Vet världen vad den pratar om?

8-26-13_11971

Patrik Engellau

När rikskanslern Axel Oxenstiernas son Johan var på väg att förhandla för Sverige inför den Westfaliska freden oroade sig sonen över sin eventuellt otillräckliga förmåga att klara av uppdraget. Men kanslern lugnade honom med orden ”Om du visste, min son, med vilken ringa visdom världen styres”. Jag tror att det betydde ungefär: ”Bekymra dig inte, Johan, det finns alltid tillräckligt med idioter på höga poster för att en klartänkt pojke som du ska klara sig alldeles utmärkt”.

Jag kom att tänka på det när jag läste en artikel av finansmannen George Soros på sajten Project Syndicate. Sajten är för övrigt en rätt intressant grej. Den finansieras exempelvis av Bill & Melinda Gates Foundation och European Climate Foundation och representerar så mycket högrankad prestige som det bara går. Project Syndicate samlar ihop artiklar av internationella kändisar – till exempel flera nobelpristagare i ekonomi, filosofer och statsmän, garanterat respektabelt högvilt allihop – och erbjuder dessa artiklar mer eller mindre kostnadsfritt till media över hela världen. I Sverige har Dagens Nyheter och Sydsvenskan prenumererat, men i USA finns inga prestigetidningar på listan. I England är den enda prenumererande erkända tidning som jag känner igen The Guardian medan exempelvis Turk Journal, en engelsk prenumerant, för mig är obekant. Jag vet inte om man kan dra några slutsatser av det.

Soros är alltså en av dessa bemärkta personer. Han är bekymrad över migrantsituationen (”flyktingkrisen”) i Europa. Han är rädd att det ska ”spridas en panisk känsla av att flyktingarna är en börda och en fara, en känsla som kan leda till dyra och kontraproduktiva åtgärder som att bygga stängsel och murar och att koncentrera flyktingarna till läger”. Han har en plan för att motverka detta, nämligen att EU bör utnyttja sin goda credit rating – AAA – för att genast ta upp massiva lån och starta program som gör att ”man får kontroll på flyktingkrisen, paniken lägga sig och [att] den europeiska allmänheten [blir] mindre benägen att stödja politiska förslag för att minska invandringen”.

Själv får jag mer panik av Soros förslag än av migrantsituationen. Om EU sätter sig i skuld så betyder det att jag sätter mig i skuld, för i sista hand är det skattebetalarna som ska återbetala skulden. Förslaget är alltså att EU ska sätta mig i skuld för att övertyga mig om att invandringen är en jättebra affär och att jag därför med jämnmod ska se på medan den fortsätter. Jaha, och om den inte är en så bra affär som Soros tror? Då står Europas folk där med en kombination av ökad försörjningsbörda och ett skuldberg att betala.

Sedan läser jag lite lugnare och får anledning att höja på ögonbrynen. Soros säger att planen kommer att kosta Europa minst 40 miljarder euro per år under tre till fem år. Jag struntar i att förlöjliga föreställningen att pressen skulle vara över efter tre till fem år; jag bara noterar att Soros nog inte fattat vad som händer om Europa fortsätter det generösa mottagandet med lånade pengar. Men 40 miljarder euro? EUs bruttonationalprodukt är 14 000 miljarder euro. 40 miljarder är tre promille av detta. Tror Soros att han kan greja migrantsituationen med tre BNP-promille? Sancta simplicitas (heliga enfald).

Tänk vad Sverige betalar för migrationen år 2016. Migrationsverkets budget är, vad jag lyckats räkna fram, ungefär 60 miljarder kronor (räkna själv om du har lust på Migrationsverkets hemsida).

Sedan tillkommer en massa annat, till exempel arbetsmarknadsinsatser för de nyanlända, försörjningsstöd, skola, polis, sjukvård, tandvård och så vidare. Ingen har talat om för mig hur mycket det kostar så jag gissar på lika mycket till, alltså 120 miljarder kronor eller 12 miljarder euro. Sverige betalar redan nästan en tredjedel av den jättesatsning Soros anser att EU skulle behöva göra för att rädda situationen.

Som redaktör på den här sajten skulle jag aldrig ha godkänt en artikel som denna av Soros, ty den visar på oklarheter och troligen tankefel vid första enkla överslagsberäkning. Jag skulle ge honom en chans att skriva om och förklara sig och sedan skulle jag förmana honom att i fortsättningen inte skjuta från höften sådär slarvigt.

(Fast egentligen tror jag inte att Soros har svårt att räkna. Jag tror bara han är lurig. Han har någon sorts dold agenda och försöker virra bort läsarna med argument som knappt någon synar. Vid närmare eftertanke tror jag inte han skulle få skriva alls på den här sajten.)

19 reaktioner på ”Vet världen vad den pratar om?

 1. Ådärkomdenja skriver:

  Betr Soros, så tycks hans bästa (enda goda) egenskap vara, att han inte hymlar med sina åsikter. Åsikter OM Soros saknas verkligen inte, och det är utmärkt när man känner sin fiende. George Soros – “the single most destructive leftist demagogue in the country” … är en kortfattad resumé, här finns ytterligare ett antal på hans 10-sämsta-lista, http://humanevents.com/2011/04/02/top-10-reasons-george-soros-is-dangerous/

  Den mest anmärkningsvärda är denna: ”I admit that I have always harbored an exaggerated view of my self-importance—to put it bluntly, I fancied myself as some kind of GOD”.

  Kung Midas alias Almighty God Soros, det räcker och blir över.

  Gillad av 1 person

 2. arne f skriver:

  Det verkar onekligen som en dold agenda. Vad är syftet? Vad är egenvärdet med stora migrantströmmar? Folkutbyte? Varför? Jag har inte satt mig in i detta men nog är det lätt att ana en konspiration. Sen tror jag att folk som Soros lever så långt från verkligheten att små petitesser som kvinnors trygghet, våld, terrordåd, framväxandet av en religiös underklass etc inte riktigt registreras av Soros.

  Men vad kan vara syftet? Att rasera allt så vi får ett dog-eat-dog samhälle som frambringar starka människor?

  Gillad av 1 person

 3. Aha skriver:

  ”Om du visste, min son, med vilken ringa visdom världen styres”.

  Efter att ha jobbat i några större svenska teknikinriktade företag är den egna slutsatsen ungefär densamma. Detta sagt utan att vara förklenande. Världen/tekniken och större företagskonstellationer är så pass komplexa och oförutsägbara att vardagslunken avgör på något konstigt sätt om man blir vinnare eller ej. Ibland bidrar några hugskott på ledningsnivå till förbättringar, ibland till det sämre. Företagssammanslagningar är exempel på förändringar som kan vara bra eller dåliga.

  Det finns nog många som har synpunkter på detta, inte minst företagsledningar som vill motivera sina höga löner med att det är dom som står för de avgörande insatserna.
  Well, när det gäller organisk tillväxt, att få fram bra produkter/tjänster så grundas framgången längre ned i organisationerna.

  Dessa reflektioner kan som sagt var diskuteras men jag skulle vilja gå så långt och säga att avsaknaden av visdom på högsta nivå innebär att det mer är omständigheterna som avgör om man blir marknadsledande eller inte. Nån jäkel måste ju helt enkelt bli etta, mer visdom än så finns ofta inte.

  Gillad av 4 personer

 4. Sture skriver:

  Men om nu Soros är så bekymrad för migranterna, varför ger han inte då generöst bort allt det som han under årens lopp lurat till sig genom planerade valutaspekulationer? Han är 85 år och behöver inte dessa pengar och kan inte ta dem med i graven.
  Eller varför kan inte de privata ”centralbankerna” efterskänka de skulder till alla folks arbetande folk som tillkommit genom att centralbankerna tryckt upp papperspengar från ren luft (utan täckning). På så sätt har t. ex. Federal Reserve skuldsatt den amerikanska staten (=skattebetalarna) med 17-18.000 miljarder dollar. Vad skulle hända om Federal Reserve drog ett streck över denna skuld och sade ”det är ändå pengar som vi inte gjort oss förtjänta av”? Ingenting annat än att Finansmaffians/oligarkerna makt (=strupgrepp) över den amerikanska nationen skulle släppa. Allt detta handlar inte om pengar utan om makt. Och Soros syfte med att skuldsätta Europa är att minska de europeiska folkens eget handlingsutrymme. Och han handlar naturligtvis inte ensam utan i maskopi ned den maktgrupp som han tillhör, finansmaffian/oligarker bakom NWO.

  Gilla

 5. elfyma+ skriver:

  Soros finansierar bl.a guider för massinvandring till Europa.
  https://varjager.wordpress.com/2015/09/19/migranternas-vag-till-det-svenska-smorgasbordet-av-formaner/

  Sveriges Soros heter Roger Akelius.
  Båda bor i behaglig avskildhet och behöver inte oroa sig för sin och sina barns framtid.
  Båda har från sina privatjets sett att det finns obebodda områden att annektera.
  https://varjager.wordpress.com/2015/12/23/roger-akelius-lever-i-en-dromvarld/

  Gillad av 4 personer

  • cmmk10 skriver:

   Blev också milt sagt förvånad när jag läste Akelius uttalande. Karln verkade minst sagt världsfrånvänd. Han hoppas antagligen på att kunna genomföra rejäla hyreshöjningar samt göra sig en mindre förmögenhet (igen) på alla skattemedel som går till asylfabrikerna.

   Han har alltid haft en sällsynt förmåga att utnyttja skevheterna i skattesystemet och näsa för var skattemedel har förslösats genom regleringar etc.

   Jag är glad att jag har avslutat mitt sparande hos honom.

   Gilla

 6. Gunilla skriver:

  Ha, ha; bra råd till sonen. Till mina barn sade jag att arbetsplatsen är som ett dagis fast för vuxna, när de skulle ut i yrkeslivet. Så till Soros och dina slutrader; ja, vilken agenda har Soros egentligen? Han hade ju inga problem att spekulera svenska kronan i sank så riksbanken fick höja räntan till 500%. Han har en räv bakom örat den mannen.

  Gilla

  • Fredrik Östman skriver:

   Soros skapade inte den situationen. Han utnyttjade den bara. Det är först på senare år som han har börjat ägna sig åt grooming av detta slag för att skapa nya liknande tillfällen.

   Skulden för 500% ränta och tillhörande förluster bär Bengt Dennis och Carl Bildt. Bildt hade 1991 utan vidare kunnat ge upp den fixa kronkursen utan att som ett litet barn be fabbo Ingvar Carlsson om att få hålla handen. Han och Anne Wibble hade också kunnat genomföra sina partiprogram och kraftigt sänka arbetslöshetsersättningarna från staten i stället för att försöka vara bättre sossar än sossarna själva och massivt öka statsutgifter och upplåning. Det var det de var valda för att göra.

   Gilla

 7. Hovshallar skriver:

  Vissa tror ju benhårt på en global konspiration ledd av folk som Soros.

  Denna konspiration går ut på att bryta ner alla nationella identiteter för att göra alla människor i hela världen till anonyma utbytbara kuggar i ett av globalisterna styrt världsherravälde, där alla utom några få lever ett eländigt otryggt liv där man tvingas arbeta under slavliknande förhållanden för att i bästa fall överleva.

  Personligen tror jag mer på Axel Oxenstierna — att det som ser ut som en konspiration snarare är en illustration till vad som händer när en politisk idiot får alltför stor makt.

  Föreställ dig tex. vad som skulle hända om tex. DN:s snurrige chefredaktör Wolodarski hokus pokus skulle bli en av världens rikaste personer…!

  Människor som vill ”förbättra” världen utan att begripa hur världen faktiskt fungerar har redan gjort oehört stor skada. Vanligen har deras visioner lett till förtryck och folkmord, och även denne Soros visioner kommer att leda till mer sådant om han och andra av hans sort (tex. den svenska tokvänstern) får hållas.

  Vi måste sätta stopp för den här sortens globalistiska tokvänster innan det är för sent.
  Eller som Thomas Gür formulerar saken, apropå konsekvenserna av den asylinvandring vi redan drabbats av:

  ”…I det läge som vi kommer att befinna oss som land, kommer ett gemensamt språk, en gemensam kultur och nationell identitet att bli än viktigare för sammanhållningen och upprätthållandet av den samhälleliga tilliten.
  Det innebär också att vi kommer att behöva göra upp med hållningar om kulturrelativism, normkritik etcetera vilka undergräver de gemensamma värderingar som ett öppet, fritt, jämställt och demokratiskt samhälle som vårt måste vila på. Inget av detta kommer att bli enkelt. Men alla andra alternativ kommer att förvärra konsekvenserna av det utanförskap som vi måste hantera….”

  http://www.svd.se/att-hantera-ett-langvarigt-utanforskap/om/ledare

  Gillad av 1 person

 8. Gösta Oscarsson skriver:

  Närhelst jag ser denna typ av ”stora tal” så slår det mig att en majoritet av journalister och engagerade debattörer helt enkel faller till föga inför ”de många nollornas mystik”. Men vet egentligen inte skillnaden mellan miljoner och miljarder och att dividera ett stort tal med ett annat stort tal finns inte på kartan. Man måste mellan tummen och pekfingret veta vad Sveriges BNP uppgår till och att Sverige har ca 2 % av Europas befolkning och – troligen – ca 3 % av bruttounionprodukten (intressant! detta ordfinns inte enligt Google).

  Gilla

 9. Sixten Johansson skriver:

  Jag vet egentligen inte mycket om Soros, men vill ändå berätta hur jag funderar kring honom och vanliga konspirationsteorier. Jag värjer mig mot kopplingar till det judiska i sig, konstaterar bara att många judar har hög intelligens och finansiella resurser och båda tillgångarna är världens effektivaste verktyg och vapen. Jag ser Israel som den enda demokratin och funktionella staten i Mena och enda starka motvikten där mot islam och därför bör Israels överlevnad stödjas. Utan tvivel finns det förbrytare, fundamentalister och apokalyptiker bland både politiker och finanshajar, bland judar såväl som icke-judar. Människor i hela världen har en outsinlig förmåga och vilja att lura och bedra sig själva och andra och vägen till vansinnet kan vara kort, vilket nog de flesta här har konstaterat.

  Soros var 15 år vid andra världskrigets slut, tog examina i filosofi och blev så småningom finansanalytiker, specialist bl a på valutaspekulationer. Han har själv beskrivit sin messianism. År 2030 har planerats att bli ett märkesår i världen (Agenda 2030), händelsevis precis 100 år efter hans födelse.

  Många finansspekulanter blir experter på spel och manipulation. Ju erfarnare de blir, ju bättre lyckas de också utveckla sådana strategier att de nästan alltid vinner något vad motståndarna eller andra aktörer än gör. De vinner även om de blir avslöjade. (Detta utmärker även de mest genomtänkta false flag-operationerna: de uppnår väsentliga delar av sitt syfte även om de misslyckas eller blir avslöjade).

  I manipulerandets konst ingår även att använda sig av bulvaner och nyttiga idioter. Dessa kan själva tro sig vara självständiga aktörer, men styrs ”uppifrån”. Sedan kan dessa styrande i sin tur vara manipulerade och styrda ”uppifrån”. Även ”avslöjarna” kan oavsiktligt dras in i spelet och tjäna andra syften än de har tänkt sig. Verkligheten kan vara lika mångbottnad och korrupt som i böckernas och filmernas värld.

  Det har sagts att Soros inte begriper faran med islam därför att han är sekulär. Jag tvivlar på att han förblir okunnig i något avseende, därför att han har resurser och intresse av att anlita världens bästa experter på alla områden och väga samman deras analyser. Han kan dela upp frågekomplexen i så små bitar att han inte avslöjar sina egentliga avsikter och mål för de experter han konsulterar. Han kan i hög grad också styra själva händelseutvecklingen och se till att utvinna något även av det oförutsedda.

  Gillad av 1 person

 10. Hovshallar skriver:

  Sixten Johansson ovan skriver mycket intressant om Soros.
  Jag håller med om hans analys, och vill bara tillägga att även om Soros har tillgång till världens bästa experter, så avgör han i slutänden själv vilka han väljer att lyssna på.

  Jag misstänker att Soros är märmast monomant fokuserad på det finanisiella spelet, ungefär som en schack-världsmästare är helt fokuserad på schack.

  Därför kan han hålla sig med en helt stollig och idealistisk föreställning om hur världen fungerar utan att denna föreställning någonsin konfronteras med verkligheten.

  Hitler trodde in i det sista att han skulle vinna 2a värlskriget, där han satt i sin bunker. På motsvarande sätt kan Soros sitta förskansad på sitt kontor och bara släppa in den verklighet som bekräftar hans förutfattade meningar. Fenomenet är inte helt ovanligt.

  Gillad av 1 person

 11. Anna Lallerstedt skriver:

  Tack för detta inlägg. Soros är djupt involverad i politik och stöttar olika typer av ”folkrörelser” och via grupper som tx rörelsen Move On försöker man påverka Amerikanska politik.
  Läser man sedan om The Open Society där han också figurerar börjar man undra vad denne man vill? Man kan ju inte på något enda sätt påstå att han skapade sin förmögenhet på ett snyggt sätt. Människan ändrar sig sällan och jag tror Herr S definitivt inte gjort det.

  Gilla

 12. Gnostic skriver:

  Se filmen Elysium för en vision av framtiden. Nu tror jag inte eliten och oligarkerna flyttar till rymden utan till gated communities, eller speciella trevliga städer i dom naturområden FN/UN nu annekterar som naturreservat i samband med agenda 21 och kampanjer mot köttätande enligt Aristoteles anvisningar om hur man får en medgörlig slavklass. Ett förslummat offentligt rum och kåkstäder för alla andra, obefintlig medelklass och skräpkultur står för dörren. Ang automatisering och robotar som filmen visar så kolla in Boston Dynamic och deras robot ”Atlas” på youtube.

  Förstås så visar filmen vita människor som de onda och privilegierade men är ändå en bra projicering av den riktiga elitens framtidsplaner och framförallt hur västvärlden kommer se ut om det här fortsätter.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.