Gästskribent Ronie Berggren: Utmaningen från militant islam är vår tids kalla krig

logo­DGSDen 11 september 2001 attackerades USA av den islamistiska terroristorganisationen Al Qaida. USA:s president George W. Bush svarade med att förklara ett globalt krig mot terrorismen och sa:

Tiden har kommit för USA att agera … Det här är emellertid inte enbart USA:s strid. Det är inte bara USA:s frihet som står på spel. Detta är hela världens strid. Det är civilisationens kamp. Det är en kamp för alla som tror på framsteg, pluralism, tolerans och frihet.

Vi i Europa tog dock inte Bush på riktigt allvar.

Europeiska vänsterakademiker avfärdade kriget mot terrorismen som amerikansk imperialism, och först i och med ISIS YouTube-halshuggningar 2014 och nu med attackerna i Frankrike verkar Europa på bred folknivå ha insett att jihadisterna utgör ett verkligt hot som vi måste bemöta.

Detta är en utdragen kamp, och vi kan ta lärdomar om vi förstår likheterna med kalla kriget – den demokratiska världens fyrtioåriga kamp mot Sovjetunionens kommunism.

 1. En radikal ideologi

Marxismen förespråkade revolutionärt störtande av befintliga samhällsstrukturer. Sedan skulle arbetarklassen – proletariatet – styra världen. Karl Marx skriver i ”Det kommunistiska manifestet”:

Må de härskande klasserna darra för en kommunistisk revolution. Proletärerna har i den ingenting annat att förlora än sina bojor. Men de har en värld att vinna. Proletärer i alla länder, förena er!

Radikal islam är likadan.

Radikal islam förespråkar revolutionärt störtande av befintliga samhällsstrukturer. Därefter ska ett globalt islamiskt kalifat styra världen. Den egyptiske teologen Sayyid Qutb – vars tankar ligger till grund för salafiströrelser i hela världen – skriver i sin bok ”Milstolpar” från 1964:

Islams främsta plikt i denna värld är att ta ledarskapet i egna händer och påtvinga den särskilda livsväg som är dess främsta kännetecken. Syftet med detta rättledda ledarskap är det godas framgång för mänskligheten; det goda som kommer från att återvända till Skaparen.

 1. Ett militant hot

Marxismen var en teoretisk ideologi uppdiktad av två tyska tänkare, men som verkställdes genom våld. Blodiga revolutioner; sovjetiska Gulagläger; kinesiska kulturrevolutioner och kambodjanska dödsfält har gjort kommunismen ansvarig för störst antal mördade i världen, med 94 miljoner offer.

Militant islam är likadan.

Sayyid Qutb var en teoretiker. Tillämpningen av hans idéer kan dock skönjas i talibanernas Afghanistan; bland Al Qaidas terrorister; och i ISIS skräckvälde, som skär halsen av folk utifrån de teologiska texter Qutb menade att muslimer skulle lägga tonvikt vid.

I såväl kommunismens som islamismens fall, helgas de våldsamma medlen av målet att uppnå den teoretiska utopin: det klasslösa samhället respektive det globala kalifatet.

 1. Ett västerländskt gensvar:

Kalla kriget vanns för att västvärlden var starkare. Där USA och västvärlden försvagades tog däremot kommunismen över. Bästa exemplet är Vietnam, där Sydvietnam erövrades av kommunisterna i norr när USA dragit sig därifrån.

När USA sedan trappade upp kapprustningen på 1980-talet och fattade beslutet att inte bara hålla kommunismen instängd, utan besegra den, rasade Sovjetunionen samman och kommunismen upphörde som globalt hot.

Samma sak gäller i förhållande till militant islam.

Där USA dragit sig ur har militanta islamister stigit in. Det kan vi se i både Afghanistan och Irak.

För att vinna vår tids kalla krig, måste västvärlden återigen bli offensiv – både militärt och ideologiskt. Så länge ingen ger de militanta islamisterna stryk och konfronterar deras idéer, så kommer terrorn att fortsätta.

Detta är hela världens strid, sa Bush, en kamp för alla som tror på framsteg, pluralism, tolerans och frihet.

Nu är det hög tid att ta dessa ord på allvar.

Ronie Berggren, USA-expert från Örnsköldsvik, leder bloggen och podcasten Amerikanska Nyhetsanalyser (usapol.blogspot.com). Han vill se starkare band mellan Europa och USA och en enad västvärld, mer inspirerad av amerikansk och brittisk politisk tradition, som kan stå upp för västerländska, demokratiska värden i en tid då totalitarismen gör framryckningar.

10 reaktioner på ”Gästskribent Ronie Berggren: Utmaningen från militant islam är vår tids kalla krig

 1. Erik skriver:

  Verkar mer som att jihadisterna går fram där USA har krattat manegen.
  Vidare, det är svårt att tro att samma politiker som har släppt in miljoner muslimer till våra länder, glatt påhejade och pådrivna av USA, menar allvar med någon kamp mot jihadism.

  Gillad av 2 personer

 2. Aha skriver:

  Ord och inga visor i artikeln.

  Västvärldens och inte minst Sveriges historiska flathet inför totalitära ideologier såsom nazism och kommunism förskräcker. Detta medförde miljoners död.
  Nu ser vi samma flathet, brist på avståndstagande gentemot IS. Rödgröna curlar Jihadister, lagstiftning som kriminaliserar deltagande i IS dröjer, vi lär vara bland de sista i Europa att få en lagstiftning på plats. Ett ord har uppfunnits, Islamofobi, för att misskreditera de som rackar ned på de miljöer här i Sverige som utgör grogrund för jihadister.

  Ovanstående ingår i etablissemangets åsiktskorridor, där förändringar ofta sker för långsamt, rentav är reaktiva. Först när man kör in i väggen – se dagens invandringsvolymer – kommer förändringarna (fattas bara annat). Nu ser vi motsvarande när det gäller IS, de etniska rensningarna och grymheterna har nu pågått i flera år, och det verkar som man först nu är beredda att strama åt.
  Som vanligt är det kärnan i etablissemanget, kulturvänstern, som byggt åsiktskorridoren åt fel håll.

  Gillad av 2 personer

 3. PerH skriver:

  Som syniker.
  I backspegeln sett väljer Sveriges elit framöver den tredje ståndpunkten, ställa sig i mitten, som under WWR2 och det kalla kriget där efter.
  Svenska kyrkan visar nu vägen, med devisen ”Gud är stor” och bär ut korset för att inte stigmatisera halvmånen.

  Gillad av 2 personer

 4. Ådärkomdenja skriver:

  ”Är ni inte med oss, så är ni mot oss”, deklarerade GW Bush. Afghanistan var illa nog, men det grövsta var det brottsliga överfallet på Irak, grundlöst konstruerade falskskäl, och brottet numera erkänt av alla, utom möjligen Rumsfeldt och någon triggerhappy ultrahök ytterligare.

  USA saknar imho idag all trovärdighet betr sitt agerande i MÖ. Världshegemonisträvaren har skapat det kaos som råder, vilket i första hand drabbat Europa, plus följderna inom de attackerade länderna förstås. Man torpederade efter Irak/Hussein även Libyen/Ghadaffi, och skapade under den okunniga, idiotiska parollen ”den arabiska våren=demokrati” ett kaos, med grogrund för terrorister och även en afrikabaserad avseglingshamn för flyttingar – horderna muslimer till Europa (vilket även Ghadaffi hotade med, men aldrig satte i verket). Nu vill USA åt Bashar i Libyen, av samma skäl. Demokrati efterfrågas inte i muslimstyrda länder, det är ett brott mot andemeningen och budskapet i koranen.

  Avslutningsvis, USA är plattformen för IS/Daesh’s existens. Skapat och underhållet av Uncle Sam, i samklang med fränderna Saudi, Qatar, Turkiet och Israel. USA teaterbombningar avslöjades bryskt av Rysslands agerande, man gjorde mer Daesh-skada än USA gjort på ett helt år. Hur man skall tolka Israels senaste diplomatiska manöver, att etablera ”representationskontor” i UAE, Förenade Arabemiraten, kan ägnas viss tankeverksamhet. Första beskickningen på arabiska halvöns diktaturländer f ö.

  Jag delar uppfattningen att Daesh måste attackeras och förgöras på alla tänkbara sätt. Men det tycks bäst hanterat utan USA:s medverkan, iaf som det utvecklats från GW Bush’s tid, fram till puppet president Obama idag. Trodde aldrig att jag skulle behöva ompröva min hållning till USA till den grad som idag, men fakta talar för sig själv.

  Gilla

 5. Hovshallar skriver:

  Visst, kommunism och islamism har flera beröringspunkter. Men var det verkligen USA:s ”kalla krig” som knäckte Sovjet? Snarare var det väl så att Sovjetkommunismen föll samman därför att ingen, inte ens partikadrerna, trodde på den till sist. Alla kunde se hur demokratierna i väst utvecklades skyhögt bättre än Sovjet och dess lydstater.

  Och vad gäller Vietnamkriget, så är väl snarare USA:s inblandning där ett exempel på hur det går när USA ska lägga sig i andra länders inre angelägenheter — på motsvarande sätt som flera länder i Mellanöstern tagits över av islamsk fundamentalism sedan Väst störtat sekulära diktatorer. USA har därmed indirekt bidragit till att skapa det helvete vi kallar Daesh.

  Att Ryssland bombar Daesh-kontrollerade områden är lovvärt — och logiskt, då Daesh hotar Rysslands södra flank. Daesh utgör dessutom ett akut hot mot alla länder i Västeuropa inklusive Sverige, vilket senast visades av attackerna i Paris. Därför befinner sig Västeuropa de facto i krig mot Daesh.

  Men detta krig är inget ”kallt krig”, som mellan dåvarande Sovjet och USA, utan ett i högsta grad verkligt och blodigt krig — och i detta krig är även Sverige en deltagande part genom EU-medlemskapet.

  Svenska makthavares helt absurda passivitet inför jihadist-resor till Daesh-kontrollerade områden och allmän ”radikalisering” i muslimdominerade förorter, är i ljuset av detta en stor skandal. Och vi vet orsaken till detta ansvarslösa beteende: MÅNGKULTURALISMEN.

  Denna kvasi-religion föreskriver att främmande kulturer ”berikar” Sverige. Och alltså ”berikas” vi av islams närvaro i landet. Det blir då utomordentligt känsligt hur man förhåller sig till en fundamentalistisk MUSLIMSK sekt!

  Påståendet att extremister som Daesh-anhängare ”inte har med islam att göra” är så löjeväckande att få tror på det. Vem som helst kan Googla på innehållet i islamska urkunder som Koranen, och snabbt inhämta att Daesh (och liknande mördarsekter som Boko Haram) helt och hållet bygger på en bokstavstrogen tolkning av Koranen (”Medinaverserna”).

  Det hela blir så pinsamt för ”mångkulturalismens” prästerskap att man bara vill sopa hela problemet under mattan — vilket är EXAKT vad som sker.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.