. De tror nämmigen inte det är sant att vi tömmer våra skattekistor för att framstå som de godaste i världen.

  Liked by 1 person

 23. Tahmas skriver:

  Ingvar Persson är en mupp. Allt han kan bidra med är att hylla Lövfen och resten av dumskallarnas sammansvärjning, det är hans jobb och hans arbetsgivare är det socialdodemokratiska partiet.

  Liked by 1 person

 24. Patrik Elofsson skriver:

  ”261 stycken eller 17 procent från Syrien”.

  Fel, 261 stycken eller 17 procent UPPGER att de kommer från Syrien. Bland dessa finns en hel del algerier, marockaner, irakier och annat löst folk som kastat sina id-handlingar och låtsas vara syrier. Långt ifrån alla ”syrier” är syrier. Och av dem som har syriskt medborgarskap så har många bott utomlands i flera år innan kriget bröt ut ,men de tog givetvis chansen att flytta till Sverige när Reinfeldt beslutade sig för att lova PUT till 23 miljoner med syriskt medborgarskap.

  Många av de syriska ”flyktingar,” – som idag går före i bostadsköer och får all möjlig service som svenskar bara kan drömma om – har sett ungefär lika mycket av kriget som som du och jag har gjort. Det rör sig även för deras del bara om tevebilder.

  Gilla

 25. Folke Lidén skriver:

  En ökande andel av etablissemanget har nog förstått att årtionden av uppmuntran till massinvandring med inga krav och alla förmåner är ohållbar. Även, den heliga kom, det multikulturella samhället (i Svensk tappning) framstår nog som ohållbart. Tyvärr är det lång väg kvar att gå innan man når ända fram, dvs insikten att vi kan inte rädda hela världen.

  – Poseidon är fortfarande i medelhavet och underlättar för flyktingsmugglare.
  – Senast för någon vecka sedan argumenterade en kommunalpolitiker i Vallentuna för massinvandringen med argumentet – ”behövs för att klara vår åldrande befolkning”.
  – Alla som tjänar pengar på migrationen, här finns det största problemet.

  Liked by 1 person

 26. Gunilla skriver:

  Kompotten 2 och 3 kryddad lite med 1 är nog en riktig bedömning. Därmed är jag övertygad om att det välfärdsindustriella komplexets konsekvenser kan inte fortgå i oändlighet; (1) pengarna kommer att ta slut och (2) folkets motstånd kommer att sätta stopp när folket reser sig mot godhets-etablissemanget(till slut).

  Gilla

 27. Björn skriver:

  Hur många har inte fått sitt liv ödelagt genom myndigheternas försök att ”integrera” bidragssugare bland arbetande svenskar?! Det räcker med en menafamilj i hyreshuset för att resten av de boende ska få sin nattsömn o trygghet förstörd! Eftersom de inte har några krav på sig eller behöver gå upp tidigt för att arbeta, kan de härja fritt nätterna igenom! Känner många gamla vänner som blivit desperata av den nya mulitikulti-situationen de hamnat i, utan möjlighet till lösning eller utväg!

  Gilla

 28. Staffan Persson skriver:

  Vi måste försöka se med klarsyn på vilka utmaningar Europa står inför.Detta är geopolitik,befolkningsutveckling m m.Jag länkar till en artikel om vilket migrationstryck vi har att vänta oss i framtiden.Det räcker liksom inte att sätta sitt hopp till en exotiskt yvig amerikansk presidentkandidats besvärjelser … .
  Man blir tvungen att förhålla sig till allt detta och väga in vilka inskränkningar i vårt tänke-och levnadssätt detta torde medföra.Det är inte otänkbart att vi måste kapa en del av det som gjort västerlandet unikt-inklusive rörelsefrihet,tolerans mm-om vi ska lyckas göra oss mindre attraktiva som tillflyktsort.
  Vill vi inte göra dessa uppoffringar-amputationer,kanske-blir vi fortsatt så attraktiva att vi översköljes,vilket i sin tur kommer att förändra våra europeiska samhällen i samma riktning som efter det första alternativet,så att dragningskraften minskar.
  Antingen stiftar vi nya lagar för att effektivt stänga ute folk från illiberala delar av världen,eller så fortsätter vi släppa in dem tills de har förändrat våra samhällen till något som mer liknar dem de kom ifrån…
  Folkvandringen blir sålunda i bägge avseenden självreglerande,men till ett mycket högt pris..
  Det här är alltså ett val mellan pest och kolera -om man inte hittar någon väg ut ur dilemmat.Och detta kräver sannolikt någon helt oväntad historisk vändning.Men såna har kommit förr i låsta situationer.

  http://www.svd.se/hade-massinvandringen-gatt-att-stoppa/om/larsson-laser
  http://www.svd.se/hade-massinvandringen-gatt-att-stoppa/om/larsson-laser

  Gilla

 29. Lars skriver:

  Alla de officiella svenska statsbärande narrativerna har brutit samman.”Dom” vet det.Därför vrålar dom nu sedan en tid högre än vanligt.Ingen tror dem längre.Vem är det som vrålar meningslösheter och bisarra floskler på den övergivna arenan i skymninsljuset?En korrupt ”shoesalesman”,en ”shuster”,en sk ”politiker”,en ”sagoberättare”,en sk ”journalist”.Dåraktiga röster som ur en Dario Foo-pjäs utan publik.Kom låt oss bryta upp och färdas mot Solen!

  Gilla

 30. Staffan Persson skriver:

  Men visst kan man påverka migrationsflödet genom sin inställning.Vad är orsaken till att Spanien/Frankrike resp Italien(Västra resp centrala medelhavsrutten) hade följande siffror 2015:
  7 160 resp.153 940 ? (Källa Frontex). Från Marocko till Spanien är det ett stenkast,de italienska räddningsbåtarna förkortar avsiktligt den långa resan dit genom att möta på halva vägen…

  Gilla

 31. Stefan skriver:

  Släng gärna ett öga på George Soros organisation Open Society Foundation och vad den gör för att underlätta migration in i Europa. När den mannen pumpar in pengar i något är det för att själv tjäna tillbaka dom tiofalt i ett senare skede.

  http://soros.dcleaks.com/

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.