Jag har förstört ett helt land

8-26-13_11971

Patrik Engellau

Under nästan tio år arbetade jag i biståndsbranschen, först för FN, sedan för SIDA. Jag jobbade i ett antal olika länder: Brasilien, Indien, Etiopien och sist som chef för svenska ambassaden i Guinea-Bissau.

Jag kom till Bissau år 1976 med 50 miljoner kronor på fickan (per år), ungefär samtidigt som landets nya regering, som fick makten när det portugisiska imperiet kraschade.

Guinea-Bissau var ett svenskt favoritland. Sverige och Sovjetunionen hade varit stora givare till den socialistiska befrielserörelsen PAIGC, som nu alltså tog över spakarna. Femtio miljoner – vilket idag motsvarar 250 miljoner – var långt mer än landets statsbudget. Sverige var den överlägset största biståndsgivaren. Jag kände mig som den viktigaste personen i landet, för presidenten och ministrarna sprang titt som tätt och ville ha saker.

Den som tror att allt gick åt pipan för att regeringen satte in pengarna på schweiziska bankkonton har fel. Landets ledning bestod, åtminstone till en början, av hederliga och välmenande socialister. De ville reformera och utveckla sitt land. Så här i efterhand kan man nog tycka att det hade varit bättre om biståndet hamnat på konton i Zürich.

Guinea-Bissaus viktigaste produktion, vid sidan av det dominerande självhushållningsjordbruket, var avsaluproduktionen av ris och jordnötter. Handeln mellan bönderna och utskeppningshamnen Bissau hanterades av libaneser, som körde plastbaljor, tyger och andra importerade nyttigheter till bönderna i små lastbilar av märket Peugeot på leriga och illa underhållna vägar, och for tillbaka med riset och jordnötterna.

Det där gillade inte regeringen. För det första tyckte den att libaneserna tjänade för mycket, vilket gjorde dem till utsugare. För det andra menade den att den där småhandeln var alltför gammaldags. Båda problemen löstes i en smäll med en plan som gick ut på att handeln skulle förstatligas och transporterna genomföras med stora, moderna truckar.

Truckarna stod Sverige för. Snart hade jag beställt några dussin moderna, jättelika Volvo-lastbilar som lastades av i Bissau efter några månader.

Dessa fordon var tuffa som rymdskepp i lokalbefolkningens ögon, vilket utnyttjades av chaufförerna, som i stället för att transportera plastbaljor körde runt och raggade brudar på Bissaus gator, som sedan blev lyckliggjorda i lastbilens bekväma sovhytt.

Om det stannat vid det hade allt varit gott och väl, men en del samvetsgranna chaufförer gav sig faktiskt ut på vägarna, vilket de inte borde ha gjort, för vägarna var inte gjorda för dessa mastodonter, utan för lätta Peugeot-lastbilar. Efter något halvår hade alla Volvo-truckarna lagt av, inte bara på grund av vägarna, förstås, utan också för att man glömde bort att hälla i olja och sådant.

Libaneserna var som sagt förbjudna, så det slutade med att bönderna inte kunde bli av med sin avsaluproduktion och återgick till självhushållning. Det fanns inte ens ris till huvudstadens befolkning, vilket naturligtvis var bekymmersamt. Presidenten förklarade för mig att det berodde på missväxt, och kunde man kanske få lite extra katastrofbistånd av SIDA?

Visst. Jag telexade till hemmamyndigheten, och inom kort förtöjde ett kinesiskt skepp med 3 000 ton ris i Bissaus hamn så att folk inte skulle behöva svälta.

Beskrivningen är lite förenklad, men i stort sett gick det till så här. Motsvarande historia skedde inom fisket (vilket jag skrev en roman om, Genom ekluten, Atlantis). Jag tog min Mats ur skolan och slutade med den där smutsiga hanteringen (alltså biståndet), men innan jag drog öronen åt mig hade jag ju faktiskt gjort mig medskyldig till en förstörelseakt i nationell skala.

Efter några år tröttnade även UD och SIDA och la ned biståndet till Guinea-Bissau med argumentet att just det landet var olämpligt. Men egentligen kan vi inte skylla ifrån oss. Det var vi som gav den nya regeringen verktygen och möjligheterna att göra sina dumma sociala experiment. Medan det pågick stod vi faktiskt bredvid och hurrade för detta ärorika land med sina fina sociala principer.

Nu har Guinea-Bissau blivit en knarkstat. Staten tjänar sina pengar på att hjälpa till med omlastning av latinamerikanskt knark till de europeiska marknaderna. Vad skulle den stackars regeringen göra? Truckarna var ju trasiga och libaneserna hade antagligen åkt hem.

Till biståndets försvar kan man förstås anföra att det normalt är så litet i förhållanden till mottagarlandets egna resurser att misslyckandena inte gör så mycket.

48 reaktioner på ”Jag har förstört ett helt land

   • Sune Mangs skriver:

    Efter 60 års totalt misslyckat och i många fall kontraproduktivt bistånd står det klart att biståndspolitiken inte i egentlig mening är intresserad av resultat. Utvärdering och revision är ointressant för självförhärligande biståndstjänstemän. Det faktum att SIDA och UD kunde vända bort blicken medan Robert Mugabe genomförde en etnisk rensning av Ndebelefolket och fortsätta belöna självhärskaren med bistånd och budgetstöd är så bottenlöst vidrigt att enda förklaringen står att finna i den av överideologi förblindade självrättfärdigheten som SIDA är marinerat i; den moraliska stormaktens överstepräster.

    Gilla

 1. Snofsan skriver:

  En viktig del i att bistånd nästan alltid misslyckas är att det alltid finns de som tror att de vet bättre än de som berörs – och det är oftast de som styr över biståndet.

  Gillad av 5 personer

 2. Aha skriver:

  I debatten figurerar fyra olika internationella hjälpinsatser;
  – Flyktinginvandring – väldigt dyrt per capita
  – Hjälp till flyktingläger/krisområde – mycket kostnadsseffektivt
  – Bistånd à la Guinea-Bissau – mycket slösaktigt à la Engellau (förlåt)
  – Medicinsk utveckling och motsvarande för u-länder – effektivast enligt årets nobelpristagare i ekonomi

  Genom åren har Sverige, den humanitära stormakten, lagt ned enorma summor på flyktinginvandring och bistånd, i relativa tal säkerligen världsbäst flera gånger om. Insatsen har varit och är alltså extrem jämfört med andra länder. Sverige är ett extremt land på många sätt och vis. Det måste vi förstå. Åsiktskorridoren har t.ex. antagit DDR-proportioner.

  Det kostar att vara humanitär stormakt, synd bara att vi inte blev det i praktiken då vi valde så slösaktiga hjälpinsatser.

  Gillad av 6 personer

  • Gösta Johnsson skriver:

   Håller med om ett totalt fiasko vad avser kostnadseffektiva hjälpinsatser. Det är 7-klöverns totala fadäs som dessutom fortsättningsvis (oberoende av regeringskonstellationer) kommer att kosta enorma pengar och negativt påverka våra vår egen ”välfärd” – hur den nu skall definieras i framtiden återstår att se. Troligen hamnar alltfler på existensminiminivån….och Sverige som nation längre och längre ned jämfört med liknande nationer ( levnadsstandardindex, pensionsindex, utbildningsindex o.s.v )inom EU. Vakna svenska folk och säg ifrån ”på skarpen”!

   Gillad av 3 personer

 3. JAN BENGTSSON skriver:

  Vi vill ofta införa ny teknik, som landet/invånarna inte är mogna för,
  då utbildningsnivån är för låg för att tillgodogöra sig hjälpen.

  Även om avsikten är den bästa!

  Gillad av 1 person

  • Christina Klein skriver:

   Ja, Jan Bengtsson, till en viss del har du rätt – det är fel att skicka högmoderna produkter. Men – vitsen är att det knappast finns reservdelar att få- de måste beställas från givarlandet och sen kommer de först sent omsider till dem som behöver dem. ”Köp nytt istället, det är enklare”, säger Biståndsorganisationen. På så vis binder de sig ännu mer till givarlandet och industrierna där gnuggar händerna. Varför skicka reservdelar? Och under tiden? Man väntar och väntar och väntar…och går till slut över till det gamla sättet.igen, för att man kanske inte har råd att köpa dessa jättestora dyra (Volvo-),lastbilar.

   Gillad av 1 person

   • Hedvig skriver:

    Möjligen en skröna, men ryktet gick för en del år sedan, att svenskt bistånd försedde afrikanska länder med högteknologiska sjukhus, färdiga att använda. Det fanns bara en hake, inga el- och vattennät att koppla till sjukhusen.

    Gillad av 2 personer

  • kurohin skriver:

   Såg ett exempel på det i något program där folk fortfarande använde (hand) skära för att ta hand om skörden. Där ville de centrala makterna i landet introducera röjsåg och andra motorredskap. Men det någon annan organisation som istället gav dem en lie. Väldigt snabbt fick motorredskap elfa problem med drivmedel och reservdelar medan lie-en bara var en större kniv med skaft som vem som helst kunde sköta om.

   Gillad av 1 person

 4. Sten Rylander skriver:

  Sorgligt kapitel! Jag var den som avslutade biståndet till G-B. Skriver om bl a detta i min nya bok ”Afrikanska möten” som kommer ut om några veckor

  Gillad av 1 person

 5. Rikard skriver:

  Hej.

  Tänk, det är nästan så att man får för sig att personer som uppburit offentliga ämbeten ljuger för sina medborgare tills de går i pension eller blir utmanövrerade. Om jag tillämpat den principen i mitt yrke hade jag blivit anmäld till Skolinspektionen. Men det är nog bara obalanserade rättshaverister som tror sådant. Ja, och så de som arbetat som städare i maktens korridorer, eftersom ‘bättre folk’ tror att plebejerna är både döva och dumma. Mången är det statsråd eller liknande som sladdrat i en taxi.

  Hr Engellau, vilket politiskt parti i Sveriges riksdag visar intresse för att komma till rätta med biståndskorruptionen?

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  Gillad av 3 personer

  • Redaktionen skriver:

   Rikard,

   Det beror på vad du menar. Om du menar korruption i bemärkelsen att en eller flera potentater snor pengarna åt sig själva tror jag alla partier skulle vilja komma till rätta med det.

   Men huvudproblemet är inte korruptionen, som jag ser det, utan att konceptet är fel (som också nobelpristagaren i ekonomi påpekat). Det tror jag inget parti håller med om.

   Patrik

   Gillad av 4 personer

   • Rikard skriver:

    Hej.

    Det var det jag misslyckades med att formulera. Så går det när man skriver snabbt och slarvigt.

    Biståndet är en helig ko (som på sistone fått dela fodret med import av biståndsmottagare) och all vår gröda skall nu dessa heliga kossor göda. Återstår alltså en folkbildningskampanj om bistånds effekt i praktiken. Räkna dock inte med skolan, tyvärr, vi består i mångt och mycket av känslostyrda människor.

    Kamratliga hälsningar,
    Rikard, lärare
    Ps Tack för svar! Ds

    Gilla

 6. Lars Hässler skriver:

  Kanske borde vi sluta med all s k uhjälp och ifråga sätta varför vi skänker miljarders miljarder till länder som uppenbarligen inte är i stånd att förvalta hjälpen. Alla miljarder till Palestina och Kuba till exempel, vad har det gett för resultat? Den afrikanska författaren Dambisa Moyo har i sin bok ”Dead Aid: Why Aid Is Not Working and How There Is a Better Way for Africa” visat att hjälpen bara förvärrar landets utveckling. Kanske vore det bättre att omstrukturera världshandelns regler och ge u-ländernas produkter – livsmedel, läder och textilier – tillträde till I-ländernas marknader. Ett steg i denna riktning togs förra veckan i WHO-förhandlingarna.

  Gillad av 2 personer

  • JAN BENGTSSON skriver:

   Varför inte satsa på basal undervisning,
   för att höja utbildningsnivån…

   Inte så storslaget, men mer humant!
   Hjälp till självhjälp…

   Inga pengar som hamnar i fel fickor heller!

   Gillad av 1 person

 7. Hovshallar skriver:

  Från min gröna ungdom minns jag hur vänstern glorifierade ”frihetskampen i Guinea-Bissau”.
  Rollerna var givna: Den ‘ondskefulla’ kolonialmakten mot den ‘heroiska’ frihetsrörelsen.

  Man skulle ”solidarisera sig” med frihetsrörelsen PAIGC. Detta uttryck; ”…solidarisera sig med…” var ett typiskt kännemärke för den rörelse jag numera ger epitetet ”tokvänstern”.

  Intressant nog används numera exakt den frasen på DN när man diskuterar opinionsundersökningar gällande asylinvandringen.
  Det heter i DN:s analyser av resultaten att den minoritet som vill ha samma nivåer som tidigare på asylinvandringen är de som ”…solidariserar sig” med ”flyktingarna” (dvs. med de personer som mer korrekt borde benämnas ”välfärdsmigranter” = personer som har passerat förbi ett antal säkra EU-länder inklusive Danmark, därför att den ”välfärd” som erbjöds dem i dessa andra EU-länder inte dög åt dem).

  Förövrigt visade det sig att när en sådan opinionsundersökning gjordes PER TELEFON var en stor del av de som ringdes upp positiva till fortsatt extrema invandringsnivåer; ja många förklarade sig tom. beredda att husera ”flyktingar” i sina egna hem!

  Motsvarande mer anonymt utformade undersökningar gav helt andra resultat.

  Man kan dra slutsatsen att svenskarna klokt nog valde att ge sådana svar som makthavarna vill ha när de blev uppringda — att du blir kontaktad per telefon innebär ju att uppringaren vet vad du heter och var du bor.

  I ett rådande halvtotalitärt samhällsklimat, där man kan blii av med jobbet om man äter lunch på lokal med ”fel” personer, gör man klokt i att inte i onödan avslöja för överheten vad man faktiskt tycker om massinvandringen.

  Eller som talesättet säger:
  DDR försvann inte — det bara flyttade några mil norrut.

  Gillad av 3 personer

  • JAN BENGTSSON skriver:

   Vi vet var Du bor o vem Du är…

   DÅ får den som frågar, svar därefter!

   Det skulle kunna vara Research gruppen som ringer…

   KORRIDOREN är smal o trång, det vet väl alla utom möjligen vänstersidan!!!

   Gillad av 1 person

 8. Hans Erling Jensen skriver:

  För ett par år sedan beslutade jag att bevisa, att hjälp gett i små portioner med inbyggda ”krav” på resultat i tätt samarbete med lokala eldsjälar, kan hjälpa miljoner av behövande for struntsummor. För 50 miljoner kunna vi i Hatune Foundation (Bona Fortuna) hjälpa mer än 20.000 människor i ett helt år!

  I Sverige räcker beloppet till 150 vanliga ”flyktingar” eller maximum 40 ensamkommande! Allas lika värde? Knappast!

  Gillad av 3 personer

 9. Ragnar Thorén skriver:

  Har varit på ön Canogo , de har fått hjälp att bygga en skola på
  denna ö genomhjälp från Sverige. De hade tidigare skolor byggda av palmblad,
  nu har de själva murat och byggt en skola i sten med toalett och matbespising.Mycket tack vare Margareta och Ove Angsberg Hönö, genom .Esseta ani Nindo ONGD som finns på
  ön och handhas av en man som heter Duarte Jose Ocadaque.

  Gillad av 1 person

 10. Kärringenmotströmmen skriver:

  Vi har skickat bistånd till afrika sen 1950 och man börjar ju undra när dom ska bli självförsörjande eller vi bara skickar bistånd utan krav på att dom kanske ska göra ngt för pengarna ?

  Gillad av 3 personer

 11. Gösta Oscarsson skriver:

  Så riktigt så.

  Under början av 80-talet arbetade jag några år i Eastern Province i Zambia. Denna provins hade under ”den engelska tiden” varit en stor exportör av jordnötter. När jag kom dit så skedde ”handeln” genom ett s.k. kooperativ, som på centralregeringens uppdrag skulle hålla priserna artificiellt låga. Resultatet blev – naturligtvis – att inga jordnätter såldes via denna organisation. Produktionen fortsatte dock och nattetid gick lastbilar till Lusaka fyllda med säckar med jordnötter. Eftersom ”kooperativ” vid denna tid var väldigt fint i Sverige så bidrog vi med ”kooperatörer” som skulle hjälpa till med organisationen av denna utsugning. Vad de i övrigt gjorde förstod jag aldrig.

  Efter ca tre månader så insåg jag att utvecklingsarbete med den snälle och energiske socialisten Kaunda vid makten var meningslöst och jag rekommenderade biståndskontoret att vi skulle dra oss ur. Den enda följden – så vitt jag såg – var att jag i SIDAs file fick omdömet ”icke lojal till SIDAs biståndsmål”, ett omdöme över vilket jag är väldigt stolt.

  Gillad av 4 personer

 12. Richard Paulsen skriver:

  Hänger förstås inte på en person och som vill hjälpa. De så kallade tigerekonomierna klarade det. BRIC-länderna går framåt. Varför inte Afrika?
  Tigerekonomierna ändrades inifrån. Det ingav förtroende och möjligheter till lån för utveckling och investeringar från andra länder.
  Det som skett senaste åren i Afrika är ju knappast gynnsamt om Afrika ska utvecklas. Varje satsning och förändring gått fel med undantag. Oroande att de börjar flytta till Europa istället för att utvecklas.
  Vad de behöver är samma som i andra länder, som utvecklats. Kunskapen finns men praktiseras inte.
  Så Afrika måste ändras inifrån och göra som alla, som utvecklats. Lätt att säga. Bara väntar. Tycker inte att bistånd och migration ska godtas mer.

  Gillad av 3 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   Mao tänkte: ‘Varför inte Kina?’ och startade Det stora språnget. Sverige följer nu efter i ett maoistliberalistiskt rus.

   Gilla

 13. agnes skriver:

  Jag undrar om Patrik tycker det finns något sätt som man som amatör kan använda för att hjälpa? Jag är själv i tvivel, såg t.ex SOS barnbyar från Filippinerna igår och funderade på att bli fadder. Kan de ät bara ett sätt, Högsta hönset lyfte viss 77k i månaden på SOS och 16% gick till administration enligt egen utsago Men är det effektivt?

  Gilla

  • Wrap skriver:

   Jag tror att de flesta som sett saker med egna ögon håller med om det de flesta ger uttryck åt här. Det gör enligt min erfarenhet även folken indiska länder, de tycker vi är lite knäppa. Afrikas problem är att väst hela tiden instabiliserar länder som börjar komma på fötter. Afrikanerna gillar därför kineserna mycket bättre. De säger vad de vill ha och sedan bestämmer man priset. Alldrig att kineserna lägger sig i landets politik osv. Om man vill ge något så kan jag ge exempel på vad jag gör och tror hjälper lite (men mest ens eget samvete). Ta med sådant som behövs i skolor, papper pennor osv. Gå till den fattigaste skolan och ge detta till barnen där. Det brukar vara enormt uppskattat då dessa saker alltid verkar vara en bristvara. Hjälper du barnen som går i skolan hjälper du också landets framtid. Jag ger alldrig något till tiggare, men ger gärna en rimlig slant i utbyte mot en tjänst eller vara. De små söta barnen kommer inte alltid vara söta små barn och då måste de ha lärt sig att det inte funkar att försörja sig genom att bara sträcka fram handen. Låt dem putsa din annektera eller köp deras lilla kaka av socker och nötter, då lär de sig att de är sin egen lyckas smed.

   Gilla

 14. Patrick Fredriksson skriver:

  Vad tror ni om organisationer som Hand in hand? Barneviks bok ger en bild av en ”helhetsmodell” som verkar fungera bra. Funkar den långsiktigt?

  Gilla

 15. Joakim Wohlfeil (@JoakimWohlfeil) skriver:

  Tur att idéerna från 70-talet med exempelvis bundet bistånd i produkter mm. slutade där de förtjänade.
  Blev därför väldigt chockad av just förre biståndsministern Gunilla Carlsson som först sa hon ville effektivisera, och sen visade sig att hon skulle tillbaka till 60-70 tals romantiken med spisar till landsbygden, bundet företagsbistånd som forskare kunde visa i 9 fall av 10 slutade i fiaskon etc…
  Det verkar som det bara behövs en generation för att glömma tidigare misstag.

  Gilla

 16. Bengt Ågerup skriver:

  Intressant men sannolikt.
  Vi kör utbildning i Tanzania av barnmorskor så att de kan göra kejsarsnitt och stoppa blödningar. Mödrarna är navet i landsortsbefolkningens byar.
  Det finns mycket gamla övertygelser som måste rättas till men bara med positiva exempel. Tar tid men lönar sig i längen. Överraskande att mobil teknologi så snabbt går att förankra.
  Rent allmänt tror jag på målstyrda projekt med minimala avbränningar för administration. Kör projekt som bolag. Effektivt och bra.

  Gilla

 17. Gösta Johnsson skriver:

  Hela Afrika (nästan) är ju en katastrof. Våldtäkter ( t.o.m av FN-personal), islamistsamhällen, våld, krig, stenålderstraditioner med könsstympning mm mm. I en dokumentär för några år sedan intervjuades en senig mager man med en tand i munnen som hade 4! fruar, 17 barn och över 50 barnbarn som lät fruarna arbeta medan han själv drev omkring. Om de 100-tals miljarder i bistånd från Sverige bidragit till att det föds barn på löpande band borde kanske en del av dessa pengar gått till information hur barn blir till (eller hellre hur barn inte skall bli till), gratis kondomer, gratis sterilisering mm mm i stället för till korrupta klanledare och politiker och meningslösa biståndsprojekt . Att människorna i denna bördiga kontinent inte ens kan klara sin egen matproduktion är ju märkligt. Biståndet från Sverige och världen har snarare gjort kontinenten bidragsberoende.

  Gillad av 1 person

  • cmmk10 skriver:

   Tänker ibland, att biståndspengarna kanske istället skulle användas till någon slags pensionsfond för de kvinnor som väljer att låta sterilisera sig efter att ha fött två barn.

   Gilla

 18. fribi2013 skriver:

  Been there done that… Jag har faktiskt liknande erfarenhet av bistånd till Guinea Bissau. Gjorde för SIDA ett projekt för utveckling av biodlingen där. Bina var en viktig resurs för tillverkning av lokalt öl och andra alkoholhaltiga drycker. En nyckelfärdig fabrik för biodlingsutveckling och honungsexport skulle byggas. Lagom till det hela var färdigprojekterat tog det tvärstopp just med hänvisning till att man köpt ris istället och ätit upp biståndspengarna!

  Gilla

 19. Tomas skriver:

  Läser lite här och lyssnar lite där Och har börjat fundera på med vilken rätt och med vilket ansvar vi lägger oss i andra länders utveckling? Tänker då på tex bistånd, påverkan på länders politik eller gynnande av religiösa grupper. Hur ska vi förhålla oss till återkommande svältkatastrofer pga överbefolkning, eller religiöst betingade inbördeskrig? Hur långt bort från våra gränser sträcker sig vårt ansvar/vår skyldighet?

  Gilla

 20. Per Kurowski skriver:

  Att alltid hjälpa andra, är alltid det bästa sättet att se till att de andra inte lär sig, så att man alltid ska kunna förbli läraren med de bättre kunskaperna… och att vara bättre än andra är ganska viktigt… så var försiktiga ☺

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.