En stor europeisk humanist har lämnat oss

mohamed omar

Mohamed Omar

Tidigare i år gick en stor europeisk författare och humanist bort. Italienaren Umberto Eco slog igenom 1980 med den filosofiska detektivromanen I Rosens namn. Trots sin knepighet hamnade boken på bestsellerlistorna och blev 1986 en film med Sean Connery i huvudrollen som den engelske franciskanermunken William av Baskerville.

Året är 1327 och William, som är en medeltida version av Sherlock Holmes, det vill säga så rationell han kan vara i en värld där religiösa dogmer styr tänkandet, kommer till ett benediktinkloster i Italien med uppdraget att ordna ett möte mellan påvliga och kejserliga teologer. På klostret inträffar en serie gåtfulla dödsfall, som så småningom visar sig vara mord. Klostret, som är benäget i norra Italien på gränsen mot Ligurien, är känt för sitt bibliotek, byggt som en labyrint. Eftersom bibliotekarien, den blinde Jorge av Burgos, tror att kunskapen som förvaras där kan skada religionen har man förbjudit tillträde. Men vissa munkar är nyfikna och begäret efter kunskap blir deras död.

Den största hemligheten av alla i klostrets stängda bibliotek är en bok av Aristoteles, nämligen det enda bevarade exemplaret av den andra boken om poetiken där han förklarar komedin, skrattet och ironin. Jorge av Burgos hatar humor och anser att skrattet är sataniskt. Därför har han bestrukit boken med gift. Alla som läser den dör.

Livet är allvarligt, menar Jorge, och människan bör ständigt vara allvarlig och samlad och betänka döden och domen. När människan skrattar liknar hon en dåre eller ett djur. Sådana dystra tankar har för länge sedan förlorat greppet om västerlandets andliga liv. Men i islamvärlden lever de. Jag känner igen Jorges sätt att resonera från fromma muslimer jag mött i moskén. När jag som tonåring började gå till moskén fick jag höra att Gud ser oss hela tiden och att det därför var opassande att skratta. Om du stod inför en mäktig kung, kunde de säga, skulle du då inte ha en allvarlig och värdig min?

Jag fick också höra hadither, yttranden av profeten Muhammed, där han sagt till sina följeslagare att om de visste vad han visste, alltså om helvetets fasansfulla plågor, skulle de skratta mindre och gråta mer. Jag fick höra att Muhammed log, men aldrig skrattade.

De först uppenbarade kapitlen i Muhammeds bok, Koranen, har en skräckfylld grundstämning. De skildrar den nära förestående domedagen då Gud förgör sin skapelse. Den skulle komma helt plötsligt, när man minst anar det. Det fanns ingen tid för skratt.

I Koranen finns det en vers där skrattet faktiskt skildras positivt. Då handlar det om skadeglädjen paradisets invånare känner när de tittar ner på de olyckliga som torteras i helvetet. I K. V. Zettersténs översättning från 1917 låter den så här: ”Och den dagen skola de, som tro, skratta åt de otrogna”.

Men så länge vi befinner oss på jorden bör vi oroa oss och våndas över livet efter detta snarare än skratta. Vi fick höra berättelser om hur Muhammeds följeslagare vakade hela nätterna, gråtandes i ångest. De ansågs vara goda förebilder. Jag blev ibland tillrättavisad för att jag skrattade och var lättsinnig. Ja, som många muslimer är. Det finns trots allt så många glada muslimer!

Men det finns vissa skratt som inte bara kan leda till reprimander och föreläsningar från de allvarsamma rättrogna. Om du skrattar åt Gud eller Muhammed kan det kosta dig livet. Särskilt om du bor i ett islamiskt land där islams lagar har inflytande. Muhammed skonade ibland sina fiender, men för dem som häcklade honom fanns ingen nåd. Han lät halshugga dem. Koranen är tydlig med att det är absolut förbjudet att skoja om Muhammed och hans uppenbarelser. Om du är muslim gör det dig till otrogen.

Så Umberto Ecos roman handlar lika mycket om nutiden som om medeltiden. Det är fortfarande en utbredd föreställning i islamvärlden att skräcken för Guds straff har högre status än skrattet. Och i de flesta islamiska länder finns det lagar som förbjuder dig att skratta åt Gud och Muhammed och andra så kallade heliga ting.

De som skrattar åt Muhammed mördas inte bara med gift i lönndom. De döms helt öppet i domstolar och avrättas inför folket – som i Saudiarabien på ett torg inför jublande åskådare. För övrigt styrs Saudiarabiens religiösa liv av en man, som liksom Jorge av Burgos är blind, men som överträffar denne i både fanatism och dumhet: stormuftin Abdul-Aziz Al al-Sheikh.

Jorge av Burgos respekterade viss grekisk filosofi och försökte åtminstone försvara sina ståndpunkter med rationella argument. Detta är helt främmande för Abdul-Aziz Al al-Sheikh och hans gelikar som bara har förakt till övers för filosoferna. Häromdagen dömdes en man i Saudiarabien, en stat jag benämner Islamiska staten i Saudiarabien (ISS), till två tusen (!) piskrapp och tio års fängelse för att på Twitter ha betvivlat Guds existens.

Även i väst avstår vi från skoja alltför mycket om Muhammed. Inte för att västerlänningar hyser vördnad för Muhammed eller håller honom för en äkta profet utan av en betydligt krassare anledning: vi är rädda.

I november 2014 var den engelske komikern John Cleese gäst i Bill Mahers talkshow. De pratade om vad man får och inte får skoja om. Maher påpekade att islam är en religion man inte får skoja om. Det får man visst, invände Cleese, men: ”It just means that they’ll kill you. Theoretically you could.”

Tänk bara på tecknarna och journalisterna som sköts ner i Paris för att tidningen Charlie Hebdo hade publicerat karikatyrer av Muhammed! John Cleese överdriver inte. Umberto Eco kommenterade förresten Parisattacken i en intervju för den italienska tidningen Corriere della Sera. Han jämförde jihadisterna med nazisterna och menade att bägge typerna delade ”en apokalyptisk längtan att ta över världen”. Han sade också att det pågår ett krig mellan väst och jihadisterna och att detta påminde honom om andra världskriget. Han var liten då och hörde bomberna smälla.

Ja, Eco har rätt i att européerna åter lever i fruktan, särskilt författare, konstnärer och komiker. Ett gott skratt kan förkorta livet – om du skrattar åt Muhammed.

16 reaktioner på ”En stor europeisk humanist har lämnat oss

 1. BjörnS skriver:

  En bra betraktelse. Tack.
  I Sverige tycker vi att vi står upp för yttrandefriheten. Teoretiskt, som Cleese uttrycker det, kan du säga vad du vill som ligger inom lagens råmärken för förtal, hets mot folkgrupp osv. Fast bara teoretiskt. Har du sagt fel saker vill prästerskapet i form av politisk-, kulturell- och medial elit döda dig politiskt. Det har känts lite medeltida att inte åsikter har kunna brytas och fakta diskuteras. Törs vi hoppas att det börjar ske en omsvängning? Som Bloomberg sa ”In God we trust. Everyone else, bring data”.

  Liked by 1 person

 2. Gunilla skriver:

  Det är rädslan det handlar om. Religionen byggde sin makt över folket på rädsla; guds straff etc. Skrattet befriar människan från rädsla. Den som skrattar är inte rädd. Fråga er också varför i vissa kulturer det är så viktigt att kvinnan skyler sin mun med tygsjok framför nedre delen av ansiktet.

  Liked by 3 people

  • PLLAY skriver:

   Nja, med munnen skickar vi mängder av signaler, gillande, ogillande osv. I de kulturer där kvinnan förväntas dölja munnen är det nog mer deras absurda syn på sexualiteten som spelar in.
   Män kan helt enkelt inte kontrollera sina drifter om de ser en kvinna le.
   Och eftersom det enligt deras tro är kvinnor som förför män är det också kvinnors ansvar att hindra varje form av trigger för männens naturliga drifter.
   Män måste alltid och överallt skyddas från kvinnornas sexuella förförelsekonster, de kastar sig i armarna på vemhelst de finner om de inte ständigt övervakas, redan långt innan puberteten är småflickor på jakt efter män som genom sina våldtäkter bevisar dels sin manbarhet och också hur omoraliskt barnet/kvinnan uppträtt som inviterat honom till sex.
   Ja, jag vet, fullständigt vansinne, skall inte förekomma i civiliserade samhällen, män är inte okontrollerbara djur och kvinnor är inte vandrande sexbomber som bjuder ut sig till envar.
   I dessa kulturer anses i regel kvinnans ord helt sakna betydelse, så det är nog inte för skrattets skull slöjan döljer munnen.

   Gilla

 3. Hortensia skriver:

  Utmärkt, Mohamed! Giftet som globalt hotar att utrota medmänsklighet och munterhet är alltså islam.

  Att ”Muhammeds följeslagare vakade hela nätterna, gråtandes i ångest.”… verkar högst troligt. De borde ha haft fasansfulla samvetskval, om de inte var lika grymma, oberäkneliga och sadistiska, som profeten själv framstår som.

  Muhammed var ju i och med sin utlevda pedofili ”en ful gubbe”. Undrar om inte det strikta avbildningsförbudet kan ha kommit sig av att hans yttre var lika frånstötande?

  Liked by 2 people

  • Ulrika skriver:

   Hortensia

   Det finns fullt med ”fula gubbar” som ingår legala äktenskap med barn IDAG i vissa länder.
   Inget nytt där.
   Ulrika

   Gilla

   • Hortensia skriver:

    Absolut, Ulrika, men nutida företrädare för kategorin tycks närmast maniskt intresserade av att, med hjälp av dagens teknik, avbilda sina fula (skäggiga) trynen i diverse vämjeliga situationer…

    Gilla

 4. ruben skriver:

  Upplysande, tack!
  Jag har läst en gång en filosofisk dröm att himlen har de avdelningar vi uppammar och bevarar i livet. Om man vill bevara allvarsam gråhet och avsaknad av humor i livet betyder att man hamnar i den miljön bland likasinnade i himmelriket. Har du bevakat och dömt andra, kommer du att få uppleva den behandlingen tiofalt när du dött. Man blir upplyst om det man inte hade visdom om i livet. Det får räcka för mej. Religion skall vara en personlig angelägenhet, inget annat. Det är inte för intet vi passerat medeltiden.

  Gilla

 5. Tahmas Nuri skriver:

  Islam har världen by the balls, så enkelt är det. Någonstans får vi för oss att vi lever i ett samhälle där vi visst har yttrandefrihet men det är lögn. Om man man riskerar livet för att man har ritat en streckgubbe så är det inte mycket med yttrandefriheten.
  Problemet är följande men väldigt enkelt, väst är beroende av arabvärlden. Olja och politik är det som förenar. Väst har inte råd att förarga arabvärlden då det skulle få stora konsekvenser både politiskt och monetärt. Ta Wallströms kritik mot Saudiarabien som hon sedan fick göra en pudel på. Vår egen kung fick medla i det infekterade läget.
  Så de som tror att våra politiker kommer att accpetera att vi gör narr av eller skymfar en profet gör sig själv en otjänst. Islamofilerna kommer att göra allt för att vi i väst håller oss i skinnet.
  Islam är religion, lag, politik, sedvänja och kultur det är en ogenombrytbar mur som aldrig kommer att rämna. I väst har vi på sin höjd den judeo-kristna religionen som en gemensam nämnare men det är på intet en fullgod gemensam nämnare för att står emot den mur av påföljder som kan uppstå om vi försöker stoppa det ostoppbara.
  Är det kapitulation jag menar, hell no!

  Liked by 1 person

 6. Lennart Göranson skriver:

  En annan aspekt av Ecos bok är att munken William baserar sin utredning av morden på observationer av verkligheten i stället för på studium av urkunderna, så som kristendomen dittills hade gjort. Om vi antar att den förändringen skedde just när historien utspelar sig så borde det vara dags för islam att ta samma steg ungefär nu (år 632 + 13,5 sekler).

  Å andra sidan, kristna kyrkor lyckades ju framgångsrikt bekämpa framväxten av inte bara kunskapssökande med hjälp av vetenskaplig metod utan också liberal och sekulär demokrati under ytterligare många hundra år (vissa har inte gett upp än). Så vi får kanske vänta tålmodigt några 100 år till på islams modernisering?

  Gilla

  • Egon skriver:

   100 år?
   Det kommer nog tyvärr att ta mycket längre tid.
   Mullornas grepp över de ”rättrogna” är stenhårt.
   Det är bedrövligt att Sverige,som har lagstadgat att kyrka skall vara skild från stat,nu krumbuktar sig baklänges för att gå Islamisterna till mötes.
   Religion är bara ett maktmedel för att förtrycka människor.
   Fria tänkande människor behöver inte en dammig bok som rättesnöre.
   Det räcker med sunt förnuft.

   Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.