BIRGITTA SPARF: Den obotliga svenska idiotin

Kommunerna har genom sitt veto sagt nej till byggen av vindkraftsparker för i genomsnitt 72 procent av ansökningarna åren 2020-2023, enligt Rapport den 23 april, och vill ha kompensation för miljöförstörelsen i form av den fastighetsskatt som anläggningarna betalar till staten.

Både unik, vacker och beboelig miljö är alltså nu till salu. För destruktiva, anskrämliga och värdelösa vindkraftverk som inte gör någon nytta alls för elförsörjningen utan enbart skapar ett instabilt energisystem, äventyrar säker elleverans och på ett ohjälpligt sätt inte bara förfular miljön utan orsakar stora störningar för både människor och djur.

Fastighetsskatten handlar om runt en miljard för kommunerna att dela på. Att vissa mindre begåvade kommunalråd är mer än villiga att sälja ut sina kommuner för kortsiktig ekonomisk vinning såg vi när små kommuner ute i landet tog emot mängder av migranter efter 2015 och framåt.

Den statliga ersättningen för mottagandet gav kommunalråden ”superekonomi” i två år, därefter satt de i värsta fall fast med ointegrerbara och evigt vårdkrävande socialfall från MENA som inte flyttade vidare till någon av storstäderna.

Det är på liknande sätt med kompensation för vindkraftsparker. Kommunalpamparna vill ha mutor från staten, då är de beredda att gå med på vilka vansinnigheter som helst.

Pengarna kommer att läggas på nya idiotsatsningar som batterifabriker, stål utan kol och annan ”grön omställning” utan realistisk och bärande planering men med utbyggnad av bostäder, välfärd och infrastruktur för de skaror av människor som kommunalråden inbillar sig kommer att flytta norrut.

Ibland vill jag bara gråta över all idioti som råder i landet. Jag har svårt att acceptera att så mycken dumhet existerar. Regeringen svänger hit och dit, ska än bygga ny kärnkraft som den förra regeringen la ned, än satsa stort på vindkraft. Det verkar skifta från vecka till vecka.

Nu ”tittar de på frågan” för hur kompensationen till kommunerna ska se ut. De ska hitta en ”svensk modell” för det hela, bedyrar energiministern. Vilket bara ökar mina farhågor.

Den svenska idiotin verkar vara obotlig och ständigt växande.

Foto: Skärmdump Rapport

Birgitta Sparf