Peter Wolodarski kommer ut som foliehatt

mohamed omar

Mohamed Omar

Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski har slutligen kommit ut som foliehatt. Vi är några stycken som redan misstänkt att allt inte står rätt till efter att DN gång efter annan blivit påkommen med att ljuga, vilseleda och mörka. Senast mörkade tidningen omfattande sexövergrepp på festivalen We are Stockholm i augusti förra året, vilket avslöjades av alternativmediesajten Nyheter Idag den 9 januari.

Avslöjandet gjorde förstås Dagens Nyheter-folket både arga och nervösa. En som gick över gränsen i sin nervositet är journalisten Isobel Hadley-Kamptz. På Twitter framförde hon teorin att kritiken mot DN är en konspiration iscensatt av Rysslands president Vladimir Putin för att öka allmänhetens misstro mot de svenska etablissemangsmedierna.

Hon skriver att hon är bekymrad över att så oerhört många inte verkar inse ”vad den pågående kampanjen mot medierna och ytterst DN egentligen handlar om”. Isobel vet dock vad det ytterst handlar om, nämligen ”att öka människor misstro till medierna och till samhället”.

Och bakom denna diaboliska kampanj står alltså Putin. Till dem som inte lika tydligt ser sambanden säger Isobel: ”jag förstår inte hur man inte kan förstå”.

Man skulle kunna tro att en konspirationsteori av detta slag skulle avfärdas med ett höjt ögonbryn eller av barmhärtighet förbigås med tystnad. Icke! Isobel får stöd av Aftonbladets ledarskribent Karin Pettersson och Sydsvenskans Andreas Ekström. Men det stannar inte där. Konspirationsteorin vinner också prominenta hjärnor som DN:s redaktionschef Caspar Opitz och chefredaktören själv, Peter Wolodarski, som kommenterade: ”bra skrivet, liknar för övrigt mycket hatkampanjen i samband med Julia Caesar”.

Ja, det är sant. Hans konto är inte hackat. Han skrev så.

För er som inte minns det är Julia Ceasar pseudonym för en före detta DN-journalist som bytt sida och numera skriver på alternativmediesajter. Hon vann en stor läsekrets och DN kände att de behövde göra något för att hänga ut och kompromettera henne. Detta ledde till kraftiga reaktioner från hennes läsare och fans, vilka tyckte att dissidenters rätt att skriva i skydd av anonymiteten borde respekteras.

Det blir nog tufft för Peter Wolodarski att återställa tidningens förtroende. Vi lever ju i en ny tid då tack vare Internet även journalister får stå ut med att granskas. Till Isobel vill jag säga följande: det är väl etablissemangsmediernas lögner, halvsanningar och mörkningar som är orsaken till att tilliten minskar? Då kanske det är så att det i själva verket är Wolodarski som jobbar åt Putin… Bara ett tips till dig inför nästa gång du lanserar en konspirationsteori på Twitter.