Tredjevärldismen

8-26-13_11971

Patrik Engellau

(Denna artikel har nyligen publicerats i Axess 3/16.)

I Axess nr 2/16 utnämner Torbjörn Elensky ”tredjevärldismen” till en av Sveriges ”överideologier” tillsammans med sådana idékoncept som demokratin, feminismen och antirasismen.

Tredjevärldismen är det där med att (med mina ord) u-länderna på något vis är mer rättfärdiga än i-länderna eftersom de senare byggt sitt välstånd på förtryck och utsugning av de förra och att de senare därför har en skuld till de förra. Sveriges anslutning till synsättet började med Palme och har utvecklats genom årtiondena och nu nått triumfatoriska höjder exempelvis genom Wallströms feministiska beslut att erkänna Palestina.

Den svenska tredjevärldismen innebär att Sverige stadigt står på de svagas sida. Vi är godast. Vi ger mest bistånd. Elensky beskriver ”Sveriges särskilda roll som de förtryckta massornas vän… som ’globalt samvete’ och ’moralisk stormakt’”.

Detta är inget ”vänsterprojekt” om man inte räknar Carl Bildt till vänstern, ty i Utrikesdeklarationen 2013 förklarade denne att ”Sverige är en humanitär stormakt”. Tredjevärldismen är ett gemensamt politikerprojekt över blockgränserna.

Den stora frågan är som vanligt: varför? Saken är knepig för att inte säga djupt intellektuellt problematisk. Goda människor som ger till fattiga människor har man hört talas om, men detta handlar inte om en förening av goda människor, utan om politiker som enat sig om att skänka bort andras, nämligen skattebetalarnas, pengar. Varför tycker politikerna att den hanteringen är så mycket mer intressant än att låta medborgarna få behålla sina pengar?

Därom kan jag ge besked, om herrn så vill, ty jag var med. Jag har jobbat i tio år i den internationella godhetssvängen, närmare bestämt på SIDA, UD och i FN. En av mina starkaste och behagligaste upplevelser av denna verksamhet var den beundran och respekt man som svensk biståndsbyråkrat fick uppleva i världssammanhangen. Den svenska statliga godheten smittade av sig på dess hantlangare. Får inte påven, en vanlig människa, sin betydelse genom den speciella relationen till Gud?

Jag minns till exempel ett internationellt biståndsgivarmöte i Paris. Jag skulle tala för Sveriges sak. Som genom ett gudomligt ingripande hade det svenska biståndet nyligen höjts. Närvarande representanter för biståndsorgan i andra, snålare, länder som USA, Norge, Frankrike och Holland – italienare och sådana ska vi inte prata om, för de tävlade i en annan liga – såg med avund på mig när jag förkunnade ljusets och godhetens evangelium från talarstolen. Eller när man kom till mottagarländerna själva och skulle ”förhandla” om, det vill säga ge bort, miljoners miljoner. Det var stort, jag lovar. Som medlem i en liten svensk delegation fick jag äta lunch med Chiles president Salvador Allende, en hjälte som några dagar senare strök med i Pinochets statskupp. Den svenska godheten gav mig förstaklassbiljett in i samtidshistorien.

När svenska statsråd, högre tjänstemän och andra betydelsefulla människor rör sig i viktiga sammanhang ute i världen – i otaliga FN-sammanhang, EU-möten, klimatkongresser, biståndskonferenser, statsbesök, migrationsrådslag och så vidare – tror jag det känns väldigt fint att representera en internationellt erkänd och beundrad humanitär stormakt snarare än ett struntland på tio miljoner invånare i norra Europa. Åtminstone kändes det så för mig.

Om jag vore ledande svensk politiker skulle jag med kraft bekämpa varje försök att beröva nationen dess ställning som ledstjärna och moraliskt föredöme. Bara någon nämnde ett ord som ”tiggeriförbud”, till exempel, skulle jag rikta min bannstråle i hans riktning.

Med det vill jag säga att det kan finnas begripliga, fullgoda förklaringar till att det svenska etablissemanget omfattar tredjevärldismen. Det känns som en lättnad och befrielse att världen trots allt går att förstå. Men förklaringen når trots detta inte riktigt ända fram. Hur ska man förklara att det betalande Sverige samtycker till detta tvivelaktiga upplägg?

Här är jag ute på djupare vatten. Här tror jag man måste söka i den överideologiernas överideologi som är tredjevärldismens, feminismens, antirasismens och de flesta andra moderna ismers gemensamma nämnare, nämligen, i all enkelhet, välfärdssystemets människosyn som går ut på att alla människor egentligen är svaga och borde vara systemets klienter samt att om någon står på egna ben och tycker att alla andra också borde göra det så är han en rasistfascist som bör skämmas. Ett övertydligt exempel är konflikten mellan Israel och Palestina, där israelerna kan stå på egna ben och därför anses förtjäna vårt klander medan palestinierna inte kan det och därför ska bevärdigas vårt stöd och vår uppmuntran.

56 reaktioner på ”Tredjevärldismen

 1. PLLAY skriver:

  Det här är viktigt, hur kommer det sig att Sveriges befolkning ihärdigt röstar för politiker som så uppenbart INTE arbetar för Sveriges bästa?
  Mitt svar har efter mycket funderande blivit att vi lider av ett antal sjukliga mentala tillstånd.
  1. En Luthersk frikyrkligt understödd övertygelse om skuld och ovärdighet.
  2. Jantelagen, punkt 1 i en mer allmän tappning, troligen från samma källa.
  3. En närmast axiomatisk övertygelse om att vi står över resten av världen i fråga om moral, demokrati, politisk mognad och självutplånande godhet. Mycket rasism här.
  Vi VET att vi är bättre än ALLA andra men pga. Jantelagen kan vi inte direkt ropa ut det, vi måste använda mer subtila metoder för att få den uppskattning vi vet att vi är värda.
  Vi har med vårt välstånd visat att vi arbetar hårdare än andra, vår flerhundraåriga fred bevisar hur fredsälskande vi är, våra gamla storföretag och uppfinnare bevisar att vi är intelligentare än andra, vår u-hjälp visar hur goda vi är, våra piruetter på den internationella scenen slår världen med häpnad, alla applåderar det lilla landet med de framstående ledarna, detta är den bild vi har av oss själva.
  Sammantaget tecknar dessa olika sidor av den svenska folksjälen bilden av en psykopat utan sjukdomsinsikt, en person som är beredd att gå mycket, mycket långt i självskadebeteende hellre än att ifrågasätta sig själv eller grunderna för sitt beteende.
  Framförallt det klart rasistiska godhetsdraget är näst intill omöjligt att inse.
  Som en besvärjelse kallar godhetsfolket oss andra för rasister, är det inte så att deras godhet är grundad i en föreställning om överlägsenhet på så gott som alla områden, Gud förbjude, kanske till och med genetiskt betingad.
  Är det inte så att den omedvetna insikten om att man själv står för det onda är det som får godhetsfolket att maniskt ösa ovett över oss som tänker mer rationellt och ansvarsfullt?
  Är inte U-landsbiståndet vårt Lutherska erkännande av skuld och försök till bot, men vår skuld är enligt vår Lutherska övertygelse oändlig, den kan vi aldrig befria oss från, likgiltigt hur mycket vi ger och delar med oss, den är evig och oändlig.
  Katolikerna har det lättare med sin skuld, för dem har skulden ett givet pris, man betalar och blir därmed fri, ren, pånyttfödd och utan skuld.
  Just konflikten mellan punkterna 2 och 3 är intressant, fullkomligt groteskt ologiskt och psykiskt nedbrytande. En psykiatrikers drömpatient, helt omöjlig att bota, oändligt antal sessioner och intressanta djupgräv i en själ så full av lögn och motsägelse att Bagdad Bob framstår som sanningssägaren personifierad.
  Svårt att se en väg ut ur vårt destruktiva beteende utan att vi måste ge upp någon av punkterna 1-3. Ännu svårare då MSM ständigt predikar dem.

  Gillad av 14 personer

  • Gunilla skriver:

   Ja, vårt post-moderna ‘skuldbeteende’ är intressant. Västvärlden står i evig skuld till u-länder då vi ‘sugit ut’ dessa som ‘kolonisatörer’ (territoriellt eller merkantilt). En representant för en etnisk ‘anti-rasist-organisation’ upprörde sig över att man i skolan inte förmedlar Afrikas historia ur afrikansk vinkel. Med stort genomslag i MSM naturligtvis. Problemet är bara att det finns inget eget afrikanskt material skrivet. Det som finns skrivet är av de västerlänningar som kom dit. Vad säger det oss? Segraren skriver historien, sägs det. Om motparten vunnit hade de också haft chansen att skriva. Men det kanske fanns en orsak till varför de inte vann?

   Gillad av 3 personer

 2. Stefan Eriksson skriver:

  En bondes resonemang om sin verksamhet lät ungefär så här;
  ” Man kan ju inte ha en gris bara för att den är snäll”.

  Underförstått vill bonden ha lite ”nytta” av grisen, alltså äta den.

  Kan en stat likt Sverige inneha en plats hos ”bonden” bara för att den är snäll, utan att riskera att bli uppäten?
  Vad tror Ni ??

  Gillad av 1 person

 3. Arne Plahn skriver:

  Det var den mest förvånande jämförelsen jag hört! Utan att uttrycka några sympatier i någon riktning måste jag ifrågasätta jämförelsen ” israelerna kan stå på egna ben och därför anses förtjäna vårt klander medan palestinierna inte kan det och därför ska bevärdigas vårt stöd ” Tror knappast att det finns nåt annat land som fått så mycket stöd och får fortfarande, som Israel medan det som Palestina fått är en spottstyver i jämförelse! Israel får i nutid miljarder i stöd varje år från USA tex!

  Gillad av 2 personer

  • Tahmas Nuri skriver:

   @arne plahn
   Det är väl herrens välgärning att terrorister inte får lika mycket bidrag som ett demokratiskt land. Sverige bidrar med 1,5 miljarder kronor de närmaste fem åren. Var tror Arne Plahn dessa pengar går till? Tror Arne Plahn att pengarna går till organisationer som vill stärka kvinnors röst eller möjligen till HBTQ organisationer i Gaza. Nej Arne Plahn det går till att bygga upp en terrorapparat med syfte att utplåna Israel.
   Vet du om att över hundra barn har dött i de illegala tunnelarbetena som pågår mellan Gaza och Israel och mellan Gaza och Egypten. PA, Palestinska myndigheten, skall inte ha en krona i bidrag från Sverige. Att ett land som Sverige bidrar med pengar som går till utplåning av ett annat demokratiskt land är fruktansvärt och alla som stödjer detta borde skämmas.

   Gillad av 2 personer

   • Tahmas Nuri skriver:

    Patriks fråga är berättigad, i min kommentar fick jag det till att låta som om Israel får bidrag så är det givetvis inte. Israel är ett land man investerar i och dess företag.
    Utan Israel hade vi t ex inte haft brandväggar värt namnet i våra nätverk.

    Gilla

   • Arne Plahn skriver:

    Om du läser en gång till så kanske du uppfattar att jag inte lagt några som helst värderingar i mitt inlägg om vem som borde ha stöd eller bistånd. Jag bara konstaterar vem som får mest av de båda! Utöver detta är man djupt bekymrad över den stora förnekelse som grasserar neråt i inläggen då man påstår att USA ”bara” investerar i Israel. Det går ju an att själva Googla och söka sanningen istället för att ifrågasätta en så uppenbar och välkänd sanning!

    Gilla

  • Redaktionen skriver:

   Arne,

   Hur menar du? Får Israel bistånd från USAs regering? En massa amerikanska investeringar får landet säkert, men stöd? Kanske kan du upplysa mig om förhållanden som jag inte känner till.

   Patrik

   Gilla

  • Tahmas Nuri skriver:

   @arne Plahn
   Betlehem och Nazaret är ockuperat av terrorister. Du som vet allt, hur gör jag för att älska hamasciach på dessa platser? Du vet inte, inte dina gelikar heller. Det enda ni gör är att spy galla över oss som vet.
   Skäms på dig och dina antisemiter, ni är paria.

   Gilla

   • Arne Plahn skriver:

    @Tahmas Nur Om du inte ens är läskunnig så ska vi inte debattera alls! Du verkar dessutom helt rabiat och förblindad och häver ur dig invektiv över nånting som inte alls är uttalat eller påstått!

    Gilla

 4. Hortensia skriver:

  Deprimerande läsning, Patrik, men i väntan på en statsfinansiellt motiverad samtyckeslag, kan vi ju bara hoppas på att inom kort få säga NEJ till den unkna, ränksmidande 7-klövern och JA till de fräscht Sverigevänliga Sverigedemokraterna och Borgerlig Framtid. Extraval NU!

  Gillad av 4 personer

  • Ådärkomdenja skriver:

   Och vad skulle ett extraval innebära? Eller, vad händer 2018? 87:an Svenne Såskopp från valet 2014 krymper till 67:an? Batra, Reinfeldt-klonen, kliver fram med en sargad allians, utan försvunna kd? Med ett centerparti som kompromissanpassat befolkningsökningen till tjugo, i st f fyrtio miljoner? Löfven på 20%-nivå, säger som Persson sade efter sitt förlustval -98: ”Vi regerar vidare!” (utan det miljö-/islamparti som har åkt ur riksdagen).

   Antingen byter (m) partiledare, och börjar samarbeta med (sd), eller så fortsätter förfallet, och då återstår att vänta till 2022, i ett fåfängt(?) hopp om (sd) över 50%.

   Gillad av 4 personer

   • Hortensia skriver:

    Anna Kinberg Batra måste bort, oavsett om M ska samarbeta med SD eller inte. KD lär försvinna, liksom förhoppningsvis MP, men jag tror faktiskt att en mer aktiv och synlig Åkesson skulle kunna få runt halva befolkningens stöd redan innan 2018.

    Vi ska inte underskatta svenska folkets sunda förnuft och känsla för hederlighet och demokrati. SD:s byk hänger redan på tork, men 7-klövern har precis börjat fundera på att sortera sina smutsplagg i olika kulörer….

    Gillad av 3 personer

 5. Jan Andersson skriver:

  Varför röstar vi som vi gör?
  Hälften av alla röstar som pappa eller farfar gjorde. Hälften av de gifta kvinnorna röstar som sin man. Ungdomen som tror som SVT att miljön snart är ett minne blott röstar på MP. De ogifta kvinnorna röstar på FI. Och de som inte vet vad det är för skillnad röstar på den snyggaste eller mest vältaliga. Vilken politik de olika partierna tänker att föra är ändå en gåta och därför spelar det ändå ingen roll vad man röstar på.

  Gillad av 6 personer

 6. Gunilla skriver:

  Intressant insyn i den svenska representationen på den internationella bidrags-scenen. Men funderade du på hur det kan ha låtit bakom kulisserna när givar-landet Sverige inte hörde? Är det inte så att man runt om i världen fortfarande säger ‘die dumme Schweden’ om Sverige och svenskarna.

  Gillad av 3 personer

 7. Jasa skriver:

  Nog föredrar jag Noam Chomskys analyser om världen och i synnerhet Israel / Palestina konflikten, än de från en fd högre tjänsteman i SIDA. Jag tror att folket i tredje världen klarade sig bra innan engelsmän, fransmän, belgier och portugiser kom ditt och först förslavade de och sedan delade de i godtyckliga bitar. Detsamma gäller för palestinier innan judar invaderade deras land. Israel skulle inte stå på egna ben länge utan det stöd de får från USA och den rika världen. Att SIDA misslyckats beror säkert delvis på snällismen och hel hel del korruption i sina leder. Med skyll inte bara på tredje världens folk.

  Gillad av 1 person

  • Gösta Svensson skriver:

   Vem är det som skyller på tredje världens folk? Det artikeln handlar om är väl snarare att vi måste söka orsaken till problemen hos oss själva och hur vi förhåller oss till vår omvärld. Artikeln beskriver ett perverterat tänkande som har kommit att betraktas som något normalt, trots att det är så långt ifrån allt som är förnuftigt och rationellt, som man öht kan föreställa sig.

   Gillad av 7 personer

  • Drutten skriver:

   Intrssant att folkslag kan ha ett land! Då kan man fråga sig om svenskar också har ett land och i så fall hur länge till med nuvarande invandringstakt. När det gäller Israel/Palestina så var det väl judarnas land för länge sedan. En intressant fråga är hur lång preskriptionstiden är för landröveri. Skulle nordamerikas ursprungsbefolkning kunna hävda rätt till landet med samma argument som judar hävdar rätten till Israel?

   Gillad av 1 person

  • Fredrik Östman skriver:

   Ursprungligen var väl lögnerna om utsugningen av Tredje världen ett patetiskt försök av Lenin att rädda marxismen sedan revolutionen inträffat i det agrara Ryssland och inte i det industrialiserade och kommersialiserade England? Hur kan man tro på sådan smörja?

   Leninismen är lika falsk som marxismen.

   Gillad av 5 personer

  • Tahmas Nuri skriver:

   @jasa
   Innan judarna invaderade deras land. Har du helt tappat sinnet? Det har funnits judar i området sedan tretusen år tillbaka dock inga palestinier. Innan staten Israel bildades så var namnet på de judar som bodde i området palestinier. Nuvarande Jerusalem Post hette T ex Palestinian Post. Åttio procent av ”palestinierna” kommer från Jordanien, resten är egyptier, syrier och saudier.
   Skälet till att palestinierna håller sig krampaktigt kvar i två enklaver som de inte har rätt till är pågrund av att Jordanien vill inte ha tillbaka dem, Egypten, Saudiarabien och Syrien likaså.
   Ingen av dessa så kallade palestinier har någon som helst koppling till Israel och har ej någon som helst rätt till en egen stat.
   Den palestinska propaganda maskinen och omvärldens totala blindhet avseende historia och nutid är skrämmande. Palestinakramare, Ship to Gaza och BDS rörelsen är bidragande orsaker till att konflikten aldrig kommer att få ett slut. Israel kommer aldrig att vika ner sig för aspirerande statsbildande terrorister, de kommer aldrig vika ner sig för en omvärld som blint tror på palestinsk propaganda.
   Palestinska slagord som ”from the river to the sea” kommer aldrig stt ske. Möjligen ”from the land in to the sea” ligger närmare sanningen.

   Gillad av 1 person

  • Astor skriver:

   När det gäller Israel så var det ju så att världens länder kom överens om att de skulle få det som nu är Israel som sitt land. De s.k. palestinierna får helt enkelt finna sig i det. Ibland finns det motstridiga intressen här i världen där alla inte kan få som de vill. Dessutom finns det massor av länder runt Israel där palestinierna lätt skulle kunna assimileras om viljan fanns. Samma språk, kultur, klimat osv. jag kan inte se problemet förutom att de är obstinata av hat. Misstaget FN gjorde var att inte tvinga grannländerna att assimilera palestinierna. Hade det gjorts direkt så hade problemet inte funnits idag.

   Gillad av 1 person

  • Tahmas Nuri skriver:

   June 67 is the peak of our existens.
   We celibrate the birth of a new era.
   The strenght of our forces will nerver be forgotten.
   We will never surrender.
   We will prevale as a nation until the end of time.
   Amen

   Dessa rader är skrivna av en soldat.

   Gilla

  • Tahmas Nuri skriver:

   Det finns inget land i världen där HBTQ frågor är så accepterade som i Israel. En de första första gay paraderna tog sin plats i Telaviv. 1998 vann Dana International Melodifestivalen som transa.
   Ni som är Palestinakramare och islamofiler, berätta för mig när en transa vann något inom den islamiska världen. Berätta för mig när en gayparad är okej i Gaza eller Västbanken eller i Saudiarabien.
   Ni är det värsta av hycklare som världen har skådat. Ni borde skämmas, i kallar er feminister, ni är bögar och lesbiska och ni skriker att ni skall bli likaberättigade ändå står ni upp för system som vill döda er på fläcken.
   Det finns en organisation som heter queer for palestine. Om den organisationen hade fjollat in
   I Gaza med en regnbågsflaggan så hade det tagit tio minuter innan ni var toast.
   Det är Islam.

   Gillad av 1 person

  • Tahmas Nuri skriver:

   @jasa och alla andra imbeciller.
   Jag är blandblod. Vem är jag? Är jag jude? Är jag zigenare, är jag tattare?
   Är jag svensk?
   Vänster människor vill att jag skall indentifiera mig som offer.
   Ni vänster människor vill att jag skall vara ett offer, proffisionellt offer på heltid.
   Om jag är jude hatar ni mig då för att jag älskar Israel och är siononist?
   Om jag är zigenare eller tattarare älskar ni mig mer för att jag tigger på gator och torg?
   Om jag är blandad är jag då hatad eller älskad?
   Ni är hycklare allihop.
   Ni vänster människor f.. You
   I am What I am.

   Gillad av 1 person

   • Hortensia skriver:

    Snälla Tahmas Nuri. Blandblod? Låter som hämtat ur Harry Potter.

    Du har alldeles på egen hand lyckats identifiera dig som offer och alla DGS läsare har säkert förstått att du älskar Israel och är sionist. Hur du väljer att definiera dig för övrigt torde vara egalt för de flesta av oss, så länge du uttrycker dig vettigt – och avstår från att kalla andra kommentatorer för hycklande, vänstervridna imbeciller.

    Trevlig Valborgsmässoafton!

    Gillad av 1 person

   • Fredrik Östman skriver:

    Hortensia, jag skiter högaktningsfullt i om Tahmas älskar Israel eller är sionist. Det som räknas är argument. Och det är ett i högsta grad giltigt argument att påpeka att vänsterns rasism, t.ex. i Israelfrågan, är förljugen, falsk och motsägelsefull. Också genom att anföra bevis ur den verklighet som vänstern så våldsamt motsätter sig och förnekar. Precis som han gjorde ovan.

    Varför var jag inte ett fall för Migrationsverket när jag emigrerade ur Sverige? Varför bytte Invandrarverket namn när det inte har med utvandring att göra? Lögn. Vänster.

    Gilla

   • Hortensia skriver:

    Men, Fredrik, jag opponerade mig inte mot argumenten, bara mot argumentationsmetoden att strö invektiv över enskilda kommentatorer.

    Att kritisera Israel är inte antisemitism och att kritisera Palestina är inte islamofobi, men att 7-klövern har importerat, och främjat spridningen av, en vidrig, våldsam, verklighetsförnekande antisemitism är banne mig en stor skam för hela Sverige.

    Gillad av 1 person

 8. Christer Carlstedt skriver:

  Som jag förstår det så bygger ”Tredjevärdismen” på att den nuvarande utvecklade världen på något sätt skulle stå i skuld till den mindre utvecklade delen av världen.
  Eftersom det väl knappast handlar om att några lån har tagits och därmed orsakat en skuldsituation, så skulle det möjligen kunna vara att något brottsligt har förevarit.

  Nu ankommer det faktiskt på åklagaren, i detta fall således på de som anser att vi har en skuld till tredje världen, dels att bevisa att ett brott har begåtts och dessutom att den anklagade är skyldig.

  För att något skall anses vara brottsligt krävs faktiskt att handlingen var klassad som brottslig vid handlingens begående. Annars skulle ju vi i min ålder som körde på vänster sida av vägen 1960 kunna bli fällda för det eftersom vi nu har högertrafik! Ren och skär idioti alltså.

  Man brukar ju alltid i sådana sammanhang komma dragandes med slavhandeln. Det är alltså helt befängt. Den var inte brottslig på den tiden det begav sig. Den var faktiskt inte ens brottslig i de delar av Afrika där den skedde. Den var ett helt normalt inslag i afrikansk vardag. Man måste vara mer än lovligt enfaldig om man t.ex. tror att en liten svensk garnison skickade ut folk i Afrika och tillfångatog slavar. Man köpte upp vad som levererades av de lokala förmågorna, kungarna, eller vad man nu vill kalla dem.
  Att vi därefter har skaffat oss en skild moralisk syn på verksamheten är en helt annan sak.
  ”Brottet” var inte ett brott då det skedde.

  Den andra punkten för åklagaren är att bevisa att den åtalade utförde brottet.
  Det faller liksom på att vi människor inte är riktigt så långlivade.

  Följaktligen finns varken brott eller förövare.
  Därmed borde rimligen åtalet läggas ned.

  Icke dock i detta fall. De som vurmar för skuldtanken verkar vilja återinföra tanken på arvsskulden.

  Är det någon mer än dessa knäppgökar som i konsekvensens namn då vill att vi i Sverige skall kräva Danmark på skadestånd i flera generationer framåt som kompensation för Stockholms blodbad?

  Gillad av 7 personer

 9. Tahmas Nuri skriver:

  Erkännandet av områden som bebos av palestinier som stat är den i särklass största fadäsen en svensk regeringen har gjort. Erkännandet gjordes dessutom av en ” feministisk regering”
  De palestinska områdena styrs med järnhand av två terrororganisationer, Hamas och Fatah (PLO). Både organisationerna har inskrivet i sina stadgar att Israel skall förintas, stadgarna finns på deras respektive hemsidor.
  Assir Arafat sade vid bildandet av PLO att ”vi skall med terror utplåna den judiska staten och vi skall övertyga världen om att vi har rätt till något som vi inte har. Den palestinska propagandan är i särklass en av de bästa i världen. Att få omvärlden att stödja något som de varken historiskt eller nutidsmässigt har rätt till.
  När en feministisk regeringen som står för allas lika värde och påstås brinna för HBTQ frågor erkänner en stat vars styrande kastar homosexuella från hustaken, fängslar och torterar kvinnor och män godtyckligt, använder mänskliga sköldar och utan att blinka dödar oskyldiga Israeler på gator och torg då har man tappat sina mänskliga värden.
  De som på fullt allvar tror på en tvåstatslösning är imbeciller.
  Det finns inget överhuvudtaget som pekar på att terrorn mot Israel skulle upphöra tvärtom. Palestinierna kommer aldrig att acceptera att de har en judisk stat som granne utan deras mål kommer att vara det samma, utplåning.
  ”Palestina” kommer att hysa allvärldens terrorister och de kommer med stöd av Iran verka för förintelsen av Israel, detta är verkligheten.
  Det enda som kan skydda det heliga landet är ett stor Israel. Ett israel som som inkluderar södra Libanon, Golan, Västbanken, Gaza och Sinai.
  Ett starkt och stort Israel är det ena lösningen om Mellanöstern inte skall stå i lågor.
  Läs gärna boken Son of Hamas skriven av Mosab Hassan Yousef son till grundaren av Hamas Sheikh Hassan Yousef.

  Gillad av 4 personer

  • Kristina von Heland skriver:

   Och Arafats änka skrattade hela vägen till banken-minst en miljard på kontot och bor i Paris. Alla projekt, Bai Bang pappersbruk. Finns det kvar? Blev ganska dyrt papper eller?
   Bill Gates driver en del projekt, få se om han lyckas bättre.

   Gillad av 1 person

   • larslindblog skriver:

    Ja,,det retade mig oerhört att ingen bett Suha Arafat att återlämna åtminstone något. Allt som fanns på Arafats konton var ju biståndspengar.
    Nej då..Sveriges skattebetalare plundras varje gång Palestinas ledare behöver pengar.

    Att Suha vill ha någon ersättning för att hon ställde upp och gifte sig med det gamla russinet kan jag förstå men det kan ju finnas gränser…!

    Gilla

 10. Hovs--hallar skriver:

  @ JASA: Ingen ”skyller” på ”3e världens folk” (fö. en typisk vänsterfloskel från anno dazumal).

  Vad som är sjukt är det ohyggliga självskadebeteende som framförallt Sverige numera ägnar sig åt, med bland annat våra förfäders ”synder” som förevändning!

  Liksom många andra svenskar har jag ett barn, han är nu i tonåren. Ska mitt barn behöva drabbas av något som hände för flera generationer sedan, långt innan han var född?! Tror du på fullt allvar på en ”arvssynd”?

  Kanske du resonerar som Jan Guillou: att korstågen på medeltiden är något vi i Väst ska känna skuld över än idag?
  Då glömmer man dessutom att kristna slaktades av muslimerna då de sistnämnda erövrade dittills kristna områden i medelhavsområdet, och att korstågen var ett svar på denna omfattande muslimska aggression!
  Vad jag vet känner muslimerna INTE någon skuld över alla kristna de våldtagit och halshuggit genom historien, snarare tvärtom!

  Västerlandet har drabbats av något slags mental virusinfektion, som gör att man inte längre tror på sig själv och sin kultur. Därför har våra ledare börjat att målmedvetet förstöra sina egna länder, och allra värst är ledargarnityret i Sverige.

  Som vi sett går denna förstörelselusta över blockgränserna, även om det tydligt syns att källan till det hela ligger i en marxistiskt inspirerad vänsterideologi.

  Det är vänstern som ständigt via media sprider sitt ideologiska gift över oss, där alla försök att stå emot deras destruktiva ideologi stämplas som ”främlingsfientlighet”, ”rasism” och ”islamofobi”.

  Därför har också vänstern utsett vårt enda parlamentariska motgift mot vanvettet — SD — till sitt stora hatobjekt, som ständigt baktalas och smutskastas.

  Gillad av 6 personer

  • Kristina von Heland skriver:

   Såg i MSM att man där går tillbaka till inlandsisen och de första invandrarna till Sverige och jämför och berättigar dagens invandring. Det är sant! Tror kultur eller ledarsidorna på AB som är en ständig källa för mig att förvånas över. Då jag tror att det inte går att bli stolligare så vips kommer det en ny skröna. Sorgligt dock att det är en stor drake…
   Tycker att detta är en ny form av socialdarwinism då svensken är godare och bättre och tänker på den förra konsekvensen av detta-WW2 som ledde till utrotning. Här leder det till att hålla en klass med allmosor så att klasskillnaderna består och man kan motivera sin socialism. Då Sv består av medelklass och inget egentligt proletariat får man importera. En skärv i tiggarens skål utanför systemet då man handlat sitt vin till söndagssteken. Kyrkans gamla tionde. Då smakar vinet bättre

   Gillad av 2 personer

 11. Lennart Bengtsson skriver:

  De extrema svenska värderingarna bygger på existensen av en ”Obrigkeitstaat” med en dominant överhet och ett svagt civilsamhälle. Vad denna lilla homogena överhet tycker och anser har genomgående anammats utan invändningar. Detta sker fortfarande och de mest hårresande fördomar och föreställningar accepteras så länge de är välsignade av överheten. Ingen i denna överhet protestera mot att ett politiskt parti som SD ständigt diskrimineras på alla plan och detta utan protester!

  En Överhetsstat är både en styrka ( i vissa situationer) men alltmer, i en dynamik och öppen värld, tyvärr en svaghet. Avvikande och ofta väl genomtänkta uppfattningar ignoreras då alla vill fortsätta att köra i pilens riktning även om man är på full fart på väg rätt in i bergväggen.

  Att vara ett missionärssamhället är extra fint inte minst som kuvade undersåtar betalar utan att knota. Men n vad händer den dag då de har fått nog och börjar inse att de har fått det sämre än alla de som de tvingas hjälpa? Detta håller redan på att hända i ett allt mer sönderslitet land där folk i godhetens namn får finna sig i att bli alltmer brutalt överkörda?

  Gillad av 5 personer

  • larslindblog skriver:

   Man har ofta hört att USA ger stora bidrag till bl.a. Israels militär. Det lär finnas mycket inflytelserika Israelvänner som ser till att det är så…
   Konflikten mellan judar & araber verkar olöslig…

   Gillad av 1 person

 12. Gunilla skriver:

  Den obesvarade frågan är VARFÖR det styrande etablissemanget gör så mot folket och i strid med folkets vilja. De som opponerar sig blir brännmärkta och förföljda; ‘får skylla sig själva’ enligt Reinfeldt. Vårt styrelseskick har ändrats från demokrati till ‘värdegrundsdemokrati’. Alltså ingen demokrati för de med fel värdegrund. Demokratur kallas det. Men Varför? Vems ärenden går man? Läge för konspirationsteorier kanske? Matthias Gardell hade ju inga svårigheter att i MSM konspirera om att Sverige lydde Israel när man sparkade Kaplan. Att Kaplan, och flera med honom, inofficiellt i Sverige jobbar för Erdogan och AKP förklädda till MP-politiker då? En framförd teori för det lagstadgade vurmandet för mass-invandring skulle vara att Reinfeldt ville rasera välfärdsstaten (med för mycket bidrag). Jo, visst lever alldeles för många på bidrag och incitamenten för att jobba har eroderats. Men det behöver man väl inte dra hela landet i fördärvet för. Svaret till befolkningen på Varför lyser med sin frånvaro.

  Gillad av 3 personer

 13. Kristina von Heland skriver:

  Joseph Conrad. Heart of Darkness och Lord Jim. Men om de ledande åtminstone kunde se filmen med Malcovich i skolan. Apokalypse now är min favorit med Marlon Brando. I like the smell of napalm in the morning när de surfar på bombvågorna.
  Sedan lite islam på det så är bilden total.
  Då jag läste religionshistoria så var det en varningsklocka om utbredningen av islam i Afrika. Hur det skulle påverka utvecklingen. Detta var runt 1982 tror jag så inget nyhet nu men att västvärlden skulle importera eländet får mig osökt att tänka på en självmordsbombare i Kamikazeplanet då piloten skrek Banzai i seriemagasinet. Bonzai är väl trädet? Min japanska är svag

  Gilla

 14. Fångad Av En Stormvind skriver:

  Begär avdrag i deklarationen på det du ogillar att dina skattepengar går till. Exempelvis att de som valt att gå ur Svenska Kyrkan slipper betala kyrkoskatt medan de tvingas betala Moskeskatt och finansera en uppsjö med islamiska verksamheter, det kommer ingen undan, hur kristen du än är. GÖR AVDRAG!

  Gillad av 3 personer

 15. Astor skriver:

  Skulle väl hellre säga att det är ”idiotismen” som tagit över Sverige. Dvs. att dels ha inställningen att alla får ha sin egen uppfattning om hur världen fungerar utan att ta hänsyn till empiri och dels att det är helt ok att prova samma lösning på problem om och om igen även om utfallet varje gång är negativt.

  Gillad av 2 personer

 16. Aha skriver:

  Det är en lång resa från sextiotalet och Palmes världssamvete till dagens Tredjevärldism. Att borgligheten skulle hänga på med sådan fermitet, Reinfeldt tog det till maximum, var väl inte så väntat. I resan ingår utsuddande av nationen, framhärdande av globalism och mångkultur.
  Att man, etablissemanget, tagit sig vatten över huvudet är alldeles klart. Välfärdssystemets invandrade klienter blev alldeles för många och blev alldeles för ointregrerade vilket inneburit att Sverige drabbats av många tunga problem. Läsaren ska inte tröttas med de ekonomiska nyckeltalen kring detta, men de är nattsvarta.

  Så vad göra annat än att försköna, manipulera och ljuga om sakernas tillstånd? Ja, så blev det också. Tidningar, TV, kändisar, kulturpersonligheter, politiker, ministrar och statsminister har anammat denna ovärdiga konst. Därvidlag kan väl DNs pågående artikelserie om invandringens väl och ve utifrån ett amerikanskt och akademiskt perspektiv tjäna som ett bra exempel på manipulation.
  Ibland har väl förskönandet skett mot bättre vetande, misstanken blir så när kändisar uttalar sig.

  I decennier har detta ovärdiga spel pågått, annars hade man varit bortröstad.

  Gillad av 4 personer

 17. Lennart Göranson skriver:

  En mycket övertygande beskrivning av hur anammandet av ”tredjevärldismen” kan fungera på det konkreta, individuella planet. Det leder vidare till den intressanta frågan ”voffö gör di på detta viset?”, det vill säga överideologiernas överideologi.

  Utan att göra anspråk på att ha något svar i bakfickan funderar jag på likheterna mellan Branting och Palme. Både hade sin bakgrund i högborgerligheten med en trygg ekonomisk och social bas. Men deras politiska engagemang gällde inte deras egen klass utan de utsatta, de förmenta offren för de besuttnas utsugning. För Branting handlade det om industriproletariatet, som inte längre fanns till hands för Palme. Då fick det i stället bli de utsugna på global nivå.

  Hur blev den här tankemodellen allmängods i det svenska samhället? Socialdemokraterna uppfattades under mer än ett halvsekel som det statsbärande partiet, inte bara av dem själva utan även av oppositionen, och frågan är om det inte är så fortfarande – hur skulle annars DÖ ha kunnat uppfattats som rimlig av oppositionspartierna? I en internationell jämförelse kan man nog anse att (nästan) alla svenskar i många grundläggande frågor är socialdemokrater, oavsett vilket parti de röstar på. Så stark har den socialdemokratiska idétraditionens genomslagskraft varit. Det gäller stödet för världens starkaste ekonomiska nivellering bland löntagare, stödet för att kostnaderna för hyresbostäder inte ska bäras av de boende, stödet för den korporativa modellen på arbets- och bostadsmarknaderna. Och kanske också stödet för ”tredjevärldismen”.

  Gillad av 3 personer

  • MartinA skriver:

   Ni i den globalistiska byråkratin har ägnat era liv åt att vältra er i självgodhet och andra människors pengar. Att tro att vanliga människor ska sitta och lyssna på visdomar från en av er är rent oanständigt i ljuset av den förstörelse ni och er narcisism har åsamkat oss. Njut av du pengar du har fått som belöning för ditt förstörelseverk istället. Och slink undan i nåt hörn och hoppas på att ingen skall komma ihåg vad ditt livsverk är. Istället för att sitta här och bräka?

   Gilla

   • Lennart Göranson skriver:

    Enligt DGS idé, som den beskrivs i ingressen, är bloggen till för att ”avgörande samhällsfrågor måste diskuteras och inte silas genom förutbestämda raster”. Du ska inte skriva på det här sättet på en sajt som försöker få till ett vettigt utbyte av åsikter utan personangrepp.

    Gilla

 18. Tahmas Nuri skriver:

  Redaktionen och Patrik, ni måste uppdatera bloggen oftare och fortare.
  Många av kommenterarna blir aldrig lästa för att det blir gamla nyheter.
  Många av oss jobbar.
  Gör oss till mötes.

  Gilla

 19. Gert B. skriver:

  Engellau ställer frågan om varför det betalande Sverige samtycker till tredjevärldismen.
  Fel- och desinformation samt rena lögner underhåller det hela.
  Ett exempel från radions nyhetsrapportering på Valborgsmässoafton. I ekonyheterna hette det att ett höghus har rasat i Nairobi p.g.a. skyfall. Herregud! Det är ungefär som när det påstås ske trafikolyckor p.g.a. halkan.
  Trafikolyckan sker p.g.a. för hög hastighet och höghuskollapsen sker p.g.a. byggfusk!
  Personligt ansvar handlar det om.

  Gilla

 20. Arne Plahn skriver:

  @Redaktionen. Patrik, jag har regelbundet läst dina inlägg under en längre tid och har aldrig med anledning av det haft några anledningar att ta till pennan själv. Och, det vore mig fjärran att påstå att du far fram med direkta osanningar, men i det här fallet kanske vi skulle diskutera hur vi definierar ordet bistånd! Själv vill jag gärna se det som ett nettotillskott från en stat till en annan oavsett hur det är adresserat! Exempelvis det direkta och regelbundna amerikanska militära stödet eller gåvor eller lån som efterskänkes till Israel! Jag har därmed inte yttrat mig om några som helst sympatier i någon riktning. Bara ett torrt konstaterande!

  Gilla

  • PLLAY skriver:

   Det hör till saken att det är likgiltigt vad ett stöd är ämnat för.
   Om till exempel finansierar skolor i ett land med säg 200Miljoner SEK
   så frigörs exakt lika mycket i det landets budget för investeringar i palats,
   militär, personliga bankkonton, investeringar i ny fotbollsarena osv.
   Det viktiga och självklara är att inga pengar någonsin eller någonstans kan öronmärkas.
   Alla resurser är kommunicerande kärl.
   Att Israel får delar av sina militära kostnader betalda av USA innebär, brutalt uttryckt, att detta stöd friställer resurser för att bygga murar mot omvärlden och etablera bosättningar på ockuperad mark.
   På exakt samma sätt gör vårt svenska humanitära stöd till Palestina att de kan köpa fler och dyrare raketer för sin krigföring, bygga upp personliga förmögenheter och driva världens kanske mest effektiva PR-organisation.

   Gillad av 1 person

 21. Arne Plahn skriver:

  För den som fortfarande hyser nåra som helst tvivel om att USA ger ”bistånd” till Israel kan jag rekommendera nånting så enkelt som att Googla ”bidrag från USA till Israel” så kommer det fram en hel del som i långliga tider varit känt för hela världen, förutom dom här som fortfarande tvivlar på att USA ger bistånd till Israel! Klart att man kan komma med dementier att det är falsk information från vänster osv…..! Men rent seriöst är det nog svårt att snacka bort det alldenstund det är beslut tagna i amerikanska Kongressen osv….!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.