Klart besked

8-26-13_11971

Patrik Engellau

TT rapporterar att statsminister Stefan Löfven i en intervju i Financial Times ondgjort sig över svenska folkets verklighetsuppfattning:

Statsminister Stefan Löfven (S) uttrycker frustration över allmänhetens negativa bild av utvecklingen för Sverige… Att hantera det stora antalet flyktingar och migranter har varit ”surrealistiskt”, enligt Löfven.

– Men vad som är ännu mer surrealistiskt är att alla siffror går åt rätt håll, men bilden som allmänheten har är att landet är på väg åt fel håll. Det handlar inte bara om att de är oroliga över flyktingkrisen, det är som om allt går åt fel håll, säger han till FT.

Om man vill veta vad han menar kan man slå upp synonymer.se och få ”overklig” och ”drömlik” som ersättningsord för surrealistisk. Man kan också hitta surrealistiska tavlor som illustrerar hur statsministern ser på världen, till exempel den här av Salvador Dali som ger ett nog så talande intryck av hur statsministerns hjärna kanske uppfattar verkligheten:

bild till Ptriks blogginlägg

Jag kan tänka mig att statsministern är jättebekymrad över att svenska folket inte verkar fatta någonting. Så här kanske han tänker:

Dom kan ju inte ens skilja på rätt håll och fel håll. Dom tror bergis att skolan är på fel håll bara för att några djupingar från PISA påstår det. Har dom inte lärt sig i skolan att man ska ifrågasätta auktoriteter? I framtiden kommer man ju inte att behöva kunna någonting eftersom all behövlig intelligens kommer att vara inprogrammerad i maskinerna. Det kan vara farligt om folk har en massa kunskaper för då kan dom få för sig att rota i den inbyggda intelligensen och då vet man hur det kan gå. Tänk på det där Air France-planet som störtade i Atlanten när piloterna kopplade bort autopiloten för att de ville köra själva.

Det är kanske bra med hög utbildning men det får inte leda att folk lär sig något. Det där har vi politiker insett för länge sedan. Därför är det svenska skolväsendet på rätt väg. Universiteten gör oerhörda framsteg.

I det perspektivet är det lätt att inse att min regering är den bästa Sverige någonsin haft. Jag har valt åtskilliga ministrar just för att de har sådan mental utrustning som framtiden i allt snabbare takt kräver av oss. Det är lätt att se resultatet. Ekonomin går som tåget. Märkligt att svenska folket inte fattar så enkla saker. Kanske har skolan lyckats alltför väl, hahaha.

När det gäller den nödvändiga kunskapsnedtrappningen borde de flesta begripa hur väl framtidens Sverige kommer att stå rustat med alla nyanlända. De är ju alldeles färdiga för framtidens arbetsmarknad redan när de kommer och skulle egentligen inte behöva den kunskapsfördröjning som den svenska skolan så framgångsrikt bedriver. Fast de måste förstås öva på värdegrunden.

Åh, om jag bara kunde få svenska folket att inse hur allt hänger ihop och hur genomtänkt vår politik är!

Fast det kanske inte alls är så statsministern tänker. Hur tror du han tänker?