Homofobi är regel, inte undantag

mohamed omar

Mohamed Omar

Abu Muadh, en imam i en moské i Halmstad, sade i en predikan att ”homosexualitet är ett virus”. Det är något han anser att muslimer borde skydda sig emot genom att bygga upp vad han kallar ett ”immunförsvar”. Predikan är filmad och finns på YouTube.

Imamens yttrande har fått stor spridning i medierna. Av artiklarna får man intrycket att hans negativa syn på homosexuella är ovanlig och uppseendeväckande. Ja, det är den. Det vill säga för den vanlige svensken. Men i moskéerna är den regel, inte undantag.

Jag har under mina år som muslim hunnit besöka ett flertal svenska moskéer från norr till söder. I samtliga har homofobi varit det normala. Jag har hört värre saker än att ”homosexualitet är ett virus”. I ingen moské, jag upprepar ingen, har jag mött en undervisning som tolererar homosexualitet.

Man får komma ihåg att svenska moskéer inte följer någon slags egen ”svensk islam”. Vi har ingen svensk överimam, eller ”mufti” som det kallas, som dikterar för svenska muslimer hur de ska förhålla sig i olika teologiska frågor. Svenska moskéer är en del av den internationella, muslimska gemenskapen. Opinionsundersökningar visar att en överväldigande majoritet av världens muslimer hyser intoleranta uppfattningar om homosexuella.

Att medier uppträder som om de vore förvånade visar hur lite kontakt dessa har med de muslimska miljöerna i Sverige. För den som har varit på ”insidan”, som har besökt moskéer och umgåtts med moskéaktiva muslimer framstår imamens åsikter som helt mainstream.

Det finns svenska muslimer som förespråkar tolerans mot homosexualitet och homosexuella, men de är få och saknar inflytande i moskéerna. De kan inte som homofoberna uttrycka sig från predikstolarna. Det rör sig ofta om sekulära personer med svagt religiöst engagemang.

En fråga som har följt på avslöjandet är huruvida Statens stöd till trossamfund (SST) ska fortsätta betala ut skattepengar till denna moské i Halmstad. Saken är den, att om man beslutar att inte längre ge pengar till homofoba moskéer, kommer ingen moské att kunna få något. Ett stort steg för SST.

Eller ska man bara stoppa betalningarna till de moskéer vars homofobi blivit känd och fortsätta betala ut till dem vars homofobi ännu är okänd? Det handlar då i praktiken om en succesiv avveckling av skattestödet till Sveriges moskéer i takt med att medierna kommer med nya avslöjanden.

Samme imam som ansåg att homosexualitet är ett virus har i ett annat YouTube-klipp hyllat jihad, det heliga kriget, och kallat jihadisterna i Syrien ”bröder”. Om en negativ uppfattning om homosexualitet kan sägas förena majoriteten av världens muslimer, är synen på konflikten i Syrien något som splittrar.

Imam Abu Muadhs åsikt om jihad i Syrien är helt normal inom den riktning av islam som han är skolad i och som han företräder – salafismen. Och vi vet vad de salafitiska rebellgrupperna i Syrien gör med homosexuella i områden som ”befriats” från regeringens kontroll. De torteras och avrättas.

28 reaktioner på ”Homofobi är regel, inte undantag

 1. Aha skriver:

  Invandringen i Sverige är – i många fall världsunikt – full av upprörande konstigheter såsom det godtas att immigranterna inte uppvisar identitetsbevis, att det ges permanent istället för tillfälligt uppehållstillstånd, bidragsfusk, svartjobb, kriminalitet, extremism, antisemitism, antifeminism, bortgifte, barngifte, månggifte och illegalt leverne. (Ett i grunden sannerligen omfattande grävområde för journalister).
  Mohammad Omar ger oss nu inblick i statens stöd till trossamfund och hur det där ges bidrag till moskéer trots homofobi. Det tackar jag för.

  De radikala muslimerna, och de är ganska många, uppvisar likheter med fascismen. Man är t.ex imperiebyggare, förkastar andra religioner och politiska partier, våldsbenägna och manschauvinistiska.
  Staten ger alltså bidrag till en dylik organisation. Detta kan jämföras med statens tidigare ovilja att vilja att ge bidrag till SDs ungdomsförbund och vi har ytterligare en praktskandal bland många när det gäller invandringspolitiken. Värre än så är att facket utesluter SD-medlemmar men inte Islamister. De senares antidemokratiska och uppseende annorlunda värdegrund borde ge mångfalt större skäl att utesluta Islamister än SD-medlemmar.

  Gillad av 3 personer

 2. Lars P skriver:

  2009 så sa samme Muhammad Omar att Islam är botemedlet.
  http://www.aftonbladet.se/kultur/article11781470.ab
  Vem vet om han ändrar sig igen ?
  Enligt koranen så är lögn sanktionerad om det gynnar saken sk taqya (osäker stavning)
  Bra att Mohammad numera,uppenbarligen, har en annan syn på Islam, han har gjort en helomvändning i frågan,så vad säger att han inte gör en sväng åt andra hållet igen ?
  Läs gärna artikeln i Aftonbladet,ganska radikal syn som framförs där.

  Gilla

  • Ulla L skriver:

   Tack Lars för länken. Konstaterar, återigen, att religion och allt annat påhitt borde vara förpassad till det privata. Om inte blir det krig och konflikter, vilket är särskilt tydligt just nu.

   Gillad av 1 person

  • Jasmine skriver:

   Han är öppen med att han har varit salafistisk islamist. Numera sufistisk liberal muslim.

   Det finns olika inriktningar i Islam liksom kristendom, och människor kan ändra sina religösa åsikter. Jag undrar varför du utgår för att han ljuger? Och Taqiya gäller bara vissa inriktningar av islam. Alla tolkningar accepterar inte att man gör så. Eller har specifika regler.

   Gilla

 3. Lennart Bengtsson skriver:

  Tack igen för en viktig text. Okunnigheten om Islam är enorm hos de flesta svenskar och media har inte bidragit till att förbättra situationen kanske en följd av såväl inkompetens som offer för landets politiska korrekthet vilket tar sig de mest märkliga former. Dit hör attityden till SD som har blivit det sanktionerade mobbningsoffret. Det är inget annat än en skam för landet.

  Gillad av 1 person

 4. lensof skriver:

  Uppskattar verkligen dina inlägg. Du kan med din bakgrund ge oss kunskap om hur islam fungerar även här i vårt land. Tänkvärt och ofta skrämmande.
  Vi har i Sverige påfallande svårt för att se människor som de verkligen är utan väljer i stället att se alla människor som om de vore som oss. En naivitet som kan ses som god ibland men alltför ofta orsakar stor skada eftersom det leder till ett beteende som om vi vill bli lurade.

  Gilla

 5. Tritonen skriver:

  Jag uppskattar verkligen MO:s initierade kunskap om islam och att han inte väjer för obehagliga fakta.
  Men, kan han verkligen fortsätta att vara muslim, om han avlägsnar sig i så hög grad från vad koranen lär ut?

  Gilla

 6. Lars Lind skriver:

  Trots alla fakta så avfärdar RFSL alla uppgifter som ”islamfobi” Gardell ryar och gafflar om tolerans ..hå-hå-ja-ja. I ett Islamskt land skulle Gardell och hans pojkvän kastats ner från ett tak och stenats.
  Det märkliga är att i Afghanistan kan vuxna män kan köpa småpojkar av fattiga familjer , klä ut pojkarna i flickkläder och kalla pojkarna ”danspojkar” och ha sex med dem.
  Som homosexuell räknas tydligen bara de som är genuint homosexuella och frivilligt söker samkönade relationer ? Danspojkarna dumpas i öknen när de blir för gamla eller man tröttnat på dom och vill ha en ny.
  I Pakistan finns det massor av unga pojkar i 10 årsåldern som erbjuder sex till lastbils och busschaufförer såg jag i ett TV program i SVT för något år sedan.
  Myndigheterna vet om saken men ”låtsats som det regnar” -fenomenet är urgammalt och man vill inget veta.
  För att återgå till fråga om statstöd till trossamfund anser jag att allt sådant skall upphöra.

  Skapa istället särskilda regler för trossamfund , man kan helt enkelt ta bort massa administration , skatteskyldighet ,för ditten och datten och låta dem sköta sig själva.

  Gillad av 1 person

 7. Minerva Nova, Sthlm skriver:

  Tack för att du skriver det här! Önskar att någon åklagare kunde agera, väcka åtal mot hets och hatbrott.
  16 kap. Om brott mot allmän ordning
  8 § Den som i uttalande eller i annat meddelande som sprids hotar eller uttrycker missaktning för folkgrupp eller annan sådan grupp av personer med anspelning på ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, trosbekännelse eller sexuell läggning, döms för hets mot folkgrupp till fängelse i högst två år eller om brottet är ringa, till böter.
  Är brottet grovt döms till fängelse i lägst sex månader och högst fyra år. Vid bedömande av om brottet är grovt skall särskilt beaktas om meddelandet haft ett särskilt hotfullt eller kränkande innehåll och spritts till ett stort antal personer på ett sätt som varit ägnat att väcka betydande uppmärksamhet. Lag (2002:800).

  Gilla

 8. Irena skriver:

  Vardagsislam, den hjälpsamma och givmilda, är en dröm som slår in för de flesta vänsteridealister. Och visst är Islam enkel, avskalad och vacker. När den uttrycker sig så…Och därför hyllas och försvaras den av vänsterintellektuella. Men Islam har många ansikten och fler lager än en gul lök. Omar är en lysande uttolkare och förklarare av detta.

  Gilla

 9. Rikard skriver:

  Hej.
  Svenska medias blindhet för islam är snarlik hyllandet av nationalsocialismen under trettiotalet. Kritiken blev inte det dominanta temat förrän förföljelserna av judar och Förintelsen började bli allmänt kända. Troligen vaknar inte Aftonbladet och övriga medlöpare förrän de har kniven mot strupen.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  Gillad av 1 person

 10. tomas skriver:

  Islam passar inte i väst…
  ”We can integrate all religions and races except Islam”
  Lee Kuan Yew, 1st Prime Minister of Singapore
  ”Europa kommer snart att gå under på grund av sina förutvarande liberalism som har visat sig barnslig och självmördande. Europa har alstrat Hitler, och efter Hitler står kontinenten där utan argument: portarna står vidöppna för islam, man vågar inte längre tala om ras och religion,
  samtidigt som islam bara känner hatets språk gentemot främmande raser och religioner.”
  Inre Kertész

  Gilla

 11. Daniel skriver:

  Varför i hela fridens namn ska staten ge bidrag till något trossamfund över huvud taget?
  Samtliga av den trefaldiga gudens (judars, kristna och muslimers gud) religioner bygger på en gud som är stolt över att han är avundsjuk, är grym, likgiltig för människors lidande såvitt han inte valt ut dem för att förhärliga sig själv och som i upprepade tillfällen i samtliga av dessa ”heliga” skrifter stöder och till och med beordrar mord, folkmord, barnamord, våldtäkt, tvångsgifte, slaveri, misshandel samt i vart fall i Bibeln också incest, människooffer och att en kvinna som våldtas tvingas att gifta sig med våldtäktsmannen om båda är ogifta. Detta är bara några exempel på vad den ”goda” guden hittar på.
  Alla moraliska framsteg från detta beror till största delen på en ökande sekularisering och ett stabilt och humant samhälle är lättare och snabbare att uppnå om staten kapar varje band med dessa religioner, samt i demokratisk anda också alla andra religiösa riktningar.

  Religiösa grupperingar är nästan alltid den största hämskon för en ökande rättvisa och moral i samhället, och något som måste övervinnas för att uppnå ett bättre liv för flertalet människor.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.