BITTE ASSARMO: Exorcister – finns dom?

Svaret är ja. Om man sen tror på deras verksamhet och förmåga – eller alls anser att de behövs – är en annan sak. För några år sedan träffade jag faktiskt en av katolska kyrkans mest erfarna och ansedda exorcister, F Jeremy Davies från Westminsters katolska stift i London. Det var ett intressant och oförglömligt möte.

Jag träffade Jeremy Davies när han var på reträtt i ett kloster i norra Sverige och gjorde då en intervju med honom för en katolsk tidning. Det var en spännande upplevelse av flera orsaker, inte minst för att jag som gammal filmnörd har en alldeles speciell relation till exorcister. Jag var bara 11 år gammal när jag smet in på den barnförbjudna Exorcisten och därefter led av mardrömmar i månader. Att så många år senare få träffa en exorcist i verkliga livet – och dessutom en av de främsta – var förstås väldigt speciellt.

Jeremy Davies var född och uppvuxen i London. Han konverterade till katolska kyrkan 1966, när han var lite över 30 år gammal. 1987 var han med och grundade Internationella Exorcistförbundet, IAE, en organisation som är godkänd av Vatikanen och som har 250 präster som medlemmar. Medgrundare var F Gabriele Amorth (filmintresserade kanske känner igen namnet från The Pope’s Exorcist, där han spelas av Russel Crowe).

Att en präst, och tillika exorcist, var djupt troende katolik är inget att förvånas över. Men Jeremy Davies var också en stark kritiker av Andra Vatikankonciliet. Han menade att konciliet var en möjlighet för katolska kyrkan att möta den moderna världen, men att det i praktiken fick ett helt motsatt resultat och att reformerna vantolkades i den vänstervåg som uppstod under det sena 1960-talet.

Han hade en poäng, måste jag tillstå. Även katolska kyrkan i Sverige har lidit stor skada av vänsterelement som tagit sig in och ätit sig fast. Det är klart att det har påverkat kyrkan i ungefär samma riktning som det har påverkat politiken.

Jeremy Davies ansåg också att den utbredda sekulariseringen var en effekt av Andra Vatikankonciliet.
– Det har lyfts fram en mängd felaktiga slutsatser och teorier efter det. Vi ser en attack på kyrkan – inte bara utifrån utan även inifrån. Alltför många, även personer inom kyrkan, underskattar djävulen och det går helt emot budskapet i Nya Testamentet, sa han när vi träffades.

För Jeremy Davies själv var djävulen lika verklig som Gud själv och han ansåg att det sekulära livet spelar djävulen rakt i händerna:
– Det står faktiskt helt i motsättning till Kristi budskap. Det primära är inte, ska inte vara, att uppnå lyckokänsla i det här livet – det är närheten till Gud som är viktigast. Kristendomen är i stort behov av en ökad trofasthet inom de egna leden.

Jag var, om sanningen ska fram, på väg bort från den katolska tron redan då vi träffades den där vårvinterdagen men hans hängivna tro imponerade på mig. Jag har alltid tänkt att om man tror på det ena så måste man ju tro på det andra men det verkar ha blivit omodernt hos många kristna, även katoliker så Jeremy Davies var en frisk fläkt.

På den oundvikliga frågan om en exorcism faktiskt kan gå till så som i William Peter Blattys bok, och senare filmen, svarade han att det förvisso är ett extremfall som skildras i filmen men att det ibland kan vara verkligt illa.
– Det verkliga fallet som ligger till grund för boken och det var ett mycket svårt fall som innebar ett stort och svårt lidande för den person som utsattes för den demoniska attacken. Att Gud tillät detta beror på att Han förstod att det skulle kunna hjälpa många människor att förstår allvaret i djävulens verk, sa han.

För övrigt ansåg han att vår egen Max von Sydow gjorde en alldeles ypperlig tolkning av en katolsk präst och exorcist och var djupt imponerad av hur skådespelaren hade satt sig in i rollen. Men han var egentligen inte förvånad, medgav han:
– Max von Sydow är ju en av de absolut största aktörerna, så det är klart att han gjorde all nödvändig research för att det skulle bli äkta.

Jeremy Davies gick bort i november 2022, 87 år gammal. Han befann sig då på hospis i Walsingham i England – en av Englands främsta pilgrimsorter med en stark katolsk historia. Jag träffade honom bara den där enda gången, men påsken innan han dog skickade han ett vackert påskkort till mig, med klassiskt kristet motiv. Det har jag sparat i en ask med särskilt minnesvärda ting.

Foto: F Jeremy Davies, präst och exorcist (skribentens foto)

Bitte Assarmo