Om den Goda Borgerligheten

Krister

Krister Thelin

Den rödgröna minoritetsregeringen hankar sig fram. Miljöpartiet förefaller att i Karlstad ha ridit ut sin kris, där dock den manliga taltratten föga gentlemannamässigt offrade sin kvinnliga kollega. Statsministern har ett gynnsamt läge. I sin aviserade regeringsombildning kan han rent av reducera de nuvarande gröna statsråden från sex till fyra utan risk. Mp har med all önskvärd tydlighet markerat att de väljer formell regeringsmakt framför principer. Mp kommer också att med säkerhet, om än vilt grimaserande, svälja beslutet om den tjeckiska brunkolen.

På den borgerliga kanten pågår det introverta arbetet, samtidigt som regeringens politik slagordsmässigt fördöms i olika tonarter. Alliansen förefaller i praktiken död. Nu är det intern partipolitik för hela slanten i de fyra partierna som gäller. Och beröringsskräcken med SD är lika uttalad som tidigare (utom när det av och till passar att i riksdagen ta emot stöd från dem). Det beramade “avtalet” från december 2014, som Löfven med hot om nyval skickligt lurade på de borgerliga, må vara dött i formell mening (och någon rättskraft hade det aldrig), men i praktiken lever det i hög grad. Vänsterpartiets inflytande växer således, medan de borgerliga deklarerat, att de kommer att fortsätta att driva låtsasopposition i ytterligare drygt två år. Tydligast kommer det dubbla budskapet att visas när riksdagen snart (med stöd av SD) kommer att bifalla KUs kritik mot statsministern, men Alliansen samtidigt värja sig mot att stödja ett formellt yrkande om misstroende och fälla regeringen. KU-kritik mot statsministern behöver förvisso inte leda till misstroendeförklaring, men skillnaden kan vara hårfin. Det borgerliga hyckleriet begär förtroende.

Enligt en undersökning från Demoskop 2013 vill 75 procent av de borgerliga väljarna hellre att det går bra för Alliansen som sådan än för något av de däri ingående partierna. Det är ett bra uttryck för vad som kan kallas allmänborgerlighet. Övriga 25 procent får anses vara partiaktiva, det vill säga  borgerliga “partister”.

Majoriteten i borgerlighetens valmanskår följer förmodligen politiken med förstrött intresse. Valdeltagandet är högt, men mellan valen sköter “politikerna” politiken. Politiker, som blivit alltmer professionaliserade i den mening att “politik” är ett yrke och en karriär, men vilka är i stort okända för väljarna (med bortseende från partitopparna). I Sverige röstar vi på parti i första hand och personval spelar en undanskymd roll. I länder, som i Storbritannien och USA, med majoritetsval i enmansvalkretsar är banden däremot starka mellan väljare och valda. Väljarna drar sig inte för att kontakta “sin” politiker i stort och smått.

De frustrerade allmänborgerliga väljare som vill försöka påverka den nuvarande till synes handlingsförlamade borgerligheten i riksdagen har tre möjligheter:

 1. Försöka med aktivism ruska om partierna, det vill säga genom direktkontakt med partiföreträdare på olika plan (uppmaningar härom har getts i bidrag på Det Goda Samhället);
 2. söka sig till och stödja ett nytt parti, exempelvis det nystartade Borgerlig Framtid; eller
 3. markera missnöje genom att uttalat stödja det självutnämnda “enda” oppositionspartiet, det vill säga SD med “Jimmies” glada gossar och flickor.

Alternativ ett, som är standardmodellen i ett demokratiskt idealtillstånd (om vilket alla statsvetare kan ge besked), båtar föga. Partierna är extremt toppstyrda och ledningarna tämligen opåverkade av influenser, särskilt utifrån av obemärkta sympatisörer och väljare. (Annat är det med medieuppmärksamhet). Partierna lever på statsbidrag och behöver strängt taget inte sina medlemmar annat än som gratis valarbetare och valboskap. Som illustration kan tjäna M:s riksdagsgrupp på 84 ledamöter. Av dessa finns endast en handfull (ledamoten dr. Finn Bengtsson med några åsiktsfränder) som anser att nuvarande passivitet är fel. Men deras inflytande, även förstärkt med extern opinion, förefaller synnerligen ringa.

Det andra alternativet med nya partibildningar bidrar enbart till att förstärka det vapen som i decennier gynnat S och övriga vänstern: borgerlig splittring. Med nya borgerliga partibildningar får vi flera partier som darrar på fyraprocentsspärren: KD och Liberalerna ligger redan i riskzonen, och inte heller C kan känna sig säkert. Allianspartierna har visat att de inte ens förmår att växla upp till Alliansen 2.0 och därmed i praktiken skapa en valkartell (något S sett till att formellt förbjuda i vårt land): partier uppträder gemensamt före val och delar sedan på mandaten. Registreras Alliansen som parti men med fortsatt fyra interna partilistor uppnås samma resultat som en kartell, och fyraprocentsspärren, liksom taktikröstande, blir en icke-fråga. Men här sitter lojaliteten med det egna partiet hos partisterna alltför starkt. Hellre offras de 75 procent allmänborgerliga väljare som gillar tanken.

Återstår SD, som förtvivlat putsar på fasaden, rensar ut och försöker fjärma sig från sitt ursprung (tiden hjälper onekligen till: se på V vars extrema rötter ingen länge bryr sig om).  I takt med att bränderna i förorterna sprider sig, dystopiska stämningar breder ut sig och statens kärnuppgifter som polis och försvar uppenbarligen inte längre sköts, blir frestelsen med ett populistiskt partis enkla lösningar onekligen stark. För många allmänborgerliga väljare är dock steget, att öppet ge SD sitt stöd, för stort. Men den sociala stigmatiseringen avtar förmodligen i takt med den borgerliga passiviteten och ökade samhällsproblem, vilka blir allt tydligare, trots en påtaglig allmän strävan hos våra statliga etermedier att tona ner dem.

SD kommer inte, likt Ny Demokrati, att bara dansa en sommar. Partiet kommer att finnas kvar 2018 (förmodligen med fler mandat). De fyra Allianspartierna kan drömma om egen majoritet vid nästa val men kommer inte att nå den. Mandatmatematiken talar också emot en blocköverskridande lösning; Mps roll som brobyggare får anses förlorad genom dess numera tydliga röda identifiering. Och spåren från 2011, då Alliansen lät sig surras vid Mps migrationspolitiska mast, förskräcker.

Vad bör de borgerliga göra? Jo, bättre att redan nu, med stöd av SD, välta regeringen (tillfälle finns redan nu före sommaruppehållet) och göra det en opposition bör, nämligen själv ta makten och lägga om kursen. Det är för sent för ett extra val, men regeringsskifte kan ske efter talmansrundor, föregångna av ett bifallet yrkande om misstroende. Och vill Löfven igen spela ut nyvalskortet, så får det bli så. Varför regeringskris nu? Jo, det borde ur borgerlig synvinkel vara bättre att försöka lägga om kursen nu än att under drygt två år passivt åse en felaktig sakpolitik- på många områden, om vilka Alliansen högljutt vittnar. Och allmänborgerliga väljare kommer sannolikt inte att belöna fortsatt passivitet 2018, medan däremot en vilja till handling och statsansvar ger respekt och hopp om framgång. Tänk om Alliansens egen riksdagsmajor kunde utbrista: “Jag tar befälet. Framåt!” Det vore något att önska sig.

40 reaktioner på ”Om den Goda Borgerligheten

 1. Caleum skriver:

  En bra genomgång av Krister Thelin, vars enda analytiska miss är att de Nya Moderaterna under fredagen öppnat upp för samarbete med MP. Hur Moderaterna tänkt i detta fall är en stor gåta. Det enda som slår mig är att, med största sannolikhet, herr förre statsminister Reinfeldt haft ett finger med i spelet. Skulle denna misstanke vara sann är det inte konstigt att Moderaterna inte klarar av att driva en kraftfull opposition. Dessutom kvävs ju all intern opposition henom partipiskan som kraftfullt avingas av partiets egen Gruppenführer fru/fröken Jessica Polfjärd, en kvinna vars agerande rent allmänt ger mig en kraftig bismak i munnen.

  Gillad av 1 person

  • Tahmas Nuri skriver:

   @caleum
   Läste det här också avseende Moderaterna och MP och höll på att få blodstörtning. Jag kan inte se något parti taktiskt alls att samarbeta med ett hittepå part som MP. Det enda måste skälet måste vara den beröringsskräck som finns mot SD och skälet till det som jag lämnade en kommentar om tidigare idag. Som du mycket riktigt påpekar så tror jag att de som egentligen styr moderaterna är Reinfeldt och Jessica Polfjärd båda vurmar för MP och massinvandring, Kindberg Batra är enbart en galjonsfigur.
   Ett tänkt scenarie är att Reinfeldt bidar sin tid tills han gör comeback som Sveriges frälsare, tror han.
   Jag återkopplar till Lennart Bengtssons inlägg idag att politiker bryr sig inte om medborgarna längre och vi är för dumma för att inse det.

   Gillad av 3 personer

 2. Alexander Zetterberg skriver:

  Bravo! Men sluta kalla SD ett populistparti. Sverigedemokraterna är ett renodlat socialkonservativt parti och det är det som skrämmer vettet ur borgerligheten.

  Gillad av 9 personer

  • Tahmas Nuri skriver:

   Jag tror inte att partiet Borgeliga Framtid är en framtid. Efter att ha läst på så verkar det vara ett SD light eller ett Moderat höger.
   Om Sverige skall ha en framtid så måste SD bli än mer radikala. Vi har sett prov på hur islamismen breder ut sig i samhället och även har infiltrerat sossarna via deras Tro och Solidaritets organisation och MP:s eget parti.
   Om SD skall få min röst och många i min bekantskapskrets så måste SD kamma till sig rejält.
   Ta tjuren vid hornen, medeltida kulturer göre sig icke besvär, alla som befinner sig i Sverige olagligt skall skickas hem och personerna ifråga får betala kalaset i förskott annars blir det hemfärd via tåg till första asylland innan Sverige. Dömda asylbrottslingar skall efter avtjänat straff skickas hem till deras medeltida kulturer oavsett om de riskerar straff. Muslimer som kommer hit och helt plötsligt konverterar till kristendomen skall granskas med lupp. Våra värderingar och vår kultur skall vara det första det får lära sig även innan vi skickar dem på en ABF fininaserad sfi kurs som inte leder någonstans.
   Om SD skall få min röst och många med mig så måste de skärpa till sig. Jag skiter fullständigt i hur många de utesluter som har ”rasistiska” idéer, fokusera i stället på hur vi kan förändra Sverige till det bättre dvs ta krafttag mot invandringen och medeltida kulturer.
   SD måste också ta samhällsdebatten där medborgare vill veta hur välfärdssamhället skall fungera och finansieras. SD påstår att de är det enda oppositionspartiet, jag har inte sett skvatt av detta. Lägg fram kontroversiella lösning som betyder att SD per automatik måste få tv tid vilket är viktigt.
   Min röst går till det partiet som med full kraft motarbetar Sju klövern. Jag vill inte se AKB som statsminister utan en kraftfull person som samarbetar med det partiet som har en ideologi där Sverige och medborgarna är prioritet ett.
   Alltid framåt och Sverige för all Framtid.

   Gilla

  • Fredrik Östman skriver:

   Speciellt med tanke på att SAP sedan 1932 alltid har varit ett populistiskt parti och de nya sossarna under Reingefallen också är att betrakta som rent populistiskt. Centerpartiet är i allmänhet också populistiskt och de andra partierna drar sig inte heller för att försöka sig på denna genre då och då.

   Det finns ingen kritik som riktas mot Sverigedemokraterna som inte också i minst lika hög grad beträffar minst ett annat riksdagsparti.

   Gilla

 3. Hortensia skriver:

  Klokt resonerat av Krister Thelin, men enligt min mening borde ett extraval i anständighetens namn utlysas och de förtroendeingivande personer, som valt att engagera sig i Borgerlig Framtid borde av praktiska skäl sälla sig till SD, för att med gemensamma krafter försöka rädda Sverige undan den 7-klöverpolitikerskapade massinvandringens vanvettiga följder för svenska folket.

  http://www.smp.se/ledare/maskar-moderaterna/

  http://www.aftonbladet.se/debatt/article22833257.ab

  Gillad av 1 person

 4. Lennart Bengtsson skriver:

  Det är alldeles uppenbart att de ledande politikerna inte anser att dagens problem i Sverige är särskilt bekymmersamma för om detta vore fallet skulle de naturligtvis i egenskap av ansvarsfulla politiska ledare gör något åt saken. Allmän oro med växande kriminalitet och utbredd skadegörelse är kanske ett problem för allmänheten med landets ledande politiker tar inte detta särskilt allvarligt. Jämfört med exempelvis Frankrike och Storbritannien är de sociala problemen i Sverige mindre, för att inte tala om situationen i Mellanöstern eller Nordafrika. Svenska politiker tycker därför att de gör ett utmärkt jobb och förväntar sig om två år att åter bli omvalda. Det spelar ingen större roll vad de lovar väljarna eftersom de ändå gör som de behagar. DÖ kom och DÖ gick men finns ändå kvar lika livskraftig som någonsin. Svenskarna är beskedliga fålar som är vana att bli hunsade.

  Emellertid, många av oss delar inte den positiva bilden ty vi minns en tid då Sverige var annorlunda. Det var en tid med stark tillit till samhälle och medborgare och en tid då inte bara schlagerkonsten blomstrade utan även utbildning, ingenjörskonst och företagsamhet i största allmänhet. Hur vanligt var det med bil- ock skolbränder för ett halvsekel sedan? Och hur vanligt var det att bli nedskjuten, våldtagen eller knivskuren på öppen plats? Något sådant skulle man ju klaras med nolltoleransen! Till och med Gösta Bohman fick lägga ifrån sig slidkniven.

  Dagens ledande politiker förefallet inte bekymra sig för dagens förorter dit ingen längre vågar sig utan tycker det är toppen att BNP stiger och att det är mycket lugnare i svenska städer än i Irak och Libyen. Landets politiker och parlamentariker behöver inte oroa sig för framtiden eller ställas till svars inför medborgarna som de enligt grundlag skall representera. Så länge de håller sig väl med sina vänner i tidningsvärlden behöver de inta oroa sig för om media tar sin hand från dem finns ju risken att tidningsstödet kan komma att drabbas.

  Gillad av 8 personer

 5. Aha skriver:

  Alliansen är i högsta grad ansvarig för dagens migrationsproblem, problem som antagligen i många år kommer att innebära en försvagad utveckling jämfört med andra länder. Det producerade värdet per individ, BNP per capita, kommer att vara lågt p.g.a för få invandrare lyckas få arbete och när de får det lyckas de inte generera tillräckligt med skatteintäkter för att täcka sina offentliga kostnader. Lägg därtill att en ökad andel av produktionen kommer att vara ägnad till korrigeringsinsatser för migrationsproblem såsom tolkar, ökande kriminalitet och ökande resurser i förortsskolor och standardutvecklingen i Sverige kommer att bli svag. Att valmanskåren ändå skulle vara beredda att ge alliansens politikiska representanter förnyat förtroende är ett bevis på att media släppt sin roll som den tredje statsmakten, att granska och i det här fallet ställa politikerna till svars. Hur kunde ni medverka till Sveriges extremt omfattande och misslyckade migration?
  Kinberg Batra, Björklund och Lööf har alla varit med och pushat för en övermäktig invandring och borde inte, liksom deras partier och då inklusive KD ges förnyat förtroende. Partiernas tid i politiken borde vara över.

  Thelin skriver om SD som ett populistiskt parti med enkla lösningar. Det är precis det som allianspartierna ägnat sig åt när det gäller migrationspolitiken. I åratal har SD varnat för sjuklöverns ansvarslösa migrationspolitik. Men i sin iver att få mediauppmärksamhet, att distansera sig från SD och inhösta beröm från kulturvänstern har alliansen valt att medverka till de stora migrationsvolymerna. SDs mycket mer realistiska och resurseffektiva förslag att begränsa volymerna och ge lokal hjälp istället, har klingat ohörda.

  Sveriges stora migrationsvolymer från andra kontinenter är världsunikt omfattande och Sverige har gett sig i kast med en omdaning som inte bådar gott. Alla de som medverkat till detta borde ställa sina platser till förfogande.

  Gillad av 3 personer

 6. Utlandssvensk skriver:

  ”blir frestelsen med ett populistiskt partis enkla lösningar onekligen stark. ”

  Ja, tänk! Att vilja lösa ett uppenbart problem med en enkel lösning! Som att t.ex konstatera att analfabeter från MENA är ett problem och lösningen då inte är att ta emot fler. Vilken vulgär populism! Nä, mycket bättre då att fortsätta att rösta på de trogna gamla allianspartierna.

  Allvarligt talat, hur kan någon ens fundera på att överväga att rösta på ett alliansparti? Alla måste väl rimligen inse att de bär det absoluta huvudansvaret för haveriet som vi nu genomlider. Dessa figurer hör inte hemma i riksdagen, de hör hemma inför domstol.

  Gillad av 7 personer

 7. Staffan Persson skriver:

  Du avråder från alla alternativ du räknar upp för en allmänborgerlig väljare som vill vända den här utvecklingen. Så vad kan vi göra?Följa dagspolitiken ”med förstrött intresse”?Jag kan tänka mig att man försöker påverka de ledande borgerliga mediernas opinionsbildare, t ex ledarskribenter.

  Gilla

 8. Walfrid skriver:

  Det är något underligt med Mp:s ställning i politiken. Varför vill M begå politiskt självmord genom att än en gång samarbeta med detta stolle-parti? Varför samarbetar S med dem? Är massinvandringen så viktig, och i så fall varför?
  Hur kan Mp få sådan total utdelning på dina sex procent i valet, några mindre bakslag nyligen undantagna?
  Om allt var rätt och riktigt borde Mp vara förpassat till utmarkerna där inflytande är lika vanligt som att en SD-politiker får tala till punkt i Aktuellt.

  Gillad av 4 personer

  • BjörnS skriver:

   S och M definierar dig som en negation till den andre. Om man gör upp då har man förlorat sitt existensberättigande. Tror att det är där haken ligger.

   Gilla

 9. Sten Lindgren skriver:

  En mycket klok betraktelse. På marginalen skulle jag kunna lägga till några egna funderingar:
  Moderaterna och MP: De uttalanden som finns i dagens DN, bl a från en vice ordförande i moderaterna visar om inte annat att inslaget av tokstollar finns inte bara i mp utan även i andra partier.

  SD:s sympatisörer: Dessa kan givetvis karaktäriseras på många olika ledder men två stora grupper finns tror jag, nämligen de som är direkt drabbade av invandringens negativa sidor respektive de som mera idémässigt sympatiserar med partiet utan att vara direkt kortsiktigt drabbade. De förra ingår till stor del i s upptagningsområde. De senare oroar sig kanske mera för de långsiktiga problemen som kan drabba alla i form av skattehöjningar, kriminalitet mm. Med dagens kurs i invandringspolitiken lär stödet finnas kvar och troligen öka för SD.

  Alliansens handlingsförlamning I: Moderaterna är inte ensamt ansvariga men bär ett stort ansvar i kraft av sin storlek och också i kraft av sin ledande roll i senaste regeringen. Det är pinsamt att se den amatörteater som spelas upp för att ge sken av att man opponerar, men allt är påhittat och är inte avsett att genomföras. Ytterst handlar det om att fel människor har ledande positioner i partiet, ytterst går detta tillbaka till att begåvade personer med vissa undantag inte engagerat sig i politiken.

  Alliansens handlingsförlamning II: Det verkar vara en del av det genetiska arvet inom borgerligheten att man hellre tittar på nästa val då allt ska gå borgerlighetens väg än att agera här och nu. Man kan finna många sådana paralleller i historien, t ex inför valet 1968.

  Toppstyrningen av moderaterna och DÖ: Inte ens bland dem som aktivt stod upp emot DÖ finns någon vilja att agera mot regeringen. Finns Bengtsson exempelvis kan inte tänka sig att partiet skulle agera med stöd av SD. Glorian sitter då verkligt snett eftersom slutsatsen av FBs resonemang är att han därmed föredrar att V och MP får ha inflytande istället för (delar av) alliansen och SD

  Gillad av 1 person

 10. Agneta Berglöw skriver:

  Utmärkt krönika.
  Med dagens huvudnyhet i EKO:t att det tjeckiska företaget som vill köpa brunkolet i Tyskland verkar vara en för Sjöstedt riktig läckerhet, med att syssla med riskkapitalbolag o penningplacering bl.a på skatteparadiset Jersey.Företaget har bl.a tömt sina datorer på all information o Damberg har fått ett digert bekymmer på halsen.
  Detta är ett riktigt köttben för MP o V.
  För övrigt när man ser o lyssnar på Kindberg Batra från Moderaternas mötesdagar i Malmö så låter hon som en rigid banspelare:minska utanförskapet,fler i jobb, ökade polisantal o upprensning i No-Go-Zooner.
  MEN AGERA DÅ o sänk S MP o V innan de förstör det lilla som finns kvar av landet Sverige
  Drömmer om fler folkomröstningar i detta land-det är som medborgarna som är deras uppdragsgivare inte existerar.
  Att ha val var fjärde år är för glest.NYVAL NU!

  Gillad av 2 personer

 11. Jan Andersson skriver:

  Håller verkligen med om att det är dags nu att välta regeringen. Men vem skulle då bli statsminister? Det finns absolut ingen inom ”Alliansen” som kvalar in. Min favorit är Mattias Karlsson SD, men det är väl ett önsketänkande i alla fall på kort sikt. Men ta gärna in SD i Alliansen 2 så blir de mindre kontroversiella att rösta på. Det absolut viktigaste är att oskadliggöra MP som är ett livsfarligt parti.

  Gillad av 3 personer

 12. Cassandra skriver:

  Urladdningen kommer tillslut då svenskar tröttnar och slår tillbaka mot intränglingarnas ständiga rån, mord och våldtäkter.

  Det finns trots allt många svenska män och kvinnor som vägrar lämna över sina barn som förbrukningsartiklar och sexslavar till gatuhyenor och jihadister utan strid.

  Underskatta inte hämnden från väljare och landsmän som kommer att få sina liv förstörda med ett Sverige mer likt Mellanöstern ju mer tiden går. Ilskan för detta riktas inte minst mot dem som sålt sitt folk för 30 silverpenningar.

  Exempel på ilska mot politiker, https://www.youtube.com/watch?v=J9rvjdB-VRc

  Ett par kommentarer till klippet:
  – When are the mobs of protestors going to rush the stage and beat these traitors to death?
  – That’s just a matter of time I fear. Sad to see it has to go this way, but when you look at history this is always the outcome when politicians stop listening to the people.

  Gillad av 1 person

 13. Tritonen skriver:

  Jag håller med Alexander Zetterberg om ”populism”. Skall inte folket, populus, få säga sitt eller bli tillfrågade eller lyssnade på? Jag beklagar att man har tagit bort möjligheten att STRYKA kandidater på valsedlarna. Nu får man bara ”gilla” genom att personkryssa. Gärna beröm, men ingen kritik. Nej, det vore väl för populistiskt!

  Gillad av 1 person

 14. Samuel af Ugglas skriver:

  Om det vore någon ryggrad i Batra, hon som tillstyrkte den socialistiska kuppen 2014, borde hon öppet säga, FRÅGA FOLKET och göra det om hon inte vill bli ihågkommen i historieböckerna som folkförrädare.
  Det kan man göra i många länder, men tydligen inte i Sverige?

  Gillad av 1 person

 15. BjörnS skriver:

  Jag kan bara instämma i Kristers analys. Det är förståeligt att alliansens partier vill slicka såren individuellt men det är inte tid för det nu eftersom landet missköts å det grövsta. Det behövs tydliga prioriteringar: polis, domstolar, försvar, skola och vård. Totalstopp för asylinvandring, avreglering av bostads och arbetsmarknaderna samt minskat socialt skyddsnät. Bidragsför.sörjning ska innebära arbetsplikt, typ fimpplockning i parken. Utvisning av brottslingar inklusive papperslösa och de som fått avslag. Osv…

  Halvera riksdagen och skär ner partistödet med 80%. Partierna måste bli beroende av sina väljare igen och lättare att hållas ansvariga.

  Det är den svenska modellens undergång men det är hit våra folkvalda har fört oss. Dags att sluta gnälla och kavla upp ärmarna för Alliansen och SD. Tyvärr kommer det inte att hända. Politiskt har lite att vara avundsjuka på Brasilien för eftersom deras politiker tycks vara skurkar av stora mått men där vågar man i alla fall avsätta presidenten.

  Gilla

 16. Tahmas Nuri skriver:

  Tyvärr så kommer moderaterna inte att välta regeringen om Kindberg Batra leder partiet.
  Med risk för att vara tjatig så kan hon av personliga skäl inte göra upp med SD pga hennes makes karriär och vänkrets. Därför är det extra olyckligt att det största partiet har en partiledare som mer eller mindre hålls gisslan av underhållningsbranschen.
  En partiledare får inte hamna i en beroendeställning likt Kindberg Bata, det är inte bra för landet eller demokratin.

  Gillad av 1 person

 17. Boris skriver:

  Kan konstatera att Krister för en gångs skull inte uttalar sig nedlåtande och hånfullt om SD. Kanske är han på gott humör idag eller kanske tycker han inte riktigt lika illa om dem längre

  Gillad av 4 personer

 18. Tahmas Nuri skriver:

  Så här tror jag det politiska spelet bedrivs idag.
  När moderaterna gjorde upp med MP om migrationen så visste och såg ledande moderater vart det skulle mynna ut i.
  Moderaterna förstod efter ett väldigt strategiskt arbete att migrationen från MENA skulle flöda in i Europa och spilla över på oss i enorma proportioner och eftersom PUT var sjösatt så väntade dom bara invasionen. I samband med detta så valde moderaterna att avstå från regeringsmakten, vilket var väl uträknat. Strategerna inom moderaterna förstod mycket väl att en ny regering inte skulle kunna bedriva ett fullgott regreringsarbete samtidigt som de skulle välla in asylsökande, därför lämpade de över makten till S och MP.
  Så fort målet, att förlora regeringsmakten till S och MP var uppnått, så avgick Reinfeldt fortare än någon annan svensk politiker har gjort i historien. Till makten kom Kindberg Batra en grå person som ingen egentligen kände till förutom hennes uttalande om stadsbor och landsortsbor.
  Hennes uppgift har varit och är att förstahand inte göra upp med SD, det beror på att partistrategerna inte kunde föreställa sig att SD skulle få de mandaten de har samt bli vågmästare, och i andra hand är hennes uppgift att vara Löfven behjälplig i sin egen undergång.
  Som ni säkert känner till så var inte Lövfen första valet som partiledare för S, det var Anders Sundström som fick frågan och tackade initialt ja men hoppade av efter påtryckningar om att flytta ifrån Piteå till STHLM.
  De politiska spelet vi ser nu är noggrant uträknat och kalkylerat. Moderaterna kommer inte att fälla regeringen utan kommer att nå sitt mål att erövra makten 2018 och genom den valsegern kommer S för lång tid framöver vara ett parti på dekis. Lövfen kommer att avgå och ingen sosse vid sina sinnesfullabruk kommer att ställa upp som partiledare.
  Precis som Caleum skrev så har Reinfeldt ett finger med i spelet, han bidar sin tid för en comeback och är egentligen den som styr partiet i skuggorna. Som så många andra med storhetsvansinne så tror han på sig själv som frälsare.
  Går det då att ändra dessa politiska spelen? Troligen inte då det är så djupt förankrat att många inom partierna inte vet om det spelet.
  Om man får tro undersökningsinstituten så är många moderater för ett samarbete med SD och det är också en nagel i ögat på partitoppen.
  Lanseringen idag att M skall vända sig mot MP och att många moderater såg positivt på det var dock väldigt otippat men kan bli den kil som splittrar regeringen som då måste avgå frivilligt alternativt eller vända sig till det stalinistiska V.
  Det fanns en term som användes flitigt inom tryckeribranschen What you see is What you get i Sveriges fall och i det politiska spelet så är det What You see is NOT What you get.

  Gillad av 1 person

 19. plq017 skriver:

  Jag träffade nyligen en moderat riksdagsman, fast kvinna, från Stockholmsområdet. Och frågade henne litet om hur hon ser på situationen i landet.
  Fråga: Sexuellt våld på badhus, i skolor och vid festivaler?
  Svar: Överdrifter.
  Fråga: No-go zoner dit polis och räddningstjänst inte tar sig?
  Svar: Dumheter, tro inte på sådana tidningsuppgifter.
  Fråga: Kod 291?
  Svar: Polisen har naturligtvis koder för olika brott.
  Fråga Malmö kommuns ekonomi?
  Svar: Den är visst ansträngd, men här i Danderyd har vi inga problem, annat än med skatteutjämningen.

  Sammanfattat, denna riksdagsman, moderat, har ingen aning om verkligheten, eller vart det politiska systemet för Sverige. Hon uppträder och beskriver omvärlden som om hon ser den genom ett Valium-rus, minst dubbel dos.

  Inga problem, vi moderater fortsätter att framgångsrikt negligera SD, så de kommer inte in i riksdagen 2018, och vi blir återigen litet större än vänstern, och så regerar vi vidare. Väljarna kommer att belöna oss för att vi satte stopp för SD. Batra är den nya Reinfeldt.

  Självklart skall vi återuppta invandringen, den är berikande. Centern får vänja väljarna vid de stora talen (30 miljoner invandrare i Sverige på några år).

  I denna situation, inser jag att M, som fått merparten av mina röster i allmänna val, inte längre är ett parti som kan företräda mig. Det är ett parti, som nu försöker plocka upp SDs förslag, som är baserade på att SD har observerat verkligheten under lång tid, och förstår vart verkligheten är på väg, men i moderaternas värld så avser man att fortsätta vara ohederliga. Det vill säga, den politik man avser föra är frikopplad från de olika SD-lika budskap som framförs i media. Budskapet till valboskapen och den politik man avser föra är två skilda företeelser, som inte skall blandas samman.

  Folkmordsomröstningen i riksdagen gångna veckan är belysande för Moderaternas ohederlighet. Frågan var om ISIS systematiska dödande av kristna är folkmord (ja, det är folkmord), och den hade väckts av KD. L röstade också för, och så anslöt sig SD. Då passade det inte M att anse systematiskt dödande från ISIS sida är folkmord. (Även V hade gärna röstat för, men eftersom in S gjorde det, och så SD förståss . . .).

  Är detta en tidig anpassning till en nygammal koalitionspartner, MP, och deras islamister?

  Moderaterna avser att återgå till öppna gränser, fri invandring, osv så snart som man fått regeringsmakten. Att tro att Moderaterna skulle kunna omfatta folkflertalets uppfattning, en restriktiv invandring genomförd tillsammans med SD ingår inte i deras föreställningsvärld.

  Moderaterna tänker sig att vinna valet 2018, och skulle man behöva litet fler röster i riksdagen, så kan man alltid hitta en överenskommelse med MP. Grattis svenska folket.

  Jag inser att M och MP passar varandra väl, två politiska partier helt frikopplade från verkligheten. Visionsfascister?

  Varför skulle fri invandring, fri tillgång till svenska välfärdssystem, vara oförenligt med stängda gränser? Vad jag säger och vad jag gör är skilda saker. Att tänka ligger inte för mig.

  Krig är fred. Frihet är slaveri. Okunnighet är styrka. (George Orwell).

  Gillad av 4 personer

 20. Hovs--hallar skriver:

  ”I takt med att bränderna i förorterna sprider sig, dystopiska stämningar breder ut sig och statens kärnuppgifter som polis och försvar uppenbarligen inte längre sköts, blir frestelsen med ett populistiskt partis enkla lösningar onekligen stark.”

  Tja — om hinken läcker kanske det ses om en alltför enkel lösning att helt enkelt täta läckan?
  Man påminns om den gamla skämt-visan ”There’s a hole in the bucket dear Liza dear Liza…” — där mannen med hålet i hinken kommer med en oändlig rad skäl varför han INTE kan lösa problemet!

  http://www.letssingit.com/burl-ives-lyrics-there-s-a-hole-in-my-bucket-hcd73j3#axzz49HTBV6K8
  — I denna version kallad ”Goofy”, mycket passande som benämning på ”svetsarn” &co.

  7-klöverpartiernas agerande påminner om den mannens bekymmer, medan hans motpart ”Liza”, som förser honom med enkla och självklara förslag på hur problemet kan lösas, mer påminner om SD!

  Gillad av 1 person

 21. Kim skriver:

  De senaste åren har fyllt mig med politikerförakt. DÖ var droppen. Jag saknar nu helt förtroende för alla etablerade partier och kan inte tänka mig att rösta på något av dem igen.

  Gilla

  • Hortensia skriver:

   Du är långt ifrån ensam om att känna ett ökat förakt för politiker, Kim, men eftersom du – vad jag har förstått – tillhör den förtroendeingivande skara väletablerade medborgare, som försöker bygga upp Borgerlig Framtid, undrar jag om du känner till hur stort partiet har hunnit bli? Finns det någon chans att komma över riksdagsspärren i nästkommande val?

   Jag litar personligen inte alls på de bevisligen inkompetenta, ryggradslösa, kroniskt ”naiva” och/eller rent illvilliga 7-klöverpolitikerna och kommer definitivt inte att lägga min röst på något av deras partier i riksdagsvalet, men är en röst på BF i nuläget lika bortkastad?

   Kan du och dina partikamrater, i så fall, eventuellt tänka er att rösta på, det numera förvisso väl etablerade partiet, SD i riksdagsvalet och låta BF-politikerna stå på tillväxt genom att visa framfötterna i kommuner och landsting?

   Gilla

 22. Boris skriver:

  Vad är det för fel med enkla lösningar Krister? Stör de dig? Är du rädd att framstå som dum när någon presenterar en enkel lösning på det som du och ditt parti ansett vara svårt. I mitt yrke är enkelhet ett mantra och en dygd. KISS – keep it simple stupid
  https://en.m.wikipedia.org/wiki/KISS_principle
  Men så har vi ju också krav på oss att leverera resultat till skillnad från politikerpatrasket.

  Gilla

 23. Fredrik Östman skriver:

  Vad menar du med borgerglighet? Inget av riksdagpartierna är väl borgerligt numera, sedan det enda borgerliga partiet gjort om sig till ett andra populistiskt sosseparti under rubriken ”De nya sossarna”? Mittenpartierna har ju alltid varit mycket noga med att kalla sig ”icke-socialistiska”, för borgerliga, det är de inte och vill de inte vara.

  Gilla

 24. Johan utan land skriver:

  Jag har redan 2010 provat att visa missnöje genom metod tre. Något jag tvekade länge inför men jag var väldigt bekymrad över tillståndet i nationen och tog till detta drastiska steg. Resultatet blev väl så där, kan man säga. I stället för att sansa sig blev regeringen Reinfeldt totalt skogstokig och gick i säng med de små gröna männen. En present till SD som därmed gick från att ha varit ett obetydligt småparti till en riktig kraft i politiken. Man kan gissa att detta inte var Stridshingstens avsikt men sådant blev resultatet.

  Vad skall man göra nu då?

  Jag håller med om att de borgerliga borde agera som det föreslås i artikeln men dessvärre syns inga tecken på tillnyktring där. Alliansen tycks vara fast besluten att fortsätta sin vandring mot irrelevans. Det är väldigt synd för de har en del goda punkter på programmet också och uträttade många bra saker under sina åtta år.

  I takt med att alliansen krymper mot nollpunkten så frigörs säkert utrymme för ett nytt borgerligt parti med sansade företrädare från det borgerliga lägret. Om det nu blir Borgerlig Framtid eller något annat. De kan säkert kapa åt sig lejonparten av den borgerliga tredjedelen av valmanskåren.

  Samma sak borde kanske göras på den röda sidan som också krymper men hur de röda väljer att klara av sina utmaningar är deras egen sak och inget jag som borgerlig har synpunkter på. Annat än att jag önskar att tokvänstern hålls borta från inflytande och att sansade krafter får sköta den vänstra tredjedelen av politiken.

  Gilla

 25. B skriver:

  Jag kommer att rösta på det parti som jag, vid tiden för valet 2018, anser bäst värnar västerländska värderingar och mina barns rätt att växa upp i fred och frihet i sitt eget land. Om det partiet heter Sverigedemokraterna eller något annat spelar mindre roll. Dock tror jag att det kan vara taktiskt fel att rösta på Borgerlig Framtid om partiet inte når 4 procent, även om partiet verkar ha vettiga värderingar.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.