Gästskribent Ronie Berggren: Sverige tog inte varningarna för islamisk värdekrock på allvar

logo­DGS1985 var den muslimska invandringen till västvärlden relativt ny. Det fanns inga islamiskt präglade förorter; balkongflickor och tvångsäktenskap var okända begrepp. Jihad likaså. När svenska skolbarn fick lära sig om heliga krig nämndes korstågen, och som exempel på moderna religionskrig Nordirland.

Islam var för de flesta svenskar något exotiskt och lite lustigt. Tusen och en natt, Ture Sventon och hans betjänt herr Omar och den flygande mattan. Olof Palme levde fortfarande och Sverige betraktade sig som en trygg och fungerande nation.

Men den muslimska invandringen hade börjat väcka debatt. Det året gav Statens historiska museum ut antologin ”Islam: religion, kultur, samhälle”, där diplomaten Dag Sebastian Ahlander manar till att ta de möjliga konsekvenserna av ökad islamisk invandring i akt:

Den islamiska invandringen till Sverige kan också komma att leda till nya konflikter inom det svenska samhället. Enligt svensk uppfattning råder religionsfrihet i Sverige, men den uppfattningen bygger på en privat syn på religionen. För en muslim är en stor del av vardagens levnadsregler baserad på Islam; samundervisning av pojkar och flickor, sexualundervisning, synen på kvinnans ställning, kravet på att slakt ska utföras ritualenligt, kravet på fredagen som helgdag – är alla potentiella konfliktkällor för muslimska invandrare i det svenska samhället, och som ytterst är religiöst grundade.

Kriminalvårdsstyrelsen har exempelvis redan fått mottaga klagomål från en fängslad muslim som vägrat äta vad han uppfattat som oren föda. Fängelsemyndigheternas försök att tillgodose hans begäran genom att servera fisk, har inte godtagits eftersom svaranden hävdat att hela köket med grytor och slevar var förorenat genom kontakten med griskött.

 Muslimer har vidare en annan uppfattning om giftasålder, månggifte, skilsmässa, arv och vårdnaden om barn som ställer Koranen i direkt konflikt med svensk lag. Det kan på sikt leda till krav på särskild lagstiftning för muslimska invandrare. Sådana krav har framförts i andra icke-muslimska länder och ofta understötts av oljerika islamiska stater genom deras ambassader.

Det är synsätt och påtryckningar som är främmande för svensk opinion och grundläggande svenska värderingar.

… Vi måste hela tiden hålla drömmen om den stora generalkompromissen mellan olika länder och kulturer levande, utan att tappa bort de grundläggande värderingar om frihet och mänskliga rättigheter som vi upplever oförytterliga och som utgör västerlandets bidrag till mänskligheten.

Så här mer än 30 år senare kan vi konstatera att Ahlander fick rätt: Inom de islamiska miljöerna ifrågasätts idag kvinnans ställning på ett sätt som var otänkbart i Sverige en generation tillbaka.

Problemen har också blivit större än Ahlander kunnat ana: den muslimske fängelsekunden ter sig idag harmlös i jämförelse med hedersmord och kvinnoförtryck. För att inte tala om de hundratals svenska muslimer som anslutit sig till en islamisk terroriststat jämförbar med nazisterna i ondska.

Ahlander härledde de problem han anade till skillnaderna mellan den västerländska och den islamiska världens värderingar. Sverige skulle ha gynnats av att tidigt tagit hans farhågor på allvar.

Det gjorde vi inte. Men som man säger: bättre sent än aldrig. Det är nu hög tid att väcka debatten om dessa skillnader till liv igen. Gör vi inte det, gör vi ytterligare en generation en stor otjänst.

Ronie Berggren driver bloggen/podcasten Amerikanska nyhetsanalyser, där han bland annat publicerat en 10-timmars serie om Västvärldens möte med militant islam.

47 reaktioner på ”Gästskribent Ronie Berggren: Sverige tog inte varningarna för islamisk värdekrock på allvar

 1. Agneta Berglöw skriver:

  Bra krönika.Kan man klumpa ihop nationen Sverige o svenskarna att de är o har varit en naiv nation som knyter näven i byxfickan,pratar inte högt om sina åsikter offentligt?
  Stänger ytterdörren o ventilerar det mesta vid köksbordet?
  Sittande regerings ständiga mantra att vi är ett av världens rikaste länder,är det största givarlandet till fattiga länder o suktar efter att till varje pris ta en plats i FN:S säkerhetsråd.
  Uttrycket högmod går före fall är mer än aktuellt.
  Hur mycket skall Magdalena Andersson låna upp för att finansiera denna enorma flyktingkatastrof? Finns det något tak för denna fartblinda regering som har snömospartiet MP som sin partner.
  Hur vore det om vi medborgare fick vara med på ett hörn? Genom ett nyval NU!

  Gillad av 5 personer

  • MartinA skriver:

   Regeringen innnan denna drev massinvandring av muslimer ännu hårdare än denna och var ännu mer koncentrerat hatisk mot alla som protesterade. Och dess ledare fick ju som bekant anställning härförleden av precis samma intressen som skribenten tjänar med sin blogg.

   Gilla

  • Hedvig skriver:

   Tidsandan på 1980-talet var redan på den tiden sådan, att det inte gick att få in genmälen i dagspressen, i de fall nyhetsartiklar och reportage, som behandlade invandring gled på sanningen eller rent av var rena falsarier.
   Jag vet, eftersom jag tillsammans med kollegor, som också hade insyn i förhållandena, förgäves försökte få in rättelser i DN, som inte sällan tog upp invandringsteman.

   Gilla

 2. Trynbald skriver:

  Den enda ickesjukliga fobin är och förblir islamofobin. Stoppa all islamisering av Sverige nu.
  Gör inskränkningar i religionsfriheten, Dom enda
  som missbrukar religionsfriheten är muselmanerna, därför finns inget alternativ.

  Gillad av 5 personer

   • Trynbald skriver:

    Fobier är ett psykiskt tillstånd som man inte kan rå för. När det gäller rädsla för islam är det inte utom kontroll utan ett val. Det är för övrigt vänsterterroristerna som har hittat på uttrycket.

    Gillad av 1 person

  • Per Arve skriver:

   I vårt land har det traditionellt funnits islam rädsla som om islam är en ond religion, islamofobi. De stora religionerna är varken onda eller goda, även om vissa av islams texter är skrämmande. Vi ska komma ihåg att de problematiska sidorna hos islam har fördjupats under senare årtionden. Islam var inte så problematisk under 60- och 70-talen. Problemen med islam i dagens värld härstammar mycket från Saudiarabien. Kombinationen av deras ”konservativa” tolkning och deras enorma ekonomiska resurser har lett till mycket av problemen som är relaterade till islam. Al-quaida, IS, muslimska brödraskapet, och radikalisering av muslimska ungdomar i väst.

   Gilla

   • gmiksche skriver:

    Samma sak kan man påstå om Hitlers Mein Kampf och nazismen. Mein Kampf är mycket mindre konkret än Islam vad gäller behandlingen av oliktänkande och olikfärgade. Nu vet vi. Vill Europa göra samma erfarenhet en gång till? Fast inte vi utan våra efterkommande.

    Gilla

 3. BjörnS skriver:

  Jag såg just att regeringen räknar med att vi 2020 har en miljon personer som försörjer sig på bidrag. Vågar vi gissa att det kommer att finnas en förkrossande överrepresentation av muslimer?
  På mina barns skola, och det inte finnas speciellt många muslimer där, erbjuds vanlig mat, vegetariskt och halal. Personligen tycker jag att man kan stryka halal eftersom det finns ett vegetariskt alternativ och att pengarna bättre kan användas till att öka matens kvalitet överlag. Huruvida det är krav eller en överdriven proaktiv anpassningsvillighet hos skolan vet jag inte men det känns som om kravmaskinen bara värmer upp. Vad kommer härnäst? Könsuppdelade gymnastikundetvisning?

  Gillad av 7 personer

  • Magnus Ström skriver:

   Könsuppdelad gympa hade vi när jag gick i grundskolan på 70-talet. Inte av religösa skäl dock. Tjejerna var kassa på alla bollspel, det var väl anledningen. De fick hålla på med dans och sån skit, vi spelade fotboll och innebandy. Kanske inte så dumt ändå.

   Gillad av 1 person

 4. Hortensia skriver:

  Ronie Berggrens påminnelse om att debatten om islam redan var väckt för 30 år sedan och citaten ur ”Islam: religion, kultur, samhälle”, där diplomaten Dag Sebastian Ahlander manar till att ta de möjliga konsekvenserna av ökad islamisk invandring i akt.”… får håret att resa sig i nacken.

  Kunskapen om att islam är inkompatibel med västerländska värderingar och demokrati, fanns uppenbarligen i Sverige redan år 1985. Hur kunde debatten tystas? Hur kan de (o)ansvariga, ännu levande politiker, tjänstemän och journalister, som valde att ignorera och montera ner varningsklockorna, leva med sig själva nu?

  Gillad av 6 personer

 5. Samuel af Ugglas skriver:

  Det råder väl ingen tvekan om att svenska folket har facit i sin hand beträffande politikernas missgärningar.
  Skall det behöva gå 863 dagar till nästa möjlighet yppar sig att få samhällsomstörtarna avpolletterade?
  Något är fundamentalt fel därvidlag!!!!!!

  Gillad av 3 personer

 6. Jan Andersson skriver:

  Är det någon större skillnad på stockholmare och de kvarvarande invånarna i en ödeby i yttersta glesbygden när det gäller deras världsbild? Båda grupperna får all info från SVT. Båda grupperna kämpar med att få vardagen att fungera, fast på olika sätt. Båda grupperna blir lika handfallna när det väller in folk utan pengar som vill ha mat och husrum.

  Gillad av 1 person

 7. Gunilla skriver:

  Två kärnmeningar; (1) islam är i strid med svensk lag och (2) islam begränsar sig inte till enbart den privata sfären. Tidigt 90-tal samtalade M Sahlin och den svenske imamen Haqq Kielan i tv om muslimska friskolor. Jodå, allt var bra ‘bara man följde svensk lag och respekterade svenska värderingar’, menade Mona. Nu är det ju så att motivet för att sätta sina barn i muslimska friskolor är ju just därför att man INTE vill respektera svenska värderingar och för att barnen INTE ska bli ‘försvenskade’. Sedan, när man talar om ‘islamism’ menar man vanligtvis ‘politisk islam’; alltså islam ska vara del av samhället och politiken. Men islam är ju till naturen politisk; hela avsikten är ju att islam ska vara politik också. Alltså islam och islamism är samma sak. Därför fungerar inte islam med vår definition av religionsfrihet då denna avser religion som en privat ensak som utövas inom den privata sfären. Någon säger ‘bättre sent än aldrig’; tyvärr är jag inte lika optimistisk. ‘Sent ska syndarn vakna’, heter det. Och jag tror man vaknat för sent i Sverige. De som förstod tidigt skulle ju till alla pris tystas med rasist-, och islamofob-kortet.

  Gillad av 11 personer

  • Janne skriver:

   Jag håller med dig. Och jag tycker att man borde inte kunna ha religiösa skolor. Förstår inte varför de skall finnas
   När det gäller värderingar hos olika grupper i det multikulturella samhället så har jag noterat att många etablerade muslimer vill inte ta avstånd från varken avrättning av ateister som bloggar, IS handlingar eller andra barbariska sedvänjor. Varför? Därför de finns i islam, i Koranen. Korenen är enligt de guds ord och ingen tar avstånd från det.

   Därför använder de som Yasri Khan olika knep för att slipa svara ja eller nej på frågor.
   Man trasslar sig in olika krångliga resonemang istället om rättsystem och rättsäkerhet och snarare menar att t.ex dödsstraff verställs sällan i praktiken pga bevisproblem, etc.
   Men att fördömma ID går tydligen inte rakt av. Snarare menar man att det inte är del av islam.
   Vilket det ändå är.

   Gillad av 2 personer

 8. oppti skriver:

  Gör det obekvämt att vara avvikande och onyttig i vårt land.
  Hembesök hos dem som lever på bidrag är moderaternas moderata förslag.
  Indraget stöd till extrema organisationer eller andra föreningar som samlar landsmän är ett annat förslag.
  Återvändarbidrag tillämpas i Norge.

  Gillad av 1 person

 9. gmiksche skriver:

  Om vi fortsätter på den inslagna vägen gör vi otjänst inte enbart nästa generation utan alla kommande generationer. Utöver den otjänst som vi redan gjort.

  Gillad av 2 personer

 10. Jasa skriver:

  Jag uppmanar er att läsa dagens ”Under Strecket” på SvD, där hovrättsråd Carl Josefsson avslutar sin skrivelse med orden: ”Som jag ser det bevaras den liberala demokratins essens snarare genom att vi värnar asylrätten och ser muslimer som jämlikar, än genom att hävda den ”behövande” majoritetens rättigheter. Och vår rädsla för den icke-vita främlingen bemästras bättre med ömsesidigt erkännande än genom att hävda vår rätt till dominans.”
  Genmäle krävs!

  Gillad av 1 person

  • Tage Sundin skriver:

   Jag har läst Josefssons artikel. Den kan inte beskrivas som något annat än en kapitulationshandling, där Josefsson ytterst bereder vägen för att även lagstiftningsmässigt ge skllda befolkningsgrupper möjlighet att i praktiken tillämpa sina egna normativa system och värderingar inom landets gränser!

   Det Josefsson implicit argumenterar för, är en reviderad svensk lagstiftning som godtar exempelvis

   – barnäktenskap,

   – pedofili,

   – månggifte,

   – könsstympning,

   – barnaga,

   – hustrumisshandel,

   – halal- och kosherslakt och

   – återinförande av hädelse som brott i strafflagstiftningen.

   Som framgått är Josefsson hovrättsråd. Den omständigheten visar med förfärande tydlighet hur långt rötan spritt sig även i det svenska rättsväsendet!

   Gillad av 4 personer

   • Gunilla skriver:

    Olika durisdiktioner för olika folkgrupper funkar inte. I Nigeria infördes sharia; men det skulle vara enbart för muslimer, sades det. Resultatet blev 2 saker; muslimer valde att vara muslimer när det passade och inte muslimer när det senare passade. Man valde religion efter lagtext alltså. Sedan förekom ju det motsatta också; en kristen kunde bli anklagad/misstänkt för att ljuga om sin religionstillhörighet av muslimska myndighetsutövare som hellre ville åberopa sharia som juridiskt verktyg gentemot personen. Som de flesta förstår är det ju inte vidare lätt för en enskild person att försvara sig för sådana anklagelser i Nigeria där den enskildes ord väger lätt. Vi har redan i Sverige haft ett par fall där svensk domstol har haft att döma om Mahr (islamsk hemgift). Här finns alltså på motsvarande sätt möjlighet för den enskilde att välja lagrum beroende på efter vilket sådant man har mest att vinna; sin Mahr eller svenska bidrag (eller kanske får man båda).

    Gillad av 2 personer

  • Tahmas Nuri skriver:

   @jasa
   Det Carl Josefsson menar med att se muslimer som jämlikar är att vi skall vika ner oss. Muslimer ser inte oss som jämlikar utan som otrogna och vi vet vad rätttrogna vill göra med otrogna.
   Så länge vi är i majoritet i det här landet, vilket är knappt, så skall vi hävda vår rätt. Islamofiler vill ha det till att den vite mannen är taskig mot den brunne mannen och då måste vi göra avbön. Det här är kvalificerat BS. Det är inte färgen på människan vi är oroliga över utan människorvsom lever efter devisen Jihad, martyrskap och paradiset.

   Gillad av 3 personer

  • Tahmas Nuri skriver:

   Medeltida kulturer bör stanna i medeltida länder.
   Stening, könstympning, månggifte, bortgifte, dödsstraff för apostasi, hustaks kastning av homosexuella, kvinnoförnedring, barnäktenskap, självmordsbombningar, judehat, kristofobi (vilket jävla dåligt ord), utplåning av Israel, sharia, Taqiyah, demokratiförakt, förakt för andra kulturer, umma, slaveri etc etc.
   Jag kan hålla på till solen slocknar men islamofiler lägger dövörat till och och hoppas på att solen går upp i väster men det kommer inte att ske.
   Detta är Sveriges nya bidragsgynnade elitkultur.
   Berika oss med er visdom!

   Gillad av 1 person

 11. Lennart Bengtsson skriver:

  Alla borde ta litet av sin tid och lyssna på den färgstarke inmanen Dr Yusuf Al-Qardhawi. Han framhäver genomgående att väst inte behöver erövras med våld utan helt enkelt bara gradvis behöver assimileras genom höjd invandring och raskt barnafödande. Sverige med sin öppenhet och naivitet är speciellt lätt att låta sig assimileras på samma sätt som tidigare totalitära uppfattningar som nationalsocialism och kommunism har vunnit intresse och hos många möttes med svensk förståelse och öppna armar.
  Idag har de flesta välkomnat islam utan att ens bekymra sig för vad det innebär för den västerländska kulturens värderingar. Det är alldeles för jobbigt att sätta sig in i. Att ändra på den svenska mathållningen tycker många är häftigt och säkert bra för miljön – grisarna försvinner och in kommer de halalslaktade getterna både i fängelsekök, skolbespisningar och på socialmatsedlarna. Månggifte har varit förbjudet i Sverige under åtminstone kristen tid men med islam vandrar polygamin in och enligt uppgift finnas det redan ca 300 månggiften i landet. Att ett ensamkommande barn skulle ha haft tre fruar är dock säkert en skröna.

  Vad händer då nu? Följande Al-Qardhawis strategi har aktiva islamister funnit sin väg in i landets småpartier inte minst i ungdomsförbunden där många säkert tycker det är häftigt att pigga upp ett i deras ögon småtråkiga gammalt land och anamma friska idéer utifrån som ex att tillåta månggifte. På senare tid, som vi nu alla vet, har de till och med gått och blivit svenska ministrar även om vistelsen blev kortvarig.

  Så småningom upptäcker dock de politiska partierna att de islamska värderingarna liksom inte riktigt går ihop med deras genusteorier och flera kvinnliga politiker och journalister blir till och med upprörda när de upptäcker att det bara är mannen som får ha flera fruar och ibland inte ens vill hälsa på flickorna i församlingen? Sen när flickorna får lära sig från koranen att de det där med att hoppa över skaklarna går liksom inte för sig utan kan sluta med allvarlig stenkastning. Att de dessutom lagligt sett bara är värda hälften av en karl börjar kanske få dem att fundera. Men när detta händer kanske det redan är för sent? Vem vet kanske svenska män börjar tänka om och börjar se fördelar med en underkastelse? Att bli uppassad och betjänad av fyra fruar kanske har sina fördelar?

  Gillad av 3 personer

  • Ådärkomdenja skriver:

   Hur Sverige skall hantera islam och dess utbredning är svårt att förstå, hur skall det gå till? I landet som inte ens kan avlägsna farsoten tiggeriet, några tusental helt arbetsovilliga främlingar i form av zigenare från Rumänien tillåts solka ned butiksmiljöer, sitandes i sin lump och ”hej-hej-störa” skötsamt folk. Plus ockupera/förstöra annans mark och egendom, i bästa fall avhysta, men aldrig åtalade/fällda för sina störningar och brott mot svensk lag. Ständigt omhuldade av sociala myndigheters godhetsnärmanden, dito från svenska kyrkan, ibland av skolmyndigheter och vårdsektorns tyck-synd-om-eri-fruntimmers känslosvall. Signalen till båda invällarkategorierna, muslimer och zigenare, är… ”välkommen till Sverige, vi rättar oss efter er”.

   Man både skäms över och blir heligt förbannad över politiker/medias/polisens oduglighet. Ett område i samhället hanteras oklanderligt och ingen eftergivsamhet existerar. Lagföringen av vägtrafikens hastighetsöverträdande brottslingar. Men då handlar det om svenskar, vilket är en helt annan sak.

   Gillad av 3 personer

   • MartinA skriver:

    Enkelt. Invänta inbördeskrig. Låt detta förstöra infrastruktur såsom elnät, hamnar etcetera. Stora delar av befolkningen flyr och nästan alla de som ej har anknytning till landet. Du har nu tömt det hav islamisterna simmar i. Och kan börja beta av deras små celler, en efter en.

    Gilla

  • Caleum skriver:

   Som ett rent tankeexperiment och inget annat, så kanske ett terrorattentat med många döda på svensk mark vore det enda som skulle tvinga politiker och andra naiva att inse att alla muslimska värderingarna med kraft måste stävjas.

   Gilla

 12. MartinA skriver:

  ”… Sverige skulle ha gynnats av att tidigt tagit hans farhågor på allvar.

  Det gjorde vi inte. ”
  Vi? VI? vad. menar. du. med. ”vi”.? Och vad menar du med ”sverige”. ”sverige” i det här sammanhanget betyder endast ett etablissemang som hatar oss svenskar och inte vill att vi skall finnas till. Men visst, om du är ”vi” med dem, då är det väl så. Men du ska för sjutton INTE inkudera oss vanliga svenskar som NI i etablissemanget har behandlat så illa under så många år i detta ”vi”. I detta ”sverige”. Det är oacceptabelt.

  Gillad av 3 personer

 13. asiktenmin skriver:

  Ytterligare ett område, Islam, där de ”gamla” partierna kommer att göra en omsvängning i sin inställning, allt under verklighetens galge?

  Gilla

  • Gunilla skriver:

   Det är nog redan för sent. Det gick bra att städa ut ett antal MPare; för tillfället. De kommer snart tillbaka, mer högröstade. De är idag en stor och röststark grupp som kan ställa sina eeligiöst grundade krav. Och när de bildar eger parti; vad ska svwrige göra då? Våra politiker är ju knappast kända för att ha balls

   Gillad av 1 person

 14. Mikael Steinwall skriver:

  Det går nästan inte en dag utan att jag tänker, hur kunde det bli så här? Hur kommer det sig att Sverige, ett befolkningsmässigt litet land i norra Europa, bestämde sig för att välkomna hundratusentals muslimer med en människosyn som är totalt på kollisionskurs med den svenska? Bevittnar vi just nu resultatet av 40 år av politisk inkompetens, av aningslöshet och bristfälliga kunskaper om Islam?
  Eller är det något annat? En storslagen idé om att svensken besitter förmågor som inget annat land har klarat av, att blanda kulturer och religioner hejvilt, ett utslag av hybris.
  Genom åren har media förkunnat att svensken är positivt inställd till invandring, att vi är ett folk som är redo att hjälpa de som är i behov av skydd. Det finns all anledning att vara skeptisk till beskrivningen av välvilliga och accepterande svenskar. BRÅ har valt att sen många år tillbaka inte redovisa etniskt ursprung hos våldtäktsmän. Polisens rapporter från tex uttryckningarna till Asylboenden följer samma mönster. Medias vinklingar och mörkande i invandrarfrågor är det väl snart bara Jan Guillou som förnekar.
  Alla ”undersökningar” som visar hur positivt inställda det svenska folket är till invandring, kan man nog lugnt utgå ifrån är fejkade. Alltså har vi blivit dubbelt lurade. Dels genom att politikerna i 40 år har trummat in den muslimska invandringens välgörande effekt, dels genom att vi upplever det som att vi bor i ett land där majoriteten har svalt politikernas bete.

  Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.