Klart besked

8-26-13_11971

Patrik Engellau

TT rapporterar att statsminister Stefan Löfven i en intervju i Financial Times ondgjort sig över svenska folkets verklighetsuppfattning:

Statsminister Stefan Löfven (S) uttrycker frustration över allmänhetens negativa bild av utvecklingen för Sverige… Att hantera det stora antalet flyktingar och migranter har varit ”surrealistiskt”, enligt Löfven.

– Men vad som är ännu mer surrealistiskt är att alla siffror går åt rätt håll, men bilden som allmänheten har är att landet är på väg åt fel håll. Det handlar inte bara om att de är oroliga över flyktingkrisen, det är som om allt går åt fel håll, säger han till FT.

Om man vill veta vad han menar kan man slå upp synonymer.se och få ”overklig” och ”drömlik” som ersättningsord för surrealistisk. Man kan också hitta surrealistiska tavlor som illustrerar hur statsministern ser på världen, till exempel den här av Salvador Dali som ger ett nog så talande intryck av hur statsministerns hjärna kanske uppfattar verkligheten:

bild till Ptriks blogginlägg

Jag kan tänka mig att statsministern är jättebekymrad över att svenska folket inte verkar fatta någonting. Så här kanske han tänker:

Dom kan ju inte ens skilja på rätt håll och fel håll. Dom tror bergis att skolan är på fel håll bara för att några djupingar från PISA påstår det. Har dom inte lärt sig i skolan att man ska ifrågasätta auktoriteter? I framtiden kommer man ju inte att behöva kunna någonting eftersom all behövlig intelligens kommer att vara inprogrammerad i maskinerna. Det kan vara farligt om folk har en massa kunskaper för då kan dom få för sig att rota i den inbyggda intelligensen och då vet man hur det kan gå. Tänk på det där Air France-planet som störtade i Atlanten när piloterna kopplade bort autopiloten för att de ville köra själva.

Det är kanske bra med hög utbildning men det får inte leda att folk lär sig något. Det där har vi politiker insett för länge sedan. Därför är det svenska skolväsendet på rätt väg. Universiteten gör oerhörda framsteg.

I det perspektivet är det lätt att inse att min regering är den bästa Sverige någonsin haft. Jag har valt åtskilliga ministrar just för att de har sådan mental utrustning som framtiden i allt snabbare takt kräver av oss. Det är lätt att se resultatet. Ekonomin går som tåget. Märkligt att svenska folket inte fattar så enkla saker. Kanske har skolan lyckats alltför väl, hahaha.

När det gäller den nödvändiga kunskapsnedtrappningen borde de flesta begripa hur väl framtidens Sverige kommer att stå rustat med alla nyanlända. De är ju alldeles färdiga för framtidens arbetsmarknad redan när de kommer och skulle egentligen inte behöva den kunskapsfördröjning som den svenska skolan så framgångsrikt bedriver. Fast de måste förstås öva på värdegrunden.

Åh, om jag bara kunde få svenska folket att inse hur allt hänger ihop och hur genomtänkt vår politik är!

Fast det kanske inte alls är så statsministern tänker. Hur tror du han tänker?

45 reaktioner på ”Klart besked

 1. hovstadiusblog skriver:

  Du förutsätter att karln kan tänka. Är du verkligen säker på att så är fallet ? Om man tittar på hans procenträkning angående klimatet, som kan hittas på nätet om man googlar ”Löfvens procenträkning”, så måste man allvarligt ifrågasätta hur det är med tänkandet.

  Gillad av 4 personer

 2. Ådärkomdenja skriver:

  Han tänker inte öht, han är för korkad för den svåra övningen. Han är vald som en kuliss, en rabblande papegoja, som via skrivna manus framför det som Sveavägen(s) 68-spin~witch och maktfeminist Carin Jämtin hittat på.

  Gillad av 4 personer

 3. Karl Berg skriver:

  Tveksamt….om det pågår någon tankeverksamhet av egen kraft. Löfven är alltmer lik en marionett. I historieböckerna kan denna epok komma att beskrivas som den surrealistiska epoken. Låt realister styra skutan istället…surrealister bör fortsättningsvis förpassas till kultursektionen.

  Gillad av 5 personer

 4. Trynbald skriver:

  Det blir givetvis framtiden som får sätta det slutgiltiga betyget på Herr Löfven. Men nog verkar han vara en skrämmande okunnig figur med rådgivare som Herr Arnstad. Sverige är illa ute, samhällskollapsen ångar på för full fart. Lösningen verkar vara långt borta. Vinstlotten för Sverige har man pratat om i åratal men den lyser fortfarande med sin frånvaro. Det är nog hög tid att bli riktigt orolig.

  Gillad av 8 personer

 5. Gunilla skriver:

  Man kunde t.o.m. utläsa lite ironi i FT-artikeln när de skrev att Löfven tycker det är suurelistiskt att befolkningen är. så ‘gloomy’ fast ‘allt går så bra i Sverige’. För det går ju inte så bra. BNP ökar; javisst. BNP visar summan av produkter och tjänster. Men de flesta, i alla fall ‘tjänster’, är ju egentligen kostnader och dessutom med lånade pengar. Dessutom ökar inte BNP om man räknar per capita, samtidigt som vi ser at BNP är egentligen ett dåligt mått för att mäta ett lands ekonomiska välstånd. Löfven och M Andersson är nog mest ledsna över av många svenskar begriper bättre än vad som är nyttigt för regeringen.

  Gillad av 9 personer

  • janne skriver:

   Ja, BNP som är boostad av lånade pengar som går till konsumption är inget att hurrra för.
   Lånen skall betala tillbaka och räntan på lånen kan faktiskt gå upp. Den som är satt i skuld är inte fri, sade Göran Persson.
   Det är ganska typiskt att både S och M kör med total BNP, inte BNP per capita, när man vill framställa allting mer positivt. Arbetslöshetssiffror bygger på att många är anställda i flyktingmottaningsindustri, som betalas av skattepengar som vi andra genererar.
   Och, till de sysselsatta räknas de som jobbar minst EN timme i veckan.
   Tala om fusk med statistiken!!
   Löfven måste bygga dimridåer, hur annars skulle han göra, när han själv har målat in sig i ett hörn och dessutom har opålitliga kamrater.
   men Alliansen kör också ett ohederligt spel och ställde t o m villkor att Löfven måste ta med V för att de inte skall fälla regeringen.
   Hur tänker de?
   Kolla vad före detta chefredaktör på DN tycker om Sveriges framtid….
   http://www.di.se/artiklar/2016/4/12/debatt-den-politiska-fegheten-hotar-sveriges-framtid/

   Gilla

   • Gunilla skriver:

    Tack för den artikeln. Ja, dårhuset, främst i Rosenbad är i full sving; igår var ordet för dagen ‘surrealism’, idag handlar det om vem man dinerar med. Efter att Kaplans pressekretare jämfört med en middag med kungen där Bert Karlsson vore med så går nu en okänd MP-förmåga ut med en ‘jämförelse’ där han ätit med Expressens Niklas Svensson ‘utan att för den skull bli anklagad för att vara journalist’. Där har ni nivån på våra folkvalda. Jag instämmer med DIs Hans Bergström och VI KAN INTE VÄNTA TILL 2018 medan de folkvalda monterar ner Sverige. Vad många inte fattar är att den dagen utländska marknaden får upp ögonen för vad som pågår här så kommer kronan att sjunka som en sten och då blir vi alla utfattiga över en natt (precis som ryssarna blev).

    Gillad av 2 personer

 6. Lennart Bengtsson skriver:

  Risken med en svag och delvis oduglig regering är att medborgarna söker sina egna lösningar med medborgargarden och liknande. Detta är inte helt riskfritt ty det kan lätt urarta i maffialiknande strukturer och ”gated communities” som hör till vanligheten i många länder utanför Europa. Tyvärr finns inte mycket hopp för Sverige då ”Alliansen” är minst lika oduglig. Enda möjligheten på längre sikt är att begåvade och omdömesgilla personer börjar ta ett politiskt ansvar och inte överlåta detta åt dagens hopplösa nollor.

  Gillad av 10 personer

  • Gunilla skriver:

   Det finns många begåvade och omdömesgilla personer som tar ett politiskt ansvar ; bl.a på denna blogg. Många som skriver tas dock inte in i MSM (av förklarliga skäl). Det finns också personer inom de politiska partierna, men många av dem är satta i kylan för att de säger obekväma sanningar. Man kan fråga sig varför t.ex M Omar inte kunde ingå i Sahlins team för bekämpande av våldsaktiv extremism?

   Gillad av 2 personer

  • Jan Andersson skriver:

   Jag har tillbringat mitt arbetsliv inom tung industri, som tidvis har varit hårt ansatt av utopiska politiska hjärnsläpp, som löntagarfonderna och ”den nödvändiga omställningen till hållbar elförsörjning”. Utlokaliseringen har varit stor, fast många har stannat, men mitt intryck är att i båda fallen har industriledarna mer ”tigit och lidit” än höjt rösten offentligt. Orsaken är förstås att inte störa ömtåliga kundrelationer, men även Marcus Wallenberg insåg på äldre dagar att hans devis ”verka men inte synas” inte fungerade eftersom dumheterna då eskalerade.
   Jag efterlyser nu svenskt näringslivs tyngsta röster i debatten. De kan göra skillnad om de berättar vilka konsekvenserna blir för Sverige om inte någon börjar vända på skutan och ta en annan kurs. Jag tror inte att någon enda på regeringskansliet nu förstår vad jag talar om. De uppvaktningar som ändå gjorts ibland lär ha ofta besvarats med ett ”va?”.
   Vi klarar oss inte, som ofta hävdas, utan vår tunga industri. Vilka är det som i slutänden beställer alla varor och tjänster från alla de snabbväxande småföretag som skall rädda Sverige?

   Gillad av 3 personer

   • Martin T skriver:

    Du har helt rätt. Nu lider väl även många av dagens toppar i näringslivet av rädsla för att sticka ut från PK-korridoren. Men vi har ju ett stort antal f.d. toppar som inte behöver frukta några positioner eller ekonomiska smällar.
    Jag har tillskrivit några tyngre f.d. politiker; partiledare och annat, som också kommit förbi rädsla för egna positioner. Jag har uppmanat dem att agera – nyttja sina kontaktnät för att påverka dagens beslutsfattare.
    Droppen urholkar stenen – ju flera som aktivt försöker påverka, desto större chans att lyckas.

    Gilla

 7. Christer Carlstedt skriver:

  Visst har mannen rätt i att man skall ifrågasätta auktoriteter. Då är det kanske på sin plats att inte följa mallarna för detta ifrågasättande? Rentav tänka litet själv? Visst kan det bli litet fel om man inte tar med alla variabler, men det brukar alltid finnas någon vänlig själ som kan hjälpa till att få en upp på spåret igen.

  Löfven tycker tydligen att allt pekar åt rätt håll. Eller så har han blivit tillsagd att han skall tycka så.
  Jag har tittat på Rikets budget för 2016. Inga detaljstudier för all del. Jag kollade på sista raden på intäkter respektive utgifter.
  Vi skramlar enligt prognosen ihop 924 miljarder.
  Vi plockar ut 1215 miljarder ur statskassan.

  Jag vet inte om jag möjligen är litet överkänslig när det gäller hur man skall hantera sin ekonomi. Personligen skulle jag emellertid vara väldigt orolig om mina utgifter översteg inkomsterna med 30%.
  Jag tycker ju att det pekar åt fanders. Men – det går i alla fall väldigt fort, om det nu är det som skall ses som positivt.

  Gillad av 4 personer

 8. BjörnS skriver:

  Ja, hur tänker han? Ett sätt att ta reda på vad han tycker är väl att kika i tilläggsbudgeten. (Im)migrationsverket ska ha fått 31 mdr EXTRA, extra till polis och domstolar också pga invandringen samt extra pengar till landsting och kommuner. Staten kostnader beräknas till 70-80 mdr per år under de kommande åren. Det är 50 mdr mer per år än 2014. Och det är bara statens kostnader. Det är pengar som staten lånar upp.
  Löfven & C:o ser detta som en styrka och att invandringen kan bli en tillgång, givet att invandrarna kommer i sysselsättning. Sveriges track record på just detta är bland de sämsta i hela OECD. Till saken hör att många som kommit på sista tiden inte ens har gått ut grundskolan. Regeringens vilja att reformera arbetsmarknaden (läs: bädda för en gigantisk låglönesektor) är dock noll. Det betyder att invandringen kommer att bli en omättlig gökunge som tränger ut mycket av övrig offentlig verksamhet. Senaste nyheten på radio är hur invandrare halkar efter i utbildning, hälsa och välbefinnande.
  Men var lugn, arbetslösheten ska vara EUs lägsta 2020 och så ska det byggas en enorm mängd bostäder. Om inte detta är en surrealistisk tankevärld, vad kan då aspirera på att vara det?

  Gillad av 4 personer

 9. Martin T skriver:

  Hr Löfvén liksom de flesta övriga i Riksdag och regering bor i skyddade habitat, skjutsas i limousiner, umgås med likasinnade. Han får sina ”fakta” serverade av sekreterare och ”sakkunninga” av typen Dan Eliasson och Henrik Arnstad. Men oavsett borde karl’n vara försedd med egen tankeförmåga och dito analys om hur Sverige och verkligheten – där han inte platsar – utvecklas. Ser vi oss omkring så måste vi tyvärr dra slutsatsen att statsministern saknar tanke- och analysförmåga. Bevis på detta ser vi dagligen – vi som lever i verkligheten.

  Huvudanledning till att det existerar nationalstater är att staten skall skydda och prioritera sina medborgare, de egna skall prioriteras kort sagt.
  När nu Löfvén likt andra föregångare drabbats av hybris efter att fått besöka de fina salongerna hos Bilderberg och FN-EU så blir han en marionett för NWO och Agenda 2030. De enda han har mandat och skyldighet att värna = Svenskarna, de får klara sig själva bäst de kan tydligen.

  Gillad av 7 personer

 10. Gunhild skriver:

  Löfven vill kontrollera verklighetsbeskrivningen, inte verkligheten. Löfven ondgör sig därför över svenska folkets surrealistiska verklighetsuppfattning. Om den existerar är han själv med om att försöka utforma den. Försöken till det sker dagligen. Och just nu sker det i en nyväckt politisk debatt.

  I dagarna såg vi hur ett nytt politiskt scenframträdande dragits igång – där den ena parten helt medvetet väljer att prata förbi den andre. Ingen dialog skall uppstå. Den skall undvikas till varje pris. Ändå måste den parten som undviker en seriös debatt – försöka vinna.

  I det här faller handlar den politiska tuppfäktningen om de bidragskostnader som följer med en generös migrationspolitik.

  Moderater och SD, vill skära i den ekonomiska belastningen som uppkommer i anslutning till migrationen. För dessa kostnader riskerar att växa oss över huvudet. De generösa bidragssystemen, som migranterna får ta del av, lockar även rena ekonomiska migranter, att söka sig upp genom hela Europa, upp till oss.

  Utrymmet för verkliga krigsflyktingar äts då upp. Samhället självt riskerar också att samhällsekonomiskt tappa höjd. Bufferten för framtida oförutsedda samhällsutgifter hotar samhällsekonomins rotsystem. Vi riskerar rentav att samhällsekonomin börjar äta upp välfärdssamhället, inifrån. Speciellt om migrationen fortsätter att vara hög.

  Och just generösa bidragssystem eldar på dessa risker. De hotar också att påverka samhällets förmåga att hålla ihop. Och mer än så på sikt. Vårt samhälle kan rentav knuffas över kanten, och utsättas för social upplösning – sett på lite längre sikt – om ingenting görs nu.

  Dessa risker har lett fram till en rad politiska intiativ. Redan nu, hotar den skattemässiga och praktiska bördan, att försörja hundratusentals med nya människor, att spränga budgetramar.

  Sverige förblir ett litet land, med begränsade resurser. Därför är det helt avgörande att en politisk debatt, om vår samhällsekonomiska och sociala framtid, kan föras. Att man politiskt förmår hanterar dessa faror.

  Den här politiska diskussionen är inte bara angelägen – den är direkt nödvändig.

  Men det är nu det händer. Debatten blir surrealistisk. Regeringen väljer att helt undvika en diskussion om sakpolitiken. Den vänder istället bort ansiktet, och tittar åt ett annat håll. Man väljer att enbart mobilisera känslor, reta upp människors empatiska system. Och rikta den emotionella spjutspetsen mot motståndarens hjärta. Man ser då till att frågorna enbart handlar om god moral och etik, via uppväckta emotioner. En saklig diskussion om vart praktiska ekonomiska gränser går, väljer man att helt ignorera. Hur mycket Sveriges ekonomi tål, väljs bort. Inte heller det rimliga i att dörren till svenska välfärdssystemet, står vidöppen, för envar som tar sig till Sverige. Den debatten vill man inte ha. Man vill istället ha en vacker målning av Salvador Dali på väggen.

  Och då ser den debattpolitiska ekvation ut så här;

  Välj ut den sjukdom som kan uppväcka mest känslor, och rentav ångest, hos maximalt antal människor.

  Löfvens företrädares val faller på cancer. En verkligt emotionellt laddad sjukdom. Toppar med hjärtsjukdomar. Addera sjuka barn. Tryck på knappen, stängda sjukhusdörrar. Prata också enbart om enskilda människoöden. Och exemplifierar.

  Som på en given signal börjar regeringsföreträdare, över hela linjen, inklusive ett stödparti, att tala om cancer, hjärtsjukdomar, barn, och stängda dörrar – ofta i en och samma mening – i samband med migrationen. Det målas ivrigt på en Salvador Dali inspirerad surrealistisk målning.

  Länge har det hetat att man inte får ställa människor emot varandra. Det har varit ett politiskt tabu. Men nu drivs motsättningarna fram. Man spelar på dem, fullt ut. Kramar om den politiska tuben tills fingrarna blir blåa. För nu gäller att svartmåla M och SD i svartaste svart. Och det sker effektivast om man kan mana fram en bild av de onda mot de goda. Av de med stort hjärta, mot de som antyds drivas av cynisk hårdhet.

  Man mobiliserar nu hela emigrantkollektivets behov av vård, framförallt cancer- och hjärtvård och de små barnens behov, så frågan helt förvandlas till en moralfråga – och inte praktisk politik.

  Emotionellt driven politik, ställs, mycket medvetet och planerat, mot en praktisk verklighetsnära politik, som vill ta hänsyn till en mer långsiktig och uthållig förmåga att bygga ett fortsatt humant samhälle, som håller ihop, för hela befolkningen.

  Politik förd via ett uppväckande, och mobiliserande, av känslor, och starka emotioner av skuld, ställs mot en mer intellektuellt baserad, övervägd, insiktsfull, uthållig och ansvarsfull politik för Sverige. Visst börjar verkligheten upplevas som surrealistisk.

  Regeringen vill så effektivt som möjligt använda sig av vissa patientgrupper som ett verkningsfullt slagträ i en politisk debatt. Och samtidigt undvika att människor tänker självständigt. Väljarna skall bara känna, uppleva, i ögonblicket, och samtidigt fås att peka finger, åt de utvalt onda.

  Där ingår strategin att klippa av förbindelsen mellan hjärta och hjärna på medborgaren. För regeringen räknar med att hjärtat alltid vinner över hjärnan, i alla fall hos flertalet av väljarna. Hjärtat befinner sig alltid hos de godas företrädare, och de sannaste humanisterna. Så skall det i alla fall uppfattas. Motståndaren får då stå för hjärtlöshet, hård intolerans, rentav hänsynslöshet.

  En dramaturgi värdig en billig vilda västernfilm utspelar på en offentlig politisk scen. Det är genom att plöja upp känslostormar regeringspolitiken skall drivas framåt – oberoende av samhällsekonomiska ramar och hänsynstagande. Det är genom att, medvetet, prata förbi den politiska motståndaren, över hans huvud, den politiska segern skall nås. Och då är faktiskt surrealismen där. Det har Löfven rätt i.

  Men som alla tänkande människor vet, kommer det också en morgondag. En eventuell seger kan med tiden förvandlas till en Pyrrhusseger, om regeringen lyckas i sin strävan att undvika ta ett långsiktigt ansvar. Samhällsekonomin går inte ställa åt sidan. Knäppa av. Att bortse ifrån. Inte heller social oro. Den kan lätt väckas, men mera sällan stillas. En tavla av Salvador Dali skall enbart hänga på väggen, inte ersätta verkligheten. Tids nog hinner verkligheten ifatt. Och vem som då egentligen varit god och ond, kan plötsligt ställas på huvudet. För människor minns, och vill inte bli förda bakom ljuset.

  Gillad av 4 personer

 11. Aha skriver:

  Det är märkligt för att inte säga mycket märkligt att man/Löfven på den höga nivå han befinner sig, använder sig av banala binära uttryckssätt som ”alla/allt” resp ”inte alla/allt”. Verkligheten är mer nyanserad än så. Det är ytterst sällan det är korrekt att använda orden alla/allt om samhällsföreteelser.
  Det är t.ex inte sant att alla siffror pekar åt rätt håll. Exempelvis så har vi en medioker utvecklingen av det mycket viktiga BNP per capita. Fattas bara annat med tanke på den omfattande ”import av arbetslöshet” som invandringen medför.

  Löfven har en ovana att punktera sin trovärdighet.

  Gillad av 2 personer

 12. elfyma+ skriver:

  Gårdagens budgetdebatt i Sveriges Riksdagis var också ”surrealistisk”.

  Finansministern slog sig för brösten och sa att Sverige har ett ekonomiskt uppsving och en BNP som stiger tack vare den stora invandringen.

  Så om vi tiodubblar asylinvandringen så blir alla kommuner lika välmående som Malmö som lever på statliga kommunutjämningsbidrag ?

  Regeringen vill samtidigt höja skatter och avgifter med över 5000 kr/kapita och år, och låna upp åtskilliga miljarder för att finansiera det ekonomiska ”uppsvinget”.
  Så om vi lånar upp ännu mer så kommer uppsvinget att bli ännu mer fantastiskt ?

  Lägg därtill en allians som orerar vitt och brett om hur usel och ogenomtänkt regeringens budget är, men som väljer att ändå att stödja den. Hänger du med ? Jag gör det inte.

  Nej, DÖ är inte död om nu någon trodde det. Det är oppositionen som är död.

  SD försökte visserligen att hålla emot, men fick inget stöd av något annat parti.
  Det viktigaste är ju att inte hålla med SD i någon fråga.

  Så om SD säger att jorden är rund så är den givetvis platt som en pannkaka.
  Allt annat är myter som sprids av ”näthatarna”.

  Gillad av 7 personer

  • Tahmas Nuri skriver:

   @elfyma +
   Lysande annalys, liknelsen med pannkakan är exakt en beskrivning på hur sjuklövern ser på SD. När de sedan förstår att jorden är rund så är de vi andra som har varit naiva.
   Undrar hur många gånger man kan skjuta sig i foten innan det börjar göra ont på riktigt.

   Gillad av 1 person

  • Erik skriver:

   Vilken trafikolycka som helst ökar BNP men det innebär väl inte att trafikolyckor är önskvärda?

   En nedbrunnen skola höjer också BNP men det är väl lika oönskat?

   Gilla

 13. Agneta Berglöw skriver:

  Statsministern o kvarnhjulet MP tänker inte de tycker.Det är en väldig skillnad.Hörde just på P1 ett repotage om Ölands situation i detta asylkaos.Öland har tagit emot många flyktingar ordnat boenden, i åtskilliga lokaler bl.a turistanläggningar,stugor t.o.m tagit äldreboenden i besittning(vilket gör mig vansinnig).Nu närmar ju sig våren o sommaren o turisterna på den vackra ön.O kommunledningen o Migrationsverket stångar sig blodiga;vad skall vi göra i denna konfliktsituation.
  Detta är rapport från en kommun.Hur illa är det i alla övriga?
  Å Löfven undrar varför svenska folket inte är nöjda.Hur kan S,MP, med stöd av V få fortsätta att sänka hela landet.Önskar att man a la franska bönder -modell kunde arrangera protesttåg utanför Rosenbad.Men den innovativa kraft äger väl inte det svenska folket.
  Nyval NU!

  Gillad av 4 personer

 14. Bo skriver:

  Bra tänkt. Men hur ska det gå till? Politiker väljer sina egna företrädare och vaktar sina köttgrytor.
  I dagsläget finns endast ett alternativ, SD tror jag, med Ian som mentor, kan leja in kompetent folk.
  Men då lär de behöva få över 50 % av rösterna. De rödgröna och alliansen är säkert beredda att ingå vilka oheliga allianser som helst för hålla SD ute.

  Gillad av 1 person

 15. Tritonen skriver:

  Oppositionen larmar och gör sig till. Utspel, tillkännagivanden och KU-anmälningar får ersätta politiskt handlande. Att fälla regeringen på riktigt med hjälp av SD? Oh no! Bättre då att se vänsterblocket regera sönder Sverige för att återkomma i triumf 2018. Patetiskt, sa Bill. Oansvarigt, sa Bull.

  Gillad av 3 personer

 16. P I Persson skriver:

  Siffrorna talar sitt tydliga språk. Statsministern har rätt, trots att ni på förhand har ”bestämt” att han inte kan ha det. Det är bara patetiskt av er att kommentera det med invektiv.

  Gilla

  • Tahmas Nuri skriver:

   @P I Persson
   Vilka siffror talar sitt tydliga språk?. Är det de 300 000 000 000 kr som skall gå till alla andra än till oss medborgare som behöver det. Sjukvård, skola, äldreomsorg m.m.
   Jag tror inte att du tror på det själv att det går bra för Sverige. Anledningen till att arbetslösheten minskar är pga av alla nyanställningar som de olika myndigheterna måste göra för att hantera asylsökande. Dessa asylsökande behöver också andra förnödenheter som måste produceras. Så för att göra det så enkelt så att en fyraåring förstår, så är det sammantaget detta som gör att Sverige går som en bil (har glömt bilmärket för tillfället)
   Haken är dock att alla som behöver dessa nya tjänster och varor inte bidrar till att det blir producerade ej heller bidrar till att intäkterna korrelerar med de utgifter som kommer 2017 och framåt.
   Se Sveriges situation som ett knytkalas där man bjuder in människor i tron om att alla skall bidra. Värden lägger ut pengarna för kalaset men får reda på att det kommer att dröja åtta till femton år innan värden får betalt. Värden är i nuläget inte i någon ekonomisk knipa men kommer att bli det när kalaset skall betalas.
   En annan sak som frustrerar Stefan Lövfen är att han går i tron att vi är lika blåögda som vi en gång har varit, att vi sväljer allt som han och sina gelikar försöker trycka ner i halsen på oss.
   Men han glömmer att det finns personer som Tino Sanandaji som vet exakt vad han talar om och stödjer sig fullt och fast på statistik som tex SCB.
   Löfven stödjer sig på Sandro Scocco som inte har haft ett rätt sedan Dacke fejden. Löfven stödjer sig på den självutnämnda historikern Henrik Arnstad samt vapendragarna Anders Lindeborg och Lena Mellin på Aftonbladet.
   Svenska folket verkar ha vakna något från sin kollektiva dimma och börjar se ett mönster i hur sosseriet försöker vinkla, vända och vrida på siffror för att det skall passa deras egen agenda.
   Anledningen till invektiven är väldigt enkelt. Löfven skall förlöjligas, han är ingen statsman och kommer aldrig att bli. Titta på regeringsunderlaget, titta noga, vad ser du med handen på hjärtat? Ser du någon du skulle vilja hålla i handen när åskan går eller när zombierna anfaller?
   Om du svarar ja så är det bara att gratulera du har vunnit första pris i att bli behandlad invektivt men det är bra att du har en annan åsikt än oss andra, det berikar oss.

   Gillad av 2 personer

  • Aha skriver:

   Vilka siffror menar du?

   Att hänvis till BNP är ”patetiskt” om det är som det är i Sverige att befolkningsökningen gjort att BNP per capita är medioker.
   Om det dessutom är som det till viss del också är i Sverige att totala BNP ökar p.g.a. invandringsrelatetade jobb som lärare och tolkar ökar, så innebär det att standarden för övriga inte på något sätt ökar. (Det hade det däremot gjort om lärarna hade gott till befintliga skolor.)

   Gilla

   • P I Persson skriver:

    Minskad arbetslöshet, bättre ekonomi osv osv.

    Hela den här tråden är ett enda ”Surt, sa’ räven”. Ni tål inte att vi har en mitten/regering och framför allt tål ni inte att statsministern har rätt så ni satsar alla krafter på att inbilla folk att det är tvärtom. Hittills har det gått någorlunda, men jag tror att hut går hem förr eller senare.

    Gilla

 17. Anders Nilssson skriver:

  Började tvivla på Löfvens utförsgåvor när jag fick veta att han i sin ungdom som 25:4 inte klarade socionomutbildningen i Umeå. Att överleva i grupptentor kunde på den tiden alla
  som kommit in. Hans analys av EU:s kollektiva förmåga och vilja att dela migrationsbördorna
  talar inte heller till hans fördel. Enligt Westerholm fick Löfven utbildning och diplom vid
  Bommersviksakademin innan han betroddes med partiledaruppdragets praktiska sysslor.

  Gillad av 1 person

 18. elfyma+ skriver:

  Man ska inte märka ord, men det går inte att låta bli efter att ha lyssnat på den surrealista budgetdebatten igår.

  Eufemismen ”utmaning” ältades flitigt under debatten.

  Det fanns inga problem med invandringen – bara utmaningar – som om det handlade om att ta sig till Mora från Sälen. Bara att sörpla i sig mer blåbärssoppa så ordnar det sig.
  Tappade räkningen efter tio upprepningar. Relaterat om ”utmaningar”.
  http://www.expressen.se/ledare/ann-charlotte-marteus/marteus-lat-er-inte-luras-av-utmaningar/

  På delad första plats kom ordet ”flykting” som numera kan betyda vad som helst från flykting till någon som rest hit från Tyskland eller Danmark för att utnyttja vad som är kvar av vår välfärd.

  På andra plats kom det missbrukade ordet ”tydlig”, vilket i politiska sammanhang betyder något obegripligt, något motsägelsefullt.

  På tredjeplats kom det missbrukade ordet ”fokus” som i politiska sammanhang betyder att det saknas såväl färdriktning som tydliga mål.

  Det är möjligt att jag missat något, men det är svårt att hålla sig vaken hela tiden när tiraderna är så förutsägbara och tråkiga.

  Gillad av 3 personer

  • Tahmas Nuri skriver:

   @Elfyma +
   Jag såg det med och hade teven inte suttit fast i väggen hade den åkt ut, hittade ingen skruvmejsel.
   Man kan väl sammfatta vänster så här ”utmaningen är vi skall ha ett tydligt fokus på flyktingar, de tydliga fokus innebär att vi skjuter till trehundratusen miljoner till flyktingarna”
   Eftersom vi inte har ett tydligt fokus på andra utmaningar än flyktingar så går vi och fikar nu.

   Gillad av 2 personer

 19. Tahmas Nuri skriver:

  Löfven tänker inte för att han har inte förmågan att tänka. Han driver Sverige som sitt gamla fackförbund.
  Jag kommer ihåg när de grep Ceausescu och hans fru. De var helt oförstående till hur folket kunde gripa dem. Fru Ceausescu sade ”jag är ju som en mor till er” svaret från en en fångvaktare var”vilken mor dödar sina barn”
  Jag ser oförståendet hos Stefan Löfven, han ser sig som en statsman, det bästa som har hänt Sverige sedan skivat bröd. Han ser inte felen han begår, han förstår inte vad som är fel. Mannen har en verklighetsförankring som så främmande att det är brutalt. De han är duktig på är att få med sig alliansen i detta vansinne. De viker sig för honom som ett ax på fältet.
  Han lindar AKB och company runt sitt finger.
  Etter värre är hur allians väljarna, dessa mähä, kan godkänna att deras företrädare stödjer detta vansinne.
  Här skulle jag vilja veta hur de tänker?

  Gillad av 5 personer

 20. MartinA skriver:

  Haha, bästa användningen av Dali hittills!
  Jag tror att politiker arbetar gentemot den statistik som byråkratin levererar. Det är politikernas gränssnitt mot världen. Under de gångna decennierna har dock politikerna börjat fubba med statistikinsamlingen och statistikberedningen. Fokus har flyttat från att avspegla verkligehten till att få beslutsfattarna att se bra ut.

  Mest känt är väl bråket 2006 om Ms kritik av hur arbetslöshet skulle rapporteras. De menade att Persson-regimen hade fubbat med kategorier och definitioner i statistiken för att få det att se bättre ut (Reinfeldt-regimen gjorde visst likadant efter några år).
  Ett annat känt exempel är BRÅ som helt enkelt slutat samla in information om viss invandrarbrottslighet. Och att det statistiska systemet har slutat registrera etnicitet.

  Över tid så förvrids raporteringen mer och mer och mer för att uppnå kortsiktiga politiska fördelar. Och dessutom så baseras hela tiden siffrorna på tidigare siffror(som i sin tur lämnat verkligehten), ingen politker står ju ut med att ”kurvorna pekar åt fel håll”. Så det blir ytterligare en förvanskningseffekt inbyggd.
  Men den underläggande verkligheten som det egentligen var tänkt att siffrorna och statistisken skulle avspegla förblir densamma, eller rör sig snarare åt sitt eget håll. Och dessutom så har politikerna numera börjat skaffa sig eget sjukvårdssystem, eget pensionssystem, egna restauranger, egna livvakter, egna bostadsområden vilket gör dem än mer utlämnade till ett statistik-byråkrat-system som har allt mindre med verkligehten att göra. Normalt är en viktig motkraft mot den här effekten media, men media i sverige är ju, ja, ni vet? Så Löfven har nog rätt, siffrorna han får se pekar åt rätt håll. Men det betyder inte att verkligheten gör det.

  Den här effekten är välkänd från diktaturer. Där livrädda undersåtar i byråkratin rapporterar uppåt vad de tror att deras chefer vill höra. Centrum styr genom kvoter som skall uppfyllas. Som baseras på att uppfylla att centrums ideologi är överlägsen. Kvoterna blir omöjliga, perifirin får välja mellan att frisera siffrorna eller framstå som sämst och troligtvis skickas till sibirien. Och nästa femårsplan baseras på vad som rapporterades den förra. Efter en period av tilltagande surrealism så börjar alla fatta att alla siffror är luft. Men då inträder en märklig effekt, alla accepterar att alla siffor är luft, det är inte längre farligt att ljuga eftersom alla gör det. Och centrum börjar jobba på översättningstabeller från den nu inarbetade luftrapporteringen till någonting mer verklighetsnära. Centrum har låst fast sig vid luftsiffrorna med ett otal bombastiska uttalanden så alla tar skeden i vacker hand och lever med två paralella siffer-system. Tills även det råkar på glid..

  Gillad av 1 person

 21. janne skriver:

  Vi har en mycket svag regering och mycket svag oposition som inte vill regera. En del av förslagen från M är bra, en del mindre bra. T.ex nya karensdagar i sjuförsäkring.
  Tror de att en cancersjuk blir frisk efter 2 veckor? Som sjuk förlorar man ändå mycket pengar.
  Vad får man för effekt med en till karensgdag mer än pressa de som har livsfarlig sjukdom?
  Begränsningar i välfärden för migranter är bra, men man vill inte stävja fusk med asylskäl, fusk med dubbla identiteter, fusk med företag, moms, you name it.
  Men hur som helst är det inte allvarligt menat eftersom man inte vill regera

  Gilla

 22. janne skriver:

  Jag blir så arg när Löfven inte tar sitt ansvar och ombildar sin regering. Många av hans statsråd är helt hopplösa. Varför sitter t.ex KAPLAN kvar? Han är islamist, han har inget omdöme och representerar turkisk diaspora mer än Sverige.
  Han åker ofta till Turkiet på skattebetalarnas bekostnad men vem han träffar där och varför är det INGEN som vill klargöra. Bostadsministern representerar inte Sverige, han springer runt diverse muslimska turkiska tillställningar. Borde man göra det som ”svensk” och minister?

  Gillad av 1 person

 23. Johan skriver:

  Det är fullständigt klart att han antingen inte förstår folks missnöje (och förstår han inte det så förklarar det delvis varför vi har ett problem), eller så är folks missnöje inte relevant för honom eftersom han har en större mission att följa.

  Gillad av 1 person

 24. Hortensia skriver:

  Nej, men Patrik då! 😀

  Vem vet vad, hur – eller om – statsminister Löfven tänker, men han tycks ha en besynnerlig talang för att utmåla svenskarna som konstiga. Nyss naivister, nu surrealister. Strax blir nog de flesta svenskar ändå realister när den rosa färgen tar slut och vi tvingas suga på ramarna.

  Gilla

 25. Tahmas Nuri skriver:

  @P I Persson
  Mitten/regering?? Vem företräder mitten? Menar du stödpartierna i Alliansen?
  Jag tror inte vi behöver inbilla någon något. Många är fullt medvetna om hur illa regeringen sköter Sverige. En sak vi kanske kan vara överens om är att AKB, Lööv, Björklund och Busch Thor är en sorlig samling mähä till din mitten/regering. Ingen av de etablerade politikerna idag är egentligen skickade till att regera Sverige. Vi behöver kraftfulla män och kvinnor som vågar ta ansvar på riktigt och som vågar tackla de problem vi står inför (problem inte utmaning).
  Jag tror att många sosseväljare lider av Stockholms syndromet, Norrmalmstorgsdramat där gisslan fick empati med rånarna, man vet hur illa de sköter sig men man har empati för deras oduglighet.
  Någon skrev att när omvärlden inser hur dåligt det är ställt i Sverige så är risken stor att vi tappar investeringar, trovärdighet och rating. Vi riskerar att bli Nordens Grekland.
  Se på Malmö, sossefästet nummer ett. Om vi inte hade fått det kommunala utjämningsbidraget på nästan femtusen miljoner så hade Malmö gått i konkurs och det beror enbart på odugliga socialdemokratiska, miljöpartistiska och kommunistiska politiker som har kört staden fullständigt i botten. Du skulle bara veta hur det går till i min hemstad.
  Malmö skulle mycket väl kunna vara en stad belägen i Turkmenistan eller Dagestan så illa är det.
  Sosseriet, kommunisterna och MP har spelat ut sin politiska roll. Det finns ingen framtid för den regressiva vänstern i ett nytt fräscht framtidsland.

  Gillad av 4 personer

  • P I Persson skriver:

   ”/” blev fel. Jag menar helt enkelt mittenregering.

   Sossarna är ett mittenparti och MP ett borgerligt parti som nu av ren opportunism satsat på den vinnande sidan men som flera gånger satt sig i regelrätta förhandlingar med de borgerliga, och som inte skulle dra sig för att göra det på nytt när de tjänar på det.

   Finns det någon rättvisa i denna världen kommer den demokratiska socialismen snart nog på bred front. Corbyn och Sanders är förelöpare. När ska S hoppa på ?

   Gilla

 26. John Nilsson skriver:

  ”Det sovande folket” har nu alltså blivit ”Det surrealistiska folket”? Vad skall nästa statsminister ha att säga om de människor som vederbörande tagit sig för att representera? Vill vi rentav att nästa statsminister ska tvingas konstatera att vi är ”det självständiga folket”, eller kan näste statsminister lugnt köra sitt eget race över ”det söndrade och splittrade folket”? En gång kanske vi bara omtalas som ”det försvunna folket”? Den som lever får se.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.