Tino Sanandaji

8-26-13_11971

Patrik Engellau

Det finns nog ingen som har lika djupa kunskaper om och genomtänkta synpunkter på den svenska – och inte bara den svenska, för övrigt – invandringssitutionen som ekonomen Tino Sanandaji. Häromdagen höll han ett seminarium hos detgodasamhallet inför ett fullsatt auditorium. Här är några av hans synpunkter. (Nästa gång ska vi filma och offentliggöra föredraget.)

De senaste månadernas flyktingvåg beror inte på kriget i Syrien, utan på en kombination av två andra faktorer: för det första en allmänt ökad vilja och beredskap i tredje världen att flytta till behagligare förhållanden i Europa och för det andra, vilket är den utlösande faktorn, att invandringspolitiken i många europeiska länder gradvis blivit så mycket mer välkomnande. Bara en begränsad del av flyktingarna kommer direkt från kriget.

Tino illustrerade med den stora invandringen från Eritrea. Där finns diktatur och lång värnplikt, men inget krig. Men sedan svensk invandringspolitik börjat definiera diktatur och lång värnplikt som asylskäl har invandringen från Eritrea tagit fart. Motsvarande gäller för exempelvis Afghanistan, som numera, under jämförelsevis lugna förhållanden, levererar betydligt fler flyktingar till Sverige än när kriget var som blodigast.

En slutsats är förstås att vi inte ska inbilla oss att flyktingvågen är en engångsgrej som kommer att ebba ut om och när Syrienkriget tar slut. Andra krafter är igång. (Se exempelvis min krönika).

En annan av Tinos poänger, en självklarhet kan det tyckas, men i så fall en självklarhet som engagerat förnekas av den allmänt förkunnade meningen, är att resultatet av invandringen beror på kvaliteten (eller ”karaktären hos humankapitalet” för att uttrycka det mindre kontroversiellt) hos invandrarna jämfört med ursprungsbefolkningen. Om invandrarna har högre kompetenser och förmågor än ursprungsbefolkningen så vinner mottagarlandet på invandringen och vice versa. Det är alltså inte så, som vissa hävdar, att invandring alltid är gynnsam för mottagarlandet eller alltid skadlig.

Nu råkar det vara så, hävdar Tino, att de aktuella invandrarnas humankapital är betydligt mindre utvecklat än den svenska ursprungsbefolkningens. Till exempel är den generella kunskapsnivån hos invandrarna betydligt lägre än svenskarnas. Tino tar med emfas avstånd från vad han menar är propagandistiska och felaktiga påståenden om motsatsen från olika makthavares och förståsigpåares sida. Det är helt enkelt inte sant, enligt Tino, att dagens aktuella invandrare skulle ha så särskilt mycket att komma med för den svenska ekonomin. Grundtipset är att de flesta kommer hit och lever på låglönejobb och bidrag. De blir också grovt överrepresenterade bland socialbidragstagarna, fängelsekunderna, den grova brottsligheten och bland de barn som inte klarar skolan.

Allt det där hade man väl mer eller mindre på känn. Men en sak som Tino hävdade är något som jag länge anat – och till och med skrivit flera krönikor om – men ändå känslomässigt värjt mig emot, nämligen att svenska myndigheters utlåtanden inte längre är att lita på, i varje fall inte när det gäller invandringen. De friserar, de fuskar med fakta, de lägger till rätta för att vara politiskt korrekta. Att jag tyvärr, tyvärr tror på Tino på den punkten beror på att jag själv tyckt mig kunnat iaktta sådant beteende, se exempelvis mina krönikor Mer om parhästarna och Kan man lita på myndigheter?

Om detta är sant är det allvarligt. Chockerande, faktiskt. Hederliga, okorrumperade myndigheter är Sveriges adelsmärke sedan Axel Oxenstierna. Att medvetet fuska med sanningen är lika illa som att ta mutor. Det är en skam för Sverige om myndigheter ljuger. Att vilseledda och oreflekterande politiker och journalister kan göra det måste man räkna med, men inte att oväldiga myndigheter slarvar på det sättet. Det är ett grundskott.

Tino säger dock att det finns en myndighet som håller sanningens fana högt, nämligen Statistiska Centralbyrån.

41 thoughts on “Tino Sanandaji

 1. Ninnie skriver:

  Dagen efter seminariet med Tino skriver SvDs utrikespoliriska kommentator Therese Larsson Hultin om den tyska invandringen och framtida behov av arbetskraft. Jag citerar: ”Flyktingkrisen skulle därför kunna ses som en skänk från ovan. Det finns uppskattningar som visar att runt en tredjedel av de syrier som söker asyl har högskoleutbildning, däribland många ingenjörer.” Jag skickar henne en artikel skriven av Tino Sanandaji med statistik (inte uppskattningar) i frågan. Av denna framgår att 10% har högskoleutbildning. 22% har eftergymnasial utbildning, dvs kortare utbildningar för exempelvis kockar och frisörer (koranskolor ingår också i denna kategori). http://www.tino.us/2015/04/onsketankande-av-stefan-lofven-att-30-procent-av-syrier-har-hogskoleutbildning/

  Jag får svar: ”intressant undersökning. Fast 32% hade ju faktiskt eftergymnasial utbildning – hade jag sett detta hade jag ju givetvis använt den formuleringen i stället. Tack för att du gjorde mig uppmärksam på den.” Hon anser alltså att det är en formuleringsfråga, inte att innehållet i det hon påstår förändras. Hur hon kan veta att det är många ingenjörer som invandrar förtäljer inte historien.

  Liked by 5 people

  • Klas Bengtsson skriver:

   Jag har påpekat felaktigheter för journalister många gånger. Har nästan alltid fått svar där de erkänt och ofta bett om ursäkt. Men det är bara ett spel för galleriet för de sitter fast i åsiktskorridoren och en del är så ärliga att de medger att de är rädda för att förlora jobbet. Så nu har jag slutat skriva.

   Liked by 3 people

  • tomas skriver:

   Allt för många i Sverige har kortslutit den vänstra hjärnhalvan (logos).
   ”Ett lands rikedom finns inte i kungens skattkista, utan i den samlade kunskapen hos landets befolkning.”
   Idag omvandlas kunskapssamhället Sverige till ett paradis för lågutbildade från tredje världen..

   Liked by 1 person

 2. tomas skriver:

  Så sant, så sant.
  Jag har sökt efter sanningen när det gällar migrationspolitikern de senaste 15 åren.
  Min hustru har kallat mig för ”rasist”, fast inte på sista tiden.
  NU håller Sverige på att svämmas över av en flyktingtsunami och våra ryggradslösa politiker är handlingsförlamade… Dags för lite direktdemokrati i Sverige ????
  *
  ”We won’t save refugees by destroying our own country.
  Actually we can’t do what we like with this country. We inherited it from our parents and grandparents and we have a duty to hand it on to our children and grandchildren,
  preferably improved and certainly undamaged. It is one of the heaviest responsibilities we will ever have. We cannot just give it away to complete strangers on an impulse because it makes us feel good about ourselves. Peter Hithens i Dailymail 5/9 2015
  *
  The more we ‘feel’ for the refugees, the worse their plight will be.
  Dominic Lawson Sunday Times 6/9 2015

  Liked by 4 people

 3. schwedischkochen skriver:

  Fast jag tror att ”eftergymnasial” på svenska betyder ”utbildning som i Sverige vanligtvis förvärvas efter gymnasiet”. I andra länder går man yrkesutbildningar istället för gymnasiet, för att inte tala om koranskolor, som besöks i yngre ålder. I Tyskland kan man t ex vara färdigutbildad sjuksköterska när man är omkring 20 år. En normal yrkesutbildning är på 3 år (vissa på 2 år) och man kan börja där tidigast vid 15 – 16 års ålder, efter nionde eller tionde klass. Gymnasiet är till för dem som vill studera, och dit räknas inte allt som kallas studier i Sverige. Vem tror att man går på ett äkta gymnasium i arabvärlden för att sen bli svetsare?

  Liked by 3 people

 4. Rikard skriver:

  Hej.
  ”Det finns endast ett gott, och det är kunskap.
  Det finns endast ett ont, och det är (medveten) okunskap.”
  Med ursäkt till Sokrates för parafraseringen.

  Det som inte stämmer överens med världsbilden kan inte äga rum. Auktoriteter har förkunnat att invandring är bra, att de är högutbildade och att det inte skapar några kostnader, vare sig ekonomiska eller humanitära. Att antyda att det skulle kunna vara annorlunda är kätterskt.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  Liked by 1 person

 5. Sorgsen över Sveriges förfall skriver:

  Fria media ligger sedan flera år mycket närmare ”majoritetssanningen” dvs den verklighet som de facto finns i vårt land.

  Mao: vill du läsa majoritetssanningen läser du Avpixlat FriaTider NyaTider och div bloggar.

  Hur har det blivit ett lögnsamhälle?
  Med de tillsättningar i ledningen för olika myndigheter av politiska följare till makten som tex. Polisen, Migrationsverket, Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan mm.
  Så är det väl egentligen inte konstigt att sanningen förvrids idag, det ingår ju i dessa chefers arbetsbeskrivning.

  Jag är Sorgsen över Sveriges förfall. Emigration?

  Liked by 4 people

 6. Magnus Furugård skriver:

  Länder är en organisation. För att lösa sina grundläggande uppgifter behövs rätt antal människor, med rätt kompetens i rätt tid.

  Vid en katastrof i ett annat land blir saken helt naturligt annorlunda. För att lösa de grundläggande bekymren behövs rätt hjälp på rätt ställe i rätt tid.

  De här två behoven blandas ständigt ihop av journalister, förtroendevalda och andra. Varför då?

  Gilla

 7. Aha skriver:

  Tino Sanandaji är en stor tillgång för alternativ media och för debatten om invandringspolitiken.
  Ett opartiskt public service hade för länge sedan anlitat honom för att ge lyssnarna och tittarna en allsidig bild kring invandringen. Skam att public service undanhåller allmänheten väsentlig fakta. Stor skam.
  Detta medvetna undanhållande är en förutsättning för att etablessimanget kan driva omgörningen av Sverige genom massinvandring.
  Utan Tino i TV-sofforna kommer man också undan med lögner såsom påståendet om Syriernas höga utbildningsnivå. Man kan också, vilket är djup allvarligt, ljuga om invandringens lönsamhet.
  En Tino i full frihet i medierna skulle på egen hand få Sverige att gå över till invandringsnivåer jämbördiga med våra nordiska länder.

  Liked by 5 people

 8. Fredric M skriver:

  Presenterades några bevis, indicier eller omständigheter som pekar på myndighetsfusk?

  Och, varför påståendet att SCB inte fuskar? Det verkar orimligt att kunna veta det för en utomstående. Vad de iaf sysslar med är att göra viss statistik onödigt luddig. Både Danmark och Norge har bättre statistikredovisning på mycket relevanta områden än vad Sverige har.

  Liked by 2 people

 9. Christer Carlstedt skriver:

  Tyvärr, Patrik, har Du nog skäl för den oro Du uttryckte ovan, beträffande sannfärdigheten i myndigheters och pressens information rörande effekten av immigrationen till Sverige.
  Det kan väl knappast ha undgått någon vilken välsignelse för landet nuvarande typ av invandring kommer att vara enligt både nuvarande regering och gu´bevars de närmast föregående.
  Det hänvisades t.o.m. till någon ekonomisk studie som klargjorde att befolkningsökning är A och O. Då ökar samhällets ekonomiska bärkraft. Alla blir glada.
  Nu vädrade vissa kommuner med usel ekonomi och utflyttningsnetto morgonluft. Någon (jag har förträngt vilken) så till den milda grad att man gick ut i pressen och deklarerade att kommunens mål var att öka befolkningsunderlaget med en massa procent inom några år. Här var ju plötsligt invandrarna en gudasänd gåva, eftersom ungdomarna som inte kunde få vettiga jobb på hemmaplan drog någon annan stans.
  Regeringens ekonomer med Reinfeldt och Borg i spetsen ”glömde” passligt nog att klargöra att studien förutsatte att humankapitalet i inflyttningen till ett samhälle måste vara av samma kvalitet eller bättre än det befintliga för att studien skulle vara relevant.
  För att göra resonemanget väldigt enkelt: Har det någonstans av någon enda kommun annonserats att de vill ha så många pensionärer som möjligt i sin tänkta befolkningsökning? Nähä! Varför då? En pensionär behöver ju inte mer än en tvårumslägenhet på sin höjd. Det är ju mycket billigare än boende för en sexbarnsfamilj från Somalia. En pensionär tar ju med sig pensionen och eventuellt sparkapital när de kommer. Eventuellt bostadstillägg bekostas ju via statskassan.
  Somaliern med fru och sex barn behöver en stor bostad. Socialbidrag (när Migrationsverket inte betalar längre), skolplatser till alla barnen. Mycket pengar blir det! Och om det nu inte finns jobb till traktens ungdomar som flyttar ut – var kommer jobbet till somaliern ifrån som dessutom skall försörja en åttapersonersfamilj?
  Till yttermera visso – pensionärerna, som jag t.ex., kommer inom en relativt överskådlig framtid att lägga näsan i vädret, varvid eventuell samhällsbelastning upphör. Jag vågar nästan lova att det inträffar betydligt snabbare än att utbildningslös invandrare blir av med socialbidraget.
  Till och med en medioker kommunalpolitiker borde inse att jag är en ”god affär” i jämförelse.

  Jamen, på riksplanet blir det något annat invänder någon!
  Då får nog denne ”någon” förklara på ett lättfattligt sätt varför 100.000 bidragsberoende personer skulle utgöra ett bättre samhällstillskott än inga.

  Liked by 1 person

 10. Bertil Rolf skriver:

  Att svenska myndigheter i ideologiskt syfte förfalskar information har pågått i stor skala sedan 1980-talet. Bo Rothstein har beskrivit fenomenet som att en reformbyråkrati övergått till en ideologisk statsapparat – se exvis http://www.rothstein.dinstudio.se/text1_12.html.

  Märkligt nog kan personer som i sin forskning visar kritiskt omdöme och begåvning helt tappa kritisk sans då de deltar i en statlig utredning och börjar producera ideologisk rappakalja i den goda sakens tjänst. Jag upptäckte själv fenomenet i början av 90-talet då jag jämförde norska statens gedigna offentliga utredningar om utbildning med den svenska statens propagandaalster.

  Kanske makten sätter skygglappar på sina utövare? Alla på maktens insida tror sig vara ärliga men från utsidan ser man hur deras information tillrättaläggs och hur man undviker obehagliga fakta och uppenbara, väl kända invändningar.

  Till det pinsamma hör, att många läsare av Avpixlat också läser Tinos blogg. Kanske Avpixlats läsare därigenom har bättre koll på läget än svenska myndigheter, ledande medier och inte så få svenska professorer?

  Liked by 2 people

 11. MartinBohman skriver:

  Den som tvivlar på vad Tino säger kan göra sig omaket att gå till hans blogg, tino.us och gå igenom hans rådata, hämtade från offentliga källor.

  Vem som helst borde kunna inse att ett mycket snabbt inflöde av personer som dels i allmänhet har en med våra mått bristfällig utbildningsbakgrund, och dels bär med sig en kultur som är helt främmande för — och rentav fientlig mot — vår svenska kultur, leder till svåra problem både ekonomiskt och socialt. Myndigheterna gör allt för att mörklägga och ljuga bort detta faktum.

  Vad gäller SCB, så kan det iofs. stämma att de inte publicerar direkta felaktigheter; däremot underlåter de att publicera vissa ”känsliga” fakta. Rekommenderar Affes statistikblogg affes.wordpress.com — för lättillgängliga sammanställningar och analyser av statistik från framförallt SCB.

  Tino är en oerhört värdefull tillgång för vårt land, då han är en av de ytterst få personer som både har kompetensen att upptäcka myndigheters och medias lögner gällande asylinvandringens effekter, och MODET att offentligt avslöja vad han upptäckt!

  Ser fram mot hans kommande bok ”Moralisk supermakt”, som han fn. arbetar med.

  Liked by 2 people

 12. Maria skriver:

  Tino blir kontaktad av alla möjliga utländska medier och får uttala sig där,i egenskap av expert men Inga svenska MSM kontaktar honom. Fegt, ynkligt och ett bevis på kunskapsresistens, rent av kunskapsfientlighet.

  Liked by 3 people

 13. harkling skriver:

  Jag är så glad att det finns ekonomer som Tino Sanandaji och journalister som Alice Teodorescu, Ivar Arpi och för den delen Janne Josefsson! Personer som vågar visa på sanningar som de flesta i svensk media undviker av rädsla för rasiststämpel och jobbförlust.

  Liked by 2 people

 14. Hedvig skriver:

  Att som SvD:s utrikeskorrespondent Therese Larsson Hultin (se Ninnies kommentar ovan) hävda, att Sverige i likhet med Tyskland, kan se asylinvandringen som en ”skänk från ovan” är lögn och förbannad dikt även när det gäller den svenska arbetsmarknadens struktur. Kolla vara stapeldiagrammet nedan!

  Liked by 1 person

  • Hedvig skriver:

   Jag hade lite bråttom i mitt inlägg ovan och fullföljde inte tankegången. Om ni jämför de tyska staplarna med de svenska blir det uppenbart, att Sverige i stort sett saknar den stora mängd låglönejobb som Tyskland har och som gör det möjligt för tyskarna att ge outbildade/lågutbildade invandrare jobb.

   Gilla

 15. Olov Ötberg skriver:

  Troligen föreligger det ett inbyggt fusk, typ VWs dieselbilar. Ett sätt att mäta/räkna i riksdagskorridorerna och ett annat ute på flyktingfältet.

  Gilla

 16. Maria skriver:

  Johan Westerholm (s) från ledarsidorna.se har också flera gånger kommit med ifrågasättande av massmedias påstående om den höga utbildningsnivån bland flyktingar
  http://ledarsidorna.se/2015/09/brain-gain-eller-brain-drain/
  Dessutom, en sjuksjöterska från Syrien har inte alls samma kompetens eller arbetsuppgifter som en svensk sjuksjöterska.
  I många länder ligger t.ex sjuksköterskeutbildningen på gymnasienivå.
  Jag skulle inte heller vilja bli behandlad av en syrisk snabbspårsläkare som inte har jobbat som läkare under tiden på flykt.

  Att myndigheterna döljer fakta och fabricerar lögner kan man lätt kontatera efter ”Sandvikensrapporten”.

  Liked by 2 people

  • Jan W skriver:

   Maria!
   Jag vill anknyta till din kommentar om snabbspårsläkare.

   När man tar del av reportage i massmedia och vad vissa politiker säger där kan det verka som det är en mänsklig rättighet att få en svensk legitimation för alla som säger sig vara läkare. Och fort skall det gå också.

   Men det är ingen rättighet. En invandrad läkare skall förstås inte få en legitimation förrän det visats att hen har samma kunskaper och färdigheter som krävs av ”svenska” läkare. Hen måste kunna visa det. Även om det tar sin tid.

   Allt annat vore fruktansvärt upprörande. Som debatten förs blir man lite orolig.

   Sen finns det förstås ingen anledning att det skall ta onödigt lång tid.

   Gilla

 17. Jan W skriver:

  Verkligen synd att ni inte spelade in. Jag hade gärna tittat. Kanske hade det gått att nå en ny publik också. Fixa en repris med inspelning så fort som möjligt!!

  Det här med var dagens flyktingar kommer ifrån är mycket intressant. ”Den allmänt förkunnad meningen” kan väl sägas vara att de flyr för sina liv från krigets Syrien. Detta är på många sätt intressantare än ekonomin i flyktingmottagningen. För hur kan man neka asyl för en människa vars liv hänger på att hen får stanna.

  Nu verkar det emellertid som att flertalet av dem som nu söker asyl i Sverige kommer från andra länder än Syrien. Av dem som ändå är syrier så verkar det också som att flertal kommer från flyktinglägren i grannländerna där deras liv inte var hotade. Det skulle väl i så fall vara beroende på undernäring och brist på sjukvård. Detta skulle utan tvivel gå att avhjälpa på plats i så fall.

  Inte helt enkelt att belysa flyktingskäl med statistik förstås.

  För övrigt kan jag bara instämma i omdömet om SCB. Jag har haft ett mycket omfattande samarbete med SCB i mitt tidigare arbete. Och som jag skrivit tidigare är det för mig fullständigt otänkbart att de tjänstemän jag haft kontakt med medvetet skulle manipulera data. Eller att de skulle ha någon annan ambition än att med statistikens hjälp efter bästa förmåga belysa aktuella områden.

  Gilla

 18. lensof skriver:

  De officiella lögnerna påverkar oss på flera sätt. Tilltron till våra myndigheter faller liksom viljan att bidra till ett samhälle man uppfattar som korrupt. Farliga saker i sig för mycket av vår välfärd är ju ett resultat av tillit på flera nivåer.
  De kan dessutom göra att vi får just den rasism man skrikit om i olika sammanhang oftast helt obefogat. Nu kan den bli verklig och få bredd och de som då drabbas hårdast är de invandrare som verkligen är kompetenta, arbetsvilliga och har en god utbildning i bagaget. De kommer att mötas med misstro och tvivel av såväl arbetsgivare som kunder/klienter för vad är sant och vad är tillrättalagt…
  Falska budskap kan slå hårt och göra illa för många. Tinos mod och insatser är därför guld värda.

  Liked by 1 person

 19. Fredrik Östman skriver:

  Allt oftare ser jag förstående kommentarer om att dödgrävare inom politik, myndigheter och massmedia agerar mot bättre vetande för att inte skada sin sociala ställning och rang. Enligt den uppfostran jag fick, enligt det ethos jag präglats med, är just detta den lägsta formen av usel själviskhet, ett handlingssätt som är olösbart förbundet med evigt förlorad heder och ära. Hur kan dessa personer se sig själva i spegeln? Jag skulle skämmas ögonen ur mig.

  Liked by 2 people

  • wonky1 skriver:

   Håller till etthundra komma noll procent med.
   Men hur ska jag förhålla mig till att inte heller jag uttalar mig fritt?
   Att också jag räds mina vänners (”vänners” inom citattecken?) vrede?
   Att jag förr inte hade dessa så radikala tankar, men att jag ändå då hade en hel del från mainstream avvikande tankar, och att jag redan då höll dessa inne till stor del. Och när jag inte gjort det förr, är nu tröskeln ännu större.
   Mitt försvar är kanske att såsom icke tillhörande ovanstående eliter måste jag inte…
   Men hur ska jag annars påverka min omgivning? Eller ska jag bara acceptera att jag vart 4:e år lägger en lapp i en låda, och det är allt jag åstadkommer politiskt?

   Liked by 1 person

 20. Affe skriver:

  Jag håller med Tino angående SCB. De är oftast mycket hjälpsamma. Till skillnad från Brå, som är en katastrof.

  Men det finns fortfarande stora brister i databaserna på SCB:s sida. Rent idiotiska saker som att ha olika slags åldersindelningar i olika databaser över befolkningen, samt överlag alldeles för korta tidsspann i ”känsliga” databaser. ”Utländsk/svensk bakgrund” går bara tillbaka till 2002 till exempel. Som om tiden före 2002 är helt ointressant. Det luktar lite Brå-klåfingrighet om det. Brå vill väldigt ogärna gå längre tillbaka i tiden. Kurvorna ser ju inte så roliga ut när man gör det.

  Jag tror att det pågår en kamp mellan ”värdegrundsdemokrater” och hederliga personer med yrkesstolthet på alla våra myndigheter. En misstanke som jag har är att på SCB har inte värdegrundsdemokraterna lyckats lika bra, (än så länge). Statistiker avskyr nämligen när det saknas data, och det är mycket svårt att övertyga en statistiker om att det skulle vara en bra idé att inte samla ihop data.

  Liked by 1 person

  • Jan W skriver:

   Jo, det är definitivt så att statistiker gillar för att inte säga älskar tidsserier. Förhoppningsvis (för tilltron till SCB) finns något sakligt skäl till att de data du saknar saknas.

   Gilla

 21. Henric Ankarcrona skriver:

  Även historiker som professor Dick Harrison i Lund förvränger sanningen, senast i en understreckare i SvD för någon vecka sedan. Han påstod att omfattande invandring till Sverige följts av ekonomiskt uppsving, under flera perioder genom historien. Rubriken var (ungefär) ”Det är historielöst att hävda att invandring kan vara en belastning”. Han angav tyska borgare under 1300- och 1400-talen, vallonerna under 1600-talet och arbetskraftsinvandringen från Finland och Jugoslavien under tiden efter andra världskriget.
  Jag skrev till honom att även en historieprofessor uppenbarligen kan vara historielös. Analfabeter från delar av Afrika är inte att jämföra med de exempel på folkgrupper han angav.
  Har han besvarat mitt brev? Naturligtvis inte.
  Henric Ankarcrona

  Liked by 2 people

  • Hedvig skriver:

   Dick Harrisons Understreckare i SvD den 11 september var häpnadsväckande osakligt, en politisk pamflett i stället för att som sed är vara en lärd fördjupning inom något intressant kunskapsområde.
   Det är också förvånansvärt att Understreckar-redaktören släppte igenom artikeln.

   Å andra sidan har SvD under den nye chefredaktören Fredric Karéns och den nya kulturchefen Lisa Irenius, enligt min uppfattning, styrt SvD från att tidigare varit en oberoende moderat och högkvalitativ tidning till att bli en vänstervänd och alltmer förytligad mediaprodukt – ledar- och näringslivsredaktioner undantagna.

   http://www.svd.se/historieloshet-bakom-radsla-for-invandring

   Liked by 2 people

  • Carpe Diem skriver:

   Dick Harrison skriver också hur analfabeter från Finland odlade upp Finnmarken i Sverige på 1500 och 1600-talet, du kanske missade detta som han skrev i sin kolumn den 31 december 2014 ”Stora delar av västra Sverige förvandlades från ödemark till kulturbygd tack vare inflyttningen av finnar på 1600-talet”.

   Gilla

   • wonky1 skriver:

    Ja, det där stämmer ju in med den flygande statsministerns (”Jag flyger ofta över den svenska landsbygden”) observation att stora delar av Sverige är ödebygd (”oändliga fält och skogar”). Frågan är om de inflyttande i dagens Sverige lämpligen ska sättas att fälla träd och odla upp mark för att få ett eget torp? Det vore faktiskt en revolution i invandrings… förlåt, migrationspolitiken.

    Gilla

   • Carpe Diem skriver:

    Jag skall berätta något du inte visste Wonky, även analfabeter får jobb i dagens Sverige. Jag har träffat åtskilliga lokalvårdare (städare) som trots att de arbetat ett helt liv i vårt land i praktiken inte kan läsa och skriva varken på svenska eller på respektive modersmål.

    Det finns naturligtvis många, säkert majoriteten av de som håller Sverige rent som både kan läsa och skriva samt har gått de ”obligatoriska” kurserna i städteknik som egentligen krävs för att arbeta som lokalvårdare men så finns också de som fick jobbet på grund av arbetsförmåga och flit och inte på grund av läsförmågan.

    Dagens arbetsmarknad för analfabeter ligger inte om för i obygden utan i städerna.

    Gilla

 22. Maria skriver:

  Massmedia har en stor skuld i det hela. Man förmedlar snabbt rapporter som innehåller faktafel utan källkritik. T.ex Sandvikensrapporten om vinsterna som kommunen gör på flyktingarna. Eller så räknar SVT upp alla högutbildade från Syrien som snabbt skulle kunna arbeta i Sverige. Ingenjörer, ekonomer, jurister.
  Men hur relevant är juristutbildning från Syrien, vill man bli jurist i Sverige måste man nog gå om hela utbildningen i Sverige. Dessutom måste man lära sig svenska perfekt, det duger inte med enkel svenska om man skall t.ex vara advokat. Eller ingenjörer- vilka ingenjörer finns i Syrien, är Syrien ledande industrination?
  Eller lärare. På allvar- kan en syrisk eller afgansk lärare hoppa in i en svensk skola utan att gå en svensk lärarutbildning? Det jag hittills sett av snabspåret på TV var när några praktiserade i restaurangköket. Och det kan förstås stämma, att man kan kanske få köksjobb om man kan laga mat.

  Gilla

 23. Carpe Diem skriver:

  Tino Sanandaji är en ekonom som är noga med att räkna på vad invandringen kostar men glömmer eller rättare sagt undviker att diskutera vad det skulle kosta att välja bort invandringen. Arbetskraftsbrist, dramatiskt förändrade konsumtionsmönster och en försämrad internationell konkurrenskraft skulle också innebära kostnader för Sverige.

  Turligt nog finns det ju ett bra exempel på vad som händer när ett land med samma demografi som Sverige följer Tinos råd och för en mycket restriktiv invandringspolitik, jag tänker då på vårt grannland Finland.

  Finland har samma problem som Sverige när det gäller låga födelsetal och åldrande befolkning men eftersom landet tagit in alldeles för få invandrare de senaste decennierna så minskar nu den arbetsföra delen av befolkningen samtidigt som gruppen vårdkrävande ålderspensionärer ökar.
  När antalet finländare i arbetsför ålder minskar höjs lönerna och den finländska lönenivåerna är nu så höga att de skadar exportindustrin vilket leder till företagsnedläggningar och arbetslöshet.

  När andelen unga minskar så påverkas också hemmarknaden negativt, äldre konsumenter efterfrågar helt enkelt andra tjänster och varor än unga. Resultatet är att arbetslösheten även drabbar dem som arbetar inom byggnadsindustrin och tjänstesektorn.

  Ökad arbetslöshet, hårda tider för exportindustrin och brant stigande utgifter för vård och pensioner har ökat på den finländska statsskulden.

  Resultatet är att Finland har högre arbetslöshet och statsskuld räknat i procent än Sverige och att Finland till skillnad mot Sverige nu måste skära i välfärden.

  Invandringen medför onekligen kostnader men att välja bort den som Finland gjort innebär uppenbarligen ännu högre kostnader!

  Gilla

 24. Rikard skriver:

  Hej.
  Inte för att på något sätt förringa hr Sanadajis insatser som folkbildare, men hans kollega Joakim Ruist har gjort flera forskningssammanställningar (om det är rätt term?).

  joakimruist.blogspot.com.es

  Att ljuga med statistik utan att förvanska data är lätt; du leker med definitioner och kategorier istället. Då den neurotypiska människan är en social varelse är att komma överens centralt i systemet, och för att komma överens måste man enas om världsbilden. Det är därför den som objektivt har rätt i sak (att män i en viss ålder är det vanligare brottsoffret exempelvis) ändå har fel om ledarna i flocken tillämpar en annan verklighetsbeskrivning. (Dessutom tror jag att jag råkade ge ett exempel på hur man manipulerar med statistik…)

  Hr Sanandaji är ett föredöme för hur man debatterar och driver en tes: med fakta. Jag känner inte mannen men har fått intrycket att han är den sortens person som blir glad om någon kan motbevisa honom, då det betyder att han kan förbättra sin kunskap.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  Liked by 1 person

 25. Anonym skriver:

  Tror det är ren okunskap som ligger bakom mycket av debattklimatet i Sverige. Folk lever i sina invanda föreställningar och många ges aldrig tillfälle att ifrågasätta dem. Det finns tillräckligt många övertygande tyckare och tänkare på Tinos motståndarsida för att flertalet inte ska känna att de behöver lyssna på en sådan som Tino. Detta med att börja ifrågasätta gamla sanningar är ju inget som sker av sig själv utan det måste finnas någon slags drivkraft eller händelse som sätter igång processen.

  Liked by 1 person

 26. angelicaplacet skriver:

  Sanandaji får inte vistas i TV-sofforna för att berätta om och om igen hur det förhåller sig.

  Det måste finnas en orsak till att tex statsministern väljer Arnstad som sin högra hand istället för Sanandaji.Det måste ju också finnas en orsak till att vilja hemlighålla adekvat information till samhällsmedborgarna.

  Liked by 1 person

 27. Henrik Valerian skriver:

  Jag ser hur Tinos seminarium sprider sig lite över nätet. Patrik Engellau propagerar för seminariet både här, på ”den nya välfärden”, på sin blogg och gud vet hur många ställen till.

  Efter att ha tittat på seminariet så slås jag av några centrala åsikter som förmedlas. Den ena är åsikten att media ljuger och att journalister, samt andra, drivs av något slags godhetsiver vilket gör att man slarvar med källkritik. Alla ”snälla” do-gooders hoppar på bandvagnen och nickar med när felaktigheter sprids, menar Tino. Helt enkelt för att man är partisk och vill bara ta till sig information som stämmer med, och förstärker, den egna uppfattningen om sig själv som en god människa.

  Sedan läser jag alla kommentarer är där alla prisar Tinos arbete. ”Han vet vad han pratar om”, ”Han är en frälsare” etc. Och alla håller med honom.

  Men varför då? Undrar jag. Är det någon som tagit honom på orden och gjort vad han själv förespråkar? Att kritisk kontrollera och verifiera hans utsagor och uppgifter? Jag gissar att det är dåligt med det i grannskapet här. 🙂

  Det är väl inte så att man gillar vad man hör p.g.a en egen övertygelse – och bara därför tar hans utsagor för sanningar? Handen på hjärtat nu bröder. Det vore ju nämligen att göra exakt det som Tino, och så många andra här, kritiserar andra för.

  Om man tar Tino på orden och lyssnar på vad han har att säga 1.28:50 in i videon, så framgår att det på första lektionen i nationalekonomiska studier proklameras att BNP per Capita är den indikator man använder för att mäta välfärd. Enligt Tino själv i videon alltså.

  Låt oss då titta på den siffran och använda den när vi värderar domedagsprofetian sprungen ur invandringen och dess effekter och kostnader.

  Rimligtvis borde man kunna anta att länder inom OECD med extremt hög invandring och asylsökande från krigshärjade utvecklingsländer borde drabbas ekonomiskt. Och att dess innevånare borde få en sämre välfärd. Det fattar ju alla. Inte minst Tino.

  Jämförbara OECD-länder med ingen, eller väldigt låg, invandring borde då också ha en bättre långsiktig relativ utveckling av välfärden.

  Men om vi jämför vår ekonomi med våra grannars, och specifikt tittar på utvecklingen av BNP per Capita under de senaste 30 åren (sedan 1985), så ser vi att länder med låg invandring (Finland, Irland, Island) inte haft en bättre utveckling än t.ex Sverige, Tyskland eller Frankrike.

  Tvärtom så har t.ex Finland och Island haft en sämre utveckling.

  Se själva och räkna på den procentuella utvecklingen på följande länk.

  https://www.google.se/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=ny_gdp_pcap_cd&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=region&idim=country:SWE:USA:AUT:BEL:DNK:DEU:FRA:FIN:NLD:ESP:GBR&ifdim=region&tstart=-315536400000&tend=1357081200000&hl=en&dl=en&ind=false#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=ny_gdp_pcap_cd&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=region&idim=country:DNK:FIN:DEU:ISL:SWE&ifdim=region&tstart=499042800000&tend=1382652000000&hl=en_US&dl=en&ind=false

  Att döma av dessa siffror så har inte vår höga invandring drabbat oss och givit oss sämre välfärd de senaste 30 åren. Faktum är att man inte ens kan urskilja en tendens till försämring. Hur kommer det sig?

  Och vad, exakt, får folk att tro att det skulle vara annorlunda framöver?

  Det skulle vara intressant att få höra Tinos uppfattning om detta. Har frågat via Twitter förr men aldrig fått något svar. 🙂

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.